Kaupallinen yhteistyö, Artikkelit

Lähi-idän jännitteet uhkaavat nostaa energiahintoja

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos | Vontobel

Lähi-Idän jännitteiden kiristyessä monet pelkäävät öljyn hinnan nousevan nykyistäkin korkeammalle, mikä toisi inflaatiohuolet uudestaan tapetille. Israel-Gaza-konflikti ei merkittävästi vaikuttanut öljyn hintaan, mutta USA:n ja liittolaisten hyökkäykset Iranin tukemia Houtheja vastaan Jemenissä lisäävät Lähi-Idän tilanteen kireyttä entisestään.

Brent-öljyn hinta nousi Covid-pandemian aikaisesta noin 20 dollarista noin 120 dollariin vuonna 2022, mutta viime vuonna se treidasi pitkälti 75 ja sadan dollarin välisessä rangessa.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Lähi-Idän tilanne on ollut tulenarka Hamasin Israelia kohtaan tekemän lokakuun 7. päivän hyökkäyksen jälkeen. Länsimaiden toimenpiteet Houtheja vastaan Jemenissä eivät vielä aiheuta suurempaa maailman taloudelle, kertoo Allianz Traden Ana Boata, mutta vaikutukset globaaleihin toimitusketjuihin voivat olla vakavia, mikä kriisi jatkuu vuoden ensimmäistä puoliskoa pidemmälle.

Punainen meri on tärkeä rahdin kuljetusväylä ja sen kautta kulkee noin 15 prosenttia globaalista merien kautta tehtävästä kaupasta. Financial Timesin siteeraaman Kiel Instituten tutkimuksen mukaan Punaisen meren kautta tehtävä kauppa on pudonnut 70 prosenttia normaalista tasosta.

Jännitteet ovat vaikuttaneet konttien hintoihin, sillä Kiinasta Pohjoismaihin tuotavien konttien hinta on noussut 1 500 dollarista 4 000 dollariin. Vaikutukset havaitaan jo eri alueilla, esimerkiksi Teslan Saksan tehdas on pysäyttänyt tuotannon helmikuun 11. päivään asti pitkittyneiden kuljetusaikojen takia. Tällä hetkellä laivat kiertävät Afrikan Hyväntoivonniemen kautta, mikä lisää aikaa matkaan noin kaksi viikkoa.

Maailmanpankki on huolestunut konfliktien vaikutuksesta energiahintoihin ja inflaatioon: “Viimeaikainen konflikti Lähi-idässä, mikä seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaa vastaan, on nostanut geopoliittisia riskejä. Konfliktin eskaloituminen voi johtaa nouseviin energiahintoihin, millä olisi laajempia vaikutuksia globaalille aktiviteetille ja inflaatiolle”, Maailmanpankki kertoi noin viikko sitten.

Jännitteistä huolimatta Brittien pankkijätti Barclays leikkasi Brent-öljyn hintaennustettaan 8 dollarilla tynnyriltä. Pankin ennuste öljyn hinnalle vuonna 2024 on nyt 85 dollaria. Syyksi ennusteen leikkaamiselle Barclays mainitsee varastojen korkeamman lähtökohdan ja OPECin potentiaalisesti pidemmän tien käyttämättömän kapasiteetin normalisointiin. Öljyvarastot ovat odotettua suuremmat ja pankin mukaan tarjonnassa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta huolimatta Lähi-Idän jännitteistä. Suunnittelemattomat tarjontakatkokset trendaavat alimmille tasoilleen vuosiin.

Vontobel tarjoaa Brent-futuuriin perustuvia viputuotteita treidaajien työkalupakkiin. Vontobelin viputuotteilla treidaaja voi käydä kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan.

BULL OLJ X5 V8-sertifikaatin avulla treidaaja voi tavoitella tuottoa Brent-futuurin nousevaan hintaan. Mikäli futuurin hinta nousee prosentilla, sertifikaatin hinta housee viidellä prosentilla päivänsisäisesti. Mikäli futuurin hinta laskee prosentilla, tuottaa sertifikaattisijoitus viiden prosentin tappion.

BEAR OLJ X10V15-sertifikaatin arvo nousee Brent-futuurin hinnan laskiessa. Mikäli futuurin hinta laskee prosentilla, sertifikaatti tuottaa kymmenen prosenttia voittoa päivänsisäisesti. Jos futuurin hinta vastoin odotuksia nousee prosentilla, sertifikaatti tuottaa kymmenen prosenttia tappiota.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva Brent-futuuri noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää