Olet täällä

Asuntosijoituksilla irti oravanpyörästä

182
221908
Sivu:

Sivut

6.2.2022, 19:47
+159
Liittynyt:
11.1.2015, 11:40
Viestejä:
297

Edellisestä päivityksestä vierähtänyt reilu vuoden päivät. Koitetaan pitää vähintään postaus per vuosi tahti yllä:)

Uskomaton vuosi taloudellisesti kaiken kaikkiaan. Edellisessä postauksessani tälle vuodelle asettamassani tavoitteessa (hyvän elämän balanssin löytäminen) epäonnistuin pahasti. Erityisesti syksy meni pahasti väsymyksen ja ison työkuorman kanssa painiessa. Toisaalta nyt yrittäjyyden myötä kolikon vastapuolella oleva upside realisoitui myös. Oman konsulttifirman liikevaihto nousi hieman yli 500k€ lukemiin. Kyseessä siis bisnes jossa ei laskuteta tehtyjä tunteja vaan komissiota onnistuneista transaktioista, jolloin ansainta voi nousta näin yksinkin toimiessa fiksulle tasolle. Kotitoimistolta käsin tehdessä läppäri ja puhelin työkaluina liiketoiminnan yleiskulut toiminnassa karkeasti 10k€ tietämillä vuositasolla ennen palkanmaksua, eli sijoitettavaa pesämunaakin vuodesta jäi. Yrityksen kautta toimiessa myös verotuksen näkökulmasta aika mukavat optimointimahdollisuudet, eli palkkaa voi nostaa sen reilu 20k€ ja loput huojennettuina osinkoina, jolloin korkein maksettu veroaste kotiutetusta eurosta jää sinne 26% tietämille. 

Uusia asuntokohteita tuli hankittua 6kpl, joista 5kpl sijoitusyhtiöön jossa muutama osakas. Osakepainoa tuli nostettua jonkin verran. Viimevuosi osakkeissa oli kohtuullinen, olisikohan vuosituotto ollut siellä noin 24% tietämillä. Sielläkin toki melko hyvä kiinteistöpaino sillä suurin positio Cityconissa. Enemmän arvopainotteista tavaraa kuin teknologiaa, mikä nyt alkuvuoden osalta palvellut hyvin sillä ytd. osakkeista näyttäisi nyt oleva vain noin 2% pakkasella. Vuodenvaihteen varallisuusallokaatio suurinpiirtein: Käteinen 25%, osakkeet 20% ja kiinteistöt/asunnot 55%. Melko tyytyväinen tähän portfolioon. Lasken portfolioon mukaan myös firman omistukset, eli iso käteispaino ei varsinaisesti ole ollut tietoinen valinta vaan johtuu nimenomaisesti siitä että firman laskutus painottunut loppuvuoteen. Alkuvuoden osakedippiin tullut ostettua lisää osakkeita. Osakemarkkinoita vaikea ennustaa, mutta koska en varsinaisesti luota euron hyvään arvonkehitykseen, niin koitan katsella käteispositiolle parempia kohteita osakkeista. Allokaatiopäätöksistä ja toimista voisi tarinoida ehkä jatkossa lisää.

Blogin käynnistyessä muistaakseni asetin tavoitteen noin 200k€ varallisuudesta ja downshiftaamisesta. Varallisuustavoitteen osalta on menty reippaasti ohi ja pelkästään viimevuonna nettovarallisuus kasvoi lähes tuplat siihen nähden mitä tuo alkuperäinen varallisuustavoite oli. Toki alkuperäinen tavoite perheellisenä ei olisi riittänyt alkuunkaan. Ajatus ns. oravanpyörästä hyppäämisestäkään ei tunnu enää ajankohtaiselta. Uskon että yrittäjyys sinällään tarjoaa erinomaisen työkalun oman elämänsä mielekkääksi muokkaamiseen. Itsellä edelleen suurta opettelua siinä että osaisin hallita omaa työmäärää ja toisaalta löytää jonkinlaisia rentouttavia harrastuksia ja ajanviettotapoja bisneksen ulkopuolelta. Viitisen vuotta sitten, lähes 10 vuotta julkisen puolen päivätyössä grindanneena, en olisi itse uskonut että omalla kertyneellä osaamispääomalla voisi jotenkin generoida sellaisia tuottoja joita esim. viime vuonna oma liiketoimintani tuotti. Uskallus vaihtaa työpaikkaa, muutaman vuoden intensiivinen uuden opettelu ja epämukavuusalueella oleilu palkkatyösuhteessa  ja lopulta siirtyminen yrittäjäksi kumuloituivat viime vuoden tulokseen. Toki toimin syklisellä alalla joten vastaavia vuosia ei välttämättä ole tulossa peräjälkeen.

Alkanutkin vuosi näyttää hyvältä ja lähes varmistunutta liikevaihtoa tälle vuodelle on jo muutamia kertoja sen verran mitä aiemmin vuosiansiot työntekijänä. Taloudellisesta paineesta ei siis juurikaan tarvitse kärsiä. Tavoitteet uudelle vuodelle edelleen viimevuotiseen tapaan samat, eli miestä pitäisi saada parempaan kuntoon sekä henkisesti että fyysisesti sekä löytää balanssia bisneksentekemisen ja muun elämän kanssa. Siinä samalla tärkeää olisi saada kertyvät tulovirrat fiksusti allokoitua sellaiseksi hajautetuksi portfolioksi joka jauhaisi jatkossa järkeviä tuottoja ilman isompia drawdowneja.

Katsotaan myös jos jotain fiksua sisältöä saisi blogiin tuotettua ennen ensi vuotta. En kuitenkaan suosittele pidättämään hengitystä odottaessa:)

13
+1
0
-1
13
0
27.7.2022, 18:29
+159
Liittynyt:
11.1.2015, 11:40
Viestejä:
297

Kiihdytetään hieman päivitystahtia ja siirrytään puolivuotiskatsauksiin:)

Oman yhtiön puolivuotiskirjanpito tehty ja sama vielä henk.koht. puolella. Jonkinlainen hehkutuspaikka lienee kun networth tämän puolen noussut ensikertaa seitsennumeroiseksi. Kokonaisassetteja sekä vastaavaa velkavipua karkeasti vielä n. 400ke tähän päälle. Oma yhtiö arvostettu käytännössä tässä yhtälössä opon mukaan (yhteisöverot tuloksesta maksettu). Toki jos pääomia pitäisi akuutisti kotiutella henk.koht. puolelle niin verottaja ottaisi isomman siivun, mutta toistaiseksi mennään optimaalisella jakaumalla. Alkuvuodesta tullut painettua laskeviin pörssikursseihin ja nyt viim. muutaman viikon sisään kevenneltyä reippaanlaisesti. Karkea assettien jakauma menee tällä hetkellä noin 50% kiinteistöt, 30% arvopaperit, 20% käteinen. Lisäksi tähän muutamalla sadalla tuhannella haettuja limiittejä sekä luottolupauksia. Itselläni on huonot ennustajanlahjat, niin lähinnä siis positiot rakennettu niin, että ei harmita jos assettien arvot tästä nousevat, mutta toisaalta on bulletteja painaa jos hyviä paikkoja tulee. Aktiivisesti siis tulee katseltua sekä kiinteistö- ja arvopaperipuolta. Osakkeissa treidaaminen ollut vähän turhan aktiivista, mutta toistaiseksi vuosi mennyt hyvin ja ytd. näyttäisi pyörivän - 6-7% tietämillä melko laajastikin hajautetulla salkulla. 

Nettovarallisuuden kasvu tullut vähän yllättäenkin. Käytännössä yli puolet kertynyt reilun 2,5 vuoden aikana yrittämisen kautta. Taustalla pitkä grindaaminen palkkatöissä ja monen sattuman ja hyvän tuurin kautta tullut sopiva spotti siirtyä yrittäjäksi hyödyntämään kertynyttä IPR:ää. Riskituotto-odotus yrittäjyydessä kyllä kohdillaan, jos ei mahdottomia alkuinvestointeja tarvitse tehdä ja jonkinlaista keikkaa aloitusvaiheessa tiedossa. Omalla kohdalla siis investoinnit käytännön nollissa ja pahin mahdollinen skenaario olisi ollut nopea paluu palkkatöihin. Tähän päälle starttirahat sekä yrittäjäkassan kautta tuleva suojamekanismi, jolla pääsee 1,5 vuoden sisään siirtymään aiempiin palkkatuloihin pohjautuvalle ansiosidonnaiselle jos hommat ei lähde rullaamaan. Downside -riski siis käytännön olematon ja upsidea riittää jos saa hommat rokkaamaan.  Yrittäjyyttä voisi jopa suositella kenellä tahansa omaa talouttaan aktiivisesti kehittävälle tai aktiivisesti sijoittamista harjoittavalle. Jos työpanostaan pystyy myymään esimerkiksi aiemmalle työnantajalleen palkan sijaan laskuttamalla, niin vaikka työnantajalle/tilaajalle kustannukset ennallaan, niin yrittäjälle vero- ja YEL (tämän osalta taisi olla heikennystä odotettavissa) -optimoinnin kautta merkittävää hyötyä kun vähemmän välistävetoa yhteiskunnalta ja esim. verorasitteen saa lukittua kertyvistä lisätuloista sinne enintään n. 26-27% tietämille (oletuksena optimaalinen palkanmaksu sekä huojennettujen osinkojen jakaminen).

Kiinteistöpuolella alkuvuosi ollut varsin hiljainen. Eräässä osaomisteisessa yhtiössä tullut tehtyä asuntopuolella yksi osto sekä myynti. Näyttäisi että toistaiseksi asuntopuolella pyynneissä ei olla merkittävästi tultu alaspäin, jolloin tällä hetkellä mielenkiintoisempia paikkoja saa vielä odotella. Pörssin puolella ilmoja on puhalleltu monesta kiinteistöpuolen firmasta pois, joten itselläkin to-do -listalla ottaa listattuja kohteita tutkittavaksi.

5
+1
0
-1
5
0

Sivut