Olet täällä

Nuori ja Tyhmä

Nuori ja Tyhmä

  • Liittynyt 13.5.2019
  • 6 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Ehkä Vanha ja Viisas? - 21.5.2019 1.29

adrenALLINe kirjoitti:

Moikka!

Oli ihan pakko tehdä itsekin tunnukset ihan vain tätä blogia kommentoidakseni. Aikalailla samanlainen tarina tosin velkaantumisen juurisyy on eri, eli itsellä ongelma ei ole päihteiden kanssa. Voin kuitenkin samaistua tilanteeseen. Mikään talousongelma-foorumihan Sijoitustieto ei varsinaisesti ole, vaikka itsellä mielessä onkin ollut aloittaa keskusteluketju, jossa käsiteltäisiin miten itse perseilystä rahatilanteesta pääsisi järkevimmin pois. Itse en ole kertonut kellekkään tilanteestani IRL.

Elämän ongelmista ainakin rakkauden löytämiseen raha auttaa suuresti ellei jopa ratkaise koko ongelmaa. Tuo oli tismalleen oikein kirjoitettu, että raha ratkaisisi kaikki rahaongelmat ja näin pääsisi käsiksi sitten elämän ongelmiin. Jotenkin alemmuuskompleksi ja häpeä iskee, kun 24k ulosottovelka on juurikin äsken mainitsemani este, että elämän ongelmia pääsisi ratkomaan ja samalla luen Sijoitustietoa jo toista vuotta. Superrahaston korkotuotto ei nyt päätä huimaa, mutta jostain on aloitettava smiley

Toivottavasti päivityksiä tulee blogiin, tsemppiä yes

Empä olisi ihan heti arvannut löytyvän tältä foorumilta samassa jamassa olevia tyyppejä. Ei siinä, oikeassa paikassa sinäkin olet ja kaikkea hyvää myös sulle! Jos yksi neuvo sulle pitäisi antaa, niin kerro tilanteestasi jollekin läheiselle. Tiedän todellakin kokemuksesta, että se on aivan helvetin vaikeaa. Mulla meni puolitoista vuotta ennen kuin siihen kykenin, mutta sen jälkeen elämä mennyt parempaan suuntaan päivä päivältä.

 

VIIKKO 1:

Viime viikolla luin kirjan "Arvoguru" kannesta kanteen - https://www.adlibris.com/fi/kirja/arvoguru-9789526867724                                                     Valtaosalle peruskauraa, mutta esim. AdreNNallinelle, ja muille osakesijoittamisen ihmeelliseen maailmaan vastikään tutustuneille annan lämpimän suosituksen.

Aikuisiällä todettu ADHD-diagnoosi selittää, miksi koulussa opiskelu tai kirjat eivät kauheasti kiinnostellut. Oikean lääkityksen saatua, muutuin aivan eri ihmiseksi, mitä esimerkiksi työntekoon tai opiskeluun tulee. Muuten täysin sama veijari, mutta fokus tehtäviin jne. on jotain toisesta ulottuvuudesta. Ainakin mulle, koska mihinkään en ole ikinä aiemmin kyennyt keskittymään. Välillä mietin, jos olisin diagnosoitu ala-asteella, niin olisinko samassa jamassa, kuin nyt? Noh, sillä ei varmaan kannata kauheasti päätä vaivata. Olen muutenkin nykyään pyrkinyt elämään seuraavan periaatteen mukaisesti: Asiat mihin et pysty vaikuttamaan, älä välitä. Mikäli taas pystyt vaikuttamaan, tee sille jotain.

 

OSAKESALKKU:

Avattuani Nordnet-tilin, niin ensimmäisenä ostin tietysti tuulipuku-tyyliin Nestettä ja muita "varmoja" yhtiöitä.

Tänään illalla tein päätöksen ja laitoin salkkuni isoimman position, Nesteen osakkeiden myynnin toimeksiannon tulille @31,90€. Takkiin tulee joitakin euroja, mut that's life. Olen exceliin laskeskellut kirjan kaavojen mukaan auki osakkeiden todellisia arvoja yms. ja voinen todeta olleeni tästä skenestä pihalla, kuin lumiukko. Toki tämä kirja raapaisi vain pintaa ja tulen todellakin lukemaan lisää osakesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Mikäli teillä on hyviä ehdotuksia, niin laittakaa kommenttia! Arvostaisin kovasti.

Pari päivää nyt laskenut noita yhtiöiden osakkeita auki näillä Grahamin p/e luvuilla, EPS:llä sekä muilla kirjan esittämillä kaavoilla. Yllätyksekseni, todella iso osa yhtiöistä on ylihintaisia (oisko varmaan pitkän nousukauden ansiota). Vaatii todellakin aikaa ja panostusta löytää jyvät akanoista. Tähän olenkin käyttänyt aikaani viime aikoina enemmän ja enemmän sekä tähän panostaminen tuntuu mielekkäämmältä, mitä enemmän oppii. 

 

TULEVAISUUDEN STRATEGIA

Ensimmäiseksi huomioni herätti Tokmanni Group Oyj ja laskujeni mukaan, osakkeen pitäisi olla alihintainen. Minulle yhtiö olisi varsin pätevä ostokohde, kun otetaan huomioon sijoituspääomaani. Korjatkaa äkkiä, jos edellämainittu on laskettu perseellä päin puuta. 

Strategiani tässä vaiheessa on tankkailla yrityksiä, joiden osakkeet pyörivät max 15,00€ hujakoilla. Käytän Grahamin p/e lukua < 22,5, joka tosin tietääkseni on jo hieman vanhentunutta tietoa. Tuskin sillä ainakaan kovin pahasti voi mennä pieleen. Edellämainitun kirjan "Aggressiivinen sijoittaja" -luku vaikutti myös mun jutulta. Täytyy vaan opiskella vielä enemmän, seurata sivusta ja tottakai, kokeilemallahan se selviää. Riskejä en ole koskaan pelännyt ottaa, enkä tässä vaiheessa varsinkaan. Tyhmä ei kuitenkaan saa olla ja faktat pitää selvittää, ennen päätöksiä. 

Loppuun lisään ekassa postauksessa mainitun sisaruksen "quoten", joka kyllä teki vähintäänkin vaikutuksen elämänkatsomukseeni, kun sen sisäistin. 

"Maailmassa kaikki muu valehtelee, paitsi numerot. Kaikki pystytään laskea auki matemaattisesti."

Ehkä Vanha ja Viisas? - 15.5.2019 21.01

eke kirjoitti:

Ei sulla ole kärsivällisyyttä pitkäjänteiseen sijoittamiseen, tunnen sun kaltaisen ihmistyypin. Saatat mahdollisesti ottaa jossain vaiheessa satumaiset nousut ja mopo lähtee totaalisesti käsistä. Löydät itsesi ojanpohjalta perse kipeänä vieroitusoireissa. Keskittyisit käyttämään sosiaalisia taitojasi naisten vokotteluun niin saat ainakin pillua, oot paras siinä. Sijoittaminen ei ole sun juttu, eikä liika raha.

Kiitti tsempist äijä, kaikkee hyvää myös sulle elämään! Jos luulit, et tollanen kommentti lannistais mua, niin tosiasiassa ammennan itseeni motivaatiota tollasesta. Sulla on selkeesti jotain käsittelemättömiä asioita elämässäs, eikä kaikki kondiksessa, joita purat sitten anonyyminä internetin foorumeilla. Säälin sua ja neuvon hakemaan apua. Ei se sullakaan välttämättä ole liian myöhästä!

Ehkä Vanha ja Viisas? - 15.5.2019 13.20

Minusta aivan fantastisen hienoa että tulet tänne kertomaan tarinasi! Samanlaisia kohtaloita on Suomessakin aivan liika, ja se että olet päättänyt tehdä itse asialle jotain ja vielä kertoa se avoimesti on hatunnoston arvoista.

Toivottavasti mahdollisimman moni samassa tilanteessa tai siihen ajautumassa löytäisi tämän blogin, mutta se taitaa vaatia aikamoisia ponnisteluja.. Tätä jos jotain blogia varmaan saa ja pitää jakaa.

 

Heh, enpä olisi uskonut näin montaa positiivista kommenttia ensimmäisen päivän aikana. Kiitos kaikille tsemppiviesteistä! Mikäli joku tätä blogia jonnekin haluaa jakaa, niin minun puolesta se on ok :) Kiitos vielä!

 

Ehkä Vanha ja Viisas? - 15.5.2019 10.26

Taloustieto uudeksi kouluaineeksi

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4012?_ga=2.241283716.767242560.1557904080-1137135748.1519307404

Käykäähän muuten allekirjoittamassa, jos ette ole vielä törmänneet kyseiseen kansalaisaloitteeseen. On nimittäin aivan käsittämätöntä miten jo ala-asteella paasataan jostain sukupuolineutraalisuudesta, mutta perus taloustiedon käsitteet ovat suurelle osalle nuorista aivan vieraita käsitteitä.

Suomessa n. 400 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. Varallisuus jakautuu radikaalisti väestön välillä osittain sen takia, että kaikki eivät saa samanlaista talouskasvatusta kotona. Hyvä taloudellinen lukutaito lisää mahdollisuuksia pärjätä elämässä taloudellisesti sekä talouden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään paremmin yhteiskunnan toimintaa. Esitämme, että yläkoululaiset opiskelisivat taloustietoa uutena oppiaineena. Uusi oppiaine kokoaisi talouteen liittyvät näkökulmat ja henkilökohtaiset taloustaidot yhdeksi kokonaisuudeksi.

Musta se on täysin absurdi ajatus, että vuonna 2019 pakollisina aineina on edellee esim. käsityö, kuvataide sekä musiikki. Nämä ovat pienelle prosentille väestöstä hyödyllisiä, joilla luovuus tai musikaalisuus ovat dominoivia luonteenpiirteitä. Meillä pitäisi Suomessa olla maailman paras opetusjärjestelmä, mutta silti perus talousasioita ei käydä ennen lukiota läpi millään tavalla. Itsehän lukiota käynyt, joten taloustieto käsitteenä on tullut tutuksi vasta viimeisen parin vuoden aikana. Seuraukset siitä ovat kymppitonnien velat, ei siinä, kyllähän se marakassin ja triangelin opettelu oli todennäköisesti tärkeämpää ja tulevaisuudessa tuottaa lisäarvoa elämässä.

Ehkä Vanha ja Viisas? - 15.5.2019 8.56

Onnittelut suunnanmuutoksesta ja elämäsi omiin käsiisi ottamisesta! Vaikeita päätöksiä olet joutunut tekemään ja kokemaan.

Ensimmäisenä tilanteessasi tulee mieleen, että (jos et ole jo tehnyt) kannattaa pysähtyä miettimään paljonko joudut maksamaan nykyisistä veloistasi korkoa. Onko oletettavissa, että sijoitustoiminnasta saa riittävästi tuota suurempaa tuottoa? Mitä voisit tehdä saadaksesi nykyistä korkotasoa matalammaksi? Voi hyvinkin olla, että ollaan tilanteessa jossa velkakuorman lyhentäminen on taloudellisesti järkevämpää kuin sijoittaminen.

Teit niin tai näin, niin taloustaitojen ja rahankäytön hallinnan opettelu ja markkinoiden seuranta ei kuitenkaan mene hukkaan. Niille tulee aina löytymään käyttöä.

Olen todella etuoikeutettu, että olen syntynyt keskimääräistä varakkaampaan perheeseen. Porukat kuitenkin todella konservatiivisia ja aina saanut kuulla kuinka "ihmiset ovat niin tyhmää kansaa, kun ne menee ottamaan pikavippejä". Ankaralla kädellä kasavettuna, oli todella vaikea kertoa asiasta porukoille. Olin pankin kanssa jo alustavasti sopinut lainasta 8% korolla, mutta tämän jälkeen sisarus patisti kertoman tilanteen isälle. Olin lähes shokissa miten hyvin hän otti asian, ei haukkunut lyttyyn mitä olin vähintäänkin olettanut. Sen sijaan sain tukea häneltä ja hän järjesti lainan minulle.Isän kanssa välit olleet kylmät viimeiset kymmenen vuotta, mutta tämä episodi lähensi meitä todella paljon.