Olet täällä

Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 20.4.2022 06.37

Ok,kiitos näistä tiedoista.yes

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 20.4.2022 05.02

Ok.

Vähennykset tulee tehdä sinä vuonna kun kulut on maksettu?

Siis vuoden 2022 matkakuluvähennykset kuitenkin tehdään vuonna 2023

Matkakustannuksia ei ole rajattu tarkemmin vaan verottaja ohjeistaa seuraavasti:
”Voit vähentää matkakulut, jotka liittyvät vuokraustoimintaan.”

Muista, että kaikki vähennykset tulee tehdä sinä vuonna kun kulut on maksettu.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 20.4.2022 03.20

hauturi kirjoitti:

 

Coopoc kirjoitti:

Jos itse hoitaa loppusiivouksen verotetaanko sitä pääomatulona?

 

En ole varma ymmärränkö kysymystä. Tarkoitatko siis että veloitat asiakkaalta loppusiivouksesta ja teet sen itse? Asiakkaalta veloitettu summa on mökkivuokrauksen tuloa. Sitten jos maksat siitä jollekin voit vähentää ko. summan (mahdollisine sivukuluineen) mökkivuokrauksen menona. Sille kenelle maksat siitä se on taas verotettavaa (ansio)tuloa.

 

Coopoc kirjoitti:

Entäpä asiakkaille hankitut wc-paperit,sytytyspalat,kertakäyttöiset laudeliinat,polttopuut jne...ovatko vähennyskelpoisia kuitteja vastaan?

 

Ovat vähennyskelpoisia siltä osin kun ovat asiakkaiden käyttöön.

Ekaan kysymykseen tarkennus:Loma asunnon vuokraus sisältää loppusiivouksen joka veloitetaan asiakkaalta ja välittäjä tilittää sen mökin omistajalle.

Ilmeisesti 30% pääomavero kun tuotot jäävät vuodessa alle 30 tonniin?

Entäpä polttopuun hankinta ja kuljetus, peräkärryn vuokraus puiden kuljetukseen hyväksytäänkö huoltokäyntinä ja vero vähennyksiin?

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 20.4.2022 02.06

Jos itse hoitaa loppusiivouksen verotetaanko sitä pääomatulona?

Entäpä asiakkaille hankitut wc-paperit,sytytyspalat,kertakäyttöiset laudeliinat,polttopuut jne...ovatko vähennyskelpoisia kuitteja vastaan?

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 19.3.2022 07.05

Ok

Jep, 0,25€/km tai 0,3€/km tietenkin.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 17.3.2022 12.15

Miten matkavähennykset nykyisin menee?

Vuokra mökin avaimien luovutus/palautus, siivous sekä matkustusilmoituksien kerääminen vuokralaisilta vuokrakohteessa, tuleeko omavastuu 750€ ja entäpä km korvaus 0,25c/km vai nousiko korvaus 0,30c/km niin kuin työmatkavähennyskin?

 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 29.10.2021 01.06

Miten käytännön asiat kuten pankkitili,pitääkö olla yritystili ja paljonko kustantaa?

Varmaankin olisi kirjanpitoa varten helpompaa pitää erillistä tiliä?

 

 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 6.10.2021 07.30

hauturi kirjoitti:

 

Coopoc kirjoitti:

Onko nyt todella niin että loma-asunnon kulut voi vähentää myös tyhjänä oloajasta?

 

Jos KHO:n päätöksen mukaiset kriteerit täyttyvät.

Kyllä tuo KHO:n päätös on ainakin verottajan ohjeessa huomioitu: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49336/vuokratul...

Ok,kiitti linkistä.

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 5.10.2021 07.21

hauturi kirjoitti:

En nyt heti keksi miten as.oy-muotoinen loma-asunto toimisi jotenkin eri tavalla.

Verottajan kanssa on joskus se ongelma, että siellä kaikki ei tiedä mistä ne puhuu. Tuo alvihan menee niin, että jos sinulla on alvillisia hankintoja vaikkapa 12400 eurolla (10000 + alv 2400), ja olet käyttänyt itse 30% ajasta, niin silloin vähennettävä alvi on 2400 * 0,7 (pl. hankinnat, jotka kohdistuvat kokonaan vuokrakäyttöön, meillä esim. siivoukset, näistä saa alvin vähentää aina kokonaisuudessaan). Maksettava (tai palautettava) alvi on siis vuokratulojen ALV - vuokrakäyttöön kohdistuvien hankintojen ALV. Omaan käyttöön kohdistuvaa ALVin osuutta ei saa vähentää. Ei tuossa yhtälössä tarvitse omalle käytölle mitään hintaa laskea. Ja alarajahuojennus menee ihan normaalisti, mutta laskennassa käytetään taas vain vuokrakäyttöön kohdistuvaa ALV-osuutta.

 

Näin itsekin olen käsittänyt että omaa käyttöä ei tietenkään voi vähentää.

Onko nyt todella niin että loma-asunnon kulut voi vähentää myös tyhjänä oloajasta?

Verottajan ohjetta en löydä mistään ja ilmeisesti veroneuvojia on ohjeistettu olemaan hiljaa korkeimman oikeuden 2017 päätöksestä?

Kysyin tätäkin veroneuvonnasta mutta eivät suoraan kieltäneet eivätkä myöntäneet...toistivat vain ympäripyöreästi että jos loma-asunto on omassa käytössä niin vähennyksiä ei voi tehdä.

 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 5.10.2021 04.29

hauturi kirjoitti:

Osa 4: numeroita

Toinen verotuksessa huomioitava seikka on arvonlisävero. Ensinnäkin, jos tulot ylittävät vuodessa 10000 euroa, pitää vuokraustoiminnasta hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi. Toiseksi, jos käyttää välittäjänä Lomarengasta (tai jotakin muuta vastaavaa yritystä), kannattaa hakeutuminen joka tapauksessa, sillä Lomarengas tulkitsee välitystoiminnan komissiokaupaksi, ja mikäli omistaja ei ole ALV-velvollinen, Lomarengas tilittää ALVin koko vuokrahinnasta verottajalle. Sen sijaan mikäli omistaja on ALV-velvollinen, tilittää Lomarengas ALVin vain omasta palkkiostaan, ja omistaja hoitaa normaalit ALV-vähennykset ja tilitykset. Näin ALV-velvolliselle jää vähennyskelpoisten kulujen ALVin verran enemmän tuloa. Mikäli veroton myynti on alle 30000 euroa (mitä se on yhden vuokramökin tapauksessa käytännössä aina), saa ALVista lisäksi ns alarajahuojennuksen (tietysti sillä edellytyksellä, että ALVilliset myynnit ovat suuremmat kuin ALVilliset ostot).

Kysyin verottajalta tuota ALV velvollisuutta ja siellä annettiin ymmärtää, (aika nuivasti kaikenlisäksi) että omakäyttö ei silloin onnistu tai ilmeisesti onnistuu mutta siinä tapauksessa myös itse pitäisi maksaa käypä hinta omalle käytölle koska muussatapauksessa verottaja menettäisi omankäytön ALV osuuden ja omistaja voisi kaikenlisäksi vähentää alvit hankinnoista sekä saada alarajahuojennuksen,en tiedä mikä on totta ja oikein kun erilaisia ohjeita tuntuu olevan tolkuttomasti.Samalla kysyin veneenvuokrausta jos veneen siirtäisi yhtiön omistukseen niin silloin sitä ei lain mukaan saisi käyttää kuin maksamalla itse käypää vuokraa.

Meillä loma-asunto on siis asunto-osakeyhtiö liekö sillä merkitystä?

Näytä koko viesti