Olet täällä

Kiina - 4.8.2022 12.57

mskomu kirjoitti:

Nyt voisi korvata Kiinan Venäjällä ja Taiwanin Ukrainalla. Miksi pitää provosoida Venäjää tukemalla Ukrainaa? Eikö voitaisi vaan elää rauhassa ja antaa totalitarististen diktatuurien määrittää, mitä kolmannet osapuolet saavat ja eivät saa tehdä keskenään?

Uskon kyllä itsekin, että Pelosin tempaus ei liity juuri millää tapaa mihinkään muuhun, kuin hänen omiin haluihinsa. Se ei silti muuta tilannetta.

Mitä mieltä muut ovat, millä tavoin Taiwan ja Ukraina vertautuvat toisiinsa?

En ole erityisesti perehtynyt asiaan, mutta mielestäni Taiwania voisi verrata perustellusti(?) myös Hong Kongiin, Palestiinaan, Kataloniaan tai vaikkapa Kosovoon. Esimerkiksi Suomella ei ole virallisia diplomatiasuhteita Taiwanin kanssa, eikä läheskään kaikki maailman valtiot ole Taiwania itsenäiseksi valtioksi tunnustaneet. Ja tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten asioiden pitäisi mielestäni olla!

Kääntäen: Jos Ukrainaa vertaisi Taiwaniin, niin mielestäni tilanne olisi hieman kyseenalaisempi kuin verratessa Ukrainaa esimerkiksi niihin eurooppalaisiin demokratioihin, jotka ovat yksimielisesti tunnustettuja. Varmuuden vuoksi: Ukrainaan hyökkääminen oli yksiselitteisesti väärin.

Vaikka en tietenkään toivo, niin lukemani perusteella pelkään, että Kiina jossain vaiheessa Taiwaniin hyökkää. Miksi:

-Kiinan kommunistinen puolue on näin ilmoittanut (ei sulkenut pois mahdollisuutta, mutta ratkaisevan kysymyksen ennen vuotta 2050 tms.). Tyhjät puheet voisivat olla signaali myös Hong Kongissa tai muualla.
-Kiinassa monet näkevät Taiwanin olevan osa Kiinaa. Kansan on helpompi hyväksyä mahdollinen hyökkäys.
-Kiina on sotilaallisesti ylivoimainen Taiwaniin verrattuna.
-Kiinalle Taiwanin kysymys on tärkeämpi kuin USA:lle ja Kiina on luultavasti valmis käyttämään tähän huomattavasti enemmän resursseja kuin USA.
-Kiinan merkitys länsimaille on paljon suurempi kuin esim. Ukrainan. Tämä vaikuttaa suhtautumiseen myös Taiwanin kysymyksessä. Mitä vahvempi Kiina on taloudellisesti, sitä paremmat mahdollisuudet puolueella on ratkaista asia mielensä mukaan.
-Uiguurien sorto osoittaa, että Kiinan johtoa ei välttämättä kovin paljon kiinnosta, että mitä siitä ajatellaan länsimaissa.

Tietysti Kiinassa voidaan ilmoittaa, että suunnitelmat ovat muuttuneet, Kiina voi romahtaa taloudellisesti tai sotilaallisesti tai Taiwan pitää yllä yhdessä USA:n kanssa hyökkäämisestä koituvaa riskiä suurena Kiinalle (osittain sama kuin ensimmäinen lause – tämä saattaa kuitenkin vaatia jatkossa suurempaa panostamista). Minusta näyttää, että Kiinalle kysymys on oikean ajankohdan löytämisestä, eikä heillä ole kiirettä. Taloudellinen ja sotilaallinen vahvistuminen tukee odottamista. Jos jossain vaiheessa esim. USA:ssa suhtautuminen muuttuu (presidentin vaihtuminen, sisäpoliittiset haasteet tms.), niin päätöksestä tulee helpompi.

HS Visiossa oli viime vuonna hyvä haastattelu: https://dynamic.hs.fi/a/2021/tuulikoivu/. Kiinassa kansalaisten arvot ja ihanteet poikkeavat länsimaisista. Tämä voi heijastua myös siihen, miten suhtaudutaan Taiwaniin - tai miten toimitaan, vaikka olisikin erimieltä.

Mielipiteitä?

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 23.12.2021 10.22

Kilppari kirjoitti:

 

Anssi A kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

Oon ymmärtänyt, että Venäjän Ukrainan valtaus ois erittäin todennäköistä. Ei kai sen sitten pitäis mitään isoa kuoppaa tehdä?

 

Mistäs tuommoinen kerroin on poimittu? Onko erittäin todennäköistä joku 80% vaikka puolen vuoden sisään?

Voin lyödä sinun kanssa esim kilon betsin, että Venäjä ei valtaa Ukrainaa ainakaan vuoden 2022 loppuun mennessä tasakertoimin.

Kiinni?

 

Mikä lasketaan valtaukseksi? Koko Ukrainan miehitys? Puolikkaan Ukrainan miehitys? Käsittääkseni Itä-Ukrainan miehitystä pidetään todennäköisempänä skenaariona kuin koko Ukrainan miehitystä.

 

Jos Venäjä haluaisi miehittää Ukrainan, niin se hoituisi parissa päivässä. Pelkkä itä-ukraina olisi huono ja epäselvä veto, kun siellähän Venäjä on länsimielisten mukaan sotinut jo vallankaappauksesta saakka.

Huonojahan tämmöiset vedot aina on, kun miljoona mahdollisuutta tulla tulkintaerimielisyyksiä. Ja siitä syystä olenkin melko varma, että JR ei koppaa. 

Putin kertoi päivän esitelmässään mielestäni hyvin tarkkaan mistä on kyse. Vaikka lännen kuuluu sitä paheksua, niin hänen kannaltaan toiminta on täysin loogista ja ennalta-arvattavaa ja antaa parhaan odotusarvon.

Tuskin nyt kuitenkaan parissa päivässä - jos siis koko Ukrainasta on kyse?

Tämä on nyt vähän väärä ketju tähän, mutta ainakin VIX-index on lasketellut reilusti alaspäin joulukuun alusta, näin tuskin olisi jos markkinoilla uskottaisiin laajasti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan? Tai sitten markkinoilla ei uskota, että hyökkäyksellä olisi suuria vaikutuksia markkinoihin (minusta epätodennäköistä)?

Mikä muuten olisi piensijoittajalle paras tapa sijoittaa VIX-indeksiin? Käsittääkseni vuoden 2020 alussa suurimmat rahat tehtiin juurikin sijoittamalla volatiliteettiin.

Näytä koko viesti
TietoEVRY - 20.7.2021 02.41

Aki Pyysing kirjoitti:

TietoEVRY : TietoEVRY:n osavuosikatsaus 2/2021: Paluu kasvu-uralle - kannattavuus vakaa
 · Orgaaninen kasvu 2 % - oikaistu liikevoittomarginaali 12,2 %
  · Ohjelmistoliiketoiminnassa vahvaa kehitystä - Industry Software -alueella kasvu 13 % ja Financial Services Solutions -alueella 9 %
  · Merkittävät uudet sopimukset osoitus hyvästä kilpailukyvystä - viiden suurimman sopimuksen arvo 300 milj. euroa
  · Pitkän aikavälin tavoite velkaantumisessa saavutettu - nettovelka/EBITDA alle 2

Laaja osavuosikatsaus taulukoineen on ladattavissa tämän tiedotteen lopussa.

[][][][][][][][]
                                                        4-6/2021  4-6/2020
 Liikevaihto, milj. euroa                                721,7     686,4 
Muutos, %                                                 5,1      70,2 
    Orgaaninen[1)] kasvu, %                               1,5      -1,0 
Liikevoitto (EBIT), milj. euroa                         139,7      -9,8 
Liikevoitto (EBIT), % liikevaihdosta                     19,4      -1,4 
Liikevoitto (EBITA[3)]), milj. euroa                    151,5       1,5 
Liikevoitto (EBITA[3)]), % liikevaihdosta                21,0       0,2 
Oikaistu[2)] liikevoitto (EBITA[3)]), milj. euroa        88,3      80,4 
Oikaistu[2)] liikevoitto (EBITA[3)]), % liikevaihdosta   12,2      11,7 
Oikaisuerät[2)], milj. euroa                            -63,2      78,9 
Tilauskanta                                             3 275     3 310 
Nettovelka/EBITDA                                         1,6       2,9 

Inderesiltä:

Kertaeristä oikaistu liikevoitto oli Q2:lla 88 MEUR (Q2’20: 80 MEUR) tai 12,2 % liikevaihdosta. Liikevoitto oli yli meidän ja konsensuksen 82-84 MEUR:n ennusteiden. Tulosta tukivat yhdistymiseen liittyvät noin 21 MEUR:n kulusynergiahyödyt. Raportoitua liikevoittoa tuki öljy ja kaasu -liiketoiminnan kertaluonteinen myyntivoitto (71 MEUR) ja painoi edelleen suuret 19 MEUR:n kertaluonteiset kulut pääosin integraatioon ja PPA-poistoihin liittyen. Lisäksi yhtiö investoi jatkuvasti tukeakseen tulevaisuuden kehitystä ja palkkainflaatio antaa vastatuulta jatkuville tehostustoimille. Muilla riveillä ei ollut yllätyksiä ja osakekohtainen tulos oikaistuna kertaeristä oli 55  63 senttiä ja hieman yli meidän ja markkinoiden 51-53 sentin odotukset. Raportoitu osakekohtainen tulos oli 99 senttiä Q2:lla.

Eli vähän yli odotusten. Guidancea ei kuitenkaan nostettu. Jatkanen hodlailua ja toivon, että näkymiä vielä reivataan aavistuksen ylöspäin. Kun yhtiö odottaa orgaanisen kasvun olevan 2021 -1 %- +2 % ja toteutuma oli +2%, toive on ainakin teoreettisesti mahdollista toteutua. 

 

Alkaisikohan tästä ihan todellinen käänne? :) Itse olen seurannut toimialaa hieman tarkemmin maaliskuusta 2020 lähtien ja vaihtanut keväällä Vincitit TietoEVRYYn, joten en ollenkaan pahastuisi tästä. Kun luottamus firman tekemiseen kasvaa, niin tämä voisi näkyä hieman arvostuskertoimissakin. Markkinan kuitenkin odotetaan kasvavan jatkossa ja tätä myös omat mikrohavainnot tukevat. Mielestäni yksi "rationaalinen" selitys mahdolliseen aliarvostukseen on se, että sijoittajien usko on ollut koetuksella ja siten on haluttu nähdä tavanomaista enemmän positiivisia uutisia ennen sijoittamista. 

Olisi mukava lukea erityisesti "alalla" olevien ihmisten näkemyksiä firmasta sekä työnantajana että firman osaamisesta/kilpailueduista suhteessa muihin alan yrityksiin.

Näytä koko viesti
Opiskelemaan rahoitusta vai taloustiedettä - 15.11.2020 06.45

Lähtisin itse pohtimaan vastausta sitä kautta, että mistä vastaus riippuu :-)

(i) Oma kiinnostus: Mikäli ensisijaisesti on kiinnostunut tilinpäätösanalyysista ja osakevaluaatiosta, niin rahoitus ja laskentatoimi ovat luultavasti oikeita vaihtoehtoja. Työpaikan saanti analyytikkona esim. Inderesilta on luultavasti paljon helpompaa opiskelemalla em. aineita kuin taloustiedettä. Mikäli taas Suomen Pankki lasketaan pankkisektoriin, ja on kiinnostunut kokonaistaloudellisista asioita, niin vastaus voi olla toinen. 

(ii) Työmarkkinatulemat: Keskimääräinen palkkataso esim. rahoituksen puolelta valmituneilla lienee jonkin verran korkeampi. Työllisyyden osalta molemmat varmasti ok. Sivuainevalinnoilla ja muilla valinnoilla tietysti vaikutusta. 

(iii) Omat vahvuudet ja heikkoudet: Jos on oikeasti kiinnostunut matematiikasta ja on matemaattista lahjakkuutta, niin pankkialasta kiinnostuneen kannattanee harkita myös sovelletun matematiikan opintoja (tekniikan puolelta TeFy tai yliopiston puolelta esim. stokastiikka). Toisaalta jos uskoo, että on luontaista lahjakkuutta enemmän oikeustieteen parissa kuin matematiikassa, niin lakikin voi olla hyvä vaihtoehto. 

Omasta mielestäni taloustieteen opinnot (erityisesti mikroteoria, peliteoria, mikroekonometriset menetelmät) tarjoavat erinomaisen pohjan erilaisten taloudellisten ja ei-taloudellisten ilmiöiden analysoimiseen. Ehkä tässä pankkisektoria koskevassa kysymyksessä on relevanttia korostaa makrotaloustiedettä, mutta taloustiede on paljon muutakin. Aloituspostin perusteella suosittelen tutustumaan oppiaineiden kurssitarjontaan. Kauppiksen puolella se, että pääainevalinta tehdään vasta ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen, tarjoaa mahdollisuuden tutustua pääaineisiin paremmin. Se on totta, että yritysyhteistyö on kauppiksen puolella parempaa.

Mikäli uskoo, että tulevaisuudessa analysoi taloudellista dataa työssään, niin tietojenkäsittelytiedettä voi suositella esim. sivuaineeksi. Sivuainevalintojen lisäksi erilaiset CFA yms. tutkinnot voivat tarjota mahdollisuuden työskennellä vaativissa rahoitusalan työtehtävissä, vaikka varsinaisia rahoituksen opintoja ei juuri olisikaan. 

Vastauksen kysymykseen voinee kiteyttää tylsään toteamukseen "it depends" :D 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 8.11.2020 11.45

Unibet maksoi tosiaan rahat ja nyt voi todeta, että olihan vaalit! Vaikka oli tiedossa, että Trump luultavasti saa varsinaisen äänestyspäivän äänistä monissa ennakkoon tiukoissa osavaltioissa enemmistön, niin oli se aamulla yllätys katsoa ekat otsikot. Siihen päälle vielä pieni epävarmuus jäljellä olevista äänistä, niin oli kyllä mahdoton ajatus panostaa lisää, vaikka kertoimet nousivat reippaasti.

Olen pohtinut, että oliko oma analyysini lopulta oikein ja mikä olisi ollut "oikea" kerroin Bidenille. 1.50-1.91 väliltä tuli lopulta betsattua keskikertoimen ollessa ~1.67. Aluksi oli toki epävarmuutta koronasta, vaaliväittelyistä ja isoista yllätyksistä, joten ihan suoraviivaista tämä eri aikaa lyötyjen vetojen vertalu ei tietenkään ole. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ääntenlaskenta (varsinaiset vs. ennakkoäänet + alueelliset erot) vähän vääristi tarinaa, esim. valitsijamiehissä yli 300 on kuitenkin edelleen mahdollinen. Jonkinlaista virhettä polleissa oli, mutta oli myös tiedossa, että vähän voikin olla. Tätä pollit vs äänestys täytyy katsoa vielä tarkemmin uudestaan, kun kaikki äänet on laskettu joka osavaltiossa.

Jos jotain nyt jotain jälkeenpäin pohtisin vielä tarkemmin, niin ehkä sitä että Trump olisi ollut luultavasti ennen koronaa vahvoilla. Tähän liittyen on jäänyt mieleen USA:ssa pitkään asuneen professori Bengt Holmströmin toteamus keväältä, että eivät amerikkalaiset halua tukia vaan he haluavat takaisin töihin. Ehkä talouden ja terveyden, joskin vähän virheellinen, vastakkain näkeminen voisi selittää ainakin osittain Trumpin suurta äänimäärää. Toki voi jatkaa, että eikö tämä sitten näkynyt polleissa yms... 

Kun on iso markkina, niin on tyhmää kuvitella, että vastapuolella on pelkästään yksinkertaisia ihmisiä. Mutta vaikea se on olla lyömättä noilla kertoimilla, kun pollit näyttää isoa eroa, tyytymättömyys on korkea ja analyyttisia kirjoituksia, että veto olisi ollut huono ei IMO oikein löytynyt. Lähtökohtaisesti kuitenkin harvoin järjestettävät tapahtumat, jotka herättävät vahvoja tunteita ihmisissä, tarjoavat varmasti osaaville hyviä mahdollisuuksia.

 

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 21.10.2020 11.53

Sekavaa ajatuksenjuoksua:

Jens pohti blogissaan (ja Aki kirjoitti jo aiemmin) lyhyesti sitä, onko Hunterin läppärigatessa jotain todellista ja jos on, niin olisiko ne julkaistu jo. Miten (mahdollisesti) itse pelaisin/olisin pelannut Trumpin näkökulmasta tilanteet, jos:

a) Ei ole mitään, vaikka "HUGE NEWS" jne: Mahdollisimman myöhään juuri ennen kuin suurin osa äänestää, ehkä 3-5 päivää ennen varsinaista äänestyspäivää. Voi vaikuttaa moneen äänestäjään, mutta vaikea selvittää lopullista totuutta asiasta ennen vaaleja. Osa voi jättää äänestämättä Bidenia tai joku voisi (ehkä) muuttaa mielensä ja lähteä äänestämään Trumpia. Koska "vapaita" ääniä on luultavasti edellisiä vaaleja huomattavasti vähemmän, niin ei niin suurta vaikutusta. Toiseksi, kun on puhunut myös muunneltua totuutta, niin kyseenalaistetaan jo valmiiksi. 

b) On jotain raskauttavaa aineistoa: Jonkin verran aiemmin, mutta koska äänestäjien muisti lyhyt, niin ei liian ajoissa. Mieluusti siten, että ensin saadaa Biden kiistämään tai jopa valehtelemaan jostakin yksittäisestä asiasta ja tämän jälkeen hyökätään myös tätä kiistämistä/valehtelua vastaan. Biden tietysti tietää tämän, joten käyttäytyy sen mukaan jne... En myöskään usko, että Biden olisi ehdokkaana, jos siellä olisi jotain todellista paskaa. 

Tämä sai kuitenkin miettimään sitä, että kuinka paljon molemmissa leireissä on henkilöitä, ketkä pohtivat strategiaa ja valintoja erilaisia tilanteita varten. Esim. rahan käyttämistä eri osavaltioiden välillä voisi lähestyä peliteorian avulla; oma valinnan järkevyys riippuu osittain myös siitä mitä toinen osapuoli valitsee. Koska voittaja vie kaikki valitsijamiehet (tiedän, pari poikkeusta), niin tämä korostuu.

Kun on laittanut rahaa Bidenille, niin aika paljon on tullut katseltua erilaisia polleja. On hyvä muistaa, ettei kannata antaa liian suurta painoarvoa yksittäiselle pollille. Kun otoskoot on suht pieniä, niin välillä tulee puhtaasti otantaan liittyvästä satunnaisuudesta johtuen tuloksia, jotka voivat näyttää siltä, että jotain olisi muuttunut dramaattisesti. Iso kysymys on, että milloin sitten voidaan sanoa, että muutosta on todella tapahtunut. Uskon, että yleisesti näissä "A" polleissa ollaan hyvin lähelllä totuutta, toki pieni systemaattinen bias voisi ehkä kääntää IMO muutaman osavaltion Trumpille, ml. Florida. Yksittäisistä osalvaltioista en ehkä olisi Bidenin kannalta eniten huolissani Pennsylveniasta, mutta ehkä sellaisista joissa republikaaneilla on ollut perinteisesti paljon kannattajia. Osa voi hyvinkin jättää lopulta äänestämättä Bidenia, vaikka Trump ei erityisesti miellyttäisikään. Tästä ei tosin ole oikein näyttöä + ero on monessa (esim. Winconsin) suht reilu (538).

Hyviä signaaleja Bidenille:

- Iso ennakkoäänestysmäärä. Tässä tosin sekä koronalla että mahdollisesti myös jollakin pysyvällä trendimuutoksella vaikutusta.
- Luultavasti iso kokonaisäänimäärä ennakkoäänten tämän hetken määrän ja "vapaiden äänien" pienen määrän perusteella
- Kamppanjaan tullut rahaa viime aikoina hyvin
- Trump näyttäytyi viime vaaleissa enemmän politiikan ulkopuolelta tulleena henkilönä. Bushien, Clintonin ja Obaman jälkeen oli ehkä hieman helpompi äänestää Clintonin sijaan Trumpia protestiksi.
- Trumpin disapprove on korkea: Osa äänestänee vain Trumpia vastaan.
- Viimeisen väittelyn aiheet ja mutetus.
- Yksi päivä vähemmän aikaa varsinaiseen vaalipäivään

Ennakkoäänten lasku ja muu sähläys on sellaisia, joita on hyvin vaikea arvioida mutta todennäköisesti ei kannata ylireagoida (heh). Vaalien jälkeisen ajan kannalta olisi luultavasti hyvä, jos ero äänimäärässä olisi melko reilu (suuntaan tai toiseen). Kenties päätöksenteon kannalta myös se, että voittavalla presidentilla olisi myös senaatti ja alahuone.

Biden ~ 80 %

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 8.10.2020 09.33

Ketju osoittaa hyvin, että kun viestien määrä kasvaa niin keskimääräinen laatu tuppaa laskemaan. Toivottavasti sama meno ei leviä kaikkiin ketjuihin. 

Ylikertoimen puolella oli vaaliketjussa myös imo hyvää analyysia voimasuhteista: https://forum.ylikerroin.com/viewtopic.php?f=4&p=527127&sid=36af1b5ce806346cd2e6d33da7f35967#p527127 (Saako olla linkkiä?). Kyllähän se siltä vahvasti näyttää, että Trump on heikoilla. Mielestäni moni, joiden kanssa olen keskustellut,  ei ole ymmärtänyt riittävän hyvin tätä "vapaiden äänien" pienempää määrää verrttuna edellisiin vaaleihin. Ratkasevien osavaltioiden kehitys ei toki ole toisistaan riippumatonta, mutta on vaikea kuvitella että Trumpin kannatus nousisi riittävän paljon riittävän useassa osavaltiossa, tn. ~20 pinnaa?

En laita toista linkkiä, mutta eräällä bookkerilla kirjoitetaan näin: "...tilastot kertovat, miten eri Euroopan maissa on lyöty vetoa USA:n presidentinvaalin voittajasta. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa suurin osa vedonlyöjistä on pelannut Donald Trumpin puolesta – Isossa-Britanniassa ja Saksassa uskotaan Joe Bideniin".

Tässä ilmeisesti puhutaan vetojen/vedonlyöjien lukumäärän jakaumasta. Onkohan vielä tietoa, miten eurot ovat jakautuneet tai mikä on ollut vedonlyöjien keskimääräinen panoskoko Biden vs. Trump? Bookkereilla tuskin kovin vahvaa positiota itsellä...

Lisätään vielä, että lyöty @1.91 ja @ 1.55 Bidenille.

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 27.8.2020 05.28

Pidän kirjoittajan analyyttisesta ja johdonmukaisesta ajattelusta! 

Jäin kuitenkin pohtimaan tätä:

JR kirjoitti:

....Esimerkiksi mun perusidea, että olen taloudellisesti niin hyvässä asemassa että pelaan "puolustuspeliä" vaikken ole kovin vanha, josta sitten seuraa etten sijoita työnantajayritykseni toimialalle, ja valitsen muutenkin aika defensiivisiä puljuja.

Tilannehan on "valitettava" siinä mielessä, että toimiala jossa edge luultavasti on/olisi suurin, niin on se toimiala jossa on eniten omaisuudesta kiinni jo valmiiksi. Oletko pohtinut, että löytyisikö alalta sellaisia listattuja yrityksiä, jotka ovat mielestäsi täysin yliarvostettuja? Yksi mahdollisuus hyötyä hyvästä toimialakohtaisesta ymmärryksestä, ilman että salkku korreloi vahvasti työnantajayrityksen arvon kanssa, olisi kai shortata toimialan yliarvostettuja yrityksia tai lyödä vetoa kurssieroista (long-short -strategia). Olet varmasti pohtinut tätä joskus? 

Edit: oli siellä ekalla sivulla shorttaamisesta maininta. Jätän tämän silti tähän.
 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 28.11.2019 10.39

Mulla ei ole mitään suurempaa halua väitellä asiasta. Oma rahoitusteorian opiskelu rajoittuu muutamaan kurssiin ja niistäkin on jo useampi vuosi aikaa. CAP-malli on merkittävä osa rahoitusteoriaa, mutta en usko, että sen avulla kannattaa tehdä sijoituspäätöksiä, vaikka toki jonkinlaisena "ajattelukehikkona" voi kenties toimia. Tämä siis noin yleisesti, ei kenellekään erikseen.

Vastaan muutamaan kommenttiin:

Onkija kirjoitti:

 

Pompin tässä nyt, mutta mitä Oliver sanoi

Oliver kirjoitti:

Tässä väännössä on nähdäkseni kysymys juurikin siitä, miten määrittelette alfan. Mikäli se määritellään toteutuneen tuoton ja CAP-mallin tuotto-odotuksen erotuksena, niin alfa voi tietysti olla !=0. Yksittäisen osakkeen kohdalla emme kuitenkaan tiedä, onko a != 0 vai onko u != 0, aivan kuten Jens totesi. Monet kuitenkin ymmärtävät alfan ylituottona, jota ei voi selittää satunnaisuudella. Jos u:n jakauma suurinpirtein tunnetaan, niin tätä (hypoteesi a=0) voidaan hyvän tilastoaineiston avulla testata, esim. siis vaikkapa sijoitusyhtiön tuottoja.

Tämä tarkoitta sitä, että hän kyseenalaistaa kokonaan alfan olemassa olon. Hänen mielestänsä, jos joku on tuottanut ylituottoa, se ei voi olla taitoa, vaan se on ainoastaan sattumaa/tuuria. Toisin sanoen, esim. Jim Simons ja Warren Buffet ovat tuottaneet monta vuotta ylituottoja ainoastaan, tuurilla/sattumalla.

Se on hyvä, että hän on sitä mieltä ja saakin olla sitä minun puolestani, mutta siitä emme ole keskustelleet. Mitä Oliver sanoo, on että jos Ri-E(Ri)>0, se ei tarkoita, että joku on hyvä sijoittaja, vaan kyse on ainoastaan tuurista.

Älä laita sanoja suuhuni. En ole väittänyt, etteikö ylisuuria voittoja voisi tehdä, vaan että on vaikea erottaa havaitusta lopputulemasta onko a!=0 vai onko u!=0. Minä uskon, että taitavimmat sijoittajat pystyvät tekemään ylituottoa yli ajan, mainitsemasi sijoittajat ovat tästä varmasti hyvä esimerkki. Toki täsmällisesti ottaen emme voi sanoa täysin varmasti, onko kyseessä puhdas sattuma vai taito. Kun valitaan riittävän suuri määrä apinoita painelemaan satunnaisesti kirjoituskoneen näppäimiä, niin sieltä tulee lopulta yksi sanasta sanaan oikein kirjoitettu Alastalon salissa. Tämän vuoksi tarvitaankin tilastollista pääätelyä, jotta voimme arvioida ylituoton uskottavuutta, tähän liittyy hyvin olennaisesti u:n jakauma ja havaintojen määrä.

Onkija kirjoitti:
Mun vastaus: on, että kaikki ylituotto on alfaa, eli jos ylituotto oli tuossa 3%, niin sanon että se on alfaa, jos jotain on muuttunut, niin silloin tietenkin E(Ri) muuttuu myös ja näin ollen alfa ei tule nollaantumaan pitkässä juoksussa.

Olen kyllä sitä mieltä, että määrittelemäsi alfalle on johdonmukainen. Tämä ei vain ole ihan ihan se, mitä itse käsitän alfalla tai ylituotolla. Ajattelen asiaa samalla tavalla kuin voittavaa urheiluvedonlyöntiä: Yksittäinen onnistunut veto voi sattumaa tai aitoa taitoa, mutta sitä on vaikea päätellä kummasta on kysymys.

Tartun vielä tähän:

Onkija kirjoitti:

Tää menee tosi paljon teorian puolelle, mutta ymmärtääkseni, jos käytetään CAPM oletus on aina ,että sulla on täysin hajautettu salkku ja näin ollen et kanna salkussasi mitään systematic riskiä, joten kaiken ylituoton on oltava alfaa.

CAP-mallissa nähdäkseni täysin hajautettu salkku tarkoittaa,että olemme security market linella. Mikäli olemme x-akselin leikkauspisteessä, niin ei ole mitään riskiä. Mikäli olemme jossakin muussa pisteessä suoraa, niin tällöin osakekohtaista riskiä ei ole, mutta on markkinariskiä valittu määrä. Mikäli taas emme ole suoralla, niin salkku ei ole täysin hajautettu.

Onkija kirjoitti:

En ole sanonut tai edes vinkannut siihen suuntaan, että Jens olisi näin sanonut vaan tuo on yleinen harhaluulo, johon taidat itsekin hieman uskoa. Ei tarvitse keskustella mistään riskipreferensseistä, kun et yksin kertaisesti saa tuottoa tuolle yrityskohtaiselle riskille. Mistä tässä nyt ollaan keskusteltu on, että mitä jos tapahtuu jotakin yllättävää, joka vaikuttaa tuottoihin. Ja kysymys nyt kai on että onko se silloin alfaa vai jotain muuta. Oli se tuotto mitä hyvänsä, niin se on yli/alituottoa, josta sinua ei kompensoida = ei näy diskonttauskorossa.

Yleinen harhaluulo, että hajauttamalla saa ilmaista tuottoa? Ok, en ole ikinä kuullut. En myöskään usko asiaan :) 

Onkija kirjoitti:

Eli jos et hajauta hyötysi on 0 ja kun hajautat niin hyöty on 1 = väärin. Jos et hajauta hyötysi on -1 ja kun hajautat niin hyöty on 0 = oikein.

Haluatko avata tätä hieman lisää? En ole ikinä kuullut tälläisestä. Onko hyöty aina -1 tai 0, vai voiko se olla jotain siltä väliltä? Riittääkö, että hajauttaa kahteen osakkeeseen/omaisuuslajiin vai pitääkö olla laajempi hajautus? Onko sijoituskohteiden välisellä korrelaatiolla väliä? Ilmeisesti sijoittajan riskipreferensseillä ei ainakaan mitään merkitystä. 

Luulen, että tässä puhutaan kahdesta tai useammasta asiasta sekaisin samaan aikaan. Vastaan mahdollisesti vielä, mikäli Onkija vastaa, mutta aika kauaksi ollaan tultu Teslasta :-) 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 27.11.2019 10.35

 

 "Olen sanonut alfa=excess return = Ri-E(Ri). "

Tässä väännössä on nähdäkseni kysymys juurikin siitä, miten määrittelette alfan. Mikäli se määritellään toteutuneen tuoton ja CAP-mallin tuotto-odotuksen erotuksena, niin alfa voi tietysti olla !=0. Yksittäisen osakkeen kohdalla emme kuitenkaan tiedä, onko a != 0 vai onko u != 0, aivan kuten Jens totesi. Monet kuitenkin ymmärtävät alfan ylituottona, jota ei voi selittää satunnaisuudella. Jos u:n jakauma suurinpirtein tunnetaan, niin tätä (hypoteesi a=0) voidaan hyvän tilastoaineiston avulla testata, esim. siis vaikkapa sijoitusyhtiön tuottoja.

"It can be argued that Jensen index tells us nothing about the fund, but instead is a measure of the validity of the CAPM. If the CAPM is valid, then every security (or fund) must satisfy the CAPM formula exactly, since the formula is an identity if market portfolio is efficient." - David G. Luenberger (Investment Science)

"Tää menee tosi paljon teorian puolelle, mutta ymmärtääkseni, jos käytetään CAPM oletus on aina ,että sulla on täysin hajautettu salkku ja näin ollen et kanna salkussasi mitään systematic riskiä, joten kaiken ylituoton on oltava alfaa."

Eli jos on täysin hajautettu salkku, niin ei voi myöskään olla alfaa? :)

"En muista, että missä mutta joku joskus kirjoitti jossain, että kannattaa hajauttaa, koska se on ilmainen lounas, eli ilmaista tuottoa. Tämä ei kyllä pidä paikkaansa, vaan se on toisinpäin. Eli jos et hajauta hyötysi on 0 ja kun hajautat niin hyöty on 1 = väärin. Jos et hajauta hyötysi on -1 ja kun hajautat niin hyöty on 0 = oikein."

Ei kai kukaan ole perustellut hajauttamista ilmaisena tuottona, vaan saman odotetun tuoton saamisen pienemmän riskillä. Hyödyistä puhuminen kai edellyyttää jonkinlaisen oletuksen tekemistä riskipreferensseistä?

 

Näytä koko viesti