Olet täällä

Omaisuuden turmelua

24.1.2021, 17:33
#1
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Täällä olevien loistavien päivyreiden innoittamana voisi itsekin alkaa kirjaamaan ylös sijoittamiseen liittyviä pohdintoja. Epäilen päivitystahdin olevan aika verkkainen ennen kuin kirjoittaminen hyytyy kokonaan. Kelat tulevat toimimaan lähinnä varoittavina esimerkkeinä pöljyyksiin taipuvaisille. 

Taustaa

Olen aina ollut laiska ja aikaansaamaton sijoittaja. Ensimmäiset osakekokeilut tein teknokuplan aikaan. Siinä näppini polttaen makuutin pitkään välillä isojakin summia pankkitilillä. Seuraava moka oli antaa rahat varainhoitoon. Hoidettua tuli lähinnä pankin palkkiot. Viimeinen niitti tuli finanssikriisin aikaan. Siihen saakka salkun koostumus oli ollut 25% osakkeissa ja 75% korkopapereissa. Välitin toiveeni lisätä osakepainoa, mutta virallisen selityksen mukaan pyyntö ei mennyt perille henkilövaihdosten takia. 

Irtisanottuani varainhoidon siirsin kaiken etf:iin ja Sampoon. Tämä ei ollut kaikkein huonoin päätökseni. Tosin euroalueen indeksien tuotto ei ollut kovin hääviä, mutta plussaa tuli kuitenkin. Sampo sen sijaan osoittautui jänteväksi hepaksi, joka runnasi muutaman vuoden sangen mallikkaasti. Toki olisi pitänyt myydä pois paljon aiemmin, kun tuloskasvu näytti tulleen tiensä päähän. Nasdaq-100:sta kuoriutui sitten melkoinen steroideja popsinut superhumma, joka laukkasi vuosi vuodelta yhä korkeammalle. Tätä on salkussa vieläkin ja vuosikymmenessä tuottoa on kertynyt yli 700%.

Viitisen vuotta sitten aloin innostumaan osakepoiminnasta. Ahmin Seeking Alphaa ja lukuisia sijoitusblogeja. Pomminvarmoja vinkkejä oli verkko pullollaan ja oli hirveä kiire ehtiä mukaan. Miksipä tuhlaisi aikaa itse tutustumalla sijoituskohteisiin, jos huiman track-recordin omaava netin nimimerkki toteaa sen loistavaksi mahdollisuudeksi. Lopputulos ei ollut kaunista katsottavaa. Yksi teki konkurssin, toinen ostettiin pois 98% dilutaatiolla ja useammassa kurssi laski kymmeniä prosentteja. Toki joukossa oli menestyjiäkin, mutta oppirahoina maksoin lähes 50% sijoitetusta pääomasta.

Viime vuosi

Kantapään kautta on kuitenkin ehkä jotain opittukin. Olen karsinut rankalla kädellä sijoituskohteiden määrää. Tämä on mahdollistanut paremman perehtymisen kohdeyhtiöihin. Koronavuoteen lähdettäessä salkun suurimmat positiot olivat Nasse-100, Aspire, Nordea ja Kamux. Aspirea aloin tankkaamaan lisää jo ennen pandemiaa kurssin lasketellessa mielestäni liikaa. 

Paniikin alkaessa myin kaikki Kamuxit ja puolet Nassesta kerätäkseni sotakassaa. Operaatio oli toki pahasti myöhässä. Syöksyn aikana veivasin pari kertaa akimaisesti Nordeaa ja ennen kaikkea lisäilin Aspirea. Yhtiö oli mielestäni ostamisen arvoinen jo ennen maaliskuun vapaapudotusta. Bisnes vaikutti kestävän hyvin epidemiaa ja kurssi tuli vain jatkuvasti alas. Jopa itseni kaltainen tunari osasi nähdä tässä oston paikan. 

Myöhemmin kesällä ostelin Cityconia. Defensiivinen lappu, jonka arvo heijasteli lähinnä ikuista koronaa. Palautin myös Kamuxit, kun Interan lockupin päättyminen tarjosi edullisen paikan sisääntulolle. Todella laadukkaasti hoidettu yhtiö, joka alkoi osoittamaan merkkejä kansainvälisen kasvun onnistumisesta. Olin jo aiemmin keväällä ottanut pienen tarkkailurivin Golar LNG:tä. Lisäsin reilusti osakkeen syöksyessä lähes 60% osakkuusyhtiö Hygon toimarin korruptiosyytösten myötä. Pelkästään Hygon osuus olisi arvostettu peruuntuneessa IPO:ssa yli sen hetkisen valuaation. Tähän päälle kruununjalokivi FLNG-bisnes, joten pidin kurssia pahasti vääristyneenä. 

Lopputuloksena oli kuoppaisen sijoittajaurani ylivoimaisesti paras vuosi salkun loikatessa lähes 60%. Samalla tiedostan kyseessä olleen suunnattoman onnenkantamoisen. En ole yhtäkkiä muuttunut osaavaksi osakepoimijaksi, vaan seuraava järkyttävä virhe odottaa jo nurkan takana. 

Huimasta tuotosta huolimatta, viime vuoteen mahtui myös paljon mokailuja. Salkun kevennys kriisin alkaessa tapahtui aivan liian hitaasti. Epätoivoisesti odotin seuraavaa pikkupomppua ylöspäin, jotta saisi hieman paremman hinnan myynneistä. No, lopputuloksena tuli myytyä vieläkin halvemmalla. Sama lussutus kostautui myös toiseen suuntaan. Aspiren tiedotettua koronan olemattomasta vaikutuksesta bisnekseen, ymmärsin heti kyseessä olevan ostopaikan. Kurssi kuitenkin ampaisi 20% ylöspäin, joten jäin ahneena odottamaan pientä niiausta ja parempaa tilaisuutta. Helppo arvata miten hyvin tämä onnistui.

Ehkä jotain tehtiin oikeinkin. Aspire oli jo salkun suurin positio Q1-rapsaan tultaessa. Mielestäni tulos oli aivan ok ja varsin hyvä suhteessa arvostukseen. Kurssi kuitenkin kyykkäsi, joten kahmin kunnolla lisää nostaen yhtiön järkyttävään ylipainoon. Samoin osasin hieman keventää BETZ-kiiman aikana ja ostaa samat laput takaisin huomattavasti halvemmalla. Myös jenkkivaaleja edeltävästä dipistä onnistuin tekemään Aspirella nätin 20% treidin. 

Tämä vuosi

Kuluvaan vuoteen lähdettäessä salkussa on suuruusjärjestyksessä Aspire, Golar, Nasse-100, Kamux, Nordea, Citycon ja Evolution Gaming. Lisäksi on pikkuhiluja vanhoja syntejä, joista on tarkoitus päästä eroon ja kirjata myyntitappioita tälle vuodelle. Nykyiset arvostustasot alkavat hirvittää, joten vuoden teemana on puolustuspelaaminen. Varovaisuus ei itsellä välttämättä näy suuremmassa käteispainossa, vaan paremmin takaiskuja sietävissä arvostuskertoimissa. 

Tässä mielessä Aspire vaikuttaa edelleen hyvältä kaakilta. Koronan pitkittyminen ja mahdolliset virusmuunnosten aiheuttamat takaiskut ovat lähinnä ajureita bisnekselle. Lisäksi p/e 11-13 tämän vuoden ennusteella kestää pari huonompaakin uutista. Lappua on kuitenkin puolet salkusta, joten ylipainoa on pakko pienentää sopivassa kohtaa riskienhallinnan vuoksi.

Tällä hetkellä mielessä ei ole mitään kovin selkeää ostokohdetta. Lisäksi useimpien lappujen hinnat hirvittävät. Todennäköisesti en tee mitään liikkuja ennen Q4-julkistuksia ja arvioin niiden jälkeen tilanteen uusiksi.

9
+1
0
-1
9
0
31.1.2021, 12:06
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Tammikuu kului heppojen juoksua ihastellessa enkä tehnyt ainuttakaan kauppaa. Työkiireet estivät kovin aktiivisen osallistumisen, joten esim WallStreetBets-huumasta pääsin nauttimaan ainoastaan katsomosta käsin. Kolme ensimmäistä viikkoa konien jalka nousikin kepeästi. Parhaillaan salkku kävi jo 13 pinnaa plussalla. Kuun loppua kohti kaviot alkoivat kuitenkin kolahtelemaan esteisiin yhä useammin. Kaiken kruunasi perjantain loppuhuutari, jossa Aspire otti vielä kunnon syöksyn. 

Savun hälvettyä omistusten arvo oli karttunut 4.9% vuodenvaihteesta. Pitää oikeasti olla tarkkana, ettei vauhtisokeus pääse iskemään. Realistisesti ajateltuna lähes viisi prosenttia olisi aivan tyydyttävä vuosituotoksikin. Vielä perjantaina päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin suuri harmitus alkuvuoden uppien puolittumisesta. Itseään saa jatkuvasti muistuttaa, että tässä ollaan täysin tuurilla seilaava noviisi eikä kannata haaveillakaan kyllösten tai mäkisten tuotoista. 

Tammikuussa parhaiten tuottivat salkun suurimmat positiot. Aspire on edelleen 8% ylhäällä ja Golar on noussut 12%. Molemmat tosin kävivät selvästi korkeammallakin. Lopuista lapuista Evolution Gaming on pari pinnaa miinuksella ja kaikki muut niukasti plussalla. Eli ainakin toistaiseksi painotukset ovat osuneet oikeaan.

Golarin alamäkeä olen ihmetellyt. Yhtiö saa Hygosta kauppasummana lähes nykyisen markkina-arvonsa verran käteistä ja New Fortress Energyn osakkeita. Jäljelle jää korkeintaan keskinkertainen tankkerilaivue ja loistavat näkymät omaava FLNG-bisnes. Käytännössä FLNG:n saa ilmaiseksi, vaikka jokaisen projektin arvo on 5-10$ / osake. Projekteista yksi on jo tuotannossa, toinen valmistumassa ja neuvotteluputkessa on yhdeksän uutta hanketta. Jos olisi enemmän likvidejä, kasvattaisin positiotani.

Todennäköisesti myös helmikuun alkupuoli menee markkinaa tarkkaillen. Aspiren tulos julkaistaan 18.2 enkä kovan Q4 odotuksissa ole keventämässä etukäteen. Toiveissa on veret seisauttava rapsa, jonka jälkeen pääsisi hieman keventelemään ylisuurta positiota. Golarin tulos tulee ulos kuukauden viimeinen päivä ja myös tämä suhteen jatkan todennäköisesti tarkkailulinjalla. Ihannemaailmassa pääsisin trimmaamaan Aspirea Jytky II:n jälkeen ja näitä rahoja voisin investoida Golariin.

4
+1
0
-1
4
0
7.2.2021, 10:48
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Edelliset ennustukset eivät pitäneet viikkoakaan. Jenkkidiilin julkistuksen jälkeen Aspire kipusi yli 10% puoleentoista päivään, joten lopulta päädyin höyläämään reilut pari pinnaa. Tarkoitus oli keventää tuplat, mutta jälkimmäinen pilkki jäi kymmenen senttiä liian korkealle. Lappu ei ole kallis tälläkään hinnalla. Odotan yhtiön tekevän epsiä 36 senttiä, joten p/e olisi tällä ennusteella 14:n haminoissa. Toisaalta enää ei puhuta aivan läppähalvasta. Näin ollen haluan hieman pienentää yhtiökohtaista riskiä. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka Mossad olisi saanut vainun jostain uudesta rötöksestä.

Myös Golar singahti viikossa yli kymmenen pinnaa ilman uutisia. Nähtävästi hitaimmatkin analyytikot ovat saaneet ulos exceleistään yhtiön poikkeuksellisen edullisuuden. Samoin Nordea teki hyvän tuloksen. Valitettavasti kurssireaktio oli huomattavasti odotuksiani laimeampi. Tuosta en osaa kuitenkaan mököttää, sillä kokonaisuutena salkun ytd-performanssi lähentelee 18 pinnaa. Romahdusta odotellessa.

 

2
+1
0
-1
2
0
8.2.2021, 18:54
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Ei tullut vielä romahdusta, vaan hurja nousupäivä. Jatkoin Aspiren keventelyä, vaikka välillä teki tiukkaa pysyä nousevien laitojen perässä. Nyt on höylätty 15 pinnaa, mutta euromääräisesti omistus on kasvanut. Raketoinnin myötä osakkeen räikein aliarvostus on mielestäni purkautunut. Jatkan varmasti trimmaamista, mikäli rahastoilla riittää ostohaluja. Toisaalta - jos en ennestään omistaisi, voisin ostaa näillä tasoilla hyvän kokoisen aloitusposition ja odottaa osaria. 

 

 

0
+1
0
-1
0
0
10.2.2021, 19:32
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

EVO julkaisi tänään aivan hurjan Q4-rapsan. Ylimmälle riville 68% plussaa YoY, kerteristä putsattu ebitda kasvoi 107% ja eps 62%. Omassa salkussa tämä on harmittavan pienenä rivinä, sillä liiketoiminnan laadukkuudessa EVO on täysin omassa sarjassa esimerkiksi Aspireen verrattuna. Todennäköisesti tulen siirtämään sopivassa kohdassa osan Aspiressa kiinni olevista varoista EVO:on. Aspiren pahimman alennuksen purkauduttua näen EVO:n parempana pitkän aikavälin sijoituksena.

6
+1
0
-1
6
0
4/17
14.2.2021, 10:56
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

WTF, mitä helvettiä on meneillään? Kuvittelin jo edellisen viikon olleen täysin poikkeuksellisen ja ainutkertaisen, mutta nähtävästi erehdyin pahasti. Tiistain hengähdystaukoa lukuunottamatta Aspire-raketti jatkoi kiipeämistään yhä korkeammalle ja korkeammalle. On aika surrealistinen fiilis, kun euromääräisesti uran parasta viikkoa seuraa vielä pari pykälää kovemmat viisi päivää. Mittakaava menee oikeaan perspektiiviin, kun toteaa kuluneen kahden viikon tuoton käytännössä vertautuvan parin vuoden takaiseen salkun kokoon. YTD nousut jo +33%, mikä on täysin absurdia. 

Nyt on edessä pieni dilemma. Vaikka olen keventänyt Aspire-positiotani jo neljänneksen, kurssinousun myötä sen osuus on edelleen 45% koko salkusta. Jos arvioi tänä vuonna tulosta syntyvän 36-40 senttiä osaketta kohden, p/e asettuisi 16-18 välille. Se ei missään nimessä ole kallis hinta hyvää kasvua tekevästä kannattavasta yhtiöstä nollakorkomaailmassa. Toisaalta arvostus ei ole enää tasoa läppä ja kurssiin on jo leivottu sisään hieman odotuksiakin. Pelkästään lukujen pohjalta mikään ei perustele lähellekään näin suurta allokaatiota. 

Toisaalta momentum on suuri, joten on melkoinen houkutus katsoa mihin saakka tämä jaksaa nousta. Tein ensimmäiset kevennykset jo 50.xx ja jälkiviisaana ne olivat todella kalliita myyntejä. Taidetaan olla klassisessa pelko vs ahneus tilanteessa. Silti iso kuva on kristallin kirkas. Tulen joka tapauksessa hajauttamaan vähintään puolet Aspire-omistuksesta muihin yhtiöihin. Ainoa epäselvä seikka on operaation aikataulu. Mielenkiintoinen viikko tulossa huipentuen torstaihin.

4
+1
0
-1
4
0
19.2.2021, 00:21
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Eipä juuri pahemmin olisi voinut ryssiä. Viikonlopun blogikirjoitusta raapustaessa ajatukset jäsentyivät kummasti ja tein mielestäni hyvän suunnitelman. Tarkoitus oli dumpata 50-60% Aspiren lapuista ennen osaria ja pienentää yhtiökohtaista riskiä merkittävästi. No, toteutus ei mennyt aivan putkeen.

Maanantaina osake avasi vahvasti ja ajattelin ottavani hyvän valuen myynneistäni. Suunta tietenkin kääntyi nopeasti ja myynti ei ollut enää mahdollista, koska aamulla olisi saanut enemmän. Tiistaina pulkkamäki jatkui, joten myynnin kynnys nousi vielä korkeammaksi. Keskiviikkona trendi viimein kääntyi, joten jäin ahneena odottamaan momentumin vievän iltaa kohden yhä korkeammalle. Odotin vielä kellon kumahtaessakin.

Osariin lähdettäessä tarkoitus oli keventää rutkasti heti aamusta likviditeetin ollessa parhaimmillaan. No, rapsa oli aivan hyvä ja aamuhuutarin käynnistyttyä lappu avasi nättiin viiden pinnan nousuun. Hintatietoisena treidaajana asetin ensimmäisen erän myyntiin hieman huutarin yläpuolelle 69.xx. Huutarin jälkeiset muutama minuutti olivatkin päivän ainoa hetki, kun kurssi alkoi 68:lla. Webcastin aikana olisi ollut vielä mahdollista myydä 66.xx hyvällä voluumilla, mutta huomio oli kiinnittynyt Tsachin hehkutukseen. Tämän jälkeen alkoikin loppupäivän syöksy olemattomilla ostolaidoilla ja myyntihalut loppuivat. Eli lopputuloksena Aspire muodostaa edelleen lähes puolet salkustani.

Tarkkaavainen lukija saattaa havaita tutun kaavan toistuvan toiminnassani. Joku näppärämpi olisi voinut jo oppia, että parhaan hinnan metsästys voi tulla melko kalliiksi. Muistaakseni Aki käyttää tästä termiä lussuttaminen. Nyt ainakin termi on tuttu. Samoin korkeammalla käyneen hinnan asettama psykologinen lukko voi tehdä myymisestä turhan haastavaa. Pitäisi opetellä pohtimaan etukäteen tiukat hintarajat ostoille ja myynneille. Tämän jälkeen pitäisi vielä noudattaa näitä rajoja.

Yhden pienen siivun onnistuin kuitenkin myymään. Se vaihtui tarkkailuerään Smart Eyeä. 

 

2
+1
0
-1
2
0
28.3.2021, 18:17
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Viimeinen kuukausi on ollut työkiireiden vuoksi hiljaiseloa sijoitusrintamalla. Alkusyöksyn jälkeen Aspire on sahannut paikoillaan pienellä vaihdolla. Ilman uutisia en ole keventämässä alle 60 kruunun. Q1-rapsan pitäisi kuitenkin olla aivan hyvä koronan antaessa vetoapua. Myös kuluneen puolen vuoden aikana ilmoitetut lukuisat diilit lienevät jo useimmat livenä generoiden uutta kassavirtaa.  

Lisätutkimuksien jälkeen kasvatin Smart Eyen osuuden noin viiteen pinnaan salkusta. Vaikka kyseessä on tekno hurjilla arvostuskertoimilla, näen tässä absurdin turvasataman pörssin korjausliikkeitä vastaan. Suurin osa yhtiön lähivuosina rajusti kasvavista tuotoista on jo lukittu, joten parin kolmen vuoden päästä alhaisetkin p/e-luvut antavat kurssille hyvän selkänojan.

Suurimmat muuvit tein viime viikolla, kun tankkasin Cityconia lisää ison omistajan myydessä. Omaan silmään tässä on kyseessä eräänlainen variaatio klassisesta single seller -setupista ja uskon kurssin palautuvan lähiviikkoina takaisin kasin pintaan. Lappu on myös fundaperusteisesti sangen maltillisesti hinnoiteltu. Näin ollen pitempikään holdi ei ole katastrofi. Mielestäni tässä on riskin ja tuoton suhde harvinaisen otollinen, joten Citycon pääsi salkun toiseksi suurimmaksi omistukseksi. Tarkoitus on kuitenkin keventää varsin rivakasti, mikäli kurssi osoittaa merkkejä nopeasta toipumisesta.

Edellisten lisäksi oli tarkoitus lisätä Evoa ja ostaa QT:tä teknojen alepäivien aikana. Toki tein taas tyypilliset lussutukset ja kummankin kurssit karkasivat kaukaisuuteen ennen sormen ehtimistä osto-napille. Ehkäpä vielä joskus opin.

1
+1
0
-1
1
0
7.4.2021, 13:10
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Liian hyvää ollakseen totta?

Löysin mielestäni hyvän uuden kohteen. Lukujen valossa yhtiön performanssi on ollut 2010 listautumisen jälkeen sangen vakuuttavaa.

Liikevaihto ja tulos ovat viisinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Viime vuodelle johto ennakoi pandemian ensimerkkien ilmaantuessa nollakasvua. Toteumana ylimmälle riville tuli lisää 15% ja alimmalle 44%.  Tälle vuodelle johto ennustaa vähintään 10% liikevaihdon lisäystä.

Yhtiön myynti jakaantuu melko tasaisesti eri mantereille Etelä-Amerikan ollessa suurin markkina. Globaalisti toimivia kilpailijoita on puolenkymmentä, joista markkinajohtajalla on noin 15% siivu ja muiden osuuden ollessa 10% tuntumassa. Johdon näkemyksen mukaan yhtiöllä on selkeä kilpailuetu muihin nähden ja he uskovat yhtiön saavuttavan tulevaisuudessa paalupaikan. Uusien globaalien kilpailijoiden riski on matala, sillä alalla vaadittava kattava asiakaspeitto luo ison kynnyksen uusille tulijoille.

Tase on erittäin vahva. Korollista velkaa ei ole lainkaan. Kassassa on käteistä 3.5 osaketta kohden 2020 epsin ollessa 0.82. Dilutaatio ja optio-ohjelmat ovat olleet erittäin maltillisia. Johto on omien sanojensa mukaan sitoutunut omistaja-arvon luomiseen kasvavien osinkojen, omien osakkeiden ostojen sekä yrityskauppojen kautta.

Tätä sain ostettua 8.5 hinnalla hyvän kokoisen startteriposition. Jos joku jaksaa lukea näitä horinoita, mitä hurttia tähän voi olla haudattuna? Kaikki vaikuttaa aivan liian hyvältä ollakseen totta. Kympin pinnassa oleva p/e yhtiölle, joka on kasvanut vuosia kannattavasti. Lisäksi yhtiöllä on käteistä yli 40% markkina-arvostaan. Tämä alkaa vaikuttamaan samanlaiselta jalokiveltä kuin Aspire vuosi sitten. 

  

2
+1
0
-1
2
0
8/17
7.4.2021, 13:36
+194
Liittynyt:
26.6.2014, 09:36
Viestejä:
274

Onhan tuo mainion tuntuinen tuolla infolla! Vielä kun firman nimen laitat niin päästään osta... eikun analysoimaan ;)

1
+1
0
-1
1
0
7.4.2021, 15:09
+24
Liittynyt:
19.11.2020, 01:27
Viestejä:
84

Muakin nyt vähän ihmetyttää, että pyydetään apua osakeanalyysiin, mutta osaketta ei haluta paljastaa. Lisäksi kaikki tuotto mitä on pystytty tekemään perustuu täältä palstalta noukittuun Pyysärin vinkkaamaan Aspireen. Ei näin 🙅🏽‍♂️

0
+1
0
-1
0
0
7.4.2021, 15:57
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Ajattelin kokeilla klikkiotsikko-tyylistä lähestymistapaa ja saisiko sillä vastauksia. Selvästi kannatti, sillä nyt blogiin tuli ensimmäiset kommentit :)

Kyseinen yhtiö on Hong Kongin pörssiin listattu PAX Global Technology Ltd, joka valmistaa kauppojen maksupäätteitä. Itse tunnistan tässä selkeästi Hong Kongiin liittyvän poliittisen riskin, minkä vuoksi tietty alennus on perusteltua. Toisaalta johdon omistajamyönteinen politiikkaa osinkojen ja takaisinostojen suhteen tasaa riskiä. Itse bisnes on kuitenkin 95% Kiinan ulkopuolella.

Osavuosikatsaukset ja tiedotteet: https://www.paxglobal.com.hk/en/investor-relations/announcements-circulars/

Johdon kommentit viimeisimmästä tulosjulkaisusta: https://www.slideshare.net/GabrielCastroCFA/pax-global-transcript-fy-2020

 

Makaroonilaatikko kirjoitti:

Muakin nyt vähän ihmetyttää, että pyydetään apua osakeanalyysiin, mutta osaketta ei haluta paljastaa. Lisäksi kaikki tuotto mitä on pystytty tekemään perustuu täältä palstalta noukittuun Pyysärin vinkkaamaan Aspireen. Ei näin 🙅🏽‍♂️

Käsittääkseni omaan blogiin saa kirjoittaa mitä ja millä tyylillä lystää. Tätä oikeutta ei rajoita edes sijoitusideoiden kopioiminen osaavimmilta. Teen tässä samalla paljastuksen. Tämäkin idea on varastettu muualta. Golaria hehkuttanut Gabriel Castro sai minutkin tutkimaan PAX:ia. 

2
+1
0
-1
2
0
7.4.2021, 16:20
+24
Liittynyt:
19.11.2020, 01:27
Viestejä:
84

Ei ole mulla paljoa annettavaa, mutta sanon että nuo luvut ovat HKDssä. Ts. liikevaihto vuodelta 2020 on luokkaa 750 miljoonaa USD. On helpompi kasvaa nopeasti kun on pieni.

0
+1
0
-1
0
0
12/17
7.4.2021, 16:53
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Globaalin markkinan koko maksupäätelaitteille oli 69 mrd USD vuonna 2019. Sen ennustetaan kasvavan 7,5% vuodessa 126 miljardiin vuoteen 2027 mennessä. Yhtiön johto uskoo saavuttavansa markkinajohtajuuden lähivuosina. Oma sijoitusteesi ei perustu hyperkasvuun. Siitä huolimatta näkisin tässä olevan suotuisa polku pitkän ajan maltilliselle kasvutarinalle. Yli 40% markkina-arvosta käteisenä antaa kuitenkin hyvän turvan kurssilaskulle. Kassavaroista puhdistettu varsinainen bisnes arvostetaan tällä hetkellä kuuden kertoimella, joten potentiaalia ylöspäin pitäisi olla rutkasti.

0
+1
0
-1
0
0
14.4.2021, 20:28
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Vaikka alkuviikko on ollut tuloksellisesti erinomainen, tunnelmaa latistaa pahan luokan nukkuminen. Golarin toimitusjohtaja irtisanoutui maanantaina ja kurssi kyykkäsi kunnolla. Aivojeni supertietokone sai jo tähän aamuun mennessä laskettua tässä olevan hyvä paikka position lisäykselle. Valitettavasti markkina oli tehnyt samat laskelmat ja kurssi otti kymmenen pinnan nousut heti avaukseen. Jäädäänpä kyttäämään uutta tilaisuutta.

Aspire sentään sai kurottua kiinni tulosjulkistuksen jälkeisen kuopan. Tämän suhteen olin hereillä ja palasin takaisin keventelyjen tielle. Nyt OST on lähes tyhjä Aspiresta ja kokonaisuudessaan käteisen osuus on about 20 pinnaa koko salkusta. Nykyiset valuaatiot eivät houkuttele ryntäämään suin päin ostoksille. Toisaalta Pikkuprota myötäillen rahat tykkäävät, kun ne laitetaan töihin. Jos en muuta keksi, Citycon on kohtuullisen turvallinen parkki käteiselle.  

2
+1
0
-1
2
0
26.4.2021, 16:46
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Haikein mielin yksi ajanjakso tuli päätökseen viimeisten Aspireiden lähtiessä osakesäästötililtä. Vuosi sitten tankkasin kevään mittaan 27k lappua juuri avaamalleni OST:lle, joten aivan hyvän pesämunan näillä sai rakennettua. Eikä verojakaan tarvitse maksaa aivan heti. Nyt on haasteena hyvien uusien kohteiden löytäminen kireiden arvostusten viidakossa.  

9
+1
0
-1
9
0
28.4.2021, 20:55
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Salkun tuloskausi käynnistyi eilen Evon ladottua tiskiin hurjat lukemat. Liikevaihto +105%, ebitda +150% ja eps +107% YoY. Myös edelliseen kvartaaliin nähden kasvu oli kovaa. Myös kurssi tykkäsi ja tykitti yli 1600:n. Kyseessä täytyy olla ylivoimaisesti laadukkain yhtiö, jota olen koskaan omistanut. Näin jälkikäteen arvioituna helmikuinen päätös siirtää varoja Aspiresta Evoon oli suorastaan nerokas. Toki täysiin pisteisiin olisi vaadittu myös päätöksen toimeenpanoa. Taas jäin perinteisesti lussuttamaan enkä tankannut lainkaan, kun koko ajan oli liian kallista. Vielä maaliskuun alussa olisi saanut 1000 kruunun pintaan, joten eihän tässä ole menetetty kuin 50% nousut. Saisikohan tilanteen korjattua lähiviikkoina. Huomenna on vuorossa Nordea. 

1
+1
0
-1
1
0
8.5.2021, 00:41
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Takana on salkun vilkkain tulosviikko. On aika kummallinen fiilis, kun tähän saakka jokaiselta omistukselta on tullut ulos neutraali, hyvä tai erinomainen rapsa. Aikaisempina vuosina on saanut lähinnä keskittyä uskottelemaan itselleen kuinka kurja on oikeastaan aika jees. Tähän voisi vaikka tottua.    

Aspire

Aiemmasta viisastuneena trimmasin huhtikuun nousuissa Aspiren painon salkussa 40% -> 25%. Näin ollen osarin tullessa ei tarvinnut pitää persusta aivan hehkuvan punaisilla hiilillä. Tulos oli kuitenkin mainio. Ebitda-marginaalin hienoista laskua lukuunottamatta ennusteet biitattiin komeasti. Varsinkin epsin kasvu 5 -> 13 senttiin oli kova. Tosin tässä oli isossa roolissa osakkuusyhtiöiden turskan pieneneminen. En ole vielä täysin vakuuttunut olotilan pysyvyydestä. 

Joka tapauksessa on perusteltua todeta yhtiön operatiivisen suorittamisen olevan tällä hetkellä erinomaisella tasolla. Omissa ennusteissa 200 miljoonan liikevaihto rikotaan tänä vuonna selkeästi. Ebitdaa syntynee 35-36 miljoonaa ja epsiä voisi kertyä 40-50 senttiä osakkuusyhtiötappioista riippuen. Nykykurssilla tämä tarkoittaisi 14-17 p/e yli 20% vuotuista kasvua tekevästä yhtiöstä. Mikä ei ole kallis. Lisäksi mahdollisia kurssitasoa kannattelevia katalyytteja saattaa tulla B2C-bisneksen myynnistä, Brasilian/Saksan/Hollannin markkinan aukeamisesta, uusista diileistä jenkeissä sekä rahastojen lisääntyvästä kiinnostuksesta. Alkuperäinen suunnitelma oli osarin jälkeen keventää Aspiren osuus 15%:iin salkusta. Selkeästi vahvistuneiden näkymien vuoksi tulen istumaan käsieni päällä ainakin 75 kruunun tasolle saakka.

Smart Eye

Osari ei tarjonnut mitään lisäinfoa aiempaan. Uusia design winnejä ei julkaistu eikä vanhoista diileistä ole vielä alkanut herumaan rojalteja. Markkinalla oli selkeästi isommat odotukset ja kurssi roikahti yli viisi pinnaa. Tarina perustuu kuitenkin 2022-2025 aikana syntyviin tuottoihin eikä näiden näkymissä muuttunut mikään. Korkeintaan CEO vaikutti aiempaa luottavaisemmalta tulevaisuuden kilpailukyvyn osalta. Nyt en tehnyt mitään. Harkitsen kuitenkin position kasvattamista, mikäli kurssi tippuu 200 pintaan.

Citycon

Cityconin tulos oli melko lailla odotusten mukainen, mitä kuvastaa myös laimea kurssireaktio. Tämä on edelleen halpa defensiivinen lappu arvostuksiltaan kireässä markkinassa. Nopeaa tuplausta ei ole tiedossa, mutta tuskin puolittumistakaan. Pandemia tulee hellittämään loppuvuodesta ja elämä palaa hiljalleen normaaliin. Eiköhän viimeistään siinä vaiheessa Cityconistakin makseta kasilla alkavia summia. Jos näin ei käy, aion nauttia hyvästä osinkotuotosta.

Nordea

Nordea julkisti erinomaisen tuloksensa jo viime viikolla. Kulukuuri toimii ja tuotot ovat kasvussa. Lisäpotentiaalia saattaa löytyä koronapaniikissa tehdyistä suurista luottotappiovarauksista, joita hyvinkin saatetaan päästä purkamaan. Yhtiö on halpa ja lähiajan näkymät ovat hyvät. En ole ainakaan keventämässä. Nordea muodostaa Cityconin kanssa salkun turvasataman kasvuosakkeiden arvostuskertoimien kyykkäystä vastaan.  

Uudet hankinnat

Eilen tuli käytyä pitkästä aikaa ostoksilla ja haaviin tarttui tarkkailuerät Kambista sekä Embracerista. Molemmat ovat olleet pitempään seurantalistalla ja teknojen kurssilasku loi otollisen ostopaikan. Embracer oli täydellinen tuulariostos. Tärkein peruste oli yhtiön suurin painoarvo Red Eyen top picks -listalla. Nyt on sitten motivaatiota tutustua yhtiöön tarkemmin. 

Kambia otin puhtaasti lukujen perusteella. Kovaa kasvua hurjilla marginaaleilla. Viimeisen viivan alle jää lähes 35 % liikevaihdosta, kun Aspire pääsi huippuneljänneksellä reiluun 12 pinnaan. Mikäli Q1 taso säilyisi koko vuoden, p/e olisi vain hieman päälle 20. Tässä on tosin haasteensa. Suurin asiakas DraftKings siirtyy viime vuonna ostamansa SBTechin alustalle viimeistään Q3, joten jostain pitää löytää paikkaajia. Toisaalta kuviossa piilee myös mahdollisuus. SBTechin asiakkaissa lienee useampi, jotka eivät mielellään maksa teknologiarojalteja suoralle kilpailijalle. Heille operaattoreista riippumaton Kambi voi olla hyvinkin houkutteleva vaihtoehto.

Mielenkiintoinen yksityiskohta osarissa oli maininta Grupo Televisan asiakkuuden päättymisestä. Tämähän on Aspiren uusi diili, mikä kertoo hyvää Btobetin kilpailukyvystä. Lisäksi edellä kuvattu SBTech-kuvio tarjoaa oivan kohderyhmän myös Aspiren/Btobetin myyjille. 

4
+1
0
-1
4
0
11.5.2021, 10:32
+809
Liittynyt:
6.8.2014, 10:33
Viestejä:
380

Salkkua runnellaan oikein kunnolla. Ryöpytyksen kärjessä on Evolution Gaming, joka avasi yli 10 pinnan laskuun perustajien kevennettyä omistustaan. Onneksi kevään aikana on kertynyt käteiskassaa, joten sain viimein sijoitettua merkittävän osuuden Aspire-voitoista pelialan laadukkaimpaan yritykseen. Nyt Evon osuus salkussa on lähes 10%. 

3
+1
0
-1
3
0