Olet täällä

Artikkelit

Milloin rajoitukset puretaan ja taantuma loppuu?

Monen mielessä pyörivät ajatukset rajoitteiden purkamisesta ja talouden elpymisestä. Suurin osa kehittyneistä valtioista on edelleen ankarien rajoitusten alaisuudessa. Rajoitukset ovat välttämättömiä viruksen leviämisen estämiseksi, mutta liian pitkään jatkuvat rajoitteet tekevät tuhojaan taloudelle. Samalla sijoittajat pohtivat kysymyksiä väistämättömän taantuman kestosta ja voimakkuudesta.

Tilanteen vakavuutta kuvaa USA:n Federal Reservin St. Louisin pomon James Bullardin odotukset jenkkien työttömyyden nousemisesta 30 prosenttiin ja BKT:n putoamisesta puoleen.

Deutsche Bank on antanut ennusteensa rajoitteiden purkamisesta. Pankki arvioi suurimpien länsimaiden tilanteita ja peilaa sitä Hubein provinssin toipumiseen viruskriisistä.

Milloin rajoitukset poistetaan?

Deutschen kaavio kertoo mahdollisten rajoitusten poistumisten aikataulusta eri maissa. Se sisältää tummansinisellä nykyiset rajoitukset ja ennakoidun aikataulun Kiinan toipumiseen verrattuna. Todennäköisesti valtiot alkavat poistaa rajoituksia vaaleansinisellä kuvatun aikajanan sisällä Hubein provinssin kokemusten perusteella, eli huhtikuun puolivälistä toukokuun puolivälin tienoille.

Päätös rajoitusten helpottamisesta riippuu tietysti voimakkaasti siitä, miten epidemiakäyrä kussakin maassa etenee. Eteneminen heijastuu päätöksiin, jotka on tehty noin 14 päivää aiemmin johtuen viruksen itämisajasta. Hubeissa kolmen päivän keskimääräinen tartuntojen kasvu putosi 200 prosentista 63 prosenttiin 14 päivää sen jälkeen kun ankarat rajoitukset asetettiin voimaan. Lopulta suurin osa rajoituksista purettiin 63 päivää rajoitusten asettamisesta.

Seuraavassa Deutsche Bankin taulukossa arvioidaan päivämääriä, jolloin rajoitukset eri maissa voisivat loppua ja talouselämä alkaa toipua.

Italiassa, jossa rajoitukset tulivat voimaan muita länsimaita aiemmin, voidaan Deutsche Bankin mukaan suurin osa rajoituksista poistua toukokuun 7. päivän tienoilla. Muissa suurissa länsimaissa se osuisi 18.-23. toukokuuta väliin. SARS-koronavirusdatan perusteella tehtyjen arvioiden mukaan virus olisi hallinnassa kesäkuun puolivälin tienoilla.

Yksi asia on kuitenkin syytä ottaa huomioon: Kiinan rajoitukset olivat länsimaita rajummat. Kiina rajoitti Hubein toimintaa miljoonien kansalaisoikeuksia rikkomalla, onnistuen rajoittamaan viruksen pitkälti Hubein provinssin rajojen sisälle. Tähän eivät demokraattiset valtiot kykene samalla tapaa kättä heilauttamalla Pekingin tapaan. Tämän lisäksi monissa maissa virus on päässyt maahan monia eri väyliä pitkin, mikä voi muuttaa tartuntojen levinneisyyden aikataulua. Ja lopulta, poliittinen paine eri puolueilta länsimaissa voi johtaa talouden Hubeita nopeampaan aukeamiseen.

JP Morganin mukaan jokainen kuluva päivä yhä useampi maa ”myöhäisen kertymisen” (late accumulation) osassa käyrää on lähestymässä käyrän huippua, josta toipuminen voi alkaa.

Toisaalta jos valtiot helpottavat rajoitteitaan liian nopeasti, jos uusia tartuntaryppäitä esiintyy tai viruksesta löytyy mutaatio, jolle kenellekään ei ole immuniteettia, peli alkaa uudelleen alusta.

Äärimmäisen esimerkin uusista tartuntaryppäistä tarjoaa vuoden 1918 Espanjantauti, jonka toisessa aallossa kuolemantapauksia oli viisinkertainen määrä verrattuna ensimmäiseen aaltoon. Kolmaskin aalto oli ensimmäistä vakavampi:

JP Morgan uskoo uusimman koronaviruksen toisen tautiaallon tällä kerta olevan ensimmäistä vaisumpi kuolleisuuden suhteen. Ja jokainen sitä seuraava aalto olisi vaikutukseltaan pienempi, kunnes rokote lopulta kehitetään.

Kunkin aallon ennakoitu pituus on noin 4-5 viikkoa mukaanlukien 2 viikon itämisaika.

Ranska, Espanja, Belgia ja Suomi ovat maita, jotka ovat muodostaneet asiantuntijakomiteoita tutkimaan vaiheittaista rajoitusten purkamista. Komiteoiden tehtävänä on estää virustartuntojen toinen aalto.

Saksalaisen Ifo-instituutin arvion mukaan on epätodennäköistä, että paluu normaaliin elämään onnistuu ennen kuin luotettava rokote Covid-19-virukselle on saatavilla. Arvioiden mukaan rokotteen kehittämiseen menee vielä ainakin vuosi.

Taantuma ja sen kesto

Taantuman vakavuutta mitataan sen syvyyden, leviämisen ja keston perusteella.

Syvyyttä katsoen tämänkertainen taantuma näyttää erittäin vakavalta ja on todennäköisesti syvin miesmuistiin. Se on myös erittäin laajalle levinnyt ja suurin osa toimialoista kärsii maailmanlaajuisesti sen seurauksena.

Taantuman kesto voi kuitenkin jäädä verrattaen lyhyeksi. Finanssikriisin jälkeinen taantuma kesti 18 kuukautta ja on syytä olettaa, että tämänkertainen taantuma jää kestoltaan lyhyemmäksi.

Kunhan selviämme heinäkuulle, olemme siinä vaiheessa jo nähneet valtavan pudotuksen talouden aktiviteetissa ja jyrkän nousun työttömyysluvuissa. FEDin sivuilta otetussa kuvakaappauksessa työttömyyspiikki on jo alkanut kohota ja tulee pahememaan entisestään, sillä kaaviossa olevat numerot sisältävät työttömät vain 12. maaliskuuta asti:

Jos ja kun rajoituksia aletaan hellittää kesään mennessä, talous alkaa hiljalleen palautua raiteilleen. Sen seurauksena taloudellinen aktiviteetti voimistuu kaikissa muodoissaan ja samalla seurauksena makrotalouden indikaattorit väistämättä nousevat pohjiltaan. Kun aktiviteetin nousu jatkaa kestävää kasvuaan, on taantuma käsitteenä ohitse. On siis mahdollista, että taantuma tulee kestää noin puoli vuotta, finanssikriisin puolentoista vuoden taantuman sijaan.

Vaikka taantuma olisikin teknisesti nopeasti ohi, tulevat työttömyysluvut olemaan erittäin korkealla eikä talouden toipuminen välttämättä tunnu toipumiselta. Monien jatkaessa työttömänä eivät myyntiluvutkaan tule päätä huimaamaan. Kysynnän puuttuessa tuotantoa on vaikea kasvattaa.

Taantuman loppua ei tietenkään vielä ole näkyvillä viruksen aiheuttaman sumun takaa. Moni saattaa olettaa talouden pääsevän takaisin raiteilleen suhteellisen nopeasti. Tämä ei kuitenkaan ole taantuma, jota voi verrata aiempiin ja olisi helposti ennakoitavissa. Talouden elpyminen alkaa ajan myötä, mutta sen kulku saattaa poiketa merkittävästi historiallisesta normista.

Monet pienet ja keskisuuret yritykset tulevat ajautumaan konkurssiin. Monella tapaa talouden pohjaa joudutaan käynnistämisen sijaan uudelleenrakentamaan. Kansa tuskin välittömästi rientää ravintoloihin ja viihdetilaisuuksiin väkijoukon keskelle. Pekingissä ravintolat ovat edelleen tyhjillään, vaikka rajoitteet on pääosin poistettu. Uusia rajoitteita on asetettu elokuvateattereille ja turistikohteille toisen tartunta-aallon pelossa.

Normaaliin rytmiin palautumisessa saattaa mennä aikaa odotettua paljon kauemmin, mikä tekee hallaa palvelutaloudelle. Kuten jo mainittiin, ennenkuin lääke tai rokote on saatavilla, ei voi odottaa talouden täysmääräistä palautumista.

Kun talouden moottorit käynnistetään uudelleen, romahdus voi loppua. Mutta jos kaikki moottorit eivät hyrrää samaan aikaan, ei noususta voi odottaa kovin jyrkkää.

Sijoitustiedon foorumilla korkeatasoinen keskustelu koronaviruksen vaikutuksista jatkuu, liity mukaan.

Juuso Mykkänen 4/20: Aasia halpa, USA kallis
Liity Sijoitustiedon jäseneksi