Pörssimörssäri

+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

On tullut aika avata blogi. Click click. Joten tassa tama nyt on.

Olen yksi niista monista joille koronakriisi oli ensisijaisesti hyppy sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Passiiviset indeksirahastot vaihtui osakkeisiin ja aktiiviseen treidaamiseen periaatteella "tyo tekijaansa opettaa". No, lopputulos oli ihan hyva, tosin en tieda oliko silla hirveasti taidon kanssa tekemista. Niin tai nain, varmaan puolet tietokoneajasta tuli kaytettya markkinoihin tavalla tai toisella. Jotain varmaan tuli opittua, mitaan kauppatieteellista koulutusta minulla ei ole.

Olin just 4 vkoa lomalla ja ihme kylla sita jotenkin ei viitsinyt paivittain katsoa edes indekseja. Osasyy varmaan se, etta paasin pitkasta aikaa ihmettelemaan Suomen kesaa, joka on kylla varsin loistava (oon asunut 19 vuotta ulkomailla). Mutta nyt olisi tarkoitus aktivoitua seka sijoituksien etta foorumin suhteen mutta myos niin ettei paivat mene pelkaksi graafien tuijotteluksi. 

Salkun koostumus on Kiina (lahinna teknot) > Ruotsi (lahinna slotit) > muut > Suomi. Joten juuri nyt ei salkulla mene aivan loistavasti, mutta uskoa riittaa. Pidan tarkeana myos sita, etta sijoituksiin keskitytaan myos huonompana periodina. On aivan liian luuserimaista keskittya muihin asioihin elamassa juuri silloin kuin salkulla menee huonosti.

Tassa blogissa saa keskustella asiasta kuin asiasta. En lahde nayttamaan suuntaa, kun en itsekaan osaa arvata mihin tassa ollaan menossa.

Tervetuloa!

0
0
14.8.2021 - 19:40 #73544

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

+17%, joten ei kehumista, koska esim OMXHEL25 = +24% ja SP500 = +21%. Toisin kuin eras taman foorumin kaljupaa, pidan indeksin biittaamista ensiarvoisen tarkeana onnistumisen mittarina. Pettymyksen tunnetta lisaa viela se, etta salkku huiteli yli +40% helmikuussa (tms) kun seka ZEPP etta Tencent raketoi.

Parhaiten on mennyt EVO ja Heclan (hopean) treidaus, huonoiten iso osa kiinanraketeista ja nyt viimeisimpana murheenkryynina Kambi. Toisaalta oon myos dodgennut hyvin mm Samsungin ja Stillfrontin myynnit. 

0
0
14.8.2021 - 20:27 #73547

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Talla hetkella vain Citycon, jonka jarkevyydesta en tieda. Roviot myin pois oikeaan aikaan, Sampot ja Fortumit liian aikaisin. Muita Suomiosakkeita oon omistanut vain hetkellisesti.

0
0
16.8.2021 - 14:53 #73581

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Liikkuva tyopiste maksimaalisella nayttoalalla ja ergonomialla:

Toita tehdaan niihin soveltuvilla tyokaluilla - asia jolla on merkitysta seka tyon tehokkuuden etta miellyttavyyden kannalta. Tietotyossa tama tarkoittaa mm. tietokonetta ja ohjelmistoja, mutta tarkastelua ei ole syyta rajata naihin.

Lahes riippumatta siita mika tyon alla oleva lopputuote on, tietokoneen tuottama valiton output on joku tapahtuma naytolla (pl. musiikki). Toisissa asioissa naytolla ei ole valia (esim foorumipostauksen laatiminen), toisissa se on kriittinen (esim treidaus tai pokeri). Jalkimmaisessa tapauksessa olisi suotavaa, etta naytolle postautuu infoa ei nayton rajoituksien vaan aivojen prosessointikyvyn mukaan. Lisainfo on suotavaa siihen pisteeseen asti kun se auttaa eika sotke ongelmanratkaisua.

Toimistokaytossa ongelma ratkeaa natisti ostamalla monitori tai useampia sopivalla resoluutiolla ja tuumakoolla. Digital nomadille ongelma on haastavampi. Yleensa vaihtoehdoksi jaa joko tyytya lapparin nayttoon tai ostaa lisanaytto ja kayttaa sita kyseenalaisella ergonomialla. Itse ratkaisin ongelman rakentamalla tammoisen:

Kyseessa siis kapistus jossa kannettava 15.6 tuuman monitori (500g) painetaan pehmustettuun u-kouruun joka seisoo kierretankojen varassa lapparin monitorin takana (kiinnitys ja irroitus n sekunnissa). Harveli on saadettavissa niin etta sita voi kayttaa seka toimistopoydalla etta sangylla yms puolimakaavassa tyoskentelyasennossa (mun suosikki). Molemmat naytot FHD eli koko nayttoala 1920 x 2160. Samaan toki paasisi nykyisilla ultraresoluutioilla, mutta ainakaan mun silmien resoluutiossa tulee raja vastaan. Harveli on purettavissa niin etta se menee ainakin perinteisten lentoyhtioiden kasimatkatavaravaatimuksiin.

Ite tykkaan siita etta monitorit on paallekain eika vierekkain. Katselukentta on neliomainen ja ainakin mun silmat tykkaa liikkua herkemmin ylos-alas -suunnassa kuin vasen-oikea -suunnassa. Niskat ei tule kipeaksi kunhan huolehtii siita etta ylemman monitorin ylalaita ei jaa liian ylos.  
 

0
0
17.8.2021 - 12:11 #73615

AlterEgo

+57
Liittynyt:
9.9.2019
Viestejä:
103

Olisit maksanut läppäristä pikkuisen enemmän niin olisit saanut ääkköset mukaan... wink

0
0
17.8.2021 - 17:19 #73627

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Minahan varta vasten ostan lapparit aina Hollannista, etta saan US Standardin - nappaimisto jota on yllattavan hankala loytaa mannereuroopasta. Esim Ranska ja Belgia kayttaa azerty keyboardia joka on esim koodaukseen taysi katastrofi. Saksalaiset taas ovat vaihtaneet y ja z keskenaan, koska saksassa z on yleinen ja y harvinainen (voi jopa sanoa etta saksan kielessa ei ole y-kirjanta - harvinaisen fiksu liikku koska y on monitulkintainen monessa kielessa).  

Kirjoitan suomeksi vain talle palstalle ja whatsappissa, joten saatte nyt kestaa tata! 

0
0
28.8.2021 - 20:06 #74245

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

SP500 ylitti maagisen 4500 pisteen rajan, vaikka ei ole kauaa siita kun 4000 pistetta oli marka uni. 

Itse oon reagoinut tahan tilanteeseen pyorittamalla salkkua. Tahan nousuun (viimeisen 2kk aikana) oon myynyt Rochet, Luckin Coffeet, Take-twot, Stillfrontit, Sampot, Fortumit ja Roviot. Oon jopa kevennellyt Microsoftia. Vastaavasti oon lisaillyt Tencentia, Zeppia, Sonya ja taas palannut Heclan omistajaksi. Hajautushifisti voisi sanoa etta vaaraan suuntaan mennaan, mutta en kuuntele.

Sijoitusaste on talla hetkella n 110%. Eli alas ollaan tultu viime loka-marraskuun vahteen paniikista jolloin deposin kaikki hamuttavissa olevat rahat sisalle ja vipu tappiin (eli mun tapauksessa 200% nettovarallisuudesta lapuissa kiinni). Aivan kastittamatonta etta tuosta ei oo aikaa kuin 10kk, mutta SP500 on noussut jo 38%. Joten ainakin result-oriented tuo liikku meni aivan nappiin. 

Planina tasta eteenpain on odotella. Olen huomaavinani etta ilmassa on 'impending doom' mielialaa mutta minusta aikalailla ilman syyta. Kannattaa pitaa mielessa etta osakekurssit eivat toimi samoin kuin vaikka ilmanpaine jolle on olemassa selkea range. Se etta kurssit on historiallisesti korkeat ei tarkota etteiko ne voisi nousta viela lisaa. Eiko jossain Traders' Clubin jaksossa tarkasteltu ATH:sta ostamista ja todettiin ettei se nyt aivan paska strategia ole - toisinkuin voisi intuitiivisesti ajatella. Todella monet osakeyhtiot takoo alytonta tulosta.

Yksi tarkea syy miksi pidan siirtymista osakekannasta kateiskantaan riskialtiina, on se etta minusta osakkeiden pitkan aikavalin tuotot voi aivan hyvin laskea - asia joka tapahtuu juuri sita kautta etta lappujen hinnat nousevat pysyvasti. Olisi nimittain aika tylya menna tallaiseen paradigm shiftiin kateismiehena. En sano etta nain tulee kaymaan, mutta taman mahdollisuus keikauttaa tilannetta ainakin mun paassa tarpeeksi etta ei tee mieli omistaa yhtaan kateista.

Miksi osakkeiden arvostukset nousisi pysyvasti? Ensinnakin jos Equity Risk Premium:a pidetaan vakiona niin jo riskittomien tuottojen pienuus (negatiivisuus) pienentaa tuottoa. Toiseksi, osakeyhtioiden toimintatapa, saantely yms on vaan johtanut siihen tilanteeseen ettei niihin sijoittamisessa ole keskimaarin samanlaista riskia kuin joskus vuonna hevonen ja rattaat. Miksi sijoittajien pitaisi pystya vaatimaan historiallisia tuottoja kun riskit ovat pienemmat? 

Nuo pari viimeista kappaletta lahinna tajunnanvirtaa - mulla on paljon perusasioita viela tajuamatta. Koen kuitenkin velvollisuudekseni tuoda esiin optimistista nakemysta lahitulevaisuudesta kuin iso osa ihmisista tuntuu olevan peloissaan.

0
0
2.9.2021 - 03:26 #74499

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Jarkko Aho kirjoitti blogissaan sijoitushorisontin lyhenemisesta ja sekvenssiriskin hallintasta, paatyen tulokseen, etta tuoton odotusarvoa kannattaa usein uhrata volatiliteetin pienentamiseksi. 

Tama kuulostaa jarkevalta, jos lahtokohtana on ajatus 'x-kokoinen salkku y-vuotiaana tarjoaa mukavan elakkeen'. Silloin sita tietysti tekee liikkuja tavoitteeseen paasemiseksi ja jos on hyvissa niin karttaa riskeja. Miksi gamblata ilman upsidea?

Oikeassa elamassa vaan tuo 'x euroa y vuotiaana' ei ole mielekas tavoite. Ja syy tahan on se, etta kukaan ei pysty etukateen sanomaan mika summa tarjoaa mukavan elakkeen. Mukavaan elakkeeseen vaikuttaa salkun lisaksi ainakin seuraavat tekijat:

1) Tyoelake on monelle bonussektori joka voi kosahtaa taysin tai tarjota yllattavankin hyvaa turvaa  - jos asiat kehittyy suotuisasti
2) Maailmantalous voi kehittya odotettua nopeammin tai hitaammin 
3) Inflaatio voi nakertaa sijoituksia paljon tai vahan
4) Perittavat rahat voi muuttua paljon - isaukko voi onnistua metsakaupoissa tai painaa vanhuudenhoperona rahat evon slotteihin
5) Omat preferenssit mukavasta elakoitymisesta voi muuttua. Tekee mieli muuttaa kaakkoisaasiaan tai matkustaa jaanmurtajalla koilisvaylaa ees taas. 
6) Omat preferenssit tekemisen suhteen voi muuttua. Voi tehda mieli tehda lopettaa kaikki niin pian kuin mahdollista tai voi loytya mukava sivuduuni elakepaiville

Kaikki tama johtaa ainakin mun paassa siihen etta kannattaa pitaa jalka kaasulla. Odotusarvoa ei kannata uhrata koska sijoitussalkku on vain yksi tekija joka maaraa elakoitymisen mukavuuden. Asiaa voisi verrata siihen etta heittaa yhden vs viisi noppaa.

Jos talaudellisesti mukava elakoityminen olisi redusoitavissa sijoitusssalkkuun, niin heitetaan yksi noppa. Mutta sitten joku tulee kysymaan etta otatko silmalukua 2 vastaavan elakoitymisen ilman etta heitat. En. Enta 3? No se 3 varmaan kannattaisi jo ottaa koska odotusarvo on 3.5 ja liian iso chance etta kay huonot.

Jos elakeian taloutta ajatellaan kokonaisuutena niin heitetaankin viisi noppaa, yksi sijoitussalkulle ja nelja em muille asioille. Noppien silmaluvun summa on elakoitymisen mukavuuus - taloudellisessa mielessa. Yllattaen silla sijoitussalkun silmaluvulla ei olekaan enaa hulluna valia eika varianssin pienentamisessa odotusarvoa myymalla ole hirveasti jarkea. Kakkosta ei ainakaan kannata ottaa. 

EDIT: toteutuva elinika ja vanhuudenpaiven hoidontarve sotkee laskelmia viela entisestaan.

 

0
0
10.10.2021 - 04:43 #75844

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Fuck-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hypponen on sita mielta, etta pankkikortiin kannattaa kirjoitta paksukarkisella tussilla ”PIN: 2983.” Kelmille jaa luu kouraan, kun kortti lukkiutuu vaaraa PINia syotettaessa. Mutta onkohan herra tietoturvaguru tullut ajatelleeksi, etta ihmiset heiluttelevat pankkikortteja siella taalla ja eparehellista ainesta saattaa alkaa kiinnostamaan lompakko/kasilaukku jossa on pankkikortti johon on kirjoitettu nelinumeroinen numerosarja. Nainpa tama ”PIN: 2983.” on kuin kutsu tulla seuratuksi ja ryostetyksi pimealla kujalla. 

Tama on kuin koulukirjaesimerkki tyypillisesta "asiantuntijasta". Naiden neuvoissa on jarkea, jos oletetaan etta maailma = asiantuntijan osaamisalue. Mutta valitettavasti maailmassa on muitakin liikkuvia osia ja naiden ignooraminen tekee neuvosta kokonaisuutena holmon. 

0
0
10.10.2021 - 06:16 #75845

Bobo36

+132
Liittynyt:
5.10.2019
Viestejä:
231
Pörssimörssäri kirjoitti:

Tama on kuin koulukirjaesimerkki tyypillisesta "asiantuntijasta". Naiden neuvoissa on jarkea, jos oletetaan etta maailma = asiantuntijan osaamisalue. Mutta valitettavasti maailmassa on muitakin liikkuvia osia ja naiden ignooraminen tekee neuvosta kokonaisuutena holmon. 

Vaatii aika isot housut, että voi leimata Mikko Hyppösen hölmöksi. Mutta toki kukin tavallaan...

0
0
10.10.2021 - 07:48 #75846

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

En muistaakseni ole vaittanyt etta Mikko olisi holmo, vaan pidan holmona hanen ajatusta kirjoittaa pankkikortin fake tunnusluku itse kortiin. Kannattaa olla tarkkana milloin kritisoidaan ajatusta ja milloin ihmista. Monet ottaa henkilokohtaisena asioihin kohdistuvan kritiikin. 

0
0
10.10.2021 - 12:32 #75847

mahtipeluri

+3
Liittynyt:
5.3.2020
Viestejä:
1

Tuossa on kyllä pointtia. Ehkä GTO-strategia onkin laittaa fake pin pienellä kortin takaosaan.

0
0
12.10.2021 - 21:17 #75913

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Salkun muutokset elokuun lopusta nykyhetkeen: 

Ostettu/lisatty:

- Softbank (~6600 JPY)
- Microsoft ($282)
- Hansa Biopharma (103 SEK)
- Tecnotree (1.126 EUR)
- Serviceware (12.2 EUR)
- Zepp (~$9)

Myyntilistalla ei muistaakseni mitaan pl. onnistunut Softbank veivi. 

Salkku ei ole kehittynyt mitenkaan iloisesti kun kiinansukellusveneet ovat jatkaneet sukellusta - tosin nyt on piristymista havaittavissa. Samoin ruotsinrahapelilaput Evolution, Kambi ja Kindred ovat tuottaneet turskaa viimeaikoina. Kuten myos lansinaapurin peliyhtiot Embracer ja Paradox. Tavoistani poiketen en ole kumminkaan ostellut naita lisaa. 

Yllattavaa vetoapua salkuun on tullut valuuttakursseista. Suurin osa lapuistani noteerataan on joko USD tai HKD ja molemmat ovat vahvistuneet euroa vastaan 5% since 1.6. Ja lainat ovat olleet euromaaraisia joten tama osa-alue sentaan meni tuurilla putkeen!

Sijoitusaste 125% net worthista. Mitaan merkittavaa liikuja ei ole suunnitteilla. Katsotaan rauhassa miten tilanteet kehittyy.

0
0
15.10.2021 - 19:10 #76041

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

3. persoonan perspektiivi objektiivisuuden avuksi     

Sijoittamisessa ja monessa muussa asiassa elamassa tarkeaa on riskien ymmartaminen. Evergrandeen tai Tietoon sijoittamisessa asiat voi menna eri tavalla pieleen. Valilla voi kayda myos niin, ettei koko riskia edes ymmarreta. Esim. Suomeen iloisesti elakemaksuja maksava palkkatyolainen voi naivisti kuvitella etta hyvat elakkeet sielta on varmuudella tulossa. Tai etta korona ei ole sairaus koska sita ei nae eika siihen kukaan kenet tunnen ole siihen vakavasti sairastunut.

Yksi tekija riskin ymmartamiseksi on tietysti ymmartaa tilanteet niin hyvin kuin mahdollista (tyoelakkeiden tulevaisuus, koronan vaarallisuus). Toinen tekija riskin ymmartamiseksi on ymmartaa sita miten kenenkin ihmismieli tilanteet kokee. Ihminen joka pelkaa liian vahan voi menna poikki tai jaada bussin alle. Ihminen joka pelkaa liikaa voi jattaa valueta poydalle eika muutenkaan uskalla elaa elamaansa kuten muuten haluaisi.

Miten sitten kokea tilanteet niiden todellisten risken mukaan? Esim pokerissa on standard etta haviava kasi on helpompi foldata kun ei itse pelaa sita vaan seuraa sita ulkopuolelta. Toinen klassikko on etta esim ystava nakee oman parisuhteen olevan tulossa maaliin vaikka itse siihen viela naiviisti uskoo. Tilanteet, jossa itse on herona on usein vaikeampia kuin tilanteet jossa itse on sivustakatsojana.

Eras keino on ottaa sivustakatsojan perspektiivi omaan itseen. Esimerkiksi sijoittajana en ajattele etta "kurssit on raketoinu 10 vuotta ja minua pelottaa" vaan etta "kurssit on raketoinu 10 vuotta ja Pörssimörssäriä pelottaa". Pörssimörssäri on mun sijoittaja-alterego ja kaikki sijoitustoiminnassa tapahtuvat biitit ja onnistumiset kohdistuvat haneen, ei minuun (esim. tanaan Mörssäri havisi kymppitonnin). Toisissa asioissa minulla on toisia kolmannen persoonan alteregoja, jotka toimivat samoin. En ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta voisi ajatella etta juuri siina tallainen persoonaleikki toimisi mainioisti. Asiat eivat "mene tunteisiin" kun ei ajattele palautetta minamuodossa, vaan kehitaa siihen identiteetin josta ajattelee 3. persoonassa.

Ajatuksesta etta mina != mieli on kirjoittanut mm. Eckhart Tolle kirjassaan The Power of Now. Ajatus on toki ikiaikainen. 

0
0
25.10.2021 - 23:28 #76425

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Ei muuveja since last paivitys. Tecnotree ja Serviceware ovat runnanneet jumalaisesti. Ei ole aikomusta ottaa pikavoittoja kummastakaan, vaan antaa tammojen juosta kun ne kerta tykkaa juosta. Tanaan tosin Tecnotree otti osumaa mutta sallitaan hapenotto tahan valiin.

Moovien puutteen selittaa myos lomailu. Viikko rakkaassa Prahassa joka on kaltaiselleni oluen, possun ja rockin ystavalle elaman mekka. Nyt toinen viikko uudessa tuttavuudessa Kyproksella. Tykkaan. Kesan viimeiset auringot ja erinomaista kreikkalaista ruokaa tarjolla. Toistaiseksi tutustunut vain Ayia Napa:n bilemestaan mutta huomenna vuokra-auto alle ja saari tututksi. Yllattavan monipuolista on biletarjonta jos ajattelee valimeren mittarein. Kaikki ei ole pelkkaa teknohelvettia.

Tip of the day: Jos joudut lomalla tilanteeseen etta esim tyttokaverin rannekipsi on poistettava niin oikea tyokalu tahan on peltisakset. Ei kannata millaan Fiskarseilla yrittaa.

0
0
11.11.2021 - 20:03 #77041

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Osakerintamalta ei ihmeempaa kerrottavaa. Ainoana kauppana PAX Globalin tuplaus @ 5.11 HKD. Osake siis lahes puoliutui tapahtumien johdosta joista talla palstalla on ansiokkasti raportoinut Turmiolan Tommi. Otin riidit etta firmalla on puhtaat jauhot pussissa ja sijoittajat vaan panikoi. Talla hetkella mennaan 6.00 HKD. Saaga ei ole toki ohi ja mainehaittana firmalle joka tapauksessa paska homma. Mutta markkinat hinnoittelee jo niin paljon paskaa etta voi holdailla suht rauhallisin mielin.

Praha-Kypros reissu tuli paatokseen ja tykkasin. Kypros ei ole pelkka lomasaari vaan sielta loytyy paljon erilaista paikallista meihinkia kuin ajelee pienempiin kyliin. Rantojen lisaksi sielta loytyy mm vuoristoa ja suomalaisittain tuttua havumetsaa. Ainoa paikka josta en tykannyt oli Paphos, joka on itselleni varsin kuvottavien brittituristien suosiossa. Ex-tempore pysahdyttiin paluumatkalla viela Milanoon. Siita ei ihmeempaa kerrottavaa, mutta Zurich-Milano bussimatkaa alppien halki voin kylla suositella!

Ihmeellisin kerrottava liittyy asumisjarjestelyihin. Erinaisten vaiheiden jalkeen otimme belgialaisen tyttoystavani kanssa kampan Suomesta! Eika tietenkaan mista tahansa, vaan ehka cooleimmasta X0100 postinumeroalueesta 90100. 

En ala tassa erittelemaan syita sen tarkemmin, mutta tarkeimpana tietysti se etta sijoitustiedon geograafinen tasapaino sailyy. Koska Hauturi muutti Euroopan ytimeen, on jonkun muutettava sielta pois.

Oon asunut Suomessa yhden vuoden since 2002, joten jannat ajat edessa!

Ja ei, en siltikaan ala opettelemaan ä:n ja ö:n käyttöä!

0
0
12.11.2021 - 13:08 #77076

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Monta kuukautta kadoksissa ollut taikapolypussi on viimein loytynyt. Homma toimii siis niin, etta ensin ostan jotain osaketta ja sitten ripottelen sen paalle taikapolya. Lopuksi jaan ihailemaan raketointia.

Taikapolymenetelmalla olen saanut lentoon Tecnotreen, Microsoftin, PAX Globalin ja sokerina pohjalla Servicewaren:

Iso kiitos naista kuuluu oikeasti suomalaiselle sijoittajayhteisolle. Kiitos!

0
0
27.11.2021 - 19:18 #77834

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Ostomyyntiketjusta poimitttua 28.4.2021:

Pörssimörssäri kirjoitti:
Kauhasin Xiaomia yolla dipista @ 24.95 HKD. Eli 1631 SEK:illa myydyt EVOt meni - yllari yllari - Kiinaan! Enaa ei tarvi ostaa lisaa Xiaomia tai muutakaan kiinanrakettia. Pistan summat tuohon itelle ylos koska haluan kattoa 1-2v paasta miten tassa EVO vs. Xiaomi -kisassa kavi. Uskon etta molemmat on isoja voittajia. Tarkoitus on ottaa myos EVO takas kyytiin jos tilanneet niin suo. Luulis etta jotain hamminkia tulee jossain vaiheessa.

Talla viestilla osallistun sijoitustiedon epaviralliseen ojasta allikkoon -kisaan. Evosta luopuminen kaytannon huippuihin oli tietysti positiivista mutta niiden rahojen investoiminen, indeksien raketoidessa, Xiaomiin ei ainakaan jalkiviisaasti ollut viisasta.

- EVO 1631 SEK -> 960 SEK = -41%
- Xiaomi 24.95 HKD -> 19.06 HKD = -27%

Muuvi toki suhteellisesti voitolla viela. Mutta etta molemmat isoja voittajia? Ei ainakaan viela. 

Odottavan aika on toiveikas.

0
0
2.12.2021 - 16:57 #78127

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Tanaan meni vuosi punaiselle. Varsin ikavaa, kun helmikuussa kavi jotain +40%, indeksit ovat jatkaneet raketointia ja vuoteen on sattunut paljon onnistuneitakin mooveja. Ei voi mitaan, taman kanssa eletaan. 

0
0
8.12.2021 - 13:04 #78377

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Taas Mörssäriä koulutettiin siihen etta riskia kannattaa kantaa. Kun sanoin about viikko sitten etta evoposa on taynna, niin tosiasiallisesti lappuja on nyt 1.8x siihen verrattuna. Kauhasin viela @ about 940, 930, ja 890 SEK. Samalla oli paalla kiinapaniikki ja yritin ottaa viela Softbankia. No tama ampui instana stoppariin (ma-aamu) mutta onneksi olin hereilla (fyysisesti ja metaforisesti) ja uudelleensijoitin ne Alibabaan. Oon ollut bullerona suunnilleen jokaiselle kiinanraketille pl. Alibaba mutta kait tamakin alkaa olemaan ostohinnoissa!

Kaikki nayttaa talla hetkelta hyvalta. 

Jatkossa pitaa kylla yrittaa ottaa varovaisemmin. Ei voi olla sustainable investment strategy etta suunnitellut lisaostot painetaan pienimpaankin dippiin, ja sitten kun sukellus jatkuu niin sijoitetaan 2-3x suunnitellusta. Joskus viela se dippi ei olekaan dippi vaan laskutrendi ja sitten on kiva lasketella kunnon ylipainossa.

Oon tunnistanut itsella sellaisen mental biaksen etta laskuista on pakko paasta hyotymaan jotenkin. Toki dipeista ostaminen voi olla rationaalistakin, mutta oon huomannut etta itella on kyse myos muusta. Ehka siita, etta kurssilaskun tuoma negatiivinen tila on pakko paasta kaantamaan positiiviseksi asiaksi. Tyyliin ostamalla voi uskotella etta "pitkalla tahtaimella tama lasku on hyva homma". Tama on ehka itelle juuri se coping mechanism pahoina laskupaivina. En karsi juurikaan artymyksesta tai nykyaan edes siita etten voisi keskittya muihinkin asioihin, mutta ostamaan on pakko paasta! Tassa tyonsarkaa joka toivottavasti tuottaa tuloksia ennen seuraavaa laskutrendia.

0
0
8.12.2021 - 13:55 #78379

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
Pörssimörssäri kirjoitti:

Oon tunnistanut itsella sellaisen mental biaksen etta laskuista on pakko paasta hyotymaan jotenkin. Toki dipeista ostaminen voi olla rationaalistakin, mutta oon huomannut etta itella on kyse myos muusta. Ehka siita, etta kurssilaskun tuoma negatiivinen tila on pakko paasta kaantamaan positiiviseksi asiaksi. Tyyliin ostamalla voi uskotella etta "pitkalla tahtaimella tama lasku on hyva homma". Tama on ehka itelle juuri se coping mechanism pahoina laskupaivina. En karsi juurikaan artymyksesta tai nykyaan edes siita etten voisi keskittya muihinkin asioihin, mutta ostamaan on pakko paasta! Tassa tyonsarkaa joka toivottavasti tuottaa tuloksia ennen seuraavaa laskutrendia.

Jos keksit tähän jonkun hyvän lääkkeen, niin olen kiinnostunut kuuntelemaan. Ihan itseni puolesta kyselen angel

0
0
8.12.2021 - 14:05 #78381

Late

+402
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
438

Sitä pitää vaa uskoa! :) Ei sinänstä Kiinan raketteihin liity (no BABA käyttäytyi samalla tavalla) mutta täytyy sanoa, että kun EVO:n syöksymistä katseli ruudulta ja koitti pahimpia uhkakuvia maalailla, ja sai silti pahimmilaankin yli 1000 SEK hinnan lapulle, niin jos ei silloin usko omaansa ja ota näkemystä, niin koska sitten :D

Ainahan tämä ei näin mene, ja tosiaan EVO:llekin joku musta joutsen ja lappua saakin 7xx:llä jne.... Mutta jos näitä osakeita on joskus ylipäätään ostamassa, niin miksei koittaisi kaikin keinoin keskittää ostot kuoppiin. Pohjattomalla kassalla toki helpompaa.

0
0
8.12.2021 - 15:01 #78384

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
Late kirjoitti:

Sitä pitää vaa uskoa! :) Ei sinänstä Kiinan raketteihin liity (no BABA käyttäytyi samalla tavalla) mutta täytyy sanoa, että kun EVO:n syöksymistä katseli ruudulta ja koitti pahimpia uhkakuvia maalailla, ja sai silti pahimmilaankin yli 1000 SEK hinnan lapulle, niin jos ei silloin usko omaansa ja ota näkemystä, niin koska sitten :D

Ainahan tämä ei näin mene, ja tosiaan EVO:llekin joku musta joutsen ja lappua saakin 7xx:llä jne.... Mutta jos näitä osakeita on joskus ylipäätään ostamassa, niin miksei koittaisi kaikin keinoin keskittää ostot kuoppiin. Pohjattomalla kassalla toki helpompaa.

Jep. Ja olen osunut pari kertaa sellaiseenkin, että joku lappu on kyykännyt isosti (mielestäni) ilman syytä, olen lisännyt ja lappu on palautunut sieltä nopeasti niin, että jälkikäteen agressiivinen dippioso oli voittava taktiikka. EVO:n kohdalla en sattuneesta syystä isoja panoksia saanut sisään, mutta jotain kuitenkin. Eli kyllä tällainen joskus toimiikin. Silti väittäisin, että jokaista tällaista kohden tulee useampi tilanne, kun liika agressiivisuus on ollut haitallista. Eli ainakin itselleni olisi selkeästi hyväksi, jos olisin vähemmän agressiivinen näiden dippiostojen suhteen. Pitäisikö sitten tehdä jotain kovia sääntöjä, kuten että sallittu maksimikoko positiolle, minimidroppi, jonka jälkeen saa laittaa aina seuraavan oston jne.

Toisaalta näissä taas yleensä ongelmana on se, että on laittanut "hyväksyttävän maksimin" johonkin lappuun, itselläni tällainen on tyypillisesti luokkaa 15 % salkusta, ja sitten se lähtee dippaamaan. Toisaalta jos rajoittaisi aloitusposition koon pienemmäksi, niin olisi helpompaa, mutta toisaalta oma viime vuosien pärjääminen sijoittamisessa on perustunut pitkälti siihen, että olen uskaltanut ottaa näkemystä. Sitten taas voi miettiä, että onko se ollut tuuria vai ei ja olisiko pitkällä aikavälillä parempi, jos hajauttaisi enemmän ja ottaisi näkemystä vähemmän. Niinpä niin.

Ehkä pitäisi koittaa vain ennakkoon neutraalina ajanhetkenä hyväksyä, että vaikka kyseessä olisi suurin omistukseni, johon luotan kaikkein eniten, niin 5 %:n dippiä ei pidä yrittääkään hyödyntää ja 10 %:n dipissä ei tuplata positiota. Toisaalta silloin taas menisi sivuun kaikki ne paikat, kun joku osake sahaa muutaman prosentin väliä, jota on hyvä lisätä ja höylätä vaikka OST:llä. Vaikaa touhua.

0
0
8.12.2021 - 19:20 #78390

RaastupA

+105
Liittynyt:
30.8.2017
Viestejä:
31
Pörssimörssäri kirjoitti:

Oon tunnistanut itsella sellaisen mental biaksen etta laskuista on pakko paasta hyotymaan jotenkin. Toki dipeista ostaminen voi olla rationaalistakin, mutta oon huomannut etta itella on kyse myos muusta. Ehka siita, etta kurssilaskun tuoma negatiivinen tila on pakko paasta kaantamaan positiiviseksi asiaksi. Tyyliin ostamalla voi uskotella etta "pitkalla tahtaimella tama lasku on hyva homma". Tama on ehka itelle juuri se coping mechanism pahoina laskupaivina. En karsi juurikaan artymyksesta tai nykyaan edes siita etten voisi keskittya muihinkin asioihin, mutta ostamaan on pakko paasta! Tassa tyonsarkaa joka toivottavasti tuottaa tuloksia ennen seuraavaa laskutrendia.

Mukava kuulla tämänkaltaista mietiskelyä, koska olen kokenut jo pitkään aivan samaa. Olen tiedostanut tämän jo pitkään, mutta ahneus vie lopulta voiton, eikä lappujen kevennys verot takaraivossa tunnu koskaan houkuttelevalta. Sitten kun dippiä tapahtuu niin ketuttaa, kun ei pääse ostelemaan. Tämä on tapahtunut vuoden sisään 3 kertaa, joten päätin luoda kevennysstrategian, vaikka se saattaisi joitain prosentteja viedä potentiaalisista nousuista.

Stable mind is more important than money.

Kiitos blogista!

0
0
9.12.2021 - 12:16 #78404

Termu

+214
Liittynyt:
27.3.2020
Viestejä:
116

Niin se taitaa olla että ero nerouden ja hulluuden välillä on hiuksen hieno. Itse jotenkin ajattelin niin että jos ei ota näkemystä niin miksi edes seuraa kursseja päivittäin. Toisaalta sijoittajan ikä ja varallisuus vaikuttaa paljon haluaa yhtä lappua omistaa. Jos on sinut sen kanssa että tarvittaessa salkku on täynnä yhtä lappua niin mikäs siinä. Itsellä nyt on evoa jotain 90-95 salkusta. Toisaalta vanhempana ja rikkaampana en varmaan (toivottavasti) moista riskiä halua kantaa, vaikka jokin näyttäisi kuinka ihanalta tahansa. Sitten pitää vaan miettiä valmiiksi paljon on valmis laittaa yhteen lappuun ja nyt evon kyykkäyksen kohdalla useampi on joutunut miettii omaa käyttäytymistään tietyn osakkeen laskuun. Onko se sitten 10, 20, 30 pinnaa kassasta yhteen  ja samoin laskevaan kurssiin ostot ottaako 15, 25 pinnan laskun jälkeen vai miten. Toki tuossa ei enää haeta maksimaalista tuottoa ja se pitää hyväksyä jos ei ole pohjaton kassa. Mutta iso salkku ihmeesti auttaa siinä, että hyväksyy pienemmän tuoton kun riskikin pienenee. Toki on niitäkin, jotka noin ei ajattele ja paukuttavat itsensä poikki korkealta ja kovaa.

Esim itsellä ei ole mitään sääntöä ja on turhan iso riski ottaa turskaa jossain vaiheessa ihan huolella. Joten pitää itsekin miettiä millainen sijoittaja olen ja haluan olla. Ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Ei ihan helppo toteuttaa käytäntöön siinä vaiheessa kun ostopaikat alkaa olee omasta mielestä kerran elämässä paikkoja.  

Nyt kun vielä osaisi päättää miltä tasoilta ja millä painolla alkaa evoja keventelee. Ei huvittaisi luopua 1100 tasoilla eikä oikein 1200, mutta riskien hallinta kolkuttelee takaraivossa. Toisaalta on fiilis että pitäisikö mennä koko nivaskalla 10 vuotta jos ei tule takapakkeja  yritystoimintaan ja katsoo sitten mikä on tilanne. Tuo vois jopa olla taloudellisesti järkevin ratkaisu, mutta kovin tylsä. Tai sitten jatkaa tätä osta ja myynti nappien painelua ja koittaa sieltä löytää euroja ja onnistumisen tunteita. Samalla saa haastaa itseään mikä on ainakin itselle iso osa mitä tahansa harrastusta.

0
0
11.12.2021 - 14:50 #78504

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Kiitos mielenkiintoisista kommenteista mskomu, Late, RaastupA ja Termu!

Se mika on oikea dippiostostrategia on yksi kysymys eika siihen mulla oo hirvesti sanottavaa - itekin tassa testailen ja harjoittelen. 

Toinen kysymys on sitten strategian toteuttaminen. Asiat tuntuu monesti menevan niin, etta sita clikkailee ostonappulaa muutaman kerran enemman kuin oli "suunnitellut" - viimeinen lainausmerkeissa koska harvemmin strategia on kiveen hakattu. Mutta jos joku olisi etukateen kysynyt etta kauhaisetko Mörssäri kuusi kauhallista Evoa tahan dippiin niin varmasti olisin sanonut etta en. Suunnitelmat elaa, mutta ei valttamatta harkintaan perustuen vaan mielitekojen pohjalta.

Vahan vaarallista on etta markkina on palkinnut tallaista reckless dippeilya since korona. Ainakin mut on Pavlovin koirana ehdollistettu ajatukseen buy the fucking dip -> profit. Mutta on paivanselvaa, etta tallaisen yksinkertaisen strategian toimivuus on ohimeneva ilmio. Ja ainakin siihen mennessa olisi hyva oppia, etta lisaostot tekisi suunnitellusti eika fiilispohjalta.

Toisaalta taas en myoskaan usko etukateen laadittuihin saantoihin. Pidan nimittain aarimmaisen vaikeana syntetisoida niin jarkevia saantoja etukateen etta niita edes kannattaisi yrittaa noudattaa. Tilanteet ei ole veljia keskenaan ja liian rigidit saannot jattavat liikaa valueta pyodalle. On parempi reagoida tilanteeseen ja sen erityispiirteisiin kuin yrittaa varautua siihen. Tilanteita ei kumminkaan hahmota etukateen kovin hyvin.

Ite yritan keskittya tunnistamaan tilanteet joissa oma rationaalisuus tuppaa katoamaan. Tyyliin "Mörssäri on nyt havinnut rahaa ja siksi silla tekee hulluna mieli ostaa jotain". Tallaisten lauseiden lausuminen itselle ei poista ongelmaa mutta lievittaa intohimoja ainakin vahan. 

Mutta aivan kuten Termu totesi, melkoista trapetsitaiteilua tama homma. Esim jokainen meista evo-kauhojista taputtaa itseaan olkapaille juuri nyt ikaankuin asiassa ei edes olisi voinut kayda toisin. "Tiesin!"

0
0
13.12.2021 - 13:57 #78576

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

12%:n evo-posalle viritetty stoploss @ 1149 SEK. Nostan arvoa sikali kun nousu jatkuu mutta tuo lahtee tahan swingiin anyway. Mun mielesta naita lappuja jotka voi runnata ylos tai alas mihin asti tahansa on parempi myyda trailing stop lossilla limit orderin sijaan. Toki jos tulee joku kasittamaton fomopiikki niin saa menna suoraan.  

0
0
13.12.2021 - 18:59 #78589

Pelaajaja

+4
Liittynyt:
29.12.2018
Viestejä:
12

Mitä ajatuksia ZEPP:stä? Koohtuttoman kovasti ottaa iskua omasta mielestä, delistauksen pelko taitaa kurssia painaa.

0
0
13.12.2021 - 20:31 #78596

Pörssimörssäri

OP
+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

ZEPP treidaa talla hetkella vissiin suunnilleen kassan + porssiomistuksiensa arvolla, mika on sinansa jannaa koska firma on yksi etevampia tekemaan myos alykelloja. Omien brandien myynti on kovassa kasvussa mutta kannattavuus on huono. 

Ite katon taman rauhassa. Ei oo himoja ostaa eika myyda. 

0
0