Artikkelit

Öljyn hinta nousussa, hedge fundit shorttaavat energiaa

Jaa Twiittaa

Öljyn hinta on viimeisen muutaman kauden aikana ollut vakaassa noususuhdanteessa.

Voisi helposti kuvitella, että öljyn hinnan kohoaminen johtaisi energiaosakkeiden (joka on heikoiten tuottanut sektori tämän vuoden tuottojen perusteella) hintojen nousuun, tai ainakin pääomavirtojen suuntien muuttumista viime aikoina heikosti tuottaneilta sektoreilta, kuten teknologia ja puolijohteet.

Toisin on kuitenkin käynyt: Goldman Sachsin Prime Brokeragen kasaaman analyysin perusteella hedge fundit olivat energiaosakkeiden nettomyyjiä ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon huolimatta öljyn markkinahinnan vahvuudesta.

Hedge fundit eivät pelkästään myyneet energiaosakkeita, ne shorttasivat niitä. Hedge fundien suosima treidi alkuvuodesta 2023 oli shortata öljyä ja energiaosakkeita taantuman pelossa, vaikka muu markkina treidasi korkeammalla pehmeän laskeutumisen odotusten ansiosta.

JP Morganin kuvaaja havainnollistaa öljyn ja energiaosakkeiden erotuksen kasvamisen viime kuukausien aikana.

Viime viikolla Goldman raportoi globaalin energiaosakkeiden Long/Short-suhteen pudonneen kahdella prosentilla viikossa ja olleen alimmillaan vuoteen. Merkittävää on, että energia on ollut hedge fundien alipainottama suhteessa S&P500-indeksiin sitten kesän 2019, eli neljään vuoteen. Allaolevasta kuvaajasta havaitaan, että energia on nyt alipainotetuin verrattuna S&P500-indeksiin sitten kesän 2020, jolloin WTI-öljy hetkellisesti treidasi -40 dollarissa.

Seuraavassa poimintoja Goldmanin raportista:

  • Huolimatta öljyn hinnan rallista tällä viikolla, energiasektoria myytiin Global Prime Bookissa ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon, shorttien biitatessa longit suhteessa 2:1.
  • Energiaa nettomyytiin sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa, jossa suurimpia myyjiä olivat Iso-Britannia ja Ranska. Aasiassa netto-ostettiin niukasti.
  • Globaali energian long/short-suhde putosi kahdella prosentilla 2,08 tasolle.
  • Goldmanin Prime Bookissa USA:n energiashortit kasvoivat viikkotasolla 3,3 prosenttia ja 5,3 kuukausitasolla.

Odotettavissa on jossain vaiheessa short squeeze, kun shortteja avataan nykyiseen rajuun tahtiin.

ETF-markkinoilta tämä voidaan jo havaita, sillä UBS:n ETF-deskin laatiman tutkimuksen perusteella tämän viikon kokonaisrahavirrat ETF-rahastoihin oli 12,6 miljardia dollaria ja USA:n energiasektori sai korkeimmat rahavirrat sisään 751 miljoonalla dollarilla: “Öljyyn keskittyviin rahastoihin (XLE, IEO, OIH) virtasi 538 miljoonaa dollaria öljyn hinnan noustessa 10 kuukauden huippuihin tarjontahuolien vallitessa.”

Rahavirta XLE-rahastoon kuukauden sisällä on ollut lähes yhtä suurta kuin ikoniseen SPY-rahastoon, hieman alle 4 miljardia dollaria.

Lienee siis vain ajan kysymys ennen kuin vahvat rahavirrat energia-ETF-rahastoihin alkavat vaikuttaa yksittäisiin osakkeisiin.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.

Helsingin pörssin tuloskalenteri
Almanakka: Seurantalista-aloitus – Admicom
Kolumnit
Arpajaislakia arpomassa
Etätyö vai toimistotyö?