Olet täällä

Ehkä Vanha ja Viisas?

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6

ENSIMMÄINEN LUKU: KUKA?

Blogin takaa löytyy ei-niin-tavallinen reilu parikymppinen kaiffari jostain päin Suomea. Varsin nuoreen ikään mahtuu paljon uskomattomia seikkailuja, hyviä muistoja, kavereita. Sitten onkin se kolikon kääntöpuoli - Vauhtisokeus.

Biletys lähti lapasesta, pahimmillaan meni puoli vuotta keskimäärin 3-4 kertaa viikossa. Enkä puhu nyt mistään kalsarikännäämisestä, vaan kaupungin hienoimmalle klubille nimet listalta jonon ohi isoimpaan pöytään, eikä viina ja naiset loppuneet. Jossain vaiheessa huumeet tuli kuvioihin, kun krapuloista ei selvitty enää ilman rauhoittavia. Pian rauhoittavat vaihtuivat kipulääkkeisiin, eikä varsinaisesti mihinkään buranaan vaan opioideihin. Tältä foorumilta varmasti löytyy sen verran fiksuja ihmisiä, joilla on tähän mennessä juolahtanut kysymys mieleen; Millä tämän kaiken rahoitin? Noh, pikavipeillä tietty!

Kipulääkekoukku on siitä todella veemäinen homma, että se tulee todella salakavalasti. Seinä tuli vastaan jossain kohtaan, kun tajusin mistä ainainen sairastelu johtuu - huumeista. Lopetin seinään kaiken ja onnekseni en ollut montaa kuukautta kerennyt päivittäin käyttämään. Ensimmäinen "puhtaan" viikon aikana koin paniikkikohtauksia, en päässyt sängystä ylös tai pystynyt syömään. Nukkuminen oli yhtä helvettiä koska koko ajan oli liian kuuma tai kylmä. Öisin vessaan noustessa saatoin pyörtyä ja paikat oli usein mustelmilla. Pahimman 10 päivän jälkeen oireet helpottuivat pikkuhiljaa, ensin viikko kerrallaan ja sitten päivä päivältä. Joka aamu herättyäni ensimmäinen asia mitä tein oli katsoa peiliin. Pävittäin peiliin katsoessa tein havainnon; elottoman katseen ja kiiluvien silmien takaa alkoi paljastumaan pikkuhiljaa, että kyllä siellä takana, sisimmässä elää se sama ihminen. Tässä vaiheessa päätin kertoa kaiken vanhemmalle sisarukselle. Ilman hänen suunnatonta tukea ja ymmärrystä, en olisi tässä, kirjoittamassa foorumilla, jonka olemassaolosta en edes tiennyt kaksi vuotta sitten. Perheellekin kerrottiin yhdessä ja vaikka asiat oli vaikeita käsitellä, niin on ne vihdoin saatu sille mallille, etten tällaista päivää olisi uskonut näkeväni.

En paneudu tuohon aikaan tarkemmin, koska se ei ole tämän blogin idea. En kuitenkaan halua koskaan unohtaa tuota jaksoa elämässä, jotta osaan arvostaa elämää enemmän enkä sorru samoihin virheisiin. Lienee turhaa varoittaa ketään täällä pyörivistä tekemään samaa virhettä. 

 

TOINEN LUKU: NYKYHETKI

Olen vakituisessa työsuhteessa ja varsin hyvässä sellaisessa ottaen tilanteen huomioon. Veloissahan tässä ollaan niskaa myöten, mutta seuraukset on kärsittävä ja virheistä opittava. Nykyään mulla on Nordnet-tili ja excelissä sijoitussuunitelma, budjetti ja raha-asiat niin hyvin, kuin ne vain tässä tilanteessa voi olla. Kiitos siitäkin kuuluu sisarukselle.

En ole koskaan ollut se luokan fiksuin tai lahjakkain, mutta on minulle sentään siunaantunut keskivertoa paremmat sosiaaliset taidot ja mua pidetään yleisesti supliikkimiehenä, jonka seurassa viihdytään. Tää on varmaan se syy miksi olen tänä päivänä tässä tilanteessa, vaikka aikaisemmista hölmöilyistä ei ole kovin kauaa aikaa.

Sen verran infoa blogin tulevaisuudesta, jos tähän asti olet lukenut saattaa olla sanomattakin selvää - en mitään sijoitusvinkkejä täällä ala jakelemaan. Jätetään se tämän sivuston päälliköille, mutta viihdearvollisesti tämä blogi saattaa olla lukemisen arvoinen.

Kuten aiemmin mainitsin, on ensimmäiset sijoitussalkut avattu ja summat eivät päätä huimaa. Tästä syystä olenkin valinnut salkkuuni halpoja, potetentiaalisia ja riskialttiita lappuja. Mua kiinnostaa teknologiafirmat, Kiinan markkinat ja blockchain konseptina. Pyrin perehtymään niihin enemmän ja enemmän ajan kanssa. Vinkkailkaa hyviä artikkeleita jne. mikäli satutte tietämään. Jos sattuis ylimääräinen kymppi löytymään, niin olisin sen bitcoiniin tunkenut tämän viikon aikana. Jännä nähdä miten se tosta lähtee taas nousuun, vai lähteekö ollenkaan?

 

KOLMAS LUKU: POHDISKELUA

Ikuinen kysymys - Tekeekö raha onnelliseksi?

Aina silloin tällöin lukee artikkeleita, keskusteluita tai haastatteluita aiheesta. Poliittisesti korrekti vastaus lienee, raha ei tee onnelliseksi. Mun mielestä kyseinen vastaus on täyttä paskaa. Jos individuaali, tässä tapauksessa minä, olen totaalisen poikki, katki ja persaukinen. Mun tapauksessa RAHA kirjaimellisesti ja konkreettisesti ratkaisisi kaikki ongelmani sekä tekisi mut onnelliseksi. Puretaan ja paneudutaan tähän hieman tarkemmin:

Kaikilla ihmisillä ovat "Elämän ongelmia", joita ovat:

  • Yleinen hyvinvointi ja kuinka onnellinen tai onneton on
  • Rakkauden löytäminen, parisuhteet ja niissä onnistuminen
  • Elämän tarkoituksen löytäminen, tekeekö työtä mistä tykkää jne

Rahalla on osuuteensa näissä ongelmissa ja jos pätäkkää löytyy, niin se varmasti edesauttaa

Toiset ovat "Rahaongelmia", joista ylempien ongelmien lisäksi kärsivät köyhät yksilöt, joita ovat:

  • Asuminen, miten löydän asunnon ja kuinka saan maksettua vuokran?
  • Ruoka, kuinka saan maksettua ruoat itselleni
  • Hyödykkeet, esim. vaatteet, laskut, perus juttuja, miten saan ostettua pojalleni vaatteita, puhelimia mitä tahansa..

Kun ihmisellä on "Rahaongelmia", ne voivat ja yleensä biittaavat "Elämän ongelmat" 

Esimerkiksi, jos susta tuntuu onnettomalta, niin se voi olla aika vaikeaa keskittyä sen korjaamiseen mikäli sulla ei ole välttämättä edes varaa ostaa ruokaa kaupasta. Tai miten voit keskittyä parisuhteeseen, jos sulla ei ole varaa mennä treffeille?

Oli ihminen sit varakas tai köyhä, niin me kaikki yritetään saada "Elämän ongelmat" kuntoon ja tottakai se on enemmän tai vähemmän vaikeaa kaikilla. Tähän yhtälöön kun lisätään "Rahaongelmat", niin ratkaisu on suoraan nenän edessä: RAHA. Raha ratkoo kaikki rahaongelmat ja sen puute tekeekin kaikista ongelmista paljon haastavammaksi korjata. Jos joku väittää, että raha ei tee onnelliseksi tai ratko ongelmia, niin uskallan väittää kyseisen henkilön olleen koskaan katki.

 

NELJÄS LUKU: PÄÄTÖS 

Semmoset avautumiset sieltä ensimmäiseen postaukseen. Kommentoikaa ja antakaa palautetta. Lukisin niitä enemmän, kuin mielellään.

Seuraavassa postauksessa keskitytään sitten enemmän foorumin tarkotetuille aiheille. Toki voi myös ehdotella aiheita!

 

 

Käyttäjän RedRabbit kuva
Liittynyt: 29.8.2016, 10:52
Viestejä: 4

Onnittelut suunnanmuutoksesta ja elämäsi omiin käsiisi ottamisesta! Vaikeita päätöksiä olet joutunut tekemään ja kokemaan.

Ensimmäisenä tilanteessasi tulee mieleen, että (jos et ole jo tehnyt) kannattaa pysähtyä miettimään paljonko joudut maksamaan nykyisistä veloistasi korkoa. Onko oletettavissa, että sijoitustoiminnasta saa riittävästi tuota suurempaa tuottoa? Mitä voisit tehdä saadaksesi nykyistä korkotasoa matalammaksi? Voi hyvinkin olla, että ollaan tilanteessa jossa velkakuorman lyhentäminen on taloudellisesti järkevämpää kuin sijoittaminen.

Teit niin tai näin, niin taloustaitojen ja rahankäytön hallinnan opettelu ja markkinoiden seuranta ei kuitenkaan mene hukkaan. Niille tulee aina löytymään käyttöä.

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6

Onnittelut suunnanmuutoksesta ja elämäsi omiin käsiisi ottamisesta! Vaikeita päätöksiä olet joutunut tekemään ja kokemaan.

Ensimmäisenä tilanteessasi tulee mieleen, että (jos et ole jo tehnyt) kannattaa pysähtyä miettimään paljonko joudut maksamaan nykyisistä veloistasi korkoa. Onko oletettavissa, että sijoitustoiminnasta saa riittävästi tuota suurempaa tuottoa? Mitä voisit tehdä saadaksesi nykyistä korkotasoa matalammaksi? Voi hyvinkin olla, että ollaan tilanteessa jossa velkakuorman lyhentäminen on taloudellisesti järkevämpää kuin sijoittaminen.

Teit niin tai näin, niin taloustaitojen ja rahankäytön hallinnan opettelu ja markkinoiden seuranta ei kuitenkaan mene hukkaan. Niille tulee aina löytymään käyttöä.

Olen todella etuoikeutettu, että olen syntynyt keskimääräistä varakkaampaan perheeseen. Porukat kuitenkin todella konservatiivisia ja aina saanut kuulla kuinka "ihmiset ovat niin tyhmää kansaa, kun ne menee ottamaan pikavippejä". Ankaralla kädellä kasavettuna, oli todella vaikea kertoa asiasta porukoille. Olin pankin kanssa jo alustavasti sopinut lainasta 8% korolla, mutta tämän jälkeen sisarus patisti kertoman tilanteen isälle. Olin lähes shokissa miten hyvin hän otti asian, ei haukkunut lyttyyn mitä olin vähintäänkin olettanut. Sen sijaan sain tukea häneltä ja hän järjesti lainan minulle.Isän kanssa välit olleet kylmät viimeiset kymmenen vuotta, mutta tämä episodi lähensi meitä todella paljon.

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6

Taloustieto uudeksi kouluaineeksi

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4012?_ga=2.241283716.767242560.1557904080-1137135748.1519307404

Käykäähän muuten allekirjoittamassa, jos ette ole vielä törmänneet kyseiseen kansalaisaloitteeseen. On nimittäin aivan käsittämätöntä miten jo ala-asteella paasataan jostain sukupuolineutraalisuudesta, mutta perus taloustiedon käsitteet ovat suurelle osalle nuorista aivan vieraita käsitteitä.

Suomessa n. 400 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. Varallisuus jakautuu radikaalisti väestön välillä osittain sen takia, että kaikki eivät saa samanlaista talouskasvatusta kotona. Hyvä taloudellinen lukutaito lisää mahdollisuuksia pärjätä elämässä taloudellisesti sekä talouden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään paremmin yhteiskunnan toimintaa. Esitämme, että yläkoululaiset opiskelisivat taloustietoa uutena oppiaineena. Uusi oppiaine kokoaisi talouteen liittyvät näkökulmat ja henkilökohtaiset taloustaidot yhdeksi kokonaisuudeksi.

Musta se on täysin absurdi ajatus, että vuonna 2019 pakollisina aineina on edellee esim. käsityö, kuvataide sekä musiikki. Nämä ovat pienelle prosentille väestöstä hyödyllisiä, joilla luovuus tai musikaalisuus ovat dominoivia luonteenpiirteitä. Meillä pitäisi Suomessa olla maailman paras opetusjärjestelmä, mutta silti perus talousasioita ei käydä ennen lukiota läpi millään tavalla. Itsehän lukiota käynyt, joten taloustieto käsitteenä on tullut tutuksi vasta viimeisen parin vuoden aikana. Seuraukset siitä ovat kymppitonnien velat, ei siinä, kyllähän se marakassin ja triangelin opettelu oli todennäköisesti tärkeämpää ja tulevaisuudessa tuottaa lisäarvoa elämässä.

Käyttäjän Addicted kuva
Liittynyt: 21.5.2018, 12:12
Viestejä: 9

Minusta aivan fantastisen hienoa että tulet tänne kertomaan tarinasi! Samanlaisia kohtaloita on Suomessakin aivan liika, ja se että olet päättänyt tehdä itse asialle jotain ja vielä kertoa se avoimesti on hatunnoston arvoista.

Toivottavasti mahdollisimman moni samassa tilanteessa tai siihen ajautumassa löytäisi tämän blogin, mutta se taitaa vaatia aikamoisia ponnisteluja.. Tätä jos jotain blogia varmaan saa ja pitää jakaa.

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6

Minusta aivan fantastisen hienoa että tulet tänne kertomaan tarinasi! Samanlaisia kohtaloita on Suomessakin aivan liika, ja se että olet päättänyt tehdä itse asialle jotain ja vielä kertoa se avoimesti on hatunnoston arvoista.

Toivottavasti mahdollisimman moni samassa tilanteessa tai siihen ajautumassa löytäisi tämän blogin, mutta se taitaa vaatia aikamoisia ponnisteluja.. Tätä jos jotain blogia varmaan saa ja pitää jakaa.

 

Heh, enpä olisi uskonut näin montaa positiivista kommenttia ensimmäisen päivän aikana. Kiitos kaikille tsemppiviesteistä! Mikäli joku tätä blogia jonnekin haluaa jakaa, niin minun puolesta se on ok :) Kiitos vielä!

 

Käyttäjän Iku-Turso kuva
Liittynyt: 7.6.2018, 14:40
Viestejä: 29

Hyvä kirjoitus. Osoittaa hyvin, että vaikka tasa-arvoisessa Suomessa lähtökohdat eivät ole kaikilla samat niin motivaatiolla ja asioita tekemällä pääsee pitkälle.

Käyttäjän Nagamorich kuva
Liittynyt: 28.9.2015, 18:58
Viestejä: 74

Oli kyllä avoin ja hieno avaus. yes

Mielenkiinnolla odotellaan tulevia postauksia.

 

Käyttäjän eke kuva
eke
Liittynyt: 30.11.2014, 23:50
Viestejä: 106

Ei sulla ole kärsivällisyyttä pitkäjänteiseen sijoittamiseen, tunnen sun kaltaisen ihmistyypin. Saatat mahdollisesti ottaa jossain vaiheessa satumaiset nousut ja mopo lähtee totaalisesti käsistä. Löydät itsesi ojanpohjalta perse kipeänä vieroitusoireissa. Keskittyisit käyttämään sosiaalisia taitojasi naisten vokotteluun niin saat ainakin pillua, oot paras siinä. Sijoittaminen ei ole sun juttu, eikä liika raha.

Käyttäjän Vetohommia kuva
Liittynyt: 7.4.2016, 15:26
Viestejä: 17
eke kirjoitti:

Ei sulla ole kärsivällisyyttä pitkäjänteiseen sijoittamiseen, tunnen sun kaltaisen ihmistyypin. Saatat mahdollisesti ottaa jossain vaiheessa satumaiset nousut ja mopo lähtee totaalisesti käsistä. Löydät itsesi ojanpohjalta perse kipeänä vieroitusoireissa. Keskittyisit käyttämään sosiaalisia taitojasi naisten vokotteluun niin saat ainakin pillua, oot paras siinä. Sijoittaminen ei ole sun juttu, eikä liika raha.

Empatiaa pursuavasta mulkusta huolimatta onnee matkaan.

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6
eke kirjoitti:

Ei sulla ole kärsivällisyyttä pitkäjänteiseen sijoittamiseen, tunnen sun kaltaisen ihmistyypin. Saatat mahdollisesti ottaa jossain vaiheessa satumaiset nousut ja mopo lähtee totaalisesti käsistä. Löydät itsesi ojanpohjalta perse kipeänä vieroitusoireissa. Keskittyisit käyttämään sosiaalisia taitojasi naisten vokotteluun niin saat ainakin pillua, oot paras siinä. Sijoittaminen ei ole sun juttu, eikä liika raha.

Kiitti tsempist äijä, kaikkee hyvää myös sulle elämään! Jos luulit, et tollanen kommentti lannistais mua, niin tosiasiassa ammennan itseeni motivaatiota tollasesta. Sulla on selkeesti jotain käsittelemättömiä asioita elämässäs, eikä kaikki kondiksessa, joita purat sitten anonyyminä internetin foorumeilla. Säälin sua ja neuvon hakemaan apua. Ei se sullakaan välttämättä ole liian myöhästä!

Käyttäjän eke kuva
eke
Liittynyt: 30.11.2014, 23:50
Viestejä: 106

No niin, no niin, on your bike !

- varoitus ilkeilystä -yp 

Käyttäjän adrenALLINe kuva
Liittynyt: 16.5.2019, 14:34
Viestejä: 1

Moikka!

Oli ihan pakko tehdä itsekin tunnukset ihan vain tätä blogia kommentoidakseni. Aikalailla samanlainen tarina tosin velkaantumisen juurisyy on eri, eli itsellä ongelma ei ole päihteiden kanssa. Voin kuitenkin samaistua tilanteeseen. Mikään talousongelma-foorumihan Sijoitustieto ei varsinaisesti ole, vaikka itsellä mielessä onkin ollut aloittaa keskusteluketju, jossa käsiteltäisiin miten itse perseilystä rahatilanteesta pääsisi järkevimmin pois. Itse en ole kertonut kellekkään tilanteestani IRL.

Elämän ongelmista ainakin rakkauden löytämiseen raha auttaa suuresti ellei jopa ratkaise koko ongelmaa. Tuo oli tismalleen oikein kirjoitettu, että raha ratkaisisi kaikki rahaongelmat ja näin pääsisi käsiksi sitten elämän ongelmiin. Jotenkin alemmuuskompleksi ja häpeä iskee, kun 24k ulosottovelka on juurikin äsken mainitsemani este, että elämän ongelmia pääsisi ratkomaan ja samalla luen Sijoitustietoa jo toista vuotta. Superrahaston korkotuotto ei nyt päätä huimaa, mutta jostain on aloitettava smiley

Toivottavasti päivityksiä tulee blogiin, tsemppiä yes

Käyttäjän Nuori ja Tyhmä kuva
Liittynyt: 13.5.2019, 20:09
Viestejä: 6
adrenALLINe kirjoitti:

Moikka!

Oli ihan pakko tehdä itsekin tunnukset ihan vain tätä blogia kommentoidakseni. Aikalailla samanlainen tarina tosin velkaantumisen juurisyy on eri, eli itsellä ongelma ei ole päihteiden kanssa. Voin kuitenkin samaistua tilanteeseen. Mikään talousongelma-foorumihan Sijoitustieto ei varsinaisesti ole, vaikka itsellä mielessä onkin ollut aloittaa keskusteluketju, jossa käsiteltäisiin miten itse perseilystä rahatilanteesta pääsisi järkevimmin pois. Itse en ole kertonut kellekkään tilanteestani IRL.

Elämän ongelmista ainakin rakkauden löytämiseen raha auttaa suuresti ellei jopa ratkaise koko ongelmaa. Tuo oli tismalleen oikein kirjoitettu, että raha ratkaisisi kaikki rahaongelmat ja näin pääsisi käsiksi sitten elämän ongelmiin. Jotenkin alemmuuskompleksi ja häpeä iskee, kun 24k ulosottovelka on juurikin äsken mainitsemani este, että elämän ongelmia pääsisi ratkomaan ja samalla luen Sijoitustietoa jo toista vuotta. Superrahaston korkotuotto ei nyt päätä huimaa, mutta jostain on aloitettava smiley

Toivottavasti päivityksiä tulee blogiin, tsemppiä yes

Empä olisi ihan heti arvannut löytyvän tältä foorumilta samassa jamassa olevia tyyppejä. Ei siinä, oikeassa paikassa sinäkin olet ja kaikkea hyvää myös sulle! Jos yksi neuvo sulle pitäisi antaa, niin kerro tilanteestasi jollekin läheiselle. Tiedän todellakin kokemuksesta, että se on aivan helvetin vaikeaa. Mulla meni puolitoista vuotta ennen kuin siihen kykenin, mutta sen jälkeen elämä mennyt parempaan suuntaan päivä päivältä.

 

VIIKKO 1:

Viime viikolla luin kirjan "Arvoguru" kannesta kanteen - https://www.adlibris.com/fi/kirja/arvoguru-9789526867724                                                     Valtaosalle peruskauraa, mutta esim. AdreNNallinelle, ja muille osakesijoittamisen ihmeelliseen maailmaan vastikään tutustuneille annan lämpimän suosituksen.

Aikuisiällä todettu ADHD-diagnoosi selittää, miksi koulussa opiskelu tai kirjat eivät kauheasti kiinnostellut. Oikean lääkityksen saatua, muutuin aivan eri ihmiseksi, mitä esimerkiksi työntekoon tai opiskeluun tulee. Muuten täysin sama veijari, mutta fokus tehtäviin jne. on jotain toisesta ulottuvuudesta. Ainakin mulle, koska mihinkään en ole ikinä aiemmin kyennyt keskittymään. Välillä mietin, jos olisin diagnosoitu ala-asteella, niin olisinko samassa jamassa, kuin nyt? Noh, sillä ei varmaan kannata kauheasti päätä vaivata. Olen muutenkin nykyään pyrkinyt elämään seuraavan periaatteen mukaisesti: Asiat mihin et pysty vaikuttamaan, älä välitä. Mikäli taas pystyt vaikuttamaan, tee sille jotain.

 

OSAKESALKKU:

Avattuani Nordnet-tilin, niin ensimmäisenä ostin tietysti tuulipuku-tyyliin Nestettä ja muita "varmoja" yhtiöitä.

Tänään illalla tein päätöksen ja laitoin salkkuni isoimman position, Nesteen osakkeiden myynnin toimeksiannon tulille @31,90€. Takkiin tulee joitakin euroja, mut that's life. Olen exceliin laskeskellut kirjan kaavojen mukaan auki osakkeiden todellisia arvoja yms. ja voinen todeta olleeni tästä skenestä pihalla, kuin lumiukko. Toki tämä kirja raapaisi vain pintaa ja tulen todellakin lukemaan lisää osakesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Mikäli teillä on hyviä ehdotuksia, niin laittakaa kommenttia! Arvostaisin kovasti.

Pari päivää nyt laskenut noita yhtiöiden osakkeita auki näillä Grahamin p/e luvuilla, EPS:llä sekä muilla kirjan esittämillä kaavoilla. Yllätyksekseni, todella iso osa yhtiöistä on ylihintaisia (oisko varmaan pitkän nousukauden ansiota). Vaatii todellakin aikaa ja panostusta löytää jyvät akanoista. Tähän olenkin käyttänyt aikaani viime aikoina enemmän ja enemmän sekä tähän panostaminen tuntuu mielekkäämmältä, mitä enemmän oppii. 

 

TULEVAISUUDEN STRATEGIA

Ensimmäiseksi huomioni herätti Tokmanni Group Oyj ja laskujeni mukaan, osakkeen pitäisi olla alihintainen. Minulle yhtiö olisi varsin pätevä ostokohde, kun otetaan huomioon sijoituspääomaani. Korjatkaa äkkiä, jos edellämainittu on laskettu perseellä päin puuta. 

Strategiani tässä vaiheessa on tankkailla yrityksiä, joiden osakkeet pyörivät max 15,00€ hujakoilla. Käytän Grahamin p/e lukua < 22,5, joka tosin tietääkseni on jo hieman vanhentunutta tietoa. Tuskin sillä ainakaan kovin pahasti voi mennä pieleen. Edellämainitun kirjan "Aggressiivinen sijoittaja" -luku vaikutti myös mun jutulta. Täytyy vaan opiskella vielä enemmän, seurata sivusta ja tottakai, kokeilemallahan se selviää. Riskejä en ole koskaan pelännyt ottaa, enkä tässä vaiheessa varsinkaan. Tyhmä ei kuitenkaan saa olla ja faktat pitää selvittää, ennen päätöksiä. 

Loppuun lisään ekassa postauksessa mainitun sisaruksen "quoten", joka kyllä teki vähintäänkin vaikutuksen elämänkatsomukseeni, kun sen sisäistin. 

"Maailmassa kaikki muu valehtelee, paitsi numerot. Kaikki pystytään laskea auki matemaattisesti."

Sisältöpoiminta:
Osavuosikatsauskalenteri Q1/2019
Lue