Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen -

Tässä vielä paremmin selitettynä tuo short put vs long stock:

https://www.tastytrade.com/shows/market-measures/episodes/selling-puts-…

 

Näytä koko viesti
Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen -

Pahoittelut että päiväunet meni ohi. Tarkoitus oli kyllä herättää keskustelua, ehkä vähän kärkevällä tyylillä. Kiitos pitkästä vastauksesta, juomat kuulostaa oikein mainolle idealle ja tehdään todellakin näin. Minä voin tarjota eikä tarvitse maksaa korvausta paikalle tulosta, arvostan elettä kuitenkin. Laitan viestin myöhemmin, saan yhteisiltä tutuilta numeron ja olen yhteydessä. Jatkan kuitenkin hieman keskustelua täällä jos vaikka joku olisi innostunut oppimaan aiheesta. Ja haasstan vielä muutaman sunkin kommentin kirjoituksesta.

"Optiot sopivat suojaamiseen ja sen lisäksi äkkirikastumisen tarpeessa oleville" / "Johdannaisilla voi siis sekä suojata että gämblätä" - on ne paljon muutakin ja mun mielestä tällaiset yleistykset on turhia ja jopa aika harhaanjohtavia. Itsekin puhut myöhemmin call overwriting strategiasta joka on jotain tältä väliltä. Mainitsit myös että long stock + short call on sama kuin short put. Tämä on yksinkertainen asia jota kovin moni ei ymmärrä mutta olisi hyödyllistä tiedostaa. Netistä löytyy paljon tutkimusta miten puttien myynti on itse asiassa useassa markkinassa tehokkaampi strategia olla longina markkinaa vs osakelongi.

"Tässä voi kyllä päivittää setämiestä, mutta kyllä johdannaisissa osto- ja myyntispreadeineen on vaikeaa kuluissa alle nykyisten 0,0x% osakepalkkioiden, tiukkojen osto- ja myyntispreadien sekä nollakorkojen maailmassa on päästä." - en halua mitenkään päteä tai kouluttaa mutta tämä on kyllä muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, kulut ja spreadit on nykyään myös johdannaisissa pienet. Tuote on eri niin sitä ei voi verrata yksi yhteen, optioprofiilin treidaaminen osakkeella vaatii paljon kauppaa (option delta muuttuu koko ajan) ja siinä mielessä voi olla jopa edullisempaa treidata joku tietty profiili esim optiolla. Kulut ovat molemmissa niin pienet ettei merkitse (jos nyt ei treidaa jonkun Nordean puhelinpalvelun kautta, puhun tässä siis Interacive Brokers tai Saxon kaltaisista toimijoista).

"Suosittelen hyvin harvoja sijoittajia tutustumaan optioihin" - lisätieto markkinoista ei varmasti ole kenellekään pahitteeksi, vaikka ei tekisikään mitään. Kannatta opetella muitakin pelejä kun Teksua vaikka niistä ei pääpeli tulisikaan.

"Uusia Turbo- ja Urbotuotteita toki on tullut" - nämä on eri tuotteita joissa ei ole oikeaa kaksipuolista markkinaa koska noita voi pelkästään ostaa liikkeeseenlaskijalta. Eri asia kun listatut optiot mistä nyt puhutaan. Näitä itse asiassa kannattaa kaikkien välttää, siitä samaa mieltä. Hirveitä tuotteita loppuasiakkaalle.

"Löisin kuitenkin isonkin vedon sen puolesta, että Aaron Brownin taloudellisissa intresseissä on, että väki kävisi ahkerasti johdannaiskauppaa, ja vieläpä Suomessa." - olisit hävinnyt vedon. Kokemusta on sekä pankeista että markkinatakaajista mutta tällä hetkellä olen loppuasiakas. Itsellä aina ollut tavoitteena kertoa johdannaisista muille kiinnostuneille, tämä auttaa paljon myös oman ajattelun kehittämisessä. Tästä voidaan jatkaa myöhemmin.

AQR Capital on julkaissut paljon hyviä kirjoituksia optioista, suosittelen kaikille tutustumaan. Tässä yksi joka esittelee miten optioita voi käyttää salkun osana. Suosittelen lukemaan vaikka ehkä vaikuttaa vähän raskaalta alkuun. Tästä olisi mielenkiintoista kuulla vastaväitteitä, mielellään kuulen jos on jotain mitä en ole itse ajatellut tai selvitän asiaa tarkemmin jos tulee jotain kysymyksiä.

Selkeästi tiedät optioista paljon ja varsinkin käytännön treidaamisen kautta mikä on arvokasta kokemusta. Siksi ihmettelinkin näin negatiivista kantaa ja se ehkä vaatii vähän päivittämistä. Toivottavasti ilman että unet kärsii!

 

Näytä koko viesti
Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen -

Toinen yleinen väärinkäsitys on että optiot olisi nollasummapeliä. Jos niillä pelaa longipuolta niin sama positiivinen tuotto-odotus niissä on kuin allaolevassa kohde-etuudessa. Ei optiot ole oma omaisuusluokka vaan johdannainen jostain. Volatiliteettia voi miettiä omana omaisuusluokkana ja siinäkin on todettu positiivista riskipreemiota mutta se on ehkä jo vähän aiheen vierestä. Suosittelen kaikki sijoittajia tutustumaan optioihin ja Akia päivittämään omia väärinkäsityksiään, tai ainakin lopettamaan näiden väärinkäsitysten mainostamisen.

Näytä koko viesti
Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen -

Tämä kuulostaa että positio on ollut alkujaankin liian iso jos sitä pitää vahtia. Näin voi olla sekä osakkeissa että optioissa, ei näillä ole eroa. Se on totta että vipua optioilla saa helpommin kun osakkeilla mutta jos pysyy limiittien sisällä niin ei ole tätä ongelmaa. Yksinkertaistetusti esim call overwriting strategia vähentää omaa riskiä eikä vaadi sen enempää vahtimista kuin longina osakkeessa oleminenkaan. Tämä on yksi suurimpia ennakkoluuloja joita kokemattomilla optiosijoittajilla on, että optiot olisi aina lisäämässä riskiä ja niitä pitää vahtia koko markkinoiden aukioloajan. Voisin jopa sanoa että ruudun seurannan voi jättää vähemmälle käyttämällä optioita koska voit näillä rakentaa tehokkaamman tuottoprofillin.

Näytä koko viesti
Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen -

"Jos on johdannaispositio auki, olisi syytä viettää ruudun ääressä koko markkinoiden aukioloaika ja näin käytännössä siihen aikaan teinkin"

Miksi johdannaispositiota pitäisi valvoa koko aukioloajan?

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Onko mitään uutta tietoa milloin S&P500 lisääminen voisi tapahtua? Tämä on ilmeisesti aika tapauskohtainen prosessi, onko mahdollisuutta ettei lisäystä vielä tulisi? Ilmeisesti voitto on aika pitkälti tullut kirjanpidollisilla muutoksilla joka voisi heikentää indeksiin pääsyn mahdollisuutta: https://www.fool.com/investing/2020/08/29/tesla-the-curious-case-of-the….

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Pitääkö tuo 10k profit per auto paikkansa, voiko olettaa sen olevan jatkossa noin kova, varsinkin edullisemmissa malleissa?

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Mun mielestä Tesla on hyvä esimerkki osakkeesta jossa en näe hyviä perusteluja olla shorttina. Tuote on yksinkertaisesti liian hyvä ja silloin riski että hinta nousee paljon on iso ja mahdoton kvantifioida. Oliko Einhorn kuka sanoi että twice as stupid on silti vielä stupid, vaikka onkin itse shorttina tätä. En tiedä kuka sanoi että älä koskaan shorttaa hyvää tuotetta mutta uskon että tämä pitää paikkansa.

Onko kellään teistä keskusteluissa mukana olleilla itsellä kokemuksia Teslasta, omistajana tai ihan vaikka testiajossa? Vertaisin tätä aikoinaan jengiin kuka kehui miten muut älypuhelimet paljon parempia kun iPhone ja edullisempia. Tämä ei kuitenkaan paljon vaikuta kun on kulttimainen asiakaskunta. Ei perinteisillä automerkeillä ole samanlaista ja tuo varmasti selittää arvostustasoa.

Itsellä on reilun kolmen vuoden kokemus Tesla S mallista ja on ollut ihan uskomaton auto. Vaikea nähdä että edes testaisin tällä hetkellä muuta autoa jos olisin vaihtamassa. Samaan aikaan pitää sanoa en uskaltaisi olla longinakaan osaketta näillä tasoilla. Pointti tuo että shortti ei omasta mielestä ole järkevä ja tuntuu että moni fiksu sijoittaja ottaa tämän taistelun liian henkilökohtaisesti.

Näytä koko viesti
Kuka teki tiliä Trumpin twiiteillä? -

Ihan hyvä kolumni Akilta kuten yleensä mutta tosiaan tämä Vanity Fair artikkeli taisi olla aika heikoilla faktoilla liikkeellä. Matt Levine on asiallinen kaveri ja kirjoitti hyvin jo asiasta, tässä podcastissa kanssa keskustelua siitä miten epätodennäköistä tämä on:

https://slate.com/podcasts/slate-money/2019/10/the-robocalypse-edition

 

Näytä koko viesti
Modern Monetary Theory (MMT) -

Kiitti Tallimestari.

"Sometimes it can be hard to separate economic opinions from political leanings"

Tämä on mun mielestä tässä vaara (tai mahdollisuus, riippuu keneltä kysyy), poliitikko pystyy lupaamaan mitä vaan koska vaje ei ole ongelma ja näin todennäköisesti saa kannatusta ja pääsee sitä kautta sitten toteuttamaan tätä teoriaa käytännössä. Veikkaisin että USAssa voidaan nähdä tämä jo 2020 vaaleissa. Trump ilmeisesti ei ole ottanut vielä kantaa mutta näkisin että tämä on myös hänelle hyvä työkalu vaaleissa. Tämä sitten tulisi johtamaan rahan todelliseen printtaukseen, jonka voisi kuvitella nostavan osakkeita rajusti. Koroista on ilmeisesti molemmat näkemykset valideja, käytännössä kai pitäisi nostaa korkoja koska valtion luottokelpoisuus heikkenee mutta näin myös joitain argumentteja sille että korot itse asiassa laskisi.

Animal Spirits podcastissa oli hauska tarina siitä miten 1920 luvun lopussa metroissa oli korissa kolikoita joita voi käyttää lipun ostamiseen jos ei ollut sopivaa rahaa itsellä. Eli noin pari kolme dollaria nykyrahassa ilmaiseksi jos vaan halusi ottaa. Jotenkin tuntuu että MMT voi mahdollistaa samanlaista rahan arvon laskua jos joku tätä alkaa käyttämään. Aihe on sen verran laaja että pitäisi kyllä käyttää paljon enemmän aikaa että tähän pääsee kärryille.

Näytä koko viesti