Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Verotus ei muuttunut oikeastaan mihinkään kun lisäsi vuokratulot eli palautusta tulee saman verran kuin aikaisemmin ennen vuokratuoton lisäämistä, kait se sitten menee oikein.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

hauturi wrote:

Verotuspäätöksen liitteenä on maksulaput, jos maksettavaa on. Ei se vuokratulo eroa muusta tulosta millään tavalla yksityishenkilöllä, verottaja laskee paljonko on veron määrä yhteensä ja vähentää siitä maksetut(perityt) ennakot ja jos erotusta jää pyytää maksamaan yhdessä tai kahdessa erässä. Jos taas ennakoita on maksettu/peritty enemmän kuin veroa pitäisi maksaa, tulee palautusta. Mekanismi on ihan sama oliko seassa vuokratuloa vai ei. Yksittäinen rivi siellä laskelmassa ei merkitse mitään, vaan loppusumma.

Mutta eikö pääomatulon verotus ala jo 1 eurosta ja jos vuokratuloja on vaikkapa 1000 euroa vähennysten jälkeen niin veron määrä on 30% tuosta?

 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Milloin vuokratuoton vero maksetaan vai pitääkö se itse laskea ja maksaa jonnekin verottajan tilille?

Verotuspäätös tuli mutta en löytänyt mitään tietoa mihin maksetaan tai milloin maksetaan.

Verotettava pääomatulo
Verotettava pääomatulo 1 667

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Kiitos vastauksesta.

Tarkistaako verottaja korot ja kulut pankilta vai merkataanko ne itse vähennyksiin?

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Ok

Kulujen jälkeen veromätkyt jää laskujeni mukaan viime vuodelta reilusti  alle 1000 euroa kummaltakin joten korkoa ei mätkyistä ilmeisesti tarvitse maksaa koska alle 20 euron korkoja ei peritä?

Jostain luin että veroilmoitukseen voi muuttaa lainan käyttötarkoituksen  muu velka -> tulonhankkimisvelka,ilmeisesti pääsee itse muuttamaan kun veroilmoitus julkaistaan maalis-huhtikuussa 2023?

Meillä vapaa-ajan asunto oli vuokralla 8kk/vuosi niin onko oikeutettu siltä osin lainan korkojen vähennykseen, vähennettynä tietenkin oma käyttö.

Infoa tästä löysin https://www.etua.fi/muista-asuntolainan-ja-sijoitusasunnon-lainojen-ver… :

Vapaa-ajan asunto

Vapaa-ajan asunnon hankintaa varten otetun lainan korkokuluja ei voi vähentää verotuksessa. Laina rinnastetaan kulutusluottoon eli muuksi velaksi.

Toiselta sivulta taas löysin allaolevan ohjeen:

7. Sijoitusasunnon lainan korot ja asuntolainan järjestelykulut verovähennyksinä

Voit vähentää sijoitusasuntoa varten otetun lainan korot vuokratulosta. Voit vähentää myös sijoitusasunnon ostamiseen liittyvät lainan sivukulut. Tällaisia ovat esimerkiksi

  • Lainan avauskulut
  • Asuntovelan toimituskulut
  • Asuntolainan järjestelypalkkiot
  • Lainan korkosuojauksen kulut; maksullisesta korkosuojauksesta saatetaan käyttää nimikkeitä korkokatto tai kiinteä korko
  • Mahdollisen lainaturvavakuutuksen maksut

Verohallinto saa tiedot asuntolainoistasi suoraan pankeilta. 

Tarkista esitäytetyn veroilmoituksesi tiedoista, että asunnon ostoa varten otetun lainan käyttötarkoitus on merkitty veroilmoitukselle oikein. Muutoin voi käydä niin, että verotuksessa ottamasi sijoitusasunnon laina on merkitty oman asunnon lainaksi. Tällöin korkovähennyksesi sijoitusasunnosta jää saamatta. 

Jos lainan käyttötarkoitus on merkitty väärin, korjaa se veroilmoituksellesi. Olen itse ollut tilanteessa, jossa lainan tarkoitus oli merkitty väärin verottajalle, joten mitenkään epätavallista se ei ole.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Olisi vissiin pitänyt viime vuonna jo maksaa vuokraveroa, joko nostamalla tuloveroprosenttia tai maksamalla ennakkoveroa nyt joutuu ilmeisesti maksamaan mätkyjä ja korkoa mätkyille.

Luulin että viime vuoden pääomat ilmoitetaan tänä keväänä?

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Vuosi 2022 alkaa lähentyä loppuaan ja olisi aika vetää vuoden tulot ja menot yhteen ja valmistautua veroilmoitukseen.

Käyttöön siis 7K Vuokratulot – kiinteistöt (3012) ilmoitus ? https://www.vero.fi/contentassets/411ac7684ce144e283fa523c7846022e/7k_3…

Kuluja ei siis eritellä mitenkään vaan kaikki kulut lasketaan yhteen vuokrausajalta?

Miten kilometrikorvaukset, onko se 0,3€/km vai vanha 0,25€/km kun en mistään löydä vuokraustoiminnan matkakuluvähennystä tälle vuodelle?

 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Ok

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Vielä tarkennus kysymykseen vähennyksistä.

Jos mökin vuokraus on aloitettu kesken vuotta  esim 1.4.2022 -> 31.12.2022

Laitetaanko mökin vähennykset vuoden alusta, esim sähkölaskut  1.1.2022 - 31.12.2022 ajalta jolloin vuoden sähkölaskut kerrotaan 0.75 vai alkaako vähennysoikeus vasta 1.4.2022 jälkeisiin laskuihin, omakäyttö tietenkin otetaan huomioon.

Talvikuukausinahan sähkölaskut ovat monesti ainakin 3-4 kertaisia kesään verrattuna jos pitää peruslämpöä päällä ympäri vuoden.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

yes

Näytä koko viesti