Talousosaamisen pelko

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Orpon hallitus vaikuttaa yrittävän sitä, mitä Sipilän hallituksen olisi pitänyt kikyhyppelyjensä sijaan tehdä: Järjellisiä rakennemuutoksia. Rakennemuutos löytyy sanana kuitenkin 243-sivuisesta hallitusohjelmasta vain pari kertaa.

Termin välttelyyn lienee syynä Holkerin hallituksen (1987-1991) surullisen kuuluisa ”Hallittu rakennemuutos”, joka hallitusti johdatteli Suomen 1990-luvun alun taloudelliseen benji-hyppyyn ilman köyttä. Jonnat ei ehkä muista, mutta mie ja Timo Haapala muistetaan kyllä.

Rikkaat rikastuu, jee!

Ja suuri oli pelko vielä Kokkolassakin, kun vasemmisto Orpon hallitusohjelmaa odotteli. Ja tapahtui niinä päivinä, että Säätytalolta kävi käsky, että kaikki rikkaat oli verottamatta jätettävä. Tämän voi päätellä esimerkiksi Vasemmistonuorten tiedotteesta ”Hallitusohjelma = Lukematta paskaa”.

Joskus oli sellainenkin aika, jolloin hävettiin sitä, kun jäätiin kiinni kannanotoista ilman perehtymistä. Nykyisin sekä Suomen vasemmisto- että USA:n trumpetistipiireissä pidetään asioihin perehtymistä vähintään heikkouden merkkinä, ellei sitten suorastaan typeryytenä.

Mutta oikeassahan vassarinuoret olivat: ”Korotetaan osakesäästötilin maksimisijoitusrajaa 100 000 euroon” löytyy kuin löytyykin hallitusohjelmasta. Vasemmistoideologian mukaan kenellekään ei kuuluisi kertyä noin suurta varallisuutta, joten torilla tavataan, punaliput liehuen. Mie tosin tuun vain ottamaan kuvia ja kuuntelemaan erinomaista rumpusettiänne. Laadin teille kuitenkin iskulauseen:

”Orpo ja Purra, köyhä voi vain surra! Tukirahat takas, hallitus alas!”

Jätetään tällä kertaa käsittelemättä, miten pitkällä aikavälillä osakesäästötilin sijoitusrajan nosto todennäköisesti kasvattaa verotuloja. Vihervasemmisto ei tätä usko, vaikka tällä hetkellä vallitsevasta itkupotkuraivaristaan joku päivä vielä rauhoittuisivat.

Olisikohan pitänyt jättää edellisestä etuliite viher- pois, kun Kokoomuksen entinen puisto-osasto palasi Seinäjoella Sofia Virran puheenjohtajaksi valinnan myötä pari piirua lähemmäksi juuriaan? Tosin aika paljon matkaa on ohisalolaisuudesta soininvaaralaisuuteen. Joten jäädään tarkkailemaan tilannetta, ennen kuin hyväksytään vihreiden palanneen ei-sosialistiseksi puolueeksi.

Itselleni on OST:in talletuskaton nousu melko yhdentekevää. Luultavasti tuuppaan sen toisen 50K sisään, ja jätän perillisten kiisteltäväksi. Kuolinvuoteelta lähetän OST-otteeni Timo Harakalle ja Li Anderssonille saatesanoilla ”Mahtaa teitä vituttaa kuin pieniä eläimiä.”

Kannatan oikeansuuntaisia askeleita, vaikka olisivat kuinka riittämättömiä. Seuraavassa Viisaassa Rahassa on varmasti lisävaatimuksia hallitukselle ja toki näin osakesäästäjien edunvalvojan kuuluukin toimia. Mutta itse nähtyäni Holkerin ja Kataisen hallitusten reippaat rimanalitukset, olen hyvin vähään tyytyväinen. Ei heikennyksiä, mutta pieniä parannuksia = parempi maailma.

Musta aurinko nousee

Havaintojeni mukaan OST:in talletuskaton nosto ei ole nostanut likikään niin suurta huutoa kuin mahdollinen äitiyspakkauksen mukana tuleva osakesäästötili. Tämä on loogista, koska jos 50K talletuskatto oli aiemmin ongelma, et tosiaankaan äänestänyt vasemmistoa. Ellet sitten ole ay-pamppu tai istu jollain muulla vasemmiston hillotolpalla. Jos taas ihmiset oppivat tekemään korkoa korolle -taikoja jo hyvin pieninä, katoaa talousvasemmistolta kannatus.

Itse asiassa ehkäpä me arvo- ja markkinaliberaalit saatamme saada jatkossa entistä suuremman osan ikäluokasta pauloihimme? Tosin myö kyllä luultiin Berliinin muurin murtumisen jälkeen valloittavamme koko maailman. Eikä saatu kunnon läpimurtoa edes Kehä kolmosella, itärajan ylityksestä nyt puhumattakaan.

Hallitusohjelmaan kirjatusta talousosaamisen vahvistamisesta ei ehkä ilkeä itkeä edes Paavo Arhinmäki:

Talousosaamista parantamalla vahvistetaan kotitalouksien kykyä huolehtia omasta taloudestaan sekä ymmärtää säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksia ja riskejä. Toteutetaan talousosaamisen kansallinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisista maailman talousosaavin kansa. Vahvistetaan taloustaitojen opetusta ja yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Vahvistetaan aikuisten taloustaitoja osana työelämää ja työelämäpalveluja. Torjutaan ylivelkaantumista.

Uskon mahdollisen vauva-OSTin olevan vaikuttavampi kuin angstisille teineille sijoitusosaamisen opettaminen. Käytäntö usein opettaa koulua paremmin. Jos nuori päätyy tarkastelemaan oman salkkunsa 18 vuoden suotuisaa kehitystä, hän saattaa valita muitakin vaihtoehtoja kuin rahoilla itsensä Kauko-Idässä kehittämisen.

Selkeää on, että vanhempia ei saa päästää nostamaan lapsen OST-varoja. Muuten vasemmistoperheissä osakehuumetta eivät lapset pääsääntöisesti enää muistavassa iässä näe.

Kaikkia emme saa tietenkään pelastettua, vaikka opintovelvollisuusikärajan pidentäjistä osa epäilemättä tähän uskookin. Varmaan isohko prosentti polttaa OST-salkkunsa heti täysi-ikäiseksi tultuaan. Nimenomaan polttaa, eikä dokaa, mikäli nykytrendit ovat pysyviä. Ja näistä tosi iso prosentti on aivan kusessa jälkiverojen kanssa vuosi myöhemmin. Näitä prosentteja pitäisi tietenkin yläasteen taloustiedon kovasti yrittää hioa pienemmiksi. Lycka till.

Mutta kun pelastat yhden, on kuin pelastaisit kaikki. Ja kyllä niistä Suomen tulevien vuosien 40Kish vauvasta OST+talousopetus -kombolla pitiäisi saada osakeuskovaisiksi aikamoisia määriä.

Talousosaamisen pelko on vasemmiston viisauden alku.

P.S. Pari syvän oikeistopäädyn detaljia hallitusohjelmasta:

”Valtio edistää piensijoittajien mahdollisuuksia osallistua valtionyhtiöiden mahdollisiin osakeanteihin vahvistaen kotimaista omistajuutta.”

Hmm. Onkohan tämän kirjoittaja ymmärtänyt, mitä tuli kirjoitettua. Vai onko oikeasti tarkoitus listata vielä joku valtionyhtiö? Mikähän niistä? Alko se ei ainakaan ole.

Jo listalla olevien yhtiöiden suunnattu anti yleisölle saattoi olla se, mikä oli mielessä. Tämän näen käytännön mahdottomaksi, mutta ehkä Anders Adlercreutz (sfp) keksii jotain temppuja, mitä mie en ainakaan vielä osaa.

Luulen siis Andersin nousevan maanantaina hallituksen kuolemanpaikalle eli omistajaohjausministeriksi. Ordf Anna-Majalle kelvannee opetusministeriö ja hän uskaltanee tällä kierroksella päästää Dresmann-miehensä irti eli hallitukseen, koska ankkalammikon käytöstapojen mukaan nuija pitää antaa seuraavalle ankalle alta kymmenen vuoden, ja tämä tulee Henrikssonilla täyteen 2026.

”Hallitus keventää yritysten hallinnollista taakkaa sekä yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä uudistamalla osakeyhtiöitä koskevaa sääntelyä.”

Höpsis pöpsis. Tästä ei tule lasta eikä pashaa, pahoin pelkään. Parhaassa tapauksessa ei tule mitään uutta byrokratiaa riesaksi. Tai sitten pitää paikkansa, mitä yksi kokkari tällä viikolla sanoi: Orpo on mainettaan parempi. Uskon siis, jos näen.

P.P.S. Helsingin pörssille näen hallitusohjelman erinomaisena. Lakkojen väheneminen ja paikallisen sopimisen lisääntyminen ovat kannattavuuden ja kilpailukyvyn kasvun alku.

Ennen kuin lakkosakkoja ehditään korottaa, täytyy ay-pamppujen tietenkin räksyttää ja lakkoilla ainakin hetken aikaa, ehkä pidempäänkin. Budjetoisin vientiyrityksenä satamat kiinni vielä yli yhden kerran, ennen kuin tukilakot saadaan Parta-Ismolle liian kalliiksi. Toivottavasti Orpon hallituksesta löytyy sellaista kovuutta, jota ei SSS:stä löytynyt. Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä.

Keskustele

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Coinbase halajaa tuottoa välityspalkkioiden lisäksi

Johannes Ankelo
27.4.2024
east Lue lisää