Artikkelit

Kolme markkinasoturia: "Näinkö helpolla tästä päästiin?"

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Kolme markkinasoturia -julkaisusarjassamme kysymme kuukausittain kolmelta aktiiviselta eri sijoitustyylin asiantuntijalta, mikä heille on ajankohtaista juuri nyt.

Lumitöiden keskeltä kommentteja antoivat kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja Karo Hämäläinen, sijoituskouluttaja ja pitkän linjan sijoittaja Svenne Holmström sekä Toni Heiskanen, yksi juuri julkaistun Bitcoin – rahan vallankumous -kirjan kirjoittajista.

Lue myös edellinen katsaus


 

Karo Hämäläinen on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hänen missionaan on saada suomalaiset sijoittamaan paremmin.

Onko reaalitalouden romahdus peruttu? Osakemarkkinoilla meno on ollut loppuvuonna vilkasta ja myötätuulista, vaikka arkielämässä inflaatio heikentää kuluttajien ostovoimaa, mikä väistämättä johtaa jostakin kulutuksesta tinkimiseen. Asuntomarkkinoilla on jo saatu merkkejä paitsi jäähtymisestä myös viilenemisestä.

Olen odotellut, milloin reaalitaloudessa alkaa rytistä. Pessimisti on joutunut pettymään. Esimerkiksi Forbesin mukaan Yhdysvaltain Black Friday -statistiikat kertovat, että nettimyynti kasvoi 2,3 prosentilla viime vuodesta. Totta kai nettikaupan takana on rakenteellinen kasvu, ja jos inflaation vaikutuksen ottaa huomioon, jenkkien Black Friday -myynti tietenkin laski. Romahduksesta ei silti ole mitään syytä puhua.

Suomessa ja muuallakin Euroopassa inflaation vuosimuutosprosentti pienentyy, kun aletaan päästä kuukausiin, jolloin bensan hinta oli korkealla jo vuodentakaisella vertailukaudella. EKP nostelee vielä korkoa, mutta se on tiedossa eikä aiheuta sen kummempia hämminkejä.

Näinkö helpolla tästä päästiin? Osakekursseista niistettiin vain se, minkä riskittömän koron nousulla selittyy, mutta muuten voidaan jatkaa. Romahdus peruttu! Ei nähtävää!

En aivan usko tähän. Reaalitalouden huonot uutiset tapaavat tulla ketjussa: yksi muutos sysää liikkeelle toisen, mikä vaikuttaa kolmanteen. Siksi hidastuminen voi kestää pidempään kuin kroonisesti optimistiset osakesijoittajat uskovat.

Olenko siis käteistänyt salkkuni, odotan laskua ja kirjoittelen tällaisia, jotta sijoittajat alkaisivat pelätä, markkinoille syntyisi paniikki - ja saisin ostaa halvalla? En suinkaan. Osakepainoni on aina suhteellisen korkea. Kesällä ja alkusyksystä ostelin jonkin verran osakkeita, sen jälkeen ei näköjään ole tullut ostettua muuta kuin etf-kuukausisäästöjen verran. 


 

Svenne Holmström toimii sijoituskouluttajana yrityksessään Ghost Investorissa. Hänellä on yli 20 vuoden ammatillinen tausta sijoittamisen parissa. Edellisen viiden vuoden aikana yli 7500 henkilöä ovat osallistuneet hänen sijoituskursseillensa.

Vuosi 2022 jää historiaan vaikeana sijoitusvuotena, eikä 2023 näytä erityisen helpolta sekään ainakaan talouden osalta. Olemme vähintäänkin Euroopassa, mutta todennäköisesti myös USA:ssa menossa kohti kevyttä taantumaa.

Olen jo pidemmän aikaa odottanut matalampia inflaatiolukuja, sillä monet teollisuuden metallit ovat kääntyneet alaspäin jo. Näin on käynyt raakaöljyllekin. Edellytyksiä sen korkeampaan inflaatioon ei nähdäkseni ole odotettavissa sitkeästi korkealla leijuvista energiahinnoista huolimatta. Nämäkin hellittänevät keväämmällä. Toki jos palkkoja ruvetaan nostamaan reilusti, tulee inflaatio juurtumaan talouteen syvemmin.

Mikäli inflaatio rauhoittuisi odotusteni mukaan, nykyistä selvästi matalammalle tasolle, olisi odotettavissa korkojen laskua. Tämä tietäisi hyviä aikoja korkosijoittajille. US korkokäyrä onkin jo nyt kääntynyt negatiiviseksi, eli pitkästä korosta maksetaan vähemmän kuin lyhyestä. Tämä on selvä merkki talouskasvun hidastumisesta.

Viiveellä korkojen lasku tukisi myös osakkeita ja uskonkin osakemarkkinoiden kääntyvän jälleen ylöspäin trendinomaisesti juhannuksen jälkeen. En usko mihinkään romahdukseen pörsseissä ennen sitä, mieluummin samanlaista maltillista laskukulmaa kuin tähänkin asti esim. S&P500:ssa. Näin ollen katson eri yhtiöitä mieluummin rauhallisesti ostohousut jalassa kuin sormi myyntinapilla paniikissa.

Keskeisimmistä tunnusluvuista seuraan tällä hetkellä tiiviisti P/S ja P/B. Ne ovat melko vakaita tunnuslukuja yleensäkin, ja peilaamalla niitä lähihistoriaan yhtiökohtaisesti on jo nyt havaittavissa monen yhtiön kohdalla selvästi houkuttelevia kertoimia. Toki tulee ottaa yhtiön kannattavuus ja kasvu ainakin joltakin osin huomioon myös. Mahdollisen taantuman aikana kannattavuuden tai kasvun säilyttäminen on haastavaa. Siksi en anna tällä hetkellä erityisen paljon arvoa ROE:lle tai P/E luvulle.

Ostoja ei tulisi ajoittaa liikaa, siksi saman yhtiön osakkeita voisi ostaa useammassa erässä. Kaikki yhtiöt eivät käänny samanaikaisesti, joten olisi jo nyt hyvä suunnitella tulevaa salkun koostumusta. Lasku on jatkunut jo vuoden verran USA:ssa ja hiukan kauemmin meillä, joten ajallisesti osto-ohjelmaa ei tarvitsisi venyttää kovinkaan pitkälle ajalle. Ajattelen itse täyttää osakesalkkuani täyteen velkavivulla ensi vuoden loppuun mennessä suunnitelmani mukaan.

Tulen omissa osakepoiminnoissani suosimaan laadukkaampia osakkeita arvo-osakkeiden lisäksi. Toimin pääosin arvosijoittajana. Positiivista on, että arvosijoittajillekin alkaa löytymään ostettavaa pikkuhiljaa. Kiinnostava vuosi kyllä edessäpäin, uskoakseni 2023 tulee kokonaisuutena olemaan ihan hyvä sijoitusvuosi sekä korko- että osakesijoittajille.


 

Toni Heiskanen on yksi kolmesta juuri julkaistun Bitcoin – rahan vallankumous -kirjan kirjoittajista. Ajankohtainen kirja on nyt saatavilla hyvin varustelluista kirjakaupoista, kirjastoista ja osoitteesta bitcoinkirja.fi.

Kryptokupla puhkesi – jälleen (ja hyvä niin)

Mitä on kryptomarkkinoille tapahtunut vuonna 2022? Ainakin Coinmarketcap.com -sivuston mukaan kryptovarojen yhteenlaskettu markkina-arvo on romahtanut viime vuoden noin 3000 miljardista alle 1000 miljardiin euroon.

Romahdus ei ole rajoittunut ainoastaan kryptovarojen arvon laskuun, vaan konkurssi koittanut usealle alan palveluntarjoajalle. Miljardien eurojen edestä asiakkaiden varoja on menetetty nimekkäiden toimijoiden ajautuessa maksukyvyttömyyteen. Palveluntarjoajat kuten FTX, BlockFi ja Celsius ovat hämärissä olosuhteissa hukanneet miljoonien asiakkaiden varat. Osa palveluntarjoajista oli Yhdysvaltalaisia tiukan sääntelyn alaisia toimijoita.

"Not your keys, not your coins". Oppirahoja monelle.

Tämä ei ole ensimmäinen, eikä toinen kerta, kun kryptomarkkina puhdistaa itseään epäluotettavista toimijoista. Kasvun ja tuhon luonnnollinen kiertokulku on lopulta hyväksi. Heikkojen ja epärehellisten toimijoiden poistuessa markkinoille jää se, mikä on tarpeellista ja rakennettu vahvalle pohjalle.

Esimerkiksi kryptomarkkinan kuningas Bitcoin on ehtinyt kulkemaan läpi neljän suuren arvon romahduksen, joiden aikana muut heikot markkinatoimijat ml. tuhannet erilaiset kryptopolettiprojektit ovat ajautuneet ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Tässä markkinassa Bitcoin edustaa vahvuutta ja pysyvyyttä.

Ainutlaatuista Bitcoinissa on se, miten se kasvaa ja kukoistaa ilman minkäänlaista keskusjohtoa. Bitcoin kestää haasteita, koska sen ylläpito on onnistuneesti hajautettu.

Koska Bitcoin on todistettavasti hajautettu omaisuuserä, saavuttaa se positiivista eroa muihin kryptovaroihin nähden myös valtiollisten lainsäätäjien silmissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Bitcoinille on määritetty asema laillisena hyödykkeenä, kun muiden kryptovarojen asemaa selvitetään vielä oikeudenkäynneissä, ja osa kryptovaroista on jo tuomittu laittomasti liikkeellelasketuiksi arvopapereiksi.

Mitä sitten seuraavaksi tapahtuu? Epäkypsässä kryptomarkkinassa palveluntarjoajat ja polettiprojektit vaihtuvat vuodenaikojen mukana. Jälleen talvi on tullut puhdistamaan markkinoita tarpeettomasta. Elämässä mikään ei ole varmaa, mutta tähän mennessä kevät on aina koittanut kylmän ja synkän talven päätteeksi.

Mitä jos tällä kertaa käytät talven hyödyksesi ja sivistät itseäsi siitä, miten voit hyötyä Bitcoinista ensi vuoden aikana?


Keskustele

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Sijoitustiedon käyttäjätapahtuma 25.10.2024: Hesulin Tuskaretki

Sijoitustieto
13.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Amer Sports: Houkuttelevalla hinnalla huippubrändejä vai liikaa kiina-riskiä?

Pentti Jokinen
13.9.2024
east Lue lisää

Kryptovaluuttojen markkinakatsaus: Hiljainen kesäkausi tulossa päätökseen

Antti Hyppänen
11.9.2024
east Lue lisää