Kolumnit

Kuka teki tiliä Trumpin twiiteillä?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Osakemarkkinat ottavat hyppypyppyjä ja homppupomppuja aina kun @realDonaldTrump twiittaa kauppaneuvottelujen kiinalaisten kanssa edenneen sutjakasti. Mie olen näihin koikkaloikkasiin yrittänyt vähän kontrata, jos ainoa lähde on ollut tämä seuraamani twittertili. Suhtaudun nimittäin oranssin miehen lausuntoihin yhtä luottavaisesti kuin Rinteen hallituksen työllisyystavoitteisiin.

Donald Trump esimerkiksi valehteli elokuisena maanantaina saaneensa puheluita kiinalaisilta viranomaisilta, jotka olisivat halunneet käynnistää kauppaneuvottelut uudelleen. Jenkkimarkkina rallasi samana päivänä melkein kolme prosenttia.

Edellisenä perjantaina tehtiin poikkeuksellisen iso 386.000 futuurin kauppa kymmenen minuuttia ennen markkinan sulkeutumista. Ostajalla oli seuraavan kaupankäyntipäivän lopussa ongelmanaan 1,5 miljardin dollarin pikavoittojen hallinta.

Vastaavia tapauksia luettelee Vanity Fairin viime keskiviikon juttu useita. Eli ensin on ollut poikkeuksellisen iso futuurikauppa, ja sen jälkeen on tullut positiivisia kauppasotauutisia, ja sitten osakemarkkinoilla on ottanut eteen kuin nuorella miehellä. Kuten tiedämme, USA:n kauppasodat ovat tähän päivään asti olleet lähinnä eskaloitumaan päin.

Opin ”The Forecaster” -dokumentista, että jos suunnittelee invaasiota, ensin kannattaa liikuttaa rahaa. Huuhaa-dokkareiden katsomisessakin on siis puolensa, kunhan muistaa suhtautua niihin kriittisemmin kuin Clinton Body Countia laskevat.

Al Qaidakin ymmärsi ottaa shorttiposition Chicago Board Options Exchangessä ennen kuin neitsyitten metsästäjät lähetettiin puukottamaan lentoemäntiä ja ohjaamaan lentokoneita tuplatorneja kohti. Missähän umpiossa olen elänyt, kun luin tästä vasta nyt? Tosin 9/11 aikoihin eli vuonna 2001 tiesin olevani matkalla kohti pokerin maailman huippua, enkä seurannut talousuutisia niin aggressiivisesti kuin yksityissijoittajan kannattaisi. EDIT: Mitä todennäköisimmin Al Qaidan shorttaaminen on kaupunkilegenda. Ainakaan sitä ei ole vahvistettu. Mutta hölmöjä olivat, jos eivät shortanneet.

Olen miettinyt kaljuni puhki, miksi Trump twiittailee niin paljon niin älyttömiä. Siis jos viestissä ei ole tolkun häivää, luulisi kannattajarivienkin harvenevan, vaikka olisikin painottunut eskimoiden vähän hitaampiin kairaajiin. Toteuma on kyllä ollut lähinnä suuntaan ”luulisi”.

Ja miksi valehdella, jos on jäämässä parin päivän sisällä kiinni? Vanity Fairin juttu tarjoaa syyksi Billions and Billions, toki nimeämättä Yhdysvaltain vaikutusvaltaisinta miestä suoraan epäillyksi.

Onneksi olemme turvallisesti Suomessa. Voin pohdiskella kirjallisestikin, olenko vain tavallisen hönö salaliittoteoreetikko, kun pidän potentiaalisena taustatahona osaan CBOE:n poikkeuksellisista futuurikaupoista Yhdysvaltain presidenttiä? Tämä kyllä täsmäisi näppärästi älyttömältä näyttävän twiittailun ja typerältä vaikuttavan valehtelun kanssa.

Esitin itselleni kysymyksiä (toivottavasti valkotakkiset eivät ole ihan heti koputtamassa ovelle):

K: Onko Trumpilla ollut sisäpiiritietoa Kiinan ja USA:n kauppaneuvotteluista?

V: Tietysti on.

K: Olisiko hän parin kolmen hassun miljardin tarpeessa?

V: Käytännön varmaa on, että Trumpilla on paljon vähemmän rahaa, kuin on antanut ymmärtää. Jos joku kyseenalaistaa Trumpin rahanhimon, mie kyseenalaistan ko. sankarin älykkyyden.

K: Kykenisikö Mr. President organisoimaan bulvaanin ja rahoituksen?

V: Helposti. Lisäksi hänellä on virallisen & julkisen kalenterinsa mukaan hyvin executive timea, eli aikaa puuhastella mitä huvittaa.

K: Arvelisiko Stable Genius selviävänsä kuivin jaloin?

V: United States Securities and Exchange Commission eli SEC on sellainen laitos, että se keskustelun aluksi yleensä tyrkkää raudat ranteisiin. Meidän Finanssivalvontaamme ei pelkää yksikään oikea insiderkauppias, SEC:iä taas pelkäävät ihan kaikki.

Trump on kuitenkin selvinnyt sekä seksuaalisesta että oikeuden häirinnästä karkkirahoilla. Kaikenlaisista konkursseistakin on kävelty ulos lippu edelleen liehuen. Nähdäkseni miehestä huokuu sama varmuus kuolemattomuudesta kuin Urho Kekkosesta vuoden 1978 presidentinvaaleissa.

Vähintään pidän mahdollisena, että arvelisi selviävänsä.

En siis pidä pohdintaani täysin tulesta temmattuna. Enkä ainakaan yhtä sekavana, kuin uskoa jonkun kävelleen 2000 vuotta sitten veden päällä. Otan mielelläni vastaan keskustelupalstalle myös muita mielipiteitä. Mielisairautta ei määrittelekään yksilö, vaan ympäristö.

Ihan kaikista hämäristä CBOE-kaupoista ei Trumpettiakaan voi epäillä. Lienee selvää, että droonit Saudi-Arabian öljynjalostamoihin ohjannut taho oli sama, joka shorttasi isosti muutamaa tuntia ennen syyskuun iskua. Tästähän on ollut erimielisyyttä, olivatko ne Iranin Jemenin kapinallisille myymiä vai Iranin omia ja mistä ne edes lähtivät. Mutta varmaa lienee kuitenkin, että Trump ei tiennyt niistä mitään, ennen kuin jalostamot alkoivat ottaa osumaa.

Toinen mahdollinen taho, joka olisi voinut kauppaneuvottelujen sisäpiiritiedoilla positiota ottaa ovat toki kiinalaiset. Moraalisia esteitä ei sielläkään puolella varmasti ole, mutta motiivinsa on heikompi. Ne tarvitsevat kaupparauhaa paljon enemmän kuin paria kolmea hassua miljardia. Toki aina voi löytyä delegaatiostakin joku urheasydän, joka teloituksen uhallakin yrittää askaroida pientä sivutiliä ilman Xin valtuutusta. Tämä on kyllä aika kaukaa haettua.

Kiinalainen oli kyllä asialla, kun futuureja tehtiin isosti juuri ennen kuin Hong Kongin hallintojohtaja ilmoitti vetävänsä luovutuslakiesityksensä pois. Tosin tiliä tuli vain alle 100 miljoonaa, joka on köyhemmille rahaa sekin.

Vanity Fair kertoi, että SEC ei kommentoinut kysyttäessä mitään. Jos niillä olisi tutkinta päällä, ne kommentoisivat muuten juuri tämän saman.

Voihan olla niinkin, että kaikki nämä isot futuurikaupat markkinoita heilauttavien uutisten alla ovat sattumaa. Löisin kyllä vetoa sen puolesta, että ainakaan kaikki eivät ole. Olisi tosi hölmöä jättää ostamatta öljyfutuureja ja shorttaamatta osakeindeksejä kaikilla mahdollisilla markkinapaikoilla juuri ennen kuin on tuikkaamassa isoja öljylähteitä tuleen.

Salaliittoteoretisoinnin lisäksi voisi kolumnista pusertaa vielä trading-ideankin:

Jos markkina uskoo Trumpin twiittiä, ja lähtee tähän suuntaan, voi kontraaminen olla muillekin kuin miulle ihan harkitsemisen arvoinen idea.

Keskustele aiheesta täällä

KL 19.10: Joku tekee markkinoilla miljardeja dollareita Donald Trumpin sanoilla – Vanity Fairin lähde: ”Tämä on manipulointia”

Donald Trump Says Billions And Billions And Billions 

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Löydä osakkeet ja ETF:t ympäri maailman. Sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % tai min. 3 €).

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää