Artikkelit

ETF-rahastot

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Mitä ETF-rahastoihin sijoittaminen tarkoittaa?

ETF-rahasto eli Exchange Traded Fund on pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahastot ovat yksi sijoittamisen lajeista. Yleensä ETF-rahastoista puhuttaessa tarkoitetaan passiivista indeksiosuusrahastoa, jonka tarkoituksena on tarjota edullisilla kuluilla osuus jostakin arvopaperi-indeksistä. ETF-rahastot ovat normaalisti kaupankäynnin kohteena pörssin aukioloaikana ja niiden arvo määräytyy reaaliaikaisesti kohdeindeksin mukaisesti toisin kuin tavallisen indeksiosuusrahaston.  Pörssinoteeratut passiiviset indeksirahastot ovat valtaosalle aloittelevista sijoittajista vieraita sillä pankit markkinoivat lähinnä heille tuottavampia aktiivisesti hoidettuja rahastoja.

Pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot

Pörssinoteerattujen indeksiosuusrahastojen kustannukset vaihtelevat tavallisesti 0.1% - 0.8%:n välillä kun ne normaaleilla aktiivisesti hoidetuilla osakerahastoilla saattavat olla jopa 3%. Näitä rahastoja pörssistä ostettaessa on hyvä kiinnittää huomioita vaihdettavuuteen. Vilkkaasti vaihdetuilla indeksirahastoilla on alhainen osto- ja myyntitasojen välinen ero eli spread, tällöin rahastoa saa ostettua ja myytyä mahdollisimman lähellä sen oikeaa hintaa eikä kaupassa synny turhaa pelkästä huonosta vaihdettavuudesta aiheutuvaa kulua.  Passiivisia indeksiosuusrahastoja ostettaessa ei makseta merkintä- tai lunastuspalkkioita mutta muita kustannuksia saattaa silti syntyä. Kaupankäynnistä maksetaan normaalit välittäjän kaupankäyntikulut sekä mahdolliset säilytysmaksut, lisäksi ulkomaisista rahastoista saattaa aiheutua valuutanvaihtokustannuksia.

Pörssinoteeratut rahastot ovat yleensä tuotto-osuudellisia, eli ne maksavat osingot vuosittain sijoittajille. Tuoton maksut ovat pääomaveronalaista tuloa. Tämä on tuotto-osuudellisten rahastojen ainoa heikkous sillä osinkoja verotetaan normaalia raskaammin. Osingot uudelleen sijottavat indeksirahastot ovat onneksi yleistymässä markkinoilla jolloin tuo epätehokkuus poistuu.

Passiivinen indeksirahastosijoittaminen

Passiivisessa indeksirahastosijoittamisessa yhdistyvät helppo hajautus, alhaiset kustannukset sekä osakekaupasta tuttu helppo kaupankäynti. Sijoittajalla on mahdollisuus täydelliseen yhden kohdemarkkinan hajautukseen yhdellä kaupalla.

Alkuperäinen suora pörssinoteerattu rahasto sijoittaa fyysisesti kohdeindeksin mukaisesti samaisella panoituksella, nämä ovat niin sanottuja suoria ETF:iä. Tälläinen rahasto on turvallinen sijoituskohde, vaikka liikkellelaskija menisi konkurssiin, omistaa sijoittaja silti kohteena olleet osakkeet. Teknisempi synteettinen rahasto sen sijaan vakuuttaa sijoituksensa sijoituskoriin jolloin liikkeellelaskija tekee tuotonvaihtosopimuksen jonkun kolmannen vastapuolen kanssa jolloin mukaan astuu ns. SWAP-riski. Synteettisten rahastojen etuna on todella tarkka kohdeindeksin seuraus.

Aiemmin ETF:t olivat yleensä osakeindekseihin sidottuja rahastoja, nyttemmin valikoima on laajentunut kattavasti osakemarkkinoiden lisäksi myös korkomarkkinoille, hyödykkeisiin, kiinteistösijoituksiin ja muihin vaihtoehtoisiin sijoitustuotteisiin. Passiivisten indeksiosuusrahastojen suosio on ollut räjähdymäisessä kasvussa kaikkealla maailmassa. Helsingin pörssissä on tällä hetkellä listattuna vain yksi ETF, Seligson & Co:n OMX Helsinki 25 –indeksiosuusrahasto joka seuraa siis 25:n vaihdetuimman osakkeen kehitystä Helsingin pörssissä. Yksittäisen yhtiön paino on lisäksi rajoitettu 10%: iin.

Yhteenvetona passiivisesti indeksiin sijoittava pörssinoteerattu rahasto on edullisuutensa, helppoutensa sekä automaattisen hajautuksen myötä hyvin toimiva valinta aloittelijoiden lisäksi kaikille sijoittajille.

Kysy ja keskustele ETF-rahastoista klikkaamalla tästä.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Huippuarviot saaneelle Tähtäimessä osakkeet -kirjalle jatkoa käytännönläheisenä sijoituskurssina!

Kaupallinen yhteistyö

Osakemarkkinat odottavat Fedin leikkaavan ohjauskorkoa

Johannes Ankelo
9.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Cityconin toimitusjohtaja puhui totta

Aki Pyysing
8.9.2024
east Lue lisää

Omistaja kantaa riskin

Miika Vuorensola
8.9.2024
east Lue lisää