+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

 

Martela on Helsingin pörssin kärpässarjalaisia. Omistus on vankasti yhä Martelan suvulla: Marfort Oy omistaa 43% äänivaltaisista K-sarjan osakkeista, tämän puljun Toimarina on Pekka Martela. Martelan toimitusjohtaja Heikki Martela taas omistaa K-osakkeista 8,6%, Matti Martela 9,6% ja Pekka Martela suoraan 11,4%. Olettaisin, että lopuistakin K-osakkeista löytyy vankat kytkökset sukuun mutta esim. naisten nimi on saattanut vaihtua sivilisäädyn mukana. 

Martela tekee toimistokalusteita ja "julkisten kohtaamistilojen" kalustusta. Toiminta on hyvin syklistä. Viime syklin huipulla, 2008 asti, yhtiö teki voittoa lähes nykyisen markkina-arvonsa, vuodessa. Osinko oli vielä vuonna 2009 yli 20% nykykurssista.Toisaalta 2009 lähtien on ollut synkkää ja 2013 varsinkin niin. Kun toimistoja ei rakenneta, ei suuria tilauksia tipu. Lisäksi liiketoimintaa vaikeuttaa lisääntyvä etätyö joka asettaa paineita perinteisten toimistojen neliöille per työntekijä ja se toki vaikuttaa tarvittavan kalustuksen määrään. Jälkimmäiseen Martela pyrkii vastaamaan asemoitumalla markkinoilla hieman uuteen kulmaan: 

Markkinatilanteen heikkoudesta huolimatta muutos- ja tehostamisprojekteihin hyvin soveltuva Activity Based Office –malli on herättänyt asiakkaissa runsaasti kiinnostusta Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Venäjällä. Activity Based Office –mallilla toimistoja toteutettaessa asiakas pystyy säästämään merkittävästi tilakustannuksissa, mutta samanaikaisesti kuitenkin parantamaan henkilöstönsä työtyytyväisyyttä ja tuottavuutta. 

(q3 2014). Vaikea on minun arvioida, miten asemointi tulee onnistumaan ja miten Martela muuttuvassa markkinatilanteessa tulee pärjäämään mutta ainakin liikevaihto on pysynyt 2009-2013 lähes ennallaan - tulos tosin todellakaan ei. Vuosi 2013 olikin ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun Martela ei maksanut osinkoa.

Olen joulukuussa hankkinut perheelleni position ko. yhtiöstä. Nyt lähden avaamaan miksi näin - ylläoleva ei varsinaisesti rohkaise enkä yleensä innostu yhtiöistä, jotka vuosikausiin eivät kykene kunnon tuloksentekoon. 

1. Martela ei ole akuutissa talouskriisissä ja kurssi on reagoinut vahvasti pitkittyneeseen taloustaantumaan. Martela teki 2013 pohjatuloksen: -0,97c osakkeelta, liiketulos oli -3m, liiketoiminnan rahavirta -136t. opo per osake oli kuitenkin yhä yli 5e ja 2014 luvut näyttävät so far paremmilta: +0,1e osakkeelta 1-9/2014, liiketulos +1,2m, liiketoiminnan rahavirta 1-9/2014 +3,6m (= euro osakkeelta). Toistan: akuutissa kriisissä firma ei ole.

Kurssi on reagoinut siten, että ennen taantumaa oltiin 10e kurssitasolla ja nyt ollaan 2,91e. Kahden viime vuoden aikana lasku on ollut 42%. Markkina-arvo nyt 12m, liikevaihto yli kymmenkertainen. Ohjeistus 2014 on: Martela-konsernin vuoden 2014 liikevaihdon arvioidaan olevan edellisvuoden tasolla ja liiketuloksen paranevan edellisvuodesta.

2. Varsinainen beef tulee kuitenkin nyt. Firmassa on aloitettu 6m säästöohjelma joka vaikuttaa firman mukaan noin 2m vuonna 2014 ja täydet 6m 2015 alusta lähtien, vuodessa. Tämä on varsin merkittävää firmassa, jonka markkina-arvo on 12m... Jos mikään muu ei 2013 surkeuteen verrattuna muuttuisi mutta tämä 6m säästöohjelta toteutuisi, tietäisi se 2015 tulokseksi +1e osakkeelta eli yli 30% tulosta nykykurssilla.

lähinnä ylläolevista syistä on perheeni osakkeeseen joulukuussa sekaantunut. Pieniä lisäsyitä ovat seuraavat:

3. Kukaan ei ole Martelassa plussalla, kaikki ovat tappiolla koska kurssi on nyt ATL. Niinpä loppuvuonna saattoi olla hieman veroteknistäkin myyntipainetta kun omistajilla varmasti muista osakkeista voittoveroja tulossa. Mahdollinen veromyyntipaine on nyt ohi.

4. Olen itse pienen sukufirman poika. Syklinen sekin. Ehkä taustani takia pidän Martelan omistuspohjasta: jos suvun riidat ei liian tuhoisia niin suku ei hevillä anna omaisuutensa tuhoutua, varsinkaan, kun vuosikausia on totuttu muhkeisiin osinkoihin. Sukufirmoissa on usein imo jalat enemmän maassa: osarit ei ole Sarasvuo-tyyliä, Toimari ei kehtaa ajella Ferrarilla mutta toisaalta ei sitten oteta huippuvoittoja mahdollistavia riskejäkään - line toimii imo suhteellisesti paremmin vaikeissa talousoloissa.

5. Vinkin Martelaan antoi alunperin pokeriystäväni, jonka näkemyksiä olen oppinut arvostamaan ja joka viimeksi suositteli yhtä vahvasti ja sijoitti ns. semi AI Scanfiliin, 0,8e tasolla (kovasti kehui mutta itse en kovin isoa hankkinut tai kovin sitkeästi pitänyt, jokusen kympin sain, kaveri enemmän). Kaveri skouttaa nimenomaan firmoja, joita "kukaan ei seuraa, jotka tekee tylsää kamaa ja jotka on fiksulle rahalle liian pieniä".

Loppuun on varoitettava, että Martelan liiketoiminta ei TODELLAKAAN ole kuivilla vesillä vielä. 17.12. Tuli tulosvaroitus (johon kurssi ihan riittävästi imo reagoi) ja rivien(kin) välistä kuvittelen hahmottaneeni, että q4 on liikevaihdoltaan synkkä ja koko vuoden 2014 tulos voi yhä jäädä tappiolliseksi. Mitään selkeää käännettä parempaan ei voi sanoa firmassa vielä tapahtuneen mutta JOS se joskus tapahtuu eikä tulevaisuus ole loputonta kurjistumista niin nykyinen kurssitaso on hyvin äkkiä kestämätön....tämä on kuitenkin yhä pitkälti sama firma joka 2008-2012 maksoi KA 50c osinkoa, nykykurssista se olisi 18% osinkotuotto eli joko Martela on pysyvästi kurjistunut tai kurssitaso ei ole kestävä.

Aki on useassa analyysissään korostanut että "ei tämä mitään tuplia nouse" mutta Martelan kohdalla en kyllä uskalla näin luvata: esimerkiksi 7-9/2014 liiketulos oli +2,2m, noin 17% Martelan markkina-arvosta. (KOROSTAN, että odotan q4 olevan merkittävästi heikompi ja korostan, että näin pienessä firmassa neljänneksissä on paljon random heilahtelua).

 

---------------------------------

Loppuun eettistä pohdintaa. Tämän kokoisessa mikkihiirifirmassa - markkina-arvolla mitattuna - kenen vain mitään sanominen voi vaikuttaa kurssiin. Niinpä mietin kauan minkä linen valitsen, vaihtoehtoja oli teoriassa kolme:

1. "Aki-line": kerro ensin ja osta sitten. Aki teki näin Ålandsbankenin kohdalla (respect) mutta nyt on kyse vielä huomattavasti pienemmästä firmasta enkä nähnyt tätä reiluna linenä itseäni kohtaan. Resultwise vahvisti näkemystäni nimittäin position hankinta on vieläkin kesken koska markkina on niiiiiin ohut.

2. "älä kerro mitään line". No, tämä toki olisi mahdollinen. Tosin olen kertonut kaiken myös firmoista kuten UPM jonka kurssiin höpinäni eivät varmasti vaikuta sentin jeniä. Lisäksi olen täällä useasti nyt kertonut senkin, että istun isohkon Sponda-mällin päällä vaikka oikeastaan pidän firmaa nyt aika paskana. Ei tuntunut reilulta sekään, että kirjoitan 0EV jutut ja -EV jutut mutta varmuuden vuoksi jätän kertomatta jos on oma positio ja firma niin pieni, että teoriassa voi vaikuttaa. 

3. Eli valitsin linen 3. Ostin position ja kerroin sitten mutuiluni. Tosin itselleni vittuillakseni en ostanut osuuttani täyteen, yksi bulletti vielä on odottamassa 2.1. aamua kun veromyynnit eivät ihan kantaneet pilkkiini asti. Jos jotakuta lineni häiritsee, toivon, että ei missään nimessä osta Martelaa, silloin kirjoitukseni ei häntä voi haitata, talousmielessä. Muutenkaan en tätä uskalla suositella, hyvinkin voi olla takana kunniakas historia ja edessä hidas kituminen (Tämä tosin pätee kaikkiin menestyneisiin firmoihin).

 

 

 

 

 

2.1.2015 - 14:52
#2645
+11399
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
6469

Voit ruveta Sorokseksi. Postauksesi kurssivaikutus +6,5 %. Merkitsin Martelaa listautumisannissa valtakirjapinon kanssa 80-luvulla ja taisi joku pikavoitto tullakin. Sittemmin ei ole ollut, kun olen ihmetellyt, että kuka niin saatanan kalliita tuoleja ostaa. En siis ole seurannut ainakaan pariin vuosikymmeneen. Pitää laittaa< tarkkailuun.

5.1.2015 - 21:32
#2679
Slice
+245
Liittynyt:
5.1.2015 - 21:12
Viestejä:
725

Oli sitten pokerinpelaaja tai valtion virkamies niin tuleehan sitä penkkiä kulutettua tovi jos toinenkin elämän aikana. Joten mukavempihaahan se on tuhota ryhtiä kunnon tuolissa.

17.1.2015 - 00:44
#2788
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

Kävi ilmi, että Martela on itselleni yllättäen ihan ytimessä etätyömallien kehittämisessä. Iloinen yllätys, että Martela ei vain reagoi muutokseen tai koita vastustaa sitä vaan pyrkii aktiivisesti olemaan toimija (ja long run hyötyjä). 

----------------

Isommassa kelassa ei mikään ole muuttunut negarin jälkeen. q4 Tulee olemaan negarin perusteella surkea (kurssi reagoi ja arvostus negari+reagointi huomioiden imo edullinen) ja oleellista on, missä määrin surkea liikevaihto johtuu kertaluontoisista tekijöistä ja missä määrin indikoi tulevaa.

2015 Alusta säästöjen pitäisi astua täysimääräisesti voimaan. Jos mikään muu ei muuttuisi 2015 vs. 2013 (joka oli surkein vuosi ever, 2014 on parempi mutta yhä varmaankin tappiollinen vaikka ennen q4 ollaan vielä marginaaliplussassa) niin 2015 tulisi reipas plussa viivan alle. Firma on selkeästi suhdannetaantuman lisäksi alan rakennemuutoksessa ja sen lopputuloksesta toki riippuu, onko minun ja mahdollisesti jonkun muunkin arpa resultwise hyvä. Itselleni tuo luottoa kolme asiaa:

1) aikaa reagointiin on. Martela on taseeltaan ok kunnossa ja jos suuria uusia negatiivisia ei tule, tulos kääntyy plussalle 2015. Vaikka ei kääntyisi niin tase kestää vuosia eli bulletteja firmalla vielä on.

2) Martelan historia on ihan vakuuttava. Osinkoa maksettu tällä vuosituhannella kaikkina muina vuosina paitsi 2013. (varmaan 2014 tulee 0-osinko myös).

Musta markkina hinnoittelee suurinpiirtein firman näivettymistä pois. 2008, ennen makro kriisejä, kumminkin vielä maksettiin 20% osinkoa vs. nykykurssi eikä liikevaihto ole siitä tippunut yhtään. Toki voi lopullinen näivettyminen tullakin, ihan rehellinen arpa sen osalta mutta musta markkina ei hinnoittele arpaa vaan hyvinkin "painotettua" arpaa. 

3) musta markkina ei huomioi riittävästi 6m kulukuuria. Ensinnäkin 1) pitkä-aikaisella sukujohdolla ei ole mitään intressiä valehdella kulukuurista: valheesta jää aina kiinni eikä Martelan rahoitus sitä vaadi. 2) vaikka kulukuuri on vain 6m suuruinen niin se on markkina-arvoon suhteutettuna noin 45%, per vuosi. UPM paljon puhutut kaksi kulukuuria ovat markkina-arvoon suhteutettuna yhteensä alle 5%. Myös liikevaihtoon suhteutettuna Martelan kulukuuri on paljon UPM suurempi. 

Näin epälikvidi paperi on buy+hold jos joku. Ihan jo siksikin, että paperista on vaikea päästä eroon muulloin, kuin ehkä osarissa tai jonkin uutisen tullessa. En odota kurssissa käännettä parempaan ennen kuin taivaanrannassa kirkastuu. Ennen joulukuun varoitusta jo vähän pilkisti mutta nyt on taas puhtaampi arpa - jossa arvan luonteen omaisesti on huomattava upside jos firman saavat taas tuloksentekokykyyn. Q4 ja näkymät eteenpäin ovat kyllä jännää luettavaa.

17.1.2015 - 19:57
#2789
+5
Liittynyt:
25.6.2014 - 21:41
Viestejä:
57

Tuli tuosta kulukuurista mieleen, että pidätkö mahdollisena, että firma yritettäisiin saada myyntikuntoon?

En ole itse tutustunut firmaan ollenkaan (vaikka osakkeita ostinkin), joten voi olla täysin älytön kysymys.

17.1.2015 - 21:55
#2790
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

En usko, että yrittävät.

Firma on yhä hyvin tiukasti Marteloiden hallussa ja pikemminkin oletan, että yrittävät saada sellaiseen kuntoon, että voidaan jatkaa osingonmaksua (2016) jotta rouvat voivat jatkaa shoppailua ja herrat autokauppoja. Martela toimii epäseksikkäällä alalla eikä ole kasvuyritys vaan (parhaimmillaan) lypsylehmä. Tällaisen myyntimarkkinat eivät ole samasta maailmasta kuin .COM:en. Se, että firma on epäseksikäs nakkikioski ei kuitenkaan tarkoita, etteikö firmalla voisi rahastaa bigtime. Viimeksi tosiaan saman kaverini kanssa ostettiin Scanfilia, oli hyvin saman tyyppinen case, epäseksikäs jota kukaan ei seurannut. Aikajana siinä operaatiossa oli pikemminkin 1-2 vuotta kuin kuukausia. Saman näen tässä, kulukuurin aikaansaama tuloskäänne tarvitaan koska ainakin itse haen tässä 100-200% tuottoa, en 10-20% pikavoittoa.

Luulen, että suvun piirissä on painetta saada firmasta taas juustoa leivän päälle. 

17.1.2015 - 22:10
#2791
+5
Liittynyt:
25.6.2014 - 21:41
Viestejä:
57

Kiitti vastauksesta.

Olin sun kirjoitusten perusteella mukana Scanfilissakin. Ihan mukavat nousut sillä tuli vaikka en kovin kauaa pitänyt. Satuin kuitenkin olemaan mukana sinä päivänä, kun kurssi nousi kymmeniä prosentteja.

 

 

4.2.2015 - 09:38
#3030
+26
Liittynyt:
5.8.2014 - 09:45
Viestejä:
101

Ihan kelpo tulos:

MARTELA OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE AJALTA 1.1.-31.12.2014

Konsernin liikevaihto kasvoi hieman, tulos parani merkittävästi ja liiketulos
lievästi positiivinen.

Mutta tätä ihmettelen:

Martela-konsernin vuoden 2015 liikevaihdon arvioidaan pysyvän edellisvuoden
tasolla ja liiketuloksen paranevan hieman edellisvuodesta

Kuitenkin todetaan, että mainitut 6 milj.€ säästöt toteutuvat kokonaisuudessaan vuonna 2015, jolloin liiketuloksen pitäisi kyllä kasvaa ihan merkittävästi (4 milj, koska 2 milj. säästöt toteutuneet jo vuonna 2014). Mitä minulta jää nyt huomaamatta?

4.2.2015 - 10:23
#3032
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

Kiinnitit huomion samaan kuin minä. 4m on kyllä merkittävää tuon kokoisessa firmassa. Joku ei imo ihan nyt täsmää sillä jos kaikki muut pysyisivät samana niin 4m säästöt toki tekisivät nykyvaluaation läppähalvaksi...mutta ei tullut sellainen fiilis, että johto itsekään oikeen luottaa tämän yhtälön toteutuvan. q4 Luvut sinällään ihan ok (liikevaihto nousi vuositasolla 2,7% vaikka 17.12. negarissa sen oletettiin olevan 2013 tasolla) eli luvut ei niin karmeat, kuin negarin perusteella olisi voinut pelätä. Mutta overall pettymys minulle näkemysten osalta koska millään markkinalla ei juurikaan valoa tunnelin päässä ja q4 sikäli huolestuttava, että ei vaikuta kertalaskulta liikevaihto - viittaan mm. Venäjään.

Martela-konsernin vuoden 2015 liikevaihdon arvioidaan pysyvän edellisvuoden tasolla ja liiketuloksen paranevan hieman edellisvuodesta. Tuollainen ohjeistus ei merkittävään nousuun anna aihetta eikä paljon toivoa 2016 osingosta. Kaipaisin johdolta enemmän assertiivisuutta.

Huolestuttava q4.

 

5.2.2015 - 22:05
#3064
+17
Liittynyt:
22.10.2014 - 22:16
Viestejä:
31
PikkuPro]

Huolestuttava q4.

[/quote kirjoitti:

Aika mones huolestuttava q viimeiseen kuuteen vuoteen. Kuten Jeansin päivyrissä kirjoitin ostin tätä kun käänne saattaisi tulla, kun kerran oli halpa. Yli tuplahintaan nykyisestä. Ja irroitin miinuksella, kun käänne jäi tulematta osarista toiseen ja tase poltettiin. Stockmann on vastaava esimerkki, sekin ollut pitkään halpa, menneisyyteen ja jonkun potentiaalisen tuloksenteonkyvyn perusteella. Siitä pääsin sentään plussalla irti, kun tajusin ettei tavaratalo voi pärjätä kun (ex-)puolisolle tulee joka viikko postilaatikoita ulkomailta.

Sen jälkeen olen oppinut että sitten kun käänne ON tapahtunut, niin ehtii vielä mukaan 20-30% kalliimmalla kuin pohjilta.Muttan ennen käännettä voi mennä vaikka konkkaan.

Martelassa on ollut heikko johto. Kuluja olisi pitänyt karsia vuosia sitten. Hintoja olisi pitänyt nostaa, kun kerran liikevaihto on säilynyt samana. Katteita pitää puolustaa! Heikko johto = don't place your bets long run. Silti tämä nyt toki voi helposti tuplatakin. Kuten PikkuPro on todennut niin tämähän on sikahalpa jos liikevaihto% nousisi edes kolmeen. Saatikka viiteen. Joka on edelleen välttävä suoritus.

Taseesta rohkenen olla eri mieltä PP:n kanssa. Se olisi helvetin vahva jos kyseessä olisi kohtuukatteellinen suuryritys. Olematonta katetta tekevä pikkupulju ei saa halpaa lisärahoitusta, tänäkään päivänä. Miinusta tekevä ei saa ollenkaan, jos ei ole antaa vakuuksia. Joten jos Martelassa mennään rahantarpeen puolelle, kauemmas kuin mitä vanhat limitit antaa myöden, niin edessä on vittumainen korko tai merkittävästi dilutoiva anti...

 

 

6.2.2015 - 00:55
#3067
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

AB Oy: oon menesta pitkälti samaa mieltä. Suurimmat eroavaisuudet:

Ensinnäkin, minä en Todellakaan kerran kerrasta innostu "käänne varmaan pian tulee" yhtiöistä. Mutta tässä näen hyvän arvan - arpa se tosiaan on, kerran kerrasta ei tule osumaan ja q4 oli huolestuttava ohjeistuksen osalta (erityisesti kulukuurille annettiin huolestuttavan vähän painoa ohjeistuksessa). Kuitenkin eri mieltä "junaan ehtii" pointistasi. Se ei ole suoraviivaisesti noin. Jos vaikka lukee miun kauppalehden 2008-2009 blogia (http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?messageID=6…) jossa ekat kolme kuukautta oli juuri näitä "junaan ehtii - Paisti!" huutelijoita...ja yhtäkkiä huhtikuusta 2009 lähtien ei niinkään. Ensinnäkin se käänne voi olla nopea ja toiseksi (tämä ehkä tärkeämpää) jos se 20-30% nousu tulee vaikka kuukaudessa, niin käytännössä moni "junaan ehtii" venailija jähmettyy ja odottaa EDELLEEN hyvää ostospottia...jota siis ei välttämättä heille koskaan tule. 

Oleellista toki olisi - jos ennen käännettä ostaa - kyetä erottamaan firmat jotka ovat auringonlaskun linessä niistä, joilla hyvä EV fightback. Martela on musta näiden välissä mutta tähän väliin lainaisin pokeripöydistä tuttua lausetta: "Halpuus houkutti". ;D

Mielummin sijoitan kannattaviin firmoihin tai jo käänteen osoittaneisiin (Suominen). Kuitenkaan yleispäteviä lakeja ei tässäkään lajissa imo montaa ole ja Martelan hinnoittelu/osakkeen liikkuvuus sellainen, että halusin position jo nyt...tärkein syy ehkä se, että jos positio yhtään suurempi, niin Martelan vaihto liian ohut että sen voisi helposti "käännesingnaalin tultua" nouseviin kursseihin pikkupreemiolla hankkia. Pienemmän määrän kanssa ei ehkä niin hoppu olisikaan.

ps. olen samaa mieltä heikosta johdosta. On myös tästä sen verran tietoa, että herra Martela ei vakuuttanut, kun pätevä kaveri tilinpäätöksen yhteydessä kahvittelun aikana haastatteli. Tosiaan assertiivisuutta puuttui, oli sellainen leppoisa löysien höpöttelijä.

pps. En ole koskaan sanonut tai ajatellut, että Martelan tase on "helvetin vahva". Eli aika samaa mieltä kanssasi mutta ongelmallisena tasetta en pidä nyt kun taotaan 0-tulosta eikä suuria pääomatarpeita ole näköpiirissä.

Tämä on kärsivällisen kaverin lappu...ja silti voi helposti arpa kosahtaa. Itse jatkan holdaamista toistaiseksi...mainittakoon, että jos näkisin huomattavan houkuttelevia sijoituskohteita muualla pilvin pimein niin tuskin näin tekisin ja toki myös korkotaso vaikuttaa: 1,4% lainakorolla on leppoisampi odottaa käännettä kuin Akin 80-90 luvun vaihteen korkotasoilla..

11.3.2015 - 09:39
#3419
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

 

Martela näköjään jakaa nyt osinkoa, 10c eli joku 3%. Viime vuonna eivät jakaneet ja tuo 10c yllätti minut täysin, kuvittelin, että tänä vuonnakaan ei jaeta, jotenkin lipsahti tämä osinko multa ohi.

 

Osinko ei ole mulle mikään itseisarvo mutta välillä kiinnostava. Technopoliksen kohdalla lobbasin Keithille paljonkin, jotta kasvuyhtiö lopettaisi idiotismin eli osinko-osakeanti järjettömyyden. Kannattavan kasvuyhtiön ei kannata maksaa anteliaita osinkoja, ei ole kenenkään etu pyörittää rahoja...korjaan, verottaja kyllä tykkää.

Martelan tapauksessa tykkään osingosta. Olen monta kertaa sanonut, että tämä hinnoitellaan akuutiksi kriisiyhtiöksi vaikka ei sitä ole ja osinkoon (yllärinä) palaaminen toki tukee tätä näkemystä. Ohjeistus on kuitenkin aika vaisu eikä taala tue tätä lappua kuin välillisesti. On aika "osta jos ostat mutta JOS ostat niin unohda" lappu. Jos tää joskus vielä tekee tulosta niin kurssi piikkaa nopiaan isoja prossia mutta aikataulua tai ees lopputulosta en tiedä. On kuitenkin mulle kiinnostava arpa ja oikeastaan ainut salkun tämän tyyppinen lappu. Nollakorot ja yleinen pörden arvostus toki tukee pitkää holdausta....ja jos osinko olisi jatkossa tämä niin eihän tässä hätää holdailla. Tosin "normaaliaikoina" osinko on ollut tyyliin 50c eli yli 15% nykykurssista.

Kuten oon sanonut, suvun naiset kaipaa ja kaipas varmaan jo taas helmiä ja punaviiniä.

Jatkan holdausta, voin tosin kevennellä tai lisäillä tilanteen mukaan - kuten oon tehnytkin.

 

9.4.2015 - 01:02
#3725
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=20…

Toinen kulukuuri päälle eli q1 varmaankin melko synkkä joka toki ei voi olla suuri yllätys muutoinkaan kun firma nojaa lähialueiden investointikysyntään. Overall on ollut pettymys, että kulukuuri ykkösestä ollaan oltu niin hiljaa esim. tilinpäätöksessä. Ilmeisesti kulusäästöt jää liikevaihdon pienenemisen varjoon. Firma saattaa alkaa lähestyä syviä ongelmia/kriisiä jopa MUTTA arvostus äärihalpa eikä tämä saletti tyhjä arpa kuten vaikka Traners house tms. Firmalla pitkä historia tuloksentekoon ja vahva sukuomistus, asiakkaat eivät ole 2008 jälkeen investoineet ja se näkyy. Silti kyennyt oikaisemaan syöksyä ja maksoi yli 3% osingon juuri eli akuuttia kassakriisiä eivät tunnista olevan.

Tämä on entistä enemmän arpalappu, syvän kriisin riski lisäaäntynyt hieman mutta yhä mahdollisuus massiiviseen nousuun jos tulostasoa saadaan hieman ylös koska arvostus todella matala, imo. En uskalla antaa mitään muuta suositusta kuin että EI ruokarahoilla tätä. Itse kevensin tilinpäätöksen jälkeen ja jatko on täysin herran haltuun eli saatan treidatakin tai lisätä/keventää...ihan riippuu hinnasta ja q1.

Yksi arpa pitää salkussa olla! ;D

29.4.2015 - 09:18
#3881
+26
Liittynyt:
5.8.2014 - 09:45
Viestejä:
101

Vaikeaa on tulosta tehdä, jos liikevaihto kehittyy näin: Tammi-maaliskuun konsernin liikevaihto oli 26,7 milj. euroa (34,1), liikevaihdon muutos  -21,8 %.

Lupailevat kyllä, että liikevaihdon arvioidaan pysyvän edellisvuoden tasolla tai heikkenevän hieman, mutta aika haasteelliselta näyttää. Jos säästöt toteutuvat ja jos liikevaihdon tippuminen saadaan pysäytettyä, niin voi olla ihan hyvä arpa, mutta aika iso JOS. No pidetään vähän salkussa ja katsotaan miten käy.   

29.4.2015 - 09:31
#3882
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

Martelan q1

Niin heikko kuin pelkäsin. Kysyntää ei vain ole kun talous Martelan markkina-alueella ei vain futaa, asiakkaat ei investoi. Kulukuuri I säästöt upposivat liikevaihdon laskuun. Liikevaihdossa q1/2014 vs. q1/2015 on tässä firmassa toiminnan ja firman koon takia satunnaisvaihtelua. Firman mukaan 2014 alkuvuonna oli suuria tilauksia kun taas 2015 suuria tilauksia on, kuulemma, loppuvuonna. Eli 21,8% Liikevaihdon lasku voi olla "todellisuutta" raflaavampi luku mutta kokonaisuutena sellainen kuva, että alkubetsi ei ole toteutumassa eli kulukuuri ei mene viivan alle vaan liikevaihdon pienenemisen paikkailuun. Imo betsi oli ok koska tällä arvostustasolla JOS 4m kulukuuri olisi saatu viivan alle olisi se n. 10m markkina-arvon yhtiössä, no, kaikki voi itse päätellä.

Pahoittelut, että tämä betsi ei osunut. Jos joku peesasi, niin toivottavasti peesasi myös UPM ja/tai Technopolis ja toivottavasti huomioi jo alusta asti varoitteluni. Eihän tässä vielä ole takkiin juuri tullut ja jos haluaa irrottaa niin varmaan jossain vaiheessa pystyy. Tänään voi olla nihkeää. Itse keventelin noin puolet ennen q1 ja Vaimolta kaiket... Ohimennen sanoen voisin muuten lopettaa omat osakekikkailuni ja vain peesata Vaimon salkkua (jonka liikut 100% itse päätän): Vaimo oli myynyt lähes kaikki UPM 19e tyyppisesti - minä holdasin aika paljon q1. Vaimolla suhteessa enemmän Ålandsbankenia. Vaimo myi kaikki Martelat ennen q1, mie tosiaan holdaan puolia. Vaimo myi KAIKKI Suomiset 1,10-1,18 kun itse ulostin osan eilen 1,04. Saga Fursit Vaimo luonnollisesti sai halvemmalla. Annan itselleni potkut ja palkkaan Vaimoni salkunhoitajan!

EDIT: oma line: short run hold on (pienikin vaihto heiluttaa tätä eikä sinällään kiirettä mihinkään) ja pidemmällä aikavälillä hold/sell. Ei tämä akuutissa kriisissä toki vielä ole.

11.8.2015 - 11:01
#4757
+7
Liittynyt:
31.3.2015 - 11:34
Viestejä:
14

Kiinnostaako ketään toi Martelan Q2?

"Martela julkaisi tänään aamulla hieman heikkoja odotuksiamme paremman tuloksen. Liikevaihto laski odotustemme mukaisesti voimakkaasti vertailukaudesta ja oli 30 MEUR (Q2’14: 34,1 MEUR). Käynnissä olevien kustannussäästöohjelmien ja sopeutustoimien ansiosta liikevoitto oli kuitenkin selvästi odotuksiamme parempi ja lähes vertailukauden tasolla liikevaihdon laskusta huolimatta. Näin ollen yhtiön osakekohtainen tulos 0,01 euroa ylitti -0,23 euron ennusteemme selvästi. Olimme itse odottaneet yhtiön tuloksen nousevan voitolliseksi vasta Q3’15 aikana. Odotamme positiivista kurssireaktiota tälle päivälle.

Yhtiön kustannussäästöohjelmat vaikuttavat etenevän suunnitellusti. Viime huhtikuussa aloitetusta 4 MEUR säästöohjelmasta on tähän mennessä toteutunut noin 1,2 MEUR. Lisäksi yhtiö on jatkanut toimitusketjun tehostamista ja yhdistänyt tappiollisen Puolan tulosyksikön tulosyksikkö Internationalin alle.

Erityisen positiivista Q2-tuloksessa oli mielestämme Suomen yksikön hyvä kannattavuus. Suomen segmentin liikevoitto vahvistui 1,4 MEUR:oon vertailukauden 1,0 MEUR:sta, vaikka sen liikevaihto oli vertailukauden tasolla. Segmentin liikevoitto-% oli siten mielestämme erinomainen 6,3 % (Q2’14: 4,6 %). Muut segmentti onnistui pienentämään liiketappiotaan merkittävästi vertailukauden -1,1 MEUR:sta -0,4 MEUR:oon. Ruotsi & Norja –segmentin ja International –segmentin liikevaihto ja liikevoitto olivat taas lievä pettymys, sillä niiden liikevaihto laski ja liikevoitto kääntyi negatiiviseksi.

Martela toisti aikaisemman ohjeistuksensa ja arvioi edelleen 2015 liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla tai heikkenevän hieman. Liiketuloksen arvioidaan paranevan hieman edellisvuodesta. Mielestämme ohjeistuksen saavuttaminen liiketuloksen osalta vaikuttaa Q2-tuloksen jälkeen aikaisempaa todennäköisemmältä." - Inderesin setit.

Odotin, että olis edes pikkasen lähtenyt nousuun, mutta ei. Ei ole euroakaan kiinni tässä lapussa, mutta seurailen mitä tapahtuu.

 

12.8.2015 - 09:52
#4768
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

 

RiverD kirjoitti:

Kiinnostaako ketään toi Martelan Q2?

Odotin, että olis edes pikkasen lähtenyt nousuun, mutta ei. Ei ole euroakaan kiinni tässä lapussa, mutta seurailen mitä tapahtuu.

 

Kiinnostaa kyllä, upsideä on suuresti jos kysyntä yhtään liikahtaa koska markkina-arvo vs. liikevaihto on niin pieni, että kulmakerroin äärikova jos joskus alkavat taas tulosta tekemään. Poistin oman position Q1 jälkeen koska liikahdusta ei ollut näköpiirissä mutta tämä q2 on astetta toiveikkaampi. 

Lisäksi toimarin vaihtuminen +EV arpa koska entinen oli saamaton perässähiihtelijä.

Lineni siis täysin sama kuin sinulla. Kiinnostava lappu, edelleen.

3.11.2015 - 05:39
#5704
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727
PikkuPro kirjoitti:

 

RiverD kirjoitti:

Kiinnostaako ketään toi Martelan Q2?

Odotin, että olis edes pikkasen lähtenyt nousuun, mutta ei. Ei ole euroakaan kiinni tässä lapussa, mutta seurailen mitä tapahtuu.

 

Kiinnostaa kyllä, upsideä on suuresti jos kysyntä yhtään liikahtaa koska markkina-arvo vs. liikevaihto on niin pieni, että kulmakerroin äärikova jos joskus alkavat taas tulosta tekemään. Poistin oman position Q1 jälkeen koska liikahdusta ei ollut näköpiirissä mutta tämä q2 on astetta toiveikkaampi. 

Lisäksi toimarin vaihtuminen +EV arpa koska entinen oli saamaton perässähiihtelijä.

Lineni siis täysin sama kuin sinulla. Kiinnostava lappu, edelleen.

Nyt sitten saattoi liikahtaa. Pikalukasin q3 missä ei musta juurikaan erityistä mutta toisaalta tuo markkina-arvo/liikevaihto kulmakerroin on niin kova, että ei tarvitse paljon tulevaisuuden näkemyksiä muuttaa, kun saa "käyväksi" hinnaksi hyvin eri luvun. Ei mulla oo paljon uutta, pitkälti pysyn aiemmin sanomissani. Näyttäisi kuitenkin nyt siltä, että liikevaihto ei ole täysin alta sulamassa vaikka markkinatilanne toki melko hirveä. Kulut on kurissa ja uus toimari puikoissa - outteja on. Kuten oon sanonut, tää (arpa)lappu nousee easy tupliin jos jotain alkaa kiinnostamaan. Ite jäin tästa piikkauksesta ulos, seurannassa oli mutta en nähnyt kiirettä "parkkeerata" rahoja ennen kuin on mitään merkkejä kysynnän elpymisestä. Se ei varmaankaan ollut nyt resultwise paras line. 

Toivottavasti jollekin osui/osuu muutakin kuin "omat takas". Opetus taas itselle ja ehkä jollekin muullekin, että näkemystään ei välttämättä heti tarvitsi haudata vaikka olisi alkuun hiljaista....toki piikkaus voi olla "kuolleen kissan pomppukin" mutta ei se q3 nyt erityisen huonokaan ollut, imo.

 

 

15.1.2016 - 22:03
#6631
+3
Liittynyt:
11.9.2015 - 00:50
Viestejä:
17

Onnea heille ketkä jaksaneet pysyä Martelan wagonissa. Tänään vaatimaton +26,82% ja päätös 4,35.

 

Itsellä oli tätä helmikuun loppuun saakka omassa mittakaavassa hyvinkin merkittävä positio. Sitten näin muualla komeamman näköisiä heppoja, jotka kuitenkin toistaiseksi ovat olleet suorastaan kilpailukunnottomia.

16.1.2016 - 00:47
#6632
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727

Jaahas, nyt se liikevaihto/markkina-arvo -kulmakerroin sitten nähdään myös in action. Martelalta tuli pieni posari eli että tehdään tulosta 2015 nelisen miljoonaa. Luvattiin aiemmin tehtävän minivihreä eli pikkasen enemmän kuin 2014 0,2m.

Ainut vaan, että kun narikan markkina-arvo huiteli vielä eilen aamulla 10-15m välillä niin posari idealla "tulos n 1m -> 4m" ei kuulostakaan enää niin pieneltä.

Kun markkina-arvo on kympin ja liikevaihto satku niin kulmakerrointa löytyy. Sen kertoo sekin, että tuloksen paranemisen pääselitys nâinkin hurja: "hyvä joulukuun kysyntä".

Tuloksen paraneminen ei toki kerran kerrasta tapahdu tässä taloustilanteessa mutta kiinnostavaa on ollut koko ajan se, että narikka ei ole mikään konkurssiuhka-lafka vaan aikaa oli odottaa ja pitkän linjan perhefirmat on kärsivällisiä. Periaatteessa sai ok hintaan tylsän perhefirman omistusta...jossa kumminkin hurja frolli jos tulosta taas aletaan tekemään.

Tämä lappu voi poikkeuksellisen helposti kaksinkertaistua (ja sitten vaikka tuplata) jos uuden vuoden puolella ei myynti sakkaa. 2015 Tullee siis noin PE4 tuon "hyvän joulukuun takia" (pikkasen kyllä ihmetyttää tuo tulosparannus-selitys..) joten ihan kuplahinnoissa ei Martela vielä ole..

ps. Martelassahan on uusi TJ. joka ainakin minulle tuntematon KTM..tosin 10m narikan kohdalla ei ole suuri ihme tuntemattomuus. Entinen TJ. oli tietojeni mukaan aika saamaton joten imo on +EV arpa tuo TJ:n vaihtuminen.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=20…

16.1.2016 - 13:59
#6633
+11399
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
6469

Heh,

Kilikkasin ja huomasin, että yhtiöllä on ainakin pätevä KTM talousjohtajana. Pelasi kanssani nimittäin lentopalloa Kynamossa (KY:n joukkue) 80-luvulla. Toimaria miekään en tunne, mutta se ei ole KTM, vaan insinööri & MBA.

18.1.2016 - 12:15
#6661
+26
Liittynyt:
5.8.2014 - 09:45
Viestejä:
101

Nordetin aamukatsauksesta:

Nostamme Martelan suosituksen tasolle osta (aik. lisää) ja asetamme tavoitehintamme 5,0 euroon (3,70 euroa). Positiivinen tulosvaroitus vahvisti Martelan tuloskäänteen ja yhtiön vuoden 2015 tulos nousi terveen kannattavalle tasolle kolmen tappiovuoden jälkeen. Martelan arvostustaso on perjantain 27 % kurssinoususta huolimatta mielestämme edelleen matala ja markkinat eivät vielä hinnoittele tuloskäännettä osakkeeseen.

Martela julkaisi viime perjantaina merkittävän positiivisen tulosvaroituksen. Martelan vuoden 2015 liikevaihto on noin 133 MEUR ja liikevoitto noin 4 MEUR (2014: 136 MEUR ja 0,2 MEUR). Yhtiön mukaan liiketulosta paransi erityisesti joulukuun hyvä ja ennakoitua parempi kysyntä. Varoitus tuli meille yllätyksenä, sillä olimme aikaisemmin itse odottaneet vain 130 MEUR:n liikevaihtoa ja 2,3 MEUR:n liikevoittoa. Martelan 4 MEUR:n liikevoitto tarkoittaa noin 0,59 euron osakekohtaista tulosta vuodelta 2015 (2014: -0,18 euroa). Tulosvaroitus mielestämme vahvisti Martelan tuloskäänteen, sillä yhtiö on nyt kolme kvartaalia peräkkäin yltänyt hyvään tulokseen ja arviomme mukaan saanut laskettua kiinteät kulut nykyistä markkinatilannetta vastaavalle tasolle.

Jos Martella todella on pystynyt tekemään tuloskäänteen, niin osake on kyllä tällä hetkellä todella edullinen. Oma tavoitehinta tälle lapulle on lähempänä 7 euroa kuin 5 euroa.

18.1.2016 - 13:37
#6667
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727
JL kirjoitti:

Nordetin aamukatsauksesta:

Nostamme Martelan suosituksen tasolle osta (aik. lisää) ja asetamme tavoitehintamme 5,0 euroon (3,70 euroa). Positiivinen tulosvaroitus vahvisti Martelan tuloskäänteen ja yhtiön vuoden 2015 tulos nousi terveen kannattavalle tasolle kolmen tappiovuoden jälkeen. Martelan arvostustaso on perjantain 27 % kurssinoususta huolimatta mielestämme edelleen matala ja markkinat eivät vielä hinnoittele tuloskäännettä osakkeeseen.

Martela julkaisi viime perjantaina merkittävän positiivisen tulosvaroituksen. Martelan vuoden 2015 liikevaihto on noin 133 MEUR ja liikevoitto noin 4 MEUR (2014: 136 MEUR ja 0,2 MEUR). Yhtiön mukaan liiketulosta paransi erityisesti joulukuun hyvä ja ennakoitua parempi kysyntä. Varoitus tuli meille yllätyksenä, sillä olimme aikaisemmin itse odottaneet vain 130 MEUR:n liikevaihtoa ja 2,3 MEUR:n liikevoittoa. Martelan 4 MEUR:n liikevoitto tarkoittaa noin 0,59 euron osakekohtaista tulosta vuodelta 2015 (2014: -0,18 euroa). Tulosvaroitus mielestämme vahvisti Martelan tuloskäänteen, sillä yhtiö on nyt kolme kvartaalia peräkkäin yltänyt hyvään tulokseen ja arviomme mukaan saanut laskettua kiinteät kulut nykyistä markkinatilannetta vastaavalle tasolle.

Jos Martella todella on pystynyt tekemään tuloskäänteen, niin osake on kyllä tällä hetkellä todella edullinen. Oma tavoitehinta tälle lapulle on lähempänä 7 euroa kuin 5 euroa.

Samaa mieltä ottamatta kantaa onko 5-7 vai 6-8 vai mikä oikea tavoitehinta-haarukka. Jos jotain, niin itseasiassa musta tuo sunkin haarukka on vielä melko alhainen...siis JOS tuloskäänne on totta. 

Anteeksi vaan, mutta jopa anaaliasteikolla imo poikkeuksellisen hirveää paskaa toi katsaus nimittäin jos "markkinat eivät vielä hinnoittele tuloskäännettä osakkeeseen" niin siinäpä kohtaa on hyvä laittaa rohkeasti tavoitehinnaksi tuollainen ihan 10% yli pörssikurssin...varsinkin, kun markkina-arvo on alta 20% liikevaihdosta. Rautalangasta: JOS katsauksen ajatus Martelan tuloskäänteestä on oikeansuuntainen, niin tuo tavoitehinta on sitten täysin alimitoitettu ja jos taas ajatus ei ole oikea...no, katsaus siis rakennettu niin, että varmistetaan pihallaolo. Poikkeuksellista luovuutta.

Luulisin, että case on mennyt jotensakin niin, että kun heillä nyt joku tavoitehinta Martelan nakkikioskille oli niin jotain piti raapustaa mutta kiinnostusta ei välttämättä ihan hirveästi löytynyt kirjoittajalta. Jos joku tuloskäänne on tapahtumassa (itse en ole varma siitä vielä mutta toki "hyvä joulukuu" oli jo sinällään, ilman kerroinvaikutuksiakin, mahtava yllätys koska 4 miljoonaa on tän nakkikioskin markkina-arvoon suhteutettuna valtava potti) niin Jännästi osuu samoihin aikoihin TJ vaihtumisen kanssa ja kuten oon sanonut, on riidejä että entinen TJ ei ollut kovin toiminnan mies. Jos jossain tilanteessa TJ voi kaiken muuttaa niin toki juurikin tällaisessa suvun omistamassa  ja nollatulokseen hyytyneessä puoli-ilmaisessa: jos jotain fiksua esim. kulurakenteesta löytää, niin vaikutus on kova tällä arvostustasolla.

ps. edelleenkään en oikein osta posarin selitystä. Ei se nyt vaan täsmää, että tällainen nakkikiska yllättäen tekeekin yhdessä kuukaudessa muutaman miljoonan enemmän TULOSTA. Varsinkin, kun kyseessä ei ole lafka joka myisi ensisijassa joululahjakamaa. Imo siinä on mutkia oiottu eli varmaan hyvä kuukausi ollut mutta on taustalla muutakin (kulutasoa down jo aiemmin?) jota ei nyt jostain syystä haluttu posarissa selitellä.

19.1.2016 - 15:24
#6693
+26
Liittynyt:
5.8.2014 - 09:45
Viestejä:
101

PikkuPro kirjoittikin toiseen ketjuun Martellasta eli samoilla linjoilla ollaan. Twitteristä lainatut tunnusluvut:

P/E 7, P/B 0.7. Book value of equity as of Q3, 5,12€. Liquid assets 7.2 M €, Net debts 5,1 M €. Market Cap 15 M €.

Tuloskäänteen ollessa totta on tässä lapussa todellakin nousuvaraan ja paljon. Mieli tekisi ostaa lisää, mutta tämän osakkeen osuus salkusta alkaa olemaan jo kohtuuttoman suuri (jotkut vielä uskovat hajautukseen:))

 

20.1.2016 - 15:19
#6719
+2320
Liittynyt:
7.7.2014 - 03:48
Viestejä:
1076

Mielenkiintoinen lappu tällä hetkellä. Periaatteessa betsi sen puolesta millä todennäköisyydellä tuo viimeisin parannus oli kertaluonteinen ja millä pysyvä. Hieman erikoiselta kuulostaa tuo "Liiketulosta paransi erityisesti joulukuun hyvä ja ennakoitua parempi kysyntä". Pikkuprolle kysymys, kirjoittelit Technopolis-ketjuun että uskot perinteisen toimistokysynnän vähenevän kun jengi tekee enemmän duunia muualta, esim kahviloista, erityisesti pienemmät yritykset. Mä oon samoilla linjoilla tässä asiassa, nykyään on niin helppo pitää nettitapaamisia skypen välityksellä, tehdä duunia himasta netin kautta jne. En oo tutkinut Martelaa sen enempää mutta eikö suurin osa niiden liiketoiminnasta ole toimistotarvikkeiden myyntiä, eli ongelma on tasan sama niille? Toki hinnoittelu on tällä hetkellä niin halpa, että jos käänne on pysyvä niin ei haittaa, vaikka tulevaisuudennäkymät ei olisi parhaat. Varsinkin koska tuo aiemmin mainitsemani kysyntämuutos etenee varmasti hitaasti.

20.1.2016 - 19:35
#6732
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727
Jeans kirjoitti:

 Pikkuprolle kysymys, kirjoittelit Technopolis-ketjuun että uskot perinteisen toimistokysynnän vähenevän kun jengi tekee enemmän duunia muualta, esim kahviloista, erityisesti pienemmät yritykset. Mä oon samoilla linjoilla tässä asiassa, nykyään on niin helppo pitää nettitapaamisia skypen välityksellä, tehdä duunia himasta netin kautta jne. En oo tutkinut Martelaa sen enempää mutta eikö suurin osa niiden liiketoiminnasta ole toimistotarvikkeiden myyntiä, eli ongelma on tasan sama niille? Toki hinnoittelu on tällä hetkellä niin halpa, että jos käänne on pysyvä niin ei haittaa, vaikka tulevaisuudennäkymät ei olisi parhaat. Varsinkin koska tuo aiemmin mainitsemani kysyntämuutos etenee varmasti hitaasti.

Ensin se tarkennus alleviivattuun, että en usko vaan pikemminkin en tiedä. Mutta 1) jos on vaikutusta tulevaisuudessa TP:lle eli ilmiö rantautuu meillekin niin vaikutus negatiivinen ja 2) en usko, että markkina Suomessa tätä on vielä hinnoitellut = negatiivinen arpa joka hieman laskee TP kiinnostusta silmissäni.

Ongelma on jossain määrin sama Martelalle. Lisäksi kehitys on varmempi ja jo pitkälti käynnissä eli esimerkiksi papereille tarvitaan koko ajan vähemmän kaappi yms. säilytystilaa. Toisaalta muutos tuo myös mahdollisuuksia niille toimijoille, jotka muutoksessa pysyy mukana: kyllähän startup-kahviloissa ja kotitoimistoissakin osin käytetään moderneja työpisteitä joten muutos on samalla riski ja mahdollisuus.

Tilanne on varmasti haaste Martelalle mutta nykyisellä hinnoittelulla näen lapun kiinnostavana. Minua vakuuttaa se, että melko kauheissa oloissa Martela on kuitenkin 2008-2015 selvinnyt säällisesti ja nyt valoakin näkyy tunnelin päässä ihan luvuissakin. Uusi suvun ulkopuolinen toimari on lähtökohtaisesti imo hyvä koska entinen ei vakuuttanut. 2008-2015 on varmasti syntynyt patoutunutta kysyntääkin jotka osin ehkä kompensoivat kokonaiskysynnän murrosta.

Tosiaan mitään tulosparannusta Martelassa ei enää tarvita: 2015 4 miljoonan tulos on kestämättömän hyvä ylläpitämään long run 18 miljoonan markkina-arvoa. Tulevaisuus on varsin sumuinen sekä makrotalouden, että alan murroksen takia. Tällä hinnalla kuitenkin kelpaa, jos tulevaisuudennäkymät olisivat hyvät niin kelpaisi huomattavasti kalliimmallakin. Plussaa toki siitä, että kulukuurit tuovat säästöä vielä ensi vuonnakin.

 

20.1.2016 - 20:54
#6734
+2320
Liittynyt:
7.7.2014 - 03:48
Viestejä:
1076
PikkuPro kirjoitti:

Ensin se tarkennus alleviivattuun, että en usko vaan pikemminkin en tiedä. Mutta 1) jos on vaikutusta tulevaisuudessa TP:lle eli ilmiö rantautuu meillekin niin vaikutus negatiivinen ja 2) en usko, että markkina Suomessa tätä on vielä hinnoitellut = negatiivinen arpa joka hieman laskee TP kiinnostusta silmissäni.

Markkinat hinnoittelee Technopoliksen (<10P/E) niin, ettei ainakaan hirveästi kasvua pitäisi olla tulossa. Toki varmasti iso osa on sitä, että Suomessa menee tällä hetkellä niin heikosti ylipäätänsä, mutta mä olen kyllä kelannut että markkinat hinnoittelisi myös tällaista muutosta. En tosin ole juuri ollenkaan asiaa miettinyt joten voi olla että olen ihan väärässä.

PikkuPro kirjoitti:

Ongelma on jossain määrin sama Martelalle. Lisäksi kehitys on varmempi ja jo pitkälti käynnissä eli esimerkiksi papereille tarvitaan koko ajan vähemmän kaappi yms. säilytystilaa. Toisaalta muutos tuo myös mahdollisuuksia niille toimijoille, jotka muutoksessa pysyy mukana: kyllähän startup-kahviloissa ja kotitoimistoissakin osin käytetään moderneja työpisteitä joten muutos on samalla riski ja mahdollisuus.

Joo totta.

PikkuPro kirjoitti:

Tosiaan mitään tulosparannusta Martelassa ei enää tarvita: 2015 4 miljoonan tulos on kestämättömän hyvä ylläpitämään long run 18 miljoonan markkina-arvoa. 

Varmistetaan vielä että oot ymmärtänyt oikein (ja että mä oon). 4 miljoonaa oli siis liiketulos (=EBIT), tästä kun otetaan rahoituskulut ja verot pois niin esim. Inderes arvioi nettotuloksen olevan 0,59e per osake eli P/E ~7,3.

21.1.2016 - 01:02
#6738
+5523
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2727
Jeans kirjoitti:

 

PikkuPro wrote:

 

Tosiaan mitään tulosparannusta Martelassa ei enää tarvita: 2015 4 miljoonan tulos on kestämättömän hyvä ylläpitämään long run 18 miljoonan markkina-arvoa. 

 

 

Varmistetaan vielä että oot ymmärtänyt oikein (ja että mä oon). 4 miljoonaa oli siis liiketulos (=EBIT), tästä kun otetaan rahoituskulut ja verot pois niin esim. Inderes arvioi nettotuloksen olevan 0,59e per osake eli P/E ~7,3.

Oon joo tietoinen mutta toki olisin voinut kirjoittaa yksityiskohtaisemmin eli oleellinen tarkennus. Rahoituskulut ja verot tosin pitäisi olla aika alhaisella tasolla kun Martelan pitäisi pystyä käyttämään entisiä tappioita hyväksi verotuksessa ja velkalasti on maltillinen. Kaikenkaikkiaan vaikka tiedetään arvioitu liiketulos niin paljon mielenkiintoista jää vielä tilinpäätökseenkin.

26.1.2016 - 17:36
#6824
+637
Liittynyt:
12.1.2016 - 14:44
Viestejä:
441

Inderes lisää Martelan Twitterin mukaan experttisalkkuunsa. En oikein arvosta heitä siitä, että ottavat näitä snägäreitä tähtäimeen, koska niihin ei ikinä määrillä voisi sijoittaa ilman että kurssi liikkuu reippaasti. Mutta veikkaampa, että tänään ja huomenna on vikat päivät ostaa alta 5 euron, koska tämä alkaa saamaan Inderesin hehkutuksesta momentumia, ja myyjiä ei vaan ole riittävästi tietyn pisteen jälkeen. Sitten nousu alkaa ruokkiin itseään ja aletaan puhuun 70 sentin epsistä ja 10 euron kurssista. Sillä ei ole niin väliä, että Martela ei ole kovin ennustettava ja hyvä firma kun tämä ajetaan ylös.

Itsekin salkutin tänään 7k, eiköhän ne saa kuukauden sisällä ulos euron korkeammalta. Tuskin uskaltaa q1 tulokseen asti holdata kun saattaa taas valahtaa tappion puolelle.

EDIT: Laiteaan nyt perustelutkin

"Martela - kuluvan vuoden musta hevonen

Ostimme tänään experttisalkkuumme 1400 kappaletta Martelan osakkeita keskihintaan 4,65 euroa. Sijoitus vastaa noin 5 % koko salkustamme. Martela on mielestämme selkeä käänneyhtiö jota hinnoitellaan edelleen kriisiyhtiön kertoimilla. Mikäli yhtiön käänne etenee odotetusti näemme siinä merkittävää nousupotentiaalia ja pidämme yhtiötä salkkumme vuoden 2016 mustana hevosena.

Martelalla on takanaan raskas korpivaellus ja yhtiön tulos on ollut vuodet 2012-2014 rumasti tappiollinen. Tappioiden taustalla on ollut jatkuvasti heikentyvä markkinatilanne ja etenkin yhtiön oma riittämätön reagointinopeus markkinan heikentymiseen. Lisäksi yhtiö teki useita strategisia virheitä ja piti kiinni tappiollisista liiketoiminnoistaan ilman selkeää strategiaa. Yhtiö aloitti 2013 lopussa saneerauksen ja kasvatti saneerausohjelman kokoa merkittävästi 2015 alussa. Saneerauksen tulokset alkoivat vihdoin Q215 aikana heijastua positiivisesti yhtiön numeroihin ja Q315 oli jo yhtiöltä erinomainen suoritus vaikeassa markkinassa. Tammikuussa annettu positiivinen tulosvaroitus oli mielestämme viimeinen sinetti yhtiön korpivaelluksen päätökselle ja yhtiö on vihdoin päässyt kulujensa kanssa tasolle, jolla se voi operoida kannattavasti myös heikommassa markkinassa.

Vaikka markkinat reagoivatkin yhtiön tulosvaroitukseen erittäin voimakkaasti (osake sen jälkeen +30 %), niin näemme Martelan edelleen hyvin houkuttelevana sijoituskohteena. Olemme luottavaisia, että yhtiön saneerausohjelmat pitävät tuloksen plussalla vaikeassa markkinassa ja uuden toimitusjohtajan alaisuudessa odotamme yhtiöltä määrätietoisia toimia tappiollisten yksiköiden kääntämiseksi. Jo pelkästään tappiollisten liiketoimintojen sulkemisella nousisi Martelan tulos täysin uudelle tasolle.

Martelan liiketoiminnan tulospotentiaalia on hyvä lähestyä bruttomarginaalin kautta. Arviomme mukaan yhtiön bruttomarginaali on konsernitasolla erinomainen noin 45 %. Suomessa bruttokate on todennäköisesti noin 50 %:n tuntumassa ja se heijastelee yhtiön dominoivaa markkinaosuutta Suomessa. Vertailun vuoksi kuluttajatuotteita valmistavan Amer Sportsin bruttomarginaali on niin ikään noin 45 % ja Fiskarsin noin 40 %. Martelan ongelma onkin kulupuolella ja selvästi yli 40 %:n tasolla olevat operatiiviset kulut ovat rajusti ylimitoitettuja Martelan kaltaiselle toimijalle. Näkemyksemme mukaan Martelalla olisi kuluissaan edelleen selkeää karsimista ja yhtiön pitäisi saada operatiiviset kulut painettua selvästi alle 40 %:n tason. Jo tällä 5 %:n liikevoittomarginaalilla yhtiön pitäisi yltää noin yhden euron osakekohtaiseen tulokseen ja 12x P/E-kertoimella Martelan kurssin pitäisi olla selvästi yli tuplat nykyiseen. Tämän potentiaalin realisoituminen tulee viemään aikaa ja todennäköisesti sitä saadaan odottaa vuoteen 2018. On tärkeä muistaa, että kulupuolen ongelma on huomattavasti helpompi ratkaista kuin bruttomarginaalissa oleva ongelma ja näin ollen kysymys onkin vain uuden toimitusjohtajan kyvystä saneerata yhtiötä.

Martelan arvostus on erittäin matala ja volyymipohjainen P/S-kerroin on vain 0,15x. Näin ollen jo pienikin parannus liikevoittomarginaalissa tarjoaa merkittävää nousuvipua osakkeeseen. 2015 tiedossa olevalla tuloksella P/E-kerroin on edelleen alle 8x ja arviomme mukaan Martelalla pitäisi olla edellytykset ylläpitää säästöjen avulla nykyistä tulotasoa, vaikka markkinatilanne jatkaisikin heikentymistään. Osinkotuotto on 0,25 euron ennusteellamme ensi keväälle yli 5 %. Martela on historiallisesti jakanut käytännössä aina koko tuloksensa osinkoina ja lähivuosien investointitarve on minimaalinen. Näin ollen pidämmekin Martelaa yhtenä potentiaalisimmista osinkoyllättäjistä."

26.1.2016 - 17:53
#6825
+637
Liittynyt:
12.1.2016 - 14:44
Viestejä:
441

Jahas, on kyllä järkevää, kurssi saman tein +8%. Tekis mieli myydä puolentoista tonnin voitolla, mutta kun tietää että nää Inderes kiimat tuppaavat jatkumaan viikkotolkulla, niin myydään sit 6 euron paikkeilla.