Olet täällä

Artikkelit

Makrokatsaus: biljoona infrastruktuuriin, lisää luvassa velkakaton häämöttäessä, ongelma yhtälön nimittäjässä

Makrotaloudellisesti elämme mielenkiintoisia, joskaan ei ennenkokemattomia aikoja. Ray Dalion mukaan vastaavanlaisia tapahtumia on ollut historiassa usein ja nykyinen tilanne vastaa 1930-luvun tapahtumia.

Viime vuoden taantuma oli historian syvin, mutta siitä palautuminen oli historian nopein. Tästä kiitos keskuspankin ja päättäjien nopeille toimenpiteille.

Kaikella on kuitenkin hintansa. Dollarin heikentyessä on helppo ajatella todellisen varallisuusarvon kasvavan.

Sinisellä viivalla kuvataan jenkkikotitalouksien varallisuutta dollareissa. Punaisella kuvataan samaa kullan hinnalla noteerattuna.

Jos S&P500-indeksi noteerataan dollareiden sijaan FEDin taseen suhteen, on indeksi finanssikriisin pohjilta noussut 38 prosenttia, eli 2,67 prosenttia vuodessa.

S&P500-indeksin ja G4-keskuspankkien taseiden kasvun korrelaatiota on vaikea aliarvioida.

Ruotsissa asuntojen hinnat nousevat SEK-noteerattuina huimaa tahtia, mutta kultaan verratessa hinnat eivät juuri ole muuttuneet vuosisataan.

Jenkkien kymppivuotisen bondin yieldit ovat vuosikymmenien laskutrendissään, eivätkä korot voi nousta romahduttamatta markkinaa.

Yhtälön nimittäjä, eli S&P500-indeksin tapauksessa USA:n dollari, tulee heikentymään entisestään. Heikentymistä on kuitenkin vaikea havaita, sillä nimittäjät heikentyvät ympäri maailmaa keskuspankkien printatessa rahaa. Suhteessa toisiinsa valuutat pysyvät verraten vakaina, mutta kollektiivisesti ne menettävät arvoaan niukkuutta vastaan.

Ei siis kannata ihmetellä jos yhden bitcoinin hinta viiden vuoden sisään on yli miljoona dollaria.

Samoin osakkeiden, raaka-aineiden, kiinteistöjen, macrame-käsitöiden, hienojen viskien, aitojen samurai-miekkojen ja muun niukan omaisuuden hintojen voi odottaa nousevan keskuspankkien taseiden pullistuessa.

Pidetään tämä mielessä ja käydään läpi viimeaikaista makrotalouden uutissatoa.

Inflaatio

Keskiviikkoinen USA:n CPI-inflaatiodata osui heinäkuun osalta melko lailla ekonomistien odotuksiin, inflaation ollessa vuositasolla 5,4 prosenttia. Kesäkuusta nousua tuli 0,5 prosenttia, mikä kertoo inflaation kasvun hidastuneen kuukausitasolla. Toukokuusta kesäkuuhun nousua tuli 0,9 prosenttia.

Inflaatio vuositasolla on edelleen korkeinta sitten vuoden 2008.

Eniten nousivat energian ja uusien autojen hinnat. Vuokrien ja käytettyjen autojen hintojen nousu sen sijaan hidastui.

Sekä tuotteiden että palvelujen inflaatio hidastui heinäkuussa.

Monet ekonomistit uskovat korkean inflaation jatkuvan jonkin aikaa, mutta odottavat sen myös vaiheittain laskevan loppuvuoden aikana. Wall Street Journalin haastattelemien ekonomistien mukaan inflaatio olisi joulukuussa 4,1 prosenttia vuositasolla. Vuonna 2019 ennen pandemia CPI-inflaatio oli 1,9 prosenttia.

Deutsche Bankin Jim Reidin mukaan pandemiasta palautuva talous heittää vanhat inflaatiomallit päälaelleen. Reid jatkaa: “Uusimmassa inflaatiodatassa on tarpeeksi viitteitä inflaation väliaikaisuudesta, jotta väliaikaista inflaatioteoriaa tukevat pysyvät onnellisina. Mielenkiintoisia aikoja edessä”.

Infrastruktuuripaketti ja budjettiehdotus

USA:n senaatti sai pitkien neuvottelujen jälkeen ajettua infrastruktuuripaketin vihdoin läpi.

2700-sivuisen infrastruktuuripaketin suuruudeksi muodostui 1,2 biljoonaa dollaria.

Paketti sisältää 550 miljardia dollaria liittovaltion suoraa kulutusta eri projekteihin, mutta vain 110 miljardin uusia sijoituksia tavanomaiseen infrastruktuuriin, kuten teihin, siltoihin ja muihin suuriin projekteihin.

65 miljardia menee nopean internetin rakentamiseen kaupunkien ulkopuolelle ja vähätuloisten asuinalueille. 73 miljardia dollaria ohjataan puhtaaseen energiaan, mikä on vähemmän kuin presidentti Bidenin haluama 100 miljardia.

WSJ:n haastattelemien ekonomistien mukaan infrastruktuuripaketti ei tule vaikuttamaan talouden kasvuun merkittävästi seuraavien vuosien aikana. Pidemmällä aikavälillä se voi tehdä taloudesta tehokkaamman ja tuottavamman. Paketti sisältää 550 miljardia uutta kulutusta, mikä on selvästi viimeisen puolentoista vuoden aikana tapahtunutta 6 biljoonan dollarin elvytystä vähemmän. Tästä johtuen lyhytaikainen vaikutus ei tule olemaan merkittävä. Paketin varat kulutetaan vuodesta 2022 alkaen sitä seuraavien 5-10 vuoden aikana.

1,2 biljoonan dollarin paketin mentyä läpi odotetaan demokraattien puskevan läpi seuraava paketti, 3,5 biljoonan dollarin budjettiehdotus.

Budjetin aihio menikin senaatissa läpi tuotapikaa.

Senaattori Joe Manchin, joka toimii usein linkkinä demokraattien ja republikaanien välillä, on huolissaan budjetin potentiaalisesti vakavista seurauksista maan velkataakalle ja kyvylle reagoida tuleviin taloudellisiin kriiseihin.

Demokraatit odottavat budjetin menevän läpi seuraavien kuukausien aikana. Edessä on tiukkoja neuvotteluja, sillä kaikki demokraatit eivät budjettia purematta niele.

Edustajainhuoneen puhenainen Nancy Pelosi odottaa infrastruktuuripaketin ja budjetin etenevän käsi kädessä.

Republikaanit vastustavat 3,5 biljoonan dollarin kulutussuunnitelmaa.

Velkakatto lähestyy taas kerran

Kymmenet republikaanisenaattorit ovat ilmoittaneet, etteivät aio äänestää USA:n velkakaton nostamisen puolesta.

Velkakattoäänestys tulee eteen syksyllä demokraattien yrittäessä ajaa budjettiehdotustaan läpi.

Presidentti Trumpin aikakaudella USA:n velkataakka kasvoi lähes 40 prosentilla 28 biljoonaan dollariin pääasiassa veroleikkausten ja pandemiakulutuksen ajamana.

Mikäli velkakattoa ei taas kerran koroteta, johtaisi se liittovaltion hallituksen sulkemiseen tai jenkkivelan laiminlyöntiin. Velkakatto on tällä hetkellä 28,5 biljoonaa dollaria.

Valtiovarainministeri Janet Yellen kehotti maanantaina kongressia nostamaan velkakattoa demokraattien ja republikaanien yhteistyöllä. Yellen odottaa kongressin entiseen tapaansa suojelevan uskoa ja luottamusta Yhdysvaltoihin.

Yellenin mukaan lokakuun 1. päivä on kriittinen hallituksen kassavirtojen suhteen.

Epäilemättä velkakattoa taas kerran nostetaan ja rahaa tulee tulvimaan markkinoille, pönkittäen niukan omaisuuden hintoja kautta linjan. Tätä junaa on mahdotonta tässä vaiheessa nykyisillä menetelmillä pysäyttää.

Kommentoi makrotalouden tilannetta Sijoitustiedon foorumin Makrodata-ketjussa.

Tutustu klikkaamalla kuinka voit tienata kuten pankki.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi