19
forum
|

Sijoitustieto

+1845
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1225

Vuonna 2012 perustettu Fifax on kalankasvatusta harjoittava yhtiö, joka tuottaa kirjolohta pääasiassa Suomen ja Ruotsin markkinoille. Yhtiön maanpäällistä ultraintensiivistä RAS-kiertovesijärjestelmää hyödyntävä tuotantolaitos valmistui vuoden 2020 alussa. Tuotantolaitos sijaitsee Eckerössä, ja se on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista jo toiminnassa olevista maanpäällisistä kalankasvattamoista. Laitoksen odotetaan saavuttavan tavoitellun täyden, vuositasolla noin 3 200 tonnin (bruttopaino ennen teurastusta) tuotantomäärän vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana.

Perinteiseen kalankasvatukseen liittyy useita ympäristöhaasteita. Niitä aiheuttavat muun muassa päästöt ja rehevöityminen, kemikaalien käyttö sekä taudit ja loiset, jotka vaikuttavat myös villilohikantoihin. Tarve kestävälle kalantuotannolle korostuu erityisesti Fifaxin keskeisillä markkinoilla. Ne sijaitsevat Itämeren ympärillä, joka on matala ja suljettu merialue rajoitetulla vedenvaihdolla Atlantin valtameren kanssa. Eckerön tuotantolaitos hyödyntää Fifaxin ultraintensiivistä RAS-teknologian toteutusta, joka tarjoaa ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille kalankasvatusmenetelmille.

Fifaxin ultraintensiivinen RAS-teknologia perustuu lähes täysin suljettuun vedenkierron tuotantolaitoksessa, jossa kalat elävät sisätiloissa suurissa maanpäällisissä altaissa. Tämä antaa perinteiseen vesistöissä tapahtuvaan kalankasvatukseen verrattuna parempaa suojaa ulkopuolisilta tekijöiltä, ja menetelmänsä ansiosta Fifax pystyy tarjoamaan kaloille kontrolloidun kasvuympäristön puhtaassa vedessä ympäri vuoden. Lisäksi Fifaxin käyttämä vedenpuhdistusprosessi pysäyttää vierasaineita ja taudinaiheuttajia. Tämän ansiosta Yhtiö kykenee tarjoamaan tuoreen ja terveellisen lopputuotteen. Fifax pyrkii asemoimaan itsensä vastuullisesti ja paikallisesti kasvatetun kalan tuottajaksi, jonka tuore ja korkealaatuinen tuote on terveellinen eikä sisällä antibiootteja tai kemikaaleja.

Fifaxin visiona on olla edelläkävijä suurimittaisessa kalankasvatuksessa mahdollisimman pienellä ympäristövaikutuksella, jotta asiakkaat voisivat nauttia paikallisesti ja vastuullisesti tuotetusta kalasta ympäri vuoden. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Fifax pyrkii jatkuvasti olemaan toimialan kärjessä käyttäen viimeisintä teknologiaa. Yhtiö aikoo lisäksi kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa nykyistä tuotantolaitostaan laajentamalla. Laajennuksen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 aikana.

Fifax suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle

0
0
22.9.2021 - 13:03

Indrid Cold

+468
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
631

https://atlanticsapphire.com/

-68% YTD, onhan tuossa toki tulevaisuus mutta mutta...viime viikolla tulipalo ja sitä ennen monta kertaa muuta häikkää mm. 

https://www.miaminewtimes.com/news/activists-accuse-atlantic-sapphire-s…

googlaa: atlantic sapphire accident

tulipalo Tanskassa viime viikolla, ei ollut ensimmäinen tulipalo

https://www.fishfarmermagazine.com/news/fire-devastates-atlantic-sapphi…

 

 

 

 

 

0
0
22.9.2021 - 15:11

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Sijoitustieto kirjoitti:

Fifaxin ultraintensiivinen RAS-teknologia perustuu lähes täysin suljettuun vedenkierron tuotantolaitoksessa, jossa kalat elävät sisätiloissa suurissa maanpäällisissä altaissa. Tämä antaa perinteiseen vesistöissä tapahtuvaan kalankasvatukseen verrattuna parempaa suojaa ulkopuolisilta tekijöiltä, ja menetelmänsä ansiosta Fifax pystyy tarjoamaan kaloille kontrolloidun kasvuympäristön puhtaassa vedessä ympäri vuoden.

Tämähän ei ole mikään uusi innovaatio. Uudessakaupungissa toimii Sybimar Oy, jossa on kalankasvattamossa suljettu kierto ja sen yhteyteen liitetty vielä salaatin tuotanto. Alle miljoonan liikevaihdolla Sybimar tekee yli miljoonan tapppiota eli on vieläkin start-up vaiheessa?

Itäisessä Suomessa Varkaudessa on Finnforel Oy:n kiertovesikasvattamo. 3 miljoonan euron liikevaihdolla 4,6 miljoonan tappiot. Edelleen start-up vaiheessa? Finnforel taitaa kuitenkin olla pisimmillä kehityksessä ja sillä on suurimmat voluumit, joten tästä voikin vielä tulla kannattava?

Saapa nähdä, saadaanko näistä koskaan kannattavia. Toivottavasti saadaan. Ainakin meri kiittäisi ja antibioottien käyttämättömyys kasvatuksessa on iso plussa.

Vuonna 2018 Luke:n nettisivuilla oli artikkeli, jonka aihe on "Kiertovesikasvatus läpimurron kynnyksellä". Avaa tekniikkaa jonkin verran.

https://www.luke.fi/mt-kiertovesikasvatus-lapimurron-kynnyksella/

" Suljettuun vedenkiertoon perustuvien kiertovesilaitosten läpimurto on lähellä”, uskoo Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Jouni Vielma.

Kiertovesikasvatuksessa kalat kasvatetaan sisämaassa altaissa, joiden vesi puhdistetaan ja käytetään yhä uudelleen.

Perinteiseen kalanviljelyyn verrattuna kiertovesilaitoksen veden tarve on pieni ja rehevöittävät päästöt vähäiset.

Fosfori ja kiintoaineet saadaan sidottua lähes kokonaan. Typpeä on vaikeampi saada talteen, mutta menetelmiä kehitetään koko ajan.

Kiertovesilaitoksissa kasvatusolosuhteet ovat tasaiset ja lämpötilaa säätämällä ne saadaan optimoitua kasvatettavalle lajille. Suomessa kiertovesialtaissa on kasvatettu sampea, nieriää, siikaa ja kuhaa sekä viime aikoina myös kirjolohta."

 

Suomessa kyllä riittää markkinoita ja Norjan tuonti voitaisiin korvata kotimaisella kirjolohella, kunhan kustannukset saadaan kuriin ja myyntihinta kohdalleen. Ja tulos pitää saada plussalle.

Grafiika: Yle.

0
0
27.9.2021 - 23:56

Hynägrande

+1751
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1208

Tykkään firman liikeideasta. Joskus vuosia sitten jopa suunnittelin tämän kaltaisen firman perustamista, mutta ei kyllä harmita että en perustanut. (Tosin, kuka sanoo etten vielä joku päivä perusta?) 

Mutta enpä nyt tiedä onko tämä firma nyt se lupaavin heppa kisassa.. pelkkä liikeidea ei riitä. Pitää olla myös execution kunnossa. Katson sitten listaesitteen rauhassa, mutta suhtaudun hyvin varovaisesti firmoihin jotka ovat "läpimurron kynnyksellä". Se voi tarkoittaa viittä osakeantia, jotka dilutoi omaisuutta. Tai sitä että läpimurtoa ei koskaan tapahdukaan. Hinnoittelu ei saisi olla kovin suolainen, jotta sijoittajana haluaisin kantaa sitä riskiä. Yrittäjänä se on tietysti aivan eri asia, koska riski/tuotto/panos -suhde on erilainen.

Joka tapauksessa seuraan mielenkiinnolla ja toivon että tästä konseptista tulee toimivaa liiketoimintaa.

0
0
28.9.2021 - 15:15

Juha

+1295
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1445

https://www.kauppalehti.fi/lehdistotiedotteet/fifax-aloittaa-first-nort…

Listautumisanti lyhyesti:

  • Yhtiö pyrkii keräämään noin 15 miljoonan euron bruttovarat tarjoamalla alustavasti enintään 5 900 000 Yhtiön uutta osaketta (”Uudet Osakkeet”) merkittäväksi (”Listautumisanti”).
  • Tarjottavia Osakkeita (kuten määritelty jäljempänä) tarjotaan Listautumisannissa 2,55 euron kiinteään merkintähintaan Tarjottavalta Osakkeelta (”Merkintähinta”). Henkilöstöannin (kuten määritelty jäljempänä) yhteydessä tarjottavat Uudet Osakkeet tarjotaan alennettuun merkintähintaan 2,30 euroa Uudelta Osakkeelta.
  • Listautumisanti koostuu (i) yleisöannista yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa (”Yleisöanti”), (ii) instituutioannista institutionaalisille sijoittajille Suomessa ja soveltuvien lakien mukaisesti Yhdysvaltain ulkopuolella kansainvälisesti (”Instituutioanti”) ja (iii) henkilöstöannista Yhtiön ja sen tytäryhtiöiden koko- ja osa-aikaisille vakituisessa työsuhteessa oleville työntekijöille, sekä määräaikaisissa työsuhteissa merkintäajan alkaessa 29.9.2021 työskenteleville sekä Yhtiön hallituksen jäsenille, johtoryhmälle ja toimitusjohtajalle (“Henkilöstöanti”).
  • Yleisöannissa tarjotaan alustavasti enintään 1 600 000 Tarjottavaa Osaketta (kuten määritelty jäljempänä), yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Instituutioannissa tarjotaan alustavasti enintään 4 240 000 Tarjottavaa Osaketta institutionaalisille sijoittajille Suomessa ja, soveltuvien lakien mukaisesti, kansainvälisesti Yhdysvaltain ulkopuolella. Henkilöstöannissa tarjotaan enintään 60 000 Uutta Osaketta.
0
0
30.9.2021 - 09:35

Heikin Ashi

+2410
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
840

Katselin  hiukan Fifaxia. Periaatteessa olisi tietysti vallan mainiota, jos homma saataisiin ensin  teknisesti ja sitten  kannattavuden osalta   toimimaan, mutta tähän tuotantoprossiin näyttäisi liittyvän monia haasteita. Ks. ote YLE:n tuoreesta jutusta alempana.

Kiinnitin huomiota myös siihen, että eilisessä esittelytilaisuudessa yhtiön nykyistä taloustilannetta ei käsitelty lainkaan, esiteltiin talouspuolen osalta vain hallituksen tavoitteita tuleville vuosille (jotka luonnollisesti ovat kovat). Yhtiöllä oli kesäkuun lopussa omaa pääomaa 1,3 miljoonaa ja velkaa 25 miljoonaa. Tappiota puolelta vuodelta oli saatu aikaan 7 miljoonaa, noin 0,6 miljoonan  vaihdolla.  Lisärahalle on huutava tarve. Tilintarkastajat olivat antaneet kertomuksen 31.12.2020 päättyneeltä tilikaudelta vasta 27.9. 2021 oheisella lisälausumalla.

Taitaa jäädä omalta osalta merkintänappi painamatta. Yhtiölle ja merkitsijöille toivotan parhainta menestystä.

 

Ote YLE:n jutusta 20.9.2021: ”Toimitusjohtaja Samppa Ruohtulan mukaan vesi on puhdasta ja ruskea väri johtuu bakteeritoiminnan vaikutuksesta. Kiertovesilaitoksilla on ollut vaikeuksia saada veden laatu pysymään kunnossa. Fifaxilla haasteita aiheuttaa äärimmäisen pieni uuden veden käyttö.

Viimeksi toukuussa ongelmia oli veden hapetuksen yhteydessä. Teurastukset ja toimitukset pysähtyivät ongelmien seurauksena. Kolmasosa kaloista kuoli.

Vuonna 2016 ison kalakuoleman aiheutti sähköjärjestelmän häiriö. Se pysäytti veden virtauksen, vesi lämpeni ja kaloja kuoli useita tonneja.

Monimutkaisen prosessin hallinta ei ole yksinkertaista ja Fifaxilla on kertynyt siitä mappikaupalla dokumentteja. Teknisiä ongelmia on tullut vastaan useita. Perushaasteena on esimerkiksi veden lämmön pitäminen tasaisesti 15–16 asteen tasolla.

– Kun ollaan biologisen, elävän aineksen kanssa tekemisissä, niin laitoksen on optimoitava toimintansa omaan ympäristöönsä. Veden laatu ja ominaisuudet, täsmällinen kala, mitä kasvatetaan, rehut ja muut. Siinä menee aikaa, varsinkin kun skaalataan se suureen mittakaavaan, toimitusjohtaja luettelee.”

 

0
0
30.9.2021 - 10:08

Indrid Cold

+468
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
631

Atlantic Sapphiren ongelmat heijastuvat koko RAS-kasvatukseen, rahahanat ovat tiukalla

Investors lukewarm on AquaCon's billion dollar plans for land based salmon farming in the US (salmonbusiness.com)

tiedote julkaistiin vaikka rahoitus ei ole kunnossa

NewsWeb (oslobors.no)

aika lämpimällä vedellä yrittävät Fifaxilla kasvattaa "Perushaasteena on esimerkiksi veden lämmön pitäminen tasaisesti 15–16 asteen tasolla."

"Fish are highly reliant on temperature (Boeuf & Le Bail, 1999), and the variation in sea temperature is considered to be the most important biophysical factor that influences salmon growth. Efficient salmon growth was previously believed to be best promoted at water temperatures between 13 – 17 degrees Celsius (Wallace, 1993). However, recent studies show that growth is better achieved at colder temperatures. In controlled experiments in which salmon were fed at temperatures of 13, 15, 17, and 19 degrees Celsius over 45 days, the experiment showed that the most efficient growth was achieved at a water temperature of 13 degrees Celsius (Ernst M Hevrøy et al., 2013). Furthermore, salmon that lived at temperatures of 15 and 17 degrees Celsius grew efficiently in the first two weeks but exhibited reduced feed intake and growth over the remainder of the study period"

article.pdf (uit.no)

mitä lämpimämpää vesi on niin sitä vähemmän siinä on happea ja kalan energiankulutus hengittämiseen kasvaa, se taas on pois kasvusta, Se  siitä, pyörää ei tarvitse yrittää keksiä uudestaan kun tutkimustietoa on riittävästi

0
0
30.9.2021 - 10:37

Kusu

Liittynyt:
30.9.2021
Viestejä:
3

Mihinkäs hintaan kalaa pitää myydä jos sitä myydään kaikki 3200 tonnia (paino ennen teurastusta) ja päästään tavoiteltuun 50miljoonan liikevaihtoon? Meinaan jos se mydään ensin jälleenmyyjälle joka myy sen voitolla vielä kuluttajalle niin kuluttajahinta on aikamoinen.

0
0
30.9.2021 - 11:17

KuplaSalkku

+101
Liittynyt:
14.8.2016
Viestejä:
184

Jälleenmyyjille 15,63€/kg joka on kova hinta siihen nähden, että kokonaista kotimaista kirjolohta saa nyt 6-7€/kg K-kaupan tiskistä

0
0
30.9.2021 - 12:39

Kusu

Liittynyt:
30.9.2021
Viestejä:
3

Tuo 3200 tonnia on siis paino ennen teurastusta, teurastuksen jälkeen jää jäljelle perattua kalaa joka painaa vähemmän jota pitää myydä vielä korkeampaan hintaan jotta tavotteeseen päästään. Jälleenmyyjätkään eivät voi kauhesti tinkiä omasta katteestaan koska riskinä on hävikki näin lyhyen aikaa tuoreena säilyvälle tuotteelle. Näillä luvuilla taitaa kuluttajahinta olla vähintäänkin nelinkertainen kilpailioihin nähden.

0
0
30.9.2021 - 19:37

Hynägrande

+1751
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1208

Tässähän on tullut lisää tietoa itsellekin aiheesta, mutta väliin tosiaan taitaa jäädä. Latasin rulettiin panoksia parille kaivosyhtiölle ja uskon että niissä odotusarvo on parempi kuin tässä.

 

0
0
4.10.2021 - 09:48

jarree

+202
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
182

Samaa mieltä Karon kanssa, minulle riitti 5 sekunnin vilkaisu taloustietoihin. Jos tämä saa annin edes läpi niin se on jo pieni ihme. Uskallan väittää, että tällöin Nightingale ei jää vuoden huonoimmaksi IPO-arvaksi.

0
0
4.10.2021 - 10:30

vonenzo

+30
Liittynyt:
24.8.2021
Viestejä:
18

Satuin muutama vuosi takaperin innostumaan kiertovesiviljelyn potentiaalista ja tuli opiskeltua eritoten Finforelin casea. Varkauden laitoshan on rakennettu paperitehtaan yhteyteen ja kannattavuudessa oli oleellista selluntuotannon hukkalämmön käyttö. Lisäksi laitoksen kannattavuus jopa täydellä kapasiteetilla ja hyvällä lohen markkinahinnalla vaikutti varsin vaatimattomalta. Käsittääkseni firma tähtääkin itse kiertoviljelylaitosten kansainväliseen myyntiin, ja Varkauden ideana on olla toimiva showcase.

Näemmä Fifaxinkin pitkäaikaisessa strategiassa oleellisena osana "RAS-teknologiaan ja projekteihin liittyvän kertyneen tietotaidon kaupalliseen hyödyntämiseen perustuvan liiketoiminnan perustaminen". Omaan korvaan kuulostaa kiinnostavammalta sijoittaa teknologiantarjoajaan kuin raaka-aineen tuottajaan. Silti, kuten ylhäällä mainittu Atlantic Sapphire ja muut projektit maailmalla ovat näyttäneet, kiertovesiviljelyn alkuinvestointikulut ovat niin valtavat, että itse laitosten myynti saattaa olla melkoinen taikatemppu. Ainakin olemassaolevan laitoksen luvut pitäisivät olla todella vetovoimaisia. Itse päädyn odottelemaan vielä muutaman vuoden, ennenkuin kiertovesiviljelyyn uskaltaisi laittaa rahaa kiinni.

 

Toinen nouseva puheenaihe on ollut avomerikasvatus, eli perinteiset rannikolla sijaitsevat lohikassit siirretään syvemmälle avomerelle. Ravinnekuormitus ei haittaa samalla tavalla kuin rannikolla eikä lohitäi pääse iskemään jokiin nouseviin villilohikantoihin (perinteiset kassit sijoitettu yleensä jokien laskupaikoille, jolloin villilohet ohittavat täitä kuhisevat lohikassit). 

 

ps. Kiertovesiviljelyn kannattavuutta parantaisi oleellisesti eri kalalajit, kuten siika ja kuha:

https://blueadapt.fi/kiertovesiviljelyn-ja-ravinnepaastokompensaatioide…

Laskelmat tehty toki nykyisillä markkinahinnoilla. 

 

 

0
0
25.10.2021 - 18:58

Heikin Ashi

+2410
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
840
Heikin Ashi kirjoitti:

Katselin  hiukan Fifaxia. Lisärahalle on huutava tarve.

Taitaa jäädä omalta osalta merkintänappi painamatta. Yhtiölle ja merkitsijöille toivotan parhainta menestystä.

Alku pörssitaipaleelle ainakin on vakuuttava ja hiukan viime aikojen yleisestä menosta poikkeava:    - 25 %.

Ehkä saadut rahat riittävät jonkin aikaa...

 

 

0
0
12.7.2022 - 10:11

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Fifax:in kirjolohen kiertovesi-kasvattamossa havaittu IHN-virustautia ja Ruokavirasto on määrännyt kaikki kirjolohet lopetettavaksi. Määräys koskee myös oireettomia kirjolohia, ja yhtiö joutuu ajamaan tuotannon alas Eckerön-laitoksen puhdistuksen vuoksi. Oireettomat kalat saa kuitenkin teurastaa ja myydä ruoaksi.

Määräys koskee satojen tuhansien kilojen edestä kirjolohta. Fifaxin Eckerön-laitos valmistui vuonna 2020 ja sen tekninen enimmäiskapasiteetti on 3200 tonnia.

Tällä ei liene dramaattista vaikutusta Fifaxin kurssiin, koska Valtio vastaa kustannuksista, jotka kalojen hävittämisestä aiheutuu. Fifax voi hakea korvausta kaloista, jotka on määrätty lopetettavaksi. Tietenkin myyntiin tulee pitkähkö katkos ja se vaikuttaa kurssiin, koska yhtiön tappio vain kasvaa entisestään. Fifaxilla on elokuun puoleenväliin saakka aikaa hävittää lopetetut kalat. Tämän jälkeen tuotantolaitos vielä puhdistetaan, ja tuotanto käynnistetään sitten, kun viranomaiset antavat siihen luvan.

0
0
28.8.2023 - 13:41

Aki Pyysing

+11975
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6617

Luin analyysiä vain kielitieteellisistä syistä. Olin jo ennen sen selailuani varma, että en koske. Olen aika harvoin osunut tieteellisiin tai kaupallisiin läpimurtoihin onnistunut alkuvaiheessa sijoittamaan. Jos siis koskaan, koska ellei se todistettavasti pärise tai mahdu, en ole kiinnostunut jännäämään.

0
0
29.8.2023 - 12:44

Vinsk1

+40
Liittynyt:
1.7.2018
Viestejä:
14

Itseä kiinnosti tässä kuussa tämän osakkeen tarkastelu. Osakkeen kurssi tippunut vuodesta 21 -78%. Lisäksi nyt tänä vuonna yhtiö oli tv uutisissa, jossa ylösajo näytti sujuvan hyvin. Lisäksi yhtiö on saanut vuoden sisään kerättyä lisää pääomaa markkinoilta. Tuotteena lohi on hyvä. Ehkäpä paras tuote mitä ruokakaupasta saa.

Yritys on sijoittajan kannalta aika huono. Fifaxissa taseessa omanpääoman sijoituksia on yli 70 miljoonaa. Edellisten tilikausien tappiota on yli 50 miljoonaa. Aika paljon on turskaa tullut sisään. 

Sinänsä täydellisessä scenaariossa, missä kaikki menisi täydellisesti, yhtiö voisi olla mielenkiintoinen. Harvemmin kuitenkaan kaikki menee kuin strömsössä. 15 me markkina-arvo. Maksimikapasiteetti on 3200 tonttia. Kaloja myytiin käsittääkseni ennen kuin tuotanto loppui noin 5,xx e/kg. Laskin tämän jostain dokumentista missä oli samassa tuotantokapasiteetti + liikevaihdon määrä.  Maksimikapasiteetilla lv olisi noin 16+ me. Yhtiö ei ole koskaan päässyt maksimikapasiteettiin, joten kuluja ei pysty kuin arvioimaan. Jos kulut jäisi esim 13-15 me väliin, niin tuotto olisi reilusti yli 10%. Tähän mennessä yritys ei ole koskaan mitään tuottanut ja on epävarmuutta mihin tuotantotasoon yritys pääsee.

Lisäksi rahat meinaa loppua ilman osakeantia. Omavaraisuusaste sinänsä on korkea melkein 80%. Periaatteessa lainaa voisi saada, jos joku uskaltaa antaa. Rahaa oli 3,5 me ja liiketoiminnan rahavirta oli 1/2 vuodessa -2,2 me. 6kk tappio on ollut sama -3,5 me.

1
0