6.2.2022 - 19:47
#81135
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Edellisestä päivityksestä vierähtänyt reilu vuoden päivät. Koitetaan pitää vähintään postaus per vuosi tahti yllä:)

Uskomaton vuosi taloudellisesti kaiken kaikkiaan. Edellisessä postauksessani tälle vuodelle asettamassani tavoitteessa (hyvän elämän balanssin löytäminen) epäonnistuin pahasti. Erityisesti syksy meni pahasti väsymyksen ja ison työkuorman kanssa painiessa. Toisaalta nyt yrittäjyyden myötä kolikon vastapuolella oleva upside realisoitui myös. Oman konsulttifirman liikevaihto nousi hieman yli 500k€ lukemiin. Kyseessä siis bisnes jossa ei laskuteta tehtyjä tunteja vaan komissiota onnistuneista transaktioista, jolloin ansainta voi nousta näin yksinkin toimiessa fiksulle tasolle. Kotitoimistolta käsin tehdessä läppäri ja puhelin työkaluina liiketoiminnan yleiskulut toiminnassa karkeasti 10k€ tietämillä vuositasolla ennen palkanmaksua, eli sijoitettavaa pesämunaakin vuodesta jäi. Yrityksen kautta toimiessa myös verotuksen näkökulmasta aika mukavat optimointimahdollisuudet, eli palkkaa voi nostaa sen reilu 20k€ ja loput huojennettuina osinkoina, jolloin korkein maksettu veroaste kotiutetusta eurosta jää sinne 26% tietämille. 

Uusia asuntokohteita tuli hankittua 6kpl, joista 5kpl sijoitusyhtiöön jossa muutama osakas. Osakepainoa tuli nostettua jonkin verran. Viimevuosi osakkeissa oli kohtuullinen, olisikohan vuosituotto ollut siellä noin 24% tietämillä. Sielläkin toki melko hyvä kiinteistöpaino sillä suurin positio Cityconissa. Enemmän arvopainotteista tavaraa kuin teknologiaa, mikä nyt alkuvuoden osalta palvellut hyvin sillä ytd. osakkeista näyttäisi nyt oleva vain noin 2% pakkasella. Vuodenvaihteen varallisuusallokaatio suurinpiirtein: Käteinen 25%, osakkeet 20% ja kiinteistöt/asunnot 55%. Melko tyytyväinen tähän portfolioon. Lasken portfolioon mukaan myös firman omistukset, eli iso käteispaino ei varsinaisesti ole ollut tietoinen valinta vaan johtuu nimenomaisesti siitä että firman laskutus painottunut loppuvuoteen. Alkuvuoden osakedippiin tullut ostettua lisää osakkeita. Osakemarkkinoita vaikea ennustaa, mutta koska en varsinaisesti luota euron hyvään arvonkehitykseen, niin koitan katsella käteispositiolle parempia kohteita osakkeista. Allokaatiopäätöksistä ja toimista voisi tarinoida ehkä jatkossa lisää.

Blogin käynnistyessä muistaakseni asetin tavoitteen noin 200k€ varallisuudesta ja downshiftaamisesta. Varallisuustavoitteen osalta on menty reippaasti ohi ja pelkästään viimevuonna nettovarallisuus kasvoi lähes tuplat siihen nähden mitä tuo alkuperäinen varallisuustavoite oli. Toki alkuperäinen tavoite perheellisenä ei olisi riittänyt alkuunkaan. Ajatus ns. oravanpyörästä hyppäämisestäkään ei tunnu enää ajankohtaiselta. Uskon että yrittäjyys sinällään tarjoaa erinomaisen työkalun oman elämänsä mielekkääksi muokkaamiseen. Itsellä edelleen suurta opettelua siinä että osaisin hallita omaa työmäärää ja toisaalta löytää jonkinlaisia rentouttavia harrastuksia ja ajanviettotapoja bisneksen ulkopuolelta. Viitisen vuotta sitten, lähes 10 vuotta julkisen puolen päivätyössä grindanneena, en olisi itse uskonut että omalla kertyneellä osaamispääomalla voisi jotenkin generoida sellaisia tuottoja joita esim. viime vuonna oma liiketoimintani tuotti. Uskallus vaihtaa työpaikkaa, muutaman vuoden intensiivinen uuden opettelu ja epämukavuusalueella oleilu palkkatyösuhteessa  ja lopulta siirtyminen yrittäjäksi kumuloituivat viime vuoden tulokseen. Toki toimin syklisellä alalla joten vastaavia vuosia ei välttämättä ole tulossa peräjälkeen.

Alkanutkin vuosi näyttää hyvältä ja lähes varmistunutta liikevaihtoa tälle vuodelle on jo muutamia kertoja sen verran mitä aiemmin vuosiansiot työntekijänä. Taloudellisesta paineesta ei siis juurikaan tarvitse kärsiä. Tavoitteet uudelle vuodelle edelleen viimevuotiseen tapaan samat, eli miestä pitäisi saada parempaan kuntoon sekä henkisesti että fyysisesti sekä löytää balanssia bisneksentekemisen ja muun elämän kanssa. Siinä samalla tärkeää olisi saada kertyvät tulovirrat fiksusti allokoitua sellaiseksi hajautetuksi portfolioksi joka jauhaisi jatkossa järkeviä tuottoja ilman isompia drawdowneja.

Katsotaan myös jos jotain fiksua sisältöä saisi blogiin tuotettua ennen ensi vuotta. En kuitenkaan suosittele pidättämään hengitystä odottaessa:)

27.7.2022 - 18:29
#89161
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Kiihdytetään hieman päivitystahtia ja siirrytään puolivuotiskatsauksiin:)

Oman yhtiön puolivuotiskirjanpito tehty ja sama vielä henk.koht. puolella. Jonkinlainen hehkutuspaikka lienee kun networth tämän puolen noussut ensikertaa seitsennumeroiseksi. Kokonaisassetteja sekä vastaavaa velkavipua karkeasti vielä n. 400ke tähän päälle. Oma yhtiö arvostettu käytännössä tässä yhtälössä opon mukaan (yhteisöverot tuloksesta maksettu). Toki jos pääomia pitäisi akuutisti kotiutella henk.koht. puolelle niin verottaja ottaisi isomman siivun, mutta toistaiseksi mennään optimaalisella jakaumalla. Alkuvuodesta tullut painettua laskeviin pörssikursseihin ja nyt viim. muutaman viikon sisään kevenneltyä reippaanlaisesti. Karkea assettien jakauma menee tällä hetkellä noin 50% kiinteistöt, 30% arvopaperit, 20% käteinen. Lisäksi tähän muutamalla sadalla tuhannella haettuja limiittejä sekä luottolupauksia. Itselläni on huonot ennustajanlahjat, niin lähinnä siis positiot rakennettu niin, että ei harmita jos assettien arvot tästä nousevat, mutta toisaalta on bulletteja painaa jos hyviä paikkoja tulee. Aktiivisesti siis tulee katseltua sekä kiinteistö- ja arvopaperipuolta. Osakkeissa treidaaminen ollut vähän turhan aktiivista, mutta toistaiseksi vuosi mennyt hyvin ja ytd. näyttäisi pyörivän - 6-7% tietämillä melko laajastikin hajautetulla salkulla. 

Nettovarallisuuden kasvu tullut vähän yllättäenkin. Käytännössä yli puolet kertynyt reilun 2,5 vuoden aikana yrittämisen kautta. Taustalla pitkä grindaaminen palkkatöissä ja monen sattuman ja hyvän tuurin kautta tullut sopiva spotti siirtyä yrittäjäksi hyödyntämään kertynyttä IPR:ää. Riskituotto-odotus yrittäjyydessä kyllä kohdillaan, jos ei mahdottomia alkuinvestointeja tarvitse tehdä ja jonkinlaista keikkaa aloitusvaiheessa tiedossa. Omalla kohdalla siis investoinnit käytännön nollissa ja pahin mahdollinen skenaario olisi ollut nopea paluu palkkatöihin. Tähän päälle starttirahat sekä yrittäjäkassan kautta tuleva suojamekanismi, jolla pääsee 1,5 vuoden sisään siirtymään aiempiin palkkatuloihin pohjautuvalle ansiosidonnaiselle jos hommat ei lähde rullaamaan. Downside -riski siis käytännön olematon ja upsidea riittää jos saa hommat rokkaamaan.  Yrittäjyyttä voisi jopa suositella kenellä tahansa omaa talouttaan aktiivisesti kehittävälle tai aktiivisesti sijoittamista harjoittavalle. Jos työpanostaan pystyy myymään esimerkiksi aiemmalle työnantajalleen palkan sijaan laskuttamalla, niin vaikka työnantajalle/tilaajalle kustannukset ennallaan, niin yrittäjälle vero- ja YEL (tämän osalta taisi olla heikennystä odotettavissa) -optimoinnin kautta merkittävää hyötyä kun vähemmän välistävetoa yhteiskunnalta ja esim. verorasitteen saa lukittua kertyvistä lisätuloista sinne enintään n. 26-27% tietämille (oletuksena optimaalinen palkanmaksu sekä huojennettujen osinkojen jakaminen).

Kiinteistöpuolella alkuvuosi ollut varsin hiljainen. Eräässä osaomisteisessa yhtiössä tullut tehtyä asuntopuolella yksi osto sekä myynti. Näyttäisi että toistaiseksi asuntopuolella pyynneissä ei olla merkittävästi tultu alaspäin, jolloin tällä hetkellä mielenkiintoisempia paikkoja saa vielä odotella. Pörssin puolella ilmoja on puhalleltu monesta kiinteistöpuolen firmasta pois, joten itselläkin to-do -listalla ottaa listattuja kohteita tutkittavaksi.

31.12.2022 - 14:07
#94196
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Vuosi taas paketissa. Pieni wrap-up siis paikallaan.

Sijoitusten osalta ankea vuosi, mutta ankeamminkin olisi voinut mennä. Vuoteen lähdettäessä osakepositiot olivat aika maltilliset ja niitä tullut kasvateltua vuoden mittaan. Paljon huonoja osakepikkejä esim.  Terveystaloa, Tokmanni, Hellofresh jne. sekä toki loppuvuodesta vähän Tesla longia. Em. positioista hyvin lunta tupaan, mutta toisaalta jokaisessa kohtuullisissa ajoin stop-lossit kiinni, eli ilman niitä turskat olisivat olleet huomattavasti isommat. Positiivisista treideistä mm. Evolla tuli tehtyä jonkilaista tiliä. Suurimmillaan positio oli luokkaa 60-70ke ja nyt kevennettynä positio luokkaa 20ke.

Kokonaisuudessaan loppuvuosi heikkoa runia ja 10% etu indeksiin (OMXHGI) suli 2% tasolle.

Keventelyt ja ajoitukset jotakuinkin osuivat vuoden mittaan kohdilleen, jolloin salkkujen nykykokoon nähden ytd. miinus jää alle 5% tasolle. Pitää kai olla tyytyväinen näihin lukemiin.

Asuntosijoitusten puolella vuosi meni käytännössä 100% vuokrausasteella. Vuokratuotot lienevät jossain 30-40ke välillä. Kovin tarkkaan ei jaksa laskea kun osa portfoliosta osaomistettuja. Yksi onnistunut flippikohde osaomistetun yhtiön kautta toteutettuna tuotti kohtuullisesti (hankintahinta remonttikuluineen n. 44ke & myyntihinta n. 60ke). Loppuvuodesta hankittu yksi flippiin suunniteltu kohde, joten mielenkiintoista nähdä miten tämän kanssa käy. Ostajan markkinat ainakin on hankintapuolella, kyseinen kohde irtosi aika nopeasti myyntiin tulon jälkeen (välittäjäkauppa) -15% pyynnistä. Kyseessä linjasaneerattu kaksio, Jyväskylän 40100 -alueella, 2e/m2 vastikkeella, lähtöhintakaan ei mielestäni ollut ns. törkeä, mutta kertonee markkinoiden hiljaisuudesta.

Itse asuntosijoitustoiminnan kokonaistulosta on hieman vaikea hahmottaa. Arvonlaskua portfoliolle on tullut vuoden mittaan varmasti. Toisaalta omissa kirjanpidoissa kaikki tavara arvostettu käytännössä hankintahintaan, eli aiempina vuosina olisin pitänyt varmana että vaikka koko portfolion saisi suht. nopeasti realisoitua hyvällä voitolla. Tähän markkinaan myydessä tilanne jo huomattavasti toinen. Toki itse enemmän holdi ja ostolaidalla, joten toivottavasti lyhyessä juoksussa hinnat tulevat vielä kunnolla alas. Nythän hinnat eivät vielä hirveästi ole joustaneet vaan tiputusta lähinnä kauppamäärissä ja välittäjien voivottelua.

Networth -kasvun näkökulmasta vuosi oli jälleen erinomainen, karkeasti verojen ja kulujen jälkeen  250ke+. Sijoituksista tähän ei tullut apuja, vaan johtuu lähinnä oman konsulttitoiminnan hyvästä runista. Poikkeuksellisen hyvin ajoituksellisesti osui yrityksen perustamisen kanssa jalka lankulle. Jonkinlainen rajapyykki meni rikki nyt syksyllä ensimmäisen 2,5 vuoden yrittämisen jälkeen, kun 1me kumulatiivinen liikevaihtoraja meni rikki. Kyseessä erittäin syklistä ja suhdanteistakin riippuvaa projektitoimintaa transaktioperusteisin palkkioin. Muutama hyvä projekti vielä käynnissä, joiden kautta ensi vuodelle hyvä tulos tehtynä jo mahdollisesti Q1/2023 aikana. Tämän jälkeen projektikanta käytännössä tyhjätty ja erittäin epävarmat näkymät jatkoon. Suurimpien kuukausittaisien kuluerien (pl. omat palkanmaksut) ollessa minimi YEL -maksut, kirjanpitosofta ja muuta sillisalaattia, niin toisaalta olematon kulurakenne mahdollistaa aika paineettoman elon vaikka markkinat löisivät täysin jäihin muutamaksi vuodeksi. Elämänlaadullisesti pieni markkinadyykkaus ja pakkoloma voisi olla jopa toivottavaa. Taloudellista painetta isoon työkuormaan ei enää hetkeen ole ollut, mutta yllättävän vaikeaa lopulta on jättää hyviä projekteja ottamatta. 

 

Ensi vuodelle aika vähän erityisiä tavoitteita, ainakaan taloudellisesta näkökulmasta. Eiköhän seuraavastikin vuodesta hyvä tule jos tavanomaiseen tapaan jaksaa askarrella. Porftolioallokaatiota varmaan tulee kehitettyä edelleen hajautuneempaan suuntaan. 5v sitten painotus oli hyvinkin voimakkaasti kiinteistöissä. Erityisesti tänä vuonna osakeomistuksia on tullut lisättyä merkittävästi ja viimeaikoina myös avauksia korkopuolelle (tätä tarkoitus kasvattaa). Pyrkimys maksimaalisten tuottojen sijaan tavoitella tasaisia tuottoja suht. pienillä max. drawdowneilla ja maltillisella vivulla. Omalla comfort -zonella elikkä kiinteistöpuolella ja yksittäisissä osakkeissa ja sijoitusideoissa varmasti tulee tehtyä kohdennettuja treidejä, mutta oman ymmärryksen rajallisuuden tiedostaen hyvin hajauttaen mennään ja tuskin ensi vuonnakaan useiden kymmenien prosenttien liikkeitä suuntaan tai toiseen kokonaisportfoliossa tulee. 

 

Erittäin hyvää ja menestyksekästä alkavaa vuotta foorumin sijoittajakollegoille!

 

Evo -treideillä saanee lisäpeukutuksia tällä  foorumilla, joten loppukevennyksenä oma pallurakäppyrä loppuvuodelta peliin:D

 

 

 

16.4.2023 - 19:26
#97693
+102
Liittynyt:
10.5.2022 - 09:27
Viestejä:
149

Millaista lainaa kannattaisi lähteä kyselemään sijoitusasuntoon, pankista, Euribor1,3,6 vai 12 vai prime?Taloyhtiöön tulossa myyntiin kaksio ja saisi reilusti alle markkinahinnan suoraan kuolinpesältä. Omaakin rahaa löytyisi mutta haluaisin pitää sen puskurissa. Kämpän saisi vuokralle heti ja jos tulee paha paikka niin menisi varmasti kaupaksi kun ihan keskustassa palveluiden lähellä.

16.4.2023 - 21:13
#97696
+11376
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
6467
Husse72 kirjoitti:

Millaista lainaa kannattaisi lähteä kyselemään sijoitusasuntoon, pankista, Euribor1,3,6 vai 12 vai prime?Taloyhtiöön tulossa myyntiin kaksio ja saisi reilusti alle markkinahinnan suoraan kuolinpesältä. Omaakin rahaa löytyisi mutta haluaisin pitää sen puskurissa. Kämpän saisi vuokralle heti ja jos tulee paha paikka niin menisi varmasti kaupaksi kun ihan keskustassa palveluiden lähellä.

Itse sidon aina kaikki lainat mahdollisimman lyhyeen viitekorkoon. Odotusarvomielessä paras.

17.4.2023 - 10:24
#97705
+477
Liittynyt:
18.11.2016 - 12:14
Viestejä:
269
Aki Pyysing kirjoitti:

Itse sidon aina kaikki lainat mahdollisimman lyhyeen viitekorkoon. Odotusarvomielessä paras.

Näin se on. Ja prime-korot voi varsinkin unohtaa - ne ovat käytännössä laillinen kusetus. Ilmainen optio pankille.

17.4.2023 - 12:25
#97712
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345
big bad bear kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Itse sidon aina kaikki lainat mahdollisimman lyhyeen viitekorkoon. Odotusarvomielessä paras.

 

Näin se on. Ja prime-korot voi varsinkin unohtaa - ne ovat käytännössä laillinen kusetus. Ilmainen optio pankille.

Helppo kompata edellisiä. 

Historiallisesti mitä lyhyempi viitekorko niin sitä edullisempi. Toisaalta nyt spreadit näillä olleet historiaan verrattuna aika isoja, mutta pitkässä juoksussa erot eivät lyhyiden viitekorkojen välillä ole olleet kovin massiivisia. Itse vaihdoin alkuvuodesta kaikki 12kk eb -sidonnaiset niin lyhyisiin viitekorkoihin kuin pelkällä palvelumaksulla, ilman puuttumista marginaaliin, onnistui.

Toki sitten jos vipua enemmän sisällä ja haluaa riskienhallinnallisesti tehdä suojauksia, niin vastaus ei ihan niin yksiselitteinen. 

Kuulostaa myös järkevältä pitää omarahoitusosuutta bufferissa, jos pankki ei sen käyttöä edellytä. Nyt jo kohtuullista korkoa saatavissa talletustileiltä tai lyhyen maturiteetin korkorahastoista, jolloin ammuksia voi pienellä tuotolla varastoida vaikka näihin väliaikaisesti. Ainahan lainaa voi myöhemminkin lyhennellä jos liiat likvidit alkaa ahdistamaan.

17.4.2023 - 15:23
#97721
+51
Liittynyt:
17.9.2021 - 12:41
Viestejä:
289
big bad bear kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Itse sidon aina kaikki lainat mahdollisimman lyhyeen viitekorkoon. Odotusarvomielessä paras.

 

Näin se on. Ja prime-korot voi varsinkin unohtaa - ne ovat käytännössä laillinen kusetus. Ilmainen optio pankille.

Riippuu ihan siitä paljonko se prime on, tällä hetkellä Danskella 0,75%, joten aika edullinen mielestäni.

18.4.2023 - 08:10
#97736
+1718
Liittynyt:
21.8.2017 - 23:04
Viestejä:
1197

Prime voi toimia joskus lyhyessä lainassa. Minullakin on lainaa prime-korossa, jolla se on nyt toistaiseksi ollut paljon euriboria halvempi. Laina-aika on viisi vuotta ja voin tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä jos (kun) tilanne muuttuu.

Mutta pääsääntöisesti lyhyt euribor on paras odotusarvoltaan, kuten Aki totesi.

18.4.2023 - 21:07
#97766
+51
Liittynyt:
17.9.2021 - 12:41
Viestejä:
289
Hynägrande kirjoitti:

Prime voi toimia joskus lyhyessä lainassa. Minullakin on lainaa prime-korossa, jolla se on nyt toistaiseksi ollut paljon euriboria halvempi. Laina-aika on viisi vuotta ja voin tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä jos (kun) tilanne muuttuu.

Mutta pääsääntöisesti lyhyt euribor on paras odotusarvoltaan, kuten Aki totesi.

Itse asiassa kaikissa pankeissa on vielä prime-korot alempana kuin 1kk euribor, toki niitä nostetaan ylöspäin - kannattaa muistaa, että pankeissa on myös talletuksia sidottuna primeen, joten niiden ei välttämättä kannata nostaa prime-korkoa euriborien tasolle.

20.4.2023 - 12:08
#97834
+106
Liittynyt:
10.4.2020 - 15:27
Viestejä:
61

Yksi mahdollisuus on ottaa pari eri lainaa, joissa on erilainen korkopohja. Silti, markkinakorkojen  pitkän aikavälin suunta lopulta ratkaisee korkokulutason.

25.4.2023 - 12:23
#97943
+102
Liittynyt:
10.5.2022 - 09:27
Viestejä:
149

Siirtyi lainaneuvottelut perkeleen koronan takia tälle päivälle, oli muutes rankempi kuin reilu vuosi sitten sairastettu. Tutkin hiukan noita Prime hommia ja selvisi, että "Aktialla, Danskella ja S-pankilla prime käytössä esim. talletuksissa muttei asuntolainoissa" eli se niistä.

25.4.2023 - 12:59
#97944
+1287
Liittynyt:
26.6.2014 - 10:40
Viestejä:
520
Husse72 kirjoitti:

Huomenna olisi neuvottelun paikka. Suomen talletuspankkien viitekorkoja ja 12 kk:n euribor (suomenpankki.fi) Kyllähän tuo dansken 0,75 prime kinostelis mutta onko se parin kk päästä samoissa kuin 3kk euribor? Olisiko kellään lainata kristallipalloa?

Primet ovat poikkeuksellisesti olleet viime aikoina euribor-korkoja halvempia, koska euriborit ovat nousseet niin nopeasti, että prime-korkoja ei ole ehditty nostaa samaan tahtiin. Tätä ennen kuitenkin prime on ollut pankista riippumatta aina selvästi euriboria kalliimpi, koska niitä on laskettu tooooodella hitaasti. Kannattaako sellainen nyt ottaa riippuu ihan siitä, paljonko viitekoron vaihto primestä euriboriin maksaa sitten, kun vääjäämättä prime nousee taas euriborin yläpuolelle. Pitkällä aikavälillä prime on varmasti kallein vaihtoehto. Jos saat etukäteen lupauksen vaikkapa maksuttomasta viitekoron vaihdosta, niin sitten tietysti kannattaa ottaa alkuun prime, ja vaihtaa vasta sitten euriboriin kun se muuttuu halvemmaksi.

25.4.2023 - 13:19
#97946
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345
Husse72 kirjoitti:

Siirtyi lainaneuvottelut perkeleen koronan takia tälle päivälle, oli muutes rankempi kuin reilu vuosi sitten sairastettu. Tutkin hiukan noita Prime hommia ja selvisi, että "Aktialla, Danskella ja S-pankilla prime käytössä esim. talletuksissa muttei asuntolainoissa" eli se niistä.

Ne joilla asuntolainan viitekorkona Prime käytössä lienee kaikki jo hilanneet sen ylös, Kauppalehdesta löytyy viitekoroista ml. prime hyvä kooste: https://www.kauppalehti.fi/porssi/korot/viitekorot

Hetkellisesti voi joissain tapauksissa olla edullisempi kuin lyhyet eb:t, mutta pitkässä juoksussa tuskin. Voihan näiden välillä koittaa optimioida vaihtamalla jatkuvasti edullisempaan, mutta aika isot velkamäärät pitäisi olla että millään tavalla maksaisi vaivaa.

6.8.2023 - 13:25
#100334
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Pistetäänpä lyhyt tilannekatsaus kesäkaudelta. 

Taloudellisesti poikkeuksellisen onnistunut ja varmasti kaikkien aikojen paras henkilökohtainen H1 takana. Oman konsulttifirman liikevaihto oli jo toukokuussa lähempänä 400ke tasoa isojen, viime syksynä startanneiden, projektien tuloutuessa alkuvuodelle. Kaksijakoiset fiilikset yritystoiminnan osalta, sillä bisnes perustuu kertaluonteisiin projekteihin, joiden läpimeno on erittäin suhdanneherkkää. Nyt on ennättänyt lomailemaan pitkälti lähes parin kuukauden ajan. Työsähköpostiin ei ole tainnut viimeiseen pariin-kolmeen viikkoon tulla ensimmäistäkään hoitamista vaativaa meiliä. Syksylle on yksi projekti tiedossa, jonka myötä ehkä max. n. 1/5 työajasta myyty. Tässä kyllä käynyt hirveä säkä, että yritystoiminnan ekat n. 3 vuotta osui huippusykliin ja sain sen lähes max. ulosmitattua (kumulatiivinen nettotulos toiminta-ajalta seitsemännumeroinen). Nyt tavallaan pakkolomalla, kun keikkaa ei juuri olisi jos vaikka sitä haluaisi tehdäkin (motivaatio toki nyt kesällä ollut nollissa). Markkina on heikko varmasti vähintään loppuvuoden, mutta ehkä tässä kun muksut palaavat kouluun ja kelit huononevat itsekin intoutuu taas haravoimaan uusia projektimahdollisuuksia markkinoilta. Loppuvuodesta tuskin tulee juurikaan lisäliikevaihtoa ja se mahdollinen duuni mitä loppuvuodesta grindaa, niin valuu sitten ensi vuoden tuloksiin.

Sijoitukset rullanneet alkuvuonna ok. Osakesalkun ytd kehitykseen olen kohtuu tyytyväinen, vaikka isoin possa Citycon (15.000 osaketta) on laahannut. Suorien osakkeiden osto- ja myyntitoimeksiantoja yhteensä alkuvuodelta kasassa ehkä noin 90 kpl.  Keskitransaktion koko ehkä n. 5t€. Tämän lisäksi jonkin verran etf- ja rahastomerkintöjä. Liikaa tullut seurattua markkinoita ja swing-treidailtua. Itselleni jonkinlaisena uhkapeliaddiktina ylimääräinen vapaa-aika voi olla pahasta, kun tulee seurattua markkinoita ja tehtyä kauppaa vähän turhankin aktiivisesti. Käppyrää alkuvuodelta:

 Näiden lisäksi PYN elitessä kiinni reilu 25ke, joka performoinut ytd. n. 13%. 

Nordetissä arvopaperisalkun sisällä jonkin verran korkofundeja. Lisäksi firmalla ja itselläni Osuuspankin kasvutuottotilillä (nykyinen korkotaso n. 3,2%) tällä hetkellä about 350ke odottamassa sopivia pelipaikkoja. Nordnetin superluoton reilu 100ke siirsin kokonaan em. instrumentteihin, sillä 1,99% superluottokorolla ja 3-4% lähes varmalla korkotuotolla tekee näillä summilla jo kivasti jonkinlaista lähes arbitraasituottoa. Nyt kuun puolivälissä purkanen järjestelyn, koska superluottokorko nousee 3,5% tasolle. 

 Kiinteistösijoitukset rullanneet 100% vuokrausasteella poislukien hetkellisesti pari remonttikohdetta, jotka remonttien valmistuttua menivät nopeasti vuokralle. En ole kiinteistöportfoliosta jaksanut tarkempaa analyysiä tehdä pitkiin aikoihin, mutta veikkaisin, että keskijiildi pyörinee jossain 6,5-7% välillä. Nykyisellä korkotasolla ei siis enää mitään kullan vuolemista kuten pitkään oli, mutta toki vielä vipuvaikutus toimii selkeästi oikeaan suuntaan, vaikka euriborit vähän ovatkin rallatelleet ylöspäin. Kesällä vähän vaivaa muutaman vuokralaisen vaihtumisesta, mutta toisaalta kun portfolio käytännössä kasvukeskuksen ydinkeskusta-alueilla tai tuntumassa ja lähes kokonaan remontoitu, niin vuokraustoiminta menee melko sujuvasti. Viimeisin vuokraus tapahtui kuun vaihteessa: Vuokralaiselta irtisanomisilmoitus 31.7 illalla, vuokrailmoitukset samana iltana nettiin, noin kymmenkunta fiksua kyselijää 24h sisään (opiskelijasesonki), ekat näytöt alle 48h irtisanomisilmoituksen vastaanottamisesta ja vuokrasopimus allekirjoitettu alle 72h irtisanomisilmoituksen vastaanottamisesta. Itse en erityisemmin pidä vuokrailmoittelusta ja kaikenlaisiin kyselyihin vastaamisesta, mutta toisaalta kun prosessit ja materiaalit ovat valmiina, niin ehkä jopa vähemmän stressiä tuottaa itselle painaa homma tehokkaasti maaliin tietäen minkälaisen vuokralaisen saa, kuin odotella miten vuokravälittäjät ennättävät asuntoa ilmoitella ja käydä näyttämässä ja minkälaiseen kandidaattiin päätyvät.

6.8.2023 - 15:14
#100336
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Innilator wrote:

Osuuspankin kasvutuottotiliä ei saa enää yritykselle.

Oman firman avattu 12/2022. Silloinkaan ei markkinoitu yrityksille, eli piti erikseen pyytää, että sai ”tiskin alta”. Vähän erikoista sinällään että samoihin aikoihin myös tuttu yrittäjä koitti yritykselleen avata OP:lle vastaavaa eivätkä siihen suostuneet. Ei hajua mikä logiikka tässä oli vai menikö vahingossa oma tilinavaus läpi. Kai OP:lla mahdollisuus yrityksille näitä on valikoidenkin availla, kun ei ole mitään erityisiä kuluttajapuolen tasa-arvoisuuskohteluvelvoitteita. Veikkaisin että aukeaa muillekin kun kysyy että laitanko muutaman satkun teille vai siirränkö kilpaileville toimijoille, ainakin koittamisen arvoista.

6.8.2023 - 16:25
#100337
+51
Liittynyt:
17.9.2021 - 12:41
Viestejä:
289

Meillä oli käytössä korkoportaat ihan käyttötilillekin, mutta ne poistuivat jo pari vuotta sitten. Kysyin vuoden alussa löytyykö ma-talletuksia tai säästötiliä, mutta kumpaakaan ei OPlla ollut tarjota vaan suosittelivat korkorahastoja.

Pitääpä kysyä uudestaan.

6.8.2023 - 23:39
#100343
+182
Liittynyt:
8.7.2021 - 22:28
Viestejä:
142

Olisi kiinnostavaa kuulla, minkä alan konsulttifirmasta on kyse, jos vastaaminen ei liikaa vaaranna anonymiteettiä.

7.8.2023 - 10:50
#100349
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

varatonnit wrote:

Olisi kiinnostavaa kuulla, minkä alan konsulttifirmasta on kyse, jos vastaaminen ei liikaa vaaranna anonymiteettiä.

Kiitos kysymästä. Kuten hyvin ennakoit, niin ala on melko pieni ja toiminnan laajempi avaamineen varmaan tekisi tästä helposti tunnistettavan. En nyt osaa sanoa olisiko siitä haittaa, vaikka joku google- nikkari osaisi yhdistää tai vaikka kirjoittaisin näitä juttuja suoraan omallakin nimellä, mutta koska en tähän hetkeen tunnista varsinaista upsideäkään, niin jätän vielä toistaiseksi avaamatta. Sen verran voin todeta, että mitään korkeampaa ydinfysiikkaa (esim. oma kaupallinen koulutus amk/yamk -puolelta) toiminta  ei ole ja periaatteessa aika matalalla kynnyksellä bisnestä voi harjoittaa (oman toiminnan käynnistysinvestoinnit olivat luokkaa läppäri & puhelin). Toki sitten aika kilpailtu toimiala, jossa isompiin projekteihin kiinni pääseminen ei ole ihan läpihuutojuttu. Kokemusta ja substanssiosaamista vaaditaan hieman erityyppisiltä osa-alueilta sekä yrittäjämäistä myynnillistä otetta. Yleensä substanssiosaajat ja myyntimiehet ovat erikseen ja tyypillisesti molempien puolien osaajat enemmän tai vähemmän kammoksuvat toisen puolen hommia. Vaikka itse en välttämättä loista millään osa-alueella, niin jonkinlaista edgeä tuntuu fieldiin nähden saavan kun on kaikessa kohtuullisen hyvä all-around -pelaaja ja kykenee tunnistamaan hyviä bisnesmahdollisuuksia sekä myymään omaa osaamistaan. Toki ison varianssin laji, nyt on mennyt kivasta ja hyviä projekteja sattunut osumaan kohdalle, mutta hyvin todennäköistä että odotusarvo jatkoon on matalampi kuin ensimmäisten vuosien toteuma.

Yrittäjyydestä ja sen tuomista mahdollisuuksista voisi hyvin kirjoitella jatkossa enemmän, vaikka itse päivittäistä tekemistä en tarkemmin avaisi.

31.12.2023 - 13:24
#104011
+324
Liittynyt:
11.1.2015 - 11:40
Viestejä:
345

Vuosi alkaa taas olemaan lopuillaan. Taloudellisesti omiin odotuksiin nähden taas varsin hyvä vuosi. Oman konsulttifirman liikevaihto ylitti 400ke.  Ehkä jotain vuoden rakenteesta kertoo se, että liikevaihdosta reilu 90% kertyi H1 aikana ja alle 10% vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Toki H1:n luvuista osa perustui H2/2022 tehtyyn työhön ja osa H2/2023:lla tehdyn työn tuotto-odotuksesta siirtyy H1/2024:lle.

Kesälomakaudella tuli sluibailtua 2-3kk tekemättä juuri minkäänlaista eforttia liiketoiminnan eteen pl. muutamat pakolliset sähköpostivastailut. Loppuvuosi tuli painettua jonkinlaista tuntimäärää, mutta tuskin paljonkaan yli 50% normaalityöajasta. Varsin hyvä vuosi siis siitäkin näkövinkkelistä, että stressitasot huomattavasti alempia kuin edellisinä vuosina. Nyt on ollut aikaa ja paremmin intoa myös liikkumiseen. Kesällä rullaluistelua, talvella hiihtoa, lenkkeilyä ympäri vuoden , kuntosalia enemmän tai vähemmän säännöllisesti, uintia/kylmävesialtistusta avannossa tai avovedessä lähes päivittäin ja boulderointia on nyt tullut käytyä myös muutamaan otteeseen kokeilemassa. 

Liiketoiminnassa ensi vuodelle kohtuullisia aihioita pöydällä, teoriassa hyvällä runilla voisi yltää vastaaviin lukuihin mitä edellisvuosina, mutta mutuna perus EV ehkä liikevaihdollisesti alle puolet siitä nyt 3 viim. tilikautta tullut tehtyä. Liiketoiminnan kaikki ostot ja yleiskulut jäivät kuluneena vuonna alle 15ke tasolla ja perustaso lienee siellä 10-15ke välissä, tämä siis ennen palkanmaksuja.  Ihan liikaa painetta ei siis tarvitse ottaa vaikka bisnes ei ihan samaan malliin sujuisikaan mitä edellisinä vuosina. Kivaa turvaa ja veroetua (huojennetut osingot) tulee jo sitä kautta, että firman nettovarallisuuden on saanut nostettua sinne noin 1me tuntumaan.  

Kiinteistösijoituspuolella tuli osaomistettuihin sijoitusyhtiöihin tehtyä muutama lisäys kuluneen vuoden aikana, mutta todella vähillä liikkeillä mentiin. Korkojen nousu selvästi rasittaa kiinteistöliiketoiminnan tulosta aiempaan nähden, mutta toisaalta kun vipuprosentit aika maltillisia eikä kassavirran kanssa ole muutenkaan minkäänlaista stressiä ja vuokrausaste kun ollut 100% pl. parin kohteen remonttiajat, niin mikäs solidin portfolion päällä on istuessa.

Osakesijoitukset performoivat vuoden aikana puolestaan kivasti:

Kuva poistettu.

 

Suurimpia onnistumisia tälle vuodelle ehkä korotetun limiitin (500ke) käyttöönotto syksyllä ja sillä 150ke+ ostot lokakuun pohjiin. Osa limiitistä jo kevennelty pois. Salkku on varsin hajautettu ja suurin possa (Citycon) on ehkä noin 10% salkusta. Suurin osa sijoituksista on Suomessa, mutta halvan SEK:n myötä syksyn aikana Ruotsipainoa tuli nostettua aika paljon ja myös kansainvälistä hajautusta. Benchmark- indeksi voi olla siten väärä. Toisaalta myös luokkaa 25% salkusta on ollut kiinni lyhyen koron rahastoissa, korko ETF:ssä ja esim. Xetra Goldissa. Em. omaisuuslajit hitaita liikkeissään, jolloin suorat osakevalinnat performoineet melko hyvin. Samoin suorien osakkeiden lisäksi salkusta löytyy hajautettuja osake ETF:iä.

Ostojen ja myyntien kokonaiskappalemäärä Nordnetin rapsan mukaan 302 kpl, eli jonkin verran tullut veivattuakin. Mukava harrastus.  Toistaiseksi pidemmälläkin juoksulla indeksille jotenkin pärjätty. 

Kuva poistettu.

 

Omalla hajautetulla ja mielestäni varsin defensiivisellä portofoliolla on turha tavoitella kovin suurta prosentuaalista vuosituottoa, eli krypto- tai nassesijoittajien perässä ei näinä vuosina pysy, eikä toisaalta ole tarvettakaan. Tällä rakenteella on myös hyvin vaikea mennä isosti tappiolle. Tällaisia tunnuslukuja Nordnet antaa pääsalkusta Sharpen -luvun ja volatiliteetin osalta:

Kuva poistettu.

 

Mielestäni hyvä tuottotavoite olisi noin 8-10 % vuosituotto mahdollisimman pienellä volatiliteetillä, erityisesti nyt kun pääomaa on jonkin verran käytössä. Näillä tuottotasoilla voisi omastakin yhtiöstä jakaa vuosittain sen lähemmäs 100ke huojennetun osingon ilman että joutuisi ns. syömään pääomaa.  Toinen juttu jos jaksaa painaa työkeikkaa, niin sitten mahdollista kerätä lisää ammuksia tuleviin sijoitusaskarteluihin, joista aikanaan toivon mukaan tulee se suurempi tulolähde kuin omasta suorittavasta työstä. 

Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta foorumin sijoittajakollegoille!