Artikkelit

Sijoitusvinkkejä aloittelijalle - Viisi hyvää ja viisi huonoa vinkkiä

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Parhaat sijoitusvinkit

Internetin syövereissä törmää aika ajoin tämänkin listauksen kaltaisiin aloittelijan listoihin, mitkä tarjoavat sijoitusvinkkejä. Kaikki vinkit eivät kuitenkaan välttämättä sovellu aloittelevan sijoittajan ensimmäisiksi ohjenuoriksi. Alla listattuna viisi hyvää ja viisi vähemmän hyvää taloussivuilla usein esiintyvää sijoitusohjetta.

 

Aluksi viisi parempaa

 

Aloita osakesijoittaminen heti

Markkinoiden kuoppiin ajoittaminen ei ole varsinkaan aloittelevalle sijoittajalle taitopeli. Parhaaseen tulokseen pääset aloittamalla sijoittamisen heti, etkä seuraavasta isosta laskusta. Lasku saattaa odotuttaa vuosia, eikä se ole ennustettavissa. Laskun syvin kohta saattaa olla korkeammalla kuin tämän hetkinen kurssitaso. Aika ja osakesijoitukset ovat tehokas yhdistelmä.

Allokoi

Hajauta omaisuuslajien kesken omien tavoitteidesi mukaan, mikäli olet nuori ja säästämispolkusi alussa sekä tasainen tulovirta on todennäköinen – on osakesijoittaminen suurella painolla sinulle todennäköisesti paras vaihtoehto. Mikäli taas olet jo juoksevan eläkkeen ansainnut vanhempi ihminen, on omaisuuden turvaaminen kovaa tuottoa tärkeämpi tekijä, tällöin laaja hajautus eri sijoituslajien kesken tuotto-odotuksen kustannuksella mielekkäämpää.

Sijoita oman riskitasosi mukaan

Pyri mahdollisimman tarkasti miettimään mikä on sinulle sopiva riskitaso. Vaikka osakeisiin tulisi korkeimman tuotto-odotuksen vuoksi sijoittaa mahdollisimman suuri osa varallisuudesta – se ei ole järkevää mikäli heilahtelut voivat aiheuttaa ongelmia päivittäisessä elämässä. Sijoita siten ettei päivittäinen rahantarpeeksi kärsi, sekä siten etteivät isot kurssilaskut saa sinua henkisesti ahdistuneeksi.

Sijoita taloudellisesti

Mikäli ostat kymmentä osaketta pörssistä on vuosittainen tuotto-odotuksesi X. Mikäli ostat kymmentä osaketta tikalla valitsemalla, on tuotto-odotuksesi X. Mikäli ostat osakerahastoja joissa kulut ovat vaikka 2,5% vuodessa, on tuotto-odotuksesi kutakuinkin X - 2,5%. Kalliiden osakerahastojen ei ole tutkimuksissa todettu systemaattisesti voittavan markkinoita. Sama pätee muihin sijoitusmuotoihin, turhia kuluja on syytä välttää, korkeat kulut ovat pitkällä aikavälillä todella suuri rasite kehittyvälle pääomalle.

Tee sijoitussuunnitelma

Luo sijoitussuunnitelma johon kirjaat tilanteesi, tavoitteesi, riskiprofiilisi, allokaatiotavoitteesi ja pysy siinä. Lisää sijoitussuunnitelman luomisesta täällä.

 

Sitten viisi vaikeammin toteutettavaa

 

Tutustu firmaan ennen sijoittamista

Aloittelijan tulisi siis tutustua firmaan, hänen tulisi lukea yhtiön nettisivut ja tutustua yhtiön talouteen. Tällä tavalla vertailla ja valita mihin yhtiöön sijoittaa. Kuulostaa hyvältä mutta on syytä epäillä johtaako tämä aloittelijan tapauksessa tikkaa parempiin osumiin osakkeita valittaessa. Yleiskuva firmasta on toki yleistiedon sekä sijoituksen seuraamisen mielekkyyden kannalta hyvä luoda.

Mieti ostaisitko kyseisen firman tuotteita

Sinänsä fiksulta kuulostava vinkki, laadukkaita tuotteita kun usein ostaisi myös itse. Markkina kuitenkin toimii siten että laadukkaita ja haluttavia tuotteita valmistavat firmat ovat myös ansaitsemissaan laadukkaissa hinnoissa. Mikäli olet valmis ostamaan Applen uuden Iphonen, ei se tarkoita et Apple myy Iphoneja markkinoiden odotusten mukaisesti maailmassa.

Perehdy joihinkin tilinpäätöksen tunnuslukuihin

Aloittelijan tai kokeneemmankaan sijoittajan on hyvin vaikea tehdä markkinoita parempia päätöksiä tilinpäätöslukuja analysoimalla. Tehokkaisiin markkinoihin uskovan koulukunnan mielestä tämä on lisäksi täysin turhaa, sillä kaikki mahdollinen tieto on aina sisällä kursseissa. Vaikket uskoisi tehokkaisiin markkinoihin on syytä pohtia miksi juuri sinun analyysisi olisivat parempia kuin markkinoiden parhaiden analyytikkojen.

Älä sijoita osakkeisiin jos et aio pitää niitä vähintään 5 tai 10 vuotta

On totta ettei säästöjä kannata sijoittaa osakkeisiin jos tarkoituksena on ostaa vaikkapa asunto kahden vuoden kuluttua ja säästöjä tarvitaan asunnon omarahoitusosuudeksi. Vinkki on kuitenkin osittain turhaa pelottelua, voit toki sattua sijoittamaan huonoon saumaan ja menettää 30% sijoituksestasi. Osakesijoittaminen on kuitenkin pitkällä aikavälillä kannattavin säästämisen muoto, onko lopulta isompi riski olla sijoittamatta ja altistua inflaation syötäväksi muissa säästämismuodoissa?

Ole ahne kun muut pelkäävät ja pelkää kun muut ahnehtivat

Warren Buffetin ajaton sijoitusvinkki. Kokemattomalle sijoittajalle tämä tuo lähinnä päänvaivaa. Tulisiko nyt siis ostaa jokaisena isona laskupäivänä ja myydä nousuihin? Vai tuleeko odottaa 10%:n lasku? Mitenkä tulisi toimia kun kaikki rahat ovatkin jo kiinni ja muut vieläkin pelkäävät?

100€:n lahjakortti tehdystä sijoituksesta, lue lisää tästä.

 

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää