Olet täällä

Oliver

Oliver

  • Liittynyt 26.11.2015
  • 27 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 5.12.2017 10.28

Mielenkiintoinen kirjoitussarja! Aiheesta ei kai ainakaan suomeksi ole kirjoitettu liikaa. Erityisesti Grossman-Stiglitz paradoksia käsitellään aivan liian vähän, kun puhutaan markkinoiden informaatiotehokkuudesta IMO. Oma käsitys passiivisen sijoittamisen vaikutuksesta markkinatehokkuuteen on, että passiivinen sijoittaminen vähentää markkinatehokkuutta. MUTTA mikäli passiivisen sijoittamisen osuus kasvaa tarpeeksi suureksi, niin tämä luo kannustimet analysoida yrityksiä (josta aiheutuu aika- ja vaivakustannuksia), jolloin päädytään jonkinlaiseen "tasapainoon". 

#Teerenpelit 1 - Jorma Vuoksenmaa - 17.11.2017 22.52

Mikä olisikaan parempaa mainosta vihjeitä myyvälle taholle kuin julkaista todistusaineistoa palautusprosenteista? Kun vielä huomioi Vuoksenmaan reagoinnin kyselyihin ja epäilyihin (kts. esim. ylikerroin), niin syntyyhän siitä väkisinkin mielikuva, ettei vedonlyönti ole enää voitollista. Vuoksenmaan vedonlyöntiin liittyvät jutut ovat IMO usein hyviä ja loogisia, mutta tehdäänkö niillä rahaa vielä vuonna 2017 onkin täysin eri asia. Hienon uran kuitenkin tehnyt vedonlyönnin parissa! Kannattaa katsoa Pörssipäivä, jossa Vuoksenmaa ja  professori Markku Kaustia olivat vieraina. 

#Teerenpelit hyvä idea. Vähän kävi niin, että paljon puhetta ja hieman vähemmän asiaa. Vähemmän asiaa voi johtua siitä, että Pörssipäivän jaksossa sekä Sijoitustiedon vanhassa haastattelussa oli käsitelty ainakin osittain samoja asioita. Haastattelijalla voisi olla hieman aktiivisempi ote keskusteluun, nyt vastattiin yksinkertaisiin kysymyksiin aika pitkästi ja epätarkasti. Toivottavasti jatkossa palstalla voi esittää mahdollisia kysymyksiä ennen haastattelua. 

Innofactor - 10.11.2017 9.55

Kiitos, ikävää ettet halunnut tai voinut avata järkeilyäsi yksityiskohtaisemmin. Tarvitseeko Innofactorin kuitenkaan varsinaisesti "voittaa tätä kilpailua"? En ole ihan varma, mitä tarkoittat edes kilpailun voittamisella. Nähdäkseni kasvavassa markkinassa ei tarvitse olla toimialan paras toimija, riittää että on riittävän hyvä. Varmasti pari seuraavaa kvartaalia kertoo tarkemmin, ovatko yrityksen ongelmat vain tilapäisiä. 

Kuinka todennäköisenä pidät sitä, että joku isompi toimija ostaisi Innofactorin? Onko Microsoft-ratkaisuihin keskittyminen hyvä vai huono asia? 

Innofactor - 9.11.2017 23.22

Innofactoria treidattiin tänään alle eurolla (0,995). Vuoden korkeimmasta kurssista (1,80) on lähtenyt lähes puolet. Vaikuttaa, että markkinoilla uskotaan vaikeuksien olevan ainakin osittain pysyviä. Näin tietysti voi olla, mutta käsittääkseni TJ:n puheet ja teot ovat aiemmin kohdanneet aika hyvin. Yrityksellähän on edelleen kovat tavoitteet ja usko selkeään parantamiseen. Näiden pohjalta, kun mietin osakekurssin mahdollista todennäköisyysjakaumaa, ostin hieman osaketta. Yli 0,1 euron EPS kasvavalla markkinalla voisi kyllä tuplata nykyisen kurssin, jos vaikeudet osoittautuvat tilapäisiksi. Voisiko joku kertoa, miksi Innofactor ei olisi hyvä sijoituskohde nykyisellä hinnalla?

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 9.11.2017 22.58

Erinomainen blogi! Kuten aiemmin todettu, paljon sellaista mitä muualta ei ole tullut luettua. Maininta ankkuroinnista korkojen yhteydessä oli osuva; havaintojeni mukaan läheskään kaikki (nuoret) asuntovelalliset eivät ole juurikaan tehneet laskelmia erilaisilla korkotasoilla. Tämä on jossain määrin ymmärrettävää, sillä viime vuodet korot ovat olleet hyvin alhaisia. Monille tämä korkotaso on se "ensimmäinen havainto", kun korkoja ei ole aiemmin seurattu. Toki  "uudesta normaalista" on ollut puhetta myös niissä piireissä, joissa historiaa tunnetaan. Hieman eri syistä vain.
 
Yritin aiemmin herättää hieman keskustelua Teslan ketjussa ko. yrityksen arvostuksesta, perustuen Talouselämän uutiseen. Vastauksestasi huolimatta keskustelu jäi aika onnettomaksi. Olisi kiinnostavaa lukea ajatuksiasi liittyen Teslaan tai johonkin muuhun omaisuusmassaan, jossa sinulla on lyhyt positio. 

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 15.10.2017 16.38

Teslan kurssi on lähes tuplannut erinomaisesta aloituspostauksesta. Aika hullua! Talouselämä kirjoitti Teslasta lyhyesti perjantaina: https://www.talouselama.fi/uutiset/tuotanto-helvetissa-kurssi-taivaassa-... . Pääsääntöisesti tylsänä indeksisijoittajana en ole kovin innostunut ottamaan näkemystä yksittäisten osakkeiden hintakehitykseen, mutta aika paljon saisi tapahtua, että olisin valmis maksamaan yli 350 dollaria osakkeesta :) Itse asiassa, olen hieman kiinnostunut lyömään vetoa kurssilaskun puolesta. Lyhyeksi myyminen ei tule kysymykseen, mutta myyntioptiot ehkä. Tällä hetkellä (edelleen) short percentage of float yli 25 %.

Onko ajatuksia Teslasta?

Innofactor - 22.9.2017 18.47

Q2 oli odotuksia heikompi, talousjohtaja lähti pois jne. mutta kurssi on laskenut yli 20 % kolmessa kuukaudessa. Iso kuva IMO ei ole muuttunut; maltillisesti hinnoiteltu yritys kasvavalla toimialalla, joka on erikoistunut Microsoft-ratkaisuihin. Toimitusjohtajalla iso omistus yrityksessä. On myös mahdollista, että joku isompi toimija ostaa Innofactorin pois? 

Olisi mukava lukea mielipiteitä yrityksestä :)

Sijoitustiedon kirjakerho - 10.9.2017 22.58

Muutamia kirjoja, jotka eivät suoraan auta sijoittamisessa, mutta niiden avulla voi kenties oppia jotain ympäröivästä maailmasta.

How Not to Be Wrong (Jordan Ellenberg)
Kirjassa on viisi osaa, joissa käsitellään mm. lineaarisuutta, Bayes-päättelyä ja odotusarvoa. Matematiikan professori kirjoittaa viihdyttävästi ja kansantajuisesti. Voisi olla hyödyllistä luettavaa esimerkiksi kauppa- ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoille. Tai oikeastaan melkein kaikille.

Thinking Fast and Slow ( Daniel Kahneman)
Kirjaa on kehuttu täällä jo aiemmin. Taloustieteen Nobelin voittanut psykologi kuvaa ihmisen päätöksentekoa ja ajatusharhoja. Ei välttämättä erityisen viihdyttävä, mutta sitäkin enemän asiaa. Erinomainen kirja!

The Armchair Economist (Steven E. Landsburg) 
Taloustieteen professori käsittelee päivittäisiä asioita taloustieteen avulla. Viihdyttävä ja provosoiva kirja, joka kansantajuistaa taloustiedettä hyvin. 

Onko palstalaisilla suositella hyviä podcasteja koskien sijoittamista? Econtalk ja Freaknomics radio ovat hyviä, mutta keskittyvät lähinnä taloudellisiin ilmiöihin ja taloustieteeseen. Helppoa ja usein hauskaa kuunneltavaa molemmat!

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 10.9.2017 22.15

Jeans kirjoitti:

 

Dharma kirjoitti:

Vaikea sanoa, kun en ole katsonut pitkään aikaan, mitä "taloustieteeseen" kuuluu yliopistossa, mutta veikkaisin, että "paljolla matematiikalla" tarkoitat luultavasti dynaamista optimointia, jota makromallit käytännössä ovat. Kukaan ei oleta, että pystyisit soveltamaan diffenrentiaalilaskentaa maisteriopinnoissa, ainoastaan että ymmärrät, mistä on kyse. Siten koko homma on melko turhaa, koska joko osaat, mikä vaatii erittäin hyvät differentiaalilaskennan rutiinit, tai sitten olet sivustakatsoja, joka ei voi koskaan itse soveltaa asiaa. Kaikki muu matikka on simppeliä osittaisderivointia, fysikaan mekaniikan alkeisjuttuja, jotka taatusti opit viikossa.

Joo ei oo mitään hirveen vaikeeta ollut tähän mennessä. Syventävään mikrotaloustieteen kurssiin oli ekan viikon aikana pakolliset laskutehtävät, jotta saa osallistua kurssille, jotka näytti tältä:

Tää on nyt vähän pilkun nussimista, mutta kyseessä lienee aineopintotasoinen mikrotalousteorian kurssi. Syventäviä opintoja sitten maisterivaiheessa, Helsingissä yhteiset Aallon ja HY:n kanssa. Aineopintojen mikrossa ei kovin paljon lukiomatematiikkaa monimutkaisempaa ole tiedossa, lähinnä melko yksinkertaista optimointia jollakin rajoitteella. KTTO:n ( HY:n ainejärjestö) sivuilta löytyy erinomainen materiaali, jossa on esimerkkejä ja tekniikoita joilla iso ongelmista ratkeaa.  Lisäksi Yliopiston matematiikan laitokselta löytyy kurssi "Johdanto Yliopistomatematiikkaan", kattava kertauspaketti (ja ylikin!) lukiomatematiikasta. Luentomateriaali saatavilla netistä. Edellä mainittu kirja on kuitenkin erinomainen perusteos aiheesta.

Nyt kun tähän tulin pätemään, niin kysyn samalla, että oletko jo valinnut kandidaatin tutkielman aiheen? :) 

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.8.2017 17.38

Jeans kirjoitti:
vapaaja kirjoitti:

Lisäksi mediassa on ollut uutisia joissa on mainostettu ettei mcgregorilla pitäisi olla mitään mahdollisuuksia (luulisi osaan bulleroista uppoavan nämä uutiset ja vähentävän betsejä mcgregorille).

Mä oon seurannut uutisointia tähän matsiin liittyen aika paljon ja mun mielestä on mennyt täysin päinvastoin. Koko ajan mediassa selitetään siitä miten muka jengi aliarvioi Mcgregoria vaikka hänellä oikeasti on hyvä mahis. 

Vedonlyöntimarkkinat antoivat nykkeilyn WBC- ja IBF-mestari Andre Bertolle 3% voittomahikset Mayweatheria vastaan 2015 ja nyt Mcgregorin 1.28 kerroin viittaa 22% voittomahdollisuuteen. Hullua.

 

Tämä. On tietysti mahdollista, että aiempien matsien kertoimet ovat olleet vääriä, mutta kertoimien suhde tuntuu aivan järjettömältä. Miksi Mayweatherin kerroin (mahdollisesti) on tyyliin suurin ylikerroin pitkään aikaan, niin olen samaa mieltä esitetyistä perusteluista. 

Mitä tulee hanskojen kokoon, niin en usko vaikutuksen olevan kovinkaan suuri. Ensinnäkin, Mayweather tuskin olisi suostunut muutokseen, jos sillä olisi suuri vaikutus. Toiseksi, hanskojen koon muutos voi vaikuttaa myös ottelutyyliin. Tulee mieleen vanhat UFC:n matsit, jossa spekuloitiin kuinka Pride-säännöillä matsi olisi loppunut polvipotkuihin alasvientien yhteydessä. Luultavasti ottelija ei olisi yrittänyt niin paljon alasvientejä, mikäli polvipotkut maassa olisivat olleet sallittuja. Tietynlainen tulo- ja substituutiovaikutus siis.