Olet täällä

Kolumnit

Pörssiosakkeet ovat aliarvostettuja

”Nykytilanteessa osakkeet arvostetaan alle historiallisten keskiarvojensa, vaikka poikkeuksellisen matalan korkotason pitäisi tukea reilusti korkeampaa osakkeiden hinnoittelua”. Näin sanoi Ålandsbankenin rahastoyhtiön päästrategi Niklas Wellfelt Hufvudstadsbladetin tämän sunnuntain Börsveckanissa. Tai ainakin jotain sinnepäin. Höblä kun on ruotsinkielinen ja mie Lappeenrannasta, jonka viimeinen ruotsinkielinen asukas Kaukas Oy:n toimitusjohtaja Casimir Ehrnrooth muutti samana vuonna 1986 Lauritsalasta kuin miekin.

Börsveckan on edelleen ylivoimaisesti paras viikoittainen osakekatsaus Suomessa. Sitä ei pidä sotkea ruotsalaiseen viikkolehteen Börsveckaniin, jonka suosituslistat heiluttelevat Ruotsissa pörssikursseja ehkä jopa enemmän kuin Kauppalehden erikoisreportaasit tai Inderesin mallisalkkuun ostot Suomessa. Saatan olla HBL:n Börsveckanin ainoa äidinkieleltään suomenkielinen fani.

Mököttelin, kun ÅAB:n entinen sijoitusjohtaja Carl Magnus Gardberg lopetti eläköidyttyään Börsveckanin kirjoittamisen. Voittanutta valmentajaa ei vapaaehtoisesti vaihda kuin Suomen Salibandyliitto. Ja nekin ottivat Petteri Nykyn takaisin.

Mutta Gardbergin seuraaja Lars Söderfjell on yhtä kuivakan täysipäinen kuin myös Larsia silloin tällöin paikkaileva päästrategi Wellfelt.  Ålandsbankenin osakkeenomistajana on muuten ollut kiva havaita, että siellä on täysipäistä väkeä töissä. Olen nimittäin pankkien aika kovillakin paikoilla nähnyt olevan kavereita, joita kuvaavien sadan ensimmäisen adjektiivin joukossa ei tulisi mieleeni ”täysipäinen”.

Joka tapauksessa Wellfeltin näkemys osakkeiden suhteellisesta halpuudesta on nerokas, koska se on sama kuin omani. En mene yksityiskohtiin, koska katson tilannetta yhtiö kerrallaan ja Wellfelt taas puhui koko markkinasta. Lisäksi jostain historiallisista P/E:istä tai EV/EBITDoista debatoiminen on perspektiivistäni ajanhukkaa.

En siis missään nimessä rahoituksen professori Matti Suomisen tavoin julista, että nyt on huono aika tulla osakemarkkinoille. Osakesijoittaminen kannattaa aloittaa joskus, ja yleisesti ottaen mitä aiemmin, sen parempi. Ajoittaminen on haastavaa puuhaa pitkäaikaiselle ammattispekulantillekin, saati sitten aloittelijalle.

Oma sijoitusasteeni osakkeisiin on kuitenkin poikkeuksellisen matala 75%, kun sen tarkoitus olisi olla elinkaaren aikana suuruusluokkaa 120%. Meillä on kuitenkin Urpo USA:n ja Turpo Venäjän presidenttinä ja kikkareena kakussa klovni Ison-Britannian pääministerinä. Joten elämme kiristyvän kauppasodan epävarmoja aikoja ja olen varautunut ampumaan vastapalloon useita laukauksia, jos osakemarkkina jostain syystä ajautuu paniikkiin kuin teinit ilmastonmuutoksesta.

Toisaalta rahaa etsimässä epätoivoisesti tuottoa on enemmän kuin koskaan aiemmin. Maailmalla on aika paljon muitakin sijoittajia, jotka odottavat notkahdusta hyvällä ammusvarastolla ja kuivalla ruudilla varustettuna. Kaikki isot pelurit ovat myös hyvin tietoisia maailmanpolitiikan riskeistä ja kauppasotien tuhoisuudesta. Joten aika moniin osakkeisiin on jo diskontattuna paljon sekä valkoisia että mustia joutsenia. Näin ollen voi käydä niinkin, että seuraava kunnon notkahdus otetaan paljon nykyistä korkeammalta tasolta.

Tämä ei tosin koske kaikkia osakkeita. Monilla sektoreilla diskontataan maailmanvalloitusta useammalle kuin yhdelle yhtiölle aivan kuten teknokuplan aikoihin. Voi olla, että alustataloudessa päädytään usealla toimialalla vielä kuuntelemaan Abban biisiä ”The Winner Takes It All”. Mutta sitten niitä voittajia on tosiaan vain yksi. Ja tämän voittajan arvailemisessa on oma hommansa.

Erityisen kuuma on tällä hetkellä start up -scene. Monet sijoittajat vaikuttavat etsivän teinipojan kiimalla uusia supercellejä. Kuten teinipojillekin yleensä, myös start up -sijoittajilla halua löytyy runsaasti enemmän kuin varsinaista flaksia. Markkina on niin kallellaan myyjien suuntaan, että koitan pärjäillä enimmäkseen listasijoitusten ja nykyisten start up -sijoituksieni kanssa.

Jos joudun osakesijoituksissani jatkossa tyytymään historialliseen kahdeksan prosentin tuottoon, tai vähän tätä huonompaankin, katson nollakorkomaailmassa asioiden sujuneen kuin Strömsössä.

Lisäksi jos listasijoituksista saa jatkossa jotain positiivista tuottoa, epäilen tämän olevan reilusti enemmän kuin mihin tahansa startuppeihin sokkona sohivalla. 

Markkina tänään -keskustelu

  

Jarkko "Random Walker" Aho: Mikä on sijoitussalkun sopiva osakepaino?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi