Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos: Vontobel

Maailman geopoliittisen vakauden seurauksena kullan hinta on noussut uuteen ennätystasoon. Moni odotti kullan hinnan nousevan inflaation laukatessa vilkkaana vuosi sitten, mutta toisin kävi.

Maailman keskuspankit ovat ostaneet kultaa holveihinsa pää märkänä ja sen ansiosta kullan hinta on vihdoin murtautunut läpi teknisestä vastustustasostaan ja teki huhtikuun alussa uuden ennätyksen 2 365 dollarilla.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Keskuspankit Kiinan johtamana ovat olleet kullan ostolaidalla jo hyvän aikaa. USA:n taloudelliset kilpailijat haluavat vähentää riippuvuuttaan USA:n dollariin ja kulta on tässä tilanteessa historiallisesti ollut suosituin rahan parkkeeraamispaikka. Keskuspankit näkevät kullan turvasatamana ja arvon säilyttäjänä taloudellisen ja geopoliittisen epävarmuuden aikana.

Kulta nähdään yleisesti sitkeänä sijoituksena. Korkojen laskiessa kullan hinta yleisesti nousee kun kullasta tulee korkoa maksavia valtion bondeja houkuttelevampi sijoituskohde.

Kiinan keskuspankki osti kultaa 17. perättäisenä kuukautena maaliskuussa lisätessään varantojaan 160 000 unssilla, nostaen keskuspankin kokonaisvarannon 72,74 miljoonaan unssiin kultaa.

Myös Intian ja Turkin keskuspankit ovat vahvistaneet kultavarantojaan. Intian vakaa BKT-kasvu tukee maan keskuspankin kultasijoituksia.

Viime viikon päätteeksi julkaistut maaliskuun inflaatiolukemat saivat kullan hinnan niiaamaan huipuistaan. USA:n CPI-inflaatio (Consumer Price Index, kuluttajahintaindeksi) oli maaliskuussa 0,4 prosenttia, markkinoiden odottaessa 0,3 prosenttia. Vuositason inflaatio maaliskuussa peittosi myös odotukset niukasti, päätyen 3,5 prosenttiin. Myös kuukausitason core-CPI ydininflaatio nousi karvan verran odotuksia enemmän, ollen 0,4 prosenttia.

DailyFX- sivuston strategin Diego Colmanin mukaan kolme ajuria voivat selittää kultamarkkinoiden dynamiikkaa tällä hetkellä.

  1. Trendin seuraamisen ansa: Kullan vahva nousu voi perustua enemmän momentumiin kuin fundamentteihin ja tämä voi johtaa hintakuplaan ja sitä seuraavaan korjaukseen.
  2. Taloudellinen tuho: Kullan hinnan vahva nousu voi heijastaa kasvavia pelkoja “kovasta laskeutumisesta” korkoruuvin nopean kiristyksen seurauksena. Kulta turvasatamana tarjoaa suojaa kaaosta vastaan, mikäli kriisi toteutuu.
  3. Inflaation paluu korkoja laskettaessa: Kultasijoittajat voivat ottaa pitkän aikavälin näkemystä odottaessaan Fedin laskevan ohjauskorkoa vaalivuotena. Rahapolitiikan löysentäminen voi johtaa uuteen inflaatioaaltoon, mikäli olisi kullan hintaa historiallisesti katsottuna tukeva skenaario.

Vontobelin liikkeellelaskema TLNG KULT V366-turbo tarjoaa viputuotteen tuoton tavoitteluun kultafutuurin nousevaan hintaan. Kirjoitushetkellä turbon vipu on 9,02-kertainen, mikä vastaa viputuotteen 9,02 prosentin tuottoa kultafutuurin hinnan noustessa prosentilla. Jos kultafutuurin hinta kuitenkin laskee prosentilla, aiheutuu sijoituksesta viputuotteeseen 9,02 prosentin tappio.

Vontobelin viputuotteilla voi tavoitella tuottoa myös kultafutuurin laskevaan hintaan. TSRT KULT V453-turbo tarjoaa kirjoitushetkellä 12,56-kertaisen vivun kultafutuurin tuottoon. Mikäli kultafutuurin hinta laskee prosentilla, tuottaa viputuote 12,56 prosenttia voittoa. Turbon arvo puolestaan laskee 12,56 prosentilla, mikäli kultafutuurin hinta nousee prosentilla.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva kultafutuuri noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Marimekko Q1/24 Seurantalista: Unikon juhlavuosi lähti juhlavasti käyntiin

Almanakka
18.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää