En ole kyllä perehtynyt kiinteistöverotuksessa käytettävien käypien arvojen muodostumiseen, mutta oma näppituntuma kahden kiinteistön perusteella on, että niillä ei ole mitään tekemistä todellisten käypien arvojen kanssa (sen enempää absoluuttisten kuin suhteellistenkaan arvojen osalta). Voin toki aivan hyvin olla väärässäkin.
Verottajaltakin voi kysyä näkemystä voiko kiinteistöverotuksessa käytettävistä arvoista jotenkin johtaa poistolaskelman pohjana olevia arvoja.
Eikös silloin myös rakennusten poistot menisi verotusarvon mukaan?
Lukematta ketjua huomautan tähän, että poistot tehdään old school laskentaekonomin silmin aina hankintahinnasta (tai hankintahinnasta + arvonkorotuksista). Eli poistoihin verotusarvo ei käsittääkseni voi vaikuttaa mitenkään.
Ei aivan ketjun otsikon mukainen kysymys, mutta läheltä hipoo.
Kuinka poistot jos kiinteistö hankittu 15 vuotta sitten, ja ollut asuntona koko sen ajan yhtäjaksoisesti. Hankintahinta vaikka 200 ke ja nykymarkkinahinta 50 ke. Vuokrataso alueella niin matala, että kulujen ja poistojen jälkeen tappiota, laskennallista osin kun poistot.
Vähennetäänkö muista po tuloista? Voisi olla houkutteleva pahoilla muuttotappioalueilla. Ja mikä voisi olla käypä vuokra, kun kysyntä lähes nollassa.
Sivut