Olet täällä

Venäjän tilanne - 21.9.2022 09.24

Putte on aamulla tiettävästi julistanut osittaisen liikekannallepanon. Julistus on eri asia kuin toteutus.

Jos mennyt kertoo tulevasta, LKP epäonnistuu. Tynnyrinpohja kumisee tyhjyyttään. Aseet ruostuvat museoissa. Kouluttajat ovat (kaatuneet) Ukrainassa. Logistiikka pätkii. Miehet pötkii matkoihinsa tilaisuuden tullen.

Jos Venäjä järjestää ”kansanäänestyksen” separatistialueiden liittämisestä federaatioon, Ukraina voisi lähettää oman kansansa äänestysliput HIMARSilla Donbasin äänestyskoppeihin.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 21.8.2022 07.22

Freukkarilainen lipsahdus selittää saman asian toisin:

”Ja vaikken koskaan mene sänkyyn ruman naisen kanssa, monen vierestä oon herännyt.”

https://lyricsfi.com/freud-marx-engels-jung/en-koskaan-mene-sankyyn-ruman-naisen-kanssa

Mutta rahalla saa ja hevosella pääsee.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 26.7.2022 02.31

Miksi Venäjä otti näin suuret riskit ja hyökkäsi itsenäiseen valtioon, niin miksi?”

Kuten Riki edellä totesikin: koska pystyi. Tai ainakin uskoi kykenevänsä alistamaan Ukrainan. Samalla tavalla ja tyylillä Venäjä valtasi Krimin ja Donbasin 2014 sekä Abhasian ja Etelä-Ossetian 2008. Samoin kuin Afganistanin osia jo aikaisemmin.

Mauno Koiviston mukaan Venäjän idea on laajeneminen. Moskovan suurruhtinaskunta olisi voinut pysytellä mongolien vasallivaltiona aloillaan ja 1200-luvun sijoillaan. Mutta se laajentui kaikkiin ilmansuuntiin, aina kun kykeni (alkuperäiskansoja alistaen).

Nykyisin Venäjä laajenee etupiirimaittain. Ensin vasallivaltiosta tulee osa äiti-Venäjää. Sen jälkeen tarvitaan taas uusi etupiiri, ettei kuviteltua seuraavaa sotaa käytäisi Venäjän alueella. Ja sitten taas uusi kierros. Mikään maa-ala ei tunnu riittävän maailman laajimmalle valtiolle.

NATO on estänyt Venäjän laajenemisen. Venäjä ei voi tai uskalla hyökätä tuon puolustusliiton jäsenmaihin. Tämä tietysti harmittaa tsaaria, jonka elämäntehtävä on valtakuntansa laajentaminen.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 18.7.2022 03.35

Sodassa voitto ja tappio voivat tarkoittaa eri asioita kuin pokerissa, pörssissä tai taloudessa.

Ukrainan tulonlähteiden – kuten viljavainioiden tai energialähteiden – menetys ei välttämättä ole tappio (tai ainakaan merkittävä tappio) sodankäynnin kannalta. Lännestä tulee rahaa ja aseita.

Toisaalta vastahyökkäys ei ole aina menestyksen merkki (vaan epätoivon... tai ”hölmöntölväys”), jos sotilaallisesti parempi tulos saavutetaan puolustamalla, vetäytymällä tai irtautumalla taistelusta. Puolustuspeli on toisinaan paikallaan pörssissäkin.

Sodat voitetaan tuottamalla tappioita: kuolleita ja haavoittuneita. Vihollisen kykyä jatkaa sotaa heikennetään tuhoamalla aseita ja lavetteja, ammusvarikkoja ja polttoainevarastoja sekä aseteollista tuotantokapasiteettia ja avustuskuljetuksia. Pitkässä sodassa logistiikka ratkaisee.

Salamasodassa tai ”erikoisoperaatioissa” johdon operatiivinen taito korostuu.

https://www.verkkouutiset.fi/a/lehti-julkaisi-meemin-vladimir-putinista-venaja-raivostui/#98eb5174https://www.verkkouutiset.fi/a/lehti-julkaisi-meemin-vladimir-putinista-venaja-raivostui/#98eb5174

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 18.7.2022 10.28

Suomessahan oli käytössä omaisuus- tai varallisuusvero 1919...2005.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Varallisuusvero

Kiinteistövero on voimassa edelleenkin. Maapohjaverolla on puolensa: maat ja mannut eivät helposti muuta muualle.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 3.7.2022 03.12

Donbasin aluetta Venäjä on vallannut jo 8 vuotta (2014 alkaen).

Nykyinen ”erikoisoperaatio” on kestänyt noin 130 päivää. Mutta neljässä kuukaudessa Venäjä on saanut haltuunsa vain kartalla näkyvän kärpäsen jätöksen kokoisen mustan pisteen Donbasissa. Eikä motitus onnistunut sielläkään.

https://aws1.discourse-cdn.com/inderes/original/3X/9/2/923b973367f52cfcf78779e57758a44a17a288ee.jpeg

Ukrainan etelärannikolla Venäjä saavutti aluksi menestystä, mutta Putler esikuntineen oli liian tyhmä työntämään pistintä (painopistettä) sinne, minne se uppoaa. Odessa ja Transnistria jäi saavuttamatta.

Joukkojen vahvuudet ja tappiot ovat sensitiivistä (dis)informaatiota, mutta joitakin lukuja on julkaistu. Lukujen valossa Ukraina on miesmäärältään vahvempi (asevoimat 209 000 + puolisotilaalliset joukot 102 000) ja vahvistuu kaiken aikaan liikekannallepanon ja sotilaskoulutuksen edetessä (reservi 900 000). Venäjän kokosi ”erikoisoperaatioonsa noin 170…190 tuhannen sotilaan joukon. Sen tappioita on vaikea korvata ilman liikekannallepanoa.

Ukrainan mukaan päivittäin kaatuu noin 200 sotilasta. Vertailun vuoksi Talvisodan 105 vuorokauden aikana kaatui tai katosi 25 904 suomalaista (keskimäärin 247/vrk) ja 126 875 venäläistä (keskimäärin 1208/vrk).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_hy%C3%B6kk%C3%A4ys_Ukrainaan_2022

Heinäkuun voi hyvillä mielin lomailla ja palata katsomaan tilanteen kehittymistä elokuussa. Vuoden lopulla venäläisiä on edelleenkin Ukrainassa, mutta enimmäkseen mullan alla.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 26.6.2022 05.11

Juhannussimaa ja silliä kullekin

 

 

Suomessa juhannusta juhlitaan kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina (vuodesta 1955). Virossa juhannus on edelleen 24. kesäkuuta.

Tämä oli eräänä kesänä – aikoja sitten – iloinen yllätys: kun juhannusta oli ensin juhlittu Hangossa 23. päivä, juhlat jatkuivat sitten Suomenlahden ylityksen jälkeen Tallinnassa seuraavanakin päivänä. Kesälomalla juhliminen voi toki jatkua mistä tahansa hyvästä syystä pidempäänkin. Kunhan muistaa lopettaa ennen kuin ”viidestoista yö taas saapuu painajaisineen”.

 

Viru Valge

Virossa valkeni pääministeri Kaja Kallakselle painajainen: NATOn puolustussuunnitelma Baltialle ei toimi:

Viron pääministeri Kaja Kallas on kritisoinut talouslehti Financial Timesille kovin sanoin puolustusliitto Naton suunnitelmaa Baltian maiden puolustamiseksi.

Kallas uskoo, että jos Nato noudattaa nykyistä puolustussuunnitelmaansa Venäjän mahdollisen hyökkäyksen torjumiseksi, Viro pyyhkiytyisi kokonaan maailmankartalta ja Tallinnan historiallinen keskusta tuhoutuisi. Pääministeri kertoo Naton suunnitelman nojaavan siihen, että Venäjä saisi ottaa Baltian maat haltuunsa, ja puolustusliitto vapauttaisi maat puolen vuoden kuluessa.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5cd895a3-306a-470e-ab70-c4d4a9f5d137

Uutinen ei ole uusi. Esimerkiksi RAND korporaation sotapeleissä (2016) Venäjä valtasi Baltian 60 tunnissa. Ja takaisinvaltauksen estoon Venäjän pelättiin käyttävän taktisia ydinaseita, jos NATO alkaa keskittää hyökkäysvoimaa ryhmitysalueelle Puolaan.

Ukrainan sota on tuonut pikantin lisänsä NATOn suunnitelmaan. Jos Venäjälle annetaan 180 päivää aikaa Virossa, maasta ja kansasta ei jää paljon jäljelle. Infrastruktuuri tuhotaan tai varastetaan, ja siviiliväestöä tapetaan tai pakkosiirretään Siperiaan. Puolessa vuodessa ehtii järjestää vaikka vaalit, joissa Viroon jäänyt venäläismielinen vähemmistö (25%) äänestää äiti-Venäjään liittymisen puolesta kuten Krimillä, tms.

Tämä skenaario tietenkin olettaa, ettei NATOn pelote ja pidäke ansalankajoukkoineen yms. pidä Baltiassa. Silloin puolustuksen pitää pitää. Ensin tulee mieleen, että Viron täytyy varautua hyökkäykseen sulutuksin: miinoittamalla, murrostamalla ja hävittämällä mahdollisia hyökkäysuria. Toiseksi: NATOn täytyy ottaa sodassa nopeasti täydellinen ilmaherruus Baltiassa ja lamauttaa Venäjän ilmapuolustus. Kolmanneksi: liittolaisten täytyy tukea ja osallistua tähän sotaan tosissaan, etenkin pitkän kantaman aseilla maalla ja merellä sekä kyber-, hybridi- ja avaruussuorituskyvyillään.

Kaja Kallaksen kirjoitus saattaa hyvinkin olla vain politikointia ennen NATOn huippukokousta Madridissa. Mutta uhka Virolle pysyy eksistentiaalisena.

 

Suwalkin käytävä

Liettua katkaisi Kaliningradiin menevät rautatiekuljetukset EU:n pakotelistalla olevien tuotteiden osalta. Se on herättänyt NATOssa vanhan huolen Suwalkin käytävästä. Avaisiko Venäjä maaväylän Kaliningradin eksklaaviinsa?

Tuskin. Venäjän pitäisi ensin suostutella Valko-Venäjä operaatioon. Se ei onnistunut edes Ukrainan sodassa.  Toiseksi Suwalkin käytävän avaaminen ei olisi mikään NL:n läpihuutojuttu: SU-walk-in. NATOn joukot etelässä (Puola) ja pohjoisessa (Baltian maat) tukkisivat tien ja katkoisivat käytävän.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008905568.html

Pikemminkin on päinvastoin. Kaliningradin eksklaavi on rasite Venäjälle. NATO pystyy saartamaan sen maa-, meri- ja ilmavoimilla panttivangikseen: Jos Venäjä hyökkää Baltiaan, Kaliningrad on ensimmäinen uhri. Venäjän Itämeren laivasto upotetaan. Ja sotilastukikohta tuhotaan maan tasalle.

 

Ukrainan tilanne

Ukrainan itärintamalla Venäjä vihdoin ymmärsi painopisteen merkityksen: voiman voittaa ylivoima. Venäjällä on joidenkin lähteiden mukaan 10-kertainen määrällinen ylivoima tykistössa ja kranaateissa. Ukrainan infrastruktuuri, siviilit ja sotilaat kuluvat rumputulessa. Sitkeä vastarinta viivyttää ja hidastaa Venäjän etenemistä. Mutta vetäytyminen ja irtautuminen tulimyrskystä olisi vähitellen paikallaan. Mottiin – tai saarroksiin kolmelta suunnalta – ei kannata jäädä merkityksettömien kylien ja pikku kaupunkien (Severodonetsk ja Lysychansk) takia. Sitä paitsi Ukrainan rintama suoristuisi ja puolustuslinja lyhenisi, jos joukot vetäytyisivät edullisempiin asemiin itärintamalla.

https://www.youtube.com/watch?v=d720hwlH3PU

Venäjän painopiste on toisaalta poistanut paineen Kiovan, Harkovan ja Hersonin ympäristöstä. Ukraina valtaa alueet takaisin – tai pääsee vastahyökkäyksiin.

Ukraina on myös hiljalleen saamassa laadullisen ylivoiman tykistölleen. Tulivoiman voittaa tarkkuus ja ulottuvuus. Raskailla raketinheittimillä ja monipuolisin ampumatarvikkein Ukraina pystyy iskemään Venäjän tykistöön kaukaa ja kovaa joutumatta itse tulen alle, kunhan vastatykistötutkat ja muu tiedustelu ensin paikantaa vihollisen asemat gps-ohjautuville raketeille, kuorma-ammuksille ja sirotemiinoille.

Kulutussodan sijasta Mustallamerellä käydään jonkinlaista asemasotaa. Ukrainalta puuttuu laivasto. Mutta Venäjänkään laivasto ei pysty operoimaan lähellä Ukrainan rannikkoa meritorjuntaohjusten pelossa.

Ilmasodassa pattitilanne jatkuu. Kumpikaan osapuoli ei ole saavuttanut ilmaherruutta. Kun NATO tai länsimaat eivät uskalla luoda lentokieltoaluetta Ukrainan ylle, tarvittaisiin toisenlainen game-changer: raskaita länsimaiden tiedustelu- ja taistelulennokkeja Ukrainan taivaalle iskemään maa- ja merikohteisiin.

 

Juhannustanssit

Taistelutantereista armottomimmalla tanssi jatkuu niin kauan kuin soitto soi. Keskuspankit ovat jo alkaneet viedä boolimaljaa pois juhlaväen ulottuvilta. Juhannussiman ja sillin sijasta tarjotaan turskaa ja kuravettä. Syksyn rapujuhlat on peruttu.

Pörssi pakittaa. Irtautumiset tappiollisista osakkeista ja jossain määrin myös muista huonoimmin tuottaneista lapuista on kasvattanut sotakassan suurimmilleen sitten vuoden 2020. Vastahyökkäykseen on lähdetty perinteisesti syksyn alennusmyynneissä.

Listaamattomat yritykset jaksavat yllättää: Before Holding Oy jakoi jättiosingon, joka kuittasi noin viidenneksen sijoituksestani. Siitä oli tosin vähennetty listaamattoman yrityksen 7,5%:n osinkovero. Jäin ihmettelemään, mistä firmalle on kertynyt jaettavaa. Täytyy selvittää lomaviikolla. Ensimmäinen epäily kyllä oli, että toimiva johto ja hallitus tyhjentävät firman/kassan kokous- ja konsulttipalkkioihin yms. ja jakavat hyvitykseksi osakkaille yhden kunnon osingon, ennen kuin yritys asetetaan selvitystilaan tms.

ETF-salkun Suomi-indeksi (OMXH25) on pärjännyt nyt vuoden ajanjaksolla yhtä hyvin – eli huonosti – kuin aktiivisalkun osakkeet. Ulkomaiset ETF:t on ulostettu salkusta stop-lossien avattua portit. Vähiin ovat laput käyneet. Onneksi kuplaantuneet lohkoketju- ja kryptovaluutta-ETF:t poistuivat salkusta jo hyvissä ajoin, samoin kuin uusenergia-ETF:t. Akkuteknologia-, Nasdaq- ja maailmanindeksit pitävät vielä päätään pinnalla.

Rahastosalkku on joutunut myös perääntymään. Etenkin PYN Elite on ottanut osumaa.

Kaiken kaikkiaan arvopapereiden arvostustasot ovat normalisoituneet ja ostopaikkojakin alkaa jo näkyä. Hiljaa hyvä tulee. Aurinkoista kesänjatkoa!

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.6.2022 06.56

Syyttävä sormi kiinnittää huomion koko kämmeneen. Joka osoittaa yhdellä (etu)sormella toista, osoittaa kolmella itseään ja peukalolla kolmatta osapuolta.

Rydman himoaa vahvan näytön perusteella sakkolihaa. Vaikka liha on heikko, kannattaa silti yrittää hillitä himonsa ja hallita halunsa. Etenkin perinnöllinen (?) parafilia – kuten rikoksiin johtava pedofilia – on syytä pitää lukitussa kaapissa, ettei häkki heilahda. Rydmanin tapauksessa tuomioistuinta ei kuitenkaan kaiketi tarvita, kun rikoksesta ei ole saatu näyttöä.

Mediatuomioistuin sen sijaan otti Rydmanin hampaisiinsa. Sopimaton käytös ei sovi poliitikolle. Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Tai kyynisemmin: julkisuuden henkilön pitää varoa erheitä, virheitä, vahinkoja ja heikkouksia, jotka vallan vahtikoira voi kaivaa esiin ja raadella julkisesti. Mutta jos julkkiksella jää luu käteen tai tuntee kovasti kunniaansa loukatun, voi aina yrittää palauttaa mediatuomioistuin tai toimittelija syytettyjen penkille rikosilmoituksella. Mutta ei se poista mainetahraa internetistä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0543b330-8362-4baf-a257-7736363b74f5

Helsingin Sanomien tilauksen lopetin muistaakseni 1997. Tutkivan ja taustoittavan journalismin laatu alkoi lehdessä laskea kuin lehmän häntä suunnilleen silloin. Aluksi häiritsi uusien (tyhjän-, tyhmän- ja tuhman-) toimittajien puutteellinen suomen kielen taito ja yleissivistymättömyys. Sitten se muuttui ensin hutkivaksi journalismiksi ja myöhemmin punavihersokeaksi kepitykseksi tai agenda-journalismiksi. Nykyisin Helsingin Sanomat voisi muuttaa nimensä vaikka Stadin Seiskaksi.

HS:n palkittu toimittaja Paavo Teittinen on profiloitunut jutuissaan hyväksikäyttäjien paljastajana. Sinänsä on tietenkin hyvä, että koululaisilla, lukiolaisilla ja kielitaidottomilla maahanmuuttajilla on puolustajansa maan suurimmassa sanomalehdessä. Mutta eri asia on se, haluaako HS profiloitua skandaalinkäryisten ajajahtien raportoijana. Mieluummin lukisin niistä Alibista, Seiskasta tai Iltalehdestä. Tilaajansa kullakin.

https://areena.yle.fi/audio/1-61930229

Ja sitten se peukalo keskellä kämmentä: Amanda armas kippuravarvas veti ilmeisesti herneen nenäänsä erosta Willestä. Sen jälkeen alkoi mustamaalauskampanja, perättömät ilmiannot ja muu kiusanteko. Sitä kutsutaan femiiniseksi väkivallaksi, sosiaaliseksi myyräntyöksi (engl. social undermining) taikka maineenraiskaukseksi tai maineen joukkoraiskaukseksi (engl. face rape, character assault, character assassination). Tai tällaisen kuvan uutisista olen asiasta saanut.

Tarkoitus ei ole puolustella mitään osapuolta. Tangoon tarvitaan kaksi. Ja kimppakivaan useampi. Rikosta tästä tuskin saa aikaan mikään osapuoli. Kyse on riita-asiasta. Ja riidat ratkaistaan siviilioikeudellisesti – tai sovitaan. Sopiminen olisi minusta paras ratkaisu. Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Toisin sanoen: Millaista vahinkoa on aiheutettu? Millaista vahinkoa Wille aiheutti alaikäisille? Millaista vahinkoa Amanda & Co aiheutti Willelle? Montako Chydeniusta (toimintatonnia) Ryydman maksaa alaikäisille? Paljonko mania Blick & Co Ryydmanille? Jne.

https://www.youtube.com/watch?v=95nYOJoWg60

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 20.6.2022 01.45

Vanhemmat herrasmiehet – kuten Esko Kiesi – toki tietävät, mikä on naisen paras ikä. Se on N = 0,5M + 7 vuotta (v. 1948 painetun Naisen oppaan mukaan).

Esimerkiksi 25-vuotiaana Wille W. Rydmanin olisi ollut soveliasta seurustella 19,5-vuotiaan neidon kanssa. Nyt 36-vuotiaana hänelle sopisi 25-vuotias daami.

Sillä varauksella, että Audi-mies Kiesi saattaa tuntea kiesit paremmin kuin naiset.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000122423.html

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 18.6.2022 02.17

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Toisaalla täällä ennakoin (Ukrainan tiedustelujohtoon viitaten), että sota kääntyy Ukrainan eduksi elokuussa ja päättyy jossain muodossa vuoden loppuun mennessä.

Suomen tappioista en sano mitään. Tuhat vuotta uhka on tullut idästä. Sitä ei muuta mikään.

Näytä koko viesti