Olet täällä

Ukrainan tilanne - 26.1.2023 04.55

Hynägrande kirjoitti:

Rynkyillä ja konekivääreillä ei paljoa käydä modernia tankkiarmeijaa vastaan. 

Eikä edes yhtä BMP-2-vaunua. Ja jos käy, voi saada reiän jalkapohjaan.

https://www.youtube.com/watch?v=lWlk_OHJQ3Q

Kaksi suomalaissotaurhoa käy videolla taistoon BMP-2-vaunua vastaan tarkkuuskiväärilla ja raskaalla 12.7 mm:n Kord-konekiväärillä.

Panssariarmeija alkaa onneksi hiljalleen muodostua Ukrainalle, kunhan EU ja USA saavat tankkinsa liikkeelle.

Sitä ennen tarvitaan raskasta rautaa tykinputkiin. USA ilmoitti juuri nostavansa 155 mm:n tykistökranaattien kuukausituotannon parissa vuodessa vajaasta 15 tuhannesta 90 tuhanteen. Ukrainaan lienee toimitettu 11 viime kuukauden aikana noita kranaatteja jo yli miljoona. Uinuvat jättiläiset heräilevät.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 18.1.2023 12.25

Korpraali Raitis oli näköjään ehtinyt vapauttaa Leopardit pari päivää aikaisemmassa kirjoituksessaan.

https://corporalfrisk.com/2023/01/15/free-the-leopards/

Ehdotus oli railakas: Suomen pitäisi lähettää kaikki (80) Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunut Ukrainaan ja tilata tilalle uudet Norjan vanavedessä.

Etenisin silti ennemmin kahdessa vaiheessa. Ensin toimitetaan koepallona komppania (10…15 kpl) Leopardeja, jos ja kun Saksa suostuu niiden vientiin. Samalla nähdään, mitkä maat osallistuvat omilla Leopardeillaan toimitukseen ja miten paljon panssareita saadaan kaikkiaan kasaan ja Ukrainaan. Aikaa kuluu joka tapauksessa miehistön koulutukseen ja huollon järjestämiseen.

Toisessa vaiheessa voidaan sitten toimittaa loputkin vanhemmista Leopard 2A4 -vaunuista Ukrainaan, jos Saksa suostuu myymään Suomelle ”asevelihintaan” uusia (Leopard 2A7) tankkeja korvaamaan Ukrainaan lähetetyt, jolloin säästetään vanhojen vaunujen (2A4) modernisointi- ja päivityskustannukset.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 17.1.2023 12.27

Haddock kirjoitti:

Pitää saada riittävän yhdenmukaista kamaa toimitettua, että niillä voidaan operoida ja järjestää huolto.

Niinpä. Kun sota näyttää pitkittyvän, logistiikkaa täytyy koordinoida ja yhdenmukaistaa.

Vaikka joulu on joka vuosi, ei voi luottaa siihen, että joulupukki tulee joka kuukausi.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 15.1.2023 03.45

Ukraina tarvitsee kiireimmin kaukovaikutteista kalustoa: tykistöä ja raketinheittimiä ammuksineen.

Niillä työnnetään vihollisen komentopaikkoja, ammusvarastoja ja huoltokeskuksia kauemmaksi rintamalinjasta. Erityisen kipeästi kaivataan raketteja ja tykistöohjuksia, jotka kantavat yli 80 km. Venäjän on vaikeampi tukea etulinjaa, kun huoltoyhteydet pitenevät ja katkeavat.

Tankkeja tarvitaan myöhemmin. Kun asema- ja kulutussodasta siirrytään hyökkäys- ja liikesotaan, moottoroidut ja mekanisoidut yhtymät astuvat avainrooliin. Mutta komppania (10…15 kpl) Challenger 2 tankkeja ei siihen riitä. Ukrainan puolustusvoimien komentaja arvioi tarvitsevansa noin 300 tankkia vastahyökkäykseen. Se tarkoittaa kolmea panssariprikaatia. Ja panssariprikaatiin kuuluu muutakin kuin panssareita: rynnäkkövaunuja, miehistönkuljetusvaunuja, tykistöä ja kranaatinheittimiä, ilmatorjuntaa, panssarintorjuntaa, jne. Miehistön koulutus ja kaluston kokoaminen pienistä puroista sekä huollon järjestäminen vie helposti kevääseen.

On tietysti erinomaisen hyvä, että Iso-Britannia avaa tulpan, koska sen ei tarvitse odottaa Saksan lupaa, tms. USA voisi myös lähettää komppanian Abrams-tankkeja samasta syystä. Mutta tärkeintä olisi saada Euroopan Leopardit liikkeelle. Suomikin voisi näyttää esimerkkiä toimittamalla Ukrainaan 10…15 vanhempaa Leopard 2A4 -mallia. Niitä oli kaikkiaan 139 kpl, mutta 100:lla on sodanajan sijoitus, 12 purettiin varaosiksi ja 12 muunnettiin silta- yms. panssareiksi, joten ”ylimääräisiä” olisi 15 kpl. (Uudempia Leopard 2A6 –tankkeja on myös 100 kpl sodanajan panssariprikaatin muodostamiseen.) Tuo 15 tankkia 239:stä olisi noin 6% koko vahvuudesta. https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Security_and_Defence_Policy

Jos EU:n 8 413 panssarivaunusta (main battle tank) luovutettaisiin 6% Ukrainaan, sinne siirtyisi yli 500 tankkia, mutta parempi olisi saada 300 Leopardia komentajan lemmikeiksi.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 1.1.2023 01.23

Ukrainan jatkosota on siirtynyt asemasotavaiheeseen. Rintamalinjat ovat jäätyneet.

Ukrainan sotilastiedustelupäällikön aikaisempi toive tai ennuste sodan päättymisestä Ukrainan voittoon vuodenvaihteessa ei toteutunut. Jo lokakuussa Kyrolo Budanov siirsi maalin vuoden 2023 kevääseen. Ja viimeisimmässä ulostulossa voitonpäivä jää kokonaan päiväämättä.

https://kyivindependent.com/news-feed/budanov-ukraine-will-return-occupied-crimea-by-force

Itsekin uskoin jonkinlaiseen Venäjän tilan tai tilanteen romahtamiseen: Ehkä Putinin terveys romahtaa. Ehkä sotakoneen logistiikka pettää. Ehkä Ukrainan talvihyökkäys Melitopoliin katkaisee erikoisoperaation selkärangan. No, erikoisoperaatio lienee tosiasiallisesti jo päättynyt, kun Putinin puheeseenkin lipsahti sana sota.

Paljon on Venäjällä romahtanut. Ei vain Krimin silta. Mutta silti sota jatkuu: Vaikka Putinilla on jo kolmas jalka haudassa, toinen käsi tarrautuu edelleen kuolinkouristuksessa vallankahvaan. Vaikka sotakone yskii, logistiikka toimittaa yhä tykkejä, tykinlaukauksia ja tykinruokaa rintamalle. Vaikka läntinen sotilaskoulutus ja sotamateriaalinen tuki ovat jatkuneet, Ukrainan talvioffensiivi ei ole vieläkään päässyt liikkeelle lähtökuopistaan.

Venäjä sen sijaan on taas löytänyt ylivoiman: pitkän kantaman ohjukset. Ukraina ei pysty vastaamaan niihin. Vastahyökkäykset drooneilla strategisten pommikoneiden kotikentille karkoitti ne onneksi kauemmas, mutta uhka säilyy silti.

Asemasodasta pitäisi päästä tuli-ja-liike -doktriinin toiseen osioon: liikkeeseen. Mutta se vaatisi panssariprikaateja, taisteluhelikoptereita ja rynnäkkökoneita.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 26.12.2022 03.52

Tapaninpäivää ja joulura(u)haa

 

Suomen Turun julistettua joulurauhan lähetin joulurahaa Ukrainan sotaan.

Putin on ollut tänä vuonna hyvin tuhma. Joululahjaksi ei riitä risukimppu koivunoksia – ei vaikka itse Koivuniemen herra tanssisi ripaskaa Puten takamuksella. Eikä Putinin kokki ole Pekkaa parempi, vaan pikemminkin pahempi. Siksi Jevgeni Prigožinin korvissa soi pian muutakin kuin Wagner.

Sujautin nimittäin pukin konttiin kovan paketin kokin punttiin. Lahjavihjeen sain täältä:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c11092c9-91f1-40a1-9777-7b56a6f51dc0

Tavat ovat tavattomat näinä ankeina aikoina. Silti pitää vastuullisuusasiat pitää mielessä. ESG-mielessä päädyin lähettämään jouluterveiset M982 Excalibur -kranaatin kyljessä. Tykin ammus kantaa 57 kilometriin asti ja osuu 92 prosenttisesti alle 4 metrin etäisyydelle maalistaan. Oheisvahingot minimoituvat, vaikka ei se ammus aivan kokin housunpunttiin uppoa. Mutta riittävän lähelle kyllä, että puntti tutisee.

https://fi.wikipedia.org/wiki/M982_Excalibur

Kuva kovasta paketista saatesanoineen ei ole vielä saapunut. Mutta toivottavasti toimitus ennättää edes uuden vuoden ilotulitukseen. Tai viimeistään juliaanisen kalenterin mukaiseen joulujuhlaan, jota Venäjällä vietetään 7. tammikuuta. (Tammikuussa alkaa myös vaatimaton kuukausitukeni Lääkäreille ilman rajoja.)

Ukrainan pelastusarmeija kaipaa nyt pataanvetorautaa rajoilleen.

Perinteikkään parahultaiseksi jouluvirreksi valitsin ZZ Topin kappaleen Gimme all your lovin’ albumilta Eliminator (1983).

https://www.youtube.com/watch?v=I_ImEdI68eU

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 13.12.2022 11.59

JR kirjoitti:

 

Juha X kirjoitti:

Huomenna Dubaihin. Siellä raekuurot eivät hätyytä joka vuosi, jäätä löytyy jääkaapista ja lunta sisälaskettelumäestä. Ja maalinkin kuivumista on mukavampi seurata kuivemmassa ilmanalassa.

 

Etkö tiedä vai välitä siitä, mitä Dubai on?

Asuin ja työskentelin siellä kolmeen otteeseen yhteensä 17 vuotta.

Luulen tietäväni enemmän kuin ne, jotka eivät tiedä luulevansa.

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 13.12.2022 11.29

hauturi kirjoitti:

En oikeasti tiedä mikä tällaiselle olisi normisuoritus, kun en ole koskaan ennen moista asiaa minkään kunnan kanssa yrittänyt hoitaa. Mielestäni pari päivää on kuitenkin aika hyvin.

Kuntien valonvaihdon normisuorituksista en tiedä, mutta runsaan parin vuoden ajalta on nyt kertynyt kokemusta Suomen julkisen ja yksityisen sektorin aikataulutuksista:

  • Kiireellinen leikkaus hengenvaaran uhatessa: noin kuukauden odotus.
  • Kiireetön leikkaus: 4 kk terveyskeskukseen, sieltä lähete yliopistolliseen sairaalaan, lähetteen palautus terveyskeskukseen ja pyyntö palata asiaan vuonna 2023, kun Sote-alue alkaa toimintansa.
  • Kaavoitetun tontin varaus: 6 kk.
  • Rakennusluvan käsittely: 8 kk.
  • Seinälaatat Ukrainasta: 4 kk (kampanjamyynti alennuksella ja 2-5 vrk:n toimitusajalla).
  • Lattialaatat Espanjasta: 2 kk.
  • Lattian betonin kuivuminen: 7 kk.

Bussipysäkillä näkyi onneksi aamulla valoa. Vaikka oli synkkä ja pimeä aamuyö – ja lunta tuiskutti vaakasuoraan – aamu-unisin silminkin huomasin bussipysäkillä kirkkaan valon heiluvan puolikaaressa tien laidassa. Tummiin pukeutunut matkamies heilutti kännykkäänsä valo päällä. Oma apu paras apu. Takana tullut bussi pysähtyi ja otti matkustajan kyytiinsä.

Huomenna Dubaihin. Siellä raekuurot eivät hätyytä joka vuosi, jäätä löytyy jääkaapista ja lunta sisälaskettelumäestä. Ja maalinkin kuivumista on mukavampi seurata kuivemmassa ilmanalassa.

Näytä koko viesti
Jalkapallon MM 2022 - Qatar - 4.12.2022 10.29

Never_too_old_to_rock kirjoitti:

En missään nimessä sano että tässä ollaan väärässä, mutta katsokaa Youtuesta vaikkapa 30 vuotta taaksepäin kun Häyrinen selostaa "Afrikan erityisen mustista neekereistä" jne. Hommat muuttuu, myös länsimaissa mutta hitaasti.

Kauas on länsimaissa tultu ”Afrikan erityisen mustista neekereistä” tai Lesboksen saaren tyttörakkaudesta, puhumattakaan poikarakkaudesta, josta tunnettu filosofi filosofoi saatuaan erektion Albertinkadulla.

Mutta kovin kauas taaksepäin ei ajassa tarvitse Suomessakaan palata, kun homous oli paitsi synti ja häpeä myös rikos:

Mies- tai naisparien harjoittama seksi oli vuosina 1894–1971 rikoslain kieltämää toimintaa. Sakkorangaistus ei tullut kyseeseen, vaan tuomio oli joko ehdollista tai ehdotonta vankeutta, jonka pituus oli enimmillään kaksi vuotta. Suomessa ehdittiin tuomita yhteensä yli 1000 miestä ja noin 50 naista ennen homoseksuaalisuuden dekriminalisointia vuonna 1971.

Lakiin säädettiin vuonna 1971 kuitenkin pykälä, jonka mukaan ’julkinen kehottaminen haureuteen toisen samaa sukupuolta olevan kanssa’ tuli rangaistavaksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Homoseksuaalisuus

Vuoteen 1981 asti homoseksuaalisuus oli listattu Suomessa psykiatriseksi sairaudeksi.

Ja tänä vuonna (2022) Suomen psykoanalyyttinen yhdistys esitti julkisen anteeksipyynnön sen vuoksi, että se oli aiheuttanut homoseksuaaleille ja transsukupuolisille kärsimystä leimaamalla heidät sairaiksi, häiriintyneiksi tai "kehitykseltään pysähtyneiksi".

Nämä sodomiitit ja haureudenharjoittajat ovat kuitenkin harvinaisia kuin mustat joutsenet, joilla homoseksuaalisuus onkin yleisintä eläinkunnassa. Australian mustajoutsenilla noin neljännes pariskunnista on keskenään samaa sukupuolta, useimmat koiraspareja.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 21.10.2022 01.12

Samaa mieltä. En itsekään tiedä, millaisia kiemuroita Venäjän valtion tai keskuspankin yms. varojen konfiskointi vaatisi. Mutta varmaan jokin ennakkotapaus löytyisi kaivamalla Iran-Irak-Pohjois-Korea-natsi-Saksa -akselilla. Oligarkkien omaisuus on ainakin otettu haltuun ripeästi ilman isompia oikeudenkäyntejä.

Ajattelin asiaa lähinnä seuraavana vastaeskalaationa. Kuten sanoit, Venäjä on ilmoituksenomaisesti vain liittänyt maa-alueita itseensä yms. Samaan aikaan sen sotarosvojoukot varastavat kaiken, minkä käsiinsä saavat.

Länsiline pitäisi viestittää sellaiselle taholle, joka de-eskalaation voisi toteuttaa. Onko muita kuin Putin & Co? Putte tuskin tappioon(sa) suostuu. Katsoo pelin katkeraan loppuun asti. Mutta kollektiivisen lännen pitäisi kyllä kiristää ruuvia nopeammin.

Näytä koko viesti