Olet täällä

Sijoittaminen & Media - 9.11.2019 09.14

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Nyt kun palaute on ollut ihan hyvää suhteessa odotuksiin, niin avasin kyllä vähän ovea tuolle Teerenpelillekin. 

Toi podihan oli ihan timanttinen!

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 10 - Merja Mähkä - 26.10.2019 06.21

Omaan makuun ehkä vähän turhan kevyttä sisältöä, jota tulee jo vähän joka tuutista. Toki Merjan tapaisilla vierailla saa hyvää näkyvyyttä.

Näytä koko viesti
Nordea - 26.10.2019 06.07

Omien osakkeiden ostot otettiin pöydälle - Vilén puhui että EKP ei tästä valttämättä tykkäisi. Viitsiikö joku avata mikä tässä nähdään pahana?

Näytä koko viesti
Exel Composites - 14.9.2019 07.54

Itse ainakin sain kirjan vasta Keskiviikkona eli samana päivänä kurssinousun kanssa. Nähdäkseni kirjassa ei ollut mitään oleellisesti uutta, mitä Jarkko ei olisi jo aiemmin kirjoittanut.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 9.5.2019 05.26

Varmasti kaikilla puolueilla oli mahdollisuus parempaa tulokseen tekemällä asioita toisin. Pointti mitä halusin alleviivata oli että SDP muodostaa vasemmistohallituksen yhden paikan turvin. Jos hallitusta olisi lähdetty muodostamaan PS:n tai KOK:n vetämänä, olisi lopputulos täysin erilainen. Eli käytännössä tuon yhden paikan vaikutus korostuu aivan hillittömiin mittasuhteisiin.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 8.5.2019 06.15

Jos äänestystulokseen peilaa on hallitukseksi on tulossa yksi huonoimmista ellei jopa huonoin vaihtoehto. Oikeastaan aika tragikoominen tilanne, jos/kun yhdestä edustajapaikkaista seuraus on tämä.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 7.5.2019 12.04

Laitoin itsekin nyt ensi kertaa että on huomattavaa sivutuloa. Tuloista oli noin viidesosa pääomatuloa ja kauppoja noin 40 kpl vuoden aikana.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 8 - Suvi Tuppurainen - 28.4.2019 01.55

Teerenpelit on hyvää viihdettä. Olette kyllä saaneet mielenkiintoisia vieraita houkuteltua. Jatkakaa samaan malliin. Laatu korvaa määrän. Parannusehdutuksena sellainen että tehkää pikainen sound check ennen aloitusta. Äänet tuntuu olevan ajoittain epäbalanssissa - Matikaisen jakso #4 on tästä hyvä esimerkki.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 8.2.2019 09.12

Philip A.Fisher - Common Stocks and Uncommon Profits

Kirjan teema on kasvuyhtiöihin sijoittaminen. Ja hakusessa on nimenomaan suuret arvonnousut. Yhtiöseulontaa varten esitetään viidentoista kohdan lista, jolla pyritään arvioimaan kohdeyhtiön eri toimintoja, toimivaa johtoa ja muuta henkilöstöä. Käytännössä haetaan kilpailuetuja, jotka mahdollistaisivat pitkän aikavälin kasvupotentiaalin. Tiedon keräämiseksi kirjoittaja jututtaa yhtiön toiminnan tuntevia ihmisiä: kilpailijoita, asiakkaita, tavarantoimittajia, alan asiantuntijoita sekä tietysti varsinaisen yhtiön johtoa (scuttlebutt-metodi). Kirjassa kerrotaan myös miten kirjoittaja itse päätyi kyseiseen menetelmään. Lisäksi kirjassa on juttua markkinatilanteen arvioimisesta ja erilaisista virheistä mitä sijoittajan ei tulisi tehdä.

Kirjaa voi ehdottomasti suositella. Harva sijoittaja kuitenkaan pääsee hyödyntämään scuttlebuttia täysi määräisesti. Jos kirjasta jotain huonoa hakee niin kirjoittajan pojan(*) esipuhe (uudemmassa versiossa) on aivan turha. Muuten kirja onkin sitten asiaa.

(*) Kenneth muuten kirjoittaa Hesariin blogia.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 18.11.2018 04.21

Mainitaan heti alkuun että hajautusmahdollisuuksia on paljon. Ylimmällä tasolla hajautusta voidaan tehdä omaisuuslajikohtaisesti (osakkeet, korot, kiinteistöt, metsä jne.). Kaikkiin näihin on tarjolla lisäksi eri instrumentteja (suorat sijoitukset, rahastot, ETF:t jne.)

Lisää aiheesta:
https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoituslajit-aloittelij...

Omaisuuslajien sisällä hajautusta voidaan jatkaa edelleen. Jos päädytään sijoittamaan osakkeisiin voidaan hajauttaa esim. maantieteellisesti, toimialakohtaisesti tai vaikka yhtiöiden koon mukaan.

Jos sijoittaa ETF:ään, jakauma riippuu seurattavan indeksin painotuksista. Morningstarilla on hyvä rahastovertailutyökalu, jolla sisältöä voi tutkia. Sun valitsemat ETF:t ja rahastot näyttää seuraavalta (*):

MSCI World, MSCI emerging markets, Euro STOXX 50, S&P 500

Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, maailma (MSCI World)

Katsotaan sit mitä olet valinnut. Kaikki sun valinnat on osakerahastoja eli sijoitukset menee näin osakkeisiin ("Omaisuuslajit").

Toimialakohtainen hajautus on laaja ("Toimialapainotukset"), johtuen indeksien sisällöstä. Tässä on hyvä huomata että kapeat indeksit (superrahastot) voivat olla painotuksiltaa hyvin erilaisia. Esimerkiksi Ruotsissa indeksi painottuu teollisuuteen ja rahoituspalveluihin, Norjassa energiaan ja Tanskassa terveydenhuoltoon.

Olettaen että rahastoja ja ETF:ä on ostettu tasapainoilla (**), maantieteellinen hajautus ("Maantieteellinen jakauma") on nyt seuraava: Eurooppa 66%, Amerikka 23% ja Aasia 11%. Pelkästään pohjoismaihin on sijoitettu kolmasosa koko potista. Jos tätä vertaa helpoimpaa vertailukohtaan eli maailman indeksiin (MSCI World=Eurooppa 21%, Amerikka 66%, Asia 13%), olet keskittänyt Euroopaan.

Yritysten koon suhteen hajautus menee nyt suurin piirtein niin että S&P 500 ja Euro STOXX 50 on pelkästään suuria yrityksiä. Superrahastot sisältää vain alueellisesti suuria yrityksiä (=maailman mittakaavassa myös pieniä yrityksiä).

 

Kuten kabu kirjoittu, MSCI World menee päällekkäin S&P 500 ja Euro stoxx 50 kanssa. Mieti painotuksia, jos haluat jatkossakin ostaa kaikkia kolmea. Toinen mitä kannattaa pohtia on pohjoismaiden ja Euroopan suuri paino.

Myymään ei välttämättä kannata alkaa. Toinen vaihtoehto on vain muuttaa lisäostojen painotuksia. Näin hajautus, niin halutessasi, muuttuu lisäostojen myötä pikkuhiljaa.

(*) Valitut ETF:t on tuskin 100% oikein, mutta seurattavat indeksit ja sitä kautta sisältö pitäisi olla hyvin lähellä oikeaa.

(**) Jos tasapainot oli väärä oletus, voit tarkastella hajautusta vaikka Morningstarin X-Ray-työkalulla
 

 

Näytä koko viesti