Artikkelit

Valmet Q2/25: Vahvat tilaukset, mutta ohjeistus ei vielä saleteissa

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Miten asiat ovat kehittyneet edellisestä päivityksestä?

Valmetilta hyvä neljännes. Lähes kaikki rivit vihreälle. Se ainoa punainenkin korvataan sillä, että eteenpäin katsova tilauskanta ja tilauskertymä on nousussa. Osake ei ole ollut mitenkään erityisen vahva edellisen päivityksen jälkeen, mutta eilen noustiin sitten voimakkaasti vahvaan tulokseen ja saatiin muuta markkinaa kiinni.

Markkinoita taisi ilahduttaa etenkin vahva tilauskertymä, joka tuli vieläpä useista keskikokoisista projekteista. Näissä kannattavuus on megaprojekteja helpompi saada osumaan toivottuun sektoriin. Valmet on omaan historiaansa nähden aika järkevästi nyt arvostettu, mutta absoluuttisesti mielestäni edelleen aika halpa, vaikken sitä omistakaan.

Vakaa liiketoiminta on jo 65 % liikevaihdosta ja 93 % EBITAsta. Saapa nähdä miten pitkään Valmet jatkaa näiden vanhan mallisten lukujen kertomista, koska he päivittivät raportointisegmenttejään.

Kuva

Ajatuksia raportista

Toimitusjohtaja Hinnnerskovin katsaus oli tässä jo otsikoituna, mutta se on taas mallia tehokas, joten eipä siitä jäänyt paljon raportoitavaa. Viidestä lyhyestä kappaleesta kolme käy läpi uutta strategiaa, joten ehkäpä minäkin kommentoin ennemmin sitä.

Valmetin uusi strategia 'Lead the Way' perustuu neljään strategiseen peruspilariin: asiakkaiden menestyminen, sitoutuminen koko elinkaaren ajaksi, maailmanlaajuinen kilpailukyky sekä vastuunotto.

Uusi toimintamalli mahdollistaa yhtiön toimimisen vahvojen liiketoiminta-alueiden kautta lähellä asiakkaita, tarjoten integroitua asiantuntemusta palveluissa ja teknologiassa elinkaarimallin avulla.

Jaa että ennenkö tämä ei ollut mahdollista?

Valmistusta ja hankintaa varten muodostettu Globaali toimitusketju -yksikkö edistää keskitetysti toiminnallista huippuosaamista ja varmistaa kustannuskilpailukyvyn.

Tämä on ensimmäinen tavallaan konkreettinen asia. Vielä tästäkään ei ihan selviä, mitä tämä yksikkö tekee tai mikä muutos suhteessa vanhaan on.

Valmet julkaisi myös uudet taloudelliset tavoitteet:

  • Orgaaninen liikevaihdon kasvu (CAGR) yli suhdanteen 5 % (aiemmin: yli kaksi kertaa markkinakasvun tai ylittää markkinakasvun)
  • Vertailukelpoinen EBITA-marginaali 15 % (aiemmin: 12–14 %)
  • Vertailukelpoinen sitoutuneen pääoman tuotto ennen veroja (Vertailukelpoinen ROCE) 20 % (aiemmin: vähintään 15 %)
  • Velkaantumisaste alle 50 % (uusi tavoite)

Tämä kuulostaa hyvältä sikäli, että jos näihin tavoitteisiin päästään, on Valmetin osake merkittävästi nykyistä korkeammalla. Mielestäni velkaantuneisuustavoitteen tuominen on hyvä lisä, ja aiemmatkin tavoitteet käyvät järkeen. Kasvua, kannattavuutta, pääomatehokkuutta ja velkakontrollia. Vain kassavirta puuttuu, mutta se on Valmetilla historiassa ollut ok tasolla.

Valmetin uudet segmentit seuraavasta raportista lähtien tulevat olemaan:

Biomateriaaliratkaisut ja -palvelut -segmentti koostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta:

  • Sellu-, energia- ja kiertotalous
  • Pakkausmateriaalit ja paperit
  • Pehmopaperit

Prosessitehokkuusratkaisut-segmentti koostuu kahdesta liiketoiminta-alueesta:

  • Virtauksensäätö
  • Automaatioratkaisut

Jännä nähdä miten näitä tullaan jatkossa raportoimaan ja puimaan raporteissa. Olen itse tykästynyt vanhaan jaotteluun projektiliiketoiminnan ja vakaan liiketoiminnan osalta.

Ohjeistus (ennallaan):

Valmet arvioi, että vuoden 2025 liikevaihto pysyy edellisen vuoden tasolla (2024: 5359m euroa) ja vertailukelpoinen EBITA pysyy edellisen vuoden tasolla (2024: 609m euroa).

Ohjeistus jättää vielä hieman tekemistä, sillä liikevaihto on nyt -2 % ja EBITA +0 %. Näillä luvuilla tuskin negaria kuitenkaan tarvitsisi tiedottaa.

Ajatuksia sijoittajapuhelusta

Arvatenkin Hinnerskov aloittaa kertomalla päivitetystä strategiasta ja liiketoimintayksiköistä. Näin toimarin tietysti kuuluukin tehdä.

Process Technologies and Service segment, which is now combined into the Biomaterial Solutions and Service segment…

Tälle kerrottiin pääomamarkkinapäivillä syitä, mutta kyynikko sisälläni ei voi olla epäilemättä, johtuisiko tämä kuitenkin myös hieman siitä, että prosessiteknologiat-segmentti on ollut järkyttävän huonossa iskussa. Liikevaihto on lasketellut ja kannattavuus on surkealla tasolla. Palvelut ja Automaatio on pelastanut Valmetin, ja Prosessiteknologiat ovat sen tietysti mahdollistaneet. Ehkäpä minäkin totun vielä tähän uuteen.

Uuden biomateriaalisegmentin meno oli neljänneksellä vahvaa ja se saavutti esimerkiksi 10 % orgaanisen palveluliikevaihdon kasvun. Tämä taisi olla yksi tärkeistä tavoitteistakin uudessa toimintamallissa.

Kuva

Tilaukset ovat vetäneet kyllä erittäin hyvin. Tähän varmaan tulee kysymyksiä Q&A:ssa. Mielenkiintoista kuulla, onko asiakasaktiviteetti parantunut näin paljon, vai onko Valmet voittanut markkinaa.

Kuva

Tämä on mielenkiintoinen kalvo. Nythän puhutaan paljon energiaomavaraisuudesta ja ylipäätään kasvavasta energiatarpeesta. Valmet on mukana tässäkin trendissä ja voitti kaksikin samankaltaista laitostilausta Ruotsista ja Espanjasta.

Kuva

Tässä vielä kertauksena pääomamarkkinapäiviltä uuden strategian kohokohdat. Hinnerskov vaikuttaa edelleen ihan tekijämieheltä, joten jos tämä on hänelle mieluisampi tapa toimia ja saa jättää kädenjälkensä yhtiöön, niin mennään sitten tällä. Itsellä ei herännyt suuria intohimoja tätä kohtaan.

Kuva

Tämä kalvo oli tehty pääomamarkkinapäivillä herännyttä kysymystä varten: Miten Valmet voi kasvattaa orgaanista kasvuvauhtia. Mielestäni kasvun kulmakivet kuulostavat erittäin järkeviltä. Täytyy tunnustaa, että kuvittelin Valmetin tietenkin jo tarjoavan palveluita osana pääomaprojekteja hyvin aikaisessa vaiheessa. Ihmettelen suuresti, jos näin ei ole. Kone on näyttänyt mallia tässä vaikka miten pitkään ja Suomessa ei olla osattu kopioida toimivaa mallia? Oli miten oli, kuulostaa erittäin järkevältä.

Talousjohtaja Katri Hokkanen kertoo liikevaihdon jääneen yhtiön omista tavoitteista etenkin Palvelut-segmentissä. Syiksi kerrotaan valuutta, myynnin ajoitukset ja paperipuoli, missä neljänneksen myynti oli heikointa pitkään aikaan.

Kuva

Kassavirta heikkeni Q2:lla käyttöpääoman sitoutumisen takia ja oli varsin matalalla tasolla. Prosessiteknologiat ovat antaneet käteistä aina etupainotteisesti, mutta heikommalla kannattavuudella. Palvelut ja automaatio antaa käteistä hitaammin, mutta kannattavuus ja ennustettavuus ovat parempia. Otan nykymallin ihan mielelläni vastaan, vaikka se sitoisikin pääomaa. Tällaiseen rakenteelliseen muutokseen voi ihan mielellään antaa yhtiön investoida. Nettokäyttöpääoma sisältää myös 123m euron ”osingonjakovelan”. Termi, jonka kuulen ensimmäistä kertaa.

Kuva

Tässä vielä mahdollisesti viimeistä kertaa vanhat segmentit ja niiden kehitys. Tilauksia katsomalla näyttää hyvältä kautta linjan. Liikevaihtoa tuijottamalla tulee hieman erilainen kuva. Junaa ajaessa pitää kuitenkin uskoakseni katsoa eteenpäin enemmän kuin taakse.

Kuva
Kuva

Ja tässä näytteitä, miltä uusien yksiköiden raportointi tulee näyttämään. Eiköhän tähän totu, näyttää ihan fiksulta. Biomateriaalipuolella käyttöasteista riippuvainen kulutus- ja prosessiosat junnaa edelleen paikallaan. Tämä on hyvä kasvuaihio hieman paremmassa syklissä. Prosessitehokkuuspuolella tekeminen näyttää kautta linjan vahvalta.

Tämä oli parhaiten strukturoitu tulospuhelu koskaan Valmetilta. Hokkanenkin sanoi vain kerran ”As Thomas said”. Aiemmin toimitusjohtaja ja talousjohtaja kävivät samat luvut kahteen kertaan läpi. Tämä oli Pasi Laineen perintöä, mutta hienoa, että nurinaani on kuultu ja rakennetta on merkittävästi parannettu. Kiitos!

Q&A

Kysymys johdon luottamuksesta liikevaihto-ohjeistukseen. Ohjeistetaan ennallaan pysyvää ja nyt ollaan takamatkalla. Hinnerskov kertoo olevansa luottavainen tilauskantaan perustuen. Jos tulee suuria negatiivisia valuuttavaikutuksia, voi liikevaihto-ohjeistus kuitenkin olla vaarassa.

Keskustelua siitä, että palvelut ovat hieman pehmentyneet heikentyvien käyttöasteiden myötä, mutta Hinnerskovin mukaan pääomaprojektit (capex) etenevät vakaasti. Tämä on sinänsä mielenkiintoinen, että globaali epävarmuus ja tulliepävarmuus ovat omiaan laittamaan kapuloita pääomahankkeiden rattaisiin. Valmetillakin lienee tässä riskiä, että Hinnerskov joutuu loppuvuonna käyttämään ”asiakkaidemme hidastunut päätöksenteko” -korttia.

Olen Valmetiton, kuten edellisenkin neljänneksen kohdalla, mutta neljännesten välissä Valmet oli ehdottomasti taas ostohinnoissa. Yhtiön tarina etenee hienosti ja Hinnerskov vaikuttaa hyvältä rekrytoinnilta. Aika näyttää miten eväät riittävät uusiin taloudellisiin tavoitteisiin nähden, mutta suunnitelma vaikuttaa järkevältä. Voisin hyvin ostaa takaisin, jos Mr. Market suo.

Keskustele Valmetista

Seurantalista

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Irtosiko Rapala vihdoin pohjasta

Antti Leinonen
23.7.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Lindexillä lipsuu

Aki Pyysing
20.7.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Dollariluottamuksen heikentyessä Sveitsin frangi ja kulta vahvana

Johannes Ankelo
15.7.2025
east Lue lisää