Olet täällä

Omaisuuden turmelua

24.1.2021, 17:33
#1
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

Täällä olevien loistavien päivyreiden innoittamana voisi itsekin alkaa kirjaamaan ylös sijoittamiseen liittyviä pohdintoja. Epäilen päivitystahdin olevan aika verkkainen ennen kuin kirjoittaminen hyytyy kokonaan. Kelat tulevat toimimaan lähinnä varoittavina esimerkkeinä pöljyyksiin taipuvaisille. 

Taustaa

Olen aina ollut laiska ja aikaansaamaton sijoittaja. Ensimmäiset osakekokeilut tein teknokuplan aikaan. Siinä näppini polttaen makuutin pitkään välillä isojakin summia pankkitilillä. Seuraava moka oli antaa rahat varainhoitoon. Hoidettua tuli lähinnä pankin palkkiot. Viimeinen niitti tuli finanssikriisin aikaan. Siihen saakka salkun koostumus oli ollut 25% osakkeissa ja 75% korkopapereissa. Välitin toiveeni lisätä osakepainoa, mutta virallisen selityksen mukaan pyyntö ei mennyt perille henkilövaihdosten takia. 

Irtisanottuani varainhoidon siirsin kaiken etf:iin ja Sampoon. Tämä ei ollut kaikkein huonoin päätökseni. Tosin euroalueen indeksien tuotto ei ollut kovin hääviä, mutta plussaa tuli kuitenkin. Sampo sen sijaan osoittautui jänteväksi hepaksi, joka runnasi muutaman vuoden sangen mallikkaasti. Toki olisi pitänyt myydä pois paljon aiemmin, kun tuloskasvu näytti tulleen tiensä päähän. Nasdaq-100:sta kuoriutui sitten melkoinen steroideja popsinut superhumma, joka laukkasi vuosi vuodelta yhä korkeammalle. Tätä on salkussa vieläkin ja vuosikymmenessä tuottoa on kertynyt yli 700%.

Viitisen vuotta sitten aloin innostumaan osakepoiminnasta. Ahmin Seeking Alphaa ja lukuisia sijoitusblogeja. Pomminvarmoja vinkkejä oli verkko pullollaan ja oli hirveä kiire ehtiä mukaan. Miksipä tuhlaisi aikaa itse tutustumalla sijoituskohteisiin, jos huiman track-recordin omaava netin nimimerkki toteaa sen loistavaksi mahdollisuudeksi. Lopputulos ei ollut kaunista katsottavaa. Yksi teki konkurssin, toinen ostettiin pois 98% dilutaatiolla ja useammassa kurssi laski kymmeniä prosentteja. Toki joukossa oli menestyjiäkin, mutta oppirahoina maksoin lähes 50% sijoitetusta pääomasta.

Viime vuosi

Kantapään kautta on kuitenkin ehkä jotain opittukin. Olen karsinut rankalla kädellä sijoituskohteiden määrää. Tämä on mahdollistanut paremman perehtymisen kohdeyhtiöihin. Koronavuoteen lähdettäessä salkun suurimmat positiot olivat Nasse-100, Aspire, Nordea ja Kamux. Aspirea aloin tankkaamaan lisää jo ennen pandemiaa kurssin lasketellessa mielestäni liikaa. 

Paniikin alkaessa myin kaikki Kamuxit ja puolet Nassesta kerätäkseni sotakassaa. Operaatio oli toki pahasti myöhässä. Syöksyn aikana veivasin pari kertaa akimaisesti Nordeaa ja ennen kaikkea lisäilin Aspirea. Yhtiö oli mielestäni ostamisen arvoinen jo ennen maaliskuun vapaapudotusta. Bisnes vaikutti kestävän hyvin epidemiaa ja kurssi tuli vain jatkuvasti alas. Jopa itseni kaltainen tunari osasi nähdä tässä oston paikan. 

Myöhemmin kesällä ostelin Cityconia. Defensiivinen lappu, jonka arvo heijasteli lähinnä ikuista koronaa. Palautin myös Kamuxit, kun Interan lockupin päättyminen tarjosi edullisen paikan sisääntulolle. Todella laadukkaasti hoidettu yhtiö, joka alkoi osoittamaan merkkejä kansainvälisen kasvun onnistumisesta. Olin jo aiemmin keväällä ottanut pienen tarkkailurivin Golar LNG:tä. Lisäsin reilusti osakkeen syöksyessä lähes 60% osakkuusyhtiö Hygon toimarin korruptiosyytösten myötä. Pelkästään Hygon osuus olisi arvostettu peruuntuneessa IPO:ssa yli sen hetkisen valuaation. Tähän päälle kruununjalokivi FLNG-bisnes, joten pidin kurssia pahasti vääristyneenä. 

Lopputuloksena oli kuoppaisen sijoittajaurani ylivoimaisesti paras vuosi salkun loikatessa lähes 60%. Samalla tiedostan kyseessä olleen suunnattoman onnenkantamoisen. En ole yhtäkkiä muuttunut osaavaksi osakepoimijaksi, vaan seuraava järkyttävä virhe odottaa jo nurkan takana. 

Huimasta tuotosta huolimatta, viime vuoteen mahtui myös paljon mokailuja. Salkun kevennys kriisin alkaessa tapahtui aivan liian hitaasti. Epätoivoisesti odotin seuraavaa pikkupomppua ylöspäin, jotta saisi hieman paremman hinnan myynneistä. No, lopputuloksena tuli myytyä vieläkin halvemmalla. Sama lussutus kostautui myös toiseen suuntaan. Aspiren tiedotettua koronan olemattomasta vaikutuksesta bisnekseen, ymmärsin heti kyseessä olevan ostopaikan. Kurssi kuitenkin ampaisi 20% ylöspäin, joten jäin ahneena odottamaan pientä niiausta ja parempaa tilaisuutta. Helppo arvata miten hyvin tämä onnistui.

Ehkä jotain tehtiin oikeinkin. Aspire oli jo salkun suurin positio Q1-rapsaan tultaessa. Mielestäni tulos oli aivan ok ja varsin hyvä suhteessa arvostukseen. Kurssi kuitenkin kyykkäsi, joten kahmin kunnolla lisää nostaen yhtiön järkyttävään ylipainoon. Samoin osasin hieman keventää BETZ-kiiman aikana ja ostaa samat laput takaisin huomattavasti halvemmalla. Myös jenkkivaaleja edeltävästä dipistä onnistuin tekemään Aspirella nätin 20% treidin. 

Tämä vuosi

Kuluvaan vuoteen lähdettäessä salkussa on suuruusjärjestyksessä Aspire, Golar, Nasse-100, Kamux, Nordea, Citycon ja Evolution Gaming. Lisäksi on pikkuhiluja vanhoja syntejä, joista on tarkoitus päästä eroon ja kirjata myyntitappioita tälle vuodelle. Nykyiset arvostustasot alkavat hirvittää, joten vuoden teemana on puolustuspelaaminen. Varovaisuus ei itsellä välttämättä näy suuremmassa käteispainossa, vaan paremmin takaiskuja sietävissä arvostuskertoimissa. 

Tässä mielessä Aspire vaikuttaa edelleen hyvältä kaakilta. Koronan pitkittyminen ja mahdolliset virusmuunnosten aiheuttamat takaiskut ovat lähinnä ajureita bisnekselle. Lisäksi p/e 11-13 tämän vuoden ennusteella kestää pari huonompaakin uutista. Lappua on kuitenkin puolet salkusta, joten ylipainoa on pakko pienentää sopivassa kohtaa riskienhallinnan vuoksi.

Tällä hetkellä mielessä ei ole mitään kovin selkeää ostokohdetta. Lisäksi useimpien lappujen hinnat hirvittävät. Todennäköisesti en tee mitään liikkuja ennen Q4-julkistuksia ja arvioin niiden jälkeen tilanteen uusiksi.

9
+1
0
-1
9
0
31.1.2021, 12:06
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

Tammikuu kului heppojen juoksua ihastellessa enkä tehnyt ainuttakaan kauppaa. Työkiireet estivät kovin aktiivisen osallistumisen, joten esim WallStreetBets-huumasta pääsin nauttimaan ainoastaan katsomosta käsin. Kolme ensimmäistä viikkoa konien jalka nousikin kepeästi. Parhaillaan salkku kävi jo 13 pinnaa plussalla. Kuun loppua kohti kaviot alkoivat kuitenkin kolahtelemaan esteisiin yhä useammin. Kaiken kruunasi perjantain loppuhuutari, jossa Aspire otti vielä kunnon syöksyn. 

Savun hälvettyä omistusten arvo oli karttunut 4.9% vuodenvaihteesta. Pitää oikeasti olla tarkkana, ettei vauhtisokeus pääse iskemään. Realistisesti ajateltuna lähes viisi prosenttia olisi aivan tyydyttävä vuosituotoksikin. Vielä perjantaina päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin suuri harmitus alkuvuoden uppien puolittumisesta. Itseään saa jatkuvasti muistuttaa, että tässä ollaan täysin tuurilla seilaava noviisi eikä kannata haaveillakaan kyllösten tai mäkisten tuotoista. 

Tammikuussa parhaiten tuottivat salkun suurimmat positiot. Aspire on edelleen 8% ylhäällä ja Golar on noussut 12%. Molemmat tosin kävivät selvästi korkeammallakin. Lopuista lapuista Evolution Gaming on pari pinnaa miinuksella ja kaikki muut niukasti plussalla. Eli ainakin toistaiseksi painotukset ovat osuneet oikeaan.

Golarin alamäkeä olen ihmetellyt. Yhtiö saa Hygosta kauppasummana lähes nykyisen markkina-arvonsa verran käteistä ja New Fortress Energyn osakkeita. Jäljelle jää korkeintaan keskinkertainen tankkerilaivue ja loistavat näkymät omaava FLNG-bisnes. Käytännössä FLNG:n saa ilmaiseksi, vaikka jokaisen projektin arvo on 5-10$ / osake. Projekteista yksi on jo tuotannossa, toinen valmistumassa ja neuvotteluputkessa on yhdeksän uutta hanketta. Jos olisi enemmän likvidejä, kasvattaisin positiotani.

Todennäköisesti myös helmikuun alkupuoli menee markkinaa tarkkaillen. Aspiren tulos julkaistaan 18.2 enkä kovan Q4 odotuksissa ole keventämässä etukäteen. Toiveissa on veret seisauttava rapsa, jonka jälkeen pääsisi hieman keventelemään ylisuurta positiota. Golarin tulos tulee ulos kuukauden viimeinen päivä ja myös tämä suhteen jatkan todennäköisesti tarkkailulinjalla. Ihannemaailmassa pääsisin trimmaamaan Aspirea Jytky II:n jälkeen ja näitä rahoja voisin investoida Golariin.

4
+1
0
-1
4
0
7.2.2021, 10:48
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

Edelliset ennustukset eivät pitäneet viikkoakaan. Jenkkidiilin julkistuksen jälkeen Aspire kipusi yli 10% puoleentoista päivään, joten lopulta päädyin höyläämään reilut pari pinnaa. Tarkoitus oli keventää tuplat, mutta jälkimmäinen pilkki jäi kymmenen senttiä liian korkealle. Lappu ei ole kallis tälläkään hinnalla. Odotan yhtiön tekevän epsiä 36 senttiä, joten p/e olisi tällä ennusteella 14:n haminoissa. Toisaalta enää ei puhuta aivan läppähalvasta. Näin ollen haluan hieman pienentää yhtiökohtaista riskiä. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka Mossad olisi saanut vainun jostain uudesta rötöksestä.

Myös Golar singahti viikossa yli kymmenen pinnaa ilman uutisia. Nähtävästi hitaimmatkin analyytikot ovat saaneet ulos exceleistään yhtiön poikkeuksellisen edullisuuden. Samoin Nordea teki hyvän tuloksen. Valitettavasti kurssireaktio oli huomattavasti odotuksiani laimeampi. Tuosta en osaa kuitenkaan mököttää, sillä kokonaisuutena salkun ytd-performanssi lähentelee 18 pinnaa. Romahdusta odotellessa.

 

2
+1
0
-1
2
0
8.2.2021, 18:54
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

Ei tullut vielä romahdusta, vaan hurja nousupäivä. Jatkoin Aspiren keventelyä, vaikka välillä teki tiukkaa pysyä nousevien laitojen perässä. Nyt on höylätty 15 pinnaa, mutta euromääräisesti omistus on kasvanut. Raketoinnin myötä osakkeen räikein aliarvostus on mielestäni purkautunut. Jatkan varmasti trimmaamista, mikäli rahastoilla riittää ostohaluja. Toisaalta - jos en ennestään omistaisi, voisin ostaa näillä tasoilla hyvän kokoisen aloitusposition ja odottaa osaria. 

 

 

0
+1
0
-1
0
0
10.2.2021, 19:32
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

EVO julkaisi tänään aivan hurjan Q4-rapsan. Ylimmälle riville 68% plussaa YoY, kerteristä putsattu ebitda kasvoi 107% ja eps 62%. Omassa salkussa tämä on harmittavan pienenä rivinä, sillä liiketoiminnan laadukkuudessa EVO on täysin omassa sarjassa esimerkiksi Aspireen verrattuna. Todennäköisesti tulen siirtämään sopivassa kohdassa osan Aspiressa kiinni olevista varoista EVO:on. Aspiren pahimman alennuksen purkauduttua näen EVO:n parempana pitkän aikavälin sijoituksena.

6
+1
0
-1
6
0
14.2.2021, 10:56
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

WTF, mitä helvettiä on meneillään? Kuvittelin jo edellisen viikon olleen täysin poikkeuksellisen ja ainutkertaisen, mutta nähtävästi erehdyin pahasti. Tiistain hengähdystaukoa lukuunottamatta Aspire-raketti jatkoi kiipeämistään yhä korkeammalle ja korkeammalle. On aika surrealistinen fiilis, kun euromääräisesti uran parasta viikkoa seuraa vielä pari pykälää kovemmat viisi päivää. Mittakaava menee oikeaan perspektiiviin, kun toteaa kuluneen kahden viikon tuoton käytännössä vertautuvan parin vuoden takaiseen salkun kokoon. YTD nousut jo +33%, mikä on täysin absurdia. 

Nyt on edessä pieni dilemma. Vaikka olen keventänyt Aspire-positiotani jo neljänneksen, kurssinousun myötä sen osuus on edelleen 45% koko salkusta. Jos arvioi tänä vuonna tulosta syntyvän 36-40 senttiä osaketta kohden, p/e asettuisi 16-18 välille. Se ei missään nimessä ole kallis hinta hyvää kasvua tekevästä kannattavasta yhtiöstä nollakorkomaailmassa. Toisaalta arvostus ei ole enää tasoa läppä ja kurssiin on jo leivottu sisään hieman odotuksiakin. Pelkästään lukujen pohjalta mikään ei perustele lähellekään näin suurta allokaatiota. 

Toisaalta momentum on suuri, joten on melkoinen houkutus katsoa mihin saakka tämä jaksaa nousta. Tein ensimmäiset kevennykset jo 50.xx ja jälkiviisaana ne olivat todella kalliita myyntejä. Taidetaan olla klassisessa pelko vs ahneus tilanteessa. Silti iso kuva on kristallin kirkas. Tulen joka tapauksessa hajauttamaan vähintään puolet Aspire-omistuksesta muihin yhtiöihin. Ainoa epäselvä seikka on operaation aikataulu. Mielenkiintoinen viikko tulossa huipentuen torstaihin.

4
+1
0
-1
4
0
19.2.2021, 00:21
+649
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
342

Eipä juuri pahemmin olisi voinut ryssiä. Viikonlopun blogikirjoitusta raapustaessa ajatukset jäsentyivät kummasti ja tein mielestäni hyvän suunnitelman. Tarkoitus oli dumpata 50-60% Aspiren lapuista ennen osaria ja pienentää yhtiökohtaista riskiä merkittävästi. No, toteutus ei mennyt aivan putkeen.

Maanantaina osake avasi vahvasti ja ajattelin ottavani hyvän valuen myynneistäni. Suunta tietenkin kääntyi nopeasti ja myynti ei ollut enää mahdollista, koska aamulla olisi saanut enemmän. Tiistaina pulkkamäki jatkui, joten myynnin kynnys nousi vielä korkeammaksi. Keskiviikkona trendi viimein kääntyi, joten jäin ahneena odottamaan momentumin vievän iltaa kohden yhä korkeammalle. Odotin vielä kellon kumahtaessakin.

Osariin lähdettäessä tarkoitus oli keventää rutkasti heti aamusta likviditeetin ollessa parhaimmillaan. No, rapsa oli aivan hyvä ja aamuhuutarin käynnistyttyä lappu avasi nättiin viiden pinnan nousuun. Hintatietoisena treidaajana asetin ensimmäisen erän myyntiin hieman huutarin yläpuolelle 69.xx. Huutarin jälkeiset muutama minuutti olivatkin päivän ainoa hetki, kun kurssi alkoi 68:lla. Webcastin aikana olisi ollut vielä mahdollista myydä 66.xx hyvällä voluumilla, mutta huomio oli kiinnittynyt Tsachin hehkutukseen. Tämän jälkeen alkoikin loppupäivän syöksy olemattomilla ostolaidoilla ja myyntihalut loppuivat. Eli lopputuloksena Aspire muodostaa edelleen lähes puolet salkustani.

Tarkkaavainen lukija saattaa havaita tutun kaavan toistuvan toiminnassani. Joku näppärämpi olisi voinut jo oppia, että parhaan hinnan metsästys voi tulla melko kalliiksi. Muistaakseni Aki käyttää tästä termiä lussuttaminen. Nyt ainakin termi on tuttu. Samoin korkeammalla käyneen hinnan asettama psykologinen lukko voi tehdä myymisestä turhan haastavaa. Pitäisi opetellä pohtimaan etukäteen tiukat hintarajat ostoille ja myynneille. Tämän jälkeen pitäisi vielä noudattaa näitä rajoja.

Yhden pienen siivun onnistuin kuitenkin myymään. Se vaihtui tarkkailuerään Smart Eyeä. 

 

2
+1
0
-1
2
0