Olet täällä

Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 29.7.2021 10.13

Vanha manner näkyy lyövän USAn ja Kiinan mennen tullen olympiamitaleissa. Tuossakin päiväsaaliissa pelkästään Italia, Alankomaat ja Saksa saivat 42 mitalia.

Taloudellisessa kilpailussa menestys on nihkeämpää. Ei tule kultaa taikka kunniaa niissä kisoissa.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 21.7.2021 07.13

Kuoleman todennäköisyys on tasan 100%. Sitä ei tarvitse pelätä.

Koronan vaikutukset vaihtelevat. Joku kuolee, toinen vammautuu, kolmannelle ei käy kuinkaan.

Pari piikkiä on riskittömämpi vaihtoehto. Kustannus-hyöty -suhde on kohdallaan.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 11.7.2021 06.01

Sananen sananvapaudesta (11.7.2021)

Säilä on lyömämiekka, jolla saa pisteen myös vastustajan sivaltamisesta. Sanan säilällä sivaltamisesta saattaa saada somessa myös ylä- tai alapeukkuja.

Sir Edward Bulver-Lyttonin (1803-1873) mukaan kynä on miekkaa mahtavampi: ”Beneath the rule of men entirely great, the pen is mightier than the sword.”

Mistä miekasta onkin lyhyt aasinsilta 80-vuotispäiviään 11.7.2021 viettävään miekantuppipäiväkäskyyn. Siinä C. G. E. Mannerheim viittasi vapaussodan aikana Antreassa 23. helmikuuta 1918 antamaansa Miekkavalaan, jossa valkoisen armeijan ylipäällikkö vannoi, ettei pane miekkaansa tuppeen ”ennen kuin viimeinen Leninin soturi ja huligaani on karkotettu niin hyvin Suomen kuin Vienan Karjalastakin”.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Miekantuppip%C3%A4iv%C3%A4k%C3%A4sky

Käskyn taustalla oli myös se, että oikeisto ja vanhat heimoaktivistit olivat piikitelleet Mannerheimia siitä, ettei alkuperäisen Miekkavalan lupaus ollut toteutunut. Varsinkin kun Suomeen oli kantautunut tietoja Itä-Karjalan suomalaiseen ja karjalaiseen väestöön kohdistuvista vainoista 1930-luvulla. 

Tuumasta toimeen.

Suomen historian suurin yksittäinen sotatoimiyhtymä, kenraaliluutnantti Erik Heinrichsin komentama Karjalan Armeija (Kar.A) aloitti hyökkäyksensä 10. heinäkuuta 1941. Tavoitteena oli vallata talvisodassa menetyt Laatokan Karjalan alueet takaisin ja jatkaa hyökkäystä Itä-Karjalaan. Mannerheimin päiväkäsky oli tarkoitettu moraalinkohotukseksi näille kahteen armeijakuntaan ja yhteen taisteluryhmään jaetulle noin 100 000 miehelle.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Finnish_advance_in_Karelia_during_the_Continuation_War_fi.svg

Maailmanhistorian tuhoisin piiritysyritys uhrimäärällä mitaten (1 – 2,5 milj. neuvostokansalaista) vei Karjalan armeijat kaksoispihtiliikkeeseen Leningradin porteille ja Syvärin rannoille lähes 900 vuorokaudeksi.

Akateemisen Karjala-Seuran kunnialaulun sanoin ja sävelin piirrettiin miekalla sananvapauden rajoja Vienanlahdesta Laatokkaan.

Heikki Nurmion sanoittamassa Jääkärimarssissa (1917) ”Vienan rannat ja maa” määriteltiin kuuluvaksi Suomeen: ”Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks’ suuri on Suomen valta.” Vienan-ystävänä tunnettu kirjailija Ilmari (Iki-) Kianto taas kirjoitti Vienan-retkestään kirjan Suomi suureksi – Viena vapaaksi (1918), jonka koko painos on takavarikoitu. Valtion tiedostuslaitos julkaisi vuonna 1941 Suur-Suomi-aatetta tukeva saksankielisen teoksen Finnlands Lebensraum, jonka tarkoituksena oli perustella tieteellisesti Itä-Karjalan ja Inkerinmaan liittämistä Suomeen.

Länsimaisissa demokratioissa sananvapauden ydin on ennakkosensuurittomuus. Esimerkiksi Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä. Sananvapautta rajoittavat erityistapauksissa alemman tason lait. Ja vastuu.

Itämaissa sananvapautta rajoittaa myös itsesensuuri, sosiaalinen paine ja uskonnolliset lait. Islamilaisessa sananlaskussa sanotaan, että jokaisen sanan tulisi kulkea kolmen portin läpi, ennen kuin se lausutaan. Ensimmäinen portinvartija kysyy: onko se totta? Seuraavalla portilla kysytään: onko se tarpeellista? Ja kolmannella: onko se ystävällistä?

Sananvapauden viimeisen sanan sanoo kuitenkin ennakkosensuurin vastaisen sanasodan esitaistelija Idi Amin: ”There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.

Näytä koko viesti
Matkalla 50 miljoonaan euroon - 10.7.2021 12.08

Homo homini lupus.

Näytä koko viesti
Matkalla 50 miljoonaan euroon - 8.7.2021 06.31

Dharma kirjoitti:

Täydellisessä paikassa täydelliseen aikaan. Olispa vielä itse edes sinne päin samaa tasoa. Tätä miettiessäni mietin, miksi jaksan uida paskassa niin paljon, kun helpommallakin pääsisi? Ei tarttis tätäkään palstaa lukea, kun evvk, kuten niin moni muukin verotuksesta koronaan.

Sama pohdituttaa itse kutakin. Korona ja verotus etenkin.

Kahden proteiinipiikin saaneena nyt voisi olla otollinen aika ottaa koko virus immuunijärjestelmän höyhennettäväksi. Sen päälle sitten vielä kolmas piikki delta- tai epsilon-variantin varalta elokuussa (sekä Suomen rokotustodistusta ja matkustelua varten). Immuunisuoja loppuiäksi.

Tai sitten se perinteinen tapa: Lentokentältä mukaan Kyrön käsidesi ja suuvesi. Muscovites baarista sisäisesti nautittavaksi pullollinen Coronaa sitruunan kera. Marines Clubilta tarttuvat taudit. Ja verotuskin kevenee.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 3.7.2021 03.35

Puolivuotiskatsaus 2021-H1

Suomi-salkun listatut osakkeet ovat jaksaneet puskea ylämäkeen kesähelteilläkin.

Vuoden alusta tuottoa on tullut 24,26%, kun indeksi on kivunnut 16,94%. Salkku on lyönyt indeksin 6 kuukaudessa 1,4-kertaisesti. Viiden vuoden jaksolta vastaavat tuottoluvut ovat 20,35% ja 10,45% p.a. Listaamattomista osakkeista ei ole raportoitavaa (paitsi Bioretecin ilmaveivaus 3,90 euron listautumishinnasta 3,00 euron rahoituskierrokseen, johon en osallistunut).

ETF-salkun ainoa suomi-indeksiosuus on tuottanut aika tarkkaan saman kuin 15 ulkomaalaista ETF:ää, jotka nousivat vuoden alusta 10,58%. Tämä passiivinen salkku jäi kuitenkin vertailuindeksilleen (MSCI World Tr Net), joka tuotti 13,22%. Aktiivisemmalla salkunhallinnalla tämänkin osasalkun tuottoa pitäisi saada ylemmäs, kun aikaa ja ajatuksia kertyy enemmän.

Rahastosalkun tähti tällä puolivuosikaudella oli PYN Elite, jonka tahti parantui alkuvuoden takkuilusta. YTD-tuotto on nyt 24,17%. ML Eläke+ nousi puolessa vuodessa vain puolet siitä eli 12,5%. Hännänhuipuksi on jäänyt OP-Kiina-A vajaan 10%:n tuotollaan.

Näytä koko viesti
Matkalla 50 miljoonaan euroon - 1.7.2021 10.16

Onnittelut opintojen jatkosta ja uusista tavoitteista!

Alfa-miehiähän eivät betat ja deltat hetkauta. Wuhanin nuha iski rokottamattomaan veljenpoikaan, mutta ei ollut syysflunssaa kummoisempi. Itse odottelin 5-kymppisenä 6 kk Suomessa Pfizerin 1. rokotetta, jonka jälkeen kävin hakemassa toisen samanmoisen Dubaista, kun rokoteväli siellä on 3 viikkoa Suomen 3 kk:n sijasta.

Hanoi rocks, jos on Petri Ylermi Niemen eliittirahaston kyydissä.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 5.6.2021 09.15

Tule vaisuus

Ennustaminen on veikeää, etenkin sijoitusten.

Suomi-salkun listatuista osakkeista Harvia otti johtopaikan kärkikolmikossa (9,2% osuudellaan salkusta). Remedy jäi nyt niukasti sen taakse (9,1%). Marimekko pitää edelleen kolmossijaa. Kärkiviisikkoon ovat vihdoin nousseet myös sekä Tecnotree että Boreo. Yksittäisistä osakkeista ne ovat ainoat kolmen pelimerkin ratsut. Listaamattomista firmoista Bioretec ilmoitti ennakoidusti peliliikkeestään. Se aikoo listautua 3,90 euron kappalehinnalla.

ETF-salkussa vaihdoin puolen vuoden tarkkailujakson lopulla kahta sijoitusta. L&G Clean Energy UCITS ETF sai lähteä. Oston ajoitus vuodenvaihteessa epäonnistui, ja indeksiosuus liukui tappion kautta ulos salkusta. Uskoni uuteen energiaan megatrendinä ei kuitenkaan horjunut. Korvaavana sijoituksena ostin L&G Hydrogen Economy UCITS ETF:ää. Toisena luiskaan lähti Wisdomtree Cloud Computing UCITS ETF. Sen korvaajaksi harkitsin Invesco Nasdaq Next Generation 100 UCITS ETF:ää. Mutta en lukematta Avaintietoesitettä.

Avaintietoesite

Tämä asiakirja antaa sijoittajalle avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston luonteen ja siihen liittyvät sijoitusriskit. Asiakirjaan tutustumista suositellaan, jotta sijoittaja voisi tehdä sijoituspäätöksensä tietoon perustuen.

Indeksi: Indeksi pyrkii seuraamaan seuraavan sukupolven Nasdaq-listattujen muiden kuin talousyhtöiden tuottoa, eli siihen huomioidaan markkina-arvoltaan sata suurinta Nasdaq-listattua yhtiötä, jotka eivät ole mukana NASDAQ-100 Index® -indeksissä. Jotta arvopaperin voi sisällyttää indeksiin, sen on täytettävä NASDAQ100 Index® -indeksin kelpoisuusvaatimukset. Tämä indeksi mittaa markkina-arvoltaan sadan suurimman yhdysvaltalaisen ja kansainvälisen Nasdaq-listatun muun kuin talousyhtiön tuottoa, ja siihen huomioidaan sata suurinta arvopaperia, jotka eivät ole tällä hetkellä mukana NASDAQ-100 Index® -indeksissä. Sisällyttäviksi kelpaavat kantaosakkeet, seurantaosakkeet, hyötyintressien tai kommandiittiyhtiön osakkeet sekä American Depositary Receipt -sijoitustodistukset ("ADR"), jotka voivat olla myös muiden kuin Yhdysvaltalaisten liikkeeseenlaskijoiden myöntämiä. Indeksi painotetaan uudelleen neljännesvuosittain. https://www.op.fi/viewtradingsbrochures/documents/IE00BMD8KP97/data/fi/brochure

Taidatkos sen kirkkaammin kertoa selvällä suomella. Oma lukihäiriöni pakotti kuitenkin kaivamaan esiin Invescon alkuperäisen kuvauksen siitä, millaiseen indeksiosuuteen olen sijoittamassa:

The Invesco NASDAQ Next Gen 100 Fund (Fund) is based on the NASDAQ Next Generation 100 Index (Index). The Fund will invest at least 90% of its total assets in the securities that comprise the Index by investing in the 101st to the 200th largest companies on the NASDAQ. As a result, the portfolio may be concentrated in mid-capitalization stocks. The Index is comprised of securities of the next generation of Nasdaq-listed non-financial companies; that is, the largest 100 Nasdaq-listed companies outside of the NASDAQ-100 Index®. The Fund and Index are rebalanced quarterly and reconstituted annually.

Lyhyesti: ETF sijoittaa yrityksiin, jotka ovat markkina-arvoltaan 101. – 200. suurimmat Nasdaq-listalla. Finanssialan yrityksiin se ei sijoita.

Jos Google-käännökset kelpaavat Avaintietoesitteeseen – eikä kukaan valvo käännösten laatua – mahtaako sijoittaja EU:ssa ymmärtää ”rahaston luonteen ja siihen liittyvät sijoitusriskit” paremmin siansaksaksi tai lampaanlatinaksi kuin esimerkiksi englanninkielisestä esitteestä?

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 8.5.2021 12.20

HX miljardin taalan kysymys

Suomen valtiontalouden suurin investointi lähi- ja kaukovuosiksi ratkaistaan tänä vuonna 2021. Valtioneuvosto valitsee Hornetien suorituskyvyn korvaajan viiden toimittajan vaihtoehdoista (Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 sekä Saab Gripen).

Asiantuntijoita tällaisen investoinnin arviointiin toki löytyy joka kannonnokalta ja navetankulmalta, mutta se korkein viisaus ja kaikkien alojen asiantuntemus asustaa Helsingin Yliopiston humanistisessa tiedekunnassa ja päivystävien dosenttien päissä.

Suomi, joka lähettää laitteita Marsiin, osannee kehittää muitakin teknologisia maanpuolustusratkaisuja kuin perinteisiä ihmisohjattavia ja epäekologisia rynnäkköhävittäjiä.

HX-hankkeen kokonaishinta tulee olemaan 20–30 miljardia euroa. Hyödyllisempää olisi sitoa tämän kokoluokan summia hyökkäystä todennäköisempien turvallisuusuhkien torjuntaan: olemassa olevien konfliktien ratkaisuun sekä siirtolaisvirtojen, tartuntatautien ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen riski 2020- ja 2030-luvuilla on minimaalinen. Se on vähintään yhtä pieni nyt kuin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä.

Jussi Pakkasvirta

alue- ja kulttuurintutkimuksen professori, Helsingin yliopisto

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007957539.html

Arvon professorin mielipidekirjoitus vilisee viittauksia Marsiin, epäekologisiin rynnäkköhävittäjiin, HX-hankkeen hintoihin, todennäköisempiin turvallisuusuhkiin ja vaaran vuosien minimaalisiin riskeihin, joista vilkkaammalla mielikuvituksella varustettu alter egoni A. ArvoAvro LancasterPervonen voisi olla eri mieltä kohta kohdalta:

H. G. Wellsin kirjassa ja O. Wellesin radiokuunnelmassa Maailmojen sota marsilaiset saapuvat valloittamaan Maan. On hienoa kuulla, että maailmojensodista selviytyneen pienen Suomen Avaruushallinto on vihdoin lähtenyt imperiumin vastaiskuun valloittamaan Marsia.

Maanpuolustusta modernisoidaan myös perinteisissä aselajeissa: ilmavoimien HX-projektissa, merivoimien Laivue 2020-hankkeessa ja maavoimien pienemmissä uudistuksissa. Epäekologisuus ja epäinhimillisyys taitavat kuitenkin kuulua sotakoneiden luonteeseen kuin nyrkki silmään. Sodan logiikka on sumea: voittoa tavoitellaan tappioita tuottamalla. Sodan koiraat uhoavat aseillaan, ettei sotaa syttyisi. Kuten jo muinaiset latinistit loihe lausumahan: Si vis pacem, para bellum.

HX-hankkeen edeltäjänkin kustannukset nousivat miljardiluokkaan. Kun Hornetien hankinnasta 1990-luvulla päätettiin, lama oli syvimmällään ja markan arvon alentuminen kohotti hävittäjähankinnan hintaa. Uhkan todennäköisyyden lisäksi pitää arvioida vaaran suuruutta. Sodan hinta on kova. Ihmishengelle ja infrastruktuurin tuhoutumiselle täytyy laskea lunnas, puhumattakaan tärkeämmistä arvoista. Olemassa olevat konfliktit, siirtolaisvirrat, tartuntataudit ja ilmastomuutos tuntuvat Suomen rajojen sisällä vain leudolta henkäykseltä, jos sotaan verrataan.

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Aseellisen hyökkäyksen riski ei voi kuitenkaan olla minimaalisen pieni, jos tuho on katastrofaalisen suuri. Sodan todennäköisyys saattaa tosin vaikuttaa vähäiseltä toteutuneen historian valossa, mutta vaaran vuosina ja toisen maailmansodan jälkeen asekätkijät, Marttisen miehet, Valpon vangit, yöpakkashallitukset ja suomettajat arvioivat todennäköisyyden toisin. Muistelivat ehkä valvontakomissiota ja Porkkalan vuokrausta taikka DDR:n poikkeustilaa, Unkarin kansannousua, Prahan kevättä tai Afganistanin sotaa.

Hybridisota on jo syttynyt. Aluetutkimuksen professorin täytyy katsoa puusilmällä Transnistriaa, Georgiaa (Abhasia ja Etelä-Ossetia), Krimin miehitystä ja Donbassin sotaa, jos ei sitä näe. Kulttuuritutkimuksen professori varmaan tunnistaa sekä (suoran) aseellisen sodankäynnin että (epäsuoran) ei-fyysisen väkivallan. Informaatiosodankäynnissä mis- ja disinformaatio, subversio, maskirovka, kompromettointi ja muu kulttuurinen mädättäminen kuuluvat keinovalikoimaan. Joskus asialla on hyödyllinen hölmö, toisinaan taas koko viides kolonna.

Panssarimarssilais-marskilaisesta perspektiivistä katsottuna marxismi-leninistiset ajatuskuplat sietää puhkaista. https://www.youtube.com/watch?v=z3y_-SFss6c

Pitämällä katse pallossa. Eli asiantuntevalla arviointiosaamisella, jolla haetaan parasta mahdollista suorituskykyä erilaisiin uhkaskenaarioihin budjetin puitteissa. 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-hx-kisa-pani-valmistajat-lujille-keraa-nyt-kehuja-tama-on-kansainvalisesti-uniikki-malli/31fef6b0-8352-4730-b957-aaa241eaa5f5

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 30.4.2021 06.44

Vapun kunniaksi päästetään vilkkaammalla mielikuvituksella varustettu alter egoni Antti A. Pervonen spekuloimaan siman ja tippaleipäaivojen voimin muutakin maailman menoa kuin sijoitussalkkua. Aloitetaan ministerisalkusta.

Pentti Arvonen kommentoi EU:n elvytyspakettia Uudessa Suomessa:

Unkari saa EUltä 7mrd€, ja poistaa näillä rahoilla tuloverotuksen alle 25-vuotiailta. Italia saa 173mrd€, ja korottaa lapsilisiä 250€/kk aina 21 ikävuoteen asti. Espanja saa 140mrd€, ja aloittaa 4-päiväisen työviikon kokeilut. Suomi maksaa 4,5mrd€, ja kiristää veroja, maksuja ja nostaa kansalaisten elinkustannuksia. Elämme syvän idiotismin aikaa. Nykyhallitus tuhoaa Suomen vuosikymmeniksi.

Suomen huulipunahallitus saisi ottaa oppia konkretiasta Unkarilta, Italialta ja Espanjalta – vaikka eivät näidenkään maiden ehdotukset aivan loppuun asti ajatelluilta vaikuta.

Unkarille pisteen veronkevennysehdotuksesta. Tuloverotuksen poisto alle 25-vuotialta kannustaa nuoria tulonhankintaan ja helpottaa työllistymistä, jos pienemmästäkin palkasta jää jotain käteen. Toisaalta 18...24-vuotiaat (tai nuoremmat) saattavat hyötyä täysipäiväisestä opiskelusta enemmän kuin työnuran aloittamisesta aikaisin. Tätä paremmin saattaisi toimia yleinen ja yhtäläinen verovähennysoikeus: kun lapsuusiässä kulut ylittävät tulot, kansalaiselle kertyy (laskennallisia) tappioita, jotka sitten uran alkuvuosina saisi vähentää tuloista.

Italialle pisteet korotetuista lapsilisistä... aikuisille. Peräkamarin pojat ja tytöt kiittävät. Syntyvyyttä tämä tuki tuskin lisää. Parempi olisi jakaa lapsilisät etupainotteisesti. Unkarin mallissa perhe saa ”lapsilainan” (yli 30 000 euroa), joka lyhenee, kun lapsia syntyy, ja kolmannesta lapsesta laina annetaan anteeksi kokonaan. Neljännestä lapsesta äiti vapautuu tuloveroista loppuiäkseen. Jne. Unkarissa perhepoliittinen tuki on kääntänyt syntyvyyden nousuun: Mutta ei aivan pikku rahoilla: siihen käytetään 4,7% BKT:sta.

Espanjalle pisteet lyhennetystä työviikosta. Kyllä 40 tuntia töitä ehtii neljässäkin päivässä paiskia. Työaikojen joustavuus saattaisi sopia paremmin turismista toimeentulonsa hankkivalle maalle. Joskus viikossa riittää töitä vain yhdelle päivälle (korona-aikana), toisinaan taas töissä kuluu koko seitsenpäiväinen viikko. Näiden keskiarvo on toki tuo neljä päivää.

Suomen hallituksen punavihersiirtymän sijasta katselen mieluummin punaisten ja vihreiden haalareiden siirtymistä Ullanlinnanmäelle.

Hauskaa vappua!

Näytä koko viesti