Olet täällä

Venäjän tilanne - 17.5.2022 10.54

Virginie kirjoitti:

Eräs Venäjän armeijan heikkouksista on, että työpaikat jaetaan suhteilla ja korruptiolla, kun taas ammattikenraalit erotetaan, jos Kreml on  syystä mistä tahansa johonkin asian tai ihmiseen tyytymätön. 

 

Venäjällä on ryssimiseen pitkät perinteet.

Erottaminen on rangaistuksista pienin, jos tsaari on  tyytymätön asiaan tai ihmiseen,. Etenkin etevimmät pääsevät helposti hengestään, nielevät myrkkyä tai päätyvät vankileirien saaristoon. Jo(e-setä) Stalinkin teloitutti parhaat upseerinsa toisen maailmansodan kynnyksellä.

Palloa on tietenkin vaikea saada maaliin, jos johto ei kerro, missä maali sijaitsee, ja siirtelee vielä maalitolppiakin paikasta toiseen.

Aluksi tarkoitus oli ilmeisesti vallata nopeasti Kiev ja vaihtaa hallinto. Mutta painopistettä ei asetettu tavoitteen mukaisesti. Voimia ei keskitetty, vaan Ukrainaan hyökättiin 5 tai 6 eri suunnasta. Tasajako ei ole taktiikka.

Kantapään kautta läksy opittiin ja painopiste asetettiin: Donbas. Väärä paikka painopisteelle. Ukrainalla on Donbasissa parhaat joukkonsa, jotka ovat menestyksellisesti taistelleet venäläisiä vastaan jo 8 vuotta. Vaikea on sieltä voittoa hakea. Ja vaikka venäläiset pystyisivät maata Itä-Ukrainasta valtaamaan, isku suuntautuu tyhjyyteen. Turhaa varjonyrkkeilyä.

Venäjä on saavuttanut menestystä ainoastaan Etelä-Ukrainassa. Krimiltä etelärannikkoa edenneet joukot ovat onnistuneet toimissaan. Luonnollinen painopiste olisi ollut Odessan seutu. Vanhan Leninin kehotuksen mukaan pistintä pitää työntää syvemmälle sinne, minne se uppoaa. Ukrainan etelärannikon haltuunotolla Transnistriaan asti olisi ollut myös laajempaa sotilaallistakin merkitystä.

Ukraina näyttää kartalla sinikeltaiselta paistinpannulta, jonka kaasuliekillä ryssä paistuu voisulassa.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 15.5.2022 03.58

Shell in May and go away!

 

Voitonpäivänä juhlittiin Venäjän tappioita. Ukrainan shoot-and-scoot -taktiikka tekee tuhojaan. Örkkiarmeijaa maatuu kasviravinteeksi Ukrainan mustaan multaan. Mutta tykitystä täytyy jatkaa vielä pitkään. Käänne sodassa voisi tapahtua elokuussa. Ja sota saattaa päättyä vuoden loppuun mennessä.

Suomessa Voiton päivää vietetään ystävänpäivänä 14. helmikuuta, ehkä Ukrainassakin 2023.

https://news.sky.com/story/ukraine-war-military-intelligence-chief-optimistic-of-russian-defeat-saying-war-will-be-over-by-end-of-year-12612320

Käärmesaarella kähisee. Saaren takaisinvaltaus olisi Ukrainalle merkittävä propagandavoitto. Mutta ilman vahvaa ilmatorjuntaa elo ei ole siellä herkkua kenellekään. Saari sijaitsee kuitenkin kummankin osapuolen kannalta stretegisesti tärkeällä paikalla.

Venäjä pystyisi sieltä tulittamaan ohjusiskuin Odessan rannikkoa ilman pelkoa, että Ukraina upottaa Putinin itsetunnon jatkeet Mustanmeren pohjaan.

Ukraina puolestaan saisi Krimin Sevastopolin laivastotukikohdan omien ohjustensa vaikutuspiiriin. Kyseessä voisi olla esimerkiksi Viron Israelista hankkima Blue Spear -pintamaaliohjus, jonka maa hankki Suomen vanavedessä (Gabriel V). Sekä Viro että Israel ovat toki tiedon kiistäneet.

https://www.jpost.com/international/article-706661

Huhumyllyn mukaan Putin sairastaa leukemiaa. Johan solumyrkyn lykkäs.

 

Sell in May and go away!

Tänä vuonna olisi kannattanut myydä osakkeita viimeistään vappuna – tai mieluummin jo alkuvuodesta. Vappurallia ei tullut. Tuli vain Tuukan romuralli Esplanadin pikataipaleella.

Salkku on ottanut osumaa kuin ryssän panssarikolonna. Tällaisissa laskuissa pelkkä tappiollisten osakkeiden myynti ei pysäytä syöksykierrettä. Ne kun tuppaavat olemaan viimeksi ostettuja pieniä tarkkailupositioita. Suuret (laskennalliset) markkina-arvonalennukset tulevat taas kauan sitten hankituista ”tenbaggereistä”. Niitä olisi henkisesti helpompaa myydä stop-lossiin, jos edelleen nauttisi rajoitetusta verovelvollisuudesta: myynnistä ei menisi verokarhun taskuun varmana ”tappiona” luovutusvoittoveroa.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 7.5.2022 03.43

Virginie kirjoitti:

Kk-lahjoituksen aika. En olisi koskaan uskonut, että rahoittaisin joskus sotimista. Nyt, kk-avustukseni saa Ukrainan keskuspankin rahankeräys asevoimille. Pankkitili löytyy linkin takaa:

https://www.reservilainen.fi/uutiset/kuinka_auttaa_ukrainalaisia_katso_l...

Ukrainan pelastus-armeijan kesäpataanvetorahastoon minunkin roponi ropisivat. Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu ryssän helvettiin vilahtaa.

Jos Walin kauhalla ja muilla tarkkuuskivääreillä lähetetään sieluja taivaaseen laaki ja vainaa -tahdilla, Venäjän elävän voiman kuolettamiseen Ukraina tarvitsisi noin 200 tuhatta patruunaa. Lapuan .338 Mag maksaa 6...20 euroa kappale. Se olisi kustannustehokas tapa lopettaa sota.

Sotamies on myös palkkansa ansainnut. Ukrainassa minimipalkka on runsaat 200 euroa / kk. Keskipalkka huitelee vajaassa 500 eurossa. Kun ei itse kärsi lähteä kärsimään vilua ja nälkää, lämmittää ajatus, että jonkun ammattisotilaan palkka tai reserviläisten päivärahat tulee kuitatuksi.

Mutta kollektiivinen tuki on tärkeintä. Suomen valtion kuukausittaiset aselähetykset ja ”länsiliittouman” massiivinen aseapu takaa sen, että voitonpäivänä juhlitaan taas Venäjän tappioita.

Näytä koko viesti
NATO ja Suomen pörssikurssit - 21.4.2022 02.38

NATO-jäsenyyden vuosittainen ”jäsenmaksu” Suomelle olisi noin 55 miljoonaa euroa. Sen verran Suomi joutuisi maksamaan NATOn budjettiin (2,5 miljardia euroa), jolla rahoitetaan järjestön hallintoa ja toimintaa.

Suurempi summa tulisi luultavasti Suomen puolustusbudjetin korotustarpeesta. NATOn tavoitetaso jäsenmaiden puolustusmäärärahoille on 2% BKT:sta. Suomessa se on 1,96% (= 5,1 mrd) vuoden 2022 talousarvion mukaan, mutta lisääkin on luvattu. Toisaalta tuo luku pitää sisällään ilmavoimien hävittäjähankinnan ja laivaston Laivue 2020-hankkeen kustannukset, jotka vaikuttavat puolustusbudjettiin aina vuoteen 2031 asti. Uusi jättihankintoja ei kuitenkaan tarvitse suunnitella 2030-luvulle, koska NATO-tavoite ei ole sitova.

Konkreettiseksi velvoitteeksi tulisi varmaan Baltian Air Policing -operaatioon osallistuminen. Ilmavoimien pitäisi näin ollen vuorollaan partioida ja vartioida Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilaa. Laivastokin lienee valinnut valtamerikelpoiset ”korvetit” lippulaivoikseen ainakin osaksi silmälläpitäen mahdollisia NATO-tehtäviä.

Myös Maavoimat on kouluttanut kansainvälisiä joukkoja (esim. YK- ja EU-tehtäviin), mutta NATOssa sodankäynti saattaa korostua rauhanturvaamisen sijasta. Ehkä olisi taas tarvetta Suomen kaartille eli Henkikaartin 3. Suomen Tarkk’ampujapataljoonalle, joka tunnetaan Gornyi Dubnjakin taistelusta ja paluulaulustaan (”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää...”).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kaarti

Kustannus-hyötyanalyysin hyötypuolella NATOn ennaltaehkäisevä vaikutus lienee merkittävin. Hyökkäyskynnys nousee kattoon. Maata ei tarvitse jälleenrakentaa Venäjän hyökkäyksen jäljiltä, kun sota ei syty ensinkään.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.4.2022 05.33

Hynägrande kirjoitti:

Rintamalinja Ukrainan alueelta Mariupoliin ei ollut kaukana, mutta olen hyvin yllättynyt positiivisella tavalla jos on saatu aikaan murtautuminen läpi saarrosta.

Kaupungin kaatuminen on valtava katastrofi sotaponnistuksille ja inhimillisesti, koska Venäjän sotilaat kirjaimellisesti perseraiskaavat koko porukan.

Mariupolin puolustajat ovat jakautuneet omiin motteihinsa eri kaupunginosiin. Uutinen viittaa ilmeisesti siihen, että näistä moteista on onnistuttu murtautumaan toisten yhteyteen. On siellä yritystä!

https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194

Mutta miten kauan mahtaa Mariupolin puolustus pitää, jos huolto ei toimi? Meren kautta kulkenut helikopteri-ilmasilta taisi katketa hiljattain. Mutta pari päivää sitten Ukrainan puolustusvoimien komentaja kertoi luottavaisesti armeijan tekevänsä kaiken mahdollisen ja mahdottoman tilanteen pelastamiseksi.

https://www.bbc.com/news/world-europe-61068650

Kartan perusteella näyttäisi, että Ukraina painaa rintamalinjaa kohti Volnovakha-Mariupol-(N20)-valtatietä. Sitä kautta kulkee varmaan nopein tie Mariupoliin, jos lännen raskas kalusto ja panssariajoneuvot saapuvat ajoissa. Joissain kartoissa näkyy, että Ukrainan joukot ovat lähteneet vastaiskuihin muuallakin etelärannikon rintamalla. Vihollinen työnnetään vielä Asovan ja Mustaanmereen, jos onnellisesti käy.

Venäjä keskittää joukkojaan itärintamalle hyökkäämään Kramatorskin suuntaan. Ukrainan joukot voisivat teoriassa jäädä tuolla alueella isoon mottiin. Mutta käytännössä siellä taistelevat Ukrainan kokeneimmat sotajoukot, jotka ovat toivottavasti oppineet 8 viime vuoden aikana rakentamaan puolustuksen syvyyteen. Sen lihamyllyn jälkeen Venäjän voimat ovat lopussa.

Pätevä päällikkö tuntuu olevan Ukrainan puolustusvoimien puikoissa – ironisesti Valerii Z.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 10.4.2022 04.24

varatonnit kirjoitti:

Kiitos taas kerran hyvästä kirjoituksesta! Kuinka hyvin ulkomaalaisten asuntojesi vuokraustoiminta onnistuu? Vai onko asunnot venäläisten oligarkkien tyyliin lähinnä rahan parkkipaikkana odottamassa hyviä tai huonoja aikoja?

Kiitos kiitoksista!

Kotimaisten asuntojen vuokraus on helpompaa, mutta hiljalleen ulkomaillakin oppii paikallisille tavoille.

Tallinnan asuntoon tuli vuokravälitysfirman kautta ensiksi vironvenäläinen vuokralainen. Ensimmäinen vuosi meni hyvin, mutta toisena vuotena vuokrat alkoivat myöhästyä ja jäädä kokonaan rästiin. Kun huomautin asiasta, vuokra ja rästit maksettiin – mutta vastikkeet jäivät maksamatta (kuuluu siellä vuokralaiselle). Kesti koko lailla toisen vuoden saada vuokralainen ulos, ja jonkin verran jouduin maksamaan itsekin vastikkeita. Seuraavaksi sain vuokralaiseksi suomalaisen opiskelijatytön, eikä ongelmia ollut. Nyt vuokralaisena on virolais-ruotsalainen pari, joka löysi vapautuvan asunnon samassa kerrostalossa asuvien sukulaistensa kautta. Ei ongelmia.

Muut ulkomaan asunnot ovat olleet pitkälti omassa käytössä, mutta eri vaihtoehtoja pitkäaikaisvuokrauksen lisäksi on alustavasti kokeiltu ja kehitelty.

Henkisessä kirjanpidossa lasken asunnot korkeintaan puoliksi sijoituksiksi. Toinen puoli tulee muista syistä: oma (virkistys-) käyttö, lasten tulevat opiskeluboxit, vakuusarvo pankissa, verodomisiili, oleskelulupa, yms. Maariskin pienentäminenkin väistöasunnolla on viime viikkoina tullut lisänä listaan.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 8.4.2022 05.49

Kilppari kirjoitti:

"Ensimmäistä kertaa historiassa Suomi on päättänyt antaa myös sotilaallista apua" mitä vielä pitää ilmoittaa, että vihu voi katsoa sodanjulistukseksi?

Voisi varmaan muistuttaa, että Nürnbergin oikeudenkäynnissä suurimmat sotarikolliset hirtettiin (jos eivät ehtineet tehdä itsemurhaa). Ja ilmoittaa, että Haagissa tavataan.

Ukrainan voiton varmistamiseksi Suomen ja koko läntisen maailman pitää lisätä aseapua ja kiristää pakotteita. Jollei ”maailmanpoliisi” pysäytä rikollista, vähintä on auttaa uhria puolustautumaan itse.

Näytä koko viesti
Ex-ekspatriaatin spekuloinnit - 8.4.2022 11.50

Kvartaalikatsaus Q1-2022 eli karhua karussa

 

Asuntosijoittajan kvartaali on kuulemma neljännesvuosisata.

Tämä kvartaalikatsaus on näin ollen neljä vuotta myöhässä: ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni huhtikuussa 1993. Neljännesvuosisataraportti olisi pitänyt laatia jo 2018. Heikkona puolustuksena sanottakoon, että en ollut silloin vielä rekisteröitynyt Sijoitustietoon.

 

Helsinki 1

Huoneistoni neliöhinta Helsingin keskustassa oli 1990-luvun laman jäljiltä runsaat 8 300 markkaa. Sillä tarjouksella voitin mm. alakerrassa asuneen pianisti Hillel Tokazierin (joka tunnetaan myös pikajuoksija Abraham Tokazierin veljenpoikana). Vipua tarvittiin toki niin paljon kuin ASP-tili salli. Remontista tuli vielä jonkin verran lisäkustannuksia.

Männäviikolla asunnon neliöhinta ylitti ensi kertaa euroaikana 10 kiloa. Kuukauden sisällä taloyhtiö lähetti kaksikin lunastusilmoitusta, joissa osakkeita on myyty ulkopuolisille tuohon hintaan. Huolta herättää kuitenkin se, että jälkimmäisessä ilmoituksessa myyjänä oli venäläispariskunta. Ovatkohan saaneet sisäpiiritietoa, että nyt on paras aika myydä Helsingin keskustakiinteistöt? Suomen NATO-hakemuksen jälkeen hinta voi paikoitellen lähestyä romutusarvoa.

 

Tallinna 1

Maariskiä ehdin kuitenkin hajauttaa hakeutumalla NATOon jo vuonna 2015. Lähimpään NATO-maahan pääsee hiihtämällä tai veneellä. Norjan sijasta päädyin kuitenkin hankkimaan huoneiston Virosta, Tallinnan Pikk Hermannin lähistöltä. Viisi vuotta kului asiaa jahkaillessa. Olin jo 2010 saanut vakavan ehdotuksen, että nyt olisi oikea aika investoida Viron kiinteistömarkkinoille, vaikka isommallakin porukalla. Niin olikin.

https://estonianworld.com/business/home-prices-in-estonia-have-more-than-doubled-in-the-last-ten-years/

Maariskiä jäi silti salkkuun. Pitkä Hermanni tuskin pitää Pikku-Putinia pitkään loitolla, jos Vladimir alkaa tosissaan höökiä ydinkeskustaan.

 

Alicante 1

Espanjassa aurinko paistaa, vaikka itärintamalla sataisi rautaa. Rauhallisemmatkin ajat houkuttelevat välimerelliseen ilmastoon eläkepäiviksi. Jos vanhan mantereen vanhenevaa väestöä valuu enemmänkin etelän aurinkorannikoille, asuntojen hinnat saattavat suunnata siellä koilliseen. Keskustahuoneiston sijasta hankin Espanjasta vuonna 2018 rivitalonpätkän läheltä rantaa. Omassa käytössä loma-asunnon hinnalla ei tarvitse spekuloida.

 

Dubai 1 & 2

Jos Euroopassa aletaan maailmansotia, muutto rauhalliseen Lähi-itään saattaa suvulle sopia. Oligarkit perheineen ovat jo kuulemma paenneet yksityissuihkukoneillaan Moskovasta Dubaihin. Öljyn barrelihinnan nousu USD 100 tuntumaan on myös vauhdittanut maan kiinteistömarkkinoita. Aikamoista vuoristorataa Dubain asuntojen hinnat ovatkin hurjastelleet vuodesta 2004, jolloin ulkomaalaisetkin saivat osto-oikeuden (free-hold tai lease-hold) tiettyjen alueiden asuntoihin. Ostin kaksi huoneistoa Burj Khalifan varjosta vuosina 2013 ja 2018. Uudemman luovutus on jo 18 kk myöhässä. Mutta puhelin soi päivittäin: kysyntää ja ostajia riittää.

https://www.propertymonitor.ae/dubai-house-price-timeline.html

Lomakohteessa päivä paistaa lähes joka päivä eikä verotuskaan liikaa varjosta eloa.

 

Turku 1 & 2

Suomen vanhin kaupunki on seissyt Aurajoen rannassa 800 vuotta läpi sodat ja rauhat. Vuosina 2017 ja 2018 hankin kaksi keskustahuoneistoa kivitalosta, kun kuvittelin, että asuntojen hintojennousu alkaa siirtyä pääkaupunkiseudulta kasvukolmion muihinkin kulmiin. Vielä on aikaista arvioida, miten yksiöt ja kaksiot kolmiossa kehittyvät.

 

Kotini on linnani

Niinpä päädyinkin aloittamaan omakotitaloprojektin. Koronavuotena idea tuntui järkevältä: eristyksiin ja etätöihin, vähän väljempiin omiin oloihin.

Kun lähtee sutta karkuun, tulee karhu vastaan. Venäjän karhun herääminen talviuniltaan muistutti maariskistä. Ylisukupolvinen muisto menetetyistä maista käväisi mielessä. Karhu ei ole vielä kaadettu tässäkään talvisodassa.

Ainakin NATO-jäsenyyteen asti pitää pysyä aloillaan. (Tämä stand-your-ground -periaate rupeaa olemaan nostoväki-iässä lähinnä käytännön pakko: unfit to fight, but too fat to runaway.)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Linnadoktriini

Verokarhun uhkailut maastapoistumisverosta saattavat sen sijaan hyvinkin saada karkaamaan. Katsotaan nyt kuitenkin ensin, millaiseksi laki laaditaan. Ja ennen kaikkea se, miten nopeasti turistista, pakolaisesta tai paluumuuttajasta tulee yleisesti (maastapoistumis-) verovelvollinen.

Karhumarkkina on kuluneella kvartaalilla (Q1-2022) kurittanut Suomi-salkkua. Laskua olen kirjannut noin 10%, vaikka vuodenvaihteen verovähennysmyynnit ovat pysäyttäneet tappiolle liukuneiden osakkeiden luisun stop-lossiin. Samalla salkkuun on sullottu laatua alelaarista. Listaamattomat ja rahastot ovat pitäneet pintansa hyvin, etenkin PYN Elite isolla painolla. Kokonaisuutenaan sijoitussalkku alkaa taas olla oikealla mallilla loppuvuoden säätämiseen.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 4.4.2022 07.44

PikkuPro kirjoitti:

MUTTA, nimenomaan Mariupolia varten niitä meriohjuksia tarvitaan ASAP, muuten on rannikolla nihkeää vastahyökiä. Tämän huomasivat mm. Saksalaiset Normandiassa 7.6.1944 kun PutlelJugend  - eiku Hilterjugend - divisioona yritti vastahyökkäystä.

Iso-Britannia taitaa lähettää Odessaan ”harppuunoita” meritorjuntaohjuksiksi.

https://digitnews.in/on-boarding-great-britain-will-give-ukraine-anti-ship-missiles-harpoon/

Suomeltakin joutaisi varmaan vanhemman pään MTO-85 -ohjuksia Ukrainaan, ennen kuin happanevat luolastoissa. En myöskään panisi pahaksi vaikka muutama ”arkkienkelikin” lentelisi samaan suuntaan testattavaksi tositoimissa. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/012b91f0-68fb-4d3f-ba20-ddb922b6ed76

Suomen hallitus on onneksi ilmoittanut, ettei se jatkossa kerro, millaista aseapua Ukrainaan annetaan, jos vaikka suomalaisella ohjuksella osuis ja uppois.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 4.4.2022 12.52

PikkuPro kirjoitti:

Putin on pysäytettävä. Lisää apua Ukrainalle koska Itä-Ukrainan maasto suosii hyökkääjää. Energiatuonnit poikki. Tarvitaan panssareita, korkealle ylettävää ilmatorjuntaa, merijohjuksia ja tarvitaan niitä NYT, ei vasta sitten, kun hyökkäys täydellä voimalla jatkuu. En oo todellakaan omasta mielestäni sotahaukka mutta Putinin Venäjä ei kunnioita mitään sopimuksia joten mitä sen kanssa voi sopia? Se on pysäytettävä, kurjistettava ja toivottava, että lopulta joku muuttaa suunnan Venäjällä koska "regime change" on pikkasen mahdoton ydinasevaltion kohdalla.

Mariupolista sanon sen, että puolustuksen olisi pitänyt romahtaa aikapäiviä sitten. Jostain saarto vuotaa, ihmiset jotka pääsee pois eivät ole nälkiintyneitä. Ja ihminen kestää ilman vettä kaksi päivää eli tää matikka ei vaan toimi kun kuukausi on sanottu, että vettä ei ole. Siis kauheat olot silti varmasti on kyllä.

Buska on Ukrainalle "lahja" sotamielessä, motivaatiobuusti. Kertoo mitä voi seurata jos Venäjä miehittää, toki isommassa mittakaavassa.

Samaa mieltä. Ukrainan tavoitteena täytyy olla voitto.

Lännen avulla se on mahdollista. Alkukankeuksien jälkeen länsiapu on tullut ajallaan. Ensin kevyttä aseistusta kaupunkitaisteluihin, kun kuviteltiin Venäjän valtaavan Kiovan nopeasti. Kun Venäjän ”salamasota” epäonnistui (Hostomelin lentokenttä jäi valtaamatta yms.), it- ja pst-ohjukset saatiin nopeasti osaaviin käsiin tuhoamaan hyökkäyskolonnia, materiaa ja elävää voimaa. Nyt kevyiden vastahyökkäysten alettua Ukraina kaipaa raskaampaa hyökkäyskalustoa alueiden valtaamiseen. Länsi eskaloi sotaa hivuttamalla.

Kiovan alue on pian puhdistettu venäläisistä. Toinen yllätyshyökkäys ei pohjoisessa enää onnistu. Ukraina voi varmaan pian vapauttaa 2/3 miehistöstään etelään. Venäjä on jo siirtämässä joukkojaan Donbasin alueelle. Joukkojen siirtoa Ukraina voisi häiritä esimerkiksi iskuilla rautatiesiltoihin, kun helikopteri-iskut Belgorodin polttoainevarastoihinkin onnistuivat. Sota hivuttautuu Venäjän puolelle rajaa

Mariopolin vapauttaminen olisi varmaan kiireellisin operaatio. Se löisi kiilan rannikolla etenevien venäläisjoukkojen väliin. Ja moraalinen voitto olisi valtava. Odessan puoli rannikko ehtii vielä odottaa. Lännellä on aikaa kiristää ruuvia ja jatkaa eskalaatiota.

Ukrainan voitto olisi Putinin tappio. Ehkä eksistentiaalinenkin tappio. Toivottavasti sisäpiiristä nousee joku Brutus tai Stauffenberg tarjoamaan tsaarille polonium-tsaikkaa tai Novichok-pesua. Putin pitää pysäyttää nyt.

Näytä koko viesti