Arvo Sijoitusosuuskunta (PPO) -

Mikä on näkymä nyt? Markkina on harjoitellut ARVO:n osuuden arvonmääritystä, ja laskettelua on riittänyt nykytasolle koko ajan.  Korkomarkkina on hivenen koholla ainakin nollakorkoajoista (ARVO:n) korkosijoitukset mahtanevat olla pääosin vaihtuvaa, mutta inflaatio on käynyt kurkistamassa korkosijoitusten pääomiin. ARVO:a pääomasijoittajana on hivenen koeteltu 2022 isommilla luottotappioilla, mutta tulostaso pysynyt vaikeammassakin markkinassa selkeästi positiivisena. Omistajakunta on laaja, mistä ainakaan puolella ei tieten ollut ennen suunniteltua listautumista arvo-osuustiliä. Nyt reidataaan tasossa 56 €/kpl, eli lähellä Pivanetajan koronan keskellä käytyjä pohjia. Löytyykö tällaiselle vähemmän tunnetulle ja epälikvidille osuudelle kovaa maata ennen kuin omistajakunta on kaventunut. Sen osuuden mikä ei ole kiinnostunut sijoittamisesta, on päästävä omista osuuksistaan eroon?

Näytä koko viesti
Arvo Sijoitusosuuskunta (PPO) -

Tännän ARVO:n tulos ulos. Vähän on tullu pelikaaneja nyt alkuvuonna turbiiniin ja sitä pohjustettu alaskirjauksilla. 

https://www.arvosijoitus.fi/arvo/ajankohtaista/arvo-sijoitusosuuskunnan…

 

Näytä koko viesti
Scanfil -

Itse tänään ihmettelin osakkeen kurssikäytöstä ja pari kertaa ostin lisää ikiholdiin. Minulla kuitenkin on possassa juurena niitä alle euron Scanfilejäkin. Meno näyttäisi ihan hyvältä viime vuoden ja näkymien perusteella. Tästä vuodesta pitäisi tulla hyvä mitä ennustettavuus antaa myöden. Kysyntä hyvää, varastot purkautuu (kasavirtaa).Tasaista kasvua näyttää ja nyt näyttää kyllä kovemmalta kuin ennusteet. Arvostus aika maltillinen (aina ollut) ja Scanfil pyrkii aika varoen ohjeistamaan. Joskus joutunut varoittamaan alaspäin. Allerginen sille. Heillä aika hyvä ennuste, kun keskustelevat koko ajan asiakkaiden kanssa ja pyytävät ennusteet. Joskus saaneet moitteet, kun hitusen yli haarukan mennyt suorittaminen jäänyt varoittamatta. Inderes oli räknännyt tavoitetta 8,25 ja Evli 8,5 €. Kiinnostus Scanfiliin laskee aina kun menee kuukausi osarista ja alkaa valumaan, vaikka mikä on suorittamisen taso. Nyt tämänpäiväinen kurssikäyttäytyminen ihmetyttää. Kun varastotasot komponenteissa lähtee normalisoitumaan, myynti laukkaa ja kannattavuus normitasolla kassa räjähtää rahasta. Ostamalla ei näytä löytyvän järkevään hintaan ostettavaa yrityskohdetta (ei moneen vuoteen) ja Scanfil kasvanut orgaanisesti houkuttelevaksi teollisuuden kumppaniksi. Näyttää siltä, että johto on ottanut orgaanisen kasvun ajuriksi ja nyt on laajennukset parilla tehtaalla koko ajan menossa. Tällä hetkellä painopiste Itäeuroopassa ja Amerikassa. Taitaa nyt p/e olla laskutavasta riippuen toteutuneella tuloksella noin 14 ja 2023 ennusteella 12. Träkki on vahva, niin "kasvuyhtiöksi" pitäisin aika maltillisesti arvostettuna. Eihän se meno ikään tasaista tule olemaan, mutta dawnside mielestäni aika maltillinen.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Lainaus tuolta KHO:n päätöksestä:

A oli alun perin käyttänyt hiihtokeskuksen lähellä sijaitsevaa, vuonna 2005 valmistunutta vapaa-ajan asuntoaan yksinomaan itse. Vuonna 2011 A oli tehnyt ammattimaisen välittäjän kanssa sopimuksen vapaa-ajan asunnon välittämisestä vuokrattavaksi lyhytaikaisilla vuokrasopimuksilla. Tämän jälkeen asunto oli vuokrattavissa vuokranvälittäjän varausjärjestelmän kautta. Myös A:n oli käytettävä varausjärjestelmää, kun hän varasi asunnon omaan käyttöönsä. Vuonna 2012 A oli käyttänyt vapaa-ajan asuntoa itse 70 vuorokautta ja asunto oli ollut vuokrattuna 105 vuorokautta. Muun ajan vuodesta 2012 asunto oli ollut tyhjillään.

Tuo tieten aika merkaavaa. Sitten omistajat voi vähän puljata tätä sääntöä, kun merkaa itselle huoltoaikaa yms. Mutta vaatinee tieten tämän ulkopuolisen toimijan tuomaan läpinäkyvyyttä tuohon käytön jakautumiseen, minkä perusteella kuluja lähdetään jakamaan.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Muutama sana kesämökin/loma-asunnon vuokraamisesta. Jos joku tietää paremmin, voi kumota tämän. oma tieto perustuu kauppatieteiden kirjanpidon peruskurssiin ja puoliammattimaiseen kirjanpitotoimintaan. Toki yhdenkään loma-asunnon vuokraajan vuokraustoiminnan asioita en hoida. Pari peruslähtökohtaa olen aina asiakkaille muistuttanut, loma-asunnon vuokraamisen kirjanpitokäytännöt ja auton kuuluminen kalustoon pienessä liiketoiminnassa saa kyllä verottajan tuntosarvet herkiksi. Eli jos haluaa huomiota ja antaa selvityksiä kannattaa näiden kanssa askaroida.

Tästä alkaa minun käsitys miten loma-asuntoa käsitellään ohjeen mukaan verotuksessa ja tämän voi muut kumota jos ei näin ole ja etsiä verolaista tai ohjeista kohdat. Löytyy kyllä varmasti.

Kun on yksi loma-asunto (painotan kun operoidaan yhdellä ja toiminta ei ole sen ammattimaisempaa) verotuksessa kuluiksi luetaan sen osan kulut, kun se on vuodessa ollut vuokrattuna (ei varmaan aivan oikeudenmukaista, mutta näin ennen on ohje ollut). Eli jos vuokraat 6 viikkoa, kulua hyväksytään 6/52 vuosikuluista. Jos se on 12 viikkoa, vuosikuluista 12/52, jne. Tämä on peruslähtökohta, kun verottaja katsoo, että lomapaikka on ollut lopun ajan sinun käytettävissä/käytössä. Ilmoittaahan voi miten vaan ja jos siihen ei verottaja puutu, menee silloin niin, tai sitten verottajan kanssa käymällä kirjeenvaihtoa voi saada menemään hyvin omia perusteltuja käytäntöjä läpi. Tuo yllä kuvattu oli ainakin ennen ollut perusohje. Sitten on ihan eri asia, kun on vaikka 3 tai viisi loma-asuntoa tai kohdetta vuokrattavana, alkaa toiminta olemaan ammattimaisempaa ja se hyväksytään eri lailla tulonhankintaan, kun verottajakin tieten ajattelee, että harvempi ostaa omaa lomailua varten viittä huvilaa.

Näytä koko viesti
Scanfil -
Arvosäästäjä kirjoitti:

Mikromarkka pysynyt omistajana tasolla 500.000 kpl, lisäksi ex pankkiiri ja pokermies Jyri Merivirta lisäillyt omistusta lähelle samoja lukuja (460.000 kpl).

Q1 oli Scanfilillä kova,  lv kasvu 11%, liikevoitto 8,6 Me kasvu 26% ja nettotulos 7,5 Me kasvu 55%, eps 0,12 e. Oman pääoman ja pääoman tuotto noin 20 %.

p/e 9,2 ja p/b 2,0, omavar n. 49 %, kassavirta q1 noin 5 Me

Näillä näytöillä ja luvuilla muulla toimialalla oleva yritys olisi yli 7 euron lappu. Hyvä kannattavuus ja vahva kassa avaa mahdollisuuksia järkeviin yritysostoihin markkinan kyykätessä ja toivottavasti niistä saadaan vipua tulevaan talouden koronan jälkeen normalisoituessa.
HASEC:n osto on Scanfilissä maksettu vuodessa. Sieltä tulee uusia kasvavia asiakkuuksia ja päälle hyvää orgaanista kasvua. Kassa ja luottolimitti yhteensä n. 60 Me valmiina uusiin iskuihin.

Näkymiin ei Q1:n jälkeen tullut mitään muutosta. Tehtaat pyörii täysillä (Kiina oli yhden viikon ja yksi Euroopan tehdas kaksi viikkoa kiinni koronan varotoimena) ja asiakkaita käsittääkseni pystytään palvelemaan Scanfilissä hyvin (voittaako vaikeina aikoina lisää asiakkuuksia luotettavuudella?).

Scanfil saa hyvin vähän huomiota keskittyneen omistuksen (Takaset) vuoksi. Tiettyä takkaakin yritys joutuu siitä kantamaan, mutta isäntä ainakin tässä talossa on. Toimitusjohtaja Jokitalo on luotsannut yritystä hyvin toimijkaudellaan, kun kurssinousu yli 450 % (28 % p.a.)

Olisi mukava kuulla Scanfilistä asillista analyysiäjoka perustuu alan tuntemiseen ja faktoihin.

Tuosta on kohta kulunut vuosi ja odottelemme Q1 osavuosikatsausta. Viime vuosi meni kokonaisuudessa todella hyvin ja tulosta tuli osakkeelle Kiinan tehtaan myynti mukaan luettuna reilusti yli 0,5 €. Nyt kurssi on kivunnut yli 8 euron ja arvostusvääristymä on kyllä korjaantunut. Antti Vilajakaista lanaten, "Scanfilin taseessa on tulivoimaa". Mitä näkemyksiä vuodelle 2021 ja saammeko kuulla milloin seuraavista yritysjärjestelyistä?

Näytä koko viesti
Metsäsijoittajan matkassa -

Metsäsijoittaja avaa mielestäni hyvin noita eri vaihtoehtoja. Itse olen hyvin samoilla linjoilla. Yläharvennus sopii joillekin hyväpohjaisille kohteille, missä kehityskelpoista puustoa riittävästi tulossa. Kokonaiskuvassa näen yläharvennuksen ja monet kustannuksia karttavat hoitomallit lyhytjänteisinä hyvän taloudellisen tuloksen tuojina. Kassavirtahan niillä saatetaan saada ihan hyväksi joksikin aikaa ja pääoman tuottoa parannettua (metsään sitoutunut pääoma pienenee), mutta eurot kuitenkin ratkaisevat pitkässä juoksussa.

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 -

Lehto 1,27 (23.12.2020).

Näytä koko viesti
PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta -

Muistan kun itse aloitin sijoittamaan Eliteen 2007 tasolta noin 65 €/osuus. Tipahti finassikriisin jälkeen tasolle 35 €/osuus. Olin lisäillyt alussa tiivisesti ja sitten oltiinkin noin  50 pinnaa miinuksella. Kyllähän tuo koetteli hivenen uskoa, mutta tuolloinkin Elitellä oli takana kova tuottojakso muutama vuosi aloitusen jälkeen. Tuolloin oli uskallusta laitta yksi pesällinen puuta lisää. Sitten tuli Pertin sijoituksille hänen usin kertoma tuottolegi. Nyt vain täytyy odottaa seuraavaa tuottolegiä. Jos silloin ei ole veneessä, se jää kokematta ja saavuttamatta. 

Näytä koko viesti
Scanfil -

Scanfilin H1 ulkona ja meno ei aiheuttanut ainakaan mitään pettymystä (hyvin ennustettu), paremminkin todisti hyvän menon jatkuvan. Tulos tulee olemaan todella kova tältä vuodelta ja päälle Q3 tapahtuva Kiinan tehtaan myynti ja siitä yli 10 M€ myyntivoitto. Meno on muuten aika tasaista ja hyvää makrotaloutta ravisteleviin ongelmiin nähden. Suomen teknologiateollisuus uutisoi eilen ongelmistaan, mutta voiko Scanfil olla näin paljon paremmin hoidettu tällä saralla, vai tuleeko näkymään miten menossa? Tämän vuoden ohjeistus heillä vallitseviin keliolosuhteisiin nähden todella vahva (Lv 580 - 620 M€).

Näytä koko viesti