Marin, Ohisalo, Saarikko ja Andersson ostivat veronmaksajien rahoilla Henrikssonilta maksublokit

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Jos Marinin hallitus olisi tv-sarja, sen juonenkäänteet olisivat liian epäuskottavia. Kuka uskoisi, että tosielämässä jonkun puolueen tukialueelle korvataan verorahoista rikoksella ansaittujen rahojen tuleva menetys?

Näin kuitenkin Säätytalolla tällä viikolla sovittiin. Ja sitten tultiin nätisti hymyilemään kameroiden eteen.

”Hallitusohjelman mukaisesti, kanavointikykyisen yksinoikeusjärjestelmän varmistamiseksi, viedään viipymättä eteenpäin arpajaislain uudistamista koskeva hanke. Tavoitteena on saada esitys eduskuntaan kesäkuuhun 2021 mennessä. Lakiin tullaan sisällyttämään rahansiirtojen estot. Maksuliikenne-estojen toteutuessa Ahvenanmaahan liittyvä kysymys ratkaistaan hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisesti.”

Tämä tuli shokkihoitona, sillä Arpajaislain uudistamista koskeva hanke SM051:00/2019, jossa on vielä kuulematta esimerkiksi Suomen Pokerinpelaajat ry ja Suomen Urheiluvedonlyöjät ry, pitäisi valmistua aikataulun mukaan vasta marraskuun lopussa.

Toisaalta mitä sitä selvää asiaa enää tutkimaan. Asiahan päätettiin jo Veikkauksen hallintoneuvoston kokouksessa 13.2.2020:

Siellä Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kertasi arpajaislain kehittämistä koskevia kirjauksia hallitusohjelmassa.

Numppi nosti yhtenä keskeisenä asettamispäätöstä koskevana huomiona maksublokitkin esille:

”Maksuliikenteen estojen käyttöönoton selvittäminen on nostettu lakihankkeen työlistalle. Keskeistä on, että rahansiirtojen estoista annetaan lakiesitys, eikä asia jää selvitystasolle.”

Mie kun luulin, että maailma olisi sikäli muuttunut, että lainmuutoksista päätetään nykyisin hallituksessa, eikä Veikkauksessa. Nostan käden ylös virheen merkiksi.

Ja olin väärässä siinäkin, kun pidin maksublokkeja alle 20 prosentin todennäköisinä vielä pari viikkoa sitten, kun kokoomus otti nettiblokkien vastaisen kannan. Luotin siihen, ettei RKP luovu Ahvenanmaan rahapeliyhtiön PAFfin mannersuomalaisilta voittamista rahoista mitenkään. Nämä rahathan ovat veikkauskielessä rikoksella hankittuja. Eli kun PAF ottaa asiakkaakseen muita suomalaisia kuin saarelaisia, se toimii ”Laittomana pelintarjoajana”. PAF lieneekin markkinaosuudeltaan suurin Nummikosken monta kertaa mainostamista ”maltalaisten pääomasijoittajien omistamista rahapeliyhtiöistä”.

Paljonko mannersuomalaiset häviävät PAFfille vuodessa ei ole julkista tietoa. Kymmeniä miljoonia käsittääkseni. Summa selviää sitten, kun paljastuu paljonko lisärahaa Marinin hallitus Ahvenanmaan maakuntahallitukselle pohjattomasta runsaudensarvestaan (jota jotkut nillittäjät kutsuvat velkaantumiseksi) työntää.

PAF on varmasti kertonut Henrikssonille, paljonko sen tappiot tulevat olemaan. Ja Anna-Maja on Säätytalolla kertonut RKP:n hintalapun. Häveliäisyyssyistä tätä summaa ei ole pöytäkirjaan kirjattu, vaan siihen viitataan ”hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisena”.

Toki tämä yritetään suorittaa mahdollisimman huomaamattomasti.  Oletan joitain ministereitä kuitenkin vähän hävettävän, kun veronmaksajien rahoilla jouduttiin ostamaan RKP maksublokkien taakse.

Viisikko ilmeisesti uskoi Nummikosken ja Kiukaksen satuihin

Olen seurannut tarkkana Nummikosken ja SOSTE:n Vertti Kiukaksen lausuntoja blokkiasioissa. He vaikuttavat olevan vakuuttuneita, että blokeilla on saatavissa paljon rahaa puolueiden ja ay-liikkeen lomajärjestöjen ja veijobalzareiden tukemiseen. Ymmärrän hyvin, että ulkomaille pelattavat 300+ miljoonaa houkuttelevat veikkaushäviövaroista nauttivia.

Mutta lainatakseni suurta valistusfilosofia Clint Eeastwoodia elokuvasta Unforgiven: ”And what I'm saying is there ain't no whore's gold!” Perustelen P.S. osiossa vähän vieläkin syvällisemmin, mikseivät maksublokit tuo suomalaiseen yhteiskuntaan nettorahaa. PAF on ainoa ulkomaalainen pelintarjoaja, jonne rahansiirrot Suomesta pystytään oikeasti blokkaamaan.

Tämän näkemykseni olen aikoinaan saanut Veikkauksen sisältä. Nummikoski ei kuitenkaan uskonut omia asiantuntijoitaan, vaan on sisukkaasti vetänyt blokkijunaa eteenpäin. Olen koittanut heitellä palkkeja radalle, mutta en näköjään saanut junaa pysäytettyä.

Kokoomusta Nummikoski ei saanut blokkien taakse, vaikka kokoomuslaisena kovasti yrittikin. Mutta kuten Mao Zedong sanoi, valta tulee kiväärin piipusta, eli tässä tapauksessa hallituksesta.

Kun Kiukas yllytti koko veikkaushäviövarjoja saavan järjestökentän blokkien taakse ja kuukausipalkkaiset hyväntekijät kävivät blokkeja puoluetovereiltaan vaatimassa, päädyttiin näköjään tähän kaikkien lehmänkauppojen äitiin. Miten ”tiedepuolue” vihreät taipui blokkeihin, on miulle täysi mysteeri. Luulin ymmärtäväni jotain poliittisista realiteeteista, ja tämän ratkaisun syövän erityisesti vihreiden kannatusta. Yleensä puoluetoimistot eivät ole tykänneet tukea kannatusta syöviä päätöksiä.

Joten kuvittelin, että RKP:n lisäksi vihreät asettuisivat SDP:n Jukka ”Toppari” Gustafssonin kovasti lobbaamien blokkien tielle. Mutta joskus mie uskoin johonkin korkeampiin voimiinkin. Kuten taas Paasikivi sanoi, Veikkausperheen poliittisen vaikutusvallan myöntäminen onkin viisauden alku.

En usko, että Nummikoski itsekään uskoo blokkien tuovan mitään merkittävää rahaa. Sen verran luulisi rahapeliosaamista kertyneen RAY:n toimitus- ja Veikkauksen varatoimitusjohtajavuosina. Mutta toki katoavien rahojensa perään itkeville toiminnanjohtajille täytyy esittää jotain suunnitelmaa.

Saa sitten kuitenkin nostaa kovaa palkkaa muutaman vuoden pidempään blokkien vaikutuksia odotellessa. Sitten kun ne eivät toimikaan, voi selittää toimenpiteiden olleen liian maltillisia ja vaatia internetin katkaisua kokonaan.

Taloudelliseen hyvinvointiini maksublokit eivät vaikuttaisi millään lailla. Mutta henkinen hyvinvointini on jo nyt kärsinyt pahasti. Olen vetänyt blokkienvastaista kampanjaa, koska näen tämän samanlaisena veikkaushönöilynä, kuin tuottavien ravintolapelien lopettamisen kannattamattomana.

Ja lisäksi välitän kovasti kollegoistani, eli pokeri- ja vedonlyöntiammattilaisista, joiden elinkeinon harjoittaminen Suomessa tässä asetetaan uhanalaiseksi. Perustuslain 18§ muuten alkaa ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

Tosin en usko perustuslakikortin toimivan tässä, koska perustuslakia Suomessa tulkitaan pääasiassa sen mukaan, mitä enemmistöhallitus haluaa. Perustuslakivaliokunnassa jotkut voivat olla toistakin mieltä.

Tässä vaiheessa moni ajattelee, että kyllähän ammattilaiset tuollaiset maksublokit helposti kiertävät. Ja niin toki tekevätkin. Mutta jos PokerStars, Pinnacle tai Betfair sulkevat suomalaiset sivustoiltaan, lähtee monelta pelurilta leipä pöydästä. Stars on esimerkiksi tänä vuonna sulkenut mm. Kiinan ja Serbian. Ja todettakoon, että näistä kahdesta Kiina on Suomea aavistuksen verran isompi markkina.

Ulkomaisilla rahapelisivustoilla vallitsee Nummikosken ja Kiukaksen kanssa yhteinen tunnetila: He eivät varsinaisesti tykkää voittavista pelureista. Ammattilaiset nimittäin vievät rahapelin ekosysteemistä rahaa pois. Jokainen rahapeliyhtiö haluaisi itse pitää asiakkaidensa kaikki rahat. Myös Veikkaus, vaikkei se tätä tietenkään ääneen ymmärrettävistä syistä myönnäkään.

Ongelmapelaajille ulkomaiset rahapelisivustot tekevät kyllä rahansiirtämisen hyvin helpoksi jo kauan ennen kuin palkattavat kymmenet uudet virkamiehet ovat saaneet ensimmäisiäkään maksublokkeja viriteltyä.

Sijoittajien kannattaisi tästä surkuhupaisasta farssista ymmärtää, että Marinin hallitus kykenee ihan mihin tahansa hölmöilyyn. Sen linja on selkeästi täyttää virkamiehistö oman ideologiansa mukaisilla avoimille markkinoille työllistymään kykenemättömillä kavereillaan ja heittää syvässä velkalastissa ajava Suomi-laiva seuraavan hallituksen syliin tukkimatta mitään vuotokohtia.

Poliittisilla virkanimityksillä on saatu esimerkiksi Veikkauksen johtoon rahapelialaa ennestään tuntemattomia kavereita. Jotka eivät ole vielä valitettavasti onnistuneet syömään uskottavuuttaan niin paljon, ettei viisikko heitä uskoisi.

P.S. Tällaista olen valmistellut arpajaislakityöryhmälle esitettäväksi. Taisi mennä hukkaan tämä valmistelu, mutta toki Pokeriyhdistys vielä menee työryhmän kuultavaksi:

Tuottoja Veikkaukselle ei ole maksublokeista odotettavissa, koska suurin osa aktiivisista pelaajista tuntee jo väylät lailliseen rahaliikenteeseen kansainvälisten nettilompakoiden kautta kuten PayPal, Skrill ja ulkomaiset maksukortit kryptovaluuttoja unohtamatta. Näiden pelaajien rahat eivät blokkiin pysähdy lainkaan.

Tämä aktiivisin osa pelaajista edustaa suurinta markkina-arvoa. Veikkauksen urheiluvedonlyönnin isoimmat asiakkaat tekevät leijonanosan Veikkauksen urheiluvedonlyönnin pelivaihdosta. Tämä tosin on vain jäävuoren huippu näiden pelaajien pelivolyymista, koska samat urheilusijoittajat pelaavat jo nyt vieläkin suuremmalla volyymilla laillisiin ulkomaalaisiin yhtiöihin.

Blokit pysäyttäisivät vain pienempien harrastepelaajien rahaliikenteen, mutta ajan myötä sielläkin oppi menee perille ja harrastepelaajat pääsevät uusien rahansiirtotapojen makuun. Nuoremmat ikäluokat ovat myös oppivaisia ja diginatiivit löytävät uudet väylät nopeasti.

Euroopan Unionin PSD2-direktiivi avaa rajoja rahaliikenteelle ja pankkien velvoitteena on tarjota sovelluskehittäjille rajapintoja, joihin he voivat kehittää ja rakentaa mitä erilaisimpia ratkaisuja rahaliikennettä helpottamaan. Nämä rajapinnat eivät tule poistumaan.

Blokkien uhatessa ilmestyvät myös palvelut, joiden ensisijainen tarkoitus on fasilitoida laillista rahaliikennettä pelaajien ja peliyhtiöiden välillä. Ulkomaisilla rahapeliyhtiöillä tulee olemaan uusia rahansiirtotapoja valmiina jo ennen kuin ensimmäiset blokit on vanhoihin saatu implementoitua.

Monet EU:n ulkopuoliset maat ovat jo kriminalisoineet rahansiirrot tai velvoittaneet rahalaitoksia blokkaamaan siirtoja, mutta uusien rajoitteiden ilmestyessä on aina ilmestynyt uusia, entistä kekseliäämpiä tapoja siirtää rahaa molempiin suuntiin.

Pankitkin saisivat maksublokeista paljon ylimääräistä riesaa ja kustannuksia. Teknisesti maksuliikenteen rajoittaminen on haastavaa pankeille ja maksupalveluntarjoajille, ja voi johtaa myös laillisten transaktioiden rajoittamiseen. Näin on käynytkin esimerkiksi Norjassa.

Blokit eivät ole este. Ne ovat vain este kierrettäväksi. Toisaalta blokit tulevat hidasteeksi muunkin sähköisen kaupan kohdalla. Kaupankäynti, kauppiaat ja asiakkaat olisivat sijaiskärsijöitä.

Maksublokkien pystyttäminen ja ylläpitäminen vaatisi myös paljon osaamista ja henkilökuntaa.

Maksuliikennerajoitukset eivät ole toimineet Norjassakaan. Ulkomaalaisten peliyhtiöiden pelikatteet ovat vain nousseet vuodesta toiseen. Norjan valvontaviranomaisen tilaaman Bergenin yliopiston tutkimuksen mukaan peliongelmatkin ovat Norjassa kasvaneet 2015-2019.

Pokeriammattilaisten ja -harrastajien ongelma on, että markkinajohtaja PokerStars ei välttämättä tee pienelle markkina-alueelle mitään järjestelyjä paikallisen lainsäädännön kiertämiseksi.

Yhtiö vetäytyi tässä kuussa Serbiasta ja Kiinasta. Vain nettionnenpelejä tarjoavat yhtiöt tekevät varmasti järjestelyjä, jotka mahdollistavat rahansiirrot blokkiympäristössäkin.

  

Lähde H2 Gambling Capital

 

Veikkauksen johdon maksublokkien tuotoista esittämien arvioiden motiiveja voi vain arvailla. Mutta ainakaan kansainvälisiin kokemuksiin ja rahapelimarkkinan tuntemukseen ne eivät perustu.

Pokeritieto 28.3.2019 ”Blokkaaminen veisi enemmän kuin toisi – mutta silti voi mennä läpi

Keskustelua rahapelimonopolista

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää