Olet täällä

Artikkelit

Koronavirus aiheutti markkinahistoriaa

Tammikuun lopussa kirjoitin miten virusten ja muiden epidemioiden aiheuttamat markkinakorjaukset kurotaan varsin nopeasti takaisin. Tällä kertaa osakemarkkinasta on kuitenkin kadonnut 10 prosenttia ennätysnopeasti.

Täällä Thaimaassa apteekkien ja monien kauppojen ovilla näkyy lappuja, joissa kerrotaan hengityssuojaimien olevan loppuunmyyty. Samalla Amazonissa ja Ebayssa voi nähdä maskeja myytävän tähtitieteellisiin hintoihin, kuten tuulettimia Facebookin markkinaosastolla Suomen helleaallon kuumimpina päivinä. Jenkkilekurien mukaan maski ei edes ole tehokas suoja koronavirustartuntoja vastaan:

Muista tietolähteistä käy selville tartunnan saaneiden ja kuolleiden lukumäärät, tässä artikkelissa tutkimme graafien avulla viime viikon tapahtumia sijoittajien reagoidessa koronauutisiin.

Wall Street ei moneen viikkoon reagoinut koronavirukseen lainkaan. Viime viikolla alkoi kuitenkin tapahtua.

Koronaviruksen luoma paniikki aiheutti osakemarkkinoille ennätysmäisen nopean 10 prosentin korjauksen edellisistä huipuista:

Korjaukseen meni vain kuusi päivää. Finanssikriisin aikaan vastavaan kului lähes 40 päivää.

Viikkotasolla tutkittaessa viime viikon lasku oli verrattavissa teknokuplan pahimpaan viikkoon, finanssikriisin pahin viikko aiheutti lähes tuplasti pahemmat tappiot:

Lähde: Financial Times

SunTrustin markkinastrategiapomo Keith Lerner kuvasi tunnelmia markkinoilta: ”Sijoittajat myyvät osakkeita ensin ja miettivät vasta sen jälkeen. Näemme merkkejä puhtaasta likvidaatiosta. ’Myy hinnalla millä hyvänsä’ vaikuttaa olevan vallitseva tila. Koronavirus tulee epäilemättä vaikuttamaan maailmantalouteen eikä USA ole immuuni. On paljon mitä emme vielä tiedä. Toisaalta on liian aikaista sanoa, että tämä johtaisi jenkkitalouden taantumaan.”

Dow Jones romahti viimeksi yhtä nopeasti 1930-luvun laman aattona:

Lähde: Bloomberg

James McCormick NatWest Marketsilta puolestaan uumoilee synkempää kuvaa: ”Osakkeiden hinnat erkaantuivat viime vuonna selkeästi kasvulukemista, johtuen osittain keskuspankkien toimista. COVID-19 eskaloituminen voi johtaa tavanomaisen syklin muuttumiseen rajuksi markkinareaktioksi. Joka tapauksessa, ottaen huomioon tulevien kuukausien kasvuennusteet, odottaisin markkinan reagoivan lisää alaspäin.”

Dow Jones-indeksin vaihto ylitti reilusti jopa finanssikriisin aikaisen volyymin:

Lähde: Bloomberg

S&P-indeksin lentoyhtiöiden viikkotappio oli raju 21 prosenttia:

Lähde: Bloomberg

Markkinoiden pelkokertoimen, eli VIX-indeksin, arvo sulki viime viikolla korkeimmilla tasoilleen sitten elokuun 2011, jolloin Yhdysvaltojen luottoluokitusta laskettiin:

Lähde: Bloomberg

VIX nousee Kiinan ulkopuolisten tartuntojen kanssa samaa tahtia, ainakin helmikuussa:

Kryptomarkkinoilla viikko ei ollut sen parempi. Bitcoinin hinta putosi 11 prosenttia. Ainoastaan Ethereumin hinta jäi helmikuussa plussalle:

Lähde: Bloomberg

Myöskään kullan hinta ei säästänyt myyntipaineelta, se koki pahimman päivänsä sitten vuoden 2013:

Öljyn alkuvuoden tappiot voimistuivat entisestään:

CNN ”Pelko ja Ahneus”-indeksi romahti äärimmäiseen pelkotilaan. Vielä kuukausi sitten tilanne oli neutraali ja vuosi sitten markkinoilla oltiin ahneita:

Muutamia pointteja markkinoilta viime ajoilta

  • S&P500 ja Dow Jones tappiolla seitsemän päivää putkeen
  • Dow Jones-indeksissä kaikkien aikojen ennätysvaihto viime viikon perjantaina
  • VIX-indeksi pomppasi 30 prosenttipistettä helmikuussa – tämä oli pelkokertoimen kuukausiennätys
  • Pankkiosakkeiden hinnat kokivat pahimman viikkolaskun sitten maaliskuun 2009
  • Lentoyhtiöiden osakkeet kokivat pahimman kuukausitappion sitten marraskuun 2008
  • Kullan hinta putosi perjantaina eniten sitten kesäkuun 2013
  • Öljyn hintakehitys alkuvuonna heikointa sitten vuoden 1991

”Loppuvuonna odotettavissa oleva FEDin ohjauskoron leikkaaminen voi laittaa pohjaa markkinalaskulle”, Swissquote Bankin analyytikko Ipek Ozkardeskaya totesi perjantaina. ”Kyse ei ole siitä palautuuko markkina raiteilleen vai ei, vaan milloin se palautuu ja miten. Odotusten noustessa FED voi olla paineen alla tulevissa korkokokouksissa. FEDin koronlasku voi olla ainoa keino rauhoittaa sijoittajien hermoja ja muuttaa markkinan suuntaa.”

Oletko ostamassa vai myymässä dippiä? Kommentoi ajatuksiasi Sijoitustiedon palstan koronavirus-ketjuun.

Jarkko "Random Walker" Aho: Mikä on sijoitussalkun sopiva osakepaino?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi