Artikkelit

Korot korkeammalle, inflaatio seuraa peräkanassa?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Ennen finanssikriisiä One River-hedge fundin inflaatiosalkunhoitaja Lindsay Politi käytti Taylor Rulea indikaattorina siitä, missä Fed Funds-ohjauskoron tulisi kullakin hetkellä olla. “Yhtälö ei ole monimutkainen, se laskee ohjauskorkoennusteen sen perusteella, miten kaukana inflaatio ja työttömyys ovat keskuspankin tavoitteista”, Politi jatkaa.

Ongelmana on se, että vuonna 2009 Taylor Rulen perusteella ohjauskoron olisi pitänyt olla noin miinus viidessä prosentissa. Tämä ei ollut mahdollista, joten vaihtoehtoisia rahapoliittisia työkaluja kehitettiin, Politi kertoo finanssikriisin aikaisesta tilanteesta.

Mikäli QE:n jälkeinen talousmaailma näyttää samalta kuin vuotta 2008 edeltävä maailma, voi Taylor Rulen tulkitsemisessa olla taas järkeä.

Tällä hetkellä Taylor Rulen mukaan Fedin ohjauskoron tulisi olla 9,65 prosentissa, EKP:n ohjauskoron 11,65 prosenttia ja Englannin keskuspankin ohjauskoron tulisi olla 13,6 prosenttia. Japanissa ohjauskoron tulisi nykyisen nollan sijaan olla 5,85 prosenttia.

Wall Street Journal ihmetteli aiemmin tällä viikolla odotetun taantuman puuttumista. Politi pohtii tilannetta: “Ehkä se ei ole materialisoitunut, koska perinteisten mittarien mukaan korot eivät vielä ole tarpeeksi korkealla aiheuttaakseen taantuman.”

Politin mukaan korot eivät ole korkeammalla hyvästä syystä. Korot eivät ole tarpeeksi korkealla hidastaakseen taloutta, mutta ne ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia Wall Streetillä. Vuosia jatkunut QE on aiheuttanut taloussektoriin vääristymiä, joiden korjautuminen ei toteudu nopeasti. Mutta jollain tapaa vaihtoehdossa on enemmän järkeä: “QE:n ongelma oli aina, ettei elvytysraha koskaan löytänyt tietään yleiseen talouteen - se ainoastaan nosti sijoitusten hintoja. Ei ole syytä, miksei QE:n poistaminen toisi sijoitusten hintoja alas aiheuttamatta suurempaa lommoa laajempaan talouteen”, Politi päättelee.

Markkinaosapuolet keskustelevat Politin mukaan suuresta määrästä erittäin negatiivisia kasvuindikaattoreita. Hän on kuitenkin löytänyt yllättävää vahvuutta koroille herkiltä sektoreilta. Jos korkeat korot hidastaisivat taloutta, voisi olettaa vaikutuksen näkyvän asioissa, joita varten kuluttajien täytyy lainata rahaa - autot, asunnot, pienten yritysten kulutus. Autojen myynti, asuntolainahakemukset uusille asunnoille, uusien asuntojen rakentaminen ja pääomamenojen odotukset ovat kaikki parantumassa. Politin mukaan ohjauskorot eivät välttämättä ole niin rajoittavia kuin aiemmin oletettiin.

Korkojen jatkaessa nousuaan tullaan jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa korot murskaavat talouden. Mutta kunnes tähän tilanteeseen päästään, suurin yllättävä tekijä sijoittajille olisi USA:n hallituksen korkeampien velanhoitokulujen rahoittaminen nostamalla alijäämiä. CBO ennustaa 5,3 prosentin (1,4 biljoonaa dollaria) alijäämää vuodelle 2023 ja 6,1 prosentin alijäämää vuosille 2024 ja 2025. “Odotusten mukaan korkeammat korot hidastavat inflaatiota. Tulee olla varuillaan signaaleista, joiden mukaan korkeammat korot aiheuttaisivat käteisen syöksyn talouteen, mikä tukisi inflaatiota tavalla, jota harva osaa edes kuvitella”, Politi päättää.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Nestepaniikissa

Aki Pyysing
5.5.2024
east Lue lisää

Asuntosijoittamisen tulevaisuus

Miika Vuorensola
5.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 25 - Aura Salla

Sijoitustieto
2.5.2024
east Lue lisää