Kolumnit

Inission ylitti riman reilusti

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Onni on omat odotukset reilusti ylittänyt salkkuyhtiön osavuosikatsaus. Erityisesti näin, jos on juuri osarin alla tankannut. Tosin en ostanut Inissionia hyvän osarin toivossa, vaan koska yhtiö ilmoitti 17.4. hakevansa First North -viidakosta Ruotsin päälistalle.

Tuleva päälistalle meno (Inission täyttää vaatimukset kirkkaasti) vaikutti lähinnä laskevan pörssikurssia. Tämä oli järjetöntä, koska Hiuspussipäiden(kin) maassa on paljon sekä indeksirahastoja, joiden on pakko ottaa, että institutionella investerare, jotka voivat ottaa vain päälistalta.

Niinpä mie vanhana kontraajana ostin. Ja kun kurssi laski lisää, otin hammasta purren vielä lisää. Pidin hyvin todennäköisenä, että tulossa on pehmeä osari, joka on vuotanut jollekin myyntikyvykkäälle taholle. Ohjeistin sijoitusyhtiöni aamuvuorolle, että jos tulee huonot luvut, mutta ok-näkymät, ja kurssi laskee, ostetaan vielä lisää.

Olin harvinaisen mielelläni iloisesti väärässä. Olle ja Pelle (hpj & tj, yhtiön perustajat) hyppäsivät riman yli korkeammalta kuin Duplantis maailmanennätyksiä tehdessään.

Inission in & out

Lämpenin jopa ostamaan lisää nouseviin, joka on miulle lähes yhtä poikkeuksellista kuin raitis vappupäivä.

Webcastista vertailupallerot ja CEO Fredrik ”Pelle” Berghel.

Huomattakoon, että vaikka nämä kasvuprosentit ovat Tesla-sukupolven mielestä varmaan lähinnä säälittäviä, vuoden alku oli elektroniikan sopimusvalmistajille kautta linjan hyvin vaikeaa aikaa. Inission raportoi muutenkin perinteisesti vähän myöhään ja ruotsalaiseen tapaan Q1 julkaistaan yhtiökokouspäivänä, eli verrokkien tulokset olivat pääosin jo tiedossa.

Itse en odottanut yhteenkään noista alapalleroista plusmerkkiä eteen. Eikä kyllä kovin moni muukaan, koska osake nousi viime viikolla osarista kuin nuorella Tuomas Sammelvuolla helpot syötöt 39,40 -> 49,10 SEK.

Yhtiötä rahaa vastaan analysoiva ABG Sundal Collier ennustelee nykykurssilla P/E:itä kymmenestä kahdeksaan (10-8) vuosille 2024-2026. EPS-ennusteensa ovat nähdäkseni maltillisia arvioita, koska Olle ja Pelle voivat parina seuraavana vuonna räjäyttää pankinkin = tehdä ennustettua paljon parempaa tulosta. Käytännön varmaa tietysti on, että lähivuosille osuu jotain takaiskukvartaalejakin.

Yhtiön markkina-arvo on 1,09 miljardia kurnua ja tämän vuoden liikevaihdoksi odotellaan 2,4 Mrd SEK. Tästä tulee P/S 0,45, kun se esimerkiksi entisellä tyttärellään Incapilla on 1,48.   

ABGSC antaa fair play hintarangen SEK 50-70, mikä viittaa mielestäni siihen, että ne pitää itsekin tulosennusteitaan maltillisina.

Pöllin niiltä pari kuvaa:

Huomattavaa on erityisesti velkaantuneisuuskäyrä. Jos seuraava vuosi sujuu kuin Strömsössä, eikä Pelle ostaisi mitään uutta saneerauskohdetta, yhtiö luiskahtaisi liki nettovelattomaksi. Tästä ei webcastin perusteella toteudu ainakaan ”Pelle ei osta mitään”. Useita lupaavia kauppaneuvotteluita on kesken ja valuaatiot houkuttelevia.

Järkyttävän hyvällä prosentilla Olle ja Pelle ovat aina tulleet kulmasta kiekon kanssa yrityskaupoistaan takaisin maalille. En nyt suorilta muista yhtään epäonnistumista. Tämä on tyyliin ainoa kaksikko, jolle mie hinnoittelen jotain arvoa yrityskauppaoptioille. Tavallisesti pidän höpinöitä yhtiön hyvistä prosesseista yrityskauppojen yhteydessä lähinnä corporate jargonina. Jokainen yrityskauppa on oma sotansa ja kolmen onnistumisen jälkeen saattaa hyvinkin olla todennäköistä, että neljäs menee puluille. Yli-itsevarmuuden vaarallisuutta ei kannattaisi koskaan aliarvioida.

Vuonna 1988 ipossa merkitsemäni tai ainakin harkitsemani Finlandia Interface -> Efore -> Enedo on nykyisin Inissionin täysivaltainen tytär ja tekee ruåtsalaisten käsissä pitkästä aikaa voittoa.

Ihme jamppoja nämä Hultenberg ja Berghel. Kaikenlaiset Fabritiukset, Tammivuoret ja Syrjälät kävivät tuolla kokeilemassa pörssiyhtiön omistamista, mutta onnistuivat pääsääntöisesti vain tuhoamaan arvoa. Pelle jakoikin paljon sympatiaa vanhoja osakkeenomistajia kohtaan. Jäin kuitenkin pohtimaan tuntevatkohan ruotsalaiset insinöörit oikeasti jotain sympatiaa yhtään ketään kohtaan. Möjligen.

Mean and Snål

CEO Berghel puhuu nykyisin webcasteissa häpeilemättä ruotsalaista rallienglantia. Arvailin yhtiön hakevan päälistalle siinä vaiheessa, kun englanninkielisiä webcasteja alettiin pitää ja muutakin sijoitusmateriaalia alkoi tulla myös englanniksi.

Kikattelin hivenen itsekseni, kun CEO kertoi yhtiönsä olevan mean (engl. ilkeä) ja snål (ruots. itara). Tämä on juuri se millainen valmistavassa teollisuudessa pitää olla. Jos aikoo pitää tehtaat pystyssä vähänkin pidempään. Lisäksi arvostan sitä, että käytetään kieltä, jota ei hallita täydellisesti. Ja halveksun niitä, jotka syyttävät suomalaisia rallienglannin puhumisesta. Englanninkielisille rallienglantimme muuten on vain yksi aksentti monien muiden joukossa.

Stanna kvar som mean and Snål, Olle och Pelle!

Ollaan varovaisia siellä ulkona!

Komponenttipulan pelkääminen on viisauden alku elektroniikan sopimusvalmistamisessa. Jos joku yhtiön edustaja mainitsee jossain yhteydessä sanan ”komponenttipula” on syytä laittaa laput laitaan ja juosta pakoon vuorille. Ilmestyskirjan petoa ollaan nimittäin silloin päästämässä alalla vapaaksi. Sellaisina aikoina voittoa eivät välttämättä pysyt tekemään edes Ollen ja Pellen kaltaiset Mandraket (suom. Taika-Jim).

En helpotuksekseni kuullut tätä avainsanaa webcastissa. Huthit eivät ilmeisesti ole vielä osuneet riittävän moneen kauppalaivaan. CEO kertoi kuitenkin, että aika on ankeaa ja kauppa kankeaa (kuten Olle ja Pelle ovat aina sanoneet), mutta tilaukset kuitenkin kasvoivat verrattuna Q1:een. Joten olin osarista ja webcastista tohkeissani kuin nuori poika tv-sarja Dallasin Victoria Principalista.

Saatan hyvin olla yli-innokas Inissionini kanssa. En ole välttämättä ottanut jotain harmaata joutsenta huomioon, kun visioin Ollen ja Pellen myyvän elämäntyönsä muutaman vuoden sisään kolmikertaiseen hintaan nykyisestä. Ja miun pysyttelevän koko tuon matkan passiivisena siipimiehenä. Joka toki luultavasti matkalla vähän treidailee.

Lähipäivinä aion istua Inissioitteni päällä tavanomaista tiukemmin. Jostain hassusta syystä päälistalletulo-efekti tuntuu toteutuvan useimmiten vasta siellä päälistalla, eikä vähän ennen. En ole aiheesta tosin nähnyt enkä tehnyt tieteellistä tutkimusta. Enkä kyllä teekään.

Jotka osaa, ne tekee mitä vaan. Jotka ei, ne ryhtyy opettamaan” lauloi nimittäin Juice jo kauan sitten. Siksihän toki tietysti miekin näitä kolumneja kirjoittelen.

P.S. Olen tästä vuodesta -6%, kun vertailuindeksini OMXH25GI on +6%. Joten suhtautukaa hypettämiseeni myös tämä suoritus huomioon ottaen.

P.P.S. Paljon parjattu Helsingin pörssi on korkeammalla kuin sitten maaliskuun 2023 ja vain kymmenen prosenttia heinäkuun 2021 kaikkien aikojen huipuista. Mie ja Arvo-Heikkilä olemme kuitenkin edelleen sitä mieltä, että aika harvoin saa Helsingistä näin halpaa lappua.

3.3.2024: Ollekin on vielä aktiivinen

6.9.2015: Inissionin listautuminen tehokkaille Ruotsin markkinoille

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Marimekko Q1/24 Seurantalista: Unikon juhlavuosi lähti juhlavasti käyntiin

Almanakka
18.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää