Artikkelit

Hinnat ja fundamentit erkanevat toisistaan BoA:n kyselyn mukaan

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Bank of American syyskuisessa rahastohoitajien kyselyssä (FMS, Fund Manager Survey) tuli vastaan viitteitä osakkeiden hintojen ja talouden fundamenttien harvinaisesta erosta. Kyselyyn osallistui 258 panelistia, jotka hoitavat varoja 839 miljardin dollarin arvosta.

Kyselyn järjestäjän, pääsijoitusstrategi Michael Hartnettin mukaan harvinainen ero osakkeiden hintojen ja fundamenttien välillä kasvaa. Hartnett jatkaa: “globaali kasvuennuste on historiallisesti vaikuttanut FMS-sijoittajien osakeallokaatioon, mutta tässä syklissä osakeallokaatio on viivytellyt”.

Osakkeiden ja reaalitalouden yhteys on rahastonhoitajien vastausten perusteella katkennut, tai ainakin pahasti viivästynyt.

Samalla huolet staglaatiosta ovat alkaneet nousta. Stagflaatiossa talouskasvu hidastuu, mutta inflaatio ja työttömyys nousevat.

Hartnett summaa kyselyn seuraavasti: “laskeva makro-optimismi = pidempään matalat korot = kaikki ‘longi osakkeet-shortti bondit’”.

Vain harvat varainhoitajat Wall Streetilla ovat asemoineet salkkunsa stagflaation, taantuman tai luottotappioiden varalle.

FMS-panelistien globaali kasvuennuste on pudonnut 13 prosentin tasolle maaliskuun 89 prosentista.

Ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden maaliskuun FMS-sijoittajat odottavat inflaation laskevan.

Eiliset inflaatioluvut tulivat alle odotusten, mutta inflaatio on silti korkeimmillaan vuosikausiin ja New Yorkin FED ennustaa “väliaikaisen, korkean inflaation jatkuvan vielä vuosia”.

Inflaatio lienee saavuttanut huippunsa, lyhyen ajan korko-odotukset jatkavat korkealla tasolla ja ovat historiallisesti inflaatio-odotuksia perässä.

Vain kuusi prosenttia FMS-vastaajista odottaa taantumaa.

Suurin osa kyselyn vastaajista odottaa tuottokatteiden laskevan.

84 prosenttia vastaajista odottaa FEDin tiukentavan ennen vuoden loppua, mutta konsensusodotus ohjauskoron nostamisesta on siirtynyt 2022 joulukuusta 2023 helmikuulle.

Goldman Sachs antaa 70 prosentin todennäköisyyden, että tiukentaminen alkaa jo syyskuussa.

Kysyttäessä mikä voisi estää FEDin tiukentamissuunnitelmat, vastaajien mielestä koronaviruksen delta-muunnos olisi todennäköisin syy.

Kyselyn vastaajat odottavat 1,9 biljoonan dollarin infrastruktuuripakettia.

Panelistien käteisvarannot ovat 4,3 prosentin tasolla, joten rahastonhoitajat eivät ole millään tavalla huolissaan osakekurssien lähitulevaisuudesta.

Samalla salkkujen suojauksien taso on alimmillaan sitten 2018 tammikuun.

Likviditeettitilanne on paras sitten heinäkuun 2007.

Goldman Financial Conditions-indeksi on alimmillaan vuosiin, mikä kertoo kyyhkysmäisestä rahapolitiikasta.

Rahastonhoitajista suurin osa ottaa normaalia enemmän riskiä tällä hetkellä, mutta riskinotto on tullut huipputasoista hieman alas. Verraten aiempaan graafiin, jossa vastaajat odottavat talouden fundamenttien laskevan, sijoittajat eivät ota riskinotossaan huomioon makronäkymiensä muutosta.

69 prosenttia kyselyn vastaajista odottaa inflaation olevan väliaikaista ja 28 prosenttia uskoo korkean inflaation olevan pysyvää.

Teknologia-longit, ESG-longit ja kiinalaisten osakkeiden shortit ovat täpötäysiä treidejä, joten alphaa niistä on vaikea löytää.

Inflaatio nähdään markkinoiden suurimpana riskinä tällä hetkellä.

Keskustele makrotalouden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen
26.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää