20.9.2021 - 19:09 #75219

Mesut Özil

+68
Liittynyt:
29.12.2017
Viestejä:
41

Missä hinnassa olet valmis ostamaan takaisin Vincitin osakkeita? Satuin itsekin myymään 10-11 hinnoissa omani, sillä koin hinnan hieman kireäksi. Valuoin ~10% marginaalilla enkä halua rakentaa positiota 12%+ ennusteelle, kun en koe sitä kestäväksi. Ostin nyt kuitenkin osan jo takaisin kun tulikin yllättäen 25% alamäki avg.myyntihinnasta. Tarkoitus oli katsoa ensi vuoden puolelle, mutta tähän hintaan olen jo valmis kantamaan hieman pidempään riskiä.

 

Mikä hinta sulla oli mielessä, jolla osakkeeseen voisi päästä uudestaan kiinni 'kannattavuuspettymyksen' jälkeen?

0
0
20.9.2021 - 20:21 #75223

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Hyvä kysymys. Osake on jo nyt absoluuttisesti todella halpa. Tosin monet muutkin ovat tulleet tonttiin. Aion katsoa Q3 raportin yli, että kannattavuus käänne toteutuu. Jos heikko meno jatkuu markkina kyllä rankaisee ja Indereskin odottaa melko reipasta kannattavuus parannusta Q2:sta. Tosin kurssikin on laskenut merkittävästi heidän tavoitehinnastaan ja upside taitaa olla 35% luokkaa. 

Ostoista puheen ollen, vaihdoin Trainer Housen osakkeet tänään Rapalaan (8,88e) ja Kamuxiin (12,88e). Aamulla oli tarjolla hieman isompi laita 75 sentissä ja päätin siihen myydä. Poiminta oli yllättävän hyvä kun, se tuotti noin +7% ja samaan aikaan indeksi tuotti noin -7%. Kamux ja Rapala ovat jo niin halpoja etten voinut olla niihin koskematta. Rapala treidaa ev/ebit 10 arvostuksella, mikä on erittäin matala defensiivisille vahvalla brändille varustetulle kuluttajatuoteyhtiölle. Yhtiössä on tehty merkittäviä toimenpiteitä ja uskon kannattavuus käänteen jatkuvan 2022 vuonna. "Uudella" toimitusjohtajalla on kova träkki kuluttajatuote firmoista ja käden jälki Rapalassa vaikuttaa erinomaiselta.

0
0
30.9.2021 - 21:20 #75525

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Rapala tiedotti, että hybridi lunastetaan ja strategia etenee todella hyvin etuajassa - rock! Sieltä on timanttiset H2 luvut tulossa, koska jo nyt uskalletaan julistaa, että hyvin menee. 

 

Vincitiltä tuli negari, mitä pelkäsinkin ja vaikuttaa, että Q3 on todella lumat ruvut tulossa. Run rate on tällä hetkellä todella heikko koska ebita % ohjeistus sisältää vincit sign myynnin. Toivottavasti saavat veneen käännettyä Q4 tai kyyti on kylmää. Tiedotteesta päätellen melkein kaikki on mennyt pieleen: alihankinta ja konsultointiliiketoiminta. Tämä ei enteile hyvää, kun toimitusjohtajakin on juuri vaihtunut. Viimeksi kun näin kävi firmalla oli pidempi heikko jakso.

0
0
2.10.2021 - 10:20 #75570

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Tuli eilen taas lisättyä Kamuxia aamun dipistä hintaan 12,35e hullunhalpaa mielestäni - saa ja kannattaa olla eri mieltä. Uskon, että kurssi kääntyy kovasta Q3 raportista, mitä Kalliokoski lupaili

0
0
3.10.2021 - 19:59 #75599

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

2021 Q3 – Heikko kvartaali

Vuosi 2021 sai hieman uutta maustetta, kun pörssi kurssit laskivat pitkästä aikaa Q3 aikana. Muutama hyvä yhtiö on joutunut tämän seurauksena alelaariin. Voi olla myös, että markkina tietää näistä jotain mitä muut eivät ja lasku on ansaittua, mutta aika näyttää, kuten Kamuxin tapauksessa. Q3 alkoi ihan hyvin, kun Kamux nousi ja Nordnet salkku oli parhaimmillaan +36 % YTD, mistä se romahti kuitenkin makeasti.

Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Itse uskon, että oman salkun parhaat tuotot tulevat H2 aikana, kun odotan käytännössä kaikkien isojen omistuksien raportoivan yli markkinaodotusten. En muista koska viimeksi olisi ollut näin, joten tuotto-odotus loppuvuodelle on uskoakseni hyvä.” Tämä piti paikkansa Aallon Groupin ja Scandbookin osalta. Vincit oli selkeä pettymys ja Kamuxilla oli ongelmia KMS järjestelmän käyttöönotossa, mutta uskon, että Q3 raportointikaudella ollaan normaalissa iskukyvyssä ja Kalliokoski positiivisessa tulosvaroituksessa (24.9.) lupaili hyvää raporttia. Kyseessä on vahva lupaus, kun se tehtiin elokuun lukujen pohjalta. Uskon kurssin kääntyvän sen myötä. Ennustan yhtiön antavan vielä toisenkin positiivisen tulosvaroituksen ja nostavan ohjeistus haarukan 900–950 miljoonaa euroa liikevaihtoa tasolla vuodelta 2021. Tämä uusi ohjeistus olisi yli nykyisen konsensus odotuksen, joten sen toteutuessa pitäisi seurata kurssinousua.

Alla OP tuottoluvut: (Täällä Admicom suuripaino vielä alkuvuodesta suhteessa salkun kokoon selittää negatiivista kehitystä ja Kamuxin romahdus Q3)

 

Alla Nordnetin tuottoluvut (Sis. OST tilin myös nykyään):

Salkussa osakkeen tuottivat seuraavanlaisesti kolme kuukauden tarkastelu periodilla. Salkun luuseri osakkeet: Kamux (-20,01 %) Salkun sankari osakkeet: Intelligent Systems (+28,89 %), ScandBook (+8,22 %), Aallon Group (+4,87 %). Koko portfolion tuotto on hieman indeksiä parempi, kun Nordnetissa on merkittävästi enemmän pääomaa viime vuonna perustetun ja täytetyn OST myötä. Uskon, että salkun performanssi paranee loppuvuotta kohti. Kamuxilta odotan vahvaa kasvua loppuvuodesta ja tuloskin alkaa ensi vuonna kasvaa pirteämmin, kun vertailukausien suhteellinen kannattavuus ei ole yhtä vahvalla tasolla. Isossa kuvassa kasvunäkymä on hyvä ja yhtiö allokoi nyt pääomia korkealla tuotolla, joka kantaa hedelmää tulevaisuudessa. Erittäin fragmentoitunut markkina tarjoaa uniikin kasvumahdollisuuden Kamuxille.

Uskon loppuvuoden olevan salkulle parempi kuin Q3 kauden, koska salkun yhtiöt ovat nyt järkevästi hinnoiteltuja ja näkymät ovat hyvät.

Salkun isoin muutos oli Vincitin pois myynti ja Rapalan ostaminen salkkuun. Olen lisäillyt Aallonia ja Kamuxia.

 Alla salkun jakauma:

 

Tuloskausi starttaa pian, kun Admicom raportoi Q3 tuloksensa huomenna. Q3 tuloskaudella odotan merkittäviä kasvulukuja Kamuxilta ja Scandbookilta. SBOK odotan myös tuloksen hieman kasvavan. Kamuxilla tuloskasvu on vielä tiukassa, kun vertailukausi on erittäin vahva suhteellisen kannattavuuden osalta. Aallon Group ja Rapala eivät raportoi ollenkaan Q3 kaudella harmillisesti.

Raportin luvut ovat YTD eli eivät täsmää 1.1.–30.9. lukuihin vaan ovat ajalta 1.1.–3.10.

Vuoden osake kisassa Aallon on pärjännyt edellisvuotta paremmin kokonaistuoton ollessa noin +20 %. Vuoden osake 2020 kisaan se oli surkea poiminta, mutta uskon, että Koronan haitta selittää suurimman osan heikosta performanssista. Yhtiö onkin kunnostautunut yritysosto rintamalla ja kuluvana vuonna uutta liikevaihtoa on jo ostettu 5,95 miljoonan euron edestä (18,3 Meur 2020 liikevaihto). Tahdin jatkuessa samana on tuotto-odotus erittäin hyvä, ottaen huomioon, että yhtiö pääsee pian hyödyntämään velkavipua ostoissaan, mikä laskee koko yhtiön painotetun pääoman tuottovaatimusta. (Yhtiön pääomarakenne ei ole missään nimessä optimaalinen nykyhetkellä).

Pidän salkun kaikkien osakkeiden tuotto-odotusta hyvänä.

 

0
0
4.10.2021 - 21:20 #75651

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Vincit negatiivinen tulosvaroitus 30.9. – Rivit sekaisin

 

Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Isot rekrytoinnit toivat etupainotteisia kuluja ja tämän lisäksi henkilöt eivät heti tehneet laskuttavaa työtä, joten suomen palveluliiketoiminnan tulos romahti Q2 vertailukaudesta. Odotuksissa on, että nämä henkilöt saadaan laskutettaviin projekteihin loppuvuodesta ja palveluliiketoiminnan kannattavuus paranee tätä kautta. Isot rekrytoinnit takaavat hyvän orgaanisen kasvun tälle ja ensi vuodelle. Yhtiön on nyt pakko kääntää palveluliiketoiminnan marginaalien suunta Q3 raportissa, jotta sijoittajien usko palveluliiketoiminnan iskukyvystä ei katoa. Q1 palveluliiketoiminta teki vielä kiitettävän tuloksen, joten tulos romahdus oli yllättävä, etenkin kun kaudella oli yksi laskutettava päivä enemmän kuin vertailukaudella. Q2 tulos oli erittäin heikko palveluliiketoiminnalla Suomessa.”  Esiin tuodut riskit realisoituivat nyt ja penkillä on vieläkin työntekijöitä, ja alihankinta on mennyt odotuksia huonommin, sen katteen ollessa heikko, mikä on huolestuttavaa, kun yhtiö kertoo kasvattavansa sen osuutta liikevaihdosta.

USA:n kerrottiin menevän hyvin, mutta tuoteliiketoiminnasta ei mainittu negarissa mitään. Nämä ovat vielä pieniä liiketoiminta alueita Vincitin mittapuulla, leijonan osa tuloksesta syntyy palveluliiketoiminnasta, missä ongelmat tällä hetkellä ovat.

 

2021 ennuste

Odotuksissa on 18 % liikevaihdon kasvu vuodelle 2021. H2 liikevaihto kasvaa 21,2 %, mistä orgaanista kasvua on 12 %. Yhtiö ohjeistaa 17–21 % liikevaihdon kasvua. Tulosvaroituksesta johtuen laskin H2 kannattavuus odotusta reilusti. Se on nyt 10,6 % LaaS myynti huomioiden. Yhtiö itse ohjeistaa 9–13 % EBITA kannattavuutta LaaS myynnin kanssa. Ilman LaaS myyntiä kannattavuus on todella heikolla tasolla 9,3 % EBITA.

H2 kannattavuutta tukee myös se, että LaaS on nyt myyty pois ja se ei tee enää tappiota ja EAM on break even vaiheessa. Odotin vielä Q2 raportin yhteydessä H2 alihankinnan osuuden laskevan hieman H1 korkeasta tasosta. Nyt odotan sen kasvavan H1 tasosta. Pohjautuen yhtiön kertomaan, että alihankinta on edennyt odotettua heikommin. Tämä heijastuu negatiivisesti myös myöhempiin vuosiin, kun yhtiö kertoi tavoittelemansa heikommin kannattavaa alihankintaa aiempaa enemmän.

 

Vuosien 21–23 ennusteet

Liikevaihto kasvaa vuonna 22 12,1 %, mistä orgaaninen kasvu on 10 %. 2023 liikevaihto kasvaa 7 %. 2022 palveluliiketoiminnan marginaalit palaavat kohti historiallista tasoa, kun uusien rekrytointien laskutusasteet on saatu kuntoon ja tuoteliiketoiminnan skaalautuvuus nostaa koko yrityksen EBIT% marginaalia antaen mukavan tuloskasvun kyseiselle vuodella liikevaihdon kasvaessa kahdeksan prosenttia, myös yritysostojen onnistunut integraatio tarjoaa pohjan kannattavuus parannukselle. Erityisesti yhtiö pystyy parantamaan tulostaa 2022 H1 aikana. 2023 palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat, mutta tuoteliiketoiminnan tuoma marginaaliparannus nostaa kuitenkin hieman koko yrityksen EBIT % marginaalia liikevaihdon kasvaessa seitsemän prosenttia. 2022 EBITA % 11,44 % ja 2023 12,04 %. EBITA kannattavuus laski reilusti aiemmasta, johtuen alihankinnan odotettua suuremmasta osuudesta.

 

Vuosien 23-25 ennusteet

Vuosina 24 ja 25 liikevaihto kasvaa 5 %. Tarina jatkaa samaa rataa, kun palveluliiketoiminnan marginaalit laskevat hieman ja tuoteliiketoiminta ajaa tulosparannusta. Tuoteliiketoiminnan kasvun ei kuitenkaan odoteta kiihtyvän aikaisemmista vuosista ja skaalautuminenkin vastaa aiempia vuosia. Tuoteliiketoiminnalla on mahdollisuudet nostaa yhtiön kannattavuutta huomattavasti enemmän, jos niiden kasvu vahvistuu, mitä EAM vahvistunut kysyntätilanne enteilee lupaavasti. En kuitenkaan tätä ennusta, ennen kuin saamme siitä viitteitä lukujen muodossa.

 

DCF malli arvostuksen mittatikkuna

Malli perustuu esitettyihin ennusteisiin ja vuoden 30 jälkeen terminaali oletuksena on 2 % tuloskasvu. EAM potentiaali pidän huomattavasti merkittävämpänä kuin LaaS:in. En pelkälle konsultoinnille antaisi yli inflaation olevaa kasvua viidennen vuoden jälkeen, mutta näin saan kassavirtamallin myös huomioimaan SaaS tuotteen potentiaalia. Näillä parametreillä, vähemmistöosuuden huomioiden ja 9 % tuotto-odotuksella malli antaa osakkeen arvoksi 8,56 euroa tarkoittaen noin 12,92 % potentiaalia. DCF arvo laski merkittävästi, kun laskin kannattavuus odotuksia kautta linja. Lisäksi nostin diskonttokorkoa prosentilla, kun toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja yrityksen rivit ovat sekaisin. Yhtiö alkaa olemaan taas houkuttelevan hintainen, mutta en uskalla ostaa sitä, ennen kuin näen millainen pommi Q3 on.

On hyvä huomata, että kasvuosakkeeksi terminaaliarvon osuus yhtiön arvosta on hyvin maltillinen vain 51 %. Q2 raportin yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Kuitenkin tuotto-odotus lepää nyt sen harteilla, että palveluliiketoiminnan marginaalit kääntyvät, jos ne eivät käänny Q3 raportin aikana on osakkeessa laskuvaraa. Tästä johtuen kevensin omistusta, vaikka malli näyttää upsideä. En usko, että osake lähiaikoina nousee hirveästi heikon tuloksen jälkeen ja Q3 raportin jälkeen on turvallisempi hypätä kyytiin, jos ja kun marginaalit kääntyvät.” Nyt näin ei käynyt ja kun tämä oli hinnassa vielä Q2 raportin aikaan oli lasku rumaa.

Q2 raportti oli itselleni pettymys ja pettymysten sarja jatkui negarin muodossa. Toivotaan, että yhtiö kääntää suuntansa Q4 raportissa. Negatiivisten pettymysten sarja on aina huono merkki osakkeelle.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

 

0
0
11.10.2021 - 20:41 #75872

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Tuli tällä viikolla ja viime viikolla avattua noin 6% serviceware positio. Kyseessä on hyvin halpa ohjelmistoyhtiö isolla kassalla. Lupaavimpana tuotteena pidän Cubus outperformia, mikä financial planning työkalu. Nykyiseltään nimeltään serviceware perform. Verrokkina tälle tuotteelle voi pitää Anaplania. Myös knowledge softa näyttää liikkuvan hyvin. Tästä yhtiö tiedotti uusia kauppoja juuri. Yhtiö tekee tänä vuonna noin 80 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja EV nykykurssilla on noin 80 miljoonan euron luokkaa. SaaS liikevaihto on noin 40meur tänä vuonna ja kasvuvauhti on yli 20%. Kasvuvauhtiin nähden kyseessä on hyvin halpa arvostus. Kasvun jatkuessa yhtiössä on todella hyvää potentiaalia, kun ohjelmisto liiketoiminnassa lisämyynti on hyvin arvokasta, koska bruttomarginaalit ovat hyvin korkeita. Uskon yhtiön kasvun myötä kääntyvän ensi vuonna voitolle ja kurssi voisi tästä herätä. Nyt SaaS myynnissä kulut ovat etupainotteisia ja tuotot takapainotteisia, kun yhtiö ylittää SaaS liikevaihdolla kriittisen massan on skaalautuminen voimakasta. Lisäksi pandemia on hidastanut lisenssimyyntiä, joka kasvaa nyt mukavasti Q3 ja Q4 vaikkakin keissin core on SaaS ja sen pidemmän aikavälin potentiaali. Yhtiö raportoi Q3 22.10. sen jälkeen laitan yhtiöstä tarkempia ennusteita tänne ja pidemmät jaarittelut.

0
0
25.10.2021 - 10:54 #76393

k70

+245
Liittynyt:
8.2.2020
Viestejä:
154

Kiitos hyvästä blogista, jota on tullut seurattua pitkään. Serviceware on mielenkiintoinen ja myös itsellä ollut jonkin aikaa pienempi omistus. Odotan mielenkiinnolla näkemystäsi yrityksestä. Viimeisimmän osarin jälkeen nostin omistusta, sillä q3 oli omia odotuksia parempi.

Servicewaresta olen kirjoitellut jonkin verran Inderesin puolelle. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen yritys, että tuote- ja palvelutarjonta on varsin kattava ja osuu nopeasti kasvaville markkinoille mahdollistaen huomattavaa ristiinmyyntiä. ITSM ja ITFM tuotteiden lisäksi löytyy mm. maailman johtavien kyberturvaratkaisujen kuten CrowdStriken tuotteiden myyntiä Keski-Euroopassa, mikä tukee heidän omia ESM-tuotteita.

Parhaiten Servicewarea pääsee seuraamaan tällä hetkellä linkedin puolelta, jossa päivittelevät tekemisiä aktiivisemmin. Osasyy yrityksen edullisuuteen on heikon sijoittajaviestinnän ja vähäisen seurannan lisäksi se, että listautuessa yritys hinnoiteltiin kalliisti ja osaketta on saanut vuosia alle listautumishinnan. Toisaalta tässä on hyvä mahdollisuus uusille sijoittajille päästä halvemmalla mukaan ja hyötyä listautumisen jälkeen tehdyistä yritysostoista.

0
0
25.10.2021 - 20:04 #76412

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Kiitos kommentista ja kehuista. Mielenkiintoinen yksityiskohta tuo CrowdStrike jälleenmyynti. En ollutkaan tästä tietoinen. Yhtiössä on isosti potentiaalia, kun SaaS transformaatio edistyy. Uskon transformaation jälkeen tuloskasvun olevan melko haipakkaa. Yhtiön heikko raportointi selittänee osaltaa yhtiön aliarvostusta, kun se ei edes raportoi perinteisia SaaS tunnuslukuja ARR & MRR, jotka kaikki SaaS yhtiöt raportoivat. Tämä on onneksi helppoa korjata, jos yhtiöllä on tähän tahtotila. Lisäksi SaaS/services liikevaihdon jakautuminen on epäselvää, "epäselvästä" raportointitavasta johtuen. IPO pettymys painaa varmasti myös saksalaisten sijoittajien mieltä. 

Tuotteiden kilpailukyvystä kertoo, se että yhtiöllä globaaleja jättejä asiakkaina, kuten DHL ja Nokia. Näissä kilpailu softien välillä on veristä. Yhtiön SaaS liikevaihto on kasvanut hyvin iloista vauhtia vuodesta toiseen. Tämä on myös hyvä merkki kilpailukyvystä.  Osakkeen arvoon vaikuttaa suuresti yhtiön kasvuvauhti transformaation jälkeen ja kannattavuusprofiili. Näen tällä hetkellä upsiden huomattavasti suurempana kuin downsiden, kunhan kasvu jatkuu. Otollinen holdaus osake siis.

H2 voisi olla yhtiön IPO jälkeen ensimmäinen voitollinen raportti, jos kasvu jatkuu hyvällä tasolla myös Q4llä. Jonkilainen virstanpylväs sekin. 

0
0
31.10.2021 - 10:37 #76645

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

ScandBook Q3 2021 – Toimituksia siirtyi Q4lle raaka-aine pulasta johtuen

 

ScandBook toimitti vahvat kannattavuusluvut Q3 raportissa inflaatiosta ja raaka-aineiden saatavuus ongelmista huolimatta. Tulos kasvoi vertailukaudesta, vaikka liikevaihto laski noin neljä prosenttia. Yhtiö sai kvartaalilla myös 2.6m SEK vakuutuskorvauksen.  Tulos kasvoi, vaikka kertaerän oikaisee. Yhtiö on hallinnut erittäin hyvin kulujaan, kun kustannusinflaatiosta ei näkynyt merkkejä Q3lla. Voi toki olla, että tämä lyö läpi sitten Q4, mutta yhtiö ei sellaista raportissaan indikoinut.

Yhtiö kommentoi tulevaisuuden näkymiään. Yhtiö kertoi painavansa kirjoja nyt yötä päivää, jotta viivästyneet toimitukset saadaan kurottua kiinni Q4 aikana. Tämän pitäisi taata hyvät kasvulukemat Q4lle ja vahvan kannattavuuden, kun yhtiön toiminnassa on operatiivista vipua ja tehtaat pyörivät nyt maksimaalisella käyttöasteella.  

Liikevaihto kehittyi heikosti raaka-aineiden saatavuus ongelmien takia. Yhtiö kertoi kysynnän olevan kovaa ja Q4llä viivästyneet tilaukset saadaan toimitukseen. Kannattavuus oli kuitenkin erittäin terveellä tasolla, kun vakuutuskorvauksesta oikaistu EBIT % oli noin kymmenprosenttia, kun vertailukaudella se oli noin kahdeksan prosenttia. Olen yllä olevasta vertailusta oikaissut pois 2.6m vakuutuskorvauksen, jonka yhtiö sai tämän ollessa kertaerä. Investoinnit ja leasing maksut olivat totutun alhaisella tasolla ja uusia suuria investointeja ei ollut. Övriga segmentti kasvoi 50 % muiden segmenttien supistuessa vertailukaudesta. Muut tuotot olivat merkittävästi suuremmat kuin odotin, kun kierrätyspaperia myytiin poikkeuksellisen paljon. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että kierrätyspaperin myynnin gross margin on negatiivinen, joten materiaalit ja palvelut erä oli suhteellisesti koholla verrattuna normaaliin kierrätyspaperin myynnin sisältävään kvartaaliin.

 

Vuoden 2021 ennuste

Liikevaihto kasvaa Q4 12 %. Kasvu on kovaa, kun Q3 viivästyneet toimitukset tulevat liikevaihtoon Q4lle. Suhteellisen kannattavuuden odotan laskevan hieman kovan vertailukauden tasolta. Näin ollen koko vuoden liikevaihto kasvaa 8,8 % ja tulos 12% EBIT tasolla vertailukaudesta.

Hyvä huomioida ennusteissani, että ne ovat konservatiiviset, kun yhtiö kertoo itse uusasiakashankinnan onnistuneen hyvin viimeaikaisissa raporteissaan ja viennin kasvaneen. Övriga segmentti on kasvanut todella vauhdikkaasti ja yhtiö on tehnyt kasvuinvestoinnin Q2lla. Q4 kehitystä on todella vaikea arvioida, kun ei ole tietoa paljonko toimituksia viivästyi ja mitä erittäin kova kysyntä tarkoittaa suhteessa vertailukauteen. Yhtiö myös ensimmäistä kertoi tuotannon pyörivän yötä päivää. Tätä on hyvin vaikea arvioida, mitä se tarkoittaa suhteessa vertailukauteen. Pyörivätkö koneet vertailukaudella vain kahdessa vuorossa vai miten. Q4 raportti vastaa näihin kysymyksiin ja oletan sen olevan erittäin hyvä, kun käyttöasteet ovat parhaat mahdolliset kvartaalin aikana.

EPS laskentani eroaa yhtiön raportoimasta, koska olen oikaissut poistot CAPEX tasolle sisältäen leasing maksut, jotta yhtiön kassavirrasta saa paremman kuvan, minkä etupainotteiset poistot nyt hieman peittävät. Tämän lisäksi olen ottanut EPS laskentaan, mukaan myös ”preferensaktier” ja yhtiö laskee EPS:än pelkästään tavallisilla vaihdettavilla osakkeilla (Eli pienemmällä osakemäärällä). Yhtiö on pystynyt Koronassa kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulosta, mikä on merkki vahvasta ja terveestä liiketoiminnasta. Yhtiön kulujen hallinta vaikuttaa myös olevan todella hyvää, kun kustannusinflaation jyllätessä yhtiö paransi suhteellista kannattavuutta, vaikka liikevaihto laski vertailukaudesta.

 

Vuodet 21–23

Vuonna 22 liikevaihto kasvaa 2 %, kun övriga segmentin kasvu jatkuu ja pohjoismaiden liikevaihto hieman laskee. EPS kasvaa hieman, kun raportoidutkin poistot normalisoituvat ja tätä kautta yhtiön maksamat verot nousevat. Poistot ovat arvioimallani tasolla, mitä yhtiön liiketoiminta vaatii ylläpito investointeja ja leasing maksuja. Leasing maksut ovat hieman koholla ennusteessani suhteessa H1 matalaan tasoon. Näiden kehittymistä pitää tarkkailla.  Kasvu odotus on nolla prosenttia vuoden 2022 jälkeen. Olettaen, että pohjoismaiden supistuminen kumoaa övrigan tuoman kasvun.

 

Vuodet 23–25

Vuosille 23–25 odotus on sama kuin aiemmille kasvu pysyy nollassa ja kannattavuus vakaana. Poistot ovat yhtä kuin toiminnan ylläpidon CAPEX tarve ja leasing maksut.

DCF mallista mittatikku arvostukselle

Malli perustuu yllä oleviin ennusteisiin ja huomioi nettovelat. Vuoden 25 jälkeen odotetaan nollan prosentin kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaali kasvu odotus on -1 %. Tätä hieman helpottaa se, kun bisnes supistuu, on tarvittavat ylläpitoinvestoinnit pienempiä pienemälle liiketoiminnalle. Tämän lisäksi olen mallintanut kymmenen vuoden päähän Liettuan tehtaan koneiden uusinnan, mikä investointina olisi noin 35 miljoonaa kruunua. Tämä antaa osakkeella arvoksi 33,33 kruunua 10 % tuottovaatimuksella, mikä tarkoittaa noin -0,2 % potentiaalia osakekurssiin nähden. Merkille pantavaa, että terminaali kassavirran osuus on vain 37,95 % DCF mallin arvosta. Tämän on pienin terminaali arvo, mitä olen mallista ulos saanut. Toki tämä on myös ensimmäinen kerta, kun olen käyttänyt negatiivista terminaalikasvua, mikä pitkällä aikavälillä tarkoittaa, että toimiala katoaa. Tämä on hyvin varovainen oletus ja tuo turvamarginaalia. Osakkeessa on nousu varaa, jos markkina tulkitsisi, että yhtiössä on terminaaliarvoa.

En itse usko kirjojen katoamiseen ja Lindyn laki vahvistaa, että mitä pidempää, jokin keksintö on ollut käytössämme, sitä pidempää se on todennäköisesti myös olemassa. Kirjathan ovat olleet olemassa ja käytössämme yli 2000 vuotta. Yhtiö on hyvin ainutlaatuinen tapaus nollakorko aikana, missä ilman kasvuodotuksia pitkän aikavälin tuotto-odotus on noin kymmenen prosenttia. Yhtiöstä ei ole miksikään SaaS tenbäggeriksi, mutta hyvä pitkän aikavälin kivijalkasalkkuun, etenkin jos tuotto lähivuosina tulee osingon muodossa, kuten oletan. Yhtiön PE luku kuluvan vuoden ennusteella on 9. Holdaan yhtiötä mielelläni näillä hinnoilla, koska jos ennustamani melko konservatiivinen skenaario toteutuu, saan silti noin 10 % vuosituoton, jos taas uusasiakashankinta siivittää liikevaihdon kasvuun myös Koronan jälkeen on tuotto-odotus erittäin hyvä. Yhtiö on tänä vuonna nettovelaton ja tällä oletuksella 2021 EV/EBIT kertoimeksi tulee noin 7,5. Yhtiöllä ei ole merkittäviä investointitarpeita, ellei kasvu jatku yhtä kovana kuin tänä vuonna, joka nostaisi osakkeen arvoa merkittävästi, omiin ennusteisiini pohjautuen odotan osinkovirran olevan vuolas lähivuosina.

Nyt kun yhtiön horisontissa on uusasiakashankinnan myötä myös hieman valoa tein DCF mallin ”hyvästä” skenaariosta. Siinä oletetaan neljän prosentin liikevaihdon kasvua seuraavat kaksi vuotta ja tämän jälkeen kasvu oletus on nolla prosenttia, mikä on myös terminaalikasvu oletus. Näillä parametreillä ja 10 % tuottovaatimuksella malli antaa osakkeelle arvoksi 38,7 kruunua tarkoittaen noin 16 % potentiaalia.

Mielestäni yhtiö tarjoaa nykyhinnalla noin 10 –11,5 % tuotto-odotusta riippuen orgaanisesta kasvusta Koronan jälkeen. Merkille pantavaa on, että laskevan liikevaihdon skenaario antaa 10 % pitkän aikavälin tuotto-odotuksen, jos uskoo, että yhtiöi pystyy säilyttämään hyvän kannattavuus tasonsa eikä kirjojen kysyntä romahda yhtäkkiä. Markkina ennusteet painetuille kirjoille seuraavalle 10 vuodella ennustavat 0-1% vuosittaista kasvua.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

 

 

0
0
3.11.2021 - 19:52 #76770

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Vincit Q3 2021 – Karmea kvartaali

 

Vincit raportoi Q3 todella heikon kannattavuuden vain 4,8% EBITA, kun vertailukaudella se oli 18%. Käytännössä kaikki segmentit pettivät. Tuoteliiketoiminta ei kasvanut ja sen kannattavuus heikkeni, vaikka LaaS myytii pois, jonka piti olla tappiollinen osa tätä segmenttiä. Suomen palveluliiketoiminta teki todella ruman tuloksen ja myös USA:ssa tulos laski. Käytännössä koko firmassa falskaa tällä hetkellä, mikä on hyvin huolestuttava merkki.

 

2021 ennuste

Odotuksissa on 18 % liikevaihdon kasvu vuodelle 2021. H2 liikevaihto kasvaa 21,2 %, mistä orgaanista kasvua on 12 %. Yhtiö ohjeistaa 17–21 % liikevaihdon kasvua koko vuodelta. Erittäin heikosta Q3 kvartaalista, johtuen laskin H2 ennustetta merkittävästi. Odotan Q4 yhtiön EBITA kannattavuuden paranevan 7%, mikä on 2,2% parannus Q3 kannattavuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että koko vuoden kannattavuus jää alle yhtiön ohjeistuksen LaaS myyntikin huomioiden EBITA ollessa 8,7 %. Odotan yhtiön siis antavan vielä yhden negatiivisen tulosvaroituksen ennen H2 raporttia.

Kyyti on nyt ollut kylmää ja jos yhtiö alittaa nämä erittäin alhaiset odotukset Q4:lle laitetaan seuranta jäihin ja odotetaan parempia aikoja. Yhtiön kannattavuus on romahtanut todella rumasti, joten pahoin pelkään, että kyseiset ongelmat eivät ole lyhytaikaisia. Q2 lupailtii, että syksyllä voitetaan isoja projekteja, mutta Q3lla tosiasiallisesti tuloksen tekokyky vain heikkeni entisestään. Q4 suunnan on pakko kääntyä tai laskuvaraa on reilusti.

 

Vuosien 21–23 ennusteet

Liikevaihto kasvaa vuonna 22 12,1 %, mistä orgaanisen kasvun osuus on 10 %. 2023 liikevaihto kasvaa 7 %. 2022 palveluliiketoiminnan marginaalit parantuvat, kun uusien rekrytointien laskutusasteet on saatu kuntoon ja tuoteliiketoiminnan skaalautuvuus nostaa koko yrityksen EBIT% marginaalia antaen mukavan tuloskasvun kyseiselle vuodella liikevaihdon kasvaessa kaksitoista prosenttia, myös yritysostojen onnistunut integraatio tarjoaa pohjan kannattavuus parannukselle. Erityisesti yhtiö pystyy parantamaan tulostaa 2022 Q2-Q3 aikana. 2023 palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat, mutta tuoteliiketoiminnan tuoma marginaaliparannus nostaa kuitenkin hieman koko yrityksen EBIT % marginaalia liikevaihdon kasvaessa seitsemän prosenttia.

2022 EBIT % 9,84 % ja 2023 10,45 %. EBITA kannattavuus laski aiemmasta, johtuen alihankinnan odotettua suuremmasta osuudesta ja tuoteliiketoiminnan heikommasta suoritustasosta ja kasvuvauhdista johtuen

 

Vuosien 23-25 ennusteet

Vuosina 24 ja 25 liikevaihto kasvaa 5 %. Tarina jatkaa samaa rataa, kun palveluliiketoiminnan marginaalit stabiloituvat ja tuoteliiketoiminta ajaa tulosparannusta. Tuoteliiketoiminnan kasvun ei kuitenkaan odoteta kiihtyvän aikaisemmista vuosista ja skaalautuminenkin vastaa aiempia vuosia. EBITA 24 10,72% ja 25 11,05%. Olen laskenut marginaaleja suuremmasta alihankinnasta johtuen ja tuoteliiketoiminnan heikosta suorituksesta johtuen.

 

DCF malli arvostuksen mittatikkuna

Malli perustuu esitettyihin ennusteisiin ja vuoden 30 jälkeen terminaali oletuksena on 2 % tuloskasvu. EAM potentiaali pidän huomattavasti merkittävämpänä kuin LaaS:in. En pelkälle konsultoinnille antaisi yli inflaation olevaa kasvua viidennen vuoden jälkeen, mutta näin saan kassavirtamallin myös huomioimaan SaaS tuotteen potentiaalia. 25 vuoden jälkeinen kasvu on täten 3,5% seuraavat viisi vuotta.

Näillä parametreillä, vähemmistöosuuden huomioiden ja 9 % tuotto-odotuksella malli antaa osakkeen arvoksi 7,50 euroa tarkoittaen noin -9,45 % potentiaalia. DCF arvo laski merkittävästi, kun laskin kannattavuus odotuksia kautta linja. Negarin yhteydessä nostin diskonttokorkoa prosentilla, kun toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja yrityksen rivit ovat sekaisin. Tämä näyttää olevan oikea päätös. Toivotaan, että yhtiö saa rivinsä suoriksi Q4 aikana, mutta vaikuttaa siltä, että ongelmat voivat olla pidempi aikaisempi, kun uusia selityksiä ilmaantuu, joka kvartaali ja suorituskyky vain heikkenee.

Tulosvaroituksen yhteydessä kommentoin seuraavaa: ”Yhtiö alkaa olemaan taas houkuttelevan hintainen, mutta en uskalla ostaa sitä, ennen kuin näen millainen pommi Q3 on.”  Toistetaan sama värssy nyt – jos yhtiö kääntää vahvasti suuntansa Q4 voin harkita omistajaksi palaamista, mutta pettymysten sarjan jatkuessa on luvassa vain kurssilaskua.

Q2 raportti oli itselleni pettymys ja pettymysten sarja jatkui negarin muodossa ja Q3 oli vielä karmaisevampi kuin Q2, vaikka Q2 raportissa annettiin jo ymmärtää, että ongelmat ovat lyhytaikaisia ja väistyvät syksyllä. Toivotaan, että yhtiö kääntää suuntansa Q4 raportissa. Negatiivisten pettymysten sarja on aina huono merkki osakkeelle.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
14.11.2021 - 12:30 #77151

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Kamux Q3 2021 – Kasvutarina etenee, mutta kannattavuus on paineessa

 

Kamux tarjoili vahvaa kasvua kolmannella vuosineljänneksellä, missä isona taustavaikuttimena oli myytyjen autojen keskihinnan nousu noin neljätoista prosenttia. Merkittävästi korkeampi keskihinta aiheutti odotuksia hieman matalammat marginaalit (12% ennuste vs. 11,3% toteuma), kun integroiduista palveluista palkkiot ovat sopimus/auto kohtaisia. Myöskään kalliimmissa autoissa bruttokate ei ole suhteellisesti yhtä hyvä kuin halvemmissa, mutta absoluuttisesti euroissa bruttokatetta saadaan enemmän per myyty auto. Yhtiö kertoi kuitenkin tekevänsä aktiivisesti toimenpiteitä bruttokatteen parantamiseksi. Webcastissa Kalliokoski painotti, että suuremman koko luokan saavuttaminen on tärkeää Ruotsissa ja Saksassa, jotta neuvotteluasema integroitujen palveluiden suhteen paranee. Tätä tavoitetta tukee hyvä kasvuvauhti. Kasvuvauhti oli mainio ottaen huomioon, että markkina supistui katsauskaudella kaikilla yhtiön segmenteillä.

Yhtiön varasto on hyvällä tasolla Q4lle lähdettäessä ja ennustan, että yhtiö nostaa liikevaihto ohjeistusta vielä ennen vuoden vaihdetta. Kulutaso oli, muuten hyvällä tasolla ja kun bruttokate ”normalisoituu” näyttää osake hyvin houkuttelevalta nykyarvostuksellaan. Käytettyjen autojen ”pula” ei näkynyt Kamuxin varaston koossa vaan yhtiö pystyi toteuttamaan ostotoimintaansa menestyksekkäästi.

Osakekurssi otti kuokkaansa, kun kannattavuus oli hieman konsensusta pehmeämpi, mikä oli minusta hieman outoa, kun mediaani tavoitehinta oli 17,6e ja kurssi oli 13,6e ennen osaria. Lyhyellä aikavälillä kurssit voivat liikkua mihin tahansa.

Kamux toimitti kovat kasvuluvut ja asetelma Q4lle on otollinen.  Tulos jäi odotuksistani, mutta tämä selittyy hieman heikommalla bruttomarginaalilla. Varaston kiertonopeus parani, mikä on positiivinen signaali ja kertoo, että KMS järjestelmä tuottaa hyötyä. Kasvu oli odotuksiani parempaa ja tämä on mielestäni tärkein luku tässä vaiheessa, kun yhtiö on vahvassa kasvumoodissa ja on viestinyt, että marginaalit tulevat nyt hetkellisesti laskemaan. Volyymien kasvun kautta yhtiö saa sovittua paremmat integroidut sopimukset Saksassa ja Ruotsissa, mikä tukee tulevina vuosina bruttokatteen kehitystä. Suurempi koko myös mahdollistaa muiden tuloslaskelman erien skaalautumisen, kuten hallinnon ja markkinoinnin.  KMS on nyt implementoitu Ruotsiin Suomen lisäksi ja ensi vuodelle kuluja ei tästä pitäisi enää tulla ja johdon mukaan järjestelmä toimii hyvin ja Ruotsin käyttöönotto oli menestys.

 

Alla odotukseni vuodelle 2021: (odotan n. 28,7 % liikevaihdon kasvua koko vuodelta).

Liikevaihdon kasvua odotan Q4 20 %. Q4 keskihinnan kasvu on noin neljätoista prosenttia ja loput kappalemääräisen myynnin kasvua. Keskihinnan kasvun arvioinnissa olen käyttänyt Q3 keskihintaa. Vaikka aluksi euromääräinen myynnin kasvu ei tulosta kasvata merkittävästi. On se tärkeää, kun yhtiö neuvottelee pankkien kanssa uusista sopimuksista. Merkittävästi isommat eurot antavat paremmat neuvotteluvaltit Kamuxille ja täten tulos paranee tulevaisuudessa, kun sopimuksista neuvotellaan uudestaan. Kate % laskee Q4 keskihinnan noustessa ja kasvun myyntimixin painottuessa Ruotsiin ja Saksaan.

Suhteellinen kannattavuus laskee kasvuinvestointien takia, mutta oikaistu liikevoitto kasvaa hieman yhtiön ohjeistuksen mukaisesti. Kamux itse ohjeisti liikevaihdon olevan 850–900 miljoonaa euroa, joten ennusteeni olettaa positiivista tulosvaroitusta tänä vuonna. Luulen, että yhtiö panttaa sitä, kunnes on varma, että oikaistun liikevaihdon suhteen ei jouduta antamaan negatiivista tulosvaroitusta.

 

21–23:

2022 liikevaihto kasvaa 18 % koronan väistyessä ja kasvuinvestointien alkaessa purra. EBIT % marginaali on heikko kasvuinvestointien takia. EBIT % kannattavuus alittaa yhtiön tavoitetason 3,5%, sen ollessa 3% tässä on merkittävä lasku kannattavuudessa verrattuna viime ennusteeseen. Näyttää siltä, että bruttomarginaali on nyt paineessa, kun kasvu painottuu Ruotsiin ja Saksaan. Myös liikevaihto ennustetta laskin hieman, kun uusia liikeavauksia on tullut hyvin niukasti. 2023 liikevaihto kasvaa 19 % ja yhtiö on lähellä tavoitettaan liikevaihdon tuplaamisesta. EBIT % marginaalin ollessa 3,1%.

 

23–25:

Kasvuinvestoinnit kantavat vielä hedelmää 2024 ja liikevaihto kasvaa 15 % suhteellinen kannattavuus alkaa elpymään, kun jalkaa nostetaan kasvukaasulta. EBIT % 24 vuonna on 3,5 %. 2025 kasvu hidastuu entisestään liikevaihdon kasvun ollessa 10 %. Kannattavuus kuitenkin paranee, kun kasvuun investoidaan vähemmän. EBIT % elpyy 3,7 prosentin tasolle, mikä on myös ikuisuus oletus. Pitkän aikavälin kannattavuus oletus laski myös edellisen ennusteen neljästä prosentista.

Hyvä huomata, että suurella organisaatiolla voi olla skaalaetuja ja EBIT tässä vaiheessa voisi olla jopa, viisi prosenttia. En sitä kuitenkaan ennusta, mutta on hyvä tiedostaa suuruuden ekonomian tuomat edut, kuten kiinteiden kulujen jakautuminen suuremmalle liikevaihtomassalle jne. Kasvu on siis erittäin tärkeää Kamuxin kannalta, jotta ”kriittinen massa” saavutetaan, jotta hallinnon kulut ynnä muut lähtevät skaalautumaan. Tämän lisäksi mahdolliset koon tuomat paremmat integroidut sopimusehdot parantavat ”loppu” kannattavuus potentiaalia.

 

Tehokkuus tunnuslukuja kasvuvaiheen ajaksi

Kamuxin kiihdyttäessä kasvua kulupotti kasvaa etukenossa bruttokannattavuus lukujen alla, joten hyvin tärkeä seurata näiden kehittymistä, jotta kasvuvaiheen jälkeistä kannattavuutta voidaan hahmotella. Bruttokate on se erä, millä pitää kattaa kaikki Kamuxin kulut auton hankintahinnan jälkeen. Bruttokate per henkilö on erityisen tärkeä, koska henkilöstökulut ovat autojen jälkeen suurin kuluerä ja sen avulla voidaan hahmotella, mikä kannattavuus on, kun kasvupanokset vähenevät ja palkkakulut on katettu siitä. Tämän tunnusluvun noustessa on Kamuxin skaalautuvuus potentiaalia parempi ja huonompi sen laskiessa. Aluksi, kun rekrytoidaan paljon uusia myyjiä, on luontaista, että tunnusluku hieman laskee, mutta myöhemmin on sen noustava. Toinen tärkeä tunnusluku on bruttokate euroissa per auto. Ei ole järkeä myydä kalliimpia autoja, jos niistä saadaan saman verran bruttokatetta absoluuttisesti kuin halvemmista. Tämä myös edes auttaa skaalautumista, jos autosta saatava bruttokate kasvaa, koska auton hankintaan liittyvät kulut ovat suhteellisen vakiot sekä muut hallinnolliset kulut, kuten rekisteröinti ja säilytys. Nyt Q3 bruttokate per auto laski, vaikka keskihinta pomppasi merkittävästi. Tämä selittyy vertailukauden poikkeuksellisen hyvällä kannattavuudella, mitä Kalliokoski kutsui webcastissa ”outlieriksi” eli käytännössä tilastollinen poikkeama. Q4 vertailukausi on jo normaalimpi ja samanlaista romahdusta tuskin nähdään bruttokate tunnusluvuissa.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2025 jälkeen odotetaan 5 % kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 2 %. Näillä odotuksilla ja 8 % tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 15,61 euroa, mikä tarkoittaa noin 25,55 % potentiaalia. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 65 %, mikä on alhainen investointivaiheessa olevalle kasvuosakkeelle. Mallin antama arvo laski, kun leikkasin kasvu ja kannattavuusodotuksia.

Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää kasvuaan aion holdata sitä, eikä arvostus karkaa käsistä, mikä ei ainakaan tällä hetkellä näytä olevan ongelma. 22 vuoden ennusteella Kamuxin PE on 20. Vuosi kuitenkin kohta vaihtuu ja 23 vuoden ennusteella pe luku on vain 16, mikä on hyvin houkutteleva arvostus nopeasti kasvavalle yhtiölle. On myös hyvä huomioida, että nyt puhutaan tulospohjaisesta arvostuksesta samalla, kun yhtiö investoi kasvuun kannattavuuden kustannuksella. Tämän lisäksi uskon, että kun Kamux lunastaa kasvulupauksensa ja markkina-arvo jatkaa kasvuaan tullaan se hinnoittelemaan korkeammilla kertoimilla. Uskon myös, että kun kovemman kasvun resepti löytyy nyt strategia kauden aikana, on todennäköistä, että Kamux jatkaa kovan kasvun tavoittelua 24–26 vuosina. Markkina on erittäin fragmentoitunut, joten kasvukaasun painaminen nyt on kaikkein järkevin vaihtoehto ja kovalla kasvulla luodaan paljon arvoa, kun kannattavuutta voidaan optimoida sitten hitaan kasvun vaiheessa. Tämän skenaarion realisoituessa Kamuxia aletaan todennäköisesti hinnoittelemaan kasvuyhtiö kertoimin, jolloin sijoittaja saisi kasvu*kertoimien muutos tuottona.

Yhtiössä kiehtoo se, että harvalla Helsingin pörssin yhtiöllä on näin selkeää pitkän aikavälin kasvuputkea, joten osake on varsinainen holdarin unelma. Lisäksi näyttää siltä, että Kamux on tehokas hyödyntämään erilaisia maiden välisiä hinta-arbitraaseja, koska heidän liiketoimintansa suunnittelu pohjautuu pitkälti dataan ja tähän myös investoidaan luoden vallihautaa pienempiin kilpailijoihin. On myös mahdollista, että suurimmat Kamuxin skaalaedut on vielä näkemättä.

Kurssi rysähti osavuosi katsauksen jälkeen ja pitäisin tätä erinomaisena tankkauspaikkana, ellei osake olisi, jo salkun suurin omistus.

Itse uskon, että yhtiö palaa vahvaan suorittamiseen myös kannattavuuden osalta, vaikka marginaalit ovat vielä paineessa yhtiön viestimän strategian mukaisesti. Nyt kasvu on tärkeintä, jotta Kamux voi tuplata liikevaihtonsa strategiakaudella. Sitruunaa ehtii puristamaan sitten myöhemminkin. On myös mahdollista, että en ymmärrä jotain osakkeen hinnoittelussa ja toistan vain mantraa hyvästä kasvuyhtiöstä samalla, kun yhtiön kurssi vain laskee.

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
15.11.2021 - 19:53 #77196

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Laitetaan pieni muistiinpano tänne siitä, kun omat ennusteet omat markkina odotusten alapuolella niin osakepainoa ei kannata ainakaan lisätä, kuten case Kamux Q2 ja Q3. Nyt onneksi asetelma on kääntynyt ja odotan suurempa EBIT:iä kuin markkina, josko kurssikin siitä kääntyisi.

0
0
19.11.2021 - 00:48 #77404

Zonas

+1
Liittynyt:
26.12.2020
Viestejä:
1

Kiitos hyvästä blogista! Muistelin, että olet tehnyt analyysia myös avidly:stä, mutta sekoitinko sen aaltoon?

Sen verran mielelläni luen mielipiteitäsi, että tulin tuota etsimään täältä asti. Eli arvostan! :)

0
0
20.11.2021 - 12:17 #77484

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Kiitos kehuista! En tosiaa Avidlyä tarkemmin tunne, joten en osaa tarkemmin ottaa arvostukseen kantaa, mutta raportteja nopeasti selaillen näyttäisi, että johto tekee nyt oikeita asioita.

0
0
24.11.2021 - 18:44 #77609

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Serviceware deal flow on ollut kiihtymään päin viime aikoina. Isoja kauppona on pukannut useita viime kuukausina:

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-gains-international-g…

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-wins-leading-german-i…

https://serviceware-se.com/ir-news/serviceware-se-acquires-several-new-…

Tämä luo hyvää pohjaa ensi vuoden kasvulle. Pitää nyt ottaa itsestään niskasta kiinni ja raapustella analyysi tänne ennen kuin vuosi vaihtuu...

0
0
26.11.2021 - 15:59 #77748

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Pääsin itsekkin tänään liittymään EVOn ylvääseen omistaja joukkoon, kun ostin osaketta 1040 sek ja 980 sek. Ostot rahoitin myymällä aallon grouppia. Olen pitkään seurannut Evoa ja pidän yhtiötä ERITTÄIN laadukkaana ja tämä paniikki tuntui hyvältä hetkeltä liittyä omistaja kuntaan.

0
0
31.12.2021 - 17:07 #79421

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

2021 Q4 – Välivuosi

Vuosi 2021 ei mennyt omasta mielestä kummoisesti, kun salkun suurin omistus Kamux hävisi merkittävästi vertailuindeksille. Muuten salkku poiminnat olivat hyviä ja vetivät kokonaisuuden plussan puolelle indeksiin nähden. Indeksi ovat melko korkealla ja isojen yhtiöiden hinnoittelu on tapissa, mikä luo tietynlaista riskiä ensi vuodelle. Yllättävästi salkun vuoden parhaiten tuottanut osake oli ruotsalainen kirjapaino Scandbook, joka tuotti vuoden aikana osingon huomioiden noin 54 %. Yhtiö on vieläkin hyvin halpa ja odotan Q4 viestintää, mitä ylikapitalisoituneelle taseelle tehdään. Salkun tuoton pelasti Kamuxin romahduksen jälkeen pääomanallokointi Aallon Groupista Evolution Gamingiin, mikä on noin kuukaudessa tuottanut 26 %. Tämän lisäksi Serviceware lisäys salkkuun on auttanut merkittävästi, kun se keskihinnasta on tuottanut noin 22 % noin kolmen kuukauden aikana. ServiceWarelta odotan hyvää vuotta, jos yhtiö kääntyy ensi vuonna voitolle niin kuin odotan ja kasvu jatkuu totutulla  ~ 10 % tasolla.
 

Alla OP tuottoluvut: (Täällä Admicom suuripaino vielä alkuvuodesta suhteessa salkun kokoon selittää negatiivista kehitystä ja Kamuxin romahdus)

 

Alla Nordnetin tuottoluvut (Sis. OST tilin myös nykyään):

Salkussa osakkeen tuottivat seuraavanlaisesti kolme kuukauden tarkastelu periodilla. Salkun luuseri osakkeet: Kamux (-12,04 %), Scandbook (-7,98%), Corecard (-1,38%), Aallon Group (+0,43%) Salkun sankari osakkeet: Evolution Gaming (+26 % ei koko 3kk salkussa) ja Serviceware (+22% kh:sta laskettuna). Koko portfolion tuotto on hieman indeksiä parempi, kun Nordnetissa on merkittävästi enemmän pääomaa viime vuonna perustetun ja täytetyn OST myötä. Uskon, että salkun performanssi on 22 vuonna merkittävästi parempi kuin indeksin, kun salkussa on hyvää kamaa halvalla.

Kamuxilta odotan hyvää suoriutumista. Vertailukaudella on ERP implementaatio, mikä nosti muita kuluja merkittävästi ja poistomassa myös kasvoi nopeasti. Odotan 22 vuonna näiden kulu erien kasvavan hitaammin kuin liikevaihto vaikka bruttomarginaalissa voi olla vielä hieman vastatuulta. 22 ennusteella pe on noin 17 ja odotan, että tämä on kestävä forward arvostus, joten noin 20% tuloskasvu ja osinko antavat yli 20% tuotto odotuksen ensi vuodelle vertailukausien ollessa pehmeitä etenkin q1q2 (saksan liikkeet kiinni ja KMS implementaatio lisäsi merkittävästi kuluja ja söi yrityksen fokusta). Mahdollisuus myös merkittävästi parempaan vuoteen, jos Ruotsissa koon tuomat skaalaedut alkavat tulemaan läpi. Erittäin fragmentoitunut markkina tarjoaa uniikin kasvumahdollisuuden Kamuxille.

Uutena tulokkaana salkkuun tuli amerikkalainen GAIA INC. Kyseessä on vaihtoehtoismedia streamaus palvelu, mikä kasvaa kivaa vauhtia ja korkeiden bruttomarginaalien (87%) saattelemana skaalautuu myös kasvun myötä. Arvostus on alhainen, koska yhtiö käytännössä palvelee hippi nicheä. Tarkoitus lisäillä tätä osareista, kunhan subscriber base vain kasvaa QoQ

Tarkoituksena on siirtää OP salkku Nordnettiin vuoden 22 aikana. Tämä helpottaa tuotto seurantaa ja tekee myös lukijoille homman selkeämmäksi.

Alla salkun jakauma:

Tuloskausi starttaa pian. Q4 tuloskaudella odotan merkittäviä kasvulukuja Kamuxilta, Scandbookilta ja EVOlta. SBOK odotan myös tuloksen hieman kasvavan. Kamuxilla tuloskasvu on vielä tiukassa, kun vertailukausi on vahva suhteellisen kannattavuuden osalta. EVO luvut tulevat olemaan timanttia (lockdownit euroopassa) ja jos shorttirapskan jälkimainingeista ei tule mitään odotan arvostuksen korjaavan edelleen.

Vuoden osake kisassa Aallon on pärjännyt edellisvuotta paremmin kokonaistuoton ollessa noin +20 %. Vuoden osake 2020 kisaan se oli surkea poiminta, mutta uskon, että Koronan haitta selittää suurimman osan heikosta performanssista. Yhtiö onkin kunnostautunut yritysosto rintamalla. Tahdin jatkuessa samana on tuotto-odotus hyvä ensi vuonna, ottaen huomioon, että yhtiö pääsee pian hyödyntämään velkavipua ostoissaan, mikä laskee koko yhtiön painotetun pääoman tuottovaatimusta. Jälkikäteen on myös hyvä todeta, että olen ollut liian bull Aallonin suhteen, kun olen odottanut sen kasvavan orgaanisesti nopeammin ja tätä kautta suhteellisen kannattavuuden paranevan. Näin ei ole käynyt, joten tuotto on jäänyt laimeaksi.

Hyvää tulevaa pörssivuotta palstalaisille!

0
0
5.1.2022 - 22:29 #79651

Jauhottaja

+1
Liittynyt:
1.4.2021
Viestejä:
4

Itsellä on myös Kamuxia salkussa ja arvostus tuntuu halvalta tällä hetkellä. Avainasemassa olevien henkilöiden poistuminen huolestuttaa kuitenkin aika paljon - alkaa tuntua että henkilövaihdokset eivät voi olla enää sattumaa ja Kamuxin meiningissä on jokin vialla. Onko sinulla ajatuksia siihen liittyen?

0
0
6.1.2022 - 11:53 #79671

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Aluksi olin huolissani ostojohtajan lähdöstä, mutta viimeisin tiedote pyyhki huoleni tähän liittyen, kun Kamux on saanut rekryttyä tähän erittäin kovan kaverin. Osto/hankinta johtotehtävissä Nokialla, Koneella ja viimeisimpänä hankinnan Vice President Metso Outotecillä. Selvä kulma on ollut kansainvälisissä tehtävissä. Aiemmalla ostojohtajalla ei ollut ollenkaa KV kokemusta. Spekulaatiolasit päässä voisi arpoa, että entiselle johtajalle on tarjottu paikkaa suomen hankintapäällikkönä, kun uusi kova rekry on saatu tehtyä. Näin vanha johtaja on sitten päättänyt lähteä, kun vielä hyvästä positiosta sen voi tehdä. 

IR johtajaa pidän pakollisena pahana. Liiketoimintaa ei ole vaikutusta jne. joten en tästä osaa huolestua. All in all mielestäni viimeisimmän tiedotteen jälkeen näyttää, että johtoryhmä on hyvässä iskussa kansainvälistymistä varten. Sivuhuomiona voi mainita, että esimerkiksi jenkeissä on normaalia, että kasvuyhtiöissä johtu vaihtuu aina, kun liikutaan yhtiön elinkaaressa seuraavaan vaiheeseen, mikä Kamuxin tapauksessa on nyt fokuksen siirto kansainvälistymiseen. Toki jos uudet rekryt nostavat kytkintä lähiaikoina niin sitten voi todeta, että jossain palaa.

0
0
6.1.2022 - 12:19 #79672

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Serviceware – Alusta yrityksen sisäisten palveluiden ja ohjelmistojen hallintaan

Serviceware on saksalainen ohjelmistoyhtiö, joka toimii B2B markkinalla. Serviceware kutsuu ohjelmistoaan Enterprise service management alustaksi. Alusta sisältää prosessien kontrolloinnin, taloushallinnon (financial management), tiedon hallinnan (knowledge management), resursoinnin ja yhtiön suorituskyvyn hallinnan (performance management).  Alusta on saatavilla on-premise (palvelimelle paikallisesti asennettu ohjelmisto) tai pilvipalveluna asiakkaan valinnan mukaan.

Yhtiön tuoteportfolioon kuuluu seuraavat tuotteet:

Serviceware Financial

Tuotteen avulla yhtiö saa läpinäkyvyyttä kuluihinsa ja voi tunnistaa kuluajurit ja tätä kautta halinnoida paremmin IT kulutusta, sekä automatisoida taloushallinnon prosesseja.

 Serviceware Processes

 Tuotteen avulla yhtiö voi hallinnoida kaikkia sen prosesseja ja tätä kautta nopeuttaa ja automatisoida niitä. Ohjelmisto tarjoaa parhaita käytäntöjä, prosessien optimoitiin toimialakohtaisesti. Se on myös helppo integroida muiden yritysten ohjelmistoihin. Ohjelmisto tarjoaa graafisen käyttöliittymän prosessien mallintamiseen ja lukuisat valmiit integraatiot tarjoavat nopean käyttöönoton. IT tiketöinti tapahtuu tätä kautta myös, mistä suomalainen verrokki yhtiö on Efecte, joka tekee ainoastaan ITSM softaa.

Serviceware Performance

Tuotteen avulla yhtiö voi tehdä taloussuunnittelua, sekä muuta liiketoiminnan suunnittelua, esimerkiksi projektisuunnittelua. Luotettava tieto on perusta menestyksekkään liiketoimintasuunnitelman luomiselle yrityksessä. Ilman tarpeenmukaista tietokantaa on vaikeaa suunnitella, kehittää onnistuneita strategioita, saati tehdä tulevaisuuteen suuntautuneita päätöksiä. Serviceware Performance (entinen cubus outperform) antaa oleelliset faktat sormiesi ulottuvilla napin painalluksella, jonka avulla voit mitata onnistumisia reaaliaikaisten tietojen perusteella, tunnistaa poikkeamat ja säätää niitä helposti ja tarvittaessa. Tämä luo yritykselle lisäarvoa, kun taloussuunnittelu ja budjetointiprosessi nopeutuvat merkittävästi.

Serviceware Knowledge

Tuotteen avulla yhtiö pystyy hallitsemaan sen tietopääomaa. Nopeasti kiihtyvän digitaalisen muutoksen ja talouden epävarmuuden maailmassa on tärkeämpää kuin koskaan ennen hallita yrityksesi osaamista tehokkaasti ja kestävästi. Vankan tietopohjan on oltava käytettävissä milloin tahansa, missä tahansa ja välittömästi. SW Knowledge ohjelmisto tarjoaa ratkaisun tähän, jotta yhtiö voi palvella tehokkaasti sen sisäisiä ja ulkoisia asiakkaita. Konsolidoitu tietopääoma auttaa asiakaspalvelua ratkaisemaan ongelmat nopeasti, kun tieto löytyy yhdestä paikasta helposti ja nopeasti. Tämä tuo tehokkuushyötyjä yritykselle.

Serviceware Resources

Tuotteen avulla yhtiö voi tehdä sen henkilöstöresursointia. Serviceware Resources ratkaisee liikkuvan palvelun suurimman haasteesi kohdistamalla palvelutilaukset resursseihin. Pystyt tarjoamaan parasta mahdollista palvelua asiakkaillesi ja samalla lisäät tehokkuuttasi. Serviceware Resources tukee koko kenttähuoltoprosessia aina tilauksesta laskuun. Yrityksesi voi säästää aikaa ja rahaa joka vaiheessa. Samalla asiakaspalvelusi laatu paranee.

Näistä tuotteista pidän potentiaalisimpina Knowledgea ja Performancea. Näistä yhtiö on tiedottanut eniten tilauksia. Performance management sekä taloussuunnitteluohjelmistojen kysyntä on lisäksi kiihtynyt merkittävästi koronan takia. Aiemmin yhtiöiden talous ja liiketoimintasuunnittelu meni vuosikellon mukaan, mutta nopeasti muuttuvassa ympäristössä tämä prosessi on auttamatta liian hidas muuttamaan liiketoiminnan suuntaa ajoissa. Reaaliaikainen xPA softa (extended planning) tarjoaa tähän ratkaisun ja nopeuttaa suunnitteluprosessia merkittävästi sekä tarjoaa nopeasti päivittyvää näkemystä yhtiön tulevasta suunnasta. Siirtymällä Exceleistä suunnitteluohjelmistoon takaa sen, että kaikilla päättäjillä on sama reaaliaikainen data käytettävissä eikä aikaa kulu siihen, kun mietitään, että kenen Exceli on oikeassa.  Tämä markkina kasvaa hyvin nopeasti. Molemmat näistä tuotteista (SABIO ja Cubus) ovat tulleet yhtiöille yritysostojen kautta. Varat näihin yritysostoihin kerättiin listautumisannin avulla.

Yhtiö on todistanut tuotteiden kilpailukyvyn, kun se on saanut asiakkaikseen Euroopan suurimpia yhtiöitä, kuten: Nokia, DHL, Commerzbank, DFS Deutsche Flugsicherung ja ZF friedrichshafen. Näissä yhtiöissä RFP prosessi on hyvin raskas ja ohjelmistot käydään erittäin tarkasti läpi useilla POC kierroksilla. Diili kokojen ollessa merkittäviä näissä RFP prosesseissa ovat mukana kaikki merkittävät softatoimittajat.

Pörssi taipaleen aloitus oli kivulias

Yhtiö listautui vuonna 2018 korkealla valuaatiolla ja aloitti samaan aikaan transformaation kohti SaaS-liiketoimintamallia. Listautumishinta oli 24 euroa ja varoja kerättiin bruttona 60 miljoonaa euroa. SaaS transformaation takia yhtiön kannattavuus kuitenkin romahti pörssitaipaleen alussa, kun aiemmassa lisenssimallissa kaikki rahat saatiin heti ja SaaS mallissa kannattavuus on aluksi hyvin heikko ja kannattavuus tulee perässä, kun kriittinen massa on saavutettu. Tämän johdosta yhtiön osakekurssi on romahtanut, kun sijoittajaviestintä on samalla ollut heikkoa. Yhtiö treidaa vielä tänäkin päivänä alle sen listautumishinnan, pörssikurssin ollessa 17,10 euroa. Paljon pettyneitä sijoittajia on siis Saksan maalla. Yhtiö näin muistuttaa mielestäni hieman Heerosta, missä IPO lupauksien pettäminen johti siihen, että osakkeesta tuli hyvin halpa ja hyljeksitty.

Yhtiö on toiminut johdonmukaisesti IPO:ssa julkaistun strategian mukaisesti. Strategia on seuraava: “Yritysten kasvua vauhdittaakseen Serviceware käynnisti kiihdytetyn kasvun ohjelman ja sai listautumisannin yhteydessä 20. huhtikuuta 2018 pääomituksen seurauksena noin 55 miljoonaa euroa. Näitä varoja käytetään suunnitelmien mukaisesti kolmesta viiteen vuoteen seuraavilla kasvualeilla:

− Euroopan laajeneminen (noin 15–25 % varoista)

− Suurasiakasmyynnin vahvistaminen, mukaan lukien markkinoinnin tukeminen (noin 10–20 %

varoista)

− Epäorgaaninen kasvu ja ESM-alustan laajentaminen (noin 65–75 % varoista)”

Odotukseni mukaan näiden strategisten hankkeiden hedelmät alkavat näkyä tänä tai ensi vuonna, kun SaaS transformaatio on melkein maalissa. Transformaation päättyminen pitäisi näkyä kiihtyvänä kasvuna ja vahvempana kannattavuutena.

 

Vuoden 2021 ennuste

Yhtiö raportoi Q3 typistetysti, mutta kasvu ja kannattavuus olivat hyvällä tasolla. H2 odotan liikevaihdon 15,8% kasvua, mistä SaaS kasvu näyttelee pääroolia. Kannattavuuden odotan nousevan lähelle nollatasoa ja on mahdollista, että H2 raportti on pitkästä aikaa voitollinen. Tätä tukee se, että listautumisannin yhteydessä kerrotut panostukset vähenevät. Kannattavuus voi nousta vivulla, kun yhtiö kertoo, että ulkomaalaiset myyntitiimit ovat nyt siirtyneet start-up vaiheesta myyntivaiheeseen, eikä näitä kuluja enää raportoida strategisina panostuksina. Parhaassa tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että kulut näistä kasvuinvestoinneista ovat jo sisällä ja nyt alkaa tulemaan tuottoja, kun myynti lähtee rullamaan. Tämä parantaisi kannattavuutta kovalla vivulla, kun liikevaihto kasvaisi, mutta kulut ei juurikaan. Suora lainaus Q3 raportista: ” The expenses include primarily start-up costs in the form of additional personnel and material expenses to set up our international organisation. The sales success of Serviceware in an international environment means that parts of the organisational units have already completed the start-up phase and no longer have to be adjusted.” Kasvuennustetta tukee hyvin tilauksien kasvua indikoiva backlog, mikä näkyy taseen kasvaneissa ennakkomaksuissa.

Vuosien 21-23 ennusteet

Liikevaihto kasvaa 8 % vuonna 2022. SaaS kasvaa pirteästi, mutta kokonaisliikevaihtotasolla tulee vastatuulta laskevista lisenssimaksuista. Kannattavuus paranee, kun toistuvan SaaS liikevaihdon osuus kasvaa lisämyynnin ollessa erittäin kannattavaa. EBIT odotus on 1,5% vuodelle -22. Vuosi 2023 toistaa samaa kaavaa liikevaihdon kasvaessa 7 % ja EBIT ollessa 3,75 %. Erittäin kannattava SaaS lisämyynti nostaa suhteellista kannattavuutta. Samanaikaisesti yhtiö ei tee enää IPO strategian mukaisia panostuksia. Poistot skaalautuvat hyvin, koska yhtiö ei aktivoi tuotekehityskuluja, toisin kuin moni verrokkiyhtiö.

Vuosien 23-25 ennuste

Liikevaihto jatkaa kasvuaan kasvaen 6 % 2024 ja 5,5 % 2025. Laskeva lisenssiliikevaihto hidastaa kasvua, mutta odotan vuoden 2025 jälkeen transformaation olevan valmis. Tämän jälkeen kokonaisliikevaihdon kasvu nousee 7 % hyvän markkinakasvun tukemana. EBIT odotus on 6,2 % 2024 ja 8,5 % 2025. Kannattavuusodotukset ovat mielestäni hyvin maltilliset, kun samalla ajanjaksolla alla oleva SaaS liiketoiminta kasvaa pirteää vauhtia, 22-25 CAGR ollessa 15 %.

 

DCF malli arvostuksen mittatikuksi

Yhtiöllä on listautumisannin jäljiltä suuri nettokassa, mikä painaa EV lukuja alemmas. DCF mallissa on oletettu vuoden 25 jälkeen 7 % kasvua seuraavat kuusi vuotta, mikä on suurin piirtein yhtiön tuotteiden markkinakasvuennusteiden verran. (8 % - 10 %). Oletuksena on, että yhtiö tekee vuonna 2031 17 % EBIT kannattavuutta. Ennen listautumista yhtiö pääsi 13 % EBIT kannattavuuteen. Näillä oletuksilla ja 8 % tuottovaatimuksella malli antaa yhtiön arvoksi 21,2 euroa, mikä tarkoittaa noin 24 % potentiaalia. Yhtiön kannattavuutta voi arvioida melko laajalla haarukalla, koska yhtiön sijoittajaviestintä on hyvin heikkoa. He eivät raportoi esimerkiksi, mikä on SaaS ohjelmistoliikevaihdon osuus heidän Saas/maintenance segmentistään. Myös totutut ARR ja MRR tunnusluvut loistavat poissaolollaan. He eivät myöskään raportoi mitään heidän tuotesegmenteistään erikseen. Siksi niiden potentiaalin arviointi on vaikeaa pois lukien yksittäiset tiedotteet isommista kaupoista ja suusanalliset arviot osavuosikatsauksista eri tuotteiden menestyksestä.

Yhtiön on kuitenkin arvostettu suurella alennuksella sen verrokkeihin, mikä johtunee heikosta sijoittajaviestinnästä, IPO pettymyksestä ja alhaisesta free floatista, johdon omistaessa 68 % yhtiöstä. Kasvun jatkuessa ja kannattavuuden samalla asteittain parantuessa on tuotto-odotus mielestäni erittäin hyvä. On myös mahdollista, että he tulevaisuudessa parantavat sijoittajaviestintäänsä, mikä voisi näkyä positiivisesti yhtiön arvostuksessa.

 

Omistan kirjoituksessa käsitellyn yhtiön osakkeita.

 

Ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
13.1.2022 - 19:48 #80063

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Tuli eilen myytyä viimeisetkin Aallonit ja ostettua EVO:a lisää. Tämän lisäksi Aallon rahoilla ostin tänää Embraceria. Salkkuun on myös eksynyt aiemmin tänä vuonna tarkkailurivi (Akilta opittu kikka) Inissionia.

Aallon ei ole juuri liikkunut ja EVO ja Embracer ovat tulleet alaspäin. Näiden arvostukset treidaavat aivan liian lähekkäin Aallonia mielestäni ja näen Embracerin ja Evon kyydit parempina nykyarvostustasoilta.

0
0
18.1.2022 - 19:42 #80243

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Tuli tänään ostettua MSAB noin 7% painoon salkussa, kun yhtiö antoi positiviisen tulosvaroituksen. Liikevaihto kasvaa +62% ja tulos merkittävästi. Kyseessä on johtava rikosteknistä softaa tuottava yhtiö, jonka softan avulla voidaan murtaa älypuhelimet ja kerätä oikeudessa kelpaavaa todistusaineistoa. Yhtiön asiakkaita ovat siis viranomaiset. Yhtiön gross margin on huikea 93%, joten kasvu on todella arvokasta. Vaikka kurssi pomppasi tänää treidaa se silti vain noin 13 EV/EBIT kertoimeilla TOTEUTUNEELLA  tuloksella 2021. Teknologia on valmis ja skaalaa todella mukavasti kun myyntiä tulee. Yhtiö kurssi muutos on YTD tasolla lähellä nollaa, kun osake romahti muiden teknojen mukana, ennen posaria. Kasvun jatkuessa tänä vuonna tulee tuotto olemaan osakkeessa erittäin hyvä, kun tuloskasvu tulee kertoimella yhtiön erittäin skaalautuvasta liiketoimintamallista johtuen. Hirveää downside riskiä tässä ei myöskää kanna, kun EV/EBIT on alhainen vain 13. Mediaani teknofirman treidatessa yli 50 EV/EBIT toteutuneella tuloksella.

Varoituksena voi sanoa, että yhtiön kasvu on aiemmin ollut, melko aneemista, mutta josko se nyt lähtisi lentoon, kun on päästy kovaan vauhtiin.

"MSAB, a world leader in forensic technology for extracting and analyzing data in seized mobile devices"

https://www.msab.com/updates/msabs-net-sales-and-operating-result-in-th…

Ostot rahoitin ottamalla ensimmäistä kertaa hieman superluottoa käyttöön ja keventämällä hieman EVO ja SBOK positioita.

0
0
18.1.2022 - 21:11 #80252

ItiksenKiekko

+306
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
216

Onpas mielenkiintoinen firma.

Tiedätkö liikevaihdon maantieteellistä jakaumasta? Minulle tuli heti ensimmäisenä mieleen maailman eri maiden poikkeavat oikeusprosessit.

Meneekö esimerkiksi sääntö-suomessa tuollaisen softan käyttö läpi oikeuslaitoksilta, toisin sanoen, rajoittuuko TAM nykyiseen EMEA & LatAm markkinaan? Millaisia lukuja voisi odottaa 10v kuluttua, jne. 

Täytyykin alkaa tutkia, kun nyt on tavallaan käteispainoa reilusti (lunastamattomat A-laput).

Voiko oikeasti todellakin heinäkuun 65 SEK:sta romahdus johtua vain ilmojen pihinästä? Ettei vaan joku tietäisi jotain...?

0
0
19.1.2022 - 19:54 #80293

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

On erittäin mielenkiintoinen keissi valuaatio-wise ja ihan  business keissinä. En osaa arvioida miten tuote soveltuu suomen lainsäädännön kanssa todisteiden keräämiseen, mutta osarissa sanotaan näin: "For the past two years, MSAB has been a leading participant in a European initiative funded by the EU. The project is called "FORMOBILE” whose purpose is to ensure integrity and security through documented and standardized methods for reading mobile phones in Europe. The project will run until the middle of next year and will result in new standards and higher requirements for European police, which MSAB not only meets but also worked with and developed." EU:lle siis tekki kelpaa, joten mahdollisesti se voisi suomessakin kelvata.

Revikka jako löytyy myös osarista Jan-sep 2021 jakautui seuraavasti: Asia & CIS 12,3 %, EMEA & Latin America 53,6% ja North America 34,1 % 

Osake on tosiaa on laskenut paljon mainitsemastasi huipusta. Silloin tosin indeksit olivat myös lähellä huippujaan. Mielenkiintoisesti yhtiö näihin aikoihin myös tiedotti merkittävästä diilistä Japanista.  Voi olla, että taustalla on myös jokin iso yksittäinen myyjä, joka on halunnut eroon suht epälikvidistä lapusta, kun kasvu on ollut aiemmin aneemista.

https://newsroom.msab.com/about-us/our-company/newsroom/press-releases/…

TAM:sta en osaa sanoa juuri mitää muuta kuin, että mobiililaitteiden määrän kasvaessa tämäkin luultavasti kasvaa. Uskon myös, että viranomais diileillä on hyvä pito.

Edit: löysin nopeasti tälläisen vaikka ei suoraan tämä niche vaan koko sateenvarjo: August 2017 | Report Format: Electronic (PDF)

The global forensic technology market size is expected to reach USD 40.4 billion by 2025, according to a new report by Grand View Research, Inc. Innovations in forensic science lead to the development of advanced techniques for solving crimes and increasing the efficiency of DNA testing. Government initiatives for achieving progress in research in forensic science, which is critical for public safety, is widening the scope for forensic technology market growth. For instance, the National Institute of Justice (NIJ) entered into a partnership with the National Institute of Standards and Technology (NIST), and National Science Foundation (NSF) to develop new techniques. 

These organizations have also jointly initiated the Industry/University Cooperative Research Centers Program that aids in industry and academic collaborations for efficient R&D in forensic science. One of the major contributions by this program includes the development of practices for preservation and handling of DNA &other biological evidence. These agenda of this program is to enhance the interoperability of national as well as regional automated fingerprinting identification systems, limit investigator bias, and develop standards for efficient analysis in criminal cases.

https://www.grandviewresearch.com/press-release/global-forensic-technol…

 

 

Yleisesti yli 10% cagria löytyy googlettemalla ko. toimialalle.

 

0
0
20.1.2022 - 17:11 #80350

Mesut Özil

+68
Liittynyt:
29.12.2017
Viestejä:
41

Hirveää downside riskiä tässä ei myöskää kanna, kun EV/EBIT on alhainen vain 13. Mediaani teknofirman treidatessa yli 50 EV/EBIT toteutuneella tuloksella.

Minkälaista kasvuodotusta asetat tuleville vuosille LV ja Ebit osalta? +62% kasvuhan pohjautui suurilta osin viime vuoden huonoon vertailuneljännekseen sekä tämän vuoden edeltävältä neljännekseltä siirtyineisiin toimituksiin. Jos siis verrataan mediaani teknoon, niin onko myös kasvuodotukset mediaaniteknon tasolla? Äkkiseltään historiaan peilaten, bisneksestä enempää ymmärtämättä, en pystyisi valuoimaan yli 10% kasvua konservatiivisessa skenaariossa ja sillä tuo ev/ebit 13 näyttää suht neutraalilta. Toki jos on tietämystä, että kasvu tulee olemaan ihan muuta kuin historiassa niin teesini voi samantien lytätä. Tai onko bisnessmalli sellainen, että upside voi skaalautua oikeasti hyvin, kuten yllä mainostat? (vs. vaikka IT-palvelusektori, missä samanhintaista yli 10% kasvunäkymillä on tarjolla useita)

 

 

0
0
20.1.2022 - 19:57 #80353

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Mukava, että yhtiö herättää keskustelua ja ajatuksia. Olet oikeassa Q4 kasvun suhteen, että kyseessä on hyvin poikkeava kausi, joka selittyy osaltaan mainitsemillasi tekijöillä, kuitenkin yhtiö teki parhaan kvartaali liikevaihtonsa koskaan. Vertaan yhtiötä teknologia yhtiöihin, koska yhtiö on teknologia yhtiö ja myy softaa, missä lisämyynnin kustannus on todella pieni. Mielestäni 10% kasvu tuleville vuosille on ihan järkevä odotus. 2022 on todennäköisesti parempi, kun komponenttipula hellittää ja q1q2 vertailukaudet ovat semiheikot.

Tätä ei voi mielestäni verrata suoraan IT-palveluyhtiöön, koska liiketoiminta mallit, ovat hyvin erilaiset. IT-palvelu yhtiössä lisämyynti vaatii aina lisää käsipareja, eikä tämä oikein skaalaudu, joten kasvu ei ole yhtä arvokasta, kuin softa yhtiöllä, jossa lisämyynnin kustannukset ovat hyvin pienet. Tätä kuvaa hyvin MSAB 93% bruttomarginaali, missä suurin osuus suorista myynnin kuluista on hardware, mikä mahdollistaa softan käytön. 

Selitän numeroiden kautta, miten kasvu tulee erilailla näissä liiketoiminta malleissa. Oletetaan, että IT-palvelu yhtiö myy 100 rahaa lisää. Tähän tarvitaan uusia konsultteja toteuttamaan myyty projekti tms. Keskimäärin palkkakulut ovat IT yhtiöillä 50-60% liikevaihdosta pl. gofore, missä käytetään paljon alihankintaa ja bruttomarginaali on tätä kautta heillä alempi. Optimistisesti voi ajatella, että IT yhtiölle jää noin 20% ebit marginaali lisämyynnistä, kun backoffice henkilöstöä ei jouduta kasvattamaan lisärekryjen takia (pientä skaalaa siis tässä, kuitenki avg it yhtiö toimii 10-15% ebit marginaalilla). Tulos kasvaa siis 20 rahaa 100 rahan lisämyynnistä hyvässä skenaariossa. 

MSAB taas myy softaa mihin liittyy suorina kuluina hardware, yhtiön suorat lisämyynnin kulut ovat 7% ja arvioilta myyjät saavat myynnistä 10-20% provikkaa, mikä on mielestäni hyvin korkea provikkataso. (Partneri myynnissä oletan tämän olevan hieman korkeampi). Yhtiön myydessä softaa ei sen tarvitse palkata lisää henkilöstöä, koska softa on se mikä luo lisäarvon asiakkaalle ja jonka käytöstä asiakas maksaa. Näin ollen MSAB:lle jää 100 rahan kasvusta 73-83 rahaa, joten suhteellinen kannattavuus paranee hyvin iloisesti, jos lisämyyntiä pystytään tekemään. Näin ollen 10% kasvu MSAB:lla on merkittävästi arvokkaampaa kuin IT palveluyhtiöllä, joten samanlaiset kertoimet eivät ole perusteltuja. 

Optiona on tässä kasvun kiihtyminen niin kuin toimarikin sanoo tämä on scale up keissi. Tällöin upside olisi hyvin merkittävä. Näen tässä riskin epäsymmetrisenä. Lisäksi tämä on vähemmän syklinen liiketoiminta malli kuin it-konsultointi. 

Osavuosikatsauksessa liiketoiminnan skaalautuvuus potentiaali on hyvin yksinkertaisesti sanoitettu: "The margin shows the strength of our business model where we have a gross margin of approximately 93%. If we increase sales, it has a major positive effect on the company's profit."

0
0
20.1.2022 - 21:30 #80362

Mesut Özil

+68
Liittynyt:
29.12.2017
Viestejä:
41

Näinhän sen toivoisi menevän, 73-83 rahaa olisi hyvä nähdä käytännössä. Tämä ei kuitenkaan vielä näy track recordista ihan noin selkeänä; LV kasvanut snadisti, marginaali taas ei. Softa vaatii jatkuvaa kehitystä ja henkilöstöä ja gross profit sivuuttaa ne. Toki 73-83 on vähemmän kuin 93, mutta miten päädyt juuri tuohon haarukkaan? Jos tosiaan myynti skaalaa tulosta noin kauniisti niin kyseessä on erinomainen case. Itse suhtaudun vaan tosi skeptisesti ennen kuin oikeasti näkee myydyn lisäeuron tuoman hyvän viivan alle. Edit. Kvartaalien tulosten perusteella kyllä skaalautuu kauniisti, mutta silti kiinnostaa onko 73-83 takana jotain tarkempaa tietämystä.

0
0