Kolumnit

Kolumni: Kuinka tulla iloiseksi väärässä olemisestaan - Case KPY

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Tulin erittäin huonotuuliseksi 24.3.2015 lukemalla Osuuskunta KPY:n tilinpäätöstiedotteen. Olen tottunut lukemaan tiedotteita myös rivien välistä. Tällä kertaa pelkkä rivien suoraan lukeminen toi ihottumaa. Toinen lause ei pitänyt sisällään minulle uutta informaatiota, mutta silti ”KPY Sijoitus Oy sijoitti varojaan täyden valtakirjan varainhoitoon” ahdisti. Täyden valtakirjan varainhoito nimittäin tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että maksetaan pukumiehille tikan heittämisestä omasta puolestaan.

Kolmas lause ”Konsernin tilikauden tappio oli 1,7 miljoonaa euroa” taas oli uutta tietoa, ja se sattui. Tätä ei selitetty millään tavalla. Minä ja muutkin Kehä ykkösen sisäpuolelta Kuopion torille sijoittaneet arvelivat, että nyt on uusi liiketoiminta-alue Terveys ja Hoiva tuonut kuraa uikkariin niin paljon, että sitä ei nähdä tarpeelliseksi perustella.

Onneksi kyseessä ei ole pörssin päälistalla noteerattu likvidi osake, koska ostolaita olisi ottanut iskua vastaan välittömästi. Käsien päällä istumista helpotti myös se, että tiesin osuustodistuksen alihinnoitelluksi. 15.4. tuli puolivuosittainen arvoanalyysi, joka kertoi osuuden ”arvoksi” 39 euroa, kun markkinahinta oli 23 euroa.

Arvoanalyysi ei helpottanut tuskaa, koska siinä oli arvostettu Vetrea Terveys Oy (=uusi toimiala) hankintahintaan. Minä epäluuloisena sijoittajana arvioin siihen sijoitetut 20 miljoonaa menetetyiksi ja arvelin sen vielä muodostuvan konsernille loputtomaksi rahareiäksi. Tosin 20 miljoonaa on vain 3,6 euroa per osuus, mutta silti kehitys ahdisti.

Tapasin sijoittajatilaisuudessa KPY:n hallituksen puheenjohtajan Ossi Saksmanin ja toimitusjohtaja Lauri Kermanin viime torstaina. Olin aiemmin pitänyt heitä järjen miehinä. He olivat havaintojeni mukaan, toisin kuin monet muut maakunnallisten puhelinyhtiöiden vetäjät, välittäneet oman hyvänsä lisäksi  toistaiseksi myös omistajista.

Tilaisuudessa tuli ilmi, että olin ymmärtänyt tilinpäätöstiedotteen täysin väärin. KPY-konserni tekee tilinpäätöksensä FASsilla, joka tarkoittaa, sitä, että aineettomat liikearvot on poistettava. Isoin tytär Enfo Oyj taas pitää IFRS-kirjanpitoa, joka tarkoittaa, että vuosittain arvotaan liikearvon arvoa, ja mitään ei poisteta, ellei sille tunnu olevan tarvetta.

Konsernitulos antoi siis minulle väärän kuvan konsernin kannattavuudesta. Kaikki tyttäret (myös Vetrea!) ovat voitolla ja kammoamani valtakirjasalkutkin oli jo irtisanottu (savolaiset irtautuivat näistäkin voitolla tänä keväänä). Itse asiassa olin jo vähän rauhoittunut 2.4., kun KPY laittoi DNA-rahoistaan 50 miljoonaa Technopoliksen hyviksi tietämiini käsiin.

Tällä hetkellä valtavirtasijoittajat arvostavat yhden toimialan fokusoituneita läpinäkyviä yhtiöitä. Minä en näe mitään ongelmaa monessa läpinäkyvässä toimialassa. Jos yksi sukeltaa, ei vielä olla menossa nurin.

Vähemmän perehtyneille puran, että KPY on osuuskunta, jolla on noin 55.000 kuopiolaisesta puhelimesta muodostuneet nykyiset 5.548.102 osuutta. Rahat ovat kiinni Enfossa (75M€, it), Voimatelissa (22M€, sähköpalveluita), Vetreassa (20M€, hoivaa) ja savolaisissa kiinteistöissä (59M€, tuotto >8%). Lisäksi on vielä vähän rahaa, jota ei ainakaan Saksmanin ja Kermanin KPY:ssä käytetä Puijon tornin korottamiseen.

Näillä arvoilla tosiaan päädytään laskennalliseen 39 euroon per osuus ja hinta on 23 euron paikkeilla. Tuotto-orientoituneille mainittakoon, että keväällä tulee 1,7 euroa tasaisesti noussutta osuuspääoman korkoa. 7,3 prosenttia nollakoron olosuhteissa ei ole täysin toivoton tuotto.

Merkittävämmäksi riskiksi osuuskunnassa näen edelleen miehityksen vaihtumisen. Ossi on uhkaillut eläköityvänsä jossain vaiheessa ja Laurin voi joku päivä joku ostaa pois kuleksimasta Kuopion torilta.

Osuuskunnassa ylintä valtaa käyttää edustajisto, jolla toistaiseksi on ollut täysipäinen puheenjohtaja Pekka Kantanen, mutta tämäkin tilanne voi muuttua.
Minä tarkastelen sijoituksiani aina siltä pohjalta, että ostaisinko, jos ei jo olisi. Jos vastaus on ei, painan tavallisesti ainakin likvidit laput välittömästi menemään. Sijoittajatilaisuuden jälkeen totesin KPY:stä, että kyllä ostaisin. Jos satun saamaan jotain irtorahaa, saatan vielä vaikka lämmetä lisäämään positiotani.

Olen siis leppoisasti KPY:n suhteen taas strong holdissa (=en näillä hinnoilla harkitsekaan myyväni). Olipas kiva kuulla olleensa iloisesti väärässä. Varsinkin kun ei tullut tehtyä mitään hätiköityjä ratkaisuja.

Tilinpäätöstiedotteellaan KPY sai luultavasti pari kättä ostonapilta pois ja joku ehkä painoi myyntinappiakin. Epäluuloisille sijoittajille kannattaa muuten kertoa huonotkin uutiset avoimesti. Tällä kertaa niitä ei edes ollut, vaikka karjalaispoika tunnetusti kierojen savolaisten arveli sellaisia piilottelevan.

Jos tätä aikoo ostaa, ei luultavasti tarvitse hätäillä. Osuuksille on olemassa luonnollinen tarjonta. Vastoin omia uskomuksiaan joka vuosi kuolee myös kuopiolaisia, ja kuolinpesät tyypillisesti laitetaan lihoiksi kovin paljon hinnoista välittämättä.

Keskustele kolumnista tai Osuuskunta KPY:stä foorumilla