+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Tervehdys!

Tässä tulee vähän perusinfoa millaista settiä täällä on luvassa:

 

Profiili

Olen vajaa kolmekymppinen(iän puolesta, en henkisen kehityksen) sijoittajan alku. Asun suomessa, käyn kahdeksasta neljään töissä ja on vähän perhettäkin. Olen kutakuinkin keskituloinen. En ole rikkaasta suvusta, enkä ole tehnyt pientä omaisuutta pokerilla tai vedonlyönnillä. Minulla ei myöskään ole kauppatieteellistä koulutusta tai vastaavaa joka antaisi kunnon pohjia sijoitusharrastukselle. Näillä mennään. Kun on teelusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia. Blogin pitämisestä ei ole hirveästi kokemusta joten koittakaa kestää. Päivitystahti on luultavasti sopivan leppoisa.

 

Sijoitusprofiili

Sijoittajana olen enimmäkseen "safe player". Monilla nuorilla olen nähnyt mentaliteettiä "nyt kun on nuori, on hyvä gämblätä ja hakea kreisejä nousuja kreisimmällä riskillä, koska minulla on aikaa yrittää monta kertaa". Itse olen ajatellut että teen mielummin tämän kerran fiksusti niin ei tarvitse montaa toistoa pohjilta tehdä. Suurin osa ostoistani on osta-ja-unohda-tyyppisiä osakkeita, mutta välillä olen innostunut liikaa ja eksynyt polulta metsään seuraamaan valonpilkahdusta, joka onkin osoittautunut vastaan tulevaksi junaksi. Tämän blogin myötä pyrin entistä enemmän noudattamaan järjestelmällisyyttä ja malttia sijoitusvalinnoissa. Itselle parhaiten sopiva sijoitustyyli on myös tarkentunut vuosien mittaan ja se on jenkkien eläkesijoittelijoiden selittelyistä ja vapaaherran elämää tavoittelevien nuorten blogeista tuttu "Dividend Growth Investing". Salkussa löytyy kyllä kaikkea luovempaakin, mutta pääpaino on ja tulee olemaan tässä.

 

Tavoitteet

Blogin nimen mukaisesti: markkaa haetaan. Ei elopainossa, eikä penkistä, mutta sijoitussalkun tonneissa, eli 100k€. Tämä ei suinkaan ole toiminnan lopetusehto, vaan tärkeä välietappi. "The first million is the hardest", sanoi joku fiksu. Toivon että sama sanonta sopii myös sataan tonttuun, tai ainakin kruunumiljoonaan (Joka muuten on 106375.80€ päivän kurssilla). Päivän droppien jälkeen näyttäisi sijoitussalkku olevan 68,5k€ tällä hetkellä joten ihan nollista ei lähdetä liikkeelle. Mikään matka jäniksen selässä tämä ei kuitenkaan meikäläiselle tule olemaan koska sijoitettavat ropot tulevat suoraan omasta lompakosta palkkapäivänä. Varsinkin hiljattain tulleen perheenlisäyksen vuoksi on tällä hetkellä vähän vähemmän "löysää" taskun pohjalla. Muutama vuosi varmaan vierähtää ennenkuin perillä ollaan.

 

Blogista

Blogissa pyrin avoimesti kertomaan salkun koosta, ostoista, myynneistä ja osingoista jne. Vaikka omaisuudesta puhuminen on Suomessa perinteisesti tabu, yritän tässä sitä rikkoa suoraselkäisesti sosiaalisia normeja. Yritän myös tarkastella omistuksiani ja heittää hieman maallikon analyysiä kehiin, sillä skon että opin matkalla jotain itsekin. Kommentit, vinkit, haukut, kehut ja ruokavinkit ovat luonnollisesti enemmän kun tervetulleita.

Pidemmittä puheitta: Tervetuloa mukaan matkalle!  cool

16.12.2014 - 02:05
#2516
+256
Liittynyt:
14.10.2014 - 12:59
Viestejä:
401

tsemppiä!

mitä salkusta löytyy tällä hetkellä (jos saa udella) ja mitä kautta olet tutustunut sijoittamiseen, kirjasuosituksia?

16.12.2014 - 21:54
#2529
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Thanks! 

Aloitin sijoittamisen 2011, kun huomasin että tilille rupesi kerääntymään ylimääräistä rahaa. En ole tainnut olla ikinä hirveän hyvä kuluttamaan. Luin metro-lehdestä työmatkalla jonkun artikkelin kullan noususta, ja jonkin aikaa myöhemmin löysin itseni kävelemästä Tavexin tiskiltä pois kultaharkko reisitaskussa ja henkselit paukkuen. Siitä se kivi sitten lähti rullaamaan. Avaan historiikkia enemmän myöhemmin toisessa kirjoituksessa..

Kirjoja ei ole tullut hirveästi luettua, ja ne mitä olen lukenut ovat ihan perusopuksia: 
Erola - Paras Sijoitus
Seppo Saario - Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
Burton Malkiel - A Random Walk Down Wall street

Tuo viimeinen taitaa olla vielä kesken loppua kohden. Enemmän olen lueskellut sijoitusblogeja ja Seeking Alphan "Dividends and Income"-osiota. 
Tässä yksi suosikkiblogeista: http://www.dividendgrowthinvestor.com

 

Salkku

Väsäsin tuossa juuri exceliä vähän uuteen uskoon ja tyyppiluokittelin sijoitukset. Tästähän voi vetää yhtä sun toista johtopäätöstä (result-wise) menestyksestä ja saada ahaa-elämyksiä kun en ole pitkään aikaan tuloksia katsellut minkään luokittelun valossa. Palailen mietteiden kanssa myöhemmin, mutta tässä nyt sisältö kylmästi tähän alkuun:

Flame away! 

18.12.2014 - 21:05
#2545
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Huomasin tuossa salkun avauksessa muuten että tuo "Yhteensä"-sarake on tosi harhaanjohtavasti nimetty. Fiksummat ehkä jo arvasivat että kyseessä on sijoituksen nykyinen arvo.

Seuraavaksi pieni selonteko DGI:stä asiasta ei niin harjaantuneille lukijoille:

 

Dividend Growth Investing

Nimensä mukaan pääroolia strategiassa näyttelevät kasvavat osingot. Tavoitteena on löytää yhtiöitä jotka pystyvät luotettavasti kasvattamaan osinkoja vuodesta toiseen. Tämä vaatii tottakai myös yritykseltä vuosittain enemmän myyntiä, kustannussäästöjä, tai joka muuta mikä parantaa tulosta. Yleensä katsellaan vähintään 10 vuoden track recordin omaavia lafkoja. 

Helsingin pörssistä näitä yhtiöitä ei juurikaan löydy. Selasin joskus osinkohistorioita läpi, ja pisin nosto-streak taisi olla alle 10v. Useimmilla ei montaa vuotta ollut. En ole ihan varma mistä tämä johtuu mutta veikkaisin että syitä voivat olla:
a) OMXH firmat ovat verrattain pieniä, jolloin tulos voi heitellä vuosittain herkemmin suhdanteiden mukaan
b) Tämän tyylinen yritys/sijoittajakulttuuri ei ole rantautunut Suomeen erilaisten eläkejärjestelyiden ja osinkojen verotuksen vuoksi.(vs USA)

Strategia on otollinen luomaan tasaista, passiivista tuloa jonka eteen ei optimaalitapauksessa tarvitse tehdä mitään muuta kun vähän vilkuilla kerran vuodessa vahvan sumpin ohessa lukuja ja tilailla osingoilla lentoja teneriffalle.

Toimintaperiaate yksinkertaisuudessaan:
-Etsi vahvoja yrityksiä jolla ovat sopivasti hinnoiteltuja ja maksavat sopivasti osinkoja
-Odottaa kun osingot kasvavat nopeammin kun inflaatio
-Nauti alati nousevasta osinkotuloista

Syyt miksi tämä strategia kiehtoo itseäni ovat:
-Ei tarvitse stressata osakkeiden kursseja, koska se ei ole ensisijainen syy miksi omistat firmaa
-Sopii laiskalle sijoittajalle
-Kasvavat osingot toimivat tosi hyvänä motivaattorina
-Strategialla on tosi hyvä track record indeksin voittamisessa. Esim viimeiset kymmenen vuotta SP500 vs Dividend aristocrats(vähintään 25 vuotta osingon korotuksia takana):

(lähde: http://us.spindices.com/indices/strategy/sp-500-dividend-aristocrats)

Miinuspuolia:
-Kun uudelleensijoittaa osinkoja joutuu tavallaan maksamaan verot moneen kertaan
-Jos ei hae vastaavanlaisia sijoituksia esim euroopasta on koko salkku dollareissa = ei hirveästi hajautusta valuuttojen suhteen

 

Tässä pientä tehtävälistaa itselleni:
-Miettiä mihin suuntaaan kehittää salkkua(allokaatio jne) ja tehdä tämän perusteella sijoitussuunnitelma
-Miettiä millä kriteereillä haluan pitää Helsingin osakkeita yms salkussa jos niitä jonkin verran pidän hajautusmielessä
-Kirjoittaa ylös DGI ostokriteerit
-Käydä läpi osakkeita salkussa pikkuhiljaa ja katsoa miltä näkymät näyttävät niiden osalta/onko jotain huolenaiheita horisontissa

18.12.2014 - 22:30
#2547
+384
Liittynyt:
14.7.2014 - 12:46
Viestejä:
860

Propsit rohkeudesta julkaista noin avoimesti. Tietenkin sitä helpottaa se, että ovat niin kivasti vihreällä :)

Mutta minne tuossa excelissä menee ne osingot? Ruutu joka kertoo "tuottoprosentin" on ilman niiden huomioimista harhaanjohtava. Vai missasinko jotain?

18.12.2014 - 23:48
#2548
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Kiitos! On tuolla muutama punanen myyntikin kummittelemassa, mutta voin kertoa niistä joskus myöhemmin. :)

Aivan oikein, eli tuossa excelissä ei ole missään osinkoja mukana. En ole niitä kokeillut ikinä laskea osakekohtaisesti. En toisaalta ole ollut pelissä mukana vielä montaa vuotta, joten eipä tuo tuotto% älyttömästi niiden myötä muutu. Voisin kyllä koittaa rustata ne jossain välissä mukaan exceliin kun kerkiän. Niissä osingoissa on sitten varmaan tapana käyttää verojen jälkeen jäävää osuutta vai?

19.12.2014 - 11:22
#2550
-1
Liittynyt:
19.12.2014 - 11:10
Viestejä:
1

Ensiksi kiitos, kun noin avoimesti availet salkkusi sisältöä ja sijoitusideologiaasi. Tämä blogi menee ehdottomasti seurantaan, sillä on lähimpänä omaa tilannetta, vaikka omaatkin huomattavasti suuremman salkun. Keep up the good work!

21.12.2014 - 06:46
#2572
+256
Liittynyt:
14.10.2014 - 12:59
Viestejä:
401
OsinkoMasiina kirjoitti:

Kiitos! On tuolla muutama punanen myyntikin kummittelemassa, mutta voin kertoa niistä joskus myöhemmin. :)

Aivan oikein, eli tuossa excelissä ei ole missään osinkoja mukana. En ole niitä kokeillut ikinä laskea osakekohtaisesti. En toisaalta ole ollut pelissä mukana vielä montaa vuotta, joten eipä tuo tuotto% älyttömästi niiden myötä muutu. Voisin kyllä koittaa rustata ne jossain välissä mukaan exceliin kun kerkiän. Niissä osingoissa on sitten varmaan tapana käyttää verojen jälkeen jäävää osuutta vai?

jep, oman käsitykseni mukaan näin.

ja tosiaan kiitokset salkun paljastamisesta, ja ehdottomasti päivitä blogia useasti!

25.12.2014 - 17:09
#2606
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Kiitoksia paljon palautteesta! Aina kiva kuulla mielipiteistä ja muutenkin että tätä joku lukee. 

 

DGI ostokriteereitä

Tässä vähän kriteereitä joita on tarkoitus katsella potentiaalisia ostokohteita etsiessä, ja varsinkin kauppoja tehdessä. Kriteerit ovat suuntaa-antavia eli kaikkien ei välttämättä tarvitse täyttyä. Räikeät ali/ylilyönnit tietysti tiputtavat oston mielekkyyttä reilusti

 

1. Osinkohistoria
Vähintään kymmenen vuoden osinkohistoria siten että jokaisena vuonna on nostettu osinkoja. Tämä osoittaa yhtiön sitoutumisen ja halun maksaa omistajilleen alati nousevia osinkoja.

2. EPS, Earnings per share
Osakekohtainen tulos, eli Tulos/(osakkeiden määrä) = EPS. Tässä on oltava samantyylisesti kasvua kun osingoissa. Tarkastellaan minimi kymmenen vuoden jaksolta tämän ja osingon kehittymistä ja katsotaan näyttääkö se olevan kestävällä pohjalla

3. Payout Ratio
Tämä kertoo miten suuri osta tuloksesta maksetaan ulos osinkoina. Sen voi laskea esim kaavalla Osinko/EPS = Payout Ratio. Arvo ei saa olla liian korkea, koska silloin osingonmaksukyky voi vaarantua jos tulee muutaman vuoden huonompi jakso, kuten paikkeilla 2009 oli. Alle 60% tässä on hyvä ohjenuora.

4. Osingon kasvu %
Miten paljon osinkoa on onnistuttu kasvattamaan esim. viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin per vuosi. Tämä metriikka auttaa ennustamaan miten nopeasti sijoituspanoksesi osinkotuotto % (Yield on cost) nousee. Yli 6% on kriteeri tässä. 

Esim. Jos ostaa osakkeita 1000€:lla, 3,5% osinkotuotolla, ja osinko kasvaa 6% / vuosi: 5v päästä Yield on cost on 4,4%, ja 10v päästä 5,9%

5. Osinkotuotto %
Miten paljon osinko on suhteessa osakkeen arvoon. Periaatteessa mitä suurempi, sitä parempi. Pyrin keskittymään osakkeisiin joilla osinkotuotto on yli 2,5%, koska jos se on paljon pienempi kestää turhan kauan että päästään suurempiin osinkotuottoihin ostohintaan nähden vaikka osingon kasvu % olisikin hyvällä mallilla.

6. P/E
Vaikka pääasiassa tarkastellaan osinkoon liittyviä asioita en halua ostaa ihan sokkona kaikenhintaisia osakkeita vaikka muut kriteerit täsmäävät. Mitä alemmalle hinnalla onnistuu ostamaan osaketta, sitä korkeampi osinkotuotto on lähtötilanteessa, mikä on tietysti aina parempi. Ostamalla halvemmalla on myös isompi turvamarginaali mikäli joutuisin joskus myymään osakkeen. 

Muuta
Muuta jota on syytä tutkia on, onko yhtiön bisneksen toiminta yleisesti ottaen vakaalla pohjalla. Onko tämä nyt sitten "fundamentaalit" tms finanssikielellä.    Tämä on ainakin itselle vähän hankalaa hahmottaa koska muuttujia on usein paljon, mutta kait tässä jonkinlaista näkemystä on syytä yrittää muodostaa tästäkin. Ainakin sen verran lueskella että mitään selviä punaisia lippuja ei ole näkyvissä.

 

26.12.2014 - 02:56
#2608
+2320
Liittynyt:
7.7.2014 - 03:48
Viestejä:
1076

Mielenkiintoista settiä. Minulla heräsi muutama kysymys.

Eikö useimmiten ole parempi, jos yritys näkee parhaakseen uudelleensijoittaa voittonsa kasvuun? Jos yritys päättää maksaa voittonsa ulos osinkoina, eikö tämä tarkoita ettei rahalle löytynyt parempaa käyttöä?

Käyttämässäsi kriteereissä on tuo pitkä kymmenen vuoden tasainen nousu, mikä tietenkin on todella positiivista yritykselle kuin yritykselle. Esim Coca-Cola Co. on loistava yritys loistavalla tuotteella, ja tulee varmasti tekemään hyvää tulosta jatkossakin. Vastaargumenttini tässä olisi kuitenkin että tällaiset pitkän hyvän historian omaavat yritykset on todella helposti löydettävissä ja aivan varmasti suuret määrät sijoittajia ympäri maailmaa tutkivat niitä joka päivä. Siksi olettaisin ettei niistä ole juurikaan edgeä saatavilla ja tuo indexin biittaava graaffisi yllättää minut. Mitä mieltä olet tästä? Miksi uskot strategiasi biittaavan indexin pitkässä juoksussa?

26.12.2014 - 18:35
#2609
+1
Liittynyt:
5.8.2014 - 22:20
Viestejä:
24
Jeans kirjoitti:

Eikö useimmiten ole parempi, jos yritys näkee parhaakseen uudelleensijoittaa voittonsa kasvuun? Jos yritys päättää maksaa voittonsa ulos osinkoina, eikö tämä tarkoita ettei rahalle löytynyt parempaa käyttöä?

Ainakin teorissa näin voi ollakin ja ehkä onkin jos kyseessä on joku Berkshire isolla sotakassalla ostamassa listaamattomia pikkufirmoja tai sijoittaa listattuihin omilla ehdoillaan (esim. GS 2008).

Käytännössä kuitenkin esim. Coca Colan on oikeastaan vaikea löytää rahoille mitään laajennuskohteita ainakin jos halutaan pysyä core-busineksessa eikä lähdetä tekemään bisneksestä pyttipannua tai sillisalaattia. Kilpailijat ovat liian suuria tai pieniä ostettaviksi, omia tuotemerkkejä on yli 500 joten lisää ei varmaan tarvitse keksiä kun vanhatkin kilpailevat jo keskenään. Virvoitusjuomamarkkina kasvaa lähinnä kehittyvissä maissa ja sielläkin enemmän väestön vaurastumisen seurauksena. Yhteistyötä suurimpien ravintolaketjujen kanssa jo onkin. Sieltäkään suunnasta ei varmaan kovin helposti irtoa lisätuottoja:

Järkeviä vaihtoehtoja on siis oikeastaan osingonjako tai omien ostot. Samojen ongelmien kanssa painivat melkein kaikki isot kuluttajatuoteyhtiöt joista muuten aika moni täyttää Osinkomasiinan ostokriteerit. Vakuutusyhtiöillä ja vakavaraisilla pankeilla esim. Nordea on myös sama ongelma kun mitään isompaa kakkaa ei ole lentänyt tuulettimeen ihan viime vuosina.

 

 

26.12.2014 - 18:43
#2610
-2
Liittynyt:
11.7.2014 - 06:46
Viestejä:
72

Blogi seurannassa! Osinkoyhtiöiden indeksiä parempi kehitys saattaa graafissa esitetyllä otannalla johtua nollakorkojen tuomasta arvostuksesta "turvallisiin" osingonmaksajiin. Korkosijoittajat lienee siirtyneet 2008 jälkeen osinko-osakkeisiin jossain määrin. Toki en väitä, etteivätkö osinkoyhtiöt voittaisi indeksiä myös pitkällä aikavälillä. Siitä minulla ei ole tietoa.

26.12.2014 - 20:33
#2611
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Hyviä kyssäreita Jeans! Jouduin oikeen laittamaan ison mietintämyssyn päähän, kun en ole aikasemmin kyseisiä juttuja tullut pohtineeksi.

Kari]

...hyvää tekstiä..

[/quote

kirjoitti:

Mietin tässä tänään tuota ja lueskelin vähän aiheesta, mutta selitit sen paremmin kun mihin olisin itse pystynyt. Lisäpointtina vielä että osingonmaksua on pidetty (ainakin tietyissä piireissä) luottamusta herättävänä seikkana. Jos yritys maksaa osinkoa niin se enemmän sitouttaa itsensä tekemään niin myös tulevaisuudessa, mikä taas osoittaa kovaa luottoa omaan tekemiseen. Vrt kasvuyritysten "luvataan tehdä hyvää tulosta ja kasvaa myös ensi vuonna".

Tässä yksi pätkä minkä ajattelin heittää esimerkiksi mikä myös antaa kuvaa siitä minkäkokoiset investoinnit jättifirmoilla olisi kyseessä jos kaikki rahat pistettäisiin niihin:


(http://www.fool.com/investing/dividends-income/2010/04/10/why-dividends…)

 

Tuota indeksin biittaamisen paikkaansapitävyyttä rupesin heti pohtimaan kun postasin tuon graafin aiheesta. Eli onkohan tuossa kuvaajassa:

a)otettu ne osakkeet jotka olivat aristokraatteja jo vuonna 2005, eikä katsottu 2014 että mitkä ovat tällä hetkellä aristokraatteja ja otettu niistä datat taaksepäin. (Ei pitäisi olla mikään yllätys että osakkeet jotka ovat nostaaneet osinkoja viimeiset 10v ovat suurimmissa määrin myös pärjänneet hyvin viimeiset 10v)

b)pidetty mukana yritykset jotka ovat olleet aristokraatteja vuonna 2005, mutta sen jälkeen ovat leikanneet osinkoa

En kuitenkaan ole löytänyt/kerennyt kaivamaan mitään parempaa tutkielmaa aiheesta vielä, joten tuon voinee ottaa hyppysellisellä suolaa. 

Aboaarilta myös erittäin hyvä pointti! .. ja tosiaan, kymmenen vuoden aikajakso ei tietenkään kerro vielä hirveästi mistään indeksin biittaamisesta..  Hirveään hyvää vastausta en ikävä kyllä tällä hetkellä tuohon osaa antaa, mutta kerron heti jos joskus osaan.   Yhteenvetona näiden pohdintojen jälkeen vastaus on siis: En välttämättä usko strategian biittaavan indeksiä.

 

26.12.2014 - 21:56
#2612
+2320
Liittynyt:
7.7.2014 - 03:48
Viestejä:
1076
Kari kirjoitti:

Ainakin teorissa näin voi ollakin ja ehkä onkin jos kyseessä on joku Berkshire isolla sotakassalla ostamassa listaamattomia pikkufirmoja tai sijoittaa listattuihin omilla ehdoillaan (esim. GS 2008).....

Hyvää tekstiä MUTTA, Vastasit ainoastaan ensimmäiseen kysymykseeni, joka oikeastaan oli tarkoitus pienemmille kuin maailman valloittaneille yrityksille, meinasin itseasiassa ja olisi pitänyt lisätä, ettei coca-cola co. Oikein pysty enää laajentumaan joten joutuu maksamaan voittonsa osinkoina. Tällaisille isoille coca-colan kokoisille yrityksille painoittaisin entistä enemmän kysymystä kaksi, jos vielä siihen jaksaisit vastata?

 

aaboari kirjoitti:

Blogi seurannassa! Osinkoyhtiöiden indeksiä parempi kehitys saattaa graafissa esitetyllä otannalla johtua nollakorkojen tuomasta arvostuksesta "turvallisiin" osingonmaksajiin. Korkosijoittajat lienee siirtyneet 2008 jälkeen osinko-osakkeisiin jossain määrin. Toki en väitä, etteivätkö osinkoyhtiöt voittaisi indeksiä myös pitkällä aikavälillä. Siitä minulla ei ole tietoa.

 

Tämä olisi hyvin looginen selitys. Mulla on vaikea nähdä että sijoittamalla coca-cola tyyppisiin massiivisiin firmoihin biitataan indexi.

26.12.2014 - 22:47
#2613
+1
Liittynyt:
5.8.2014 - 22:20
Viestejä:
24
Jeans]

[quote=Kari kirjoitti:

Ainakin teorissa näin voi ollakin ja ehkä onkin jos kyseessä on joku Berkshire isolla sotakassalla ostamassa listaamattomia pikkufirmoja tai sijoittaa listattuihin omilla ehdoillaan (esim. GS 2008).....

Hyvää tekstiä MUTTA. Vastasit ainoastaan ensimmäiseen kysymykseeni, joka oikeastaan oli tarkoitus pienemmille kuin maailman valloittaneille yrityksille, meinasin itseasiassa ja olisi pitänyt lisätä, ettei coca-colalla oikein pysty enää laajentumaan joten joutuu maksamaan voittonsa osinkoina. Tällaisille isoille coca-colan kokoisille yrityksille painoittaisin entistä enemmän kysymystä kaksi, jos vielä siihen jaksaisit vastata

Näin juuri. Käytin Coca Colaa esimerkkinä koska mainitsit sen ja kuluttajatuoteyhtiöt ovat melko vakaan liiketoiminnan osalta itselleni lähellä sydäntä.

Sama kuitenkin pätee myös aika moneen pienempään firmaan jotka ovat pärjänneet hyvin omassa "nichessä" ja jotka eivät ole vielä valloittaneet maailmaa eivätkä tule sitä koskaan tekemään, osingonjakopoliitikasta huolimatta.

DGI-strategian lähtökohta lienee monella sijoittajalla se, että saadaan kassavirtaa omaan lompakkoon, omaan käyttöön, niin paljon että sillä pystyy rahoittamaan oman elämän ilman että täytyy myydä tai ostaa osakkeita oikealla hetkellä. Indeksin biittaaminen on toissijainen tavoite eikä siis välttämättä se juttu josta kannattaa murehtia.

DGI-strategiassa siis ostetaan puita(osakkeita), ja kerätään hedelmät(osingot), eikä tarvitse leikata oksia(myydä osaa osakkeita) tai kaataa koko puuta(myydä kaikkia osakkeita) jotta saa kinkkua joulupöytään.

Monet osinkoaristokraatit ovat kroonisesti kalliita, esim. Procter&Gamble: P/E 25 ja kasvua luvassa ehkä inflaation verran eli 2-3% vuodessa. Ei oikein houkuttele ostamaan näillä hinnoilla.

Jos ostat useampaa jo maailman valloittanutta firmaa osinkosalkkuun kuten Coca Colaa, saat 90% todennäköisyyden ainakin pysyä hyvin lähellä indeksiä ja downside on melko pieni. Indeksin biittaamisesta ei varmaan kannata haaveilla.

Uskon myös että alhainen korkotaso on tuonut paljon rahaa osinkofirmojen osakkeisiin eikä graafeista huolimatta ole mikään todennäköinen tapa biitata indeksiä pitkässä juoksussa(>10 vuotta).

 

 

 

30.12.2014 - 22:00
#2631
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Osto: Diageo Plc (20kpl)

Kerkesin vielä vuoden viimeisenä päivänä painamaan ostonappia. Olen jonkinaikaa himoinnut kuluttajahyödykkeiden lisäämistä salkkuun ja katsellut muun muassa Diageo plc:tä. Diageo on selkeä kansainvälinen markkinajohtaja "Premium Drinks"-osastolla ja omistaa monia tosi vahvoja brändejä.(Esim Johnnie Walker, Smirnoff, Captain Morgan, Guinness, Baileys, Gordons ja Kilkenny)

 

 

DEO raportoi viime vuosikatsauksessa vähän heikomman tuloksen kun 2013 (EPS 4.90 -> 3.94), ja osake on tipahtanut yli 16% 52vk huipuista. 50% huonosta tuloksesta selitettiin kehittyvien markkinoiden valuutoilla ja 20% heikolla dollarilla.

Hyvä tuorehko selonteko historiasta löytyy alla olevasta linkistä joten en ihan kaikkea lähde kertaamaan tässä.
http://www.dividendgrowthinvestor.com/2014/03/diageo-deo-dividend-stock…

DGI näkökulmasta firma näyttää houkuttelevalta, ja tässä vähän tuoreita tunnuslukuja:
P/E: 19,87 (hieman korkeahko, mutta laadukkaat yritykset usein vähän maksavat)
Osinkotuotto: 3.02%
Korotellut osinkoja: 16 vuotta (keskimäärin 5,8% vuosittain viim. 10v)

Näkisin että suurin osa kasvusta tulee jatkossa kehittyviltä markkinoilta, ja siellä DEO onkin tehnyt mittavien yritysostojen lisäksi keskimäärin 12% orgaanista kasvua per vuosi viimeisen kymmenen vuoden ajan.

 

Yhteenvetona: Markkinajohtaja, vahvat brändit, vakaa firma, kasvupotentiaalia

Voisin mennä huomenissa hakemaan lekan tummaa Morgania aaton ratoksi, sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin!

 

 

 

2.1.2015 - 22:10
#2650
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 1

Tavoitteena on käydä läpi omistuksia ja sen perusteella muodostaa näkemystä päivän tilanteesta. Useimmat arvopaperit ovat lojuneet salkun pohjalla pölyttymässä monta vuotta joten eiköhän nyt ole korkea aika laittaa cyber-työhanskat päälle. Ensimmäistä yhtiötä tarkastellessani jouduin heti kaivamaan Seppo Saarion raamatun kirjahyllystä kauniiseen käteen jotta en horisisi ihan henkeviä täällä koko kansan silmien edessä.

Pähkäiltyäni mistäpäin lähtisin omistuksia purkamaan päädyin optimoimaan odotusarvon niin aloittaisin mittavimmasta sijoituksesta. Siten rahallisesti saan merkittävimmät ensiksi käsiteltyä ja pienemmät omistukset saavat elää vielä omassa rauhassa hetken. Mittavin on Seligson Corporate Bond, mutta tätä olen pitänyt lähinnä käteisen säilytyspaikkana ja nämä varat taitavat lähteä tänä vuonna kämpän käteisrahaksi, joten tätä on turha tässä miettiä. Talletustili hieman pankkia isommalla korolla. Voisin ehkä poistaa sen myös salkun rahalaskelmista häiritsemästä.

Sitten päästäänkin itse asiaan:

Walgreen Co. (Tuleva Walgreens Boots Alliance)

Kun avasin Nordnetin iltapäivällä meinasi leuka tipahtaa juustovoileivän päälle salkun -11,00% lukemasta. Syynä ei kuitenkaan ollut käänteinen tammikuu-ralli vaan Walgreenin ja Boots Alliancen yhtistymisestä tapahtuva tunnuksen vaihto ja siirtyminen NYSEstä NASDAQiin. Eli korjaantuu varmasti lähiaikoina.

Walgreen on jenkkiläinen apteekkiketju jonka suurin osa liikevaihdosta tulee reseptilääkkeiden myynnistä (64%). Liiketoiminta on pelkästään USA:ssa + parilla Karibian saarella. Liiketiloja on yhteensä 8309 kappaletta. Markkinaosuus lääkkeiden vähittäismyynnistä on kuitenkin vain 19% joten valloitettavaa on vielä varmasti. BMI-indeksin sankarit rapakon toisella puolella tuskin myöskään vähentävät lääkkeiden käyttöä tulevaisuudessa. Äskettäin viimeistellyn yrityskaupan brittiläisen Boots Alliancen myötä liiketoimintaa saadaan myös laajennettua Eurooppaan ja muualle mailmaan.

WAG on arvonnousunsa puolesta salkun tämänhetkinen kirkkain tähti. Toivottavasti ei muutu tipahtavaksi tähdenlennoksi. Tässä on osto jossa ovat planeetat asennot osuneet kohdilleen. Ostin tämän heinäkuussa 2012 hintaan 29.58$, ja mieleen muistumattomasta syystä suuremmalla rahaköntällä kun mitä siihen aikaan suurin osa näyttää olevan ostettu. Jälkikäteen katsottuna niin osuin todella lähelle pohjia. Muutama dollari matalemmalla käytiin 2010. Oston jälkeen firmassa on muistaakseni tehty joitain yritysostoja ja hyvää tulosta joka on pitänyt kurssin nousujohteisena.

Katsotaan hieman numeroita:

Yleisesti ottaen näyttää ihan hyvältä, mutta pari asiaa pistävät silmään:
1) Payout Ratio on kovassa nousussa, vaikka ei ottaisi 2014 huomioon(palaan tähän myöhemmin). Osinko onkin kasvanut huimaa vauhtia, joten oli odotettavissakin että sama kasvuvauhti ei voi jatkua ikuisesti. Veikkaan että osingon kasvu himmenee lähiaikoina, mutta niin kauan kun se pysyy siedettävällä tasolla tämä ei ole huolenaihe.
2) Vuoden 2014 heikko tulos. En nyt ole ihan 100%-varma miten tämä menee joten saatte mielellään korjata jos menee väärin. Boots Alliance yritysosto (option käyttö) on kirjattu tappioksi kirjapidossa:

Included in net earnings and net earnings per diluted share, respectively, were the negative impacts of an $866 million, or $0.90 per diluted share, loss on the Alliance Boots call option

Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen tuloksen huonontuminen kun ilman tuota oltaisiin 2.9$:ssa joka on selkeästi vuotta 2013 parempi. Eli olettaen että ostos ei ole ihan hukkaan heitettyä rahaa niin vuoden 2014 tulos oli varsin hyvä. Tässä vielä pidempi selitys kaupasta:

On August 2, 2012, we acquired a 45% equity interest in Alliance Boots GmbH (Alliance Boots), a leading international pharmacy-led health and beauty group, which we account for using the equity method of accounting.

As part of the initial 45% investment in Alliance Boots, we also acquired the right, but not the obligation, to elect to acquire the remaining 55% interest in Alliance Boots (the second step transaction), at any time during the period beginning February 2, 2015 and ending on August 2, 2015, in exchange for £3.133 billion in cash, payable in British pounds sterling, and 144,333,468 shares of Walgreens common stock, subject to certain specified potential adjustments (the call option). 

On August 5, 2014, the Purchase and Option Agreement dated June 18, 2012 was amended (as amended, the Purchase and Option Agreement) to permit the exercise of the call option beginning on that date, and we, through an indirectly wholly-owned subsidiary to which we previously assigned our rights to the call option, exercised the call option on August 5, 2014, as described under "Business Development" below.

Näiltä näkymin numerot näyttävät olevan kunnossa ja näiden puitteissa ei huolenaiheita ole.

Tällä hetkellä Walgreen näyttää olevan aika korkealle arvostettu: P/E: 35.93, Osinko 1.77%.
Näillä hinnoilla en kyllä ole missään nimessä lisäostojen kannalla. Suunnitelmaani ei kuitenkaan kuulu myyminen kun äärimmäisissä tilanteissa, kuten silloin kun osinkoa leikataan, sille on suuri riski tai kun tapahtuu jokin fundamentaalinen muutos liiketoiminnassa. Tämä on siis itselleni tukeva HOLD, ja katson mielenkiinnolla minkälaista tulosta merger antaa ensi vuodelle. Walgreening TJ on myös astui myös vuodenvaihteessa sivuun mikä jättää pienen jokerin ensi vuodelle.

8.1.2015 - 17:32
#2702
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Pitänee tähän alkukaneetiksi todeta vielä tuohon Kilpparin "..ovat niin kivasti vihreällä" kommenttiin liittyen: huomioitavaa on salkkua katsellessa että aloittelin sijoittelut 2011 joka osui hyvin aallonharjan pohjalle. Tämän jälkeen niin omxh kun s&p500 ovat osoittaneet koiliseen, joten on holdarille on ollut vaikeat ajat olla kasvattamatta salkkua. Onnea on siis ollut matkassa reippaasti.

Salkun läpikäynti, osa 2: UPM

Ensimmäiseksi kiitokset PikkuPro:lle, Akille ja muille annista UPM-ketjuun. Siellä on paljon hyvää asiaa josta voi ammentaa viisautta ja näkökulmia.

UPM yksi ensimmäisiä suoria osakeostojani. Olen ostellut sitä kolmeen otteeseen 2011-2013, ja keskihinta näyttäisi olevan 8.68. Tämä on yksi osake jonka olen poiminut ja pitänyt salkussa lähinnä hyvän mielikuvan vuoksi, ja tarkastelu osoittaakin että minulla oli siitä ehkä vähän turhan hohdokas visio.

UPM oli hankala pala kun jouduin samalla miettimään mitä suuntaa haluan ottaa Suomi-osakkeilla jatkossa. Haluanko keskittyä pelkästään osakkeisiin jossa on kasvupotentiaalia vai pitää myös salkussa semi-varmoja, tasaista tuottoa jauhavia, hyvää osinkoa maksavia yrityksiä? 

Vastaus on jyrkkä ehkä. Tällä erää en aio hankkia jälkimmäisiä lisää, mutta jos tarkastelun jälkeen jää osakkeita jotka vaikuttavat stabiileilta ja/tai jossa näen potentiaalia niin holdaan toistaiseksi. Olen kyllä yleensä tosi jäävi myymään joten ennemmin pitää löytyä hyvä syy myydä jotta sormi oikeasti liikahtelee napille asti.. 

Toinen juttu joka tekee UPM:stä hankalan on että sillä on erilaista bisnestä vähän joka puolella, joten olennaisten juttujen hahmottaminen vaikeutuu. Lueskelin 2013 vuosikertomusta vähän lävitse ja tässä vähän nootteja mitä jäi käteen tytäryhtiöistä:

UPM Biorefining
-Sellun markkina on kasvava, kartonki yms kasvaa, kuten myös paperituotanto Aasiassa. 
-UPM hankkinut uusia (sellu-)asiakkaita Aasiasta joten olettaisin että kasvupotentiaalia on täällä myös jatkossa
-Jokeri: Biodiesel, en löytänyt oikeen mitään tietoa tämän kannattavuudesta joten taitaa olla vielä niin lapsenkengissä että ei tule näkymään tuloksessa pitkään aikaan.

UPM Energy
-Vesivoima ja muu energia tekee luultavasti tasaista tulosta jatkossakin
-Riskinä on OL3 aiheutuvat kulut.

UPM Raflatac
-Ei mitään maagista
-Tuskin suurta kasvua odotettavissa, kovat hintapaineet yms vievät voitot

UPM Paper Asia
-UPM povaa 3-5% kysynnän kasvua vuodessa toimistopapereissa
-Tarramateriaalin vuotuinen kasvu myös 3-5%

UPM Paper ENA
-Kysyntä laskee ja tehtaita suljetaan
-En näe hirveesti potentiaalia

UPM Plywood
-Liikevoittoa kasvatetaan lähinnä parantamalla kannattavuutta

 

Oman pääoman tuotto ei silmiä hivele, mutta velkaantuminen on vähentynyt:

Viime vuosien tuloksia:

 

Mielestäni näyttää siltä että kokonaisuutena ainakaan mitään suurta kasvua on turha toivoa pitkällä tähtäimellä, mutta tasaiseen tuloksentekoon on peruspilarit olemassa. 

Päätös: Holdailen toistaiseksi, mutta pyrin seuraamaan tilannetta tarkasti ensi vuonna. Kokonaisuutena 2014 tulos lupaa hyvää ja ensi vuoden 150milj säästöohjelma voi myös vaikuttaa positiivisesti.

11.1.2015 - 08:43
#2719
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 3: Fortum

Fortumia olen ostellut myös monessa erässä 2011-2013.(kh 15.41) Aloitin ostelemaan sitä aikanaan koska se oli hyvä "varman päälle" yhtiö ja reilu osingonmaksaja. Hyvinhän tuosta on muutaman vuoden muutaman aikana noita tullutkin.

Vilkaisu 2013 vuosikertomuksen numeroihin paljastaa että:
-Oman pääoman tuotto on pyörinyt mukavalla tasolla(2011: 19,7% 2012: 14,6% 2013: 12%)
-Ei liikaa velkaa (omavaraisuusaste~44%)
-Tulos/osake kehitys on alaspäin mutta ainakin 2013 oli huono vuosi vesivoimalle alhaisista vesivarastoista johtuen.

Viimeisimmästä osavuosikatsauksesta ymmärtäisin että leuhdosta säästä ja (jälleen) alhaisista vesivarastoista johtuen tulos näyttäisi olevan samaa luokkaa kun 2013. Sähkön hinnat näyttävät myös tippuneen 2013->2014 mikä tuskin helpoittaa tilannetta. Nämä ovat kuitenkin vuosittain vaihtelevia asioita, joten näistä tuskin kannattaa huolestua.

Fortum ennustaa sähkönkulutuksen 0.5% vuotuista kasvua pohjoismaissa, joten mahdollinen kasvu on maltillista.

Aki kävi hyvin riskejä läpi 2014 katsauksessaan kesällä.(https://www.sijoitustieto.fi/fortum-osake) En näe noita riskejä mitenkään niin suurina/kattavina pitkässä juoksussa että rupeisin niiden perusteella liikahtelemaan. 

Yhteenveto: Näyttäisi siltä että Fortum jauhaa tuottoja omistajilleen jatkossakin, joten jätän osakkeet pölyttymään salkkuun taas hetkeksi.

13.1.2015 - 18:27
#2745
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 4: Rahastot

HCP Quant

Suositun blogittajan kvantitatiivisiä menetelmiä käyttävä rahasto. Sijoitin tänne koska sijoitusmenetelmä vaikutti mielenkiintoiselta ja samalla sellaiselta mihin ei ole itse laittaa tarpeeksi aikaa. Hain tällä pientä riski-siivua salkkuun.

Luotan että salkunhoitaja hoitaa rahoja parhaan taitonsa mukaan, onhan sillä suurin osa omista sijoituksista myös samassa potissa. Se, onko Havia keksinyt runsauden sarven vai tuuletellut tuurilla jää nähtäväksi. Tosi pätevältä kaverilta hän kyllä vaikuttaa.

Kulut ovat hieman korkeampia koska kyseessä on aktiivinen rahasto, mutta ei kuitenkaan pankkien rahastojen tasoa. Koska kyseessä on riskitasoltaan korkea rahasto joten tuo pieni siivu siellä riittänee.

Global Top 25 Brands

Tämä oli toinen sijoitusostos urallani kullan jälkeen. Innokkaasti astuin tällä ensiaskeleet rahastosijoittamisen mailmaan. Nousua on tullut mukavasti yleisen pörssitrendin myötä. Arvopaperilistalla rahastossa näyttää olevan monia samoja nimiä mitä olen itsekin katsellut aina välillä ostomielessä yksittäisinä osakkeina, mutta korkeat arvostukset ovat estäneet ostot. (PG, CL, PEP jne) 

Koska rahasto omistaa aikamme kovimpia brändejä sisältö on arvatenkin suurimmilta osin kulutustavaroita ja teknologiaa. Sisältö on aika hyvässä linjassa oman nykyisen sijoitusstrategian kanssa, joten holdataan, holdataan. 

 

Seuraavaksi taidan valottaa vähän lisää sijoitushistoriaa..

14.1.2015 - 22:45
#2767
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Historiaa

Tässä pieni läpikäynti kohtalaisen lyhkäisestä sijoitushistoriastani. Eka kappale tuli jo aiemmin mutta on tässä mukana kokonaisuuden vuoksi.

Ensikipinä ja haaveet Indeksi-miljonääriydestä

Aloitin sijoittamisen 2011, kun huomasin että tilille rupesi kerääntymään ylimääräistä rahaa. En ole tainnut olla ikinä hirveän hyvä kuluttamaan. Luin metro-lehdestä työmatkalla jonkun artikkelin kullan noususta, ja jonkin aikaa myöhemmin löysin itseni kävelemästä Tavexin tiskiltä pois kultaharkko reisitaskussa ja henkselit paukkuen.

Tämän jälkeen sain jostain vihiä Erolan "Paras sijoitus"-kirjasta ja laitoin sen tilaukseen. Kirjan kolahdettua postiluukusta ahmin sen muutamassa päivässä. Sormet syyhyten tein sopimuksen nordnetiin ja seligsonille, ja rupesin selailemaan rahastoja ja ETF:iä. Hain hyvää hajautusta ja pyrin saamaan rahat nopeasti töihin. Ostin Seligsonin top 25 brands, EAFE(Europe, Australasia and Far East), Smallcap Value ja BRIC(Brazil, Russia, India, China) ETF:iä. Kelailin että kehittyvät markkinat kehittyisivät kehittyneitä nopeammin. 

Sitten Fukushimassa rupesi reaktorit sauhuamaan, ja ajattelin että paras tapa hyödyntää kriisi-alennukset olisi mennä sinne missä kipu. Ostin siis Japanin indeksiä. 

Vaikka could-have-been tuottoja on yleensä ikävä tarkastella jälkikäteen katselin kuitenkin itseä kiusatakseni miten nuo ensisijoitukset olisivat pärjänneet tähän päivään jos olisin pitänyt ne. Rahastot (top 25 brands lukuunottamatta) säilyivät salkussa melkein kaksi vuotta.

IShares MSCI EAFE: Osto: 54.10; Myynti: 46.24 Päivän hinta: 49.61
IShares Smallcap 600 Value: Osto: 75.24, Myynti: 79.35 Päivän hinta: 113.37
IShares MSCI BRIC: Osto: 47.91, Myynti:37.25, Päivän hinta: 35.25
Nikkei 225: Osto: 8.52, Myynti: 9.50, Päivän hinta: 12.78

Kehittyvät markkinat eivät ole hirveästi kehittyneet, mutta jonkin verran plussalla kokonaisuus näyttäisi olevan tänä päivänä. Myynneillä realisoin pienehköt tappiot.

Siirtyminen osakkeisiin 

Rahasto-ostojen jälkeen rupesin kasailemaan Suomalaisista osakkeista salkkua. Pyrin ostamaan vähän eri aloilta ja hajauttamaan hyvin. Ostelin paljolti blogivinkkien ja sijoitusketjujen(mm. pokeritieto) perusteella. Kaikki noista osakkeista onkin vielä jäljellä salkussa pl. Orion, jonka myin kun pelkäsin hinnan romahtavan kun Parkinson-patentin tulot tipahtaisivat.

Atlantin yli ja mopo keulimaan

Kun 2012 vuoden kevät vaihtui kesään lueskelin paljon minimalisti ja early-retirement -tyyppisiä blogeja, ja sitä kautta tutustuin DGI:hin. Olin kun pikkulapsi karkkikaupassa. 2013 olinkin jo vähän liikaa sokerihumalassa, ja yritin saada osinkotuottoja agressiivisesti nousemaan. Ostin vähän enemmän riskaabelejä firmoja, joilla oli > 10% osinkotuotot. Paras muistutus näistä on vieläkin salkussa kummitteleva Seadrill, joka öljynhinnan tippuessa eliminoi osingon kokonaan. Muut olen myynyt pienehköllä turskalla viime vuoden lopulla. Tappiot toki lähes kuittaantui näistä kerätyillä osingoilla. Onnekkain myynti oli PSEC, jonka myin päivää ennenkuin ilmoittivat osingon leikkaamisesta.

Tulevaisuus

Virheistä oppineena ja oppirahat maksaneena pyrin nyt ja tulevaisuudessa tekemään enemmän taustatutkimusta siitä miten kestävällä pohjalla yritysten tuloksentekokyky on ennen kun työnnän pää märkänä rahat peliin. En yritä metsästää pikavoittoja vaan katsoa osakkeita pitkä sijoitushorisonti mielessä. Sijoitusharrastus on maratoni eikä pikamatka. Lisäksi on välillä hyvä muistaa pysähtyä ja haistella kukkia.

8.2.2015 - 15:48
#3085
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 5: Technopolis

Technopolis - seuraava helmi? Näin pohtii kauppalehden 2012 ketjun otsikko. 2012 tätä itsekin ostin, ja olen sen jälkeen osallistunut anteihin. Täälläkin on siitä niin paljon keskusteltu että tuntuu vaikealta tuoda mitään uutta esille, mutta tässä kuitenkin hieman omia mietteitä. 

70% liikevaihdosta tulee Suomesta, 6% venäjältä, loput baltiasta ja Norjasta. Koska Suomeen ennustetaan maltillista kasvua tämä jako ei ole mikään unelma. TP pyrkii kuitenkin onneksi strategiassaan vähentämään Suomen painoa. Kasvua voi tulla lähiaikoina lähinnä Norjasta ja Baltiasta.

Kassavirta:
=========
2013: 45,2
2012: 39,2
2011: 30,5
2010: 25,0
2009: 29,0
2008: 20,2
2007: 16,2

Kassavirran kasvu on ollut huomattavaa. Tähän on tosin auttanut muutama osakeanti vuosien varrella. Pidän kuitenkin sitä positiivisena että on halua ja visiota kasvaa. 

Gearing
=========
2013: 40.21
2012: 36.19
2011: 35.84
2010: 37.38
2009: 37.30

Omavaraisuusaste on matalanpuoleinen, eli jonkinmoisella riskillä pelaavat.

Q3 vaikutti tosi hyvältä, joten odotan innolla mitä Q4 tuo tullessaan. En näe tällä hetkellä mitään syytä hankkiutua eroon tästä. Katson Q4, lueskelen vähän vuosikertomusta ja katson sitten uudestaan tarviiko tätä ahkerasti seurailla, veikkaan että ei.

16.2.2015 - 21:38
#3092
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 6:

Lorillard on USA:n kolmanneksi suurin tupakkapaja. LO:n Lippulaiva on suosiossa oleva mentolispaddu Newport, jonka osuus on jopa 94% liikevaihdosta. Tämä on jenkeissä etnisten ryhmien, varsinkin afrikkais-amerikkalaisten, suosima merkki. Tupakka on auringonlaskun ala länsimaissa mutta kehitysmaissa(varsinkin Kiinassa) kasvu on vielä kovaa:

Se, onko kehitysmailla varaa ostaa länsimaiden brändejä on tietysti eri asia. Varsinkin Kiinassa luulen että maan omat röpöt myyvät hyvin. Kehitysmaiden kehitys ei sitäpaitsi hirveästi lorillardia auta, sillä se myy pelkästään USA:ssa. Tämä ei ole toistaiseksi estänyt tasaisesti paremman tuloksen tahkomista. 

Muutama vuosi sitten ja tasaisin väliajoin sen jälkeenkin huudellaan peloissaan siitä että USA olisi rajoittamassa mentolitupakin myyntiä jolla olisi LO:hon tietysti suuri vaikutus. Muistaakseni tämä itseänikin vähän jännitti mutta ei tarpeeksi että olisin jättänyt ostamatta loistavaa DGI-firmaa. Mikään ikuinen sijoitus ei ehkä ollut ostohetkellä mielessä, mutta en myöskään suunnitellut holdaamiselle mitään aikahorisonttia.

Ajan kulku on tehnyt päätöksen helpommaksi: Reynolds American ostaa LO:n, ja kauppa on jo pari viikkoa sitten hyväksytty osakkeenomistajien toimesta. Vielä odotellaan Federal Trade Commissionin hyväksyntää, mutta on epätodennäköistä että tätä ei tulisi. 

Yhtä osaketta vastaan kaupassa on sovittu:
50.50$ rahana + 0.2909 RAI osaketta.

Päivän LO hinnalla 66.13$(ja RAI 68.73$) kaupasta on vielä 6.5% preemio tulossa. Olisiko tässä pikavoiton paikka? 
Kuulostaa aika isolta palkkiolta muutaman kuukauden holdauksesta, kohtuu pienellä riskillä.

Käteen jää siis tästä lapusta tukku rahaa ja noin 1200$ edestä RAI osakkeita minkä suhteen pitää vielä päättää mitä teen. Nopealla vilkaisulla pari huomiota:
-Reynolds American Inc on osakkeena sellainen joka voisi sopia salkkuun.
-RAI:n liikevaihdosta 62% tulee mentolisavukkeista, mergerin jälkeen vähän enemmän.
-RAI omistaa myös mm. tuotteita jotka auttavat tupakoinnin lopettamiseen.(Oh the Irony!)

Rahat voisi pitää tupakka/alkoholi-sektorissa ja katsella vähän enemmän ulkomaille myyvien lafkojen potentiaalia, esim PM

10.2.2015 - 01:42
#3093
+205
Liittynyt:
30.7.2014 - 20:05
Viestejä:
181

Mielenkiintoinen blogi! Pisti silmään, että olet sijoittanut myös kultaan. Näyttää näin ulkopuolisena aikamoisen random-omistukselta painoarvonsaki puolesta, eikä tietääkseni fyysinen kulta kauheasti maksa osinkoja :). Tunnustan heti, etten ole koskaan oikein ymmärtänyt kultaan sijoittamista, joten onks sulla tossa joku kuningasidea taustalla minkä vuoksi poikkeat normistrategiastasi?

10.2.2015 - 19:41
#3107
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46
jarree kirjoitti:

Mielenkiintoinen blogi! Pisti silmään, että olet sijoittanut myös kultaan. Näyttää näin ulkopuolisena aikamoisen random-omistukselta painoarvonsaki puolesta, eikä tietääkseni fyysinen kulta kauheasti maksa osinkoja :). Tunnustan heti, etten ole koskaan oikein ymmärtänyt kultaan sijoittamista, joten onks sulla tossa joku kuningasidea taustalla minkä vuoksi poikkeat normistrategiastasi?

Kiva kuulla! Availin tuota jo vähän aiemmin mutta..  ei löydy kultaan mitään elämää suurempaa strategiaa eikä kontakeja kultaholvien omistajiin. Omistus johtuu ainoastaan siitä että että se oli ensiaskel sijoittamisen maailmaan kun rupesin lyömään rahaa peliin. Eihän tuo omistus suhteessa salkun kokoon enään niin suuri ole. Painoarvohan on kuitenkin selvästi tippunut sieltä sadasta prosentista paljon alemmas. cool

On kyllä suunnitelmissa myydä tuo pois jonkin järkevän aikaraamin sisällä, koska nykyään pidän osakkeita paljon jalometallispekulaatioita tuottavampana vaihtoehtona. Irtautumista vaikeuttaa vähän se että en ole klimpissä ainoana omistajana. 

14.2.2015 - 13:49
#3152
+18
Liittynyt:
8.11.2014 - 15:09
Viestejä:
38

Tosiaan hyvä blogi ja mielenkiintoista sisältöä.

Oletko tutkinut/suunnitellut osinkojen uudelleensijoittamista yhtiöiden tarjoamien DRIP:ien (Divident Reinvestment Plan) kautta? Pikaisen tarkastelun perusteella suurin osa salkkusi DGI-kategorian yhtiöistä kuitenkin näyttää tarjoavan tällaista vaihtoehtoa.

Ohessa blogia seuraaville lyhyt yhteenveto mistä on kysymys:
http://www.investopedia.com/articles/02/011602.asp

14.2.2015 - 21:27
#3156
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46
jupe kirjoitti:

Tosiaan hyvä blogi ja mielenkiintoista sisältöä.

Oletko tutkinut/suunnitellut osinkojen uudelleensijoittamista yhtiöiden tarjoamien DRIP:ien (Divident Reinvestment Plan) kautta? Pikaisen tarkastelun perusteella suurin osa salkkusi DGI-kategorian yhtiöistä kuitenkin näyttää tarjoavan tällaista vaihtoehtoa.

Ohessa blogia seuraaville lyhyt yhteenveto mistä on kysymys:
http://www.investopedia.com/articles/02/011602.asp

Kiits, mukava kuulla että kiinnostaa! 

Olen jostain syystä elänyt siinä uskossa että tuo mahdollisuus olisi vaan jenkeillä, mutta näin ei ilmeisesti ole jos tuo on yhtiöiden itsensä tarjoama mahdollisuus. Eli en ole asiaan juuri perehtynyt. Nopea vilkaisu wikipediaan(tai linkkaamasi artikkeliin) kertoo että näin ei välty osinkojen verotukselta, mikä olisikin suurin houkutin tuon harrastamiseen:

The investor must still pay tax annually on his or her dividend income, whether it is received or reinvested.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dividend_reinvestment_plan

Varsinkin jos tuota veroetua ei ole niin en ole kiinnostunut koska:
a) Hajautus on vielä niin vaatimaton että sijoittelen mielummin osingot uusiin yhtiöihin
b) Vaikka tykkään omistaa yhtiötä se ei tarkoita että se olisi hinnoiteltu joka hetkellä niin että sitä hymysuissa ostaisin. Eli yritän osakkeita jotka ovat sillä hetkellä muita edullisemmin hinnoiteltu.

Ainoa syy olisi ehkä nuo mahdolliset 1-10% edut ostoihin jotka linkissäsi mainitaan, ovatkohan nämä miten yleisiä? Itse en ole nähnyt alan blogeissa/artikkeleissa tästä mainintaa joten olettaisin että ei niin tavallista.

15.2.2015 - 09:09
#3159
+1
Liittynyt:
5.8.2014 - 22:20
Viestejä:
24

Jenkeillä on tämä "Roth IRA" eläkesäästösuunnitelma jolla voi tiettyyn rajaan asti vuodessa sijoittaa amerikanyhtiöiden maksamat osingot uudelleen ilman veroja.

15.2.2015 - 12:24
#3160
+18
Liittynyt:
8.11.2014 - 15:09
Viestejä:
38

Näköjään luin huolimattomasti tuon verotuskohdan. Ja kun verohyötyä ei ole, niin DRIP-järjestelystä suuremman hyödyn saaminen on aika tapauskohtaista.

OsinkoMasiina kirjoitti:

Ainoa syy olisi ehkä nuo mahdolliset 1-10% edut ostoihin jotka linkissäsi mainitaan, ovatkohan nämä miten yleisiä? Itse en ole nähnyt alan blogeissa/artikkeleissa tästä mainintaa joten olettaisin että ei niin tavallista.

Pikaisen Googlauksen perusteella etu on tyypillisesti 2-5% ja tarjoavat firmat ovat pääsääntöisesti Kanadasta ja USA:sta. En löytänyt hyvää ajantasaista listaa, mutta tässä on vanhempi suuntaa antava lista.

http://www.dividendgrowthinvestor.com/2009/03/drips-for-faster-compound…

Periaatteessa tämä tarjoaa mahdollisuuksia, mutta käytännön hyödyntäminen on silti varsin epätodennäköistä. Kuitenkin, se sijoituspäätös tehdään ensisijaisesti muiden mittareiden perusteella...

 

 

 

16.2.2015 - 21:17
#3173
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46
Kari kirjoitti:

Jenkeillä on tämä "Roth IRA" eläkesäästösuunnitelma jolla voi tiettyyn rajaan asti vuodessa sijoittaa amerikanyhtiöiden maksamat osingot uudelleen ilman veroja.

Jep, jenkeillä on muutenkin vähän armollisempi tuo osinko/pääomatulojen verotus. 

16.2.2015 - 21:39
#3174
+24
Liittynyt:
12.12.2014 - 18:08
Viestejä:
46

Salkun läpikäynti, osa 7:

Hasbro tekee leluja ja pelejä. Suurimpia brändejä(myös franchise ja partner) ovat Transformers, My little pony, Monopoly, Marvel, Star Wars, Rovio, Play-Doh yms. HAS on kokoluokaltaan maailman kolmanneksi suurin leluyritys. Ykkössijaa pitää selkeästi Mattel, ja Lego pienemmällä marginaalilla kakkossijaa.

EPS vs Osingot viimeiset kymmenen vuotta:

Payout ratio on noussut vuosien varrella ja viimeiset kolme vuotta ollut 56-73% haarukassa, eli vielä kohtuu kestävällä tasolla. Viime vuosina EPS on vaihdellut niin pitänee vähän seurata seuraavien vuosien kehitystä.

Silmiinpistävää on vuoden 2013 heikohkot ansiot joita silmäilin vähän tarkemmin. Nämä johtui heikommasta nettotuloksesta, liikevaihto pysyi samoissa 2012 tasoon nähden. 2013 Vuosikertomusta nopeasti silmäillen syynä näytti olevan:
a) On makseltu enemmän royalteja. Näitä tulee ilmeisesti muutaman vuoden välein maksuun. 
b) jouduttiin maksamaan patentteihin/royalteihin liittyvistä hävityistä oikeudenkäynneistä korvauksia(mm. super soaker keissi). 
c) Uudelleenorganisointiin oli käytetty rahaa

Bottom line: enemmän tai vähemmän kertaluontoisia kustannuksia.

 

Liikevaihdossa oli tapahtunut laskua oli tapahtunut "Boys"-kategoriassa, ja selitykset vuosikertomuksessa viittasivat siihen että 2013 tuli vaan yksi elokuva(Marvel-brändin Iron Man 3), joten Transformers ja Beyblade myynnit laskivat näiden näkyvyyden puuttuessa. Tämän loven kuitenkin täytti kasvu "Girls" ja "Games" -kategorioissa. Nämä kolme osa-aluetta muodostavat valtaosan Hasbron liikevaihdosta.

2014 on näyttänyt paljon paremmalta ja kasvua on tullut 5% liikevaihdossa. EPS ilman kertaluontoisia eriä on noussut 2.83$ -> 3.15$. USA ja Kanada seisoo paikallaan "koska huonot suhdanteet" (seli seli), mutta kansainvälisesti kasvua on tapahtunut.

Muuta:
-ROE on pyörinyt enimmäkseen 20% paremmalla puolella -> Erittäin kiva!
-Omavaraisuusaste 30-40% -> ok

Tällä hetkellä Hasbro treidaa @ 62.74$, P/E: 19.37, Yield: 2.93

..eli pysyy salkussa, katsellaan vuoden päästä uudelleen.

Edit: lisätty vielä hasbron ja lorillardin "salkun tiedot" kuvat juttujen alkuun.