Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.1.2022 12.20

Farseer kirjoitti:

Ensi viikolla tulevat siivoojat ja jatkossa 4 viikon välein, joten siitä ei tarvitse omalta osalta ottaa stressiä (nuo siivouskerrat on tavoitteena käydä kävelylenkeillä ja kuunnella äänikirjoja, jos kelit sallivat).

Eskon reaktio tässä tilanteessa täysin oikea. Ihan turhaan tänne tulla viisastelemaan, kun ei asioista yhtään mitään tiedä.

Mun mielestä (ja toivon et oon oikees) on otettu vinkistä vaari. Käyty lenkeillä, haettu apua ongelmiin ja pikkuhiljaa pyritty muuttamaan asioita oikeaan suuntaa. Jos joku ”superihminen” täällä luulee, että muutokset tapahtuvat sormia napsauttamalla ja ilman takapakkeja niin miettikäähän uudestaan.
Ehkä kannustaminen ja persuksille potkiminen on arvokkaampaa, kun jatkuva arvostelu?

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 17.1.2022 06.41

PP:n logiikka menee mönkään siinä, että Suomi Oy Ab on kaikkea muuta, kun tehokas elin allokoimaan pääomaa. Kuulostaa hienolta, että lainataan -5% reaalikorolla, mutta kun se sijoitetaan johonkin -10 % tuottavaan investointiin (esim. Sote), niin kaikkea muuta kun järkevää.
Mitä tulee Sampoon sijoittamiseen, niin täällä on helppo huudella, että tottakai! Mutta uskallan väittää, että jos laitettaisiin esim. PP Solidiumin johtoon, niin saattais vähän tulla negaa jos all in Sampo-Citycon linjalla mentäis. Ei se vaan toimi oikeassa maailmassa.
Jos vertaa johonkin Norjaan tai Saudi-Arabiaan, niin vähän eri juttu, kun niillä on tarkoitus ylläpitää nykypäivänä syntyvien kassavirtojen arvoa tulevaisuudessa, eikä kikkailla halvalla lainarahalla.

PS. Eikö Dharma ole toiminut Suomen Pankissa ekonomistina? Niin en ihan ymmärrä tätä negaa tässä kohtaa.

Näytä koko viesti
Alibaba - 12.1.2022 06.25

Yksinkertaistetusti. Kiinalaiset ovat hyväksyneet VIE-rakenteen ja näin ollen delistaus riski on pienentynyt huomattavasti.

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 4.1.2022 01.27

A:ta on kyllä nyt viety monen tahon toimesta ja monessa aiheessa ihan 100% tai ehkä sille kuuluisalle kebabkioskille. Taisi vihdoinkin A:n selkäranka napsahtaa, kun itsekin viimein huomasi tämän. Hyvä niin. Siitä ei kukaan viisastu, että ei pysytä aiheessa, hoetaan kokoajan samaa ja tuodaan kokoajan jotain uutta täysin epäolennaista informaatiota jokaiseen keskusteluun, jotta voidaan sekoittaa sitä vain lisää.

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 3.1.2022 03.46

A kirjoitti:

Bitcoinissa raha luodaan louhimalla. Louhinta tarkoittaa tietynlaisen tarkistussumman laskentaa uudestaan ja uudestaan kunnes joku saa lopputulokseksi systeemin sääntöjen mukaisen tarkistussumman. Eli käytännössä arvonta, johon osallistutaan laskemalla tarkistussumma. Sitä enemmän mahdollisuuksia voittaa, mitä enemmän lasket tarkistussummia per arvontakierros. Jokaisen arvontakierroksen voittaja saa bitcoineja. Tarkistussummien laskenta vaatii tietenkin tietokoneen ja sähköä. 

😂 😂 Mistä olet kääntänyt yllä olevan? ja haluan muistuttaa, että vielä muutama päivä sitten sanoit Ymmärrän mielestäni kryptovaluutat varsin kattavasti”. "tietynlaisen tarkistussumman laskentaa", "osallistut arvontaan", "arvontakierroksia" - siis what?

Se miten se yksinkertaistetusti toimii on, että kerätään ensiksi transaktioita yhteen lohkoon. Tämän jälkeen lohko on verifioitava (proof of work) ja tämä transaktioiden/lohkoketjun verifioiminen on tämän ns. louhinta.

Verifioiminen tapahtuu Bitcoinissa käyttämällä SHA-256 -tiivistefunktiota. Funktio toimii niin, että SHA256(”viesti”)=2^256 uniikkia numeroa. Bitcoinissa on säännöt, että monellako 0:alla funktiona vastauksen (hash) on alettava, jotta lohko on verifioitu. Keskimäärin tämä verifiointi kestää 10 minuuttia

Ts. kun tehdään ”tietynlaisen tarkistussumman laskentaa”, niin käytännössä etsitään inputia funktioon, joka antaa hashin, joka alkaa tietyllä määrällä 0:ia. Haluttujen 0:ien määrää muutetaan niin, että keskimäärin yhden lohkon verifioiminen kestää 10 minuuttia (lohkoaika). Tiivistefunktiolle ei pystytä laskemaan käänteisarvoa (tai jos pystyt niin call me) ja näin ollen paras tapa löytää tietty vastaus/arvo on trial and error ts. ” laskentaa uudestaan ja uudestaan”. Sinun sanoillasi, niin se kuka on verifioinut lohkon voittaa tämän ”arvontakierroksen

Tällä lohkon verifioineella taholla on oikeus lisätä ylimääräinen transaktio lohkoon, joka on korvaus verifioinnista ts. ”arvontakierroksen voittaja saa bitcoineja”. Paljonko Bitcoineja verifioinnista saa on ennalta päätetty. Alussa 50 BTC ja se on puolittunut noin 4 vuoden välein. 6,25 BTC atm. Tämän lisäksi transaktion tehneillä tahoilla on oikeus lisätä transaktioon ylimääräinen määrä BTC:tä lohkon verifioijalle/louhijalle ja näin ollen insentivoimaan louhijaa sisällyttämään tämä kyseinen transaktio lohkoon (transaktiokulu). BTC:tä voi siis tienata verifioimalla transaktioita ja transaktiokuluilla

 

A kirjoitti:
.

Dollarijärjestelmässä raha luodaan esimerkiksi liikepankeissa myöntämällä lainaa, keskuspankkitasolla ostamalla vaikkapa velkakirjoja tai rahoittamalla muuten lainoja. Näitä (kelle, kuinka paljon jne) säätelee poliitikot ja muut vallassa olevat.

Kyseessä on jälleen kerran karkea yleistys, mutta tuossa on muita ketkä ovatkin jo korjailleet väitteitä. Sen sanon, että jos poliitikot säätelevät, että ” kelle, kuinka paljon jne” ja kumminkin sanot, että rahaa painetaan esim. niin että pankit myöntävät lainoja, niin etkö näe tässä ristiriitaa. Pankithan itse päättävät, että kenelle sitä lainaa myöntävät, ei Sanna Marin.

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 3.1.2022 12.03

Voisko A nyt esimerkiksi valaista, että mitä tarkoitat (tarkoittaa) kun sanot että rahan printtaaminen? Lisäksi kiinnostaisi kuulla, että kun sanot ”Bitcoinien osalta printtaus on aina ollut täydellisesti ennustettavissa. Bitcoinissa raha printataan sille, joka käyttää resursseja laskentaan, niin mitä tarkoittaa boldattu kohta? Ja ei tarvi väritellä ylimääräistä, kunhan kerrot ihan käytännön tasolla, että mitä rahan printtaaminen USD:ssa ja bitcoinissa tarkoittaa.

Sen verran avitan, että näin se ei toimi.

https://www.youtube.com/watch?v=GI7sBsBHdCk

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 2.1.2022 07.01

A kirjoitti:

Euro- tai dollarirahajärjestelmä yksinkertaisesti kannustaa kuluttamaan mieluummin kuin säästämään, koska fiat-raha on arvottomampaa huomenna kuin tänään. Millä logiikalla rahayksikön arvo kasvaa samalla, kun rahan kokonaismäärä kasvaa? Tuoko rahayksiköiden luominen talouteen lisäarvoa vai millä rahayksikön arvo pystytään pitämään samana tai jopa kasvattamaan sitä?

Euro- tai dollarirahajärjestelmä ei kyllä kannusta yhtään mihinkään, mutta koko homman pointti on kestävä talouskasvu ja korko muutoksilla pyritään vaimentamaan taloussyklien syklisyyttä. Mitä tulee sitten itse rahaan (euro, dollari), niin itse rahan printtaaminen ei automaattisesti muuta rahan arvoa. Rahan arvon muutokseen vaikuttaa yksinkertaistetusti rahanprinttaaminen, talouskasvu ja rahankierotnopeus. Eli jos haluat vastauksen kysymykseen:

Millä logiikalla rahayksikön arvo kasvaa samalla, kun rahan kokonaismäärä kasvaa?

Sillä, että talous kasvaa ja/tai kiertonopeus laskee.

Vastaus kysymykseen:

Tuoko rahayksiköiden luominen talouteen lisäarvoa vai millä rahayksikön arvo pystytään pitämään samana tai jopa kasvattamaan sitä?

Asettelet kysymyksen täysin väärin ja lähtökohtasi on täysin väärä. Syy miksi halutaan positiivista inflaatioita (rahan arvon laskeminen), on se, että voidaan nostaa korkoja, kun talous ylikuumenee ja lisäksi halutaan välttää deflaatiota. Deflaatiota on paljon hankalampi hallita kun inflaatiota ja näin ollen on parempi hallita kiihtyvää ja laskevaa inflaatiota, kun vuorotellen inflaatiota ja deflaatiota. Kuulostaa siltä, kun itse toivoisit deflaatiota, mikä itsessään on erittäin typerää. 

Eli vastaukset: kyllä tuo lisäarvoa ja rahayksikön arvoa ei haluta pitää samana tai kasvattaa sitä, koska = deflaatio.

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 1.1.2022 03.54

Sain kyllä makeat naurut, kun joku väittää, että kirjoitta konkreettisesti ja viimeisen kappaleen viisi riviä ”vastaa” Artsipapan kysymykseen. 😂😂Ei taida kaveri nyt oikein ymmärtää nykyistä rahajärjestelmää saatikka sitten kryptovaluuttoja. Jos kritisoit inflaatiota, niin mites sitten kun bitcoinisi romahtaa 80 % ensi vuonna?

Ja jos oikeasti olet tätä mieltä Rahajärjestelmä insentivoi kuluttamaan mieluummin kuin säästämään, joten onko ihmekään, että suht tarpeetonta kulutusta on maailma täynnä”, niin muistaakseni Neuvostoliitossa kokeiltiin tätä sinun vastakkaista näkökantaa– ei toiminut. Siellä vasta eliitti eleli ylenpalttista elämää muuhun kansaan nähden, ilmasto kärsi, kun oli hyvin vähän innovointia ja joku yksittäinen taho päätti (mieluummin kun markkinat), että mihin rahaa laitetaan. Kaiken tämän lisäksi haluaisit valuutaksi kryptoja, jotka kuluttavat tuhottomasti energiaa, mutta samaan aikaan olet huolissasi ympäristöstä ja mielestäsi innovointia pitäisi vähentää.

Mutta hei, lue Tim Jacksonin Prosperity Without Growth, niin saat hieman lihaa luiden ympärille argumentteihisi.

Näytä koko viesti
Mitä raha on? - 28.12.2021 12.07

Artsipappa kirjoitti:

Täytyy kyllä kompata Akia. Toki voi olla että elän kuplassa jossa on sitten harvinaisen valveutunutta porukkaa, mutta kyllä nousevista hinnoista on puhuttu aika monessa porukassa. Toki viime aikoina rahan sulamista lompakossa on ollut vaikea missata. 

Kuulostaa siltä, kun olisi kannattavampaa ostaa kaksi tuoppia kerralla, kun että juo ensiksi ensimmäisen ja sitten vasta ostaa toisen. Näinhän todellisuudessa ei ole. On täällä ennenkin ihmetelty isoja bensan hintojen nousuja, nyt vaan ehkä käytetään sanaa inflaatio tästä.

Artsipappa kirjoitti:

Kyllä ihmiset ymmärtää mitä inflaatio on, ja monet ymmärtää ettei indeksikorotus palkassa välttämättä tarkoita parempaa ostovoimaa. 

Tämä on kyllä mielestäni täyttä puuta heinää. Lounas on tasaisesti noussut sen 20 senttiä vuodessa -kuten tänäkin vuonna. Vuokrat ovat jopa laskeneet keskustassa vai onko esim. Pyysärin vuokra nyt yhtäkkiä noussut huimasti – en usko. Se, että monia nyt pelottaisi, että riittääkö palkka elämiseen kuulostaa kyllä aika kaukaa haetulta..

Näytä koko viesti
Kiinteä korko - 17.12.2021 10.32

Korkea inflaatio ei ole ongelma itsessään. Ongelma on se, että korkeainflaatio saattaa johtaa jo ennestään korkean inflaation kiihtymisen (toinen derivaatta) ja silloin saatetaan päästä tähän Zimbabwe, Weimar, hyperinfla, mitä täälläkin huudellaan. Mitä tulee Turkkiin ja muihin kehittyviin maihin, niin siellä ongelma kumpuaa siitä, että ovat rahoittaneet talouttansa suurilta osin dollarilainalla ja heidän tulonsa ovat omassa valuutassansa. Ts. korkojen merkittävä nosto on pahempi, ellei  todella korkea inflaatio tarkoita jotain +20%.

Näytä koko viesti