Kolumnit

Vuodenvaihteessa koristellaan ikkunat

Jaa Twiittaa

Omaisuudenhoitajat tykkäävät koristella ikkunansa kvartaalien loppumisen kunniaksi. Erityisen huolellinen koristelu suoritetaan vuodenvaihteessa. Atlantin takana kutsutaan window dressingiksi hoitosalkun sisällön tai tuloksen kaunistelua raportointikauden kalkkiviivoilla. Kovin harva tosin myöntää tätä tekevänsä, mutta silti pörssikursseissa tapahtuu vuoden viimeisenä kaupankäyntipäivänä vielä enemmän ihmeellisyyksiä kuin tavallisesti.

Vuoden lähestyessä loppuaan monet tekevät veromyyntejä. Näistä on kirjoitettu muussakin talousmediassa kuin Sijoitustiedossa paljon. Sen lisäksi on joka ikinen vuodenvaihde myös kurssivedätyksiä. Nämä ovat ehkä jääneet vähemmälle huomiolle. Ainakin paatuneiden vedättäjien intresseissä olisi, että näin toimittaisiin jatkossakin.

Askartelin raportointikauden lopun pomppujen parissa jo 80-luvulla. Silloin SP-Sijoitus Oy vedätti joitakin salkkuosakkeitaan joka kuukaudenvaihde. He vieläpä laskivat substanssiarvonsa päivän ylimmän kaupankäyntihinnan mukaan. Joten he pyrkivät tekemään yhden kaupan mahdollisimman kovalla hinnalla. Miten silloinen Pankkitarkastusvirasto hyväksyi tämän, ihmettelin kovasti.

Mutta en valittanut mihinkään. Vaan pilkin jotain Skop-Rahoituksen vapaata osaketta yhden pörssierän halvalla ja sitten noteerasin sitä myyntilaidassa kuukauden viimeisen pörssipäivän aamusta asti. Aika usein välitysliike lyhenteeltään SKOP sitten haki juuri sen yhden erän laidasta. Sain tällä metodilla Riikosen enkeleiltä varsin monet pikikset.

Sivistymättömille tai märkäkorville käännöstä: Joskus silloin kun vielä uskoin vastuullisten sosiaalidemokraattien olemassaoloon, pörssissä noteerattiin erikseen vapaat osakkeet, eli ulkomaalaistenkin ostettavissa olevat. Osakkeilla oli vielä olemassa pörssierät, joita pienemmät määrät piti tehdä sopimuskauppana. Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin vtj Juhani Riikonen oli edelläkävijä tasa-arvoasioissa ja palkkasi paljon naisia meklareiksi, joita sitten yleisesti kutsuttiin Riikosen enkeleiksi.

Yksittäisten osakkeiden hintojen nostaminen vuodenvaihteessa ei ole lähellekään kokonaan kadonnutta kansanperinnettä, vaikka SP-Sijoitus lunastettiin pörssistä jo 29 vuotta sitten. Tässä lunastuksessa muuten hukattiin veronmaksajien rahoja, koska yhtiö oli loppuvuodesta 1990 lähinnä armonlaukausta vailla – kuten moni muukin velkainen sijoitusyhtiö.

Vuoden viimeisenä pörssipäivänä olenkin veromyyntien poimimisen lisäksi yrittänyt olla kurssinvedättäjien tukkeena. Jos saa osakkeitaan pieneenkin ylihintaan tyrkättyä jollekin ikkunanpesijälle, jää tästä rahan lisäksi käteen aina erityisen hyvä mieli. Solidin yhtiön osakkeiden ostaminen halvemmalla takaisin on sekin varsin tyydyttävää puuhaa.

Tänä vuonna kuitenkin vedättäjiä lienee liikkeellä tavanomaista vähemmän. On enää kolme pörssipäivää jäljellä ja OMXHGI on melkein 20 prosenttia plussalla. Tämä ei tarkoita, etteikö olisi paljon myös pakkasella olevia osakkeita - myös omassa salkussani.

Miulla ei ole kuitenkaan mitään tarvetta vedättää mitään, mutta joillakin muilla varmasti on. Esimerkiksi monien pukumiesten bonukset lasketaan vuosituloksesta. Joten noteerailu myyntilaitojen yläpuolella voi maanantaina 30.12. tänä vuonnakin tuoda jonkun hyvänhintaisen myynnin.

Noteeraaminen ei maksa kuitenkaan muuta kuin odan (eng. order, toimeksianto) syöttämisen vaivan. Joten on järjellistä uudenvuodenaatonaattona yrittää sekä poimia verodumppeja että olla ikkunoiden koristelijoiden tukkeena.

Vuoden viimeinen pörssipäivä on omille tuotoilleen vastuullisen spekulantin tärkein työpäivä.

P.S. Yllättävän moni on kertonut jo myyneensä osakkeita ja aikovansa sitten ostaa niitä vuodenvaihteen jälkeen osakesäästötilille. Tässä altistuu ikävästi kurssinousuriskille, joka on toistaiseksi toteutunutkin.

Sitten jos vielä tammirallikin tulee, voi verosäästöjen tavoittelusta joutua maksamaan varsin paljonkin. Jos myisin jotain siirtääkseni rahaa OST-tilille tekisin sen aikaisintaan tammikuussa – tai vaihtoehtoisesti vuoden viimeisenä päivänä.

Tammirallin suhteen on huomattavaa, että joulukuun kova kurssinousu pienentää sen todennäköisyyttä. En ole vielä yhtään varma, miten paljon ja mitä viikon päästä maanantaina ostan. Mutta näyttää siltä, etten ainakaan limiittejä pohjaan, kuten vielä kuukausi sitten Kauppalehden toimittajalle arvelin.

Aki Pyysing 8.12.2019: Vuosi on sijoittamisessa pelkkä pikamatka

Vuodenvaihteen ja tammikuun touhuistaan voi kirjoitella täällä

Luettu 3 kertaa
Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Haastattelut
Kolme markkinasoturia: "Ainoa ongelma on ajoitus - oletko oikeasti oikeassa, jos olet oikeassa liian aikaisin?"
Vain muutaman kymppitonnin tähden
Artikkelit
Öljyn hinta nousussa, hedge fundit shorttaavat energiaa