Olet täällä

Volvo Cars - 29.10.2021 09.21

vsquid kirjoitti:

Nyt näkyy salkussa. Ilmeisesti tullut 100 kpl kaikille + joku %.

Jotain tämmöistä varmaan, itellä näemmä 290/2000. Oli varsin odotettua.

EDIT: Eli näemmä ollut muillakin minimi 100kpl + 10% siitä yli merkatuista.

Näytä koko viesti
Volvo Cars - 28.10.2021 03.57

Taisi epätietoisten palauteryöppy herättää Nordnetissä, kun aiempi viesti oli kadonnut ja uusi odotti postissa:

 

"Olemme vastaanottaneet merkintäsi Volvo Car AB:n listautumisannissa ja ja välittäneet sen listautumisannista vastaavalle taholle. Allokaation yhteydessä veloitamme merkintämaksun tililtäsi sekä toimitamme allokoidut arvopaperit salkkuusi. Huomioi, että Volvo Car AB päättää allokaatiosta yhdessä neuvonantajiensa kanssa, eikä Nordnet voi vaikuttaa tähän.

Lähetämme tiedon allokaatiosta huomiseen 29.10. klo 10.00 mennessä salkkusi viestikeskukseen. Jos olet saanut listautumisannissa osakkeita, ne tulevat näkymään Nordnet-tililläsi huomenna, mutta emme voi antaa tälle tarkkaa ajankohtaa."
 

Näytä koko viesti
Volvo Cars - 28.10.2021 01.56

Bingo53 kirjoitti:

Nordnetissä oli omilla sivuilla viesti listautumisantiin liittyen vartti sitten ja siinä teksti:

"Kappalemäärä tulee vastaamaan hyväksyttyä merkintätoimeksiantoasi."

Hyvässä lykyssä saa merkinnän kokonaan, vai mitä?

 

Itelle näemmä tullut sama viesti. Toivotaan parasta. Vähän jättää tulkinnanvaraa tuo, että onko merkintätoimeksianto "hyväksytty" siinä vaiheessa, kun Nordnet on sen vastaanottanut vai tapahtuuko hyväksyminen annista vastaavassa päässä.

Näytä koko viesti
Volvo Cars - 28.10.2021 01.12

https://www.svd.se/stor-rusning--en-kvarts-miljon-vill-ha-volvoaktier

Ainakin 240.000 piensijoittajaa osallistunut antiin. Näemmä loppua kohti kiihtyi osallistuminen. 

Nyt vaan jännityksellä odotellaan, notta osuuko arpaonni omalle kohdalle! 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 26.10.2021 11.21

Alkaa tuo Fantomin meno olla jo niin hurjaa, että sijoitussuositusta en tällä hetkellä uskalla antaa. Puhutaanpa kuitenkin hetki defi-palvelujen tulevaisuudesta.

Fantom Foundation pisti tänään kaikki suosituimmat dAppit suoraan verkkosivuille: https://fantom.foundation/

Itellä defipalveluista kokemusta vain Fantomilla, suoraan ethereumilla tai bsc-paskakolikkokimaralla. Fantomilla alkaa olemaan protokollat kyllä hemmetin käyttäjäystävällisiä ja nopeita. Itselläkin aivan absurdi osuus kokonaisvarallisuudesta poikimassa korkoa tuollaisissa "eksperimentaalisissa" rahoituspalveluissa. Ei vaan kirjaimellisesti osaa perustella itselle, että mistä saisi samalla "koetulla riskillä" samanlaista tuottoa. 

Kuitenkin, puhuttaessa tästä hekumallisesta instikkarahasta, nuo kaikki ruoka-, eläin-, ja halloweenaiheiset älysopimukset tuntuvat aivan hassutteluilta. Voiko sellaisista oikeasti tulla ihan legimiteettejä rahoituspalvelun tarjoajia, vai onko tämä vain eka steppi adoptiossa? Idiocracy-leffan tulevaisuuskuvaan sopisi kyllä hyvin, että eläkerahaston pääsijoittaja klikkailee miljoonia poolista toiseen apinaswapissa. 

Muutenkin takaraivossa jyllää kokoajan ajatus, että voiko nämä muut layer-1 ratkaisut saada tarpeeksi jalansijaa elääkseen, ennenkuin ethereum 2.0 ja sen layer-2 protokollat jyräävät kaiken alleen? Vai onko "future is cross-chain" kuitenkin se juttu, ja loppukäyttäjälle on aivan sama, mille ketjulle se palvelu on lyöty. Kuitenkin valtaosa defipalveluista tuntuu maanisesti levittäytyvän uusille ketjuille, ja tokenien bridgettäminen ketjulta toiselle alkaa olla hyvinkin vaivatonta. Siksi tällä hetkellä kiinnostaisi tutkia layer-1 ratkaisuja, jotka ovat selkeästi suunnattu instituutiosijoittajille. Algorandin brändi-imago ainakin näyttää pintapuolisesti siltä, että eivät tähtää safemoon-kimaraan mukaan, vaan yrittävät selkeästi panostaa vakavasti otettavaan imagoon. "Carbon negative" vouhotus nostattaa kyllä niskakarvat pystyyn, se vaikuttaa aina niin päälleliimatulta.

Vaikea tosin kuvitella, että Ethereum ei olisi se "voittaja" pitkässä juoksussa. Siksi tällä hetkellä poistelen pikkuhiljaa altcoineista ethereumiin pitkään holdiin. Syksyn/loppuvuoden pöhinä näyttää kyllä ehkä liiankin hyvältä, mustia joutsenia odotellessa. Kiinallakin meinaa FOMO nousta kainaloihin:

https://digesttime.com/2021/10/24/china-is-thinking-about-unbanning-bitc...

Kiinasta puheenollen: Vechain oli syy, miksi pari vuotta sitten innostuin lohkoketjuista ja vieläkin on usko kova, vaikka pöhinä ympärillä tuntuu laantuvan vuosi vuodelta. Mari Koistisen erinomainen kirja "Syötkö Väärennettyä Ruokaa?" on silmiä avaava elintarvikemarkkinoiden petoksista, ja tähän juuri Vechain tarjoaa ratkaisua toimitusketjun läpinäkyvyyden varmistamiseksi. Lisäksi lohkoketju mahdollistaisi läpinäkyvyyttä päästökauppajärjestelmään ja päästöjen tilastointiin, mikä myös on ollut Kiinassa tapetilla, kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden myötä. 

Semmoisia pohdintoja tänään. Jatketaan harjoituksia, syödään dipit ja muistetaan myös keventää, kun huuma käy liian suureksi. 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 25.10.2021 11.30

Casteliero kirjoitti:

Tuli myös päivitettyä tuota altcoin-kassia. Cardano sai lähteä. Se on noussut noihin lukemiin vahvan communityn turvin, mutta seuraavaan nousuun tarvitaan jotain muutakin jo, esim enterprise puolen yhteistyökuvioita. Afrikka ei nyt riitä. Toki varmaan nousee markkinan mukana, mutta muualta saa todennäköisesti paremman nousun. 

Tilalle otin Chainlinkiä, Algorandia ja Polygonia.

Jäi tuon syyskuun Cardano Summitinkin jälkeen ns. luu käteen. Kauheasti kivaa pöhinää, mutta 95% uutisista pyöri tämän "istuta Adalla puu" -projekti. Jostainhan se toki pitää lähteä. Itse jättänyt pienen säkin adaa staketukseen long-terminä, ettei vaan kaikkea innostu näissä bull-markkinoissa myymään.

Mihin Algorand asettuu tässä layer-1 skenessä? Se on jäänyt vähän taka-alalle Avaxin, Solanan ja Fantomin hypetyksessä. Toki markkina-arvoltaankin ollut huomattavasti suurempi jo viime vuonna. 

Näytä koko viesti
Volvo Cars - 23.10.2021 09.45

Hyvä analyysi annista:

https://omavaraisuushaaste.com/volvo-cars-listautumisanti-analyysi/

Lisäksi Geely laskee valtaosuutta firmassa. Mahdollisesti instikkasijoittajat painostaneet tähän?

https://www.talouselama.fi/uutiset/volvon-osakeannissa-houkutteleva-hintalappu-kiinalainen-omistaja-vahentaa-yllattaen-valtaansa-yhtiossa/834addd7-4322-47ef-8c2b-edbd9f771e1f

"Tänään perjantaina Geely tiedotti kuitenkin pyytäneensä muuttamaan A-osakkeitaan B-osakkeiksi annin yhteydessä niin, että yhtiön valta ja omistus Volvo Car AB:ssa laskevat samassa suhteessa 83,3 prosenttiin."

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 22.10.2021 08.56

https://www.avainvapauteen.fi/

Tulipa lukaistua Toni Heiskasen & Janne Piiroisen kirjoittama, sadan sivun pamfletti bitcoinista. Hieman kornista nimestä ja iskulauseista huolimatta oli mielestäni oikein mielenkiintoista pohdintaa ja avasi niin teknologiaan liittyviä mahdollisuuksia kuin ideologiaa bitcoinin takana.

Kirjassa ei kuitenkaan puitu mahdollisesta deflaatiosta bitcoin-standardiin liittyen. (Bitcoin-standard, vrt. Kultakanta) Käsittääkseni, kun valuutta oli sidottuna kultakantaan, deflaatio oli huomattava riski. Googlaamalla löytyy pohdintaa, että bitcoinin löytäessä arvonsa tulevaisuudessa se tasapainottuu, ja hodlaus toisi matalaa, riskitöntä korkoa. Samalla raha ei etsisisi paniikissa riskihankkeita inflaation suojaksi, joka johtaa tarkempiin ja mittavampiin sijoituspäätöksiin. Hienoltahan tämä kuulostaan, joskin hieman spekulatiiviselta (ja utopistiselta). Onko ammattimiehillä tullut vastaan syvempää analyysia bitcoinin "deflaatiottomuudesta"?

 

ps. Tuli vuosi takaperin Fantom vastaan kryptoja tutkiessa, ja huvittavan pienen opiskelun jälkeen otin "kivan" kuuloista projektia salkkuun. Tulipahan ensimmäinen 100x koettua, jää näistäkin bileistä jotain kerrottavaa jälkipolville.

Näytä koko viesti
Fifax - 4.10.2021 10.30

Satuin muutama vuosi takaperin innostumaan kiertovesiviljelyn potentiaalista ja tuli opiskeltua eritoten Finforelin casea. Varkauden laitoshan on rakennettu paperitehtaan yhteyteen ja kannattavuudessa oli oleellista selluntuotannon hukkalämmön käyttö. Lisäksi laitoksen kannattavuus jopa täydellä kapasiteetilla ja hyvällä lohen markkinahinnalla vaikutti varsin vaatimattomalta. Käsittääkseni firma tähtääkin itse kiertoviljelylaitosten kansainväliseen myyntiin, ja Varkauden ideana on olla toimiva showcase.

Näemmä Fifaxinkin pitkäaikaisessa strategiassa oleellisena osana "RAS-teknologiaan ja projekteihin liittyvän kertyneen tietotaidon kaupalliseen hyödyntämiseen perustuvan liiketoiminnan perustaminen". Omaan korvaan kuulostaa kiinnostavammalta sijoittaa teknologiantarjoajaan kuin raaka-aineen tuottajaan. Silti, kuten ylhäällä mainittu Atlantic Sapphire ja muut projektit maailmalla ovat näyttäneet, kiertovesiviljelyn alkuinvestointikulut ovat niin valtavat, että itse laitosten myynti saattaa olla melkoinen taikatemppu. Ainakin olemassaolevan laitoksen luvut pitäisivät olla todella vetovoimaisia. Itse päädyn odottelemaan vielä muutaman vuoden, ennenkuin kiertovesiviljelyyn uskaltaisi laittaa rahaa kiinni.

 

Toinen nouseva puheenaihe on ollut avomerikasvatus, eli perinteiset rannikolla sijaitsevat lohikassit siirretään syvemmälle avomerelle. Ravinnekuormitus ei haittaa samalla tavalla kuin rannikolla eikä lohitäi pääse iskemään jokiin nouseviin villilohikantoihin (perinteiset kassit sijoitettu yleensä jokien laskupaikoille, jolloin villilohet ohittavat täitä kuhisevat lohikassit). 

 

ps. Kiertovesiviljelyn kannattavuutta parantaisi oleellisesti eri kalalajit, kuten siika ja kuha:

https://blueadapt.fi/kiertovesiviljelyn-ja-ravinnepaastokompensaatioiden...

Laskelmat tehty toki nykyisillä markkinahinnoilla. 

 

 

Näytä koko viesti
Päästöoikeudet, carbon credits - 31.8.2021 10.42

esavainen kirjoitti:

Tekee mieli palata tuumailuihin metsien hiilensidonnasta, koska metsäprofessorit Mehtätalo ja Lappi kirjoittivat asiasta aamun Helsingin sanomissa. Heillä oli konkreettinen ehdotuskin: "Hakkuussa poistunutta raakapuuta voitaisiin myös sellaisenaan upottaa meriin, soihin tai autiomaan hiekkaan pysyväksi hiilivarastoksi. Tämä voisi olla jopa taloudellisesti kannattavaa, sillä hiilidioksiditonnin hinta päästökaupassa on jo nyt kalliimpi kuin kuitupuukuution.” 

 

Vähän tosiaan haisee siltä, että kieli poskessa ovat professorit asian heittäneet. Mutta talousteoreettisestihän tämä ajatusleikki toimii: jos kuitupuukuution/poltettavan puujätekuution sisältämä hiilidioksidi olisi markkinoilla arvokkaampaa kuin vaihtoehtoinen käyttötarkoitus, sitä kannattaisi käyttää hiilensidontaan. (Toki puhutaan nettotuotosta, eli jos puutavaran upottaminen Itämereen olisi ainoa ratkaisu ja maksaa maltaita niin eihän se kannata.) Kuitupuuta lyötäisiin hiilivarastoksi kunnes kuitukuution yksikköhinta (rajahyöty) olisi sama kuin sen sisältämästä hiilidioksidista saatu hinta. Kantorahat menisivät toki metsänomistajille samalla tavalla kuin kuiduksi myytäessä ja motomiehien duuni ei muuttuisi. Logistiikkaan ja muuhun mainitsemaasi hiilivaraston "tuotantoketjuun" kuuluisi alihankkijoita ja veroa maksavia palkansaajia. Tässä ajatusleikissähän joku toimija ostaa hiilidioksiditonnit hyödykkeenä markkinoilta (esim. päästöoikeuksia tarvitseva yritys), jolloin niiden tuotanto on järkevämpää kuin toinen hyödyke, mistä saa pienemmän tuoton. (Käytännössä hiilidioksivarastotkin olisi varmasti tehokkaampaa tuottaa jossain aivan muualla.)

 

 

Näytä koko viesti