42
forum
|

Kirsti

+3
Liittynyt:
21.1.2021
Viestejä:
3

Elikkäs olen kuukausisäästänyt Säästöpankin rahastoihin useamman vuoden ja sinne on nyt kertynyt jo aika potti. Mun käsittääkseni ovat tuottaneet aika hyvin. Tällä ymmärryksellä en enää ottaisi pankin palveluita isojen kulujen vuoksi. Mutta ilman tätäkään olisi jääänyt nämäkin rahat sääästämättä. Viimeisen kerran laitoin rahaa sinne viime kesänä. Olen pohtinut mitä tälle potille nyt olisi järkevää tehdä? Antaa olla pankissa odottamassa eläkepäiviä kuluista huolimatta? Vai nostanko rahastot pois ja sijoitan muualle sen mitä verojen jälkeen jää. Mun oma järki jotenkin sanoo, että ota pois, maksa verot takahampaita kiristellen, mutta kuinka paljon siinä säästän tai häviän? Mulla ei riitä järkeä eikä matikkapäätä tähän.  Rahoja en siis nyt tarvitse vaan on eläketurvani, jonne pääsen vasta 20v päästä. 

0
0
21.1.2021 - 13:12 #64021

ItiksenKiekko

+307
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
217

Hei,

Voittoja voi kotiuttaa osakkeista verotta myymällä niitä yhteensä enintään tuhannella eurolla tammi–joulukuussa.

Voit siis kotiuttaa esim. 10 000€ potin, jos tuoton osuus on ollut 1000€.

Jos osakepoiminta ei kiinnosta, mutta pidät Suomea hyvänä sijoituskohteena, siirtäisin itse kaiken ajallisesti hajauttaen mahdollisimman matalakuluiseen OMXH-25 -rahastoon / indeksiin.

Mieti myös riskinsietokykyäsi, riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. OMXH-25 (Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä) on tuottanut viimeisen 15 vuoden aikana n. 7% vuosittain (+269%).

Eräs palstalainen kirjoitti täällä viisaasti: Rahantuloa et voi estää, mutta kuluja voit aina pienentää.

0
0
21.1.2021 - 13:20 #64024

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558

Olin vaimoni kanssa vastaavassa tilanteessa muutama vuosi takaperin. Kauan sitten sijoitusuramme alussa kivijalkapankkiimme aloitettu sijoitusvakuutus oli tuottanut mielestämme hyvin, kunnes lisää opiskeltuani löysin muitakin sijoitustuotteita. Kaikkien salkkujen seurantaexcelissä sijoitusvakuutus otti systemaattisesti turpiin matalakuluisilta indeksirahastoiltamme ja jopa omilta osakesijoituksiltani. Viimeinen naula arkkuun oli verokuorten verotuksen muutos, joka esti oman pääoman nostamisen verotta. Oma pääoma paremmin tuottaviin sijoituksiin ja nyt on purettu tuottoa ulos pala kerrallaan alemmalla pääomatulon veroprosentilla pysytellen. 

Jos olet tässä mielessä samassa tilanteessa kalleutensa vuoksi heikosti tuottavan verokuoresi kanssa, voit ensin onnitella itseäsi siitä, että aloitit ja että olet myös onnistunut saamaan tuottoa. Tulovero kuuluukin maksaa realisoituneesta tulosta, joten vero implikoi tuloa, mikä on kivaa. 

Nyt kun olet löytänyt paremmin tuottavia sijoituskohteita, valintasi on maksimaalisen salkun koon ja tuoton välillä. Kaikkien salkkujesi ATH on suurempi ellet likvidoi kallista verokuortasi, mutta verokuori syö tuottoasi joka vuosi. Koska eläkeikääsi on pörssin kannalta "pitkä aika", silloin todennäköisesti verokuoresi tuottaa vielä lisääkin ennen eläkettäsi. Millä todennäköisyydellä arvelet pääomatulon verotuksen olevan nykyistä edullisempaa silloin kun olet aikonut ottaa rahaa kuoresta ulos lisäeläkkeenäsi? 

Jos oletat että "aikaa on" tai jos edes oletat että muut sijoituksesi tuottavat verokuorta enemmän, silloin sen verokuoren realisointi kannattaa tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Veroseuraamuksesi ei todennäköisesti kevene odottamalla, sen sijaan tuottosi kevenee kyllä. 

Minä ottaisin tuossa tilanteessa rahat ulos kuoresta ja jakaisin ne paremmin tuottaviin sijoituksiin, joita olet ilmeisesti jo löytänytkin. Nyt on kuitenkin syytä muistaa markkinan suhdanne ja sijoitusten sisältö. Jos kuoressasi on osakerahastoja, olet sitä kautta jo nyt alttiina osakemarkkinan todennäköisesti keskimääräistä alhaisemmalle tuotolle. Jos tässä tilanteessa vaihdat verokuoresi osakerahastot vastaavan sisältöisiin pienikuluisiin osakerahastoihin kuoren ulkopuolella, säästät kuluissa markkinariskiäsi kasvattamatta. Mutta jos verokuoressasi on yhdistelmärahastoja tai korkorahastoja, silloin kannattaa ottaa huomioon, ettet vahingossa lisää lyhyen ajan osakeriskiäsi suuremmaksi kuin oli tarkoitus. Tosin jos aikaa on 20 vuotta, korkoa korolle ehtii korjata myös merlkoisen ajoitusvirheen. 

Tai siis en vain konditionaalissa "ottaisi" rahoja ulos kuoresta veroseuraamuksesta huolimatta, vaan otin jo. 

0
0
21.1.2021 - 13:25 #64025

BethHarmon

+11
Liittynyt:
21.12.2020
Viestejä:
3
ItiksenKiekko kirjoitti:

Hei,

Voittoja voi kotiuttaa osakkeista verotta myymällä niitä yhteensä enintään tuhannella eurolla tammi–joulukuussa.

Voit siis kotiuttaa esim. 10 000€ potin, jos tuoton osuus on ollut 1000€.

Eikös se ole kilolla myyntejä yhteensä, niin ei tarvitse maksaa veroja. 

3.2 Pienet luovutukset
Eräät luovutusvoitot on erikseen säädetty verovapaiksi ja eräät luovutustappiot vähennyskelvottomiksi. Arvopaperien luovutusten verotuksessa on merkitystä erityisesti pienten voittojen verovapaudella ja pienten tappioiden vähennyskelvottomuudella.
Luovutusvoitto on verovapaa, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa. Vastaavasti luovutustappio on vähennyskelvoton, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa ja kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat samalla yhteensä enintään 1 000 euroa.

 

0
0
21.1.2021 - 14:14 #64028

ItiksenKiekko

+307
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
217
BethHarmon kirjoitti:

 

ItiksenKiekko kirjoitti:

Hei,

Voittoja voi kotiuttaa osakkeista verotta myymällä niitä yhteensä enintään tuhannella eurolla tammi–joulukuussa.

Voit siis kotiuttaa esim. 10 000€ potin, jos tuoton osuus on ollut 1000€.

 

Eikös se ole kilolla myyntejä yhteensä, niin ei tarvitse maksaa veroja. 

 

Pahoitteluni tietämättömyydestäni. Onneksi on joka päivä mahdollisuus oppia uutta. Nyt on itselleni sen verran harmillinen tilanne, että Marin kumppaneineen saanee sievoisen summan minulta tyrkättäväksi järjettömyyksiin. Roska silmässä kait... Huhuh, tuskanhikikin.

Toivon, ettei AP ehtinyt myydä smiley

0
0
21.1.2021 - 14:31 #64033

mattivaan

+6
Liittynyt:
13.2.2020
Viestejä:
3

Itsekkin myin hölmönä joitain osakkeita joista halusin eroon Joulukuussa, kun ajattelin ettei niistä mene verojakaan. Noh rajana tosiaankin taitaa olla 1000 euron myyntisumma eikä 1000 euron myyntivoitto.

Saisi nämä lait, jotka koskevat yksityishenkilöitä olla hiukan selkeämmin kirjoitettuja. Eihän tuossa sanamuodossa tietysti mitään epäselvää ole näin jälkikäteen ajatellen, mutta kun kyse on noin pienestä hyödystä, niin ihmetyttää kyllä miksi esim. Nordnet kehtaa mainita asiasta uutiskirjeissään useita kertoja vuodessa.

Noh, oppia ikä kaikki.

0
0
21.1.2021 - 14:46 #64036

Kirsti

OP
+3
Liittynyt:
21.1.2021
Viestejä:
3

En ole vielä myynyt. Opin itse tuon 1000e rajan just kantapäänkautta ja siksi mietinkin miten saisin ne rahat mahdollisimman vähillä veroseuraamuksilla ulos rahastosta. Menis yli 40v, jos vaan tonnin ottais joka vuosi... Ei taida olla oikotietä onneen?
 

0
0
21.1.2021 - 14:54 #64038

Kirsti

OP
+3
Liittynyt:
21.1.2021
Viestejä:
3

Kiitos, minulla on yhdistelmärahastoja ja ihan vähän korkorahastoja, jos nyt oikein muistan. Onko sillä mitään merkistystä otanko kaikki ulos samana vuonna vai jaanko useammalle vuodelle?  

0
0
21.1.2021 - 15:26 #64040

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558

Ei muuten, mutta 30.000 € pääomatulon kohdalla veroprogressio nousee 30% -> 34%. Siihen lasketaan muutkin pääomatulosi, eli jos voit valita, saat pienen veroedun pysyttelemällä tuon rajan alapuolella. 

Huomaathan, että verollista on ainoastaan tuotto, eli rahastoon maksamasi pääoman osuudesta et tietenkään maksa veroa. Kerroit että sinulla kuluisi 40 vuotta kotiuttaa koko potti tonnin erinä? En tiedä, mistä tuo summa koostuu, mutta jos olet sijoittanut 25.000 € ja saanut vuosien varrella 15.000 € tuottoa, silloin rahastosi verovelka on 30% tuotosta, joka realisoituu nostettaessa. 

Jos sinulle muodostuu kuluvan vuoden aikana pääomatulosta tehtäviä vähennyksiä, vaikkapa kaupankäyntikuluja, työhuonevähennystä, tiedonsiirron, työkalujen ja kirjallisuuden hankinnan muodossa, ne vähennetään verotuksessa vaikka ne kulut syntyisivät tänä vuonna myyntisi jälkeenkin. 

ItiksenKiekko puhuu tavallisesti asiaa, mutta yksi alapeukku yllä on omani, koska tonnin myynnin verovapaudessa oli kallis asiavirhe, joka onneksi jo korjattiinkin. 

Yllä olevilla esimerkkinumeroilla käy niin, että 40 k€ verokuoresi purkaminen maksaa sinulle välittömänä veroseuraamuksena 5 k€. Jos saavutat jäljelle jääneelle 35 k€ sijoitukselle 7% markkinatuoton, kuluu siirretyn verotuksen realisoitumisen aiheuttaman kuopan täyttämiseen noin kaksi vuotta. Samana aikana tietenkin nykyinenkin sijoituksesi olisi todennäköisesti tuottanut jotain. Jos oletetaan että verokuoresi kustannus vie puolet tuotosta, silloin break-even tilanne, jossa nykyisen verokuoren jatkaminen puolella osakemarkkinan tuotosta vs. lunastus nyt, verot maksuun ja osakemarkkinan keskituotto tästä eteenpäin kohtaavat toisensa on noin 45.000 € neljän vuoden kuluttua. 

Tämä ei ole tarkka arvio, koska kerroit verokuoressasi olevan myös korkopapereita, joten sekä tuotto että riski eroavat näissä vaihtoehdoissa. Mutta numeroista näkee muutaman prosenttiyksikön tuottoeron vaikutuksen jo muutamassa vuodessa. 

0
0
21.1.2021 - 15:46 #64047

B4D455

+72
Liittynyt:
9.6.2017
Viestejä:
86

Prosentti pääomatuloissa vaihtelee seuraavasti:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/p…

Jos tuo vaikuttaa asiaan niin 4% on jo aika paljon.. Ja tietenkin voi jättää vielä jonkin osan nostettavaksi 1k/vuosi mikäli suunnitelma on holdata & ostaa lisää, eikä varsinaisesti jatkuvasti treidata osakkeita. Kannattaa muistaa myös, että jos nostat voittoja vaikka 29 900€ vuoden alussa sijoitat uudelleen ja saat keväällä osinkoja 500€, Padam! raja on ylitynyt siltä vuodelta ja 30k€ ylimenevästä osasta menee 34%.. wink Kannattaa jättää liikkumavaraa kun vuoden alussa touhuilee.

Joskus tietenkin, jos on hyvä uusi sijoitus kiikarissa tai muu näkemys asiaan saattaa kannattaa maksaa enemmän verojakin surprise 

Jakamalla nostot parille vuodelle niin samalla tulee väkisin vähän ajallista hajautusta uusiin sijoituksiin. Ja kun on useampi kuukausi aikaa opiskella sijoittamisen maailmaa ennen kuin tyrkkää kaikki rahansa kiinni saattaa välttyä muutamalta suodenkuopalta mitä niitäkin on aina tarjolla. Ehtii myös hioa sijoitussuunnitelmansa haluamakseen.

Niinkuin monesta mittarista näkee viime kesästä on ollut hurjaa nousua ja vähän joka osake on kiitänyt, ja vaikka näkymät edelleen positiiviset, täytynee tilanteen normalisoitua jossain vaiheessa ja silloin ralli väkisinkin hiljenee ellei käänny lasketteluksi. Yleisesti kai mitä korkeampi riski sitä tiuhemmin/tiukemmin kannattaa sijoituksiaan seurailla.

Itse pyrin siihen että aina kun "vapautan" rahaa jostain olen joko katsonut sille paremman kohteen tai tullut siihen tulokseen ettei nykyinen kohde enää tule tuottamaan.  Jos ei heti toisaalle niin jää talteen odottamaan uutta kohdetta tai ehkä vaikkapa takaisinosto mahdollisuutta halvemmalla.

Lisänä vielä että ehkäpä ainakin osa kannattaa laittaa OST tilille jos aiot suoria osakesijoituksia harrastaa, silloin osingot/voitot verotetaan vasta joskus sitten silloin nosto vaiheessa. Vero-osuuskin kerryttää tällöin sinun osuuttasi siihen asti.

 

 

 

0
0
21.1.2021 - 16:07 #64049

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
Kirsti kirjoitti:

Elikkäs olen kuukausisäästänyt Säästöpankin rahastoihin useamman vuoden ja sinne on nyt kertynyt jo aika potti. Mun käsittääkseni ovat tuottaneet aika hyvin. Tällä ymmärryksellä en enää ottaisi pankin palveluita isojen kulujen vuoksi.

Eli rahastot ovat tuottaneet aika hyvin - mikä estää niitä tuottamasta jatkossakin hyvin kuluista huolimatta?

Kirsti kirjoitti:

Kiitos, minulla on yhdistelmärahastoja ja ihan vähän korkorahastoja, jos nyt oikein muistan. Onko sillä mitään merkistystä otanko kaikki ulos samana vuonna vai jaanko useammalle vuodelle?  

Rahastoista voi lunastaa merkintäerittäin. Jos lunastettava erä on ollut sinulla yli kymmennen vuotta, voiton laskemisessa käytetään edullisempaa hankintameno-olettamaa, jonka mukaan hankintameno on todellisen sijasta laskennallinen 40% lunastushinnasta. Tämä menettely edellyttää, että odottelet ensimmäisten erien kypsymistä. Näin vero vähenee.

Luultavasti tarkoituksenasi ei ole 20 vuoden kuluttua nostaa säästöjä vaan ottaa niiden tuotto osinkoina tai tuotto-osuuksina. Voit pitää rahastosi muuttamalla niitä tuottoa maksaviksi vähitellen.

Voit myös ajatella rahastoja portfolion tasapainottavana elementtinä. Jätät ne kasvamaan, avaat arvo-osuustilin ja ryhdyt kuukausisäästämään osakkeisiin tai osake-etf:iin. Rahastot - erityisesti korkorahastot - tasapainottavat markkinariskiä ja osakkeilla otat askeleita riskisempään, mutta tuottavampaan suuntaan. Kokonaistuotto kasvaa, etkä anna verottajan häiritä.

Näin moni on aloittanut - ensin rahastoja, sitten osakkeita rinnalle eikä luovu mistään kuin hädän hetkellä.

0
0
21.1.2021 - 16:30 #64051

ItiksenKiekko

+307
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
217
Teknokraatti kirjoitti:

Jos sinulle muodostuu kuluvan vuoden aikana pääomatulosta tehtäviä vähennyksiä, vaikkapa kaupankäyntikuluja, työhuonevähennystä, tiedonsiirron, työkalujen ja kirjallisuuden hankinnan muodossa, ne vähennetään verotuksessa vaikka ne kulut syntyisivät tänä vuonna myyntisi jälkeenkin. 

ItiksenKiekko puhuu tavallisesti asiaa, mutta yksi alapeukku yllä on omani, koska tonnin myynnin verovapaudessa oli kallis asiavirhe, joka onneksi jo korjattiinkin. 

Menee ohi aiheen, muttei ketjun otsikon. Eli kysyn.

Tilanne on seuraava: 2020 aikana myin tuhansien edestä voittoja tasapainottaakseni salkkuani. Voinko käydä ostamassa nyt, 2021, esim. uuden 1000€ tietokoneen ja hyödyntää sen näihin veroihin täysimittaisesti vähennyksenä? Enhän mä näitä arvonnousuja pelkästään puhelimellani olisi onnistunut saavuttamaan, eli tietokone työväline. Perusteluina verottajalle excel, tradingview jne. Kirjat olenkin joskus laittanut, viime vuosina unohtunut.

Tulojen ja vähennysten ilmoittaminen 2020

Jostain syystä tuolla on 2020 pääomatulojen kohdalla automaattisesti valittuna: Luovutusvoitot EI. Olen kuitenkin pari ennakkoveroa maksanut OST -> AOT siirroissa jo 2020 aikana. Erikoista. Lomakkeen 4. osiossa onkin tulonhankkimisvähennyksille oma rivinsä.

0
0
21.1.2021 - 16:51 #64054

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2267
ItiksenKiekko kirjoitti:

2020 aikana myin tuhansien edestä voittoja tasapainottaakseni salkkuani. Voinko käydä ostamassa nyt, 2021, esim. uuden 1000€ tietokoneen ja hyödyntää sen näihin veroihin täysimittaisesti vähennyksenä?

Et voi vähentää 2021 kuluja 2020 voitoista. 2020 voitoista vähennetään 2020 syntyneet kulut. Erotus on verotettavaa. 2021 kulut taas vähennetään 2021 voitoista. Jos 2021 kulut ovat suuremmat kuin voitot, saat alijäämähyvitystä. Alijäämähyvitys vähennetään ansiotulojen veroista.

0
0
21.1.2021 - 16:59 #64055

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Bingo53 kirjoitti:

Eli rahastot ovat tuottaneet aika hyvin - mikä estää niitä tuottamasta jatkossakin hyvin kuluista huolimatta?

.....................

Luultavasti tarkoituksenasi ei ole 20 vuoden kuluttua nostaa säästöjä vaan ottaa niiden tuotto osinkoina tai tuotto-osuuksina. Voit pitää rahastosi muuttamalla niitä tuottoa maksaviksi vähitellen.

Jos nyt oletuksena olisi vaikka se, että kahden rahastojen tuotto on identtinen mutta kuluissa on 1% ero, niin 20 vuoden aikana menetty rahamäärä on hyvin suuri jos jää jumiin kovempi kuluiseen rahastoon. Ala kuva miltä ero näyttää 20 vuoden aikana. Ja tuostahan se ero lähtisi jatkamaan kasvua exponenttiaalisesti kun korkoa korolle alkaa todella vaikuttamaan.

Tässä kuukausisäästäjä on laittanut 20 vuoden ajan joka kuukausi 400 euroa. Summalla ei sinänsä ole väliä, koska jo yhdellä eurolla tehty sijoitus antaisi saman käyrän mutta toki pystyakselin eurot olisivat eri. Mutta lasketaan ero euroina mitä 400 euroa / kk tekee.

240 kuukauden kuluttua kuukausituotto 6% vuosituotolla on 917,53 euroa/kk ja 7% vuosituotolla 1206,18 euroa/kk.

240 kuukauden kuluttua ero pääomassa on 23557,07 euroa. 1% matalamman kulun rahasto on tuottanut 12,7% paremmin.

Eli kyllä aloittajan kannattaa vaihtaa kalliit rahastot halvempiin. Tuotossa on eroa.

Sitten jos sattuu olemaan vielä rahastojen rahasto, niin pankki on todella vedättänyt. Niissä on piilotettuna vähintää toiset kulut.

0
0
21.1.2021 - 17:50 #64056

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
Tinggeli kirjoitti:

Eli kyllä aloittajan kannattaa vaihtaa kalliit rahastot halvempiin. Tuotossa on eroa.

Sitten jos sattuu olemaan vielä rahastojen rahasto, niin pankki on todella vedättänyt. Niissä on piilotettuna vähintää toiset kulut.

Olet oikeassa, tuotoissa on eroa - se on selvää ja tähän ketjun alkuperäisen kysymyksen asettaja - nimimerkki Kirsti - onkin tarttunut.

Kysymys oli alunperin siitä, että Kirstillä on veroriski, jota hän haluaa vähentää pienimmilleen tehdessään sijoitusten muutosta: Vai nostanko rahastot pois ja sijoitan muualle sen mitä verojen jälkeen jää. Mun oma järki jotenkin sanoo, että ota pois, maksa verot takahampaita kiristellen, mutta kuinka paljon siinä säästän tai häviän?

Tässä pohdiskelussa yritetään löytää kysyjälle keino jatkaa kuukausisijoittamista ja verotehokkaasti siirtyä Tingelin yllä osoittamaan suuntaan. Kirsti ei ole kertonut mitkä ovat nykyisten sijoitusten kulut tai tuotto ja mihin tuottoon hän haluaisi. Lisäksi sijoituksessa on kaksi puolta - tuottotavoite ja toivottu riskitaso. Veroriskiä tässä ensimmäiseksi koetetaan välttää ja sitten tulevat muut.

0
0
21.1.2021 - 17:52 #64057

ItiksenKiekko

+307
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
217
hauturi kirjoitti:

 

ItiksenKiekko kirjoitti:

2020 aikana myin tuhansien edestä voittoja tasapainottaakseni salkkuani. Voinko käydä ostamassa nyt, 2021, esim. uuden 1000€ tietokoneen ja hyödyntää sen näihin veroihin täysimittaisesti vähennyksenä?

 

Et voi vähentää 2021 kuluja 2020 voitoista. 2020 voitoista vähennetään 2020 syntyneet kulut. Erotus on verotettavaa. 2021 kulut taas vähennetään 2021 voitoista. Jos 2021 kulut ovat suuremmat kuin voitot, saat alijäämähyvitystä. Alijäämähyvitys vähennetään ansiotulojen veroista.

Kiitos avusta. Vielä kaksi kysymystä.

Tulonhankkimismenot

Pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi

  • puhelinkulut
  • atk-kulut, kuten tietokone tai nettiyhteys
  • ammattikirjallisuuden hankkimisesta syntyneet kulut.

Kulujen täytyy liittyä tulojen hankkimiseen, esimerkiksi sijoitustoimintaan.

Myös työhuonevähennyksen voi tehdä pääomatuloista. Vähennyksen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä päätoiminen tulonhankkimistoiminta vai satunnaisten sivutulojen hankinta.

Jos kulut liittyvät arvopapereiden, arvo-osuuksien tai vastaavan omaisuuden hoitoon ja säilyttämiseen, kuluista vähennetään 50 euron omavastuu. Veroilmoitukseen kulut merkitään täysimääräisenä omavastuu mukaan lukien.

1) Enää en voi tehdä vähennyksiä 2020 vuodelta ostetuista kirjoista? Kuitit tallessa.

2) Onko 1000€ tietokone verottajan mielestä kohtuuttoman kallis tulonhankkimisväline, onko siinä joku raja? Pääomatuloja on kuitenkin tuhansia. Tuo verottajan viimeinen lause: 50€ omavastuu pois tonnista, check, ja kulut merkitsen täysimääräisenä, 1000€, check. Eli ei ole mitään rajaa vähennyskelpoisuuden määrälle, tietysti kohtuus kaikessa(?).

0
0
21.1.2021 - 18:16 #64060

Kirsti

OP
+3
Liittynyt:
21.1.2021
Viestejä:
3

Täällä tuli  jo vastauksia kysymyksiin, joita en edes osannut kysyä! Kiitos. Kyllä nyt tosiaan lähtee rahastot pankilta pois, kulut on niin isot ja nyt minulla on aikaa perehtyä tähän, niin paljon kuin ymmärrykseni antaa peräksi. Ja taidan hajauttaa eri vuosiin, etten kerralla nappaa niitä ulos. Mutta seuraava kysymys, luovunko ensin niistä, jotka tuotttavat vähemmän, korkorahastot ja muut matalatuottoiset?  

0
0
21.1.2021 - 19:16 #64063

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2267
ItiksenKiekko kirjoitti:

1) Enää en voi tehdä vähennyksiä 2020 vuodelta ostetuista kirjoista? Kuitit tallessa.

2) Onko 1000€ tietokone verottajan mielestä kohtuuttoman kallis tulonhankkimisväline, onko siinä joku raja? Pääomatuloja on kuitenkin tuhansia. Tuo verottajan viimeinen lause: 50€ omavastuu pois tonnista, check, ja kulut merkitsen täysimääräisenä, 1000€, check. Eli ei ole mitään rajaa vähennyskelpoisuuden määrälle, tietysti kohtuus kaikessa(?).

1) Voit, vuoden 2020 veroilmoituksessa, joka tehdään nyt keväällä 2021

2) jos verottaja pitää hintaa ongelmana, niin verottaja voi vaatia vähentämistä poistojen kautta eikä kertakuluna. Sitten verottaja voi myös olla sitä mieltä että käytät tietokonetta johonkin muuhunkin, eikä siksi halua antaa vähentää koko summaa. Verovelvollinen esittää oman näkemyksensä, ja verottaja joko tyytyy siihen tai sitten pyytää selvitystä, minkä jälkeen voi hyväksyä vähennyksen tai ilmoittaa poikkeavansa siitä. Sen jälkeen sitten mahdolliset oikaisuvaatimukset jne. Toki jos hankkii vuodesta toiseen 100€ pääomatuloja, voi olla vaikea perustella että niiden hankkimiseksi tarvitaan tonnin kone.

0
0
21.1.2021 - 20:52 #64072

Juha X

+470
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
182

Edellä on listattukin jo monia pääomatuloverotuksen oleellisia kohtia (30/34%, 1000€, AOS vs OST, jne.).

Jos tähtäin on 20 vuoden päässä eläkeiässä, kolme muutakin seikkaa kannattaa kirjata korvansa taakse:

- Missä verodomisiilissa aikoo eläkepäivänsä viettää? Suomeen rajoitetusti verovelvollinen ei välttämättä maksa veroja osingoista tai myyntivoitoista mihinkään, kunhan valitsee asuinmaansa oikein.

- Pääomatulojen realisoituneet voitot ja tappiot ovat nyt aikaisempaa laajemmin nettoutettavissa, jolloin verottajalle pystyy helpommin näyttämään vuosittain "nollatulosta".

- Verolainsäädäntö vaihtelee poliitikkojen päähänpistojen tahdissa. Porvari nukkuu huonosti. Pysy heräillä.

0
0
21.1.2021 - 22:36 #64076

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Bingo53 kirjoitti:

Kirsti ei ole kertonut mitkä ovat nykyisten sijoitusten kulut tai tuotto ja mihin tuottoon hän haluaisi. Lisäksi sijoituksessa on kaksi puolta - tuottotavoite ja toivottu riskitaso. Veroriskiä tässä ensimmäiseksi koetetaan välttää ja sitten tulevat muut.

Oikeastaan tarkoitus oli kommentoida tätä:

Bingo53 kirjoitti:

Voit myös ajatella rahastoja portfolion tasapainottavana elementtinä. Jätät ne kasvamaan, avaat arvo-osuustilin ja ryhdyt kuukausisäästämään osakkeisiin tai osake-etf:iin.

En jättäisi kasvamaan. Kuten tiedät, samalla tavalla korkoa korolle efekti toimii ilman kk-sijoitusta kun laittaa vain alkupääoman kasvamaan. Suurempi kuluisessa on niin paljon huonompi tuotto että mielestäni nyt kannattaa ottaa se verotappio alkupääomasta. Vielä jos voi käyttää osalle sijoituksesta hankintameno-olettamaa, niin saa vähän veroja pienemmäksi.

Se mihin rahastoihin ja millä aikataululla uusi sijoitus tehdään onkin sitten jo hankalampi juttu tässä markkinatilanteessa. ETF:iin kyllä, mutta mihin. Minä kyllä tietäisin noin suurin piirtein mihin rahastoihin minä ison ylimääräisen pääoman laittaisin (hajauttaisin noin neljän eri ETF:ään), mutta kun ei oikein voi toisen puolesta valintoja tehdä ja olen enempi osakepoimija, vaikka välillä olen ETF:iäkin omistanut. Tosin olen miettinyt että muutaman toimialan osalta pitäisi löytää hyvä ETF.

Korkorahastoihin en laittaisi. Korkorahastojen osalta en näe että sieltä olisi saatavissa lähivuosina tasaista tuottoa. Elämme erikoisia aikoja korkojen osalta. Tietysti jos sijoittaa jostain syystä OST tilillä rahastoihin, niin voihan jossain vaiheessa vaihtaa osakerahaston korkorahastoon verotehokkaasti kun markkina muuttuu. Mutta jos aikoo vain kk-sijoittaa ja holdata kasvurahastoa "eläkeikään saakka", niin osakesäästötili on väärä tili vaan pitää käyttää arvo-osuustiliä. Silloin rahaston vaihto aiheuttaa verokuluja.

0
0
22.1.2021 - 00:51 #64078

Bobo36

+132
Liittynyt:
5.10.2019
Viestejä:
231
Tinggeli]Tietysti jos sijoittaa jostain syystä OST tilillä rahastoihin...[/quote kirjoitti:

OST ei voi sijoittaa rahastoihin. Ainoastaan suoriin osakeomistuksiin.

0
0
22.1.2021 - 07:45 #64080

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Bobo36 kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Tietysti jos sijoittaa jostain syystä OST tilillä rahastoihin...

OST ei voi sijoittaa rahastoihin. Ainoastaan suoriin osakeomistuksiin.

Katos niin olikin, ettei ETF:iä voi tilille ostaa. Miten muistin että niin olisi ollut. Kiitos korjauksesta.

Suorissakin osakesijoituksissa kelpaa vain pörssilistatu osakkeet, listaamattomia ei hyväksytä. Erikoisia rajoitteita.

0
0
22.1.2021 - 14:07 #64103

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558
Kirsti kirjoitti:

Täällä tuli  jo vastauksia kysymyksiin, joita en edes osannut kysyä! Kiitos. Kyllä nyt tosiaan lähtee rahastot pankilta pois, kulut on niin isot ja nyt minulla on aikaa perehtyä tähän, niin paljon kuin ymmärrykseni antaa peräksi. Ja taidan hajauttaa eri vuosiin, etten kerralla nappaa niitä ulos. Mutta seuraava kysymys, luovunko ensin niistä, jotka tuotttavat vähemmän, korkorahastot ja muut matalatuottoiset?  

Kirsti hei, Tingeli kaivoi esiin tuon käyrän, jonka alkupäätä itsekin laiskuuttani tavoittelin laskelmalla, kun ei ollut suoraan kuvaa käsillä. Sinun tilanteesi on tuolla käyrällä, etkä ole edes aivan alussa, vaan verojen jälkeenkin alkupääomallasi olet selvästi jo nollakohdan ohittanut, koska lähdet liikkeelle aiemman sijoituksesi pääomasta + verotetusta tulosta, joka siirtää aloituspistettäsi oikelle päin taulukon origosta.

0
0
22.1.2021 - 14:15 #64106

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558
hauturi kirjoitti:

2) jos verottaja pitää hintaa ongelmana, niin verottaja voi vaatia vähentämistä poistojen kautta eikä kertakuluna. Sitten verottaja voi myös olla sitä mieltä että käytät tietokonetta johonkin muuhunkin, eikä siksi halua antaa vähentää koko summaa. Verovelvollinen esittää oman näkemyksensä, ja verottaja joko tyytyy siihen tai sitten pyytää selvitystä, minkä jälkeen voi hyväksyä vähennyksen tai ilmoittaa poikkeavansa siitä. Sen jälkeen sitten mahdolliset oikaisuvaatimukset jne. Toki jos hankkii vuodesta toiseen 100€ pääomatuloja, voi olla vaikea perustella että niiden hankkimiseksi tarvitaan tonnin kone.

Koska omassa verotuksessani näkyy "paljon" palkkatuloa ja "vähän" pääomatuloa, en ole edes kehdannut vaatia täyttä työhuonevähennystä. Vaatimani puolikas on kyllä mennyt läpi jo vuosia, koska merkittävälle sivutulolle löytyy peruste veroilmoituksen pääomatuloista. 

Nyt jouduin vuosien jälkeen päivittämään auttamatta vanhaksi jääneen tietokoneeni. Uutta konetta käytetään toki muuhunkin, joten onko tässä mahdollista kohtuullistaa vaatimustani vaatien vain esim. puolikasta koneen hinnasta verovähennyksenä jättäen toisen puolen omaan piikkiin käytettäväksi leluksi? Arvelin selviäväni vähemmällä selittämisellä kun en edes yritä perustella ammattimaista ja päätoimista sijoittamista, joka ei ole minun osaltani totta.  

0
0
22.1.2021 - 16:34 #64117

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Sijoittajan tärkeä työkalu - taulukkolaskentaohjelma.

Jos oletetaan että pääomaa on 40000 euroa ja se joko jatkaa 6% tuottoa tai se siirretään 7% tuotolle verot maksaen.

Veroja joutuu tässä laskelmassa maksamaan 4000 euroa eli voittoa on sisällä 13000 euroa ja hankintaolettamaa ei voida käyttää. Eli 36000 euroa voidaan sijoittaa 7% tuotolle eikä sijituksiin koskta 20 vuoteen (ei siis lisätä mitään).

 

36000 euroa on kasvanut pelkällä 1% eron tuotolla yhtä suureksi kuin alkuperäinen kun kuukausia on takan 128 kpl. Silloin pääoma on noin 75360 euroa.

240 kk jälkeen eroa on 12801 euroa 7% tuoton rahaston hyväksi. Se on tuottanut 9,7% paremmin.

36000 euroa on muuttunut 144551 euroksi 20 vuoden aikana.

Toki tuo euromäärä ei ole ns. reaalituotto (rahanarvo on myös alentunut 20 vuodessa).

Tämä kun yhdistetään kuukausisäästämiseen niin ollaankin jo melkoisessa vauhdissa. Sehän nopeuttaa 7% pääoman kasvua nopeammin ja kasvattaa 20 vuoden tuottokertymää hyvin paljon voimistuneen (tavallaan) korkoa korolle efektin takia.

 

EDIT: väärä kuva (edellinen) korjattu oikeaksi.

 

 

0
0
22.1.2021 - 16:42 #64119

penninvenyttaja

+4
Liittynyt:
5.6.2020
Viestejä:
15

Miten arvioitte esimerkisi megatrendirahastojen tuotto-odotuksia? Näistä ei tahdo monesti löytyä tietoa mitä osakkeita sisältää, p/e lukuja....

0
0
22.1.2021 - 16:50 #64120

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Näistähän voisi aloittaa ihan oman ketjun. Mutta kyllä rahastoista löytyy aina tiedot mihin ne ovat rahat laittaneet. Mutta mistä rahastosta nyt on kyse?

0
0
22.1.2021 - 17:04 #64121

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
penninvenyttaja kirjoitti:

Miten arvioitte esimerkisi megatrendirahastojen tuotto-odotuksia? Näistä ei tahdo monesti löytyä tietoa mitä osakkeita sisältää, p/e lukuja....

Morningstarin sivuilta - suomenkieliset:

Pörssikurssit | Rahastot | ETF | Sijoitus | Morningstar

Etsi sieltä etf tai rahasto, niin näet sisältövalikolta kymmenen suurin osaketta, tunnusluvut ja myös vertailuindeksin tunnusluvut.

Esimerkkinä Vanguardin koko maailma-etf:

Tunnusluvut:

Sijoitukset:

Tälläpä arvioimaan ja vertailemaan - megatrendirahastot löytyvät kyllä samasta paikasta.

0
0
22.1.2021 - 18:23 #64125

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Ehdin löytää yhden ETF rahaston josta tietoja ei ole missään.

L&G Clean Energy UCITS ETF

Kaupankäyntikoodi RENW
Johtuukohan siitä, että on niin uusi rahasto?
0
0
22.1.2021 - 17:58 #64128

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
Tinggeli kirjoitti:

Ehdin löytää yhden ETF rahaston josta tietoja ei ole missään.

L&G Clean Energy UCITS ETF

Kaupankäyntikoodi RENW
Johtuukohan siitä, että on niin uusi rahasto? Perustettu marraskuun lopussa 2020. Jäänyt tosin jälkeen S&P GLobal Clean Energy tickeritä.

Kaupankäynti on päättynyt tällä viime vuoden alusta etf.comin mukaan:

Lähde: RENW ETF Report: Ratings, Analysis, Quotes, Holdings | ETF.com

0
0