Artikkelit

Sanoma nousussa yrityskauppavetoisesti

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mediakonserni Sanoma on viime vuodet ollut aktiivinen tekijä yritysjärjestelymarkkinoilla. Viimeisimpänä se osti Alma Median maakunta- ja paikallislehdet. Yrityskauppauutiset, osinko- ja tuloskasvuodotukset ovat nostaneet osaketta jo 20 prosenttia alkuvuoden aikana.

Sanoma pähkinänkuoressa

Sanoma Oyj on Suomen suurin ja Pohjoismaiden toiseksi suurin mediakonserni.

Vuonna 1999 sanomalehtikustantaja Sanoma, kirjankustantaja WSOY, aikakauslehtikustantaja Helsinki Media ja sijoitusyhtiö Devarda yhdistyivät SanomaWSOY:ksi. Rautakirja sulautui vuonna 2003 SanomaWSOY:hyn. Vuonna 2008 konserni muutti nimensä Sanomaksi.

Sanoman tunnetuin tuote on Helsingin Sanomat, joka on Pohjoismaiden suurin sanomalehti. Hesarin edeltäjä Päivälehti aloitti toimintansa jo vuonna 1889. Konserniin kuuluu myös kuusi televisiokanavaa, joista suurin on Nelonen.

Sanomalla on liiketoimintaa Suomen lisäksi Belgiassa, Hollannissa, Puolassa, Ruotsissa ja Espanjassa. Sillä on noin 4 400 työntekijää.

Konserni jakautuu kahteen toiminta-alueeseen:

  • Media Finland toimii kolmella eri liiketoiminta-alueella: journalismissa, viihteessä ja B2B:ssä. Siihen kuuluvat esimerkiksi Aku Ankka, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Oikotie, Nelonen, Radio Rock, Taloussanomat  ja Me naiset.
  • Sanoma Learning on yksi Euroopan johtavista oppimisen alan yhtiöistä. Suomessa Sanoma Learningin yhtiö on SanomaPro. Se on Suomen suurin oppimateriaalikustantaja ja edelläkävijä digitaalisten opetusratkaisujen kehittäjänä.

Media Finlandin liikevaihto vuonna 2019 oli 877 miljoonaa euroa ja Sanoma Learning 337 miljoonaa.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 913 miljoonaa euroa, liikevoitto 102 miljoonaa euroa ja nettotulos 61 miljoonaa euroa. Raportoitu EPS oli 0,38 euroa osakkeelta.

Konsernin markkina-arvo on noin 1,8 miljardia euroa, osakkeen P/E-arvo 29 ja osinkotuotto 4 prosenttia.

Sanoman toimitusjohtajana toimii hollantilainen Susan Duinhoven ja hallituksen puheenjohtajana Pekka Ala-Pietilä.

Sanoman suurimmat omistajat ovat Jane ja Aatos Erkon säätiö 24,35 prosentin osuudella ja Antti Herlin 11,93 prosentin siivulla. Herlin lisäsi omistustaan viime viikon perjantaina noin 285 000 eurolla sijoitusyhtiö Holding Manutasin kautta. Uutta omistusta ei omistajaluetteloon ole vielä kirjattu.

Q4 / 2019

Sanoman liikevaihto viime vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 206 miljoonaa euroa, joka oli parannusta vertailukauden 184 miljoonasta. Odotukset kuitenkin olivat 208 miljoonassa eurossa.

Sanoman Q4 on kausiluontoisesti vaisu.

Liikevoittoa yhtiö teki ennen hankintamenojen poistoa 2 miljoonaa euroa. Vertailukauden 2018 liikevoitto oli 5 miljoonaa euroa pakkasella. Konsensusennuste liikevoiton suhteen oli 0,2 miljoonaa euroa.

Sanoman hallitus ehdotti osingon korotusta 0,50 euroon osakkeelta. Vuodelta 2018 osinkoa maksettiin 0,45 euroa.

”2019 oli Sanomalle hyvä vuosi, ja se merkitsi myös onnistunutta muutosta kohti oppimisen ja median yhtiötä. Vahvistimme oppimisliiketoimintaamme neljällä yritysostolla – Iddinkillä, Essenerillä, itslearningillä ja Clickedulla – ja ilmoitimme aikeistamme myydä Media Netherlands DPG Medialle. Myynnin jälkeen meillä on kaksi vahvaa liiketoimintayksikköä, Learning ja Media Finland”, Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven totesi.

Viime vuonna Learningin liikevaihto kasvoi vertailukauden 63,5 miljoonasta eurosta 73,2 miljoonaan euroon. Learningin operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja kasvoi 63,5 miljoonasta eurosta 73,2 miljoonaan euroon.

Media Finlandin koko vuodon liikevaihto puolestaan laski 578 miljoonasta eurosta 577 miljoonaan euroon. Sen operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja laski 69,6 miljoonasta eurosta 69,4 miljoonaan euroon.

Alma Mediasta lisäarvoa

Q4-raportin jälkeisinä päivinä Sanoma ilmoitti ostavansa Alma Median maakunta- ja paikallislehdet. Velattomaksi kauppahinnaksi muodostui 115 miljoonaa euroa, josta Alma kirjaa noin 58 miljoonan euron myyntivoiton kaupan toteutuessa 2020 vuoden aikana. Kauppahinta maksetaan käteisenä ja se rahoitetaan velkarahoituksella olemassa olevien rahoitussopimustensa puitteissa.

Kaupassa Sanomalle siirtyvät muun muassa Tampereella ilmestyvä Aamulehti ja porilainen Satakunnan Kansa. Pakettiin kuuluvat myös Tampereen Sarankulmassa sijaitsevan sanomalehtipainon Alma Manun sekä useita paikallismedioita, kuten Janakkalan Sanomat, Jämsän Seutu, Kankaanpään Seutu, Nokian Uutiset, Tyrvään Sanomat ja Valkeakosken Sanomat. Ostetut lehdet jatkavat toimintaansa omien päätoimittajiensa johdolla.

Kauppaan eivät kuulu Alma Consumerissa raportoitavat Iltalehden liiketoiminta ja digitaaliset kuluttajapalvelut, kuten Rantapallo.fi, Kotikokki.net, Telkku.com ja Etua.fi.

Sanoman ostaman kokonaisuuden liikevaihto on vajaat 100 miljoonaa euroa, ja se koostuu valtaosaltaan printtimediasta. Sen oikaistu käyttökate on noin 20 miljoonaa euroa ja liikevoitto 15 miljoonaa euroa.

Kaupan toteutumisen myötä Sanomalle siirtyy yhteensä noin 365 henkilöä.

Kaupan toteutumisen jälkeen ostettu liiketoiminta raportoidaan osana Sanoma Media Finland –liiketoimintasegmenttiä.

Kauppa ei toteudu ennen kilpailu- ja kuluttajaviraston siunausta kaupalle.

Sanoman arvion mukaan yhtiölle syntyy 13 miljoonan euron vuotuiset nettosynergiaedut Alman maakuntalehtien ostamisesta. Samalla kauppa tuo Sanomalle vahvaa kassavirtaa tuottavan liiketoiminnan. Synergioita muodostuu pääasiassa operatiivisen liiketoiminnan tehostamisesta, hankinnoista, IT:stä sekä tukitoiminnoista. Synergiat toteutuvat täysimääräisenä arvion mukaan vuonna 2022.

”Kaupan tavoitteena on vahvistaa ostettavien lehtien ja Sanoman uutismedialiiketoiminnan kehitystä ja varmistaa kaikkia suomalaisia palveleva elinvoimainen, kotimainen, riippumaton uutismedia myös digitaalisessa toimintaympäristössä”, Sanoma Media Finland kertoo tiedotteessaan.

Inderesin analyytikko Petri Ahon mielestä kaupassa on paljon positiivista: “Kun katsoo kokonaisuutta ja kauppahintaa, vaikuttaa kerrankin siltä, että tulossa on mahdollisesti win-win -yrityskauppa.”

Sanoman osake sai uutisesta 4 prosentin verran myötätuulta yli 12 euroon mutta on sittemmin palannut alemmille tasoille.

Sanoma pohtii seuraavaksi omistamansa Oikotie Oy:n strategisia vaihtoehtoja, joista yksi on liiketoiminnan myyminen. Sanoma tiedottaa asiasta myöhemmin.

Learningille kasvua orgaanisesti ja yritysostojen kautta

Sanoma hakee kasvua yritysostojen muodossa erityisesti Learning-yksikössä, johon liitettiin lukuisia uusia palasia viime vuoden aikana, esimerkiksi Iddink. Toisaalta Learningin liiketoiminta saa orgaanista kasvutukea vuosina 2020-2021 opetussuunnitelmamuutoksista. Yhtiön ohjeistuksen mukaan Learning-yksikkö saavuttaa 500 miljoonan euron liikevaihdon ja 20 prosentin EBIT-marginaalin vuonna 2020.

Sanoman orgaaninen kasvu on pitkälti nimenomaan Learningin varassa. Ongelma on markkinoiden hidas kasvu, joten markkinaosuuden lisääminen vaatii lisää yritysostoja. Yksikön liiketoiminta tulee heilahtelemaan eri maiden opetussuunnitelmamuutosten mukana. Tulevina vuosina näitä muutoksia tapahtuu esimerkiksi Puolassa ja Hollannissa, joissa Learning on mukana kilpailemassa. Learning liikevaihdossa puolet tulee näistä kahdesta maasta.

Odotukset tulevaan

Sanoma saa Marketwatchin analyysitiimiltä suosituksen “Ylipainota”.

Marketscreenerin analyytikot odottavat Sanoman EPS:n tilikaudelta 2020 osuvan 0,63-0,83 euron väliin konsensuksella 0,71 euroa.

Q4-raportin yhteydessä Inderes nosti Sanoman tavoitehinnan 10,00 eurosta 11,25 euroon ja antoi suosituksen “Lisää”.

Yrityskaupan myötä Inderes nosti Sanoman tavoitehinnan edelleen 11,25 eurosta 11,60 euroon. Uusin suositus analyysifirmalta osakkeelle on “Vähennä”.

OP:n tavoitehinta Sanomalle on 11,00 euroa suosituksella “Pidä”. OP kommentoi yrityskaupan tuovan lisäarvoa molemmille yhtiöille, mutta molemmat osakkeet ovat viime kuukausina nousseet voimakkaasti. “Molempien yhtiöiden taseet antavat tilaa yritysostoille ja kumpikin etsii ostokohteita aktiivisesti, joiden arvoa luovasta luonteesta tarvitaan mielestämme näyttöjä tuntuvamman nousuvaran perustelemiseksi nykytasoilta”, OP kommentoi toimialakommentissaan.

Sanoma odottaa kuluvana vuonna konsernin vertailukelpoisen liikevaihdon olevan vakaa ja operatiivisen liikevoittoprosentin ilman hankintamenojen poistoja nousevan 15 prosenttiin vuoden 2019 14,8 prosentista.

Jaa oma mielipiteesi Sanoman osakkeesta Sijoitustiedon palstalla.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää