Kolumnit

Mystinen Nokia

Jaa Twiittaa

Antaakseni Nokian päälle räkijöille lisää vettä myllyyn muistutan, että maailman kahdenkymmenen kautta aikojen myydyimmän kännykän joukossa on kymmenen (10) nokialaista. Tämä antaa perspektiiviä siihen minkälaisen markkina-aseman Nokia aikoinaan sekä valloitti että tunaroi.

Jännäsin muuten kovasti, mitä Jorma Ollila ”Itse asiassa kuultuna” -ohjelmassa vastaa Juho-Pekka Rantalalle tämän kysyessä minkälaisen vastuun Jorma kantaa Nokian romahduksesta. ”Jonkinlaisen” oli paljon enemmän kuin olin kapeaharteisen miehen koskaan aiemmin kuullut tunnustavan. Muutin käsitystäni miehestä, sillä olin luullut, ettei Ollila koskaan myönnä virheitään. 

Harkitsin otsikoida kolumnin ”Nokia ei pettänyt”. Mutta sillä olisin menettänyt ”Ei koskaan enää Nokiaa” -ryhmän lukijoistani, koska he eivät suostu lukemaan positiivisia tai edes neutraaleja Nokia-uutisia. Vaikka Nokia kiistatta on suoriutunut sarjapettämisen jalossa taidossa tällä ja viime vuosikymmenellä varsin kiitettävästi. Ei nyt ehkä ihan trump-, mutta kuitenkin mäkynensarjassa.

Markkinaa härityttää

Nokian Q4 oikaistu liikevoitto oli hiukan parempi (846M€ vs konsensus 765M€) kuin geelitukat odottivat. Joskin selvästi huonompi kuin viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Pekka Lundmark kertoi odottavansa tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoiton mahtuvan 2,3–2,9 miljardin euron välille ja tästä irtoavan 30–60 % vapaata kassavirtaa. Ohjeistus osui aika tasan odotuksiin, mutta kassavirtaodotus pudotti riman niukasti.

Tästähän sitten markkina innostui kuin Hilkka Riihivuori Lahden 1978 MM-kisojen naisten viestin kolmannen osuuden loppunousussa neuvostoliittolaisen selän lähestyessä. Torstaiaamusta perjantai-iltaan noustiin suorahkolla suihkutuksella reilut 12 prosenttia @3,15 -> @3,52. En välttämättä ollut ainoa, joka hämmästyi erektion vahvuutta.

Yksi neljännes siis vähän ylitti odotukset, mutta näkymät ovat pehmeähköt ja painottuvat vielä lupauksiin H2 vahvistuvasta kysynnästä. Kauas on pitkä matka ja ennen vuoden loppupuolta ehtii tapahtua kaikenlaisia kauhistuksia, kuten Kiina hyökätä Taiwaniin tai paliskuntain yhdistyksen naisoletettu toiminnanjohtaja tunnustaa valehdelleensa Hesarille, kun väitti ettei ole kohdannut seksuaalista häirintää omissa porotöissään 35 vuoden aikana.

Jos osakkeet alkavat keulimaan hyvin lähelle odotuksia osuneista osareista, tarkoittaa se yleensä alla olevaa vahvuutta markkinalla. Eli sijoittajilla on rahaa näpeissä, joka alkaa jo pikkuhiljaa poltella.

Koneen ja Elisan tämän viikon osarit olivat myös vähän yli odotusten ja niidenkin kurssit nousivat. Viime syksynä kurssi lörpähti vaikka firma olisi kertonut kehittäneesi sekä ikiliikkujan että vähän kevyemmän sähköauton akun. Kalorittomalla alkoholilla olisi sentään noustu, mutta sen kehittämisessä ei ole valitettavasti vielä onnistuttu.

Annankin toivoa tammirallin puuttumisesta jupisseille: Saatoitte olla väärässä. OMXHPI on plussalla tältä vuodelta 1,27% ja Helsingissä on enää kolme pörssipäivää aikaa lerpsahtaa pakkaselle.

Halpaa kuin Nokia

Ei ole enää Nokian hyväksyttävä P/E 30, ei. Vaan se on kympin huitteilla ja EV/EBITDA (=Yritysarvo per käyttökate) kuusi. Nämä ovat auringonlaskun alan yhtiön tunnuslukuja.

Nokia ei jostain syystä tee matkapuhelinverkoillaan oikein mitään rahaa. Kasvuodotus MIINUS 10-15% ja liikevoitto 1,0–4,0% kertovat surullista tarinaa ilman lasin täyttämistäkin. Sekä verkkoinfrastruktuuri että pilvi- ja verkkopalvelut vaikuttavat ainakin ensi vuoden näkymiltään sentään vielä ihan tolkun bisneksiltä, eli luvassa on sekä positiivista kasvua että tulosta.

Minkälaista tulosta nämä kolme yksikköä lähivuosina tekevät, on ainakin itselleni sumuista. Luultavasti useimmille muillekin Nokian omistajille, joskin näistä aika harva sitä tunnustaa. Olisipa yhtä onnellisessa asemassa kuin Solidium, jonka ei tarvitse sijoitustensa onnistumisesta välittää, kunhan sinivalkoinen ääni pysyy sisukkaasti langoilla.

Kävi miten kävi, Nokian teknologiayksikkö (lue patentit) printtaa tänä vuonnakin rahaa. Voisin ottaa aika isostikin lisää, jos joku kertoisi miulle, että Nokia takoo keksinnöillään 1,4 miljardia täältä ikuisuuteen eli pörssimielessä ainakin vuosikymmenen. Kun yhtiön markkina-arvo on alle 20 miljardia euro, on siihen suhteutettuna 1,4Mrd€ tulosta aika saatavan paljon. Juuri teknologian ”varmojen” voittojen takia olen uskaltanut olla itselleni hyvin hämärällä toimialalla longina. Heikohkolla menestyksellä.

Itse asiassa joku ystävällinen sielu voisi kertoa miulle, miten pitkälle näiden patenttien kertoo Nokia kantavan. Kai sitä on useampikin anaali jossain vaiheessa kysynyt? En jaksa näin raskaiden lappujen osariesityksiä itse kuunnella, luen vain Atte Riikolan ja Ossuuspankin pähkäilyt.

Osinkohaukkojakin voi jo alkaa vähän janotuttaa, sillä Nokia jakaa ensi vuonna 0,13 senttiä rahaa ja ostaa omia osakkeitaan 600 miljoonalla eli 0,11 sentin edestä. Osinkotuotto nämä kaksi yhdistettynä 6,8 prosenttia. Heikompi aines ei ymmärrä omien oston olevan voitonjakoa lainkaan. Pysykööt he uskossaan ja markkinat edelleen ansiostaan tehottomina!

Nokia on joko arvoansa tai halpaa kuin nikotiinipussit. Koska en pysty oikein millään varmuudella arvaamaan kumpi on kyseessä

Mie vaan treidaan

Pelle Miljoona & N.U.S. lauloi uniikeilla riimityksillään 1978:

”Toiset ei uskalla treidaa kun ne pelkää et housut repee tai tulee paskat

Mut mie vain treidaan, treidaan, treidaan, treidaan, treidaan,

kunnes kuolen”

Nokia on perinteinen vuodenvaihdepaperini. Tänä vuonna en kolistellut sillä, koska lappua oli alamäessä tarttunut syliin niin paljon, että alkoi olla jo itsellä pashat housuissa.

En itse asiassa tiedä, olenko tältäkään vuosikymmeneltä Nokiasta voitolla, vaikka aikamoinen kasa voitollisia kauppoja viimeiseen kolmeen vuoteen mahtuu. Olen nimittäin välillä tehnyt myös average downia, enkä pelkästään ostellut myytyjä halvemmalla takaisin.

Eikä sen väliä, jatkan hodlailuani sisukkaasti, vaikka miten moni Ajatusten Saimaan Kanava kertoisi voitollisten kauppojeni olleen tuuria ja lisäksi tuloksen menneen transaktiokuluin. Miusta on joka tapauksessa kiva kikkailla osakemarkkinoilla ja voin hyvin maksaa hauskasta harrastuksesta muiden mielestä jotakin. Tuomitsijat tuomitkoot kaikessa rauhassa.

Mutta ilman laskelmiakin voitaneen olla yksimielisiä siitä, että jos olisit joulukuun lopussa 2021 ostanut Nokiaa ja pelkästään istunut sen päällä, olisi tullut iloisesti pataan. Eikä ”Osta & Unohda” ole välttämättä tuottavin mahdollinen osakestrategia.

Yhtiöiden vihaajat

Olen kirjeissäni joulupukille toivonut, että ihmiset keskittyisivät vihaamaan toisiaan, eivätkä yksittäisiä yhtiöitä. Tätä lahjaa ei kuitenkaan ole tuntunut toistaiseksi tulevan.

Tiedän paljonkin väkeä, jotka ovat vuosikymmenten varrella ottaneet pataan kuin Jaakko Ilkka Nokialla. Ja tämän seurauksena eivät suostu sillä enää edes pyyhkimään.

Näille kaikille huomauttaisin, että Nokialla ovat vuosikymmenten varrella vaihtuneet toimitusjohtajat, hallitukset, omistajat ja toimialat. On täysin rationaalista vihata esimerkiksi jonkun yhtiön toimitusjohtajaa. Mutta itse yhtiö muuttuu jatkuvasti ja toimari ennen pitkää vaihtuu. Joten yhtiöitten vihaaminen on hyvin lähellä uskonnonharjoittamista.

Yritän tässä alleviivata sitä, että jos jonkun kioskin kanssa on joskus tullut kuraa uikkariin, se ei tarkoita sitä, etteikö se voisi olla nyt hyväkin sijoituskohde. Tämä taas ei tarkoita suinkaan sitä, että pitäisin tämän päivän Nokiaa juuri tällä hinnalla kaikille tasapuolisesti hyvänä sijoituskohteena.

Nokia on niin teknoa, että se on entiselle torimyyjälle vahvojen kantojen ottamiseen liian hapokasta.

P.S. Suosittelen mainitsemaani Yle Areenasta löytyvää ”Itse asiassa kuultuna” -haastattelusarjaa lämpimästi. Siinä haastatellaan enimmäkseen sellaista väkeä, joita jonnat eivät tosiaankaan muista. Mutta jotka olivat raskaan sarjan vaikuttajia jo ennen kuin Niinistö oli ministeri vain.

Kaikissa näkemissäni jaksoissa haastateltavia kohdellaan kuin Ylen Pirjo Auvinen demareita eli silkkihansikkain. Jolloin nämä hautapaikkansa jo varanneet avautuvat paljon enemmän kuin silloin kun heillä oli tulevaisuus vielä edessä.

29.1.2023: Onko Nokia arvoansa vai alelaarissa?

Keskustele Nokiasta

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023
Niin paljon me kaniin luotettiin
Kiinteistösijoittamisen arvoketju