Olet täällä

jupe

jupe

  • Liittynyt 8.11.2014
  • 28 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon kirjakerho - 8.2.2019 21.12

Philip A.Fisher - Common Stocks and Uncommon Profits

Kirjan teema on kasvuyhtiöihin sijoittaminen. Ja hakusessa on nimenomaan suuret arvonnousut. Yhtiöseulontaa varten esitetään viidentoista kohdan lista, jolla pyritään arvioimaan kohdeyhtiön eri toimintoja, toimivaa johtoa ja muuta henkilöstöä. Käytännössä haetaan kilpailuetuja, jotka mahdollistaisivat pitkän aikavälin kasvupotentiaalin. Tiedon keräämiseksi kirjoittaja jututtaa yhtiön toiminnan tuntevia ihmisiä: kilpailijoita, asiakkaita, tavarantoimittajia, alan asiantuntijoita sekä tietysti varsinaisen yhtiön johtoa (scuttlebutt-metodi). Kirjassa kerrotaan myös miten kirjoittaja itse päätyi kyseiseen menetelmään. Lisäksi kirjassa on juttua markkinatilanteen arvioimisesta ja erilaisista virheistä mitä sijoittajan ei tulisi tehdä.

Kirjaa voi ehdottomasti suositella. Harva sijoittaja kuitenkaan pääsee hyödyntämään scuttlebuttia täysi määräisesti. Jos kirjasta jotain huonoa hakee niin kirjoittajan pojan(*) esipuhe (uudemmassa versiossa) on aivan turha. Muuten kirja onkin sitten asiaa.

(*) Kenneth muuten kirjoittaa Hesariin blogia.

Sijoitustiedon kysymysketju - 18.11.2018 16.21

Mainitaan heti alkuun että hajautusmahdollisuuksia on paljon. Ylimmällä tasolla hajautusta voidaan tehdä omaisuuslajikohtaisesti (osakkeet, korot, kiinteistöt, metsä jne.). Kaikkiin näihin on tarjolla lisäksi eri instrumentteja (suorat sijoitukset, rahastot, ETF:t jne.)

Lisää aiheesta:
https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoituslajit-aloittelij...

Omaisuuslajien sisällä hajautusta voidaan jatkaa edelleen. Jos päädytään sijoittamaan osakkeisiin voidaan hajauttaa esim. maantieteellisesti, toimialakohtaisesti tai vaikka yhtiöiden koon mukaan.

Jos sijoittaa ETF:ään, jakauma riippuu seurattavan indeksin painotuksista. Morningstarilla on hyvä rahastovertailutyökalu, jolla sisältöä voi tutkia. Sun valitsemat ETF:t ja rahastot näyttää seuraavalta (*):

MSCI World, MSCI emerging markets, Euro STOXX 50, S&P 500

Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, maailma (MSCI World)

Katsotaan sit mitä olet valinnut. Kaikki sun valinnat on osakerahastoja eli sijoitukset menee näin osakkeisiin ("Omaisuuslajit").

Toimialakohtainen hajautus on laaja ("Toimialapainotukset"), johtuen indeksien sisällöstä. Tässä on hyvä huomata että kapeat indeksit (superrahastot) voivat olla painotuksiltaa hyvin erilaisia. Esimerkiksi Ruotsissa indeksi painottuu teollisuuteen ja rahoituspalveluihin, Norjassa energiaan ja Tanskassa terveydenhuoltoon.

Olettaen että rahastoja ja ETF:ä on ostettu tasapainoilla (**), maantieteellinen hajautus ("Maantieteellinen jakauma") on nyt seuraava: Eurooppa 66%, Amerikka 23% ja Aasia 11%. Pelkästään pohjoismaihin on sijoitettu kolmasosa koko potista. Jos tätä vertaa helpoimpaa vertailukohtaan eli maailman indeksiin (MSCI World=Eurooppa 21%, Amerikka 66%, Asia 13%), olet keskittänyt Euroopaan.

Yritysten koon suhteen hajautus menee nyt suurin piirtein niin että S&P 500 ja Euro STOXX 50 on pelkästään suuria yrityksiä. Superrahastot sisältää vain alueellisesti suuria yrityksiä (=maailman mittakaavassa myös pieniä yrityksiä).

 

Kuten kabu kirjoittu, MSCI World menee päällekkäin S&P 500 ja Euro stoxx 50 kanssa. Mieti painotuksia, jos haluat jatkossakin ostaa kaikkia kolmea. Toinen mitä kannattaa pohtia on pohjoismaiden ja Euroopan suuri paino.

Myymään ei välttämättä kannata alkaa. Toinen vaihtoehto on vain muuttaa lisäostojen painotuksia. Näin hajautus, niin halutessasi, muuttuu lisäostojen myötä pikkuhiljaa.

(*) Valitut ETF:t on tuskin 100% oikein, mutta seurattavat indeksit ja sitä kautta sisältö pitäisi olla hyvin lähellä oikeaa.

(**) Jos tasapainot oli väärä oletus, voit tarkastella hajautusta vaikka Morningstarin X-Ray-työkalulla
 

 

Sijoitustiedon kysymysketju - 18.11.2018 11.21

Käytännössä myyntien oikein ajoittaminen on erittäin vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Eli tuskin onnistuu, vaikka kuinka haluaisi.

Mitä sun puolestaan kannattanee hyödyntää on 1000€ myyntien verovapaus. Eli jakaa osakesalkun myynnit vuosittain tuhanteen euroon. Näin välttää luovutusvoittojen verotuksen. Huomion arvoista on että näin menetellessä luovutustappioita ei voi vähentää.

Lisää aiheesta vero-ohjeista (kohta 3.2 Pienet luovutukset):
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaper...

 

Sijoitustesi hajautuksen arvioiminen ei onnistu ilman että tietää mitä noi sun 4 ETF:ää on (1). Lisäksi pitäisi tietää mikä tavoitetila hajautuksen suhteen on (2). Ekasta saadaan tietää mitä rahasto- ja ETF-sijoitusten hajautus on nyt ja toisesta se mitä hajautuksen pitäisi olla.

Antamillasi tiedoilla voi sanoa että noin puolet menee pohjoismaihin ja loput muualle.

Exel Composites - 12.11.2018 19.46

Eli DSC:stä miljoona tappiota kolmannelle neljännekselle ja oikaistun liikevoiton ohjeistuksen muutos kasvavasta laskevaan. Kurssi reagoi mukavasti.

Tätä tuli vilkuiltua jo kutosen hinnoilla. Sain nyt ostettua ensimmäisen erän (~4.6€). Toiveissa on että DCS:n liiketoiminta saadaan voitolliseksi - TJ ainakin vaikuttaisi täyspäiseltä.

 

Technopolis - 28.8.2018 14.38

Omat oli menneet tarjoushinnalla. Hintaan täytyy olla tyytyväinen, kun olisin myynyt halvemmallakin. Kiitoksia Akille ja Petterille - tuskin tähän olisi ilman herrojen kirjoitteluja tutustuttu.

Moderni arvosijoittaja haluaa arvostusta (Arvoguru) - 15.5.2018 21.00

Tuli myös hankittua ja luettua - ihan pätevä opus. Kirjassahan siis käydään läpi eri arvosijoittamisen menetelmiä ja sovelletaan niitä Helsingin pörssin yhtiöihin.

Kirjan teemat esillä Pörssipäivän haastattelussa:

https://areena.yle.fi/1-4423604?autoplay=true

 

Ostin/Myin tänään - 1.12.2017 18.28

Myin eilen puolet Providence-lapuista (PRSC) $59.75. Jenssin kelojen perusteella tätä alunperin aloin tutkimaan - eli kiitoksia sinne suuntaan.

Sijoitustiedon kysymysketju - 6.11.2017 21.16

Voit periaatteessa saada muualla salkun säilytyksen ilmaiseksi ja sekä mahdollisuuden sijoittaa pienempikuluisempiin rahastoihin. Alkutietojen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä saatko kummastakaan käytännön hyötyä.

Katat varmaankin salkun säilytyskulut jo nyt OP:n bonuksilla. Näin osakesalkun siirtäminen ei varmaankaan ole perusteltua. Rahastosijoitusten suhteen järjestelyt voi olla paikallaan. Mutta alkuun olisi hyvä tietää mihin rahastoihin olet sijoittanut ja selvittää niiden kulut. Tämän jälkeen voi tutkia saako saman muualta paremmin ehdoin.

Ostin/Myin tänään - 12.5.2017 19.02

Täällä on laitettu merkkejä seuraavien puolesta: SKT, KIM, SPG. Eivät kuulu tuohon "B-luokan mall"-kategoriaan, mutta samalta sektorilta kuitenkin.

Sijoitustiedon kysymysketju - 26.3.2017 12.35

Kauppalehden ja itse pörssinkin nettisivuilla näkyvä hinta on viimeisimmän toteutuneen kaupan hinta. Periaatteessa tämä voi olla jopa yksittäisen osakkeen kauppa. Lisäksi sivuilla näytetty hintatieto ei ole reaaliaikainen (tyypillisesti viive on ~15 min). Välittäjältä saa myös ajantasaisen hintatiedon, mutta siitä voi joutua maksamaan erikseen.

Varsinainen osakekauppa menee osto- ja myyntitarjousten perusteella. Eli jokainen kauppa vaatii voimassaolevan ostotarjouksen toteutuakseen. Koko myyntierän ei tarvitse mennä kerralla vaan siitä voidaan myydä osa kerrallaan eri ostajille(*). Osakkeet joille ei myyntitarjouksen erääntymiseen mennessä (tyypillisesti pörssipäivän loppu) löytynyt ostajaa jäävät salkkuun myytäväksi toisella kertaa.

Eli tossa sun miljoonan osakkeen esimerkissä voisi käydä esim. niin että firma Y ostaa 10000, firma Z 50000 ja Seppo 1000 osaketta 2€ hinnalla. Ja kauppapäivän päätteeksi sinulle jäisi vielä 939000 osaketta.

Alla vielä esimerkki Helsingin pörssistä:
http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/microsite?Instrument=HEX24371&name...

Oikealla alhaalla kohdassa "TRADES" on lista viimeisimmistä toteutuneista kaupoista ja kohdassa "ORDER DEPT" viimeisintä kauppahintaa lähimpänä olevat osto- ja myyntitarjoukset. Nämä tiedot näkyy jälleen viiveellä ja päivittyvät vain pörssin ollessa auki.

 

(*) Tarjoukseen voi myös halutessa määritellä että erä on myytävä kerralla tai kauppaa ei synny.