Haastattelut, Kolumnit

Lottoonkin voi hävitä koko omaisuutensa

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Jos kaikki lobbaisivat osakesijoittamisen puolesta Essi Sarkakari-Kosamon innokkuudella, Suomi ei välttämättä pitkään säilyttäisi ylivoimaista Pohjoismaiden ykköspaikkaansa rahapeleihin eniten per henki hävityssä rahassa.

OP Suur-Savon varainhoitaja on ollut aktiivinen Nuorissa ja Vanhoissakin Osakesäästäjissä ja kirjoittanut Taloussanomiin fundamenttisijoittamisen ilosanomaa. Hän on myös antanut haastatteluja medialle ja luonnollisesti saanut osansa tavanomaisten rikollisten paheksunnasta.

Tällainen toiminta ehkäisee köyhyyttä aika paljon toimeentulotukea kustannustehokkaammin. Lisäksi keski-ikäisen fundajätkän sydäntä lämmittää, kun nuoret naiset kertovat sijoituspäätöksissään käyttämistään tunnusluvuista.

Essi on seurannut toisenlaistakin sijoittamista, kuin nykyistä kuukausisäästämistään enimmäkseen suoriin osakkeisiin. Hän nimittäin palautteli jo hyvin nuorena vanhemman sukulaisensa lottokuponkeja seurattuaan koko ikänsä tämän lottoamista.

”Isoin kuponki, minkä muistan, oli 1.500 euroa. Hän kävi kahdessa paikassa pelaamassa, josta toisesta soiteltiin kotiinkin, jos ei ollut näkynyt. Lotto, Keno, Viking-lotto, kaikki nämä kävivät.

Tosi kovien pakkasten aikaan tuntui aika ikävältä kävellä ympäri kyliä lottolappujen perässä. Hänen fyysinen kuntonsa ei riittänyt palauttamiseen, mutta pakko oli silti pelata. Olimme hyvin läheisiä, joten en osannut kieltäytyäkään. Yksi kuponki jäi palauttamatta lumimyrskyn takia, jolla olisi sitten tullut 300.000 markkaa. Tämä varmasti pahensi lottoriippuvuutta.

Kyllä se on koukku, jos vuosikymmeniä ylimääräiset rahansa lottoon työntää. Hän lienee tavoitellut ison perinnön jättämistä tai jotain. Pelasi nimittäin sukulaisten nimiin, jotta ei menisi voiton tullessa lahjaveroa.

Hän olisi voinutkin jättää ison perinnön, ellei olisi lotonnut, koska oli velattomassa asunnossa asuva hyvätuloinen. Kukaan sukulaisista ei kyllä varsinaisesti perintöä odottanut.

Kolme neljä viimeistä vuotta hän oli sairaalassa, joten sukulaiset hoitivat lottoamisen, koska se oli niin tärkeää, vaikka ei ollut enää varsinaisesti kunnossa pyytämäänkään.

Ehkä hän haki läheisyyttä päävoiton avulla, en tiedä. Riippuvuus lottoon saattoi muodostua jonkunlaisesta epätoivosta.

En usko, että hän ajatteli olevansa peliriippuvainen, tai kukaan muukaan sukulaisista ajatteli niin. Lauantain lotto oli se normaali perhetapahtuma.

Jossain määrin ärsyttää, kun sanotaan, ettei ole varaa mihinkään, mutta on silti varaa lottoon. Lotoissa ei ole mitään kattoa, minkä verran voi hävitä ja myös lotto aiheuttaa riippuvuutta.

Olen itse tehnyt jossain vaiheessa pieniä lottoja. Tulin melko nopeasti järkiini. Jossain vaiheessa tein osake- ja ”lottosijoituksia päällekkäin. Sitten ymmärsin, että toisessa on palautusprosentti 39 ja toisessa 107. Nykyisin en pelaa rahapelejä eurollakaan.

Olen sääntelyvastainen, mutta en halua, että ihmisten riippuvuuksia käytetään hyväksi.

En tuomitse, jos joku tekee muutaman kerran vuodessa jonkun rivin. Mutta se voi karata helposti käsistä. En tykkää, että ihmisiä holhotaan, mutta enkelikuvan kiillottaminen ärsyttää. Monopolin ei pitäisi mainostaa tekevänsä hyvää, vaan kertoa olevansa rahapeliyhtiö.

Mikseivät veikkaushäviövarat voisi mennä suoraan valtion budjettiin, jolloin ei tarvitsisi niin monien puolustaa rahapelaamista? Rahojen ei pitäisi ainakaan mennä sellaisille järjestöille, joilla ei ole muuta tehtävää kuin maksaa palkkaa toimihenkilöille.

On moraalitonta, että kauppa ja kioskit tekevät lisämyyntiä rahapeleillä. Ei mitään muuta riippuvuutta aiheuttavan myyntiä saa vastaavasti edistää. Mieti, että alkoholiriippuvaiselle sanottaisiin, että ota vielä yksi pullo tai toinen kartonki.

Jos eniten alkoholia myynyt Alko palkittaisiin risteilyllä, voisi tulla vähän mellakkaa.

Ei ole oikein sekään, että kulttuuria ja urheilua tuetaan riippuvaisten kustannuksella, vaan rahan pitää järjestyä muualta.

Kansankapitalismin edistäminen on minulle erittäin tärkeä arvo. Kaikkien ihmisten pitäisi oppia korkoa korolle -periaate, joka pätee kaikkeen, jopa ihmissuhteisiin.”

Haastattelijan huomiona sanoisin, että tässä kumottiin yksi rahapelimonopolimme myyteistä, jonka mukaan lotto on harmiton unelmointipeli.

Essille terveisinä: Jatka arvokasta työtäsi!


Essi Sarkakari-Kosamoa voit seurata myös Twitterissä

Veikkaus -keskusteluketju

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Osakkeet huipuissaan, mutta vola nousussa

Johannes Ankelo
8.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Syksyn omituisin sijoituscase

Antti Leinonen
7.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Lyhyitä korkoja ja pörssisähköä

Aki Pyysing
6.10.2024
east Lue lisää