4.2.2017 - 17:04

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Erik kirjoitti:

Kiitos Jens mahtavasta blogista!

Koko blogi tuli luettua parissa päivässä, mielettömän hienoa nähdä tasainen (hullun kovan kulmakertoimen) kasvu muutaman vuoden ajalta sijoitusmaailmasta. Uskoakseni sulla on promising tulevaisuus edessä sijoitusmaailmassa muutamasta, harvinaisesta luonteenpiirteestä johtuen;

i) halu oppia (kuka jo taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut menee kauppikseen?)
ii) nöyrä asenne (suhtautuminen muiden kommentteihin POIKKEUKSETTA nöyrästi, jatkuva oman tiedon/osaamisen puutteen tiedostaminen)
iii) kyky haudata omia ideoita (tämä on ehkä harvinaisin ja imo tärkein - omaan ideaan rakastuminen on helppoa&inhimillistä)

Taisin lukea kiireessä tän viestin viimeks kun unohdin vastata kaikkeen. Mukava kuulla, erityisesti tuo kohta 2 ja 3, koska juuri niihin pyrin. Jotenkin tuntunut, että joutunut liian usein väittelyihin, jotka eivät johda mihinkään. Tämä ei ole tapaistani, sillä myönnän mielelläni olleeni väärässä, jos joku saa mut hyvillä argumenteilla vakuutettua. Erityisesti sijoitusasioissa en kokisi sitä mitenkään noloksi, kun kaikki on sen verran uutta mulle. Tosin nyt kun tarkemmin mietin, niin lähes kaikki näistä väittelyistä ovat olleet yhden ja saman henkilön kanssa. Varmaan kun vaihtunut nickit välissä niin on jäänyt fiilis, että jotenkin joudun aina turhautuneesti jankkailuväittelyyn uuden tyypin kanssa, enkä ymmärrä miksi.

Erik kirjoitti:

 Aiemmin linkitit Greenlightin deckin tänne - ootko pelannut David Einhornin kanssa? Näkisin siinä sulle mahdollisuuden avata keskustelu & high-% päästä katsomaan meininkiä & oppimaan paljon uutta. Miami-päivityksestä jäi kuva että US on lähellä sydäntä.

Greenlight Capital -tyylistä työpaikkaa mielenkiintoisempaa ei varmaan löytyisi mulle tän hetkisillä fiiliksillä. Jotenkin musta silti tuntuu, etten oo valmis muuttamaan Suomesta pysyvästi duunin perässä. En oo sellaista tyyppiä, joka rakentaa hetkessä uuden sosiaalisen piirin. Tulee usein jo kuukauden reissun aikana koti-ikävä, täällä Suomessa on vaan kaikin puolin niin hyvä olla. Tämä taas tekee lähes mahdottomaksi finanssialan huipulle pääsemisen, kun Suomessa ei oo mitään kunnon sijoituspankkeja tms. Treidaaminen on siitä siistiä, että sitä voi tehdä mistä päin maailmaa vaan, ja löytyy Helsingistä muutamia ihan potentiaalisia hedge fundejakin. Ehkä joku oman treidausfirman perustaminen olisi myös mahdollista. Mutta eihän sitä tiedä, mieli saattaa vielä helposti muuttua. Viisi vuotta sitten olin varma, että jään eläkkeelle pokerin jälkeen.

Pelasin Einhornin kanssa 2012 Las Vegasissa samassa miljoonan dollarin sisäänoston Big One for One Drop -turnauksessa. Se olisi saattanut olla ihan hyvä paikka kysyä harjoittelupaikkaa, jos silloin olisi kiinnostanut. Pelaajia oli vaan 48, joista olin kaikista nuorin, ja olin myös yksi ainoista ammattilaisista, joilla oli kaikki action itsellään. Nyt on varmaan liian myöhäistä. Tai no eihän sitä koskaan tiedä, ei kai siinä mitään menettäis jos yrittäis koulun jälkeen kysellä, pitää funtsia :)

 

Alfil kirjoitti:

Olin ymmärtänyt, että ihmiset pelaavat tuota haastetta ilman hudia. Tämän vuoksi en pitänyt AI:n saavutusta niin merkittävänä, vaan ajattelin että mitä isompi käsimäärä sitä isompi etu tietokoneella on, hieman samaan tapaan kuin hudia käyttävällä pelaajalla on etu normaalissa nettipelissä luomupelaajaa vastaan. Oletko siis sitä mieltä ettei hudi toisi ihmispelaajille riittävää tasoitusta vaan NLHU on nyt kräkätty?

Pelaajat pitivät reddit AMAn täällä jos kiinnostaa: https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/5qi3i9/we_are_professional_poker…

Tuolta kattelin, että tiesivät aika tarkkaan jotain c/r statsejä sun muita, niin oletin, että saavat päivän päätteeksi kädet analysoitavaksi. Doctor887 näköjään varmisti tämän. Eli periaatteessa ainoastaan eka päivä meni täysin luomuna. Mutta siis botti -raiskasi- heidät jollain yli 13bb/100 tahdilla. Vaikka ei olisi saanut käsiä päivän päätteeksi, niin ei hudi millään olisi tuonut lähellekkään noin paljon tasoitusta. Uskon myös botin olevan aika hyvin balanssissa, ja siksi hudilla ei olisi löytynyt mitään suurempia leakkeja muutenkaan.

Ainiin, ja pieni korjaus edelliseen viestiini, edellinen haaste ei ollut vuosi sitten vaan kaksi vuotta sitten, joten botin kehittäjillä on ollut vähän enemmän aikaa mitä kelasin. Aika menee liian nopeasti.

doctor877 kirjoitti:

Pokerista eri aiheeseen. Lukenut blogia oikeastaan alusta asti ja blogilla arvosanaksi 5/5. Itse tällä hetkellä olen vasta oikeastaan aloittanut oman ammattilaisuran pokerissa alle vuosi sitten ja yliopisto-opiskelut jätettiin silloin jäihin teknillisessä yliopistossa. Nyt tässä on päässyt pokerin ohella tarkastelemaan omaa opintopolkua hieman uusin silmin ja tullut siihen tulokseen, että rahoitus yms trading hommat olisi hyvin vahvasti se, mitä pokerin jälkeen haluaa tehdä sekä saattaisi jopa sopia hyvin omalle skillsetille. Kuitenkaan en ole täysin varma kannattaako pokerin lopettamisen jälkeen (todennäköisesti 1-3v tulee vielä hakattua riippuen miten NL käteispelien ekosysteemi kehittyy jatkossa) vaihtaa suoraan sinne kauppikseen, jolloin pitäisi opiskelut aloittaa ns. tyhjästä vai onko teknistaloudelliselta linjalta millaiset mahdollisuudet siirtyä ns. rahishommiin valmistumisen jälkeen. Teknillisestä yliopistosta kuitenkin pystyisin valmistumaan reilussa kahdessa vuodessa. Arvostaisin jos Jens tai joku muu asiasta enemmän tietävä pystyisi avaamaan sitä, että miten tuonna finanssisektorille oikein voi työllistyä tekniikan papereilla, niin suomessa kuin ulkomailla? Vai onko ne ekonomin paperit välttämättömät?

Jos on noin vähän jäljellä niin ehdottomasti vaan DIn paperit haltuun. Mulla on samat vibat mitä muut jo tähän vastasivat, erityisesti just huomannut, että ulkomaalaisiin rahoitusalan harjoittelupaikkoihin ei olla vaadittu kauppiksen papereita, vaan mitkä vaan bachelor-tason paperit on riittänyt. Itseasiassa on tullut pohdittua nyt opiskelujen aikana aihetta, ja oon tullut siihen tulokseen, että jos aloittaisin nyt tyhjällä rollilla, niin valitsisin TKKn, computer sciencea/matematiikkaa lukemaan. Niille on myös rahoitusalalla kova kysyntä, erityisesti kun kvantitatiiviset menetelmät kokoajan yleistyvät.

Tästä tuli muuten mieleen mielenkiintoinen artikkeli matemaatikkonero Jim Simonsin perustamasta Quant-fundista, joka on tuottanut suurimman osan vuosista 30%+, ilman hirveän montaa tappiovuotta. Kulut olivat parhaimmillaan 5% + 44% voitoista. Taitaa olla kaikkien aikojen menestynein hedge fundi. https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-21/how-renaissance-s-me…

Da Pan kirjoitti:

Onnittelut Jensille Arkadiankadun toiselta puolelta! Kova halu tuntuu olevan markkinoiden biittaukseen vielä - oletko harkinnut uraa private equityn puolella? Ala on hakannut keskeisimmät pörssi-indeksit usealla prosenttiyksiköllä kuluneella vuosituhannella while hedge funds are bleeding money...riskikorjattuna toki hieman vähemmän, mutta onhan tuolla myös jalompi, yhteiskuntaa hyödyttävä tarkoituskin (mm. Etla tutkinut tätä). 

Joo ehdottomasti kiinnostaa myös private equity. Hedge fundeilla on tosiaan ollut vaikeeta viime aikoina, ja ovat joutuneet tiputtamaan kulutasoaan. Toivottavasti tämä olisi ohimenevä vaihe, eikä vaan markkinoiden tehostumista.

Mitä enemmän opiskelen rahoitusta, sitä enemmän olen alkanut ymmärtämään miten tärkeää yhteiskunnalle on tehokas finanssimarkkinoiden hinnanmuodostus ja siten kokisin myös treidauksen yhteiskuntaa hyödyttävänä :)

 

Ja kiitti onniteluista!

0
0
5.2.2017 - 09:57

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

Tämän viikonlopun FT:ssä on "Lunch with"-juttu Edward O Thorpista. Siinä on monta hauskaa pointtia, mutta yksi suoraan sinulle:

These days, quants and hedge fund managers are notorious for their love of poker. "That's because they can compete with each other. They like doing that a lot," he says, with tongue in cheek.

Ehkäpä paras value rahoitusalan opinnoista ja tulevista työpaikoistasi tulee siitä, että pääset megaluokan tienaajien privapokeripeleihin. 

0
0
6.2.2017 - 23:05

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

+17,91% näyttää salkku vuodelta 2016. Keskimäärin tuli oltua varmaan  ~90% osakkeissa, koska välillä joutui pitämään cashia sivussa tulevia sivuprojekteja varten, ja oli joitain vuosia sitten ostettuja bondeja, joita en viitsinyt myydä, kun laskiskelin, että oli kannattavampaa antaa niiden juosta loppuun nyt Tammikuussa. Sain tyttöystävän joskus yli vuosi sitten ylipuhuttua nostamaan opintolainat tappiin ja survomaan Nordnetin Superrahastoon. Aluksi näytti huonolta, ja alkoi jo tulla vähän palautetta, mutta sekin salkku pääsi reippaasti plussalle tän vuoden aikana. Phew.

Salkku otti varaslähdön tähän vuoteen Capmanin nousujen ansioista. Olin jo valmiiksi ostanut Capmania, kun yhtiö ilmoitti fuusioituvansa Norvestian kanssa. Mielestäni Norvestiaa sai liian halvalla suhteessa Capmaniin, ja aloin tankkaaman sitä samalla kun suunnitelmissa oli keventää Capman-possaa, ja näin ollen pitää yhtiökohtainen riski samalla tasolla, ja ainoastaan pyrkiä keräämään merger arbitrage -tuottoja. Yhtiöiden hinnoittelu oli fuusion aikana selvästi epätehokasta, ja preemio heitteli paljon, ja parhaimmillaan jopa tuplaantui, ilman uutisia. Syitä tälle oli varmasti osakkeiden huono likviditeetti, suuret spreadit ja pienet market capit, jolloin isompien rahastojen ei kannattanut vaivautua. Joku mainitsi silti täällä blogissa, että Capmanin shorttaamisen korko oli noussut, mikä lähes varmasti tarkoitti sitä, että muita spekulaattoreita oli myös messissä. Jos ei valmiiksi omista Capmania, jota voi keventää samassa suhteessa ostamaansa Norvestiaan, voi aina myydä Capmania lyhyeksi. Fuusion aikana Capman kuitenki jatkui laskuaan 1.19-1.20 tasolle, mikä tuntui itselleni aivan liian alhaiselta, olinhan pitänyt ostoja hyvinä 1,25e tasolla. Ei tehnyt mieli keventää Capman omistusta lainkaan vaikka ostin koko ajan Norvestiaa, ja kun kaikki Norvestian osakkeet oli konvertoitu, huomasin salkkuni koostuvan 15% Capmanista. Onneksi kurssi lähti lähes heti nousuun, ja päätin keventää 1,36-1,37e tasoilla hieman, kun Capman oli kohtalaisesti kirinyt aliarvostusta peereihin  umpeen, ja mulla oli muutenkin aivan liian iso possa. Nyt sitten viime tiistain osari yllätti oikein kivasti, ja kurssi on pikkuhiljaa noussut 1,5e tasolle, mikä tekee 21-28% tuottoa ostamalleni osakkeille ja siten yli +3,5% salkulle. Tarkoitus alkaa keventämään ylipainoa, vaikka mielestäni vieläkin ihan järkevästi hinnoiteltu. Saan Capmanille 2018 P/E ~10-12 jos kaikki menee hyvin. Suomiselta tuli nihkeähkö osari, mutta pidin sellaista erittäin todennäköisenä vaikka toki oli pieni mahiksena, että yllättää oikein kunnolla positiivisesti. Kurssi otti joitain prosentteja pataan, ja oon tankkailut lisää ~4e hintaan. Parin vuoden tähtäimellä pitäis olla hyvä, ainakin näen downsiden melko pienenä suhteessa upsideen. Telesteä oon pyöritellyt uudestaan myös, ja vaikka ei sinänsä mikään oo muuttunut, niin oon hieman kevennellyt osaketta. Ei yhtä hyvä fiilis yhtiön suhteen kun monen muun kanssa, mutta ihan kelpo omistus näilläkin hinnoilla imo.

0
0
7.2.2017 - 00:44

Paahtopaisti

+60
Liittynyt:
1.10.2014
Viestejä:
108

Onko Jens käsitystä Suomisen sellun hinnan vaikutuksesta tulokseen? Nyt sellun hinta on laskenut ja uskoakseni edelleen seuraavan pari vuotta paineessa kun UPM:llä on valmistunut lisäkapaisteettia, Metsä Groupilla tuotanto lisääntyy nyt syksyllä kun Äänekosken uusi tehdas aukeaa ja UPM:llä on pari laajennusprojektia käynnissä. Lisäksi erilaisia suunnitelmia on niin Kuopioon, Lappiin kuin Viroon.

Nopealla googlauksella sain selville seuraavan lauseen Suomisen nettisivuilta:

" Raaka-aineilla on iso merkitys liiketoiminnallemme, sillä niiden osuus Suomisen kokonaiskustannuksista on noin 60–70 %. Vuonna 2015 Suominen osti 138 215 tonnia kuituraaka-ainetta (138 519 tonnia vuonna 2014), josta suurin osa oli viskoosia, sellua, polypropeenia ja polyesteriä "

Onko jossain tarkempaa tietoa kuinka suuri tämä vaikutus voisi olla?

0
0
7.2.2017 - 01:11

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Paahtopaisti kirjoitti:

Onko Jens käsitystä Suomisen sellun hinnan vaikutuksesta tulokseen? Nyt sellun hinta on laskenut ja uskoakseni edelleen seuraavan pari vuotta paineessa kun UPM:llä on valmistunut lisäkapaisteettia, Metsä Groupilla tuotanto lisääntyy nyt syksyllä kun Äänekosken uusi tehdas aukeaa ja UPM:llä on pari laajennusprojektia käynnissä. Lisäksi erilaisia suunnitelmia on niin Kuopioon, Lappiin kuin Viroon.

Nopealla googlauksella sain selville seuraavan lauseen Suomisen nettisivuilta:

" Raaka-aineilla on iso merkitys liiketoiminnallemme, sillä niiden osuus Suomisen kokonaiskustannuksista on noin 60–70 %. Vuonna 2015 Suominen osti 138 215 tonnia kuituraaka-ainetta (138 519 tonnia vuonna 2014), josta suurin osa oli viskoosia, sellua, polypropeenia ja polyesteriä "

Onko jossain tarkempaa tietoa kuinka suuri tämä vaikutus voisi olla?

About vuosi sitten rupesin funtsimaan tätä täällä blogissa itseasiassa, kun UPMän hinta romahti, ja syyksi selvisi, että joku isomman sijoituspankin analyytikko oli kirjoittanut, että sellun hinta tulee laskemaan ylikapasiteetin myötä. Onnistuin löytämään silloin postaamani kuvan:

Sellulla siis reipas osuus, mutta sitten selvisi toimitusjohtaja Kopolan haastattelussa, että osa Suomisen myyntihinnoista on sidottu raaka-aineiden hintoihin, jolloin hyöty ei olekaan niin suuri. Sitä en osaa sanoa, kuinka suuri osa. Tästä tuli sitten tuolloin mieleen, että halvemman sellun hyöty valuu näin ollen suoraan Suomisen asiakkaille, jolloin näitä voisi ostaa, jos niiden kurssit eivät vielä olisi reagoineet, mutta asiakkaat taisi sitten olla jotain massiivisia Procter and Gamble/Johnson & Johnson -tyylisiä firmoja, jolloin vaikutus niiden kursseihin on minimaalinen.

 

0
0
12.2.2017 - 22:32

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Sattumoisin Hankenilla oli just viime torstaina infotilaisuus rahiksen opiskelijoille, joita kiinnostaa Investment Banking ja Management Consultingi. Paikalla oli muutama Hankenin opiskelija, jotka olivat suorittaneet internshippejä ulkomailla. Kertoivat, että esim Ruotsiin sijoituspankki Carnegieen lähtee useampi joka vuosi, jonne ruotsin kielestä on obv suuri hyöty. Siellä painetaan ylipitkiä päiviä ja välillä viikonloppujakin. Joku oli ollut Lontoossa Morgan Stanleylla vuosi Carnegien jälkeen ja kertoi, että useimmiten kannattaa olla yksi internshippi alla esim. Ruotsista, ennen kuin hakee Lontooseen. Kuulemma Carnegiellä laitetaan paiskimaan pidempiä päiviä kuin Morganilla. Mun viba entistä enemmän vahvistui, ettei Investment Banking oo oikea tie mulle. Jos ei olisi rollia alla, voisin hyvinkin nähdä sen sopivana. Musta tuntuu, että vähän niin kuin pokerissa, treidaamisessa/osakeanalyysissa työn laatu biittaa määrän, vaikka toki suurista työmääristä ei ole haittaa. Enkä siis väitä, että sijoituspankissa ei pitäisi tehdä laadukasta duunia, mutta kaikesta mitä oon kuullut, niin kyllä se työmäärä on se tärkein juttu. Esimerkiksi asia mikä tuli tilaisuudessa puheeksi oli, että usein sijoituspankki saa huomattavasti suuremman palkkion, jos jokin diili menee läpi, ja siksi säädetään exceleitä näyttämään vähän ylioptimista kasvua jne, jolloin tarkkuus ei ole niin tärkeää.

 

On muuten hieman tullut mietittyä kunnon auton hankkimista kesän jälkeen, vaikka sellaiselle ei tällä hetkellä oo kauheeta tarvetta. Suomen autovero-tilanne on mielenkiintoinen tällä hetkellä, ja funtsinut sitä jonkin verran. Ehkä tällä palstalla on enemmän asiasta tietäviä. Tän hetkinen ostaja ottaa negatiivisen freerollin. Esim tällä hetkellä näen jonkun 200ke, josta 100ke autoveroa, suurpäästöisen luksusauton ostamisen täysdumppina. Todennäkisyydet sille, että autoverosta luovutaan tulevina vuosina on niin suuri, että ostajalle voi varmaan koitua odotusarvollisesti 10ke/vuosi ylimääräistä "verokulua". Viime aikoina julkisudessa olleeseen Bernerin ehdotukseen liittyi just autoveron poisto, ja rahan kerääminen valtiolle mielummin käyttöverona. Selvisi, että ei ainakaan tän hallituskauden aikana tule tapahtumaan. Järjestelmää on kuitenkin pakko muuttaa kun sähköautot yleistyvät, jolloin eurot sekä autoverosta, että polttoaineverosta laskevat pikkuhiljaa.

Tekisi mieli hankkia Tesla S, mutta en tiiä onko vielä järkeä, kun latauspisteet ovat niin harvassa. Näiden määrä tulee tosin varmasti kasvamaan nopeeta tahtia tulevien vuosien aikana. Bonuksena useissa kauppakeskuksissa on ilmaiset parkkipaikat sähköautoille, joissa voi samalla ladata auton. Toinen huolenaihe on, että on vieläkin sama malli, joka launchattiin 2012, eikä tietääkseni ole ollut edes mitään faceliftiä tänä aikana. Eli vois kuvitella, että tulee joku uusi S-malli lähivuosina, jolloin nykyisen arvo laskee. Plussana on nyt ostaessa, että muutama kuukaus sit tuli, että autoon saa full self-driving hardwaren. Ei siksi, että siitä olisi mitään hyötyä vielä, mutta veikkaan, että lähivuosina tulee olemaan, vaikkei ihan itseohjautuvaksi autoksi muuttuisikaan. Auto pitää siten varmaan paremmin arvoaan, ja auton softan pystyy päivittämään netin kautta kokoajan, eikä varmaan hardware upgreidauksia tuu hetkeen. Vaikkei autoveroa juurikaan mene, niin näen myös tässä siihen liittyvän riskin, negatiivisen autoveron, eli sähköauto tuen. Todennäköisesti jonkin näköinen sähköauto-tuki on tulossa, kun halutaan päästä Suomen päästötavoitteisiin. Bernerin mallissa sähköautoja tuettiin alhaisemmilla käyttömaksuilla, mutta näen myös riskin, että saatetaan lätkäistä joku suora tuki oston yhteydessä, jolloin tietenkin kaikki sitä aikaisemmin ostetut sähköautot menettävät arvoaan tuon tuen verran. Auto irtois 128ke tällä hetkellä. Toinen vaihtoehto on varmaan kesällä tuleva E-coupe mersu. Oisko ~70ke auto, josta pienellä moottorilla 10ke veroa. Ei olis niin paha biitti, vaikka autovero sit poistettaisiinkin. Se mikä enemmän mietityttää, on miten bensa-autot tulevat säilyttämään arvoaan sähköautoihin verrattuna, kun sähköautot yleistyvät?

Sijoitustiedon autoasiantuntijat, ilmoittautukaa smiley

 

0
0
12.2.2017 - 22:40

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

Teslassa on tosi paljon teknisiä ongelmia, joten varaudu takuuaikana jatkuviin korjaustarpeisiin ja takuuajan päätyttyä piikkisi on auki.

Muista myös, että WSOP-voittosi myötä saat mukavat ylinopeussakot. Pääomatulosi vissiin ylläpitävät tulopohjaa jatkossakin. Sikäli nopeasti kiihtyvät autot ovat riski. Tesla kiihtyy astronomisen helposti vs. polttomoottoriautot.

Ehkä max. EV luksusautoissa on vuoden ajettu. 

 

0
0
13.2.2017 - 00:41

Samurai

+46
Liittynyt:
18.11.2014
Viestejä:
34

Itsekin odottelin jo vuoden 2015 lopulta innolla uutta leasingautojen verokohtelua joka piti astua voimaan jo vuoden 2016 alussa mutta jostain syystä siirtyi 2017 alkuun. Autoveroa maksetaan siis vain siltä ajalta kun leasingauto on Suomessa ja hintojen piti tulla keskieuroopan tasolle  "luksus- ja superautoissa".  Auto-Outlet tuota näyttävästi ensin mainostikin uutisena iltapäivälehdissä (http://www.iltalehti.fi/autot/201611100123945_au.shtml) ja muutamissa lehdissäkin viime aikoina noita mainoksia on näkynyt.

 

Kyselin hintoja missä hinnoissa Huracan ja Bentayga liikkuvat ja vastaus oli kyllä suuri pettymys. Jos en ihan väärin niitä auki laskenut niin nykyiset autoveron raiskaamatkin hinnat tulisi odotusarvollisesti halvemmaksi per vuosi jos ostaisi auton omiin nimiin vaikka laskisi arvonalenemisen yläkanttiinkin vaikka 35% per vuosi. Tietysti plussana leasing-sopparissa on se että ei tarvitse murehtia autosta eroon hankkiutumista kun Suomessa kuitenkin myyntiajat uutena >300K maksaneissa autoissa on välillä melko pitkiäkin ja arvo alenee kuitenkin koko ajan. Autoliikkeen kate on kuitenkin niin järjetön tuossa että pitää odottaa kilpailun kiristymistä tai kysellä tarjouksia ulkomailta. 

 

Maserati Levanten hinnoittelu oli jo melko koominen (hinnat on nyt saatu nettiinkin http://www.luxurycollection.fi/wp-content/uploads/lc_leasing_esite_a5_w…). Maksuerät yhteensä 68K ja huoltoleasing 1160e/kk 36kk sopimuksella. Yhteensä 109760e ja uuden vastaavan hinta taisi olla 114K. Uskoisin että autosta saa hivenen enemmän 3 vuoden jälkeen kun tuo erotuksen summa.  

 

Autoverosta luopumisesta ollaan puhuttu vuosia ellei vuosikymmeniä ja aina jotenkin tuntuu että muutos on muutaman vuoden päässä. Tällä hetkellä varmasti taas lähempänä kuin koskaan mutta eiköhän siihenkin vuosia mene ja kun ei tiedä tuodaanko veronalenema porrastetusti vai miten. Ite oon järkeillyt (tai perustellut itselle uusien autojen ostot..) niin että jos autovero sattuisi poistumaan kahden vuoden päästä uuden ostosta niin ainakin saa ne tulevat autot sitten puolet halvemmalla eli positiivinen biitti jopa kyseessä.

0
0
13.2.2017 - 00:54

ScatterBrain

-308
Liittynyt:
11.2.2017
Viestejä:
176

Kuinka paljon ajat tai tulisit ajamaan vuodessa?

Kuinka paljon olet valmis häviämään vuodessa?

Kuinka hyvin taksiappit virallisille takseille ja Uberille toimii siellä missä asut?
 

Itse jos asuisin ytimessä suhaisin pelkästään taksilla. 
 

0
0
13.2.2017 - 03:02

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Dhrm kirjoitti:

Teslassa on tosi paljon teknisiä ongelmia, joten varaudu takuuaikana jatkuviin korjaustarpeisiin ja takuuajan päätyttyä piikkisi on auki.

Muista myös, että WSOP-voittosi myötä saat mukavat ylinopeussakot. Pääomatulosi vissiin ylläpitävät tulopohjaa jatkossakin. Sikäli nopeasti kiihtyvät autot ovat riski. Tesla kiihtyy astronomisen helposti vs. polttomoottoriautot.

Ehkä max. EV luksusautoissa on vuoden ajettu. 

 

Laitatko lähteen josta voisin lukea enemmän? Erikoista, koska mun kahdella frendillä on Teslat ja molemmat olleet erittäin tyytyväisiä. Myös lukenut netistä customer satisfaction -surveyita joissa lukemat oli korkealla.

 

Samurai kirjoitti:

Itsekin odottelin jo vuoden 2015 lopulta innolla uutta leasingautojen verokohtelua joka piti astua voimaan jo vuoden 2016 alussa mutta jostain syystä siirtyi 2017 alkuun. Autoveroa maksetaan siis vain siltä ajalta kun leasingauto on Suomessa ja hintojen piti tulla keskieuroopan tasolle  "luksus- ja superautoissa".  Auto-Outlet tuota näyttävästi ensin mainostikin uutisena iltapäivälehdissä (http://www.iltalehti.fi/autot/201611100123945_au.shtml) ja muutamissa lehdissäkin viime aikoina noita mainoksia on näkynyt.

 

Kyselin hintoja missä hinnoissa Huracan ja Bentayga liikkuvat ja vastaus oli kyllä suuri pettymys. Jos en ihan väärin niitä auki laskenut niin nykyiset autoveron raiskaamatkin hinnat tulisi odotusarvollisesti halvemmaksi per vuosi jos ostaisi auton omiin nimiin vaikka laskisi arvonalenemisen yläkanttiinkin vaikka 35% per vuosi. Tietysti plussana leasing-sopparissa on se että ei tarvitse murehtia autosta eroon hankkiutumista kun Suomessa kuitenkin myyntiajat uutena >300K maksaneissa autoissa on välillä melko pitkiäkin ja arvo alenee kuitenkin koko ajan. Autoliikkeen kate on kuitenkin niin järjetön tuossa että pitää odottaa kilpailun kiristymistä tai kysellä tarjouksia ulkomailta. 

 

Maserati Levanten hinnoittelu oli jo melko koominen (hinnat on nyt saatu nettiinkin http://www.luxurycollection.fi/wp-content/uploads/lc_leasing_esite_a5_we...). Maksuerät yhteensä 68K ja huoltoleasing 1160e/kk 36kk sopimuksella. Yhteensä 109760e ja uuden vastaavan hinta taisi olla 114K. Uskoisin että autosta saa hivenen enemmän 3 vuoden jälkeen kun tuo erotuksen summa. 

Yritin itseasiassa joskus googlailla noita leasinghommia, kun luin, että niihin oli tulossa jotain muutoksia, mutta en tainnut löytää mitään. Kiitti infosta!

Samurai kirjoitti:

Ite oon järkeillyt (tai perustellut itselle uusien autojen ostot..) niin että jos autovero sattuisi poistumaan kahden vuoden päästä uuden ostosta niin ainakin saa ne tulevat autot sitten puolet halvemmalla eli positiivinen biitti jopa kyseessä.

Tää on huonoa logiikkaa, ja oon kuullut saman itseasiassa kahden automyyjän suusta, mutta heillä on toki syynsä keksiä syitä millä pitää autokauppa rullaamassa. Jos verrattaisiin tilannetta vaikka asuntokauppaan, jossa tiedetään romahduksen tulevan suurella todennäköisyydellä lähiaikoina. Toki voidaan nyt ostaa asunto, ja romahduksen jälkeen jos halutaan vaihtaa, riittää ostovoima silti samantasoiseen uuteen. Tai sit vaan venataan romahduksen yli ja ostetaan kaks kämppää.

Paras tapa olisi yrittää arvioida todennäköisyys autoveron poistolle per vuosi, ja arvioida paljonko autosi arvosta on veroa minäkin vuonna jäljellä. Sillä saat laskettua paljonko maksat odotusarvossa joka vuosi negatiivista freerollin mahista; P(autovero poistuu 2017) * veron määrä auton arvosta 2017 + P(autovero poistuu 2018) * veron määrä auton arvosta 2018 jne. niin kauan kun auto on omistuksessasi.

ScatterBrain kirjoitti:

Kuinka paljon ajat tai tulisit ajamaan vuodessa?

Kuinka paljon olet valmis häviämään vuodessa?

Kuinka hyvin taksiappit virallisille takseille ja Uberille toimii siellä missä asut?
 

Itse jos asuisin ytimessä suhaisin pelkästään taksilla. 
 

Joo olisi voinut lisätä alkuperäiseen viestiin, että taksilla tulee ehdottomasti halvimmaksi, ja oon kulkenutkin niin viimeiset pari vuotta. Auton ostossa vertaisin ainoastaan lisäkulua lisähyötyyn. On siinä oma fiiliksensä jos lähtee vähänkään pidempää matkaa ajamaan frendin/muijan kanssa, että molemmat voi istua etupenkillä eikä oo kolmatta tuntematonta ihmistä kuuntelemassa sun juttuja. Tai kun kelit lämpenee mennä muuten vaan kruisailemaan.

0
0
13.2.2017 - 07:58

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120
Jeans kirjoitti:

 

Laitatko lähteen josta voisin lukea enemmän? Erikoista, koska mun kahdella frendillä on Teslat ja molemmat olleet erittäin tyytyväisiä. Myös lukenut netistä customer satisfaction -surveyita joissa lukemat oli korkealla.

No nyt sinulla on sitten käyttäjäkokemuksia 2 puolesta 1 vastaan.

Omalla autolla kannattaa kulkea mahdollisimman paljon ja itse ajaen. Tämä vaikuttaa psyykkeeseen. Joukkoliikenteenkäyttäjät, taksinkäyttäjät ja itse ajavat eroavat selvästi toisistaan. 

0
0
13.2.2017 - 09:04

hauturi

+3088
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2315
Dhrm kirjoitti:

No nyt sinulla on sitten käyttäjäkokemuksia 2 puolesta 1 vastaan.

Sinulla siis on (ollut) Tesla?

Jensiä (ja muitakin) varmaan kiinnostaa täsmällisemmät kokemukset siitä mikä kaikki on hajonnut ja missä vaiheessa (ja miksi)

0
0
13.2.2017 - 09:53

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120
hauturi kirjoitti:

 

Dhrm wrote:

 

No nyt sinulla on sitten käyttäjäkokemuksia 2 puolesta 1 vastaan.

 

 

Sinulla siis on (ollut) Tesla?

Jensiä (ja muitakin) varmaan kiinnostaa täsmällisemmät kokemukset siitä mikä kaikki on hajonnut ja missä vaiheessa (ja miksi)

Tuttujen kokemuksia Suomen oloista.

0
0
13.2.2017 - 11:36

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120
hauturi kirjoitti:

Okei, eli Jensillä on käyttäjäkokemuksia 2 puolesta ja kuulopuheita 1 vastaan.

Sinulla on kaksi kuulopuhetta.

Jens, perusta sijoitusyhtiö Luxembourgiin. Kaksi osakesarjaa ja äänet 20 ja 1. Omaisuus sinne. Jos menestyt, voit myydä jälkimmäistä sarjaa sijoittajille. Voit ehkä myös steikata itseäsi yhtiöstä ei-ETA-peleihin ja saada näin voittoverot sijoituskäyttöön.

0
0
13.2.2017 - 11:48

tapuli

+5
Liittynyt:
27.3.2015
Viestejä:
1
Jeans kirjoitti:

Tekisi mieli hankkia Tesla S, mutta en tiiä onko vielä järkeä, kun latauspisteet ovat niin harvassa. Näiden määrä tulee tosin varmasti kasvamaan nopeeta tahtia tulevien vuosien aikana. Bonuksena useissa kauppakeskuksissa on ilmaiset parkkipaikat sähköautoille, joissa voi samalla ladata auton. Toinen huolenaihe on, että on vieläkin sama malli, joka launchattiin 2012, eikä tietääkseni ole ollut edes mitään faceliftiä tänä aikana. Eli vois kuvitella, että tulee joku uusi S-malli lähivuosina, jolloin nykyisen arvo laskee. Plussana on nyt ostaessa, että muutama kuukaus sit tuli, että autoon saa full self-driving hardwaren. Ei siksi, että siitä olisi mitään hyötyä vielä, mutta veikkaan, että lähivuosina tulee olemaan, vaikkei ihan itseohjautuvaksi autoksi muuttuisikaan. Auto pitää siten varmaan paremmin arvoaan, ja auton softan pystyy päivittämään netin kautta kokoajan, eikä varmaan hardware upgreidauksia tuu hetkeen. smiley

Kiitos erinomaisesta ja mielenkiintoisesta blogista, jota on tullut luettua epäsäännöllisen säännöllisesti! En ole Teslan omistaja, mutta olen mielenkiinnolla seurannut yhtiötä ja sen kehitystä. Teslahan poikkeaa perusautoista myös siinä, että autoon tehtävät muutokset eivät tapahdu vuosittain "vuosimalleina", vaan niitä tulee aina satunnaisesti silloin, kun uusia ominaisuuksia saadaan valmiiksi. Model S sai viime vuonna faceliftin, jossa mm. keulan muotoilu muuttui. Eli "uutta" Model S:ää tuskin on tulossa, sen sijaan uusia malleja (Model 3, Model Y, pickup ja semi) varmaankin nähdään tulevina vuosina ja Model S tulee varmasti saamaan uusia ominaisuuksia.

Itse odotan suurella mielenkiinnolla tulevaa Model 3:sta. Siihen liittyen pitäisi lähiviikkoina (tai todennäköisemmin kuukausina) tulla lisää tietoa Teslalta. Jos ei ole mieletön kiire autokaupoille, niin odottaisin tuon Model 3:n seuraavan julkistuksen ja sen mahdolliset vaikutukset muihin Teslan automalleihin. Pitäisin mahdollisena, että huhutut uudet Model 3 ominaisuudet, kuten HUD, tulevat jollain tapaa myös jo olemassa oleviin malleihin, eli S:ään ja X:ään.

 

0
0
13.2.2017 - 12:45

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Dharma sori, mutta sut tuntien veikkaan, ettei sun tiedot oo peräisin tuttujen kokemuksista, vaan omista spekulaatioistasi, miten hyvin auton sun mielestä pitäisi sopia tänne kylmiin olosuhteisiin. Sekin kertoo jotain, että vaikka puheesi pitäisivät paikkansa, olet valmis dumaamaan auton täysin yhden tuttusi kokemuksen perusteella. Esim. Norjassa Tesla model S on hemmetin suosittu auto, vaikkei kelit hirveästi parempia oo. Ainoa ongelma, josta oon lukenut, on että pakkanen lyhentää maksimipituutta, mitä yhdellä latauksella voi ajaa.

Toinen frendeistä on itseasiassa vuoden pelaaja -ehdokas Eelis. Kehui joskus, mutta päätin äsken varmistaa. Vastasi, että Ei ole mitään ongelmia ollu missään vaiheessa, mitään sana alleviivattuna. Paras auto mitä oon koskaan ajanut. Kaikilta osin oikeastaan.

Hauturin laskutavalla laskisin tilanteen tällä hetkellä olevan, 2 käyttäjäkokemusta puolesta ja 0,1 kuulopuheita vastaan.

tapuli kirjoitti:

Kiitos erinomaisesta ja mielenkiintoisesta blogista, jota on tullut luettua epäsäännöllisen säännöllisesti! En ole Teslan omistaja, mutta olen mielenkiinnolla seurannut yhtiötä ja sen kehitystä. Teslahan poikkeaa perusautoista myös siinä, että autoon tehtävät muutokset eivät tapahdu vuosittain "vuosimalleina", vaan niitä tulee aina satunnaisesti silloin, kun uusia ominaisuuksia saadaan valmiiksi. Model S sai viime vuonna faceliftin, jossa mm. keulan muotoilu muuttui.

Kiitti! Ai se sai just faceliftin, hyvä tietää.

tapuli kirjoitti:

Eli "uutta" Model S:ää tuskin on tulossa, sen sijaan uusia malleja (Model 3, Model Y, pickup ja semi) varmaankin nähdään tulevina vuosina ja Model S tulee varmasti saamaan uusia ominaisuuksia.

Itse odotan suurella mielenkiinnolla tulevaa Model 3:sta. Siihen liittyen pitäisi lähiviikkoina (tai todennäköisemmin kuukausina) tulla lisää tietoa Teslalta. Jos ei ole mieletön kiire autokaupoille, niin odottaisin tuon Model 3:n seuraavan julkistuksen ja sen mahdolliset vaikutukset muihin Teslan automalleihin. Pitäisin mahdollisena, että huhutut uudet Model 3 ominaisuudet, kuten HUD, tulevat jollain tapaa myös jo olemassa oleviin malleihin, eli S:ään ja X:ään.

Joo mäkin oon venaillut Model 3:sta ja kelasin aluksi et sellainen riittäis. Veikkaan vaan, että launchaus lykkääntyy, samalla tavalla kuin lähes kaikilla deadlineilla on tapana Teslalla. Ja sit taisi olla vielä yli vuoden jono jo nyt ostakseen Model 3. Mun mielestä myös sen interior näyttää jotenkin halpikselta, tai niinku tosi tyhjältä. Mutta joo toi on hyvä pointti, että Model 3 ominaisuudet tulisivat myös muihin malleihin. Jos mun ois vasta kesän jälkeen tarkoitus ostaa, niin vois kannattaa joka tapauksessa venata Model 3 launchiin asti. Tosin se näissä autohankinnoissa on, että vois aina venata ikuisuuteen jotain kohta tulevaa mallia/ominaisuutta.

0
0
13.2.2017 - 12:45

JR

+5097
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1515
Jeans kirjoitti:

Ainoa ongelma, josta oon lukenut, on että pakkanen lyhentää maksimipituutta, mitä yhdellä latauksella voi ajaa.

Ja tämä ei muuten ole erityisesti Teslan ongelma, vaan tulee aina olemaan ongelma autoissa joissa "polttoainetta" ei ole mielivaltaisia määriä. Pakkasilma on tiheämpää, joten ilmanvastus on kovempi, ja eteneminen kuluttaa enemmän energiaa. Sama efekti on periaatteessa bensiiniautoissakin, mutta niiden energiankäyttöä ei ole muuten optimoitu yhtä pitkälle, niin ero ei ole niin näkyvä. Sisätilan lämmitys on tietysti myös itsestäänselvä ero.

0
0
13.2.2017 - 12:54

Jytky

+107
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
149

Tässä Iltasanomista vähän juttua tältä aamulta

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000005083339.html

Mielenkiintoista kyllä jos alkaen hinta olisi tosiaan tuota 40k€ luokkaa. Tosin ei näytä noissa enää sitten olevan ilmaiset lataukset. Tesla kyllä on pärjännyt hyvin kaikissa tyytyväisyyskyselyissä, tuossa yksi viime vuoden lopulta, jossa aika selvä voitto.

http://www.consumerreports.org/car-reliability-owner-satisfaction/car-b…

Itseäni ei vielä sähköauto houkuta, mutta mielenkiintoista on seurata miten valtavin harppauksen mennään eteenpäin.

 

 

0
0
13.2.2017 - 14:06

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

Kertoisin kyllä tarkemmin, jos ei olisi yksityisasia. En tietenkään yhden tapauksen perusteella yleistäisi asiaa, mutta siltä pohjalta, mitä tästä yhdestä tapauksesta opin, tekisin juuri kuten kirjoitin eli varautuisin em. kustannuksiin.

Tietysti on hyvin mahdollista, että kyseesaä oli huono kappale alunperinkin.

My 2 cents asiaan.

0
0
13.2.2017 - 14:05

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120
JR kirjoitti:

 

Jeans wrote:

 

Ainoa ongelma, josta oon lukenut, on että pakkanen lyhentää maksimipituutta, mitä yhdellä latauksella voi ajaa.

 

 

Ja tämä ei muuten ole erityisesti Teslan ongelma, vaan tulee aina olemaan ongelma autoissa joissa "polttoainetta" ei ole mielivaltaisia määriä. Pakkasilma on tiheämpää, joten ilmanvastus on kovempi, ja eteneminen kuluttaa enemmän energiaa. Sama efekti on periaatteessa bensiiniautoissakin, mutta niiden energiankäyttöä ei ole muuten optimoitu yhtä pitkälle, niin ero ei ole niin näkyvä. Sisätilan lämmitys on tietysti myös itsestäänselvä ero.

Kylmä syö akkuja. Kaikissa laitteissa.

0
0
13.2.2017 - 14:40

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

TM:n sinänsä ansiokkaat testit ovat myös harhaanjohtavia. Ne eivät yksinketaisesti ole riittävän kattavia arkikäytön suhteen ja selvästi liian positiivisia.

Tätsin mielipideasia, mutta itse ostaisin mieluummin Suomen käyttöön Volvo XC90:n, joka on kuin luotu Suomen oloihin ja käyttötarpeisiin. Pillumagneetiksi ostaisin Alfa 4C:n kesiksi. 

Jälleen olisi kauhean hyödyllistä, että rahasi ei-eta-pokeritoimintasi olisi oy:ssa. Voisit ostaa autot firmalle ja maksaa niistä vain autoedun. Firma saisi arvonalenemista tehtyä poistot ja minimoisit verot. Näin sitä yleensä tehdään.

0
0
13.2.2017 - 14:48

samulijp

+4
Liittynyt:
24.1.2017
Viestejä:
3

Itse olen ajellut klassikko autoilla ja muutoinkin vähän vanhemmilla, kun uusista autoista en saa juuri mitään fiiliksiä. Porschet ovat esimerkiksi loistavia käyttöautoja ja varsinkin vanhat ovat arvoaan, parhaimmat jopa raketoineet. Varaosat on kohtuu hintaisia, vaikkakin Suomessa 2-3x suhteessa euroopan hintoihin, ja luotettavuus huippuluokkaa. Puhutaan kyllä jo kuplasta ilmajäähdytteisien Porschen kohdalla. Vähän tuoreimmissa esim. 911 Turbo korimallia 997 on todella kovassa hinta/laatu suhteessa käyttikseksi.

Jos veroriski realisoituu, voi auton rekisteröidä esimerkiksi Viroon ja hakea jäljelle jääneet verot takaisin. Toimii ainakin tällä hetkellä, mutta pieni riski/pleko on olemassa, että onnistuvat jotenkin tulppaamaan tämän outinn verotusta uudistaessaan.

Klassikko on aina tyylikkäin valinta!

0
0
13.2.2017 - 19:47

Aaron Brown

+11
Liittynyt:
18.12.2015
Viestejä:
28

Tesla on ihan loistava, kolmas ääni sille. Model S ollu nyt käytössä vajaan vuoden, ei mitään ongelmaa ja tehty pidempiäkin reissuja. Kannattaa kysellä malliautoa liikkeestä, voi saada vähän halvemmalla. Tai sitten käytetty Saksasta.

0
0
13.2.2017 - 20:28

ScatterBrain

-308
Liittynyt:
11.2.2017
Viestejä:
176

Taksista ja muista kulkuneuvoista kuten junasta sen verran, että kun ei itse tarvitse ajaa, pystyy saman ajan työskentelemään ja saapumaan freshimpänä paikalle.

Mutta autokeskustelussahan ei vedota logokseen, vaan ihmisen egoon ja pathokseen. Itsekin olen monta päätöstä egollani tehnyt, ja suuri osa virheitä :)

0
0
20.2.2017 - 15:54

TaasMennään

+1
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
26

Vuokrasin viime kesänä Tesla Model S pidennetyksi viikonlopuksi, tuli ajettua n. 1200 km.

Havainnot:

- Superchager lataa auton täyteen n. tunnissa - samalla kun syö safkat huoltiksella.

- Normaalisti latasin sitä ihan töpselin päässä, yön aikana tulee vähintään 100 km latinkia, eli sillä pärjää jo hyvin. Muistaakseni n. 15 km / tunti.

- Ludicrous mode on ehdoton lisävaruste. Se fiilis kun ensimmäisen kerran painaa kaasua on jotain todella maagista.

- Ajotuntuma ja ajomukavuus paras mitä missään ajamassani autossa.

- Se fiilis kun luot oman profiilin auton kosketusnäytöllä ja laitat säädöt kuntoon - heh jonkun sortin tunneside syntyi samalla.

- Spotify ja muu bluetooth yms tuki.

- Todella tilava auto matkustamiseen sekä kuljettamiseen.

- Parempaa cruise controlleria saa hakea, ajaminen on nautinto.

- Jokainen yksityiskohta tuntuu olevan tarkkaan mietitty.

- Teki pahaa palauttaa auto takas vuokraamoon, vaimon kanssa kiinnyttiin siihen ihan kunnolla heh.

 

Vaimon ensimmäiset sanat autoon istuessa olivat "onpas seksikäs auto". Ensin tuli Model S, sitten 3 (alunperin E, mutta Ford blokkasi sen), sitten X ja seuraavaksi Y :). Elon Musk on funtsinut kaikki yksityiskohdat kuntoon.

On tullut ajeltua eri urheiluautoilla (porsche, fese jne), mutta mikään auto ei ole säväyttänyt kuten Tesla.

Kaveri osti X:n ja on ollut siihen todella tyytyväinen.

0
0
23.2.2017 - 15:06

MrSoftspot

-1
Liittynyt:
23.2.2017
Viestejä:
1

Teslalle työskentelevänä voin sanoa että kannattaa Jens olla yhteydessä meidän myyntiin, Store Manager Fredrik Sandström auttaa mielellään, fsandstrom [at] tesla.com (fsandstrom[at]tesla[dot]com).

Itse 11 vuotta autoalalla työskennelleenä voin sanoa vähääkään epäröimättä, että Teslan Model S on paras auto mitä olen koskaan ajanut ja kokenut.

Pakkanen ei oo ongelma, toki se rangea lyhentää talvella, mutta vain n. 20%. Eli kesällä yhdellä latauksella 450km ja talvella 360km(85kWh akuilla varustetuissa autoissa). Latausverkostokin kasvaa kokoajan.

0
0
23.2.2017 - 18:51

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Huhhu, on tää Amerikan meininki rajua. Sain äsken työsopparin allekirjoitettavaks, ja palkkaa tulee mukavat 37000$ + majoitus ja lennot 12 viikon työharjoittelusta. 45 tuntia hommaa per viikko. Ei oikeastaan missään vaiheessa ollut puhetta palkasta, enkä juurikaan ollut miettinyt koko asiaa. Oletin, että jos edes tulee jotain, niin max. pari kiloa kuussa. Tosin äsken valmistuneesta pilvenpiirtäjästä löyty sen verran makee kalustettu penthouse, et oli pakko vuokrata, 9000$/kk, kun tyttöystävä ja koirakin lähtee messiin. Noh ainakin reissu jää breakeveniin ison montun sijasta, mitä aluksi luulin. Saakohan muuten noin kalliin kämpän kokonaisuudessaan vähentää kuluina ansiotuloverotuksessa?

Siistiä on myös, että Philadelphia on lähellä montaa mestaa, missä on ollut tarkoitus käydä pidemmän aikaa. Junalla pääsee kätevästi puolessatoista tunnissa Washingtoniin ja Atlantic Cityyn. Nykiin on tunnin junamatka, joten siellä tulee varmasti vietettyä useampi viikonloppu.

0
0
23.2.2017 - 19:16

Donkchamp

+4
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
14

Mahtavaa! Toivottavasti jaksat raportoida fiiliksiä sitten duunista kun pääset vauhtiin. Kiinnostavaa kuulla mitä työ todellisuudessa pitää sisällään ja miten ite työskentelyn koet.

0
0