Olet täällä

Artikkelit

Sampo - Osinkokone vailla vertaa?

Finanssikonserni Sampo on takonut omistajilleen kasvavaa osinkoa jo yli kymmenen vuotta ja osakkeen hintakehitystä on viime vuosina pitänyt aisoissa pääasiassa yhtiön suurimman sijoituksen, Nordean, heikko suoriutuminen pörssissä.

Sammon osinkokehitys on ollut voimakasta jo pitkään, joskin Nordean viime aikojen heikkous laittaa painetta myös Sammon osingonmaksujen voimakkaaseen kehitykseen. Tämän päivän osakekurssilla Sammon osinkotuotto on 7,7% ja se on historiallisesti osunut 5-7%:n haarukkaan.

Lähde: Taloussanomat

Suomen valtio omistaa Sammosta 10%:n osuuden ja konsernin hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroos omistaa prosentin.

Vakuutustoiminta ja Nordea muodostavat Sammon portfolion

IF

Sammon vahinkovakuutustoiminta hoituu IF-yhtiön kautta Pohjoismaissa ja Baltiassa. Sampo omistaa Pohjoismaiden suurimman tapaturmavakuutusyhtiö IF:in kokonaisuudessaan.

Vuonna 2018 IF raportoi ennätystuloksesta ja kaikkien aikojen alimmasta kulusuhteesta, josta Aki kertoi parivuoden takaisessa Sampo-kolumnissaan.

Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta IF onnistui parantamaan koko vuoden tulostaan merkittävästi. IF ei itse sijoita rahojaan, sillä Sammolla itsellään on IF:in sisällä varainhoitoyksikkö.

TopDanmark

TopDanmark on Tanskan toiseksi suurin vakuutusyhtiö, josta Sampo omistaa 46,7%:n siivun. Yhtiöllä on 10%:n markkinaosuus Tanskassa.

Myös TopDanmarkin viime vuosi meni erinomaisesti ja yhtiö ylitti odotukset tekemällä 1331 miljoonan Tanskan kruunun tuloksen. 15 kruunun osingolla yhtiön osinkotuotoksi muodostuu noin 5%.

Yhtiö odottaa vuodesta 2019 haastavaa ja ohjasi tuloksen osuvan tänä vuonna 1000-1100 miljoonan kruunun väliin. Yhtiö on kuitenkin hyvässä asemassa hyötymään vakuutusmarkkinan tulevasta kasvusta.

Nordea

Sampo omistaa Nordeasta 21,2%:n osuuden, joka muodostaa kolmanneksen Sammon portfoliosta. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki ja yhtiö on viime aikoina kärsinyt kovia.

Nordea on kulukuurilla, jossa sen tavoitteena on laskea yhtiön kuluja kolmella prosentilla vuoteen 2021 mennessä. Toistaiseksi projekti etenee aikataulussa, mutta tulospaineet ja korkotuottojen lasku eivät helpota tilannetta. Vaikeuksista huolimatta Nordea on erittäin vakavarainen yhtiö ja ylittää kirkkaasti Basel III-vaatimukset.

Mandatum Life

Mandatum Life on Sammon henkivakuutusyhtiö, jonka se omistaa kokonaisuudessaan. Yhtiö toimii sekä Suomessa että Baltian maissa.

Henkivakuutusbisnes on erittäin herkkä pääomamarkkinoiden ja korkotasojen muutoksille. Jatkuvat matalat korkotasot tekevät korkosijoituksista haastavia, mikä ei ole ainoastaan henkivakuutusyhtiöiden ongelma vaan myös Sammon ongelma kokonaisuutena.

Sampo odottaa Mandatum Lifelta hyvää tulosta kuluvalta vuodelta. Viime vuonna Mandatum Life tuplasi tuottonsa, johon liittyy Danske Bankin kanssa sovittu tuki. Yhtiön oman pääoman tuotto kuitenkin laski viime vuonna.

Sampo-konserni

Koko Sampo-konsernin, johon kuuluu edellämainittujen lisäksi lukuisia pienempiä sijoituksia, tulos viime vuodelta oli 2094 miljoonaa euroa ja se nosti osinkoaan lähes 10%:lla. Sampo maksaa tänä vuonna 2,85 euron osingon ja potentiaalisesti ylimääräisen osingon Nordean osakkeina.

Sammon pienemmistä sijoituksista 79% on sidottuna korkotuotteisiin.

2019 / Q1 ja ehdotus ylimääräisestä osingosta

Sampo ylitti 2019 ensimmäisellä neljänneksellä 427 miljoonan euron konsensusennusteen reilusti 475 miljoonan euron tuloksella. Tulosylitys kuitenkin koostui pitkälti kertaluontoisista eristä ja kirjanpidollisista tekijöistä. TopDanmarkin erinomainen tulos johtui kirjanpidollisista seikoista ja tulosta pönkittäneet suotuisat valuuttakurssimuutokset voi laskea kertaluontoisiksi eriksi.

Oikaistu tulos 421 miljoonaa euroa osui lähelle konsensusta.

Q1 EPS 0,64 euroa nousi 0,01 eurolla vuodentakaisesta vertailujaksosta.

Nordean kohonneet pääomavaatimukset laskivat Sammon vakavaraisuutta ja yhtiö kertoi kesäkuussa suunnitelmistaan jakaa Nordean osakkeita ylimääräisenä osinkona. Kymmenellä Sammon osakkeella saisi suunnitelman mukaan yhden Nordean osakkeen. Osinkojärjestely veisi Sammon omistusosuuden Nordeassa alle 20%:n ja tarjoaisi Sammolle enemmän liikkumavaraa markkinoille yritysostoihin ja muihin sijoituksiin. Päätös ylimääräisen osingon jakamisesta tehdään yhtiön elokuun kokouksessa puolivuotisraportin yhteydessä.

Sammon omistamien Nordea-osakkeiden keskihinta on 6,46 euroa ja Sampo-konsernin taseessa Nordean kirja-arvo on 8,10 euroa. Nordean osakkeen hinta on tällä hetkellä alle kuusi euroa, joten Sampo joutuisi kirjaamaan osingosta kymmenien miljoonien eurojen tappion.

Sammon IR-blogista: ”Sampo kirjaisi osingonjaosta voiton/tappion, joka muodostuisi osakeosingon arvon ja Nordea-osakkeiden kirjanpitoarvon erotuksesta. Voitto/tappio ei olisi kassavirtavaikutteinen.”

Sampo uskoo Nordeaan huolimatta suunnitelmasta laskea omistusosuutta: ”Uskomme, että Nordeassa on runsaasti potentiaalia, emmekä näin ollen halua myydä osaketta. Näin suuren omistusosuuden myynti olisi haastavaa ja markkinat saattaisivat tulkita myynnin negatiivisena signaalina.” Omistusosuuden laskua ei Sammon mukaan siis tule tulkita negatiivisena signaalina Nordean tulevaisuuden suhteen.

Odotukset tulevaan

MarketWatchin 17 analyytikkoa antavat Sammolle ”Ylipainota”-suosituksen ja keskimääräisen tavoitehinnan 44,46 euroa.

Sammon Q2 EPS:n konsensusennuste on 0,71 euroa 0,67-0,74 euron haarukassa. Koko vuoden EPS:n odotetaan osuvan 2,53-2,97 euron väliin 2,75 euron konsensuksella.

Analyysiyhtiö Inderes antaa Sammolle tavoitehinnan 43,00 euroa ja suosituksen ”Lisää”.

Sammon puolivuotisraportti julkaistaan huomenna 7. elokuuta.

Sampo -keskusteluketjuun tästä.

Hanki varmuutta sijoittamiseen Jarkko Ahon valmennuksessa - 20 % alennus koodilla SIJOITUSTIETO20
Liity Sijoitustiedon jäseneksi