Olet täällä

Kolumnit

Ollaan ihmisiksi – se kannattaa

Sijoitustiedossa keskustelun taso on viime aikoina ottanut pienen askeleen ihmiskunnalle, mutta suuren harppauksen suomenkieliselle sijoituskeskustelulle. Meillä on käynyt flaksi yllättävän monen erinomaisen laadukasta sisältöä tuottavan keskustelijan kanssa. En luettele nimiä, koska kaikkia en muistaisi kuitenkaan. Sitten vielä joku tähtikirjoittaja ottaisi nokkiinsa ja lopettaisi kirjoittamisen.

Hyvää keskustelupalstaa on haastavaa rakentaa, mutta se voi tuhoutua hyvinkin rivakasti. Maailmassa on nimittäin paljon itiöeläimen tunneälytasolla olevia keskusteluntappajia, joita kutsutaan trolleiksi. Nämä ensin kiihdyttävät keskustelun liekkeihin, saavat palstan tuleen ja sitten jää tuhkat jäljelle.

En täysin ymmärrä, miten jotkut saavat mielettömiä kicksejä toisten ihmisten ärsyttämisestä. Mutta toisaalta en ole koskaan tuntenut tarvetta pukeutua babydolliinkaan. Täytyy vain arvoliberaalina hyväksyä, että meitä on moneen junaan.

Ja mihin tahansa alusasuihin saakin puolestani pukeutua kuka hyvänsä haluaa, mutta Sijoitustiedossa trolleille yritetään tarjota samaa kohtaloa kuin trulleille 1660-luvun Ahvenanmaalla. 

Trollaamisen lisäksi kiellettyä ovat ”henkilökohtaiset hyökkäykset” muita keskustelijoita kohtaan. Eli suomeksi sanottuna muille ei saa vittuilla, vaikka olisi tosissaankin. Toki toisten eriävät näkemykset saa perustella niin pieniksi palasiksi kuin suinkin pystyy.

Säännöt eivät ole tiukat keskitysleirin johtamisen ilosta, vaan keskustelun laadun ja määrän vaalimiseksi. On vähän vaikea pukea sanoiksi, miten paljon tekee mieli heitellä pikkulapsia seinään, kun huomaa joutuneensa tahallaan väärinymmärtäjän uhriksi. Mutta tunteen tietävät kaikki, jotka ovat trollimiinaan ajaneet. Ja sitten tekeekin mieli joko lopettaa kirjoittaminen - tai siirtyä keskustelemaan suljettuihin ryhmiin.

Ihmiset eivät halua sen enempää hukata aikaansa kuin tulla huijatuksikaan. Siksi trollit ovat vakava uhka kaikille edes jonkinlaiseen asiallisuuteen pyrkiville nettikeskusteluille.

Toki mie saarnaamassa asiallisesta kirjoittamisesta on vähän kuin rapajuoppo vahtimassa viinakaappia. Mutta olen ainakin itse näkevinäni eron väkisin hauskuuttamisessa ja tahallaan ärsyttämisessä.

Miksi keskustelupalstalle kannattaa kirjoittaa?

On itsestään selvää miksi sijoittajan kannattaa seurata laadukasta sijoituskeskustelupalstaa. Sijoitussivistystä ei voi koskaan olla liikaa. Mutta miksi kirjoittaa yhtään mitään? Eikö olisi parempi pitää hyvät sijoitusideansa itsellään ja pelkästään seurata keskustelua sivusta?

En lähde yhtään jeesustelemaan ”kun saa jotain, pitää antaa myös” -pohjalta. Tällainen uppoaa otollisempaan maastoon ihmissuhde- kuin sijoitussivustoilla.

Ainakin itselläni kirjoittaminen pakottaa laittamaan varsin sekavat mutuiluni vähän järjestäytyneempään muotoon. Tämä on kirjoittamisen ylivoimaisesti suurin hyöty. Hönöt ajatuksensa (ja sijoituksensa) voi salata, mutta kirjoitusten kanssa pitää elää, ja se pakottaa skarppaamaan. Vastaavasta ovat kertoneet myös monet muut aktiivikirjoittajat.

Kun kautta vuosikymmenten osa sijoitusideoistani on ollut jo lähtiessä äkkinäisiä, asetan myös mielelläni ajatukseni vertaisarvioinnille alttiiksi. Keskustelupalstallakin pääsee muuten aika nopeasti kartalle, kenen juttuja kannattaa lukea hyvin herkällä silmällä ja kenen hypätä yli.

Lisäksi kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Kirjoitustaito on hyvässä huudossa työmarkkinoilla ja yksi harvoja asioita, missä ihminen lienee vielä tekoälyä edellä.

Kehotinkin muutama vuosi sitten paria kuukausipalkallisiin töihin hakeutumassa ollutta pokeriammattilaista kirjoittamaan internettiin jotakin omasta mielestään fiksua. Työnantajakandidaateille kun on hyvä näyttää, että on kirjoitustaitoinen ja analyysikykyinen. Jotkut sivistymättömät työnantajat eivät nimittäin ymmärrä, että pokeriammattilaisuus CV:ssä on meriitti eikä aukko.

Tarjosin myös julkaisualustaa käyttöön. Toinen sai aikaiseksi kirjoituksia ja toinen ei. Luonnollisesti se, joka kirjoitti, on hyvässä uraputkessa ja se toinen syrjäytymisvaarassa. 

Sivistyneet listayhtiötkin seuraavat internetin ihmeellistä maailmaa. Jos on jotain mutkuttamista jonkun yhtiön toimista, sijoituskeskustelupalstalle asiallisesti kirjoittamisen vaikuttamistodennäköisyys on selvästi yli nolla prosenttia. Muistelen lämmöllä, kun Technopoliksen 2017 yhtiökokoukseen marssi Sijoitustiedon keskustelupalstalla mobilisoitu karvalakkilähetystö – ja sai melkein kaikki vaatimuksensa läpi.

Nettiprofiilinsa tuotantoa voi muuten esitellä työnantajille ja yhteistyökumppaneille – tai olla esittelemättä. Vaikka aloittaisi kirjoittelun nimimerkillä, voi kaapista tulla uloskin. Daytraderin kirjoituksistakin kunnian olisivat varmaan mielellään ottaneet muutkin kuin ensimmäisenä ehtinyt Mikko Mäkinen.

Ollaan ihmisiksi – se kannattaa.

Se on pukki vahtina kaalimaan, se on pantu ihmistä vaalimaan
-Juice: Ollaan Ihmisiksi

Luo tunnus Sijoitustiedon keskustelupalstalle tästä
 

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi