Olet täällä

Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 3.3.2021 04.30

Mitä mieltä olet Pörssimörssäri, löytyykö voittaja nykyisestä top 3. Itse uskon, että lopullinen voittaja löytyy nykyisen top 10 ulkopuolelta.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 26.2.2021 12.19

Osaako Mikko sanoa, että mikä olisi paras paikka seurata optioita ja niiden volyymejä? Ilmainen ja/tai maksullinen. Kiitti etukäteen!

Näytä koko viesti
ostis tilttailee - 24.2.2021 01.38

En oikein ymmärtänyt, että miksi lähetit laskusi heille? Ei heillä ole kiinnostusta (kuten varmaan olet huomannut) tai velvoitetta (valitettavasti) korvata mitään.

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 19.2.2021 01.42

Itellä meni 75K rikki. Kiitti Farseerille Lehto vinkistä! Missä kärki menee, onko esim Tommilla jo mennyt 200K rikki?

Näytä koko viesti
Kreate - Vaativan infran erikoisosaaja | Listautumisanti - 15.2.2021 08.39

Eli ts. ei ole mitään funda perustetta miksi kurssin pitäisi nousta kun listaudutaan päälistallle? Jotekin minulla on hatara muistikuva, että DNA otti isot pomput vasta listauduttuaan päälistalle. Korjatka/varmistakaa joku, jos muistatte paremmin.

Näytä koko viesti
Kreate - Vaativan infran erikoisosaaja | Listautumisanti - 15.2.2021 06.09

Osaako joku sanoa, että mitä etua yritykselle on kun se pääsee päälistalle? Onko niin että instikat eivät voi sijoittaa First North listan yrtyksiin, ei pysty myymään joukkovelkakirjoja tms?

Ja spekuloin siis, että "23.2.2021 (arvio) Osakkeiden kaupankäynti Helsingin Pörssin pörssilistalla alkaa", voiko tämä aiheuttaa lisäpompun osakkeeseen.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.2.2021 05.10

Eka esimerkki OK.

Artsipappa kirjoitti:

Noh, mitä jos lyhennän tällä 30k€ asuntolainaani? Sitten tuleekin mieleen että ei helkkari, pitäisikö ostaa sijoitusasunto. Kävelen pankkiin ja sanon että saisinko 100k€ lainaa niin ostan sijoitusasunnon. En laita yhtään omaa rahaa vaan käytän olemassaolevia vakuuksia. Miksi tämä ei olisi OK?

Teoriassa on ok, koska lainat samassa pankissa ja as 1: 200k (E=90 ja D= 110) ja as 2: (E=0 ja D=100) yht: (E=90 ja D=210). Mutta tämän paketin arvo ei voi nousta, ts. as 1 olisikin yhtäkkiä 230K ja nyt voisitkin ostaa as 3 (E=0 ja D=100). Tämä on se suurin ongelma ja tätä olikin tarkoitus kritisoida. Jos taas em. esimerkkisi muuttuisi niin että olet sijoittanut 30k ja et halua realisoida sitä, mutta käyttää vakuusarvona, niin silloinhan pankki joutuisi kantamaan sellaisia riskejä mitä he eivät halua kantaa?

Artsipappa kirjoitti:

Miksi remontin jälkeen ei voisi arviotuttaa asuntoa uudestaan jotta saadaan sille käypä vakuusarvo?

Mistä tiedät, että remonttisi nostaa asunnon arvoa? Sinä haluat parvekkeen maksaa 50k, niin se ei todellakaan ole tae siitä, että saisit asunnon myytyä 50k enemmällä, sanoi kiinteistönvälittäjä mitä hyvänsä. Tottakai voit keksiä esimerkin, jossa asunnon arvo nousisi, mutta remontti ei automaattisesti tarkoita että arvo nousee. Vai oletko erimieltä? Remontin tekeminen ja teettäminen vaatii myös taitoa ja osaamista. Joku osaa paremmin kun joku toinen.

Vastataksesi kysymykseesi, niin tietenkin voi, mutta onnistuuko käyvänarvon määrittäminen luotettavasti yhdellä 10 min kiinteistövälittäjön käynnillä?

 

Hauturille. Käsiraha on aina käteistä ja jos kyseessä on Artsipapan em tilanne, niin silloihan ei makseta käsirahaa. Edellä mielestäni käsirahalla kuitenkin tarkoitettiin käteistä, mutta määritelmäsi on tietenkin se oikea.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.2.2021 02.56

Ylläolevat korjatkaa, jos olen väärässä, mutta

käsiraha = minulla on X€ tilillä ja kun ostan asunnon, niin maksan X€ tililtäni ja pankki siirtää loput (eli lainaa) tilini kautta myyjälle

vakuusarvo = ylipuhun/vakuutan pankin, että minulla on varaa maksaa laina takaisin, vaikka sijoituksen (asunto) - jonka olen tehnyt lainarahalla - arvo laskisi, koska nettovarallisuuteni on positiivinen. Ts. esim pre finanssikriisi (asuntojenhinnat eivät koskaan laske), Enron (mark to market accounting)

Selvennykseksi, sanojen määritelmä ei vastaa edellä mainittua, pointti on selventää miten em kommentit eroavat toisistaan (ja korjatkaa jos tulkitsin väärin). Minun näkemykseni mukaan, jos minulla on käsirahaa/omaa pääomaa/käteistä tilillä ja loput otan lainaa tämä on ok. Jos taas pyöritän exceliä ja saan jotenkin taiottua nettovarallisuuteni positiiviseksi ja käytän tätä omana pääomanani, niin ei ole ok tai ainakin riski on aivan eri tasolla.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.2.2021 01.57

Kuulostaa kyllä aika pre finanssikriisi meiningiltä. Rajallisen ymmärryksen asioista omaavat henkilöt, ovat nyt löytäneet oikotien onneen. Etenkin jos tuo Artsipapan em esimerkki pitää paikkansa. Eli kun asunnon kirjanpitoarvo nousee (ja nehän ovatkin nousseet huomattavasti nyt koronan aikana), saa tätä arvonnousua vastaan lainaa, joka loppupeleissä tarkoittaa, että uusi sijoitusasunto ostetaan 100% lainarahalla. Vuokrista ei ole mitään takuuta kun vaan heitetään päästä joku mukava nettovuokratuottoluku, exceliin tehty "perusskenaario" onkin todellisuudessa ylioptimistinen jne. Ei tarvi paljon mennä vinoon, niin korttitalo sortuu.

Näytä koko viesti
Megatrendirahastot - 9.2.2021 01.25

Voiko joku korjata tämän otsikon "Megatrenirahastot".

Nimimerkki Bingo varmaan tietää paremmin, mutta mielestäni TAN ja FAN ETFiä ei voi ostaa Suomesta käsin.

Näytä koko viesti