Kolumnit

Ovaron pääomamarkkinapäivä: ”Itsekin osataan pitää käsiä taskussa”

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Suora kiinteistösijoittaminen sopii ahkerille ja tervejärkisille ihmisille. Tervejärkisyyteni arvioimisen jätän valkotakeille, mutta remontti-innokkuuttani kuvastanee se, että jo lampunvaihtaminen on mielestäni iso rasite. Joten kiinteistöportfolioni koostuu pommisuojan puolikkaasta, jota kaverini hallinnoi.

Huolimatta listattujen kiinteistösijoitusyhtiöiden tuplaverotuksesta olen kiinteistöriskini tällä vuosikymmenellä joutunut ottamaan enimmäkseen pörssissä. Osto- ja myyntinappien painelu ja tilinpäätösten plärääminen sujuvat nimittäin miulta aika paljon nohevammin kuin sisäremontit, ulkotöistä nyt puhumattakaan.

Olen ollut mukana ihan puoli-isoissakin kiinteistöprojekteissa, mutta niissä on ollut aina mukana partneri, joka on hoitanut pensselin heiluttamisen. Valitettavasti pätevät remonttireiskat eivät pelkällä rahoitusosaamisella varustettuja spekulantteja kaipaa projekteihinsa siivuttamaan kuin äärimmäisessä hädässä.

Nyt olen pitkästä aikaa löytänyt uuden pätevän kaverin, jonka projekteihin pääsee mukaan, ja ainakaan ulkotöihin ei tarvitse osallistua. Hänen nimensä on Petri Roininen, Ovaro Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja sen pääomistajan pörssiyhtiö Investors Housen toimitusjohtaja. Ikävä kyllä joudutaan siis tuplaverotuksella vetämään.

Tähän tulkintaan olen päätynyt suhtautumalla aluksi Petriin tai ainakin edustamaansa tahoon eli Investors Houseen erittäin epäluuloisesti. Väyrystelen kuitenkin sulavasti kuin John Maynard Keynes, jos saan lisää tietoa. Ovaron maanantaisen pääomamarkkinapäivän jälkeen olen entistä vakuuttuneempi ensimmäiseen arvioon jumittumisen äkkinäisyydestä. Spekulantit ja pokeriammattilaiset tekevätkin jatkuvasti virheitä. Toisin kuin rahapelimonopolin henkilökunta, me saamme myöntää ne myös julkisuudessa.

Tilaisuuden veti Ovaron hallituksen jäsen ja entinen Arvopaperi-lehden päätoimittaja Eljas Repo. Vaikutti siltä, että mikki sopi Eljaksen käteen kuin maila Patrik Laineelle. Mitä ilmeisimmin vuosina kirjoituspöydän takana olivat minuutit pitkiä, koska mieli olisi koko ajan tehnyt mennä kameran eteen.

Ettei menisi ihan ketun kehumiseksi, huomautettakoon viestintäammattilaiselle, että korkeampikorkoinen kirjoitetaan yhteen. Tilaisuuden alla nimittäin julkaistiin tiedote, jossa kerrottiin Oravan strategiset tavoitteet kaudelle 2019-2021. Tarkoituksena on myydä ”vaatimattoman” tuoton tarjoavia kohteita ja lyhentää ”korkeampi korkoisia” lainoja.

Tämä on muuten täsmälleen se, mitä Kaljujen Oravanmetsästäjien Kerhon (KOK) kaksi jäsentä Pyysing ja Ollikainen ovat esittäneet tehtäväksi. Miksi vanha hallitus haali asuntosijoitusrahastoonsa perheasuntoja, joiden tuotto alittaa Oravan rahoituksen hinnan, jäänee lopullisesti selvittämättä. Ehkäpä voimme soveltaa tässä Axel Oxenstiernan lohdutusta pätevyydestään huolestuneelle pojalleen: ”Poikani, jospa tietäisit miten vähällä järjellä toisia pörssiyhtiöitä hallitaan”. Tai sitten otettiin sisään ”tukkualennuksella” mitä tahansa, jotta päästiin näyttämään sijoittajille fiktiivisiä arvonnousuvoittoja. Varmoja toki voimme olla lähinnä siitä, että FIVA ei tätä tutki, koska piensijoittajien vedättäminen vaikuttaa aivan liian ilmeiseltä.

Itse tilaisuudessa Roininen sanoi niin monta kertaa voitonjakomuotona ”omien osakkeiden ostot”, että jopa KOK oli tyytyväinen. Tätäkin olemme tolkuttaneet aina kun joku on suostunut olemaan kuuntelevinaan. En ihan täysin ymmärrä, miksi on niin vaikeaa saada useimpia ihmisiä ymmärtämään kyseessä olevan osakkaiden näkökulmasta rahan printtaamisen, jos pörssikurssi on alle yhtiön varallisuuden arvon.

Accunia Oy:n toimitusjohtajalle Jukka Ylitalolle tätä ei tarvitse selittää. Hän piti tilaisuudessa napakan puheenvuoron, jonka sisältö oli ”Myydään kaikki kämpät ja ostetaan näillä rahoilla omia osakkeita”. Olemme tässä asiassa saman puolueen miehiä, mutta palkitsevinta Jukan puheenvuorossa oli huomata, että entiselle optiomeklarille on kehittynyt lupaava keskikalju. Vielä eivät eväät taida yhdistyksemme jäsenyyteen asti kuitenkaan riittää.

Mutta vielä mieltä lämmittävämpää oli kuunnella Roinisen enkelien eli Ovaron uunituoreen johdon esityksiä. Taidan nettitilan säästämiseksi kehua kiinteistökehitysjohtaja Pekka Komulaisen, kiinteistöjohtaja Timo Tanskasen ja toimitusjohtaja Kari Sainion yhdessä kappaleessa. Kaikki kolme vaikuttivat ymmärtävän kiinteistöbisneksen läpikotaisin ja mikä vielä tärkeämpää - halukkailta käärimään hihansa.

Vanhalle hallinnointiyhtiölle oli ylivoimaista tehdä itse sitä kaikkea pientä säätöä, mitä menestyksekäs kiinteistöbisnes vaatii. Joskus pitää tehdä pikkuremonttia, joskus nostaa aavistuksen vuokria ja kämppien tyhjänä pitämistä on vältettävä kuin Paavo Väyrynen mediahuomion loppumista.

Ainoa murheenaiheeni on, että toimivan johdon intressejä ei ole ainakaan vielä yhtenäistetty osakkeenomistajien intressien kanssa. Suosittelinkin tilaisuudessa Ovaron henkilökunnalle osakkeiden ostamista vaikka omalla rahalla, koska jos tämän trion tarinoihin on uskominen, on osake vuoden parin päästä ihan toisella tasolla.

Tosin yleinen elämänkokemukseni kertoo, että suomalaiset yritysjohtajat yleensä vieroksuvat omalla rahallaan osakkeiden ostamista, mutta firman rahoilla heille toki saa ostaa mitä hyvänsä.

Olimme Ollikaisen kanssa yhtä tohkeissamme, kun jututimme Ovaron porukoita tilaisuuden jälkeen. Mie sanoinkin vihdoin näyttävän siltä, että Ovaroon on saatu hands on -henkilökuntaa. Tähän Pekka lisäsi, että osataan me itsekin pitää käsiä taskussa. Repesin tälle, varsinkin kun huomasin meillä molemmilla tosiaan olevan käet syvällä taskussa, kuten Karjalassa asia ilmaistaan.

Joku jyrkempi kirjoittaja voisi väittää tästä kaikesta isolla osakkeenomistajalla lahkeessa kovenneen kuin Technopoliksen viimeistä strategiapäivitystä lukiessa. On meillä kuitenkin toki vielä huolia ja murheita edessä, vaikka yhtiössä sekä strategia että toimiva johto vaikuttavat maalaisjärjellä varustetuilta, toisin kuin aiemmin. Ensi vuonna kuitenkin vasta selviää, mihin hintaan Ovaron kama oikeasti käy kaupaksi.

Jotkut muutkin kuin mie ja Pekka tykkäsivät tilaisuudesta. Kun kuulin, että uudet jampat ovat oikeasti käyneet Ovaron kohteissa, eivätkä esimerkiksi istuneet puvut päällä Pörssitalolla deskin ääressä lukemassa Ilta-Sanomien uutisia, otin puhelimen käteen ajatellen riuhtaista myyntilaidat tyhjäksi. Mutta olin myöhässä kuin VR:n junat pakkasella. Myyjät olivat jo väistäneet vitosen pinnasta ja kurssi oli viitisen prosenttia plussalla. Perjantaina osake sulkeutui @5,40, mikä osakekohtaiseen ysin(?) varallisuuteen nähden on vieläkin varsin vähän.

Pohdiskelimme tällä viikolla KOK:n kokouksessa, että on tämä maailma nykyisin ihmeellinen, kun pörssiyhtiön pääosakas kuuntelee pienempien osakkaidenkin näkemyksiä ja päätyy toteuttamaan täsmälleen sitä samaa, mitä itsekin olisi tehty. Lisäksi nykyisen näköisen toimivan johdon kaivaminen rakennusalan suhdannehuipulla ylitti kaikki odotuksemme. Tähän myö ei olisi itse pystytty mitenkään. Toiset ovatkin parempia pitämään käsiä taskussa kuin toiset.  

Keskustelua Oravasta täällä

-

Ovaro Kiinteistösijoitus oyj:n strategiset tavoitteet 2021 - Tiedote 29.10.2018

Ovaro pääomamarkkinapäivä - esitykset

Aki Pyysing 16.9.2018: Oravasta Ovaro – muuttuuko mitään?

Aki Pyysing 25.3.2018: Myy kämppäsi ja osta oravia

Aki Pyysing 26.12.2017: Lahjalista Oravan uudelle hallitukselle

Aki Pyysing 24.9.2017: Holhouksen alle kuuluvat sijoittajat

Aki Pyysing 17.9.2017: Kuinka monta kertaa pikkuoravat antavat nylkeä itsensä?

Aki Pyysing 20.8.2017: Oravannahan metsästyksessä

   

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää