4.8.2022 - 12:57 #89419

Oliver

+39
Liittynyt:
26.11.2015
Viestejä:
53
mskomu kirjoitti:

Nyt voisi korvata Kiinan Venäjällä ja Taiwanin Ukrainalla. Miksi pitää provosoida Venäjää tukemalla Ukrainaa? Eikö voitaisi vaan elää rauhassa ja antaa totalitarististen diktatuurien määrittää, mitä kolmannet osapuolet saavat ja eivät saa tehdä keskenään?

Uskon kyllä itsekin, että Pelosin tempaus ei liity juuri millää tapaa mihinkään muuhun, kuin hänen omiin haluihinsa. Se ei silti muuta tilannetta.

Mitä mieltä muut ovat, millä tavoin Taiwan ja Ukraina vertautuvat toisiinsa?

En ole erityisesti perehtynyt asiaan, mutta mielestäni Taiwania voisi verrata perustellusti(?) myös Hong Kongiin, Palestiinaan, Kataloniaan tai vaikkapa Kosovoon. Esimerkiksi Suomella ei ole virallisia diplomatiasuhteita Taiwanin kanssa, eikä läheskään kaikki maailman valtiot ole Taiwania itsenäiseksi valtioksi tunnustaneet. Ja tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten asioiden pitäisi mielestäni olla!

Kääntäen: Jos Ukrainaa vertaisi Taiwaniin, niin mielestäni tilanne olisi hieman kyseenalaisempi kuin verratessa Ukrainaa esimerkiksi niihin eurooppalaisiin demokratioihin, jotka ovat yksimielisesti tunnustettuja. Varmuuden vuoksi: Ukrainaan hyökkääminen oli yksiselitteisesti väärin.

Vaikka en tietenkään toivo, niin lukemani perusteella pelkään, että Kiina jossain vaiheessa Taiwaniin hyökkää. Miksi:

-Kiinan kommunistinen puolue on näin ilmoittanut (ei sulkenut pois mahdollisuutta, mutta ratkaisevan kysymyksen ennen vuotta 2050 tms.). Tyhjät puheet voisivat olla signaali myös Hong Kongissa tai muualla.
-Kiinassa monet näkevät Taiwanin olevan osa Kiinaa. Kansan on helpompi hyväksyä mahdollinen hyökkäys.
-Kiina on sotilaallisesti ylivoimainen Taiwaniin verrattuna.
-Kiinalle Taiwanin kysymys on tärkeämpi kuin USA:lle ja Kiina on luultavasti valmis käyttämään tähän huomattavasti enemmän resursseja kuin USA.
-Kiinan merkitys länsimaille on paljon suurempi kuin esim. Ukrainan. Tämä vaikuttaa suhtautumiseen myös Taiwanin kysymyksessä. Mitä vahvempi Kiina on taloudellisesti, sitä paremmat mahdollisuudet puolueella on ratkaista asia mielensä mukaan.
-Uiguurien sorto osoittaa, että Kiinan johtoa ei välttämättä kovin paljon kiinnosta, että mitä siitä ajatellaan länsimaissa.

Tietysti Kiinassa voidaan ilmoittaa, että suunnitelmat ovat muuttuneet, Kiina voi romahtaa taloudellisesti tai sotilaallisesti tai Taiwan pitää yllä yhdessä USA:n kanssa hyökkäämisestä koituvaa riskiä suurena Kiinalle (osittain sama kuin ensimmäinen lause – tämä saattaa kuitenkin vaatia jatkossa suurempaa panostamista). Minusta näyttää, että Kiinalle kysymys on oikean ajankohdan löytämisestä, eikä heillä ole kiirettä. Taloudellinen ja sotilaallinen vahvistuminen tukee odottamista. Jos jossain vaiheessa esim. USA:ssa suhtautuminen muuttuu (presidentin vaihtuminen, sisäpoliittiset haasteet tms.), niin päätöksestä tulee helpompi.

HS Visiossa oli viime vuonna hyvä haastattelu: https://dynamic.hs.fi/a/2021/tuulikoivu/. Kiinassa kansalaisten arvot ja ihanteet poikkeavat länsimaisista. Tämä voi heijastua myös siihen, miten suhtaudutaan Taiwaniin - tai miten toimitaan, vaikka olisikin erimieltä.

Mielipiteitä?

0
0
4.8.2022 - 13:00 #89420

Bingo53

+2782
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2012

Nancy Pelosin Taiwanin matka jäi kuvina historiaan jo alkaessaan, kun hänen koneestaan tunnuksella SPAR19 tuli Flightradar24:n sen päivän seuratuin lentokone.

Määränpää ei ollut tiedossa edes ennen lähtöä ja kippari kuuli sen vasta koneessa. Nancy suunnisti, mutta navigaattori puuttui peliin.

Reitistä tuli aiottua pidempi ja matkustamossa alettiin kokea tuskan hetkiä ja epävarmuutta.

Onneksi laivasto oli paikalla ja pelasti taivaalla nääntyvän joukkion.

Loppumatkasta itsepäinen alkoi äksyillä niin, että pilotti sai tarpeekseen.

Joukkion absoluuttinen vegaani taiteili koneen maahan ja Nancy pääsi julistamaan sanomaa.

Nancy saavutti tavoitteensa olla Googlen hakujen päivän ykkönen.

Ja uuden voiton USA:n suhteiden möhlimisessä, kun seuraava vieras ei halua tavata vaan dumppaa tädin, Financial Times: South Korean president snubs Nancy Pelosi as China tensions rise

Koontina talouslehtien asenteesta tähän reissuun: kaikki odottavat, että tämä osa-aikainen sijoittaja palaisi takaisin sisäpolitiikkaan, junailtuaan ensin TSMC:n kanssa Arizonaan valmistuvaan puolijohdetehtaaseen liittyvät, uuden CHIPS and Science Actin mukaiset tuet hakukuntoon perheasioina.

0
0
4.8.2022 - 13:09 #89421

TL

+1095
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
849
Oliver kirjoitti:

Mitä mieltä muut ovat, millä tavoin Taiwan ja Ukraina vertautuvat toisiinsa?

Huonosti.

0
0
4.8.2022 - 13:42 #89424

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
Oliver kirjoitti:

Mitä mieltä muut ovat, millä tavoin Taiwan ja Ukraina vertautuvat toisiinsa?

Ei tietenkään vertaudu sellaisenaan. Mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy, eli molemmissa tapauksissa on 2 maata, joilla on pitkä yhteinen historia, joka ei ole mennyt pelkästään hyvissä merkeissä. Molemmissa kyseessä on 2 hyvin eri kokoista maata, joista toinen on kansalaisiaan sortava totalitaristinen diktatuuri ja jonka johto on sitä mieltä, että pienempi maa kuuluu heille. Ja joissa molemmissa tapauksissa tuo pienempi maa on demokraattinen ja siinä mielessä uhka diktatuurille. Molemmissa tapauksissa myös muun maailman, ennen kaikkea länsimaiden, rooli on suuri siinä, että isompi maa ei vain marssi toteuttamaan kansanmurhaa pienemmässä. Sitten maina nämä ovat hyvin erilaisia. Eri kieli, kulttuuri, maanosa, historia, elintaso, suhteet muihin maihin, jne.

Sinällään puhe siitä, että CCP:llä katsoo Taiwanin kuuluvan niille on mielestäni aika sanahelinää, koska CCP:llä tai millään Kiinassa olevalla instituutiolla ei ole minkäänlaista virallista tai epävirallista toimeenpanovaltaa tai mitään oikeuksia Taiwanissa. Kyse ei ole mistään autonomisesta alueesta tai vastaavasta, eli siinä mielessä tämä vertautuu mielestäni erittäin huonosti noihin muihin esittämiisi paikkoihin - paitsi ehkä Hongkongiin.

Itsekin pelkään pahoin, että CCP päättää jossain vaiheessa hyökätä Taiwaniin. Olen käytännössä varma, että hyökkäys on suunnitteilla, mutta olen hyvin luottavainen sen suhteen, että päätöstä hyökkäyksestä ei ole vielä tehty ja edelleen luottavainen siihen, että hyökkäys voidaan vielä estää. Hyökkäyksen ja sodan estämisen kannalta on erittäin tärkeää, että sen hinta tehdään erittäin selväksi CCP:lle. Uskon edelleen, että hyökkäyksen tekeminen tai sen tekemättä jättäminen tulee olemaan ensisijaisesti hyöty - haitta -analyysin lopputulos, vaikka kyseinen analyysi ei varmasti tule pohjaamaan ns. länsimaisiin arvoihin.

Uskon siis, että mikäli CCP:lle muodostuisi kuva, että Taiwaniin hyökkäämisestä ei aiheutuisi suurta riskiä puolue-eliitin valta-asemalle ja hyökkäys todennäköisesti onnistuisi siinä, että saisivat laajennettua määräämisvaltansa Taiwaniin, niin hyökkäys tapahtuisi ilman muuta. Tämän takia ainot keino välttää sota on, että joko Taiwan antautuu ehdoitta ilman sotaa tai sitten CCP:lle tehdään selväksi, että hyökkäys olisi puolueen valta-asemalle eksistentiaalinen uhka ja/tai hyökkäys onnistuttaisiin torjumaan. Näistä ensimmäinen olisi mielenkiintoinen strategia, mutta ensinnäkin se on aika tulkinnanvaraista ja toiseksi se toimii vain niin pitkään, kun CCP:n valtaeliitin asema on turvattu ilman sotaa, jota en pidä lainkaan varmana. Eli mikäli kiinalaiset alkavat vaatimaan vapautta ja länsimaista elämäntapaa, niin CCP voi kokea joutuneensa ajetuksi nurkkaan ja reagoida siihen pelaamalla upporikasta tai rutiköyhää ja hyökkäämällä Taiwaniin.

Näin ollen varmin strategia mielestäni on, että saadaan uskoteltua, että hyökkäys Taiwaniin voidaan onnistua torjumaan. Tämän strategian kannalta on tärkeää, että:
1) Taiwanin armeija on riittävän vahva, joka vaatii mm. että se saa modernia asetekniikkaa Yhdysvalloilta riippumatta siitä, että kuinka paljon CCP viestii provosoituvansa asiasta
2) Taiwanin sotilaalliset liittolaiset ovat riittävän vahvoja ja sitoutuneita puolustamaan Taiwania, eli mm. että Yhdysvallat ylläpitävät sotilaallista voimaa alueella ja pitävät näyttävät suhteet Taiwaniin vaikkapa valtionvierailuiden avulla välittämättä siitä, että CCP ilmoittaa provosoituvansa asiasta.

Hyväksyn täysin, mikäli joku ei näitä väitteitä allekirjoita tai vetää niistä erilaiset johtopäätökset. En varsinaisesti halua koittaa vänkäämällä muuttaa kenenkään mielipidettä, vaan tuoda päättelyketjuni esiin ja perustella, miksi olen sitä mieltä, mitä olen.

Edit. Ja vielä vertailu Ukrainaan, että vaikka tämä on spekulointia, niin JOS Yhdysvallat olisi pitänyt Ukrainassa merkittävää sotilaallista voimaa ja tehnyt selväksi, että he ovat puolustamassa Ukrainaa, niin en usko, että Venäjä olisi sinne hyökännyt, eli sota olisi voitu välttää. En syytä tästä Yhdysvaltoja ja muutenkin maailman, tai ainakin Euroopan, pitäisi kyetä hoitamaan tällaisia asioita itse, mutta ihan vain havainnollistavana esimerkkinä.

0
0
4.8.2022 - 15:49 #89430

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Oliver kirjoitti:

Vaikka en tietenkään toivo, niin lukemani perusteella pelkään, että Kiina jossain vaiheessa Taiwaniin hyökkää. Miksi:

....
-Kiinan merkitys länsimaille on paljon suurempi kuin esim. Ukrainan. Tämä vaikuttaa suhtautumiseen myös Taiwanin kysymyksessä. Mitä vahvempi Kiina on taloudellisesti, sitä paremmat mahdollisuudet puolueella on ratkaista asia mielensä mukaan.
-

En usko että Kiina hyökkää Taiwaniin. Kiinan johto kuitenkin ajattelee ensisijaisesti taloutta. Jos Kiina hyökkää Taiwaniin, niin Kiinan talous saa niin ison hitin siitä että tämä estää sitä hyökkäämästä. Oikeastaan tällä hetkellä Kiinalla olisi otollisin hetki hyökätä. Vuosien päästä esim. USA ja mahdollisesti Eurooppakin ovat tuskin niin riippuvaisia Kiinan tuotannosta, koska USA ja me alamme pikkuhiljaa siirtämään tuotantoa takaisin kotimaahan tai toisiin Aasian maihin (esim. Thaimaa ja Vietnam). Kyllä viimeaikoina on Kiinan riski tiedostettu ja yrityksetkin alkavat tekemään liikkuja pienentääkseen liiallista riippuvuutta Kiinasta. Koronakin on jo osoittanut, että Kiinan riskiä pitää hajauttaa.

Samaa mieltä olen mm siitä, ettei Ukraina ja Taiwan vertaudu toisiinsa mitenkään.

0
0
4.8.2022 - 18:07 #89436

aliisan_avaimet

+513
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
521

Inhorealistisesti: minusta Taiwanissa väliä on vain TSMC:llä. Kummallekin puolelle, molemmat ovat riippuvaisia piireistä.

Kun Kiina saa oman tuotantonsa riittävän korkealle tasolle, heillä ei ole enää riippuvuutta Taiwanista. Kun taas EU ja USA saavat vastaavasti omaa kehittynyttä sirutuotantoa, heillä ei ole enää niin intressiä puuttua asioihin, ja Taiwanin kysymyksestä tulee Kiinan sisäpoliittinen asia, kuten he jatkuvasti sitä kuvaavat.

Arvioin että tämä taso sekä Kiinan että lännen piirituotannossa saavutetaan 5-6 vuoden päästä. Silloin sekä kapasiteetti että teknologia on riittävää ilmankin TSMC:tä, vaikka TSMC saattaakin olla yhä noden edellä. Kiina on pelannut pitkää peliä tämänkin suhteen jo kauan, USAssa meni hiljattain läpi CHIPS Act ja EU:kin yrittää parhaansa. Suunnittelupuolella taas Google on jo pari vuotta pitänyt yllä ilmaista 130nm ohjelmaa, johon hiljattain liittyi mukaan Glofo ja muita toimijoita, ja se laajeni kattamaan 90nm ja 180nm-leveydet.

Piirisuunnitteluun ei ole koulutusta, ja kun yksi piiri maksaa miljoonasta ylöspäin, on piirisuunnittelijaksi voitu tulla vain pääsemällä töihin isoon taloon ja oppimalla kokeneemmilta. Jokaisella tehtaalla on myös omat kommervenkkinsa ja salaisuutensa. Näin ollen myös henkinen pääoma on toistaiseksi suurilta osin Taiwanissa, ja suurissa yhtiöissä muualla kuten Intel, AMD, Nvidia. He ovat varsin harvalukuinen joukko, kunkin firman itse kouluttamaa, osaaminen ei täysin siirry muihin firmoihin ja heistä pidetään hyvin kiinni palkoilla ja eduilla.

Googlen ohjelma vastaa tähän lännen kannalta, ja vieläpä yritysten kannalta parhaalla tavalla, heille ilmaiseksi. Asiasta kiinnostuneet pääsevät valmistamaan pienen määrän omia piirejään, omalla ajallaan. Osaamista kertyy, ja potentiaalinen työvoima kasvaa. Taiwanin kannalta tarve heidän henkilöstölleen vähenee.

0
0
5.8.2022 - 15:23 #89450

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
aliisan_avaimet kirjoitti:

Arvioin että tämä taso sekä Kiinan että lännen piirituotannossa saavutetaan 5-6 vuoden päästä. Silloin sekä kapasiteetti että teknologia on riittävää ilmankin TSMC:tä, vaikka TSMC saattaakin olla yhä noden edellä. Kiina on pelannut pitkää peliä tämänkin suhteen jo kauan, USAssa meni hiljattain läpi CHIPS Act ja EU:kin yrittää parhaansa. Suunnittelupuolella taas Google on jo pari vuotta pitänyt yllä ilmaista 130nm ohjelmaa, johon hiljattain liittyi mukaan Glofo ja muita toimijoita, ja se laajeni kattamaan 90nm ja 180nm-leveydet.

Saapa nähdä. Minulla on jonkinlaista ymmärrystä IC-piirien valmistustekniikasta, mutta en ole kovin hyvin kärryillä siitä, että missä vaikkapa Kiina tällä hetkellä menee. Mitä olen minua paremmin perillä olevia asiantuntijoita seurannut, niin yleinen arvio tuntuu olevan, että ovat todella yllättyneitä, mikäli Kiina saa 10v sisällä käyntiin tuotannon sellaisille siruille, jotka olivat uutta TSMC:lle 5-10v sitten, eli että olisivat 10 vuoden päästä 15-20v teknologisesti perässä. USA:n chippituotannon suhteen on kovempia odotuksia, mutta sielläkin ollaan tällä hetkellä yli 5v TSMC:n perässä, eikä tuota etumatkaa kovin helpolla kurota varsinkin, kun ero on vain kasvanut viimeiset vuodet.

Kiinan haasteena on, että he ovat piirisuunnittelusoftien ja kaikkien teollisten alihankkijoiden pakotteiden piirissä. Piirisuunnittelusoftat lienevät helpoin juttu ja siinä vaikkapa joku googlen värkki voisi olla avuksi. Mutulla sanoisin lisäksi, että softaa on helpompi käyttää piraattina tai kopioida. Valmistusteollisuuden kohdalla haasteena on se, että vaikka saisivat jonkun bulvaanin kautta ostettua ASML:ltä steppereitä, niin kuka ne asentaa tehtaalle? En jaksa uskoa, että saisivat laitteita käyttöön ilman ASML:n insinöörien tukea ja ihmisten hankkiminen bulvaanien kautta voi olla vaikeaa. 5-6 vuotta puolestaan ei ole hirveän pitkä aika tuotannon aloittamisessa, vaikka saisi täyden tuen. Verrokkina TSMC on suunnittelemassa jenkkeihin fabia, joka on heille olemassa olevaa teknologiaa ja johon heillä on varmasti maailman paras tuki saatavilla ilman minkäänlaista kikkailua. Silti tavoitteena taitaa olla 3-4 vuotta ja katsotaan nyt, että pystyvätkö siihen.

Maailmanpolitiikan kautta tämä voi toki olla negatiivinenkin juttu siinä mielessä, että jos Kiina ei saa modernia IC-teknologiaa, eivätkä voi ostaa edes piirejä TSMC:ltä, niin heillä on vähemmän menetettävää laajamittaisessa konfliktissa. "Jos me ei saada ostaa mikropiirejä, niin ei saa muutkaan!"

0
0
6.8.2022 - 00:11 #89470

Bingo53

+2782
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2012

Taiwan se on, eikä USA, joka maksaa hinnan Pelosin tahallaan ärsyttäessä Kiinaa

Pelosin vierailu Kiinan maakuntanaan pitämälle Taiwanin saarelle ei ollut mikään etukäteen sovittu käynti. Se oli viimeiseen asti peitelty, tahallinen ja tietoisesti ärsyttämiseen pyrkivä välilasku. Kiina oli asiasta erikseen varoittanut Bidenin hallintoa ja ilmaissut halunsa pitää voimassa alueen neljännesvuosisadan voimassa olleen, heiveröisen status quon eli vallitsevan tilanteen.

Jenkkien leffamaneereihin perustuvan, surkean ulkomaantuntemuksen tietäen Kiina oli valmistautunut etukäteen ja kertonut selväsanaisesti käynnin aiheuttavan vakavaa vahinkoa USA-Kiinasuhteille. Kiina myös näytti etukäteen suunnitelmat Taiwanin saarta ympäröivillä alueilla suoritettavista sotaharjoituksista. Beijing kuvasi vierailua merkittäväksi poliittiseksi provokaatioksi ja Kiinan aseman haastamisena, tulella leikkimisenä.

Tästähän tämä Pelosin harppu vähät välitti, tömäytti saarelle delegaatioineen, suoritti mukamas selkääntaputuksia ja laukoi tyhjiä fraaseja. Taiwan sai maksaa tästä. Ja tulilinjalle joutui myös Japani. Ja teknosijoittajat. Ja ympäristöneuvottelijat.

Kiina ei aikaillut vaan aloitti ohjusammunnat heti Pelosin koneen häivyttyä Taipein kentältä. Ammunnat keskittivät ympäri koko saarta osuen aluevesirajojen ulkopuolisiin merialueisiin. Toiminta oli laajinta sitten 90-luvun puolivälin kriisin Taiwanin salmessa. Kiina meni nyt pidemmälle kuin koskaan ja lähetti samalla viestin:

"The geopolitical signal being sent is that China can close Taiwan's air and sea access whenever it wants," Carl Schuster, a former US Navy captain and former director of operations at the US Pacific Command's Joint Intelligence Center, said.

Taiwan's Defense Ministry in a press briefing Wednesday called the plan tantamount to a "maritime and aerial blockade" that would "threaten international waterway, challenge the international order, undermine cross-strait status quo and endanger regional security."

Kyseessä ei ole vain muutama ohjus maalta mereen vaan ammunta kovilla jatkuu koko viikonlopun sunnuntaihin asti näillä tietämillä. Se aiheuttaa harmaita hiuksia myös USA:n merivoimille, jolla on kalustoa alueella.

Kiina rankaisee Taiwania myös kieltämällä eräiden tuotteiden tuonnin Taiwanista Kiinaan sekä lopettamalla luonnonhiekan - puolijohteiden avainraaka-aineen - viennin Kiinasta Taiwaniin: China's Ministry of Commerce also announced Wednesday it would immediately suspend its export of natural sand to Taiwan, a key component for the production of semiconductor chips -- a move Taiwan's Bureau of Mines said would have "limited" effect.

Lentoliikenteen reititys alueella meni jo uusiksi - Taiwan, Filippiinit ja Japani joutuvat reitittämään liikennettä uudelleen taivaan täyttyessä ohjuksista.

Linkki CNN: https://edition.cnn.com/2022/08/03/asia/china-reaction-pelosi-taiwan-in…

Just before Pelosi's arrival, Defence Minister Nobuo Kishi said five ballistic missiles fired by China were believed to have landed in Japan's exclusive economic zone. Linkki: https://www.france24.com/en/live-news/20220804-us-house-speaker-pelosi-…

Kiina kiukustui myös riivinraudan kinaamisesta asiassa ja asetti Pelosille sekä hänen perheelleen henkilökohtaiset pakotteet: “In response to Pelosi’s egregious provocation, China decides to adopt sanctions on Pelosi and her immediate family members in accordance with relevant laws of the People’s Republic of China,” they added. The statement did not include specific details about the nature of the sanctions.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2022/08/05/china-sanctions-us-house-speaker-nancy-…

Kiina on Taiwanin suurin kauppakumppani ja näiden keskinäisen kaupan arvo nousi 26% vuoden aikana ja oli 328 miljardia dollaria viime vuonna. Kiinan kaupan osuus oli 33% Taiwanin saaren kokonaiskaupasta muun maailman kanssa Taiwanin hallinnon mukaan. Taiwanilla on Kiinan kaupan suhteen ylijäämä eli sen vienti ylittää tuonnin Kiinasta 172 miljardilla Kiinan tullidatan mukaan. USA:n osuus Taiwanin viennistä oli vain 15% ja vain 10% tuonnista tulee USA:sta.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is the world's largest contract manufacturer of chips and plays a critical role in powering products designed by tech companies like Apple, Qualcomm and Nvidia. In an interview with CNN this week, TSMC chairman Mark Liu said a war between China and Taiwan would make everyone lose. "If you take a military force or invasion, you will render TSMC factory not operable," he said. 

TSMC is one of Asia's most valuable companies, and accounts for 90% of the world's super-advanced chips.

Välittömät liiketoimintavaikutukset ovat nyt toimitusketjujen viivästyksiä ja keskeytyksiä, jota johtuvat lentokoneiden ja laivojen (kuva alla)  uudelleenreitityksistä näiden yrittäessä välttää ja kiertää PLA:n eli Peoples Liberation Armyn sotaharjoitukset.

Linkki CNN: https://edition.cnn.com/2022/08/03/economy/china-suspends-imports-taiwa…

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2022/08/05/taiwans-trade-with-china-is-far-bigger-…

Pysyvät vaikutukset eivät valkene osapuolille vielä kuukausiin, koska Kiinan puolueen kahdeskymmenes puoluekokous on vasta lähestymässä ja päätökset toteutuvat siellä. Eniten pohditaan voiko osapuolten välille syntyä sota, joka käy kaikille liian kalliiksi.

Muita mahdollisuuksia ovat:

- Kiina alkaa tehdä aseistetuilla lentokoneilla Taiwanin alueen loukkauksia

- Kiina alkaa lentää koneilla suoraan Taiwanin yli

- Kiina alkaa tehdä ohjuskokeita Taiwanin lähistöllä

- Kiina alkaa boikotoida Taiwanin tuotteita, erityisesti sen maataloustuotteita

- diplomaattiset protestit

- Kiina valloittaa Taiwanin saaren ja omii puolijohdevalmistuksen

China in 2012 occupied the Scarborough Shoal, a coral reef roughly the size of Manhattan Island, which the Philippines claimed as its own, in a territorial dispute in the South China Sea. The US would view any such seizure of Taiwanese territory as a major escalation that could test the limits of Biden’s military commitment to the island democracy.

Linkki Gcaptain: https://gcaptain.com/pelosi-taiwan-china-shipping-trade/

Sijoittajat ja liikkeenjohdot käyvät nyt läpi tämän rähinän kerrannaisvaikutuksia pitkälle eteenpäin. Kukaan ei kaivannut tätä juuri nyt, kaikkein vähiten taiwanilaiset.

Pelosin toimissa kiteytyy jenkkien ainainen naivius ja usko amerikkalaisen elämänmuodon kaikkivoipaisuuteen. Onhan se ajava voima, mutta arkitodellisuudessa kaikki tarinat eivät pääty onnellisiin loppuihin.

0
0
6.8.2022 - 06:35 #89472

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Nämä Kiinan itkupotkuraivarit ovat jo aika naurettavia. 

Realistisesti Taiwanin saari on Kiinalle käytännössä mahdoton valloittaa. Jos USA ja Japani yhtään tukevat Taiwania, Kiinalla ei ole mitään palaa valloittaa saarta. Lisäksi Manner-Kiina on hyvin helposti saarrettavissa öljykuljetusten osalta eikä yhtään öljylaivaa kulje ehjänä Kiinan satamiin, jos tosipaikka tulee ja öljyn kuljetukset päätetään estää.

Vaikka kyllä nyt Taiwanin olisi vaan syytä itsenäistyä normaaliksi itsenäiseksi valtioksi, piti siitä Kiina tai ei. Toki nämä Kiinan itkupotkuraivarit taitavat olla lähinnä suunnattuna uhkauksena Taiwan itsenäistymistä vastaan, Taiwanin itsenäisyysjulistus voi näet nyt olla tulossa hyvinkin pian. 

0
0
6.8.2022 - 07:05 #89473

TheSouthSeaCompany

+62
Liittynyt:
20.6.2020
Viestejä:
30

Bidenin hallinnossa ei ole paljoa kehuttavaa, mutta tässä tapauksessa Bingo53:n syytökset menevät väärään osoitteeseen. Biden yritti itse asiassa estää Pelosin matkan siinä onnistumatta (Bloomberg), koska pelkäsi sen aiheuttavan ulkopoliittisen kriisin, kuten sitten tapahtuikin.

Newt Gingrich vieraili Taiwanissa vuonna 1997 ollessaan edustajainhuoneen puhemies. Sellaisten vierailujen välttäminen nyt osana "status quota" on kiinalainen keksintö.

Minusta on naiivia kuvitella että Pelosi (joka on ollut Kiina-kriittinen ainakin vuodesta 1989) ei olisi ymmärtänyt vierailunsa seurauksia. Todennäköisempää on että 82-vuotias Pelosi halusi uransa päätösvaiheessa jäädä historiaan oman polkunsa kulkijana joka ei pelkää uhkauksia, vaikka tiesi hyvin millaisen kohun aiheuttaisi.

On myös melko ilmeistä että matkan peruminen olisi ollut propagandavoitto Kiinalle, joka olisi käyttänyt sitä todisteena siitä että se käyttää ulkopoliittista valtaa Taiwaniin. Asioilla on yleensä kaksi puolta, ja analyysi joka päätyy siihen että yksi osapuoli on yksinomaan naiivi ja ymmärtämätön on harvoin oikeassa.

0
0
6.8.2022 - 09:31 #89476

TL

+1095
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
849

Ottamatta sen enempää kantaa peruskysymykseen oli ajoitus vähintäänkin kummallinen. Onko tarpeen aiheuttaa lisää ongelmia nyt kun meillä on käsissä muitakin ihan tarpeeksi? Minulle avainkysymys ei ole oliko ok käydä vai ei vaan miksi hitossa oli pakko käydä juuri nyt? Eli mitä niin akuuttia oli, että oli pakko vierailla? Jos vastaus on, ei mitään akuuttia oli vierailu minusta yksinkertaisesti super idiootti tempaus.

 

.

0
0
6.8.2022 - 13:41 #89488

Bingo53

+2782
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2012

Kiina siirtyi diplomatiasta aseiden käyttöön

Hyvä kun aiheeseen tulee kannanottoja ja näkökulmia, kaikki avartavat ja panevat pohtimaan.

petteri kirjoitti:

Nämä Kiinan itkupotkuraivarit ovat jo aika naurettavia. 

Ballististen ohjusten laukaiseminen 'maailman vaarallisimman asuinalueen' eli Taiwanin yli ja Japanin talousalueille, aseistettujen lentojen suuntaaminen yli Taiwanin salmen tähän asti pidetyn neutraalin keskiviivan yli ja kovilla ampuminen kolme päivää ei minusta noudata itkupotkuraivarin muotoa.

Pahinta sijoittajan kannalta on se, että sanallisista mielipiteen ilmauksista Kiina on siirtynyt lyijyluoteihin. Se nostaa riskiä ja laskee kursseja. Lisäksi aseiden savutessa siitä ei voi enää perääntyä.

TheSouthSeaCompany kirjoitti:

Bidenin hallinnossa ei ole paljoa kehuttavaa, mutta tässä tapauksessa Bingo53:n syytökset menevät väärään osoitteeseen. Biden yritti itse asiassa estää Pelosin matkan siinä onnistumatta (Bloomberg), koska pelkäsi sen aiheuttavan ulkopoliittisen kriisin, kuten sitten tapahtuikin.

Yhdysvaltain vallan kolmijako on Montesquieun paronin oppien mukainen, jossa Biden edustaa valtion hallinnon johtajana toimeenpanovaltaa ja Pelosi edustajahuoneen puheenjohtajana kaksikamarista lainsäädäntövaltaa. Biden voi neuvoa Pelosia, mutta ei voi astua lainsäädäntövallan varpaille. Tämä riippumattomuuden vaade tiedetään.

Mutta Biden on myös Yhdysvaltain puolustusvoimien ylipäällikkö ja hänellä alueella sekä useita lentotukialuksia, että muuta laivastoa toista sataa. Kyllä näihin vaikuttaa se, että ballistista tavaraa liikkuu Tyynen meren taivaan täydeltä.

Pelosin sisäpoliittisista meriiteistä ei ole mitään epäselvyyttä; terävä kovanaama, joka on ainoana naisena ylennyt edustajahuoneen puheenjohtajaksi ja tekee nyt kahdeksattatoista kauttaan, nettoarvo noin 30 miljoonaa dollaria kahdeksan vuotta sitten. Pointti on siinä, ettei asemastaan väistyvä pysy tontillaan, vaan hehkuttaa mennyttä kolmen vuosikymmenen takaista barrikadimuistoaan ja käyttää veronmaksajien rahoja tehdäkseen ikkariomaa ulkopolitiikkaa. 

Linkki Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Pelosi#Financial_status

Myönnetään, että asioilla on monta puolta riippuen mistä ilmansuunnasta katsoo.

TL kirjoitti:

Ottamatta sen enempää kantaa peruskysymykseen oli ajoitus vähintäänkin kummallinen. Onko tarpeen aiheuttaa lisää ongelmia nyt kun meillä on käsissä muitakin ihan tarpeeksi? Minulle avainkysymys ei ole oliko ok käydä vai ei vaan miksi hitossa oli pakko käydä juuri nyt? Eli mitä niin akuuttia oli, että oli pakko vierailla? Jos vastaus on, ei mitään akuuttia oli vierailu minusta yksinkertaisesti super idiootti tempaus.

Tästä olen kyllä samaa mieltä. Sappi kiehuu ja mieli ottaa portfolion Aasia-Pacific-sijoittajana rundeja, koska pidän Pelosin temppua harkitsemattomana kansainvälisen kaupan kannalta juuri nyt. Tällä on vielä vaikutuksia, koska Kiina on vetänyt neuvottelijat pois ja kaivanut aseet esiin.

"China claims Taiwan as its own territory, and China’s leader, Xi Jinping, has promised an eventual reunification, through force if necessary."

Linkki The New York Times: https://www.nytimes.com/2022/08/06/world/asia/china-exercises-taiwan.ht…

The U.S. is running out of time to prevent a cataclysmic war in the Western Pacific. While the world has been focused on Vladimir Putin’s aggression in Ukraine, Xi Jinping appears to be preparing for an even more consequential onslaught against Taiwan. Mr. Xi’s China is fueled by a dangerous mix of strength and weakness: Faced with profound economic, demographic and strategic problems, it will be tempted to use its burgeoning military power to transform the existing order while it still has the opportunity.

Linkki The Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/the-coming-war-over-taiwan-11659614417

Joten kurssikehityksien epävarmuus vain lisääntyy.

0
0
6.8.2022 - 15:19 #89490

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
TL kirjoitti:
Eli mitä niin akuuttia oli, että oli pakko vierailla?

Nancyn korkea ikä (82 V) ja se, ettei Nancy todennäköisesti ole kohta enään nykyisessä asemassa (edustajanhuoneen puhemies). Nämä tekijät määräsivät tämän huonon ajoituksen. Aikaikkuna oli sulkeutumassa.

 

0
0
7.8.2022 - 23:32 #89513

Bingo53

+2782
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2012

Kuinka Taiwan valloitetaan

Kiina tarttui oitis tilaisuuteen osoittaa toiselle suurvallalle sen heikkous: 'Bidenin hallinto on pelkkää sotkua, hämmentynyt ja siltä puuttuu selvä tarkoitus'. En sano tai väitä, että näin olisi vaan kilpaileva suurvalta sai Pelosin toilailujen kautta tilaisuuden osoittaa asioiden näyttävän olevan näin. Näkökulma ei ole omani vaan tulee esiin The Economicsin artikkelissa: https://www.economist.com/leaders/2022/08/02/nancy-pelosis-trip-to-taiw…

Bidenin sanoma kiinalaisille on vuosikausia ollut, että tarkoituksella aloitettua kiistaa pahempi on vain vahingossa aiheutettu konflikti. Pelosin omapäinen käynti Taiwanin itsehallintoalueella on tekemässä tämän nyt todeksi. Puhutaan 'Neljännestä Taiwanin salmen kriisistä'. Kiinan kansalaisista äärimmäiset olisivat halunneet ampua alas Pelosin koneen: Many expected to see Ms Pelosi’s plane shot down if it approached Taiwan.

Kiina sai ensimmäisen kerran neljännesvuosisataan tilaisuuden harjoitella Taiwanin valloittamista - ja harjoitteli sitä tosissaan 72 tuntia. Kiinalaiset lähettivät lentokoneita Taiwanin ja Japanin läntisille saarille sekä ylittivät Kiinan ja Taiwanin välissä olevassa Taiwanin salmessa olevan mediaanilinjan 131 kertaa. Saarta ympäröi myös puolustuksen tunnistustusalue "Air Defence Identification Zone", jolle koneet myös tunkeutuivat.

Koneista 105 oli hävittäjiä tai muunlaisia aseistettuja lentokoneita. Samanlaisia yksittäisiä lähestymisiä on raportoitu aiemminkin, mutta nyt lukumäärä oli ennenkuulumaton. Kiinan armeija oli lähettänyt myöskin lukuisan määrän miehittämättömiä lennokkeja - droneja - lähelle Miyakojiman saarta, joka on Japanin läntisimpiä saaria. Kiinan armeija ilmoitti lauantain viestissään, että se suorittaa harjoituksia merellä ja ilmassa testatakseen valmiuksiaan maa- ja merihyökkäyksiä vastaan. Tätä pidetään uutena toimintatapana ja asennemuutoksena hyökkäävään suuntaan.

Ainakin 11 ohjusta päätyi mereen torstaina Taiwanin pohjois-, etelä- ja itäpuolella. PLA:n mukaan kaikki osuivat tarkoitettuihin kohteisiinsa.

Viisi ohjusta päätyi mereen Japanin talousalueella ja tämä on Japanin mukaan ensimmäinen kerta kuin yksikään Kiinan ohjus on päätynyt näille vesille.

Karttojen lähde The New York Times: https://www.nytimes.com/interactive/2022/world/asia/taiwan-china-maps.h…

Sotaharjoitus oli selvästi tarkoitettu televisiota varten. Rannoilla oli myös verraten suuri määrä ihmisiä seuraamassa taivaan tapahtumia. Näyttävyyden lisäksi kyseessä olivat aidot treenit:

Chinese military drills across six zones around Taiwan, which on Sunday included joint air and sea exercises to hone long-range airstrike capabilities, allowed the military to practice blockading the island in the event of an invasion. “The card it holds presently is to raise military threats toward Taiwan step by step, and to continue military preparations for the use of force,” he said, “until one day, a full-scale military offensive on Taiwan becomes a favorable option.” sanoo Wu Jieh-min, politiikan tutkija Academia Sinicassa, Taiwanin huipputason tutkimuslaitoksessa.

Kiinan sotaharjoitukset olivat myös täysin uusi tiedon ja kokemuksen lähde molemmille osapuolille. Kiinan tapa käyttää laivoja, lentokoneita ja ohjuksia antavat vastapuolelle tuntuman siitä kuinka Kiina toimisi aidossa valloitustilanteessa. Toisaalta Kiinalla on nyt ainutlaatuinen ja ehkä vielä tärkeämpi tilaisuus oppia kuinka suunnitella ja toteuttaa tulevaisuudessa isku saaren 23 miljoona ihmistä vastaan.

Kiinan armeijalla on ollut rajoitetusti todellista rintamakokemusta eikä se ole ampunut laukaustakaan vihan vallassa sen jälkeen kun Vietnamin sota 80-luvulla loppui. Tästä johtuen nopeasti kyhätty sotaharjoitus Taiwanin ympärillä testaa eri tavalla Kiinan todellisia kykyjä. Tätä seurataan:

More significant will be the glimpses into how China deploys and uses its forces. It will likely be a “bonanza of intelligence,” that could yield insights into “the strengths and weaknesses of PLA mobilization,” said Collin Koh, a research fellow at the Institute of Defence and Strategic Studies in Singapore.

Linkki Politico: https://www.politico.com/news/2022/08/05/chinas-military-exercises-are-…

Xi on pysytellyt lupauksessaan Taiwanin suhteen: "Yksi maa, kaksi järjestelmää" sopimuksenvaraisesti. Tämän riitauttaminen on muille osapuolille vaarallista.

“Xi Jinping is the kind of man who repays enmity with vengeance and repays kindness, but when he takes vengeance it is repaid in double.”

Linkki: https://www.nytimes.com/2022/08/07/world/asia/china-taiwan-military-uni…

Xi kosti Kiinan kokeman loukkauksen kovalla raudalla moninkertaisesti eikä onneksi kehenkään osunut - muuten Biden pelkäämästä vahingosta olisi voinut seurata vielä pahempi konflikti. Ja murhetta sijoitusmaailmaan.

Lisää aiheesta Hesarissa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008985127.html

0
0
15.8.2022 - 18:41 #89754

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332

Kiina delistaa valtionyhtiöitä (tai Sinopecin ja Petrochinan ainakin) NYSE:stä. Toivottavasti tämä on tosiaan kräninää NYSEn julkisuusvaatimuksista eikä Taiwanin valtauksen valmistelua.

0
0
15.8.2022 - 20:47 #89758

Bingo53

+2782
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2012
Kekkoslovakki kirjoitti:

Kiina delistaa valtionyhtiöitä (tai Sinopecin ja Petrochinan ainakin) NYSE:stä. Toivottavasti tämä on tosiaan kräninää NYSEn julkisuusvaatimuksista eikä Taiwanin valtauksen valmistelua.

Osa kiinalaisista yrityksistä delistaa jenkeistä, mutta ne ovat hankkineet toisen listauksen Sveitsistä eli Zurichin pörssistä. Systeemiä kutsutaan nimellä "China-Swiss Stock Connect".

Tällöin kiinalainen yritys luopuu ADR-todistuksesta eli American Depositary Receipt ja tilalle tulee GDR eli Global Depositary Receipt, joka treidaa Sveitsin pörssissä. Useat kiinalaiset yritykset ovat jo saaneet hyväksynnän viime kuun loppupuolella olleen sveitsiläisen artikkelin mukaan: 

Chinese companies to get secondary listing on Zurich stock exchange

Approved Chinese companies will have a secondary listing on the Swiss stock exchange from Monday after financial regulator FINMA gave a green light.

The mechanism called "China-Swiss Stock Connect" allows Chinese companies that have received authorisation to issue global depositary receipts (GDRs), which will be traded on the Swiss stock exchange. The corresponding shares will be deposited with a Chinese bank.

This content was published on July 22, 2022

Lähde: https://www.swissinfo.ch/eng/business/chinese-companies-to-get-secondar…

0
0
18.10.2022 - 10:09 #92116

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326

Blinken: Kiina pyrkii liittämään Taiwanin itseensä ”paljon nopeammalla aikataululla”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009141706.html

 

Seuraavan 5 vuoden sisällä  kun Xi on vielä vallassa veikkaisin. Oisko sitten kun Kiina on päässyt koronarajoitteista. Tai taloudessa alkaa mennä huonommin niin sitten voisivat sotiakin, helppo syyttää sielläkin kurjuudesta Usaa ja länttä.

0
0
18.10.2022 - 10:53 #92118

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Olisikohan peliliike Taiwanille ja länsimaille tehdä järjestely ja antaa ilmoitus, että mikäli CCP/Länsi-Tibet uhkaa hyökätä Taiwaniin, niin TSMC:n työntekijöille green card/Yhdysvaltain kansalaisuus ja siirtyvät Yhdysvaltoihin rakentamaan chippituotantoa. Ei se nyt nopeasti tapahtuisi sielläkään ja olisi ihan hirveä projekti, mutta olisi kuitenkin viesti siihen suuntaan, että hyökkäämällä Taiwaniin, Kiina ei tule saamaan chippituotantoa ja päinvastoin, se tulee nostamaan Yhdysvaltojen ja länsimaiden vastaavaa kyvykkyyttä paljon.

0
0
12.1.2024 - 14:02 #104309

Juha

+1235
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1401

https://yle.fi/a/74-20068976?origin=rss

"Taiwanissa lauantaina pidettävissä vaaleissa on kovat panokset. Kiina on antanut ymmärtää, ettei se hyväksyisi ennakkosuosikki William Lain voittoa."

Vaaleja on taittu monen asiantuntijan mukaan ennakoida hetkenä jolloin hommat voivat eskaloitua, mutta asiantuntijoita on toki joka lähtöön.

0
0