Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 27.5.2022 10.15

Bingo53 kirjoitti:

Nyt sitten tärähti. Samaa menneeseen jumitusta osoittavat eurosijoittajien puheet bondeista. Viime kuussa US Treasury Department ilmoitti inflaatiosuojattujen bondien tuottavan yhdistettynä tuottona 9,62%:n korkoa lokakuun loppuun saakka - lähde: https://money.yahoo.com/treasury-i-bonds-204629422.html

I bondeihin eli inflaatiosuojattuihin US valtiolainoihin sijoittaminen on ollut aivan käypä tapa säilyttää osaa varoista käteisen veroisena hintojen noustessa ja pankkien maksaessa matalia korkoja talletuksille.

Näiden bondien eli TIPS:ien suoja on hyvä niiden ollessa valtion takaamia ja tuoton ollessa sidottu CPI:n arvoon eli inflaatiota kuvaavaan indeksiin. Bondin tuottoarvo on yhdistelmä - osa on kiinteä, bondin nimelliskorko ja osa on muuttuva eli perustuu CPI-indeksin viimeisen kuuden kuukauden arvoon ja täsmäytetään kaksi kertaa vuodessa - toukokuussa ja marraskuussa.

Pieni selvennys tähän, koska tekstistä voisi saada toisenlaisen kuvan, eikä asia välttämättä ole kaikille tuttu. Niin kutsutut I bondit, virallisesti Series I Savings Bonds, eivät ole sama asia kuin TIPSit, virallisesti Treasury Inflation-Protected Securities. Molemmat ovat toki toimintaperiaatteiltaan samankaltaisia ja helposti sekoitettavia, kun vastaavia instrumentteja ei Suomesta ole saatavilla. I bondeilla ei ole varsinaisia jälkimarkkinoita eikä niihin voi esimerkiksi sijoittaa rahastojen kautta ollenkaan. TIPSeillä puolestaan on myös jälkimarkkinat ja niihin voi sijoittaa myös  rahastojen kautta, kuten palstaveli Bingo on tehnyt. I bondeihin ei taida voida Suomesta sijoittaa ainakaan näin tavallisena kansalaisena.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 13.5.2022 10.57

Ostin Evoa alkuviikosta ja myin puolivälissä tappiolla. Myynnistä saadut rahat siirrettiin indeksirahastoon. Jos olisi myynyt vasta tänään, olisi tullut voittoa ja voisi pitää itseään hyvänä treiderinä cool

Oppeja viikolta: Jos sijoitusstrategiana on holdata indeksirahastoja, älä osta kylkeen yhtä yksittäistä osaketta palstan hypetyksen perusteella. Jos kuitenkin päädyt ostamaan, älä ainakaan osta perehtymättä itse kioskin taloudellisiin lukuihin tai siihen, mitä firma ylipäätään tekee. Eli älä peesaile muita oman suunnitelman vastaisesti ostamalla volatiliteettia lappua siihen itse perehtymättä.

Nyt jatketaan taas säntillistä etf:iin sijoittamista ja harkitaan yksittäisiin osakkeisiin sijoittamista myöhemmin, kun rahastosalkun koko ensin kasvaa ja muutenkin likvidit paranee. Silloin kuitenkin harkiten ja osakkeisiin perehtyen. Tekemällä oppii, mutta järki pitää säilyttää.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 10.5.2022 09.12

Pörssimörssäri kirjoitti:

Toiseksi,

jaita hattuun arvon palstaveljet ja siskot. Esim sijoittaja joka nerokkaasti osasi myyda SP500 salkkunsa huippuihin ennen koronakriisia ja on siita asti istunut kateispinonsa paalla on edelleen 20% haviolla 100%:n painolla vuoristoradasta nauttineeseen verrattuna. Ja euromaaraisesti viela enemman. Mita pidemmalle eteen tai taakse katsoo sita vahemman on aihetta ottaa stressia nykytilanteesta. 

Tanaan sijoitin kevaan aikana tehdyt ylijaamat EVOon @ 911 SEK. Muuten en ole vekslannut salkkua ollenkaan. Hiljaa hyvaa tulee.

Itse otan sen verran stressiä, että harkitsen harkitsen tällä viikolla ostettujen EVOjen myymistä halvemmalla pois ja siirtymistä pelkästään indeksirahastoihin.

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 2.5.2022 09.39

varatonnit kirjoitti:

Mitä yksityishenkilöiden lainoille tapahtuisi sotatilanteessa? Jos ei rintamalle joutumisen takia kykene maksamaan asuntolainaa, lähteekö asunto alta samalla, kun itse makoilee rynnäkkökivääri kädessä männyn juurella? Olisiko tilanteessa eroa yhtiölainalla ja henkilökohtaisella pankkilainalla?

Tähän käytännössä löytyy suora vaustaus valmiuslain pykälästä 59: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111552#O2L8P59

Velallisena oleva luonnollinen henkilö vapautuu poikkeusoloissa viivästyskoron suorittamisvelvollisuudesta ja muista maksun viivästymisestä johtuvista seuraamuksista, jos hänen maksuviivästyksensä olennaisilta osiltaan on johtunut maksuvaikeuksista, joihin hän on joutunut:

...

3) 3 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa asevelvollisuuslain (1438/2007) mukaiseen kertausharjoitukseen, ylimääräiseen palvelukseen tai liikekannallepanon aikaiseen palvelukseen osallistumisen vuoksi.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 30.4.2022 10.49

PikkuPro kirjoitti:

eli voisi jopa shorttaa jos osaisin.

Todennäköisesti paremmat fiilisvaluet saa, kun jättää opettelematta laugh 

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 22.4.2022 10.05

hauturi kirjoitti:

Joskus tuolta on saanut ihan järkeviäkin vastauksia, mutta ei näköjään tässä tapauksessa. Olisi hauska tietää voiko johonkin antaa palautetta (luultavasti ei)

Täältä löytyy ihan pätevältä vaikuttava palautelomake. Luetaanko palautetta tai reagoidaanko siihen? Se onkin sitten eri asia, mutta ainakin pääsee purkamaan tuntojaan laugh 

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/kysy...

Näytä koko viesti
Twitter - 15.4.2022 11.14

Twitterin hallitus aikoo tarvittaessa järjestää alennuksella suunnatun annin torjumaan Muskin ostoa.
 

"Järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan lisää yhtiön osakkeita, jos joku ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa."

- https://www.hs.fi/talous/art-2000008755833.html

Keino se on tämäkin.

Näytä koko viesti
Mandatum Trader - 15.4.2022 01.13

Millaisia kokemuksia tästä on viime aikoina? Meneekö tiedot verottajalle oikein? Harkitsen vaihtoehtoja välittäjäksi. Tarkoituksena avata osakesäästötili, jolla kaupankäynti kuitenkin luultavasti melko passiivista. Lisäksi isommin etf:iä, mut niitä vain ostetaan.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 15.4.2022 01.04

Ydinaseiden käytöstä määräämällä tai edes sitä ehdottamalla Putin lisäisi todennäköisyyksiä palatsivallankumoukselle huomattavasti, mikä onneksi lisää kynnystä niiden käyttöön. Toki kynnyksen nyt pitäisi olla suuri muutenkin, mutta ei noista hulluista tiedä.

Näytä koko viesti
NATO ja Suomen pörssikurssit - 15.4.2022 12.50

Tarjak_e kirjoitti:

Muutama pörssi-indeksi 23.2(päivä ennen Venäjän hyökkäystä) eiliseen kiirastorstain päätökseen.

OMX Helsinki -1 %

DAX -3%

Dow Jones France -6 %

 

Tästä huomataan hyvin se paljon puhuttu efekti, jossa kriisitilanteissa kurssi laskevat eniten Natoon kuulumattomilla reunamarkkinoilla, joilla on pitkä maaraja Venäjän kanssa. Vai oliko se sittenkin Natoon kuuluvan ydinasevallan pörssissä? laugh

Vakavasti ottaen ilmiö näkyy ehkä paremmin pidemmällä aikavälillä ja erityisesti vähemmän likvideissä osakkeissa sekä pörssin ulkopuolisissa pääomasijoituksissa.

Näytä koko viesti