Olet täällä

Täysi aloittelija kysyy kuukausisäästämisestä - 29.11.2020 10.16

Laita vaikka se loppu 15% johonkin aktiiviseen/passiiviseen megatrendi rahastoon. Ilmastonmuutos/teknologia/pelaaminen mitä näitä nyt on. Kuitenkin sellainen missä saat ottaa itse sen verran näkemystä että ei ihan liian tylsää mutta kuitenkin sopivan varovaista ja maltillista. 
Oma rahasto patteri näyttää tältä. https://ibb.co/GPq5MG6

Näytä koko viesti
PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta - 26.11.2020 03.33

Lainoitusarvon takia. Sijoitan 20% velkavivulla enkä halua pienentää lainoitusastettani vain sen takia että haluasin hajauttaa myös Vietnamin markkinoille.

Näytä koko viesti
PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta - 26.11.2020 02.55

Jos rahasto olisi ostettavissa Nordnetin kautta merkitsisin sillä sekunnilla.

Onko tämä täysin poissuljettu vaihtoehto?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 24.11.2020 05.57

Coinmotionin(entinen Prasos) osakkaille on välityspalkkioista  hyvä alennus. Jos isoja rahoja alkaa liikuttamaan niin ostaa ensikai Privanetistä muutaman lapun. Viimeisen annin minimi taisi olla 7, joten tuolla määrällä ei pitäisi tulla sanomista kikkailusta.

Näytä koko viesti
Kilpparin tumputusbloki - 16.11.2020 11.03

Markkinaneutraali treidi on yleensä longi shortti pari saman alan yhtiöiden välillä esimerksi jos ennen ostit Konecranesia pitkäksi ja myit cargotecciä lyhyeksi. Molemmat reagoivat markkina heiluntaa suurinpiirtein samalla tavalla joten tämän vaikutus neutralisoituu. Otat siis vain kantaa että Konecranes pärjää suhteessa paremmin kuin cargotec. Nyt kun fuusio on tulossa ottaisit lähinnä kantaa vain kaatuuko fuusio ja mitä sitten tapahtuu tai jonkin sortin arbitraasia. Toinen yleinen esimerkki on holding yhtiön short/long ja sen omistamien listattujen yhtiöiden long/short pari. Tässä otat kantaa omistusten yli/aliarvostukseen muttet markkinaan.

Nyt ajankohtainen markkinaneutraali positio voisi olla long Sampo ja short Nordea. Sampo on hiljalleen luopumassa Nordea potista ja tämä voisi nostaa Sammon arvostuskertoimia ja aiheuttaa myyntipainetta Nordealle. Tosin aikajänne on aivan liian pitkä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 9.11.2020 08.33

Osavaltio gallupit on todella vaikeita tehdä koska massa on niin heterogeenistä ja väestörekisterit puutteellisia. Yksi merkittävä satunnaisvirheen lähde tosin edelleen on galluppien otoskokojen pienuus. Jos otoskoko on 500 ja osavaltion koko 21.5miljoonaa(Florida) on selvää että virhemaeginaali jää isoksi. Suomessa käytetään tyypillisesti 2500 otoskoko ja väestö paljon homogeenisempää. Tällöin suhteessa on 20kertaa suurempi otoskoko.

Mutta betsarin ei onneksi tarvitse osata tehdä polleja paremmin. Riittää jos vain osaa olla tarpeeksi epäluuloinen polleja kohtaan.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 8.11.2020 08.40

Ainakin jos aivan loppusuoralla olisi tapahtunut jotain yllättävää mitä ei olisi pollit saanett vielä kiinni. Kuten 2016 Hillaryn FBI tutkimus. Toinen validi syy olisi ollut matala demkraattien äänestysinto vaalipäivänä. Nyt oli kaikkien aikojen äänisaalis Bidenillä ja silti meinas Trumppi puskea loppusuoralla ohi. Nyt pollit heitti sen about 5%, entä jos olisi heittänyt 6%?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 7.11.2020 09.11

Yksi polli agregaattien virheenlähde voi olla niiden reittaaminen. Jos otetaan teoreettinen esimerkki missä on 2 pollia. Molemmissa täydellinen satunnaisotanta eikä minkäänlaisia virhelähteitä satunnaisuuden lisäksi. Virhemarginaali on 3%. Sitten vaalit ja huomataan että polli A osui täsmälleen oikein ja polli B jäi 2.5% päähän mutta silti virhemarginaalin sisään. Nyt jos lähdetään antamaan polli A:lle tulevaisuudessa enemmän painoa koska se osui lähemmäksi niin hukataan vaan hyvää dataa polli B:stä ja tulevien ennusteiden virhemarginaali kasvaa kun satunnaisuuden takia osunut polli saa suhteetonta painoarvoa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 5.11.2020 09.55

Totte kirjoitti:

 

Vappusatanen kirjoitti:

 

StarDust78 kirjoitti:

Kyllähän tää vaikuttas olevan Bidenin heiniä , saas nähdä kauan kestää ennen kuin lopullinen voittaja ratkaistaan. Aika paljon vaikuttas olevan kiinni , mistä olet pelannut vetosi. Itse katson jo oman 5k€ vetoni Trumpin puolesta hävinneen , se ei ole onneksi maailmanloppu. En usko , että vaalien loppu tulos tulee juurikaan vaikuttamaan monenkaan suomalaisen elämään. Oma vetoni oli pelkkä hupi betsi , eikä mulle ole suoraan sanottuna oikeastaan mitään merkitystä kumpi papparainen voittaa , republikaanien puolella olin , mutta so not niinku Nykänen sanoisi. Uskallan jo onnitella tässä vaiheessa Bidenia pelanneille , itse en katsonut tätä vuosisadan vedoksi. No viisaammat olivat oikeassa , vilpittömät onniteluni ! 

 

Hienoa ele.

Mitä tulee siihen, olivatko viisaammat oikeassa, niin noh, täällä "viisas raha" betsasi 1,5:llä Bidenia, jonka kertoimia pitivät polleihin (jotka olivat vielä enemmän väärässä kuin 2016) ja Nate Silverin analyysiin perustuen oikeasti 1.11 suuruisina. Jos tästä nyt Bidenilla jotain voittaa, niin täytyy kyllä itse kunkin myöntää saaneensa rahat n. -40% ohivedolla, koska nämä vaalit ovat paljon lähempänä 50 - 50% kuin 10% - 90% -tilannetta. Trumpia yli kahden kertoimella - tietoisesti tai tunteella, tai vaikka molemmilla - lyöneet tekivät tämän ottelun +EV betsit ja jokaisen tulee kyllä hieman tutkiskella itseään, voitti rahaa tai ei, että kuinka paljon tähän kannattaa ensi kerralla painaa sisään ja mistä syistä.

 

Onhan tässä sellainenkin näkökanta, että vaikka pollit heittivät hyvin paljon (Enemmän kuin 2016? Tämä pitää tarkistaa vaalien jälkeen.), niin Biden kuitenkin näyttää voittavan. Tämähän on hyvin sopusoinnussa sen kanssa, että ennusteen antama matala todennäköisyys Trumpille olisi suhteellisen paikkaansa pitävä, koska Biden voittaa(nee) jopa tilanteissa, missä kannatuskyselyt ovat hyvin harhaisia.

90%-10% voittotodennäköisyyshän EI tarkoita sitä, että tulee kerran kerrasta landslide, vaan sitä, että toisen osapuolen todennäköisyydet voittaa ovat pienet myös "worst case" skenariossa. Lisäksi, tämähän saattaa vielä mennä Bidenille jopa ihan selvästi valitsijamiesäänillä mitattuna. On mahdollista, että homma olisi saanut kusta vielä enemmän, eikä Trump siltikään olisi voittanut.

Erot vaankieliosavaltioissa promilleja. Hieman erillainen sää ja ne kaikki olisivat voineet kääntyä toisinpäin. Näkisin että vedonlyöntikertoimet olivat eniten oikeassa. Ei pollit, ei niistä johdettu analyysi.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 5.11.2020 01.51

Artsipappa kirjoitti:

Pollit olivat väärässä, se on totta. Mutta jos edes hiukan lukee 538 kolumneja niin kyllä tämä nykyinen otettiin erittäin hyvin huomioon. Viimeisin kolumni ennen laskentaa: "Biden’s Favored In Our Final Presidential Forecast, But It’s A Fine Line Between A Landslide And A Nail-Biter"

Tuli nail-biter. "But what’s tricky about this race is that — because of Trump’s Electoral College advantage, which he largely carries over from 2016 — it wouldn’t take that big of a polling error in Trump’s favor to make the election interesting. Importantly, interesting isn’t the same thing as a likely Trump win; instead, the probable result of a 2016-style polling error would be a Biden victory but one that took some time to resolve and which could imperil Democrats’ chances of taking over the Senate" Toi osui aika hyvin. 

Kyllä, Trump biittasi pollit. Mutta jos katsoo lopullisia ennusteita niin monet virheet mahtuu margin of errorin sisään. Varmaan kaikki muut paitsi Florida. En mene tästä takuuseen, mutta nopella vilkaisulla. Ja muutama on toki vielä kesken ääntenlasku.

Monet virheet menevät marginin sisään. En kyllä noin leveillä(5.5%?) marginaaleilla uskaltaisi antaa 90% todennäköisyyksiä kun kaikenlisäksi virheessä saattaa olla jotain biasta. Suomessa polleihin luotan paljon enemmän koska otannat suhteessa suuremmat, homogeenisempi massa, puolueettomammat pollaajat ja silti ei heiltäkään aina osu.

Jos ei nyt flippi niin oliko vedonlyöntimarkkina sittenkin eniten oikeassa. 1.5 vs 3.0 kuulostaa järkevältä näin jälkikäteen.

Näytä koko viesti