Kolumnit

Miljoonat menetetyt työpaikat eivät merkitse mitään pörssissä - nyt on todellakin toisin kuin ennen

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Mietityttää miten kovasti oma kokemus maailmasta ja pörssien reaktiot ovat niin kaukana toisistaan. Aina toisinaan näin on käynyt, mutta nyt olen joko dinosaurus tai muutoin vain aivan pihalla. Tai siis kotona. 22 miljoonaa menetettyä työpaikkaa ja huipuista USA:n pörssissä laskua 16 prosenttia. Vuodentakaiseen ei käytännössä lainkaan, eli yritysten tuloskunto ja odotukset täytyvät olla yhtä hyvät kuin vuosi sitten tai vain hitusen heikommat kuin joulukuussa. Näinköhän on. 


 

Laskeskelin muuttuneen tilanteen vaikutusta omiin valintoihin ja kulutukseen. Mikäli oma kulutus on yhtään verrannollinen toisten tekemiin kulutuspäätöksiin, näky tulevina tuloksina on todella karu. 

Aiemmin työpäivinä lounaat syötiin paikallisessa lounasravintolassa, lentomatkoja kertyi 30-50 vuodessa, hotelli- ja majoitusöitä parisen sataa. Tällä hetkellä kaikki tämä on toistaiseksi poissa. Ilmasto kiittää, business ei. 

Elintarvikeostoksissakin olen huomannut alitajuisen siirtymisen edullisempiin raaka-aineisiin ja heräteostoksia ei juuri tule. Mieleeni ei tulisikaan ajatella auton ostamista tai asunnon ostamista tällä hetkellä. 

Voin olla toki aivan yksin näiden tuntemuksieni ja ajatusteni kanssa, mutta pahaa pelkään, että en ole ja se tulee näkymään valitettavalla tavalla useaan suuntaan. 

90-luvun laman aikaan 1990-1993 BKT supistui noin 11 prosenttia. Nyt on arvioitu, että Covid-19 leikkaa Suomen BKT:stä 5-10 prosenttia vuodessa ja se ei jää siihen vaikka palaisimme “normaaliin”. Tuhot näkyvät todennäköisesti vielä vuoden tai kahden jälkeen vielä todella selvästi. Todelliset vaikutukset selviävät vasta kun nähdään, kuinka rajusti vientiteollisuus saa osumia. 

Ja nyt ihan rauhassa ohitan sen, että muutoinkin alijäämäinen valtiontalous rysähtää aivan suohon viruksen vuoksi. Ei huvita miettiä mitä siitä tulee seuraamaan. 

Nyt voisi olla aika heittää aiemmat poliittiset talousagendat aivan roskakoriin ja miettiä asioita puhtaalta pöydältä. Velkaa ei saada heitettyä roskikseen, mutta se muuttaa aivan koko pelin. 

Tarvittaneen todella avarakatseinen rakennemuutos. Kenties verojärjestelmän reformi ja jonkin sortin perustulo. Usko tai älä, sanoin sen ääneen. Mökkihöperyys selvästi iskemässä tai iskenyt. 

Aurinkoista päivää!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Markkinanäkymät kesällä 2024

Mikko Mäkinen
13.6.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Laillinen turnauspokeri olisi pelastettavissa

Aki Pyysing
9.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Analyysissa Nokian Renkaat: Entisen laatuyhtiön testitulokset eivät riitä Seurantalistalle

Almanakka
7.6.2024
east Lue lisää